Dodaj do ulubionych

tłumacze polscy lipiec 2011

11.02.11, 11:59
Z tabelki forward planning dowiedziałam się właśnie, że w tym roku będzie kolejny konkurs dla polskich tłumaczy pisemnych. Czy ktokolwiek wie (i na przykład mógłby się podzielić przeczuciami:-), jakie są szanse zatrudnienia po EWENTUALNYM zdaniu konkursu;-)?
Obserwuj wątek
    • Gość: jn Re: tłumacze polscy lipiec 2011 IP: *.uscs.susx.ac.uk 11.02.11, 14:48
      szanse sa chyba duze, bo ostatnio DGT w swojej desperacji poszukiwalo ludzi do polskiego unitu spoza EPSO-list tlumaczy, bo te sie juz podobno wyczerpaly
      • just_me55 Re: tłumacze polscy lipiec 2011 11.02.11, 15:01
        ha, byłoby pięknie... ale czy to prawda? zawsze tłumaczy polskich było tak dużo na listach, że trudno uwierzyć, żeby się mogli kiedykolwiek wyczerpać
        • anbxl Re: tłumacze polscy lipiec 2011 11.02.11, 15:36
          watpie,ze byly takie poszukiwania,bo ,np w innej instytucji w polskim unicie tlumaczeniowym (gdzie pracowalam jako ast) owszem sa zmiany wsrod ast,ale nie wsrod tlumaczy.Praktycznie od poczatku jest ta sama stala ,"fajna" ekipa mlodych ludzi,ktorzy za szybko na emeryture nie pojda.Predzej znajdzie sie miejsce na zastepstwo np ktos idzie na urlop np macierzynski
          • just_me55 Re: tłumacze polscy lipiec 2011 11.02.11, 15:52
            a czemu "fajna" dałaś w cudzysłów?;-)
            • anbxl Re: tłumacze polscy lipiec 2011 11.02.11, 17:33
              Bo to jest slowo takie troche niepasujace do tego forum :-). No mozna je zastapic "cool",sympatyczna grupa. Wowczas poraz pierwszy w zyciu pracowalam z rodakami i troche obawialam sie.A nieslusznie,bo ludzie sa naprawde sympatyczni.Dalej choc mnie tam juz nie ma,to moge zadzwonic i poradzic sie chocby w sprawach jezykowych czy prywatnych.Ci ludzie naprawde robia to co lubia i dlatego nie zapowiada sie zeby zmienili prace,przez co beda wolne wakaty.Jednak uwazam,ze nalezy startowac w kazdym konkursie-to nic nie kosztuje,a praktyka przyda sie. Zdasz to masz szanse na zatrudnienie,nie zdasz,nie wystartujesz to nie masz zadnych szans
          • Gość: DGT Re: tłumacze polscy lipiec 2011 IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 11.02.11, 18:13
            anx, nie wiesz, to się nie wypowiadaj. W Komisji przepływ ludzi jest duży, zatrudniono parę lat temu prawników, ekonomistów itp, którzy teraz uciekają do "ciekawszej" pracy, a obecna lista rzeczywiście się wyczerpała.
            • Gość: m Re: tłumacze polscy lipiec 2011 IP: *.europe.hp.net 11.02.11, 18:58
              no chyba się jednak nie wyczerpała - osobiście na niej wiszę i nie słyszałam nic o żadnym wakacie...
              • Gość: DGT Re: tłumacze polscy lipiec 2011 IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 11.02.11, 20:20
                no, ale kierownictwo uważa, że się wyczerpała. może nie masz poszukiwanego profilu?
                • Gość: anbxl Re: do DGT IP: *.access.telenet.be 11.02.11, 20:45
                  przeczytaj dokladnie moj post nie napisalam o KE,ale o innej instytucji.Najwyrazniej tak dobrze tam w Luxie jest,ze ludzie uciekaja :-)bo chyba tlumacze nie maja za wiele mozliwosci...No i te tlumaczenia z KE,czy tam wogole ktos przetlumaczone teksty formatuje wg przepisowych standartow?
                  • Gość: Purysta Re: do DGT IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 11.02.11, 22:33
                    Anxbl, co miałaś na myśli pisząc "standartów" ?
                • Gość: m Re: tłumacze polscy lipiec 2011 IP: 15.195.185.* 11.02.11, 21:00
                  może nie mam... Ale jako tłumacz jestem w stanie nauczyć się wymaganych rzeczy, wydaje mi się całkiem naturalne, że w pracy człowiek musi się ciągle uczyć. Tak naprawdę ważna jest umiejętność przyswajania wiedzy i dostosowywania się do wymogów, nie gotowe umiejętności, z jakimi ktoś przychodzi do pracy.
                  • Gość: gość Re: tłumacze polscy lipiec 2011 IP: *.217.148.201.coditel.net 20.02.11, 12:08
                    Powinieneś bardzo intensywnie lobbować , zwłaszcza w KE, gdzie praktycznie prawie cały czas pojawiają się wakaty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka