Dodaj do ulubionych

astma - jaki lekarz

IP: 66.90.73.* 22.06.11, 13:42
Witam,
Stwierdzono u mnie astme (lekarz pierwszego kontaktu). Jednak lekarz ten nie zalecil innych badan ani wizyty u specjalisty. Dla mnie to dziwne, nie chce polykac lekow przed potwierdzeniem astmy przez specjaliste. Mozecie polecic do kogo sie wybrac? Czy jak mam dodatkowe ubezpieczenia to bede miec jakies dodatkowe znizki na leki? Czy moze nawet podstawowe ubezpieczenie oferuje jakies dodatkowe znizki?
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: astma - jaki lekarz IP: 91.194.202.* 22.06.11, 15:21
      Astma to wrog n 1 mojej rodziny, niestety zaawansowana. Moi korzystaja z pomocy lekarza mowiacego po flamandzkim i na pierwsze rdv w szpitalu trzeba czekac pare miesiecy.Ale wiem,ze w szpitalu-Clinique Leopold jest bardzo dobry lekarz-Niemiec. Rowniez przyjmuje w niektore dni prywatnie w swoim gabinecie blisko tego szpitala. Moze ktos inny podpowie nazwisko (ja zapomnialam). A jak nie to zadzwon do szpitala i spytaj o nazwisko i adres prywatnego gabinetu. Instytucje normalnie oddaja za leki ,ale jezeli dostaniesz spray wziewny to z recepta on kosztuje ok 4-6€. Jezeli bedziesz musiala robic dodatkowe badania (pomiary???) to w szpitalu pozniej przysylaja dodatkowa fakture . Tu belgijska kasa chorych nic nie zwraca, a instytucyjna tak jak za wszystkie faktury. Jezeli bedziesz miala zaawansowana astme to dodatkowo mozesz dostac skierowanie na rehabilitacje. Ale oczywiscie tak tobie nie zycze, bo wiem jaki to koszmar
      • Gość: Marta Re: astma - jaki lekarz IP: 95.154.230.* 22.06.11, 23:36
        Anbxl, wielkie dzieki, jak widać jesteś niezastapiona :)
        A mozesz podac nazwisko tego swojego lekarza? U mnie maz mowi po niderlandzku wiec pewnie jakos sie dogadamy/dogadaja.
        A moze podpowiesz jakie badania powinni tutaj wykonac - wykonuja tutaj aby potwierdzic chorobe? Nie wiem, jakos boje sie, ze znowu pojde, wcisna mi to a ja po wizycie nadal bede studiowac internet, bede miala sporo pytan i pewnie skonczy sie wizyta u lekarza w Polsce a tego nie chce. Na co sie nastawic na pierwszej wizycie? I czy mowisz o lekarzach pneumatologach?
        • Gość: anbxl Re: astma - jaki lekarz IP: *.access.telenet.be 23.06.11, 00:11
          wlasnie moj maz ma kolejny atak i tak codziennie przy takiej pogodzie ....tak chodzi o pneumologie
          tu masz info www.olvz.be/patienten/artsen/vercauter
          jak czytam jest tam az 7 lekarzy. HHHMMMM czy sa dobrzy? Moim zdaniem tak,ale jak to podczas wizyt w szpitalu traktuja pacjenta jak numer,nie przestrzegaja godzin umowionych wizyt,etc. Moze ciebie to zdziwi ale na pierwszej wizycie jest wywiad i badania skorne oraz dmuchanie Najwazniejsze-najlepiej zebys wziela skierowanie od twojego lekarza rodzinnego na badanie krwi pod katem astmy.Sama idz do laboratorium (jest ich sporo w BXL przy szpitalach i nie tylko, ja polecam laboratorium w Groot Bijgaarden ) Nastepnie jak bedziesz miala wyniki umow sie z pneumologiem. I juz jednej wizyty oszczedzisz bo sama przyniesiesz mub badania krwi. Wszpitalu placisz osobno za wizyte i osobno po miesiacu za badania pomiary (dmuchanie). Moj maz nie ma wyboru i musi odwiedzac tego lekarza co 7-10 dni z powodow zawodowych. Ale tobie radze isc prywatnie do lekarza,gdzie bedziesz pacjentem,a nie numerem. Mam nadzieje,ze to poczatek astmy i bedzie wyleczalna lub zaleczalna, co niestety jest niemozliwe u mojej rodziny (maz i corka). Obecnie wiele specjalistow pracuje nad nowymi lekami. Np jest nowa szczepionka, ktora kosztuje 500€, nalezy brac 2x w miesiacu,belgijska kasa chorych nic nie zwraca, instytucyjna po otrzymaniu zgody 100% jednak po jej uzywaniu tak jak przy sprayach wziewnych sa uboczne efekty (spanie, bol miesni). Sprawdz dobrze czy faktycznie u ciebie to astma, bo mnie tez ja wmawiano, kiedy przez dluzszy czas kaszlalam
          • Gość: bez paniki Re: astma - jaki lekarz IP: *.229-129-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.06.11, 21:24
            ciekawe na jakiej podstawie ten lekarz to stwierdzil

astma to choroba zwiazana z alergiami wiec zaczyna sie od testow na alergeny

ann pisze o dosc ostrych przypadkach, a twoj jakby byl ostry to bys juz dawno byla na izbie przyjec bo atak astmy to nie zart, moze poprostu masz tendencje astmatyczne ktore spokojnie mozna trzymac pod kontrola

w szpitalu jak powiesz ze to pilne to nie musisz czekac tyle co ann pisze a z kolei w szpitalu mozesz zrobic wszystkie trsty znacznie szybciej
            • Gość: Marta Re: astma - jaki lekarz IP: 67.159.5.* 23.06.11, 21:50
              Anbxl: wielkie dzieki za odpowiedz, wybiore sie w pierwszej kolejnosci do lekarza pierwszego kontaktu i poprosze o skierowanie do specjalisty i na eozynofile.

Bez paniki: ale u mnie nie ma paniki, mialam zapalenie oskrzeli juz sporo czasu temu a od tego czasu ciagly kaszel, i to co najbardziej wskazuje na astme wg mojego lekarza to swiszczenie przy wydychaniu powietrza. Czasami jest to naprawde malo przyjemne, zwlaszcza rano bo przewaznie od 4-5 rano meczy mnie kaszel i ten swiszczacy oddech do okolo 2-3 godzin po wstaniu z lozka. Lekarz rodzinny powiedzial ze poczatki astmy, tylko ze nie dostalam lekow a jak poczatki to moze wlasnie teraz sie za to powinni lekarza zabrac a nie czekac na zaawansowane stadium. Tak czy siak, dzieki za odpowiedz :)
              • Gość: astmatyczka Re: astma - jaki lekarz IP: 88.147.13.* 03.07.11, 23:35
                Marta, moze juz za pozno i poroblas badania. Ja polecam pojsc do pulmonologa/alergologa, zrobi badania tj testy skorne i dmuchanie, zapisze leki i umowi na kolejna wizyte. W zasadzie to juz po spriometrii powie Ci czy to astma czy nie.
    • Gość: PiotrK astma - pomocy IP: 67.159.5.* 25.01.12, 20:14
      Witam,
      Mam stwierdzona astme , na razie testy skorne (wstepne), nie wykazaly co moze byc powodem/alergenem. Choroba rozwinela sie po przyjezdzie do Bxl.
      Na razie testuja na mnie juz jakis czas leki z lepszym badz gorszym powodzeniem, na jedne reaguje lepiej na inne gorzej.
      Niestety moj lekarz nie chce wykonac testow z krwi a co za tym idzie, skupic sie na odczulaniu.
      Czy moze sa tutaj jacys astmatycy? Mozecie polecic dobrego lekarza? Najlepiej mowiacego po angielsku.
      Orientuje sie ktos czy zakup inhalatora jest jakos refundowany? Z tego co sie orientuje w Polsce jest.
      Czy ma sie jakies ekstra znizki na leki?
      • Gość: anbxl Re: astma - pomocy IP: *.access.telenet.be 25.01.12, 21:06
        Juz pisalam w tym temacie wyzej,ale to bylo dawno temu...i u mojej rodziny nic nie zmienilo sie.... moj maz ma bardzo zaawansowana astme, corka mniej ,ale tez jest w nazwijmy to powaznym stanie.I ku zdziwieniu wielu druga corka wlasnie jako nastolatka tez zaczyna miec problemy.Wszyscy sa pod kontrola specjalisty.Oczywiscie mamy profesjonalny inhalator w domu, nie pamietam czy kasa chorych cos zwracala.PMO na pewno zwraca wiecej jak belgijska kasa chorych,bo pokrywa nawet koszty bardzo drogiej kuracji (ale to pewnie ciebie jeszcze nie dotyczy)zastrzyki 2x miesiecznie (500€x2). Jednak po paru miesiacach i wynikach badan okazalo sie,ze ta kuracja ma duzo powaznych skutkow ubocznych i przerwalismy ja.Wiem,ze w Belgii czasem trudno znalezc dobrego specjaliste. Wyzej podalam namiary na specjaliste do ktorego musi chodzic moj maz (ten lekarz jest wyznaczony przez jego pracodawce). Jednak wiem na pewno,ze w szpitalu Clinique du Parc Léopold jest chyba Niemiec bardzo dobry specjalista.Podobno gdzies blisko tego szpitala ma rowniez swoj gabinet prywatny.Niestety nie znam nazwiska. Jedno jest pewne,ze jak idziesz tu do "dobrego" pneumologa" to najpierw karze ci zrobic wszystkie specjalistyczne badania krwi w laboratorium (moj maz robi co miesiac i w wynikach widac natychmiast ze ma ponadnorme). No i oczywiscie badania spirometryczne oraz te testy gdzie na reke podaja alergeny. Tylko no wlasnie alergia to poczatki i w tym wypadku mozna odczulac. Astma- tu mozesz zapobiegac np unikajac ludzi i miejsc ,gdzie mozesz miec kontakt z alergenami powodujacymi dusznosci, uprawiac odpowiednie sporty aby pluca rozkuraczaly sie,a nie zamykaly,unikac produktow , jedzenia ktore uczulaja,nosic przy sobie spray np ventolin,etc. Najlepiej,jezeli masz dostep do eps to popros kogos o namiary na tego niemieckiego pneumologa ktory ma gabinet w okolicach placu Jourdan.Ja tez moge podpytac
      • Gość: zoe Re: astma - pomocy IP: *.brutele.be 27.01.12, 10:48
        Dobrze jest na forum podzielic sie namiarami na lekarza, sama moja doktor polecam goraco- lek.ogolny Hynda VanDromme, mowi w 3 jez, jest orzecznikiem Komisji i sama choruje na astme.

Nie zamieniajmy watku w porady Gozdzikowej co to ex catedra wie najlepiej ze astme powoduja alergie (bo tak nie jest, vide astma endemiczna czy wysilkowa) a tutejsi lekarze sie nie znaja.

Astme lekka do sredniej moze spokojnie prowadzic lekarz ogolny. Mojego belgijskiego lekarza cenei bo nie dowala na sile lekow i nie zmusza do ladowania kasy w badania alegologiczne. To ze sie wykryje alegrie na pylek x czy y czy sierc krolika ( zrobilam takie testy nadgorliwie w Polsce ) moze ale nie musi miec zadnego wplywu na astme , ktora, przypominam jest choroba nieuleczalna. Objawy astmy sie tylko lagodzi, w Belgii jest szerokie spektrum zarejestrowanych lekow lacznie z pigulami ( singulair itp) ktore ratuja towarzysko ;-) dzieciaki z astma czy szczepionka ( Broncho vaxon, 35 eur w pelnej odplatnosci ale Kom zwraca) , co zmniejsza podatnosc na bronchity i zapalenia pluc pozaszpitalne towarzyszace astmie.

Podsumowujac, da sie zyc. Powodzenia !
        • Gość: anbxl Re: astma - pomocy IP: *.access.telenet.be 27.01.12, 21:47
          Poraz pierwszy slysze (a przeczytalam na ten temat sporo) o astmie endemicznej. Czy chodzi ci o astme okresowa, od czasu do czasu???A moze chodzilo ci o astme atopowa (roztocza, kurz, pierze,welna)??? Pewnie,ze da sie zyc...ale trzeba uwazac i czasem zmien swoj styl zycia. Co do testow-ze nie trzeba wykonywac, to nie zgadzam sie... a wiec po co one sa? Jak wiesz co u ciebie moze powodowac astme czy alergie to latwiej zyc, bo unikasz tego alergenu.Pewnie,ze jak lekarz sam choruje na astme to moze ci sporo pomoc, bo zna ta chorobe z innej strony (nie tylko ksiazkowej)
          • Gość: wgo Re: astma - pomocy IP: 88.147.41.* 04.02.12, 17:58
            U mnie astme stwierdzil na podstawie badan spirometrii lekarz pulmonolog-alergolog. Robil tez testy alergiczne skorne - ale tylko kurz i kot wyszedl, zadne pylki. Bralam leki przez 4 lata. Najgorzej mi dokuczala astma wysilkowa, zwykle wejscie po schodach, krotki bieg - kaszel. Pogodzilam sie z tym, unikalam wysilku, bralam leki. Ostatnie badanie wykazalo ze nie mam juz astmy. Tak powiedzial mi lekarz. Lek nadal biore - bo boje sie ze wroci. I co Wy na to? Moze to nie byla astma? Ale specjalista badal, robil testy co roku. Tu w Brukseli. Ze swojej strony wiem, ze astme trudno zdiagnozowac i czesto myli sie ja z innymi np. zakazenie chlamydia, candida czy pasozytami. Te same objawy a przyczyna inna. Ja wyleczylam pasozyty i zmienilam sposob odzywiania - jak najmniej mleka i jego przetworow, duzo sokow i kapusty kiszonej. Sprobujcie.
            • Gość: anbxl Re: astma - pomocy IP: *.access.telenet.be 04.02.12, 21:26
              Po tym co napisalas wydaje mi sie,ze badania spirometryczne nie moga mylic sie.A czy przyczyna twojej astmy nie mogla byc zmiana otoczenia,miejsca zycia i pracy.I w ten sposob nabawilas sie astmy,ktora powodowal stres? Po jakims czasie przyzwyczailas sie, zmienilas tryb zycia,bierzesz leki,nie stresujesz sie jak wczesniej?
              • Gość: wgo Re: astma - pomocy IP: 88.147.17.* 05.02.12, 23:55
                Sam nie wiem? Czy stres moze powodowac astme? Juz przed przyjazdem tutaj mialam kaszel, ale wiazalam to z zatokami, ze niby sie oczyszczaja i stad kaszle. Po pewnym czasie laryngolog wykluczyl jakiekolwiek powiazanie moich problemow z zatokami i wskazywal na podloze alergiczne. I tak trafilam do alergologa-pulmonologa. Najpierw mowil o nadreaktywnosci oskrzeli, po roku nazwal to astma. I tak sie leczylam az do ostatniego razu, gdzie po spirometrii powiedzial, ze nie mam astmy. Ale nie wstrzymal leku. Powiedzial, ze moja astma jest dobrze utrzymana.
                Dodam, ze nigdy nie mialam ataku dusznosci, tylko mokry kaszel. Czy to astma?
                • Gość: Ola Re: astma - pomocy IP: *.ecatel.net 06.02.12, 21:15
                  wlasnie doczytalam o tej szczepionce - Broncho vaxon.
                  Jak macie doswiadczenie z nia, mozecie napisac cos wiecej? Ja mam srednio w okresie zimowym zapalenie oskrzeli co miesiac i mysle, ze od przyszlego sezonu moglabym sprobowac.
      • Gość: Ola Re: astma - pomocy IP: 67.159.36.* 06.02.12, 19:19
        Witam,
        Takze mam astme. W Brukseli mieszkam od 1,5 roku i od roku postawili diagnoze - astma. Przed przyjazdem tutaj mieszkalam nad morzem i od kilku lat meczylo mnie chrzakanie - mysle, ze juz wtedy mialam astme- mozliwe poczatki, jednak pomimo morskiego powietrza a przy tym braku lekow znosilam ja bardzo lekko.
        U mnie astma nasila sie w czasie wysilku. O dziwno ataku jeszcze nie doswiadczylam :), leki biore regularnie, nawet wtedy jak objawy sie zmniejszaja. Testy skorne nic nie wykazaly a z krwi nie robilam. W Bxl astma nasilila sie po zapaleniu oskrzeli - madre dziewcze poszlo biegac zima.
        Spirometria wyszla bardzo dobrze - to byly poczatki i nie bralam jeszcze wtedy lekow - wiec poczatki astmy. Do lekarza chodze do szpitala St Luc, podpasowalo mi za 1 razem i na razie nie szukam nikogo innego - z nich jestem zadowolona.
        U mnie nasilony objaw to kaszel z flegma i chyba to mnie najbardziej meczy.
        Jednak nie poddaje sie i nadal uprawiam duzo sportu.
        Osobiscie polecam St Luc.
        • Gość: wgo Re: astma - pomocy IP: 88.147.39.* 09.02.12, 19:19
          jak uprawiasz sport majac astme wysilkowa? Kaszel nie meczy? Bierzez cos przed?
          • Gość: anbxl Re: astma - pomocy IP: *.access.telenet.be 09.02.12, 21:23
            Teraz jest ciezki okres dla asmatykow... U mnie w domu szpital...
            WGO- moj maz ma astme (przewlekla, ciezka) i to wlasnie lekarz zalecil mu bieganie i jazde na rowerze. Jak bys go zobaczyla czy jego filmy z biegow to nigdy nie powiedzialabys,ze ma tyle lat ile ma i ze jest tak powaznie chory. Jeszcze pare miesiecy temu biegal 3x w tygodniu po 12 km i to wlasnie dawalo mu sile i jakis tam zapas na chocby krotki czas. Powroci do biegania jak troche ociepli sie i wyzdrowieje z zapalenia pluc
            • Gość: Ola Re: astma - pomocy IP: 67.159.5.* 10.02.12, 10:21
              Wgo:
              Przed kazdym cwiczeniem (jazda na rowerze itd itp) - 1 psikniecie Ventolinem, w czasie wysilku gdy mam problem z oddychaniem, ponownie Ventolin. Najwazniejsze to nauczyc sie prawidlowo oddychac.

Anbxl:
              ja w tym roku zaliczylam juz dwa zapalenia oskrzeli. Dodam jeszcze, ze mi takze lekarz zalecil duzo sportu i w okresie letnio-wiosennym staram sie spedzic jak najwiecej czasu nad morzem, chociaz osobiscie wole gory to jednak powietrze morskie czyni cuda.
              Do tego u mnie tez jakis gorszy okres, predzej nie mialam takich problemow z oddychaniem jak o tej porze roku, poranki nie naleza do przyjemnych.
              Zastanawiam sie tez w koncu nad zakupem inhalatora (glownie do inhalacji sola morska) mozecie cos polecic?

Wiecie cos wiecej na temat Broncho vaxon? Daje to efekty? Nad tym sie zastanawiam na nadchodzacy okres zimowym 2012/2013.
              • Gość: anbxl Re: astma - pomocy IP: *.access.telenet.be 10.02.12, 19:38
                Ola, moj maz prawie cale zycie mieszkal nad morzem (od 12 lat jest inaczej),ale bardzo czesto tam jezdzimy. Wczesniej mieszkalismy prawie przy dijk .Owszem to pomaga,ale coraz mniej,bo jednak powietrze jest coraz bardziej zanieczyszczone. Za to zbawiennym dla niego (ma zapas nawet na kilkanascie tygodni) jest pobyt nad morzem na poludniu Francji,w Grecji,we Wloszech i pobyt (choc krotki) w gorach np w Austrii.
                Co do uzywania,a raczej naduzywania kieszonkowych inhalatorow to moj maz poradzil mi,zeby was bardzo uczulic na ich uzywanie i na prawde uzywajcie ich w razie koniecznosci. Masz przeczucie,ze mozesz zle poczuc sie, bierzesz Ventolin i... nagle moj maz czuje,ze wzial go za szybko,ze ma za duzo powietrza,a wrecz "wentylacje",w glowie ci sie kreci,a i z czasem ,szczegolnie dzien po bola cie miesnie.Oki,moze oddychac,ale boli go w klatce piersiowej. Moja corka nie ma jeszcze takich objawow.Corka uzywa kieszonkowego Ventolin i czasem przy wiekszym ataku zwyklego malego mechanicznego inhalatora (wczesniej wynajmowalismy z apteki,a chyba ze 2 lata temu kupilismy w ALDI (chyba jest kilka razy do roku).2x w tygodniu trenuje z doroslymi karate. Maz uzywa tez kieszonkowego VENTOLIN ale i ultradzwiekowej ,profesjonalnej maszyny. Do obu wlewa sie plyn z malej buteleczki,tez Ventolin.
                Co do Ventolinu- to jakies 5 lat temu jak anulowali Spirolair (byl mocniejszy,ale podobno mial szkodliwy gaz) byl czas ze i Ventolin ciezko bylo dostac.Wowczas moj maz kupowal Ventolin we Francji i tak jest do dzis, gdyz choc na pudelku jest taki sam sklad i taka sama nazwa to uwaza,ze te we Francji sa mocniejsze (swiezsze).
                Ostrzezenie,ale to raczej dla zaawansowanych astmatykow -nigdy nie decydujcie sie na SIBICORT (z kortyzonem) ma bardzo duzo ubocznych skutkow
                Astmatyk wie,ze zawsze musi miec przy sobie kieszonkowy inhalator,ale pamietajcie,ze jezeli go nie macie,to kazda apteka jest zobowiazana sprzedac wam bez recepty (ewentualnie moga rzadac,aby dostarczyc pozniej recepte),bo tu moze byc zagrozenie zycia
                Wazne-moi probowali roznych metod i zadna akupunktura,znachorzy i homeopatia nie pomagaly,ale BARDZO POMAGAJA cwiczenia relaksujace. Warto wybrac sie do fizykoterapeuty najlepiej specjalizujacego sie w takich cwiczeniach,nawet z partnerem,zeby podpatrzyl jakie to sa cwiczenia i pozniej wam pomagal w domu (sa to mazenie plecow w odpowiednich miejscach)
                • Gość: wgo Re: astma - pomocy IP: 88.147.39.* 11.02.12, 11:13
                  Ja mam teraz dobry okres. Czasami pokaszle. Po wysilku troche boli mnie w plucach - dziwne uczucie, ale mniej wydzieliny w oskrzelach a stad i kaszlu. Ale jak mowilam, w listopadzie po spirometrii lekarz stwierdzil, ze nie ma astmy, ktora wychodzila rok i 2 lata temu. Jak mowilam, profilaktycznie przeleczylam sie n apasozyty. Ponoc glista ludzka powoduje takie same same objawy jak astme.
                  A moze ja nie mialam astmy? Choc pulmonolog tak twierdzil. Jako dziecko jesli chorowalam to bylo to zapalenie oskrzeli. To skonczylo sie w wieku dojrzewania i zadnej alergii, kataru siennegi itp problemow nie mialam. Dopiero jak tu przyjechalam, kaszel sie nasilal - ale mialam juz go w Polsce - szczeglnie po gazowanych i slodkich napojach np. tort i szampan. Czytalam, ze refluks powoduje tez kaszel. Sadzilam wtedy, ze to zatoki sie oczyszczaja - wczesniej prostowalam przegrode nosowa, bo co zimy mialam problem z zatokami tzn zatkany nos, problem z oddychanie, ale bez typowych boli glowy.
                  Co do lekow, to ja biore 2x dziennie budesonid 200mg (np Pulmicort, easy haler) i w przypadku ataku kaszlu Duovent - nie pamietam kiedy go ostatnio uzywalam. Czy to sa typowe leki na astme? W ulotce jest, ze do astmy oskrzelowej. Ventolim ma co innego w skladzie.
                  Nie wiem czy kontynuowac branie budesonidu?
                  Anbxl i Olu - dziekuje za te wymiane informacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka