Gość: mon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 20:07 Czy juz dostaliście termin na wrzesień, jeśli tak to na kiedy dokładnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: greeneyedgirl Re: EPSO sekcja 2 IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 20:13 ja mam termin na 05 październik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riada Re: EPSO sekcja 2 IP: 62.29.137.* 06.07.04, 08:51 ja mam też 5 października o 9.45. Jadę z Poznania. Może się jakoś umówimy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greeneyedgirl Re: EPSO sekcja 2 IP: *.icpnet.pl 06.07.04, 18:07 z tymże ja mam o 17 rozmowe, jade też z poznania, kiedy zamierzasz wracac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonia Re: EPSO sekcja 2 IP: *.rzeczpospolita.pl 02.09.04, 16:00 czesc ! ja tez mam egzamin 5 pazdziernika - o 16.30 - moze jakos sie spotkamy na miejscu. jade w poniedzialek i wracam w srode ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mon Re: EPSO sekcja 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 21:10 zapomniałam napisać że mam termin na 24 września Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minka Re: EPSO sekcja 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.04, 22:12 ja mam termin na 21 października i na rano 9.45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maddy Re: EPSO sekcja 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 22:28 22 październik (piątek), 11.15 Minka, mamy obok siebie egzaminy :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minka Re: EPSO sekcja 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.04, 23:04 maddy, wiedziała, że coś iskrzy... Bardzo się cieszę, wspólna kawa murowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maddy Re: EPSO sekcja 2 IP: 212.160.164.* 06.07.04, 09:55 koniecznie :-)) odezwę się do Ciebie mailowo za jakichś czas. Ciekawa jestem kiedy i jak jedziesz. Pozdrav. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minka Re: EPSO sekcja 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.04, 11:22 chyba samolotem, chcę wylecieć we wtorek 19 po południu, by mieć czas 20-tego na sprawdzenie "trasy" do EPSO i przystosowanie się do klimatu, a powrót zaplanowałam na niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: EPSO sekcja 2 IP: *.pth-as13.dial.plus.net 05.07.04, 22:29 Ja mam ustny 17go Listopada,lepiej pozno niz wcale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajapapaja Re: EPSO sekcja 2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.04, 08:18 a ja mam na 6 października na 12.00!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: EPSO sekcja 2 IP: *.95-136-217.adsl.skynet.be 06.07.04, 08:37 29 pazdziernik 11.15 pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riada Re: EPSO sekcja 2 IP: 62.29.137.* 06.07.04, 08:53 Późne są te terminy. Chyba wynika z nich, że propozycje pracy nie będą jeszcze nawet od nowego roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: EPSO sekcja 2 IP: *.95-136-217.adsl.skynet.be 06.07.04, 09:28 tez tak sadze. tak swoja droga: czy ktos z Was ma problemy z downloadowaniem CV ( link podany w profilu).? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minka Re: EPSO sekcja 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.04, 12:46 też miałam kłopoty, więc odłożyłam to na później. Zamieściliby jakieś nowe statystyki, niektóre kraje są już po, można by było przynajmniej sprawdzić stopień odsiewu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: youth Re: EPSO sekcja 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 14:40 Hej riada, Ja mysle ze o pracy od poczatku roku to moga myslec ci co sa w sekcji I i jeszcze dostana sie do first merit class (czyli powyzej 65% punktow uzyskaja). Jak wiesz wszystko to bardzo dlugo trwa. Wyniki I sekcji beda we wrzesniu (kto wie czy poczatek czy koniec), to jeszcze musi uplynac troche czasu na wyszukanie oferty... a i troche czasu minie pomiedzy dostaniem oferty a rzeczywistym podjeciem pracy. Mysle ze poszczegolne DG (dyrekcje generalne) czy instytucje ukladaja budzety na nowy rok z mysla o przyjeciu o nowych pracownikow dopiero w 2005 roku. Czesc moze dostac prace pod koniec 2004 roku, ale wiekszosc mysle ze musi czekac i czekac. Tym bardziej ze wiemy ze EPSO z niczym sie nie spieszy... :( Tak wiec wszyscy musimy jeszcze troche poczekac na ewentualne podjecie pracy... a mysle ze oplaca sie czekac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila Re: EPSO sekcja 2 IP: *.95-136-217.adsl.skynet.be 06.07.04, 15:28 Ponadto liczmy sie z ty, ze budynek Berlaymont dopiero w czesci zostal oddany do uzytku a calkowicie funkcjonalny w/g przewidywan bedzie w drugim kwartale 2005. Sadze, ze miedzy innymi to jest miedzy innymi przyczyna "zwolnionego tempa" EPSO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: EPSO sekcja 2 IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 21:53 Hej Lila Skad masz informacje ze tak dlugo bedzie trwal remont tego budynku? CZy jest to gdzies na portalu UE ? Jezli tak podaj link. Pozdrowienia . Adam PS MAm nadzieje ze pospiesza sie z zaoferowaniem nam pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maddy Re: EPSO sekcja 2 IP: 212.160.164.* 07.07.04, 09:57 Ktoś napisał na tym Forum, że EPSO ogłosiło nabór na przedszkolanki i pielęgniarki z nowych krajów. Czyli jednak coś się rusza do przodu. Ja czasami mam takie dziwne myśli, że to wszystko atrapa :-), że koniec końców i tak nic z pracy w Brukseli nie wyniknie :-) To chyba przez to długie czekanie. No ale jednak coś się dzieje :-) Pozdrav wszystkich tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: EPSO sekcja 2 IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 21:51 JA mam wyznaczony termin na 12 pazdziernika. Ktos jeszcze z was tez zdaje w tym dniu ? Dajcie znac . Pozdrowienia dla sekcji 2 Odpowiedz Link Zgłoś
reniatan Re: EPSO sekcja 2 07.07.04, 10:04 cześć Adam - ja też mam termin na 12.10. godz.14,45 kiedy lecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sil Re: EPSO sekcja 2 IP: *.grudziadz.pl / 212.160.232.* 07.07.04, 14:54 Heja Sekcja 2! Ja mam termin 8 października, godz. 14.45. Czy ktoś ma może ten sam dzień lub okolice? Prawdopodobnie będę leciała z Gdańska, choć na którymś z wątków przeczytałam, że zwracają też $$ za paliwo jeśli jedzie się samochodem. Czy ktoś z Was może to potwierdzić? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maddy Re: EPSO sekcja 2 IP: 212.160.164.* 07.07.04, 16:30 jak jedziesz samochodem to zwracają jak za bilet pociągiem 2 kl. na tej samej trasie. faktury za paliwo chyba wtedy w ogóle ich nie interesują - przeczytaj dokładnie w regulaminie zwracania kosztów, który dołączyli do info na profilu. ja tylko na razie tak pobieżnie to przejrzałam. pozdrav. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sil Re: EPSO sekcja 2 IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 07.07.04, 17:43 Hej Maddy, zgadza się, wtedy zwracają tak jak za bilet pociągiem 2 klasy. Wynika z tego, że najlepiej lecieć samolotem. A Ty kiedy masz termin? Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maddy Re: EPSO sekcja 2 IP: 212.160.164.* 08.07.04, 09:19 hejku! ja mam 22 października, z tego co na razie wyczytałam tylko Minka ma blisko egzamin, bo 21 października. pozdrav :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: EPSO sekcja 2 IP: 212.244.107.* 08.07.04, 10:09 Moja żona ma 22 o 9.00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maddy Re: EPSO sekcja 2 IP: 212.160.164.* 08.07.04, 11:06 fajnie :-) niech się odezwie na forum lub na maila (maddy489@wp.pl) jak ma ochotę. Jestem ciekawa jak i skąd jedzie, i gdzie się zatrzymuje. pozdrav. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sil Re: EPSO sekcja 2 IP: *.grudziadz.pl / 212.160.232.* 08.07.04, 12:10 Do osób mających wkrótce ustne. Czy wylatujecie dzień wcześniej czy może parę dni wcześniej? Jak długo planujecie zostać w Brukseli po egzaminie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Sil Re: EPSO sekcja 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 12:26 Wylatuję dzień "przed" i wracam dzień "po". Chyba, że po egzaminie taka mnie rozpacz lub euforia chwyci, że się pod Manneken Pis upiję do nieprzytomności i na samolot nie zdążę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest do sil - P.S. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 12:30 Aha, to ja pisałam - Agrest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: EPSO sekcja 2 IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 17:51 HEj. Jeszcze nie wiem kiedy lece. choc powoli juz trzeba myslec o tym. Napisz do mnie maila na adamsera@yahoo.co.uk . Bedziemy w kontakcie Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
aurora1 Re: EPSO sekcja 2 06.07.04, 23:22 z jakich dziedzin egzaminuja na jesieni w tzw sekcjiII, jesli chodzi o prawnikow to slyszalam ze maja byc "wykonczeni" do polowy lipca? Odpowiedz Link Zgłoś
adobrucki Re: EPSO sekcja 2 07.07.04, 09:13 Gdzie planujecie nocować w Brukseli. Znacie może jakieś tanie hotele do 50 Euro. Wszystko co znalazłem w internecie to powyżej 50. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: EPSO sekcja 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 09:30 Zobacz na stronie www.inn26.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia do Agrest IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 07.07.04, 10:07 hej, startujesz na tłumacza, czy mi się tylko coś pomieszało? Jeśli tak, kiedy masz ustny? pozdroofka a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: do Agrest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 10:41 Zgadza się :-) 14/07 Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: do Agrest IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 07.07.04, 10:48 no to jeszcze nie jest ze mną najgorzej :-) jaka kombinacja językowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: do Agrest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 10:56 A Ty kiedy masz? I jak się czujesz przed tą konfrontacją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: do Agrest IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 07.07.04, 11:29 ja mam 12 lipca, o 10-ej. Kombinacja ENG+FR (czyli raczej banalnie) Sama nie wiem, jak się czuję, bo i nie wiem, z czego będą pytać. Oczywiście, poza CV i pytaniami unijnymi. Ciekawe, czy jest coś specyficznego dla nas - tak jak było u prawników, czy ekonomistów. Może sprawdzą, ile znaków na minutę piszemy ;-) No i ciekawe, czy rozmowa będzie tylko w języku B, czy także w C. Szkoda, że nie opublikowali statystyk dla pozostałych języków, tylko dla tych, które sprawdzili na samym początku. pozdr a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest do asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 12:15 Fajnie masz, że akurat francuski, przynajmniej nie będą się Ciebie czepiać na egzaminie, jak kogoś tutaj, że nie znasz tego języka. Osobiście potrafię sklecić parę zdań i trochę rozumiem, jak czytam, ale nie wpisałam nic na ten temat do CV, bo to żenujący poziom (uczyłam się krótko i daaaaaawno). Moja kombinacja to duński+ang. Też mnie zastanawia, jakie mogą być pytania zawodowe, skoro doświadczenie, a nawet studia kierunkowe, potrzebne tu nie są. Wszystko przed nami ;-) Zostało tak mało czasu, ze chyba jedynym sensownym zajęciem jest wyluzowanie się. Co do języka nr 3, to może być jakieś pytanie, jeżeli np. z CV nie wynika jasno, skąd go się zna (tak przypuszczam). A o te statystyki to mam żal do EPSO, bo to niesprawiedliwe, że inni znają swoje, a my nie. Zastanawia mnie też, czy te pytania unijne będą przekrojowe (opowiedz o polityce takiej czy owakiej) czy raczej na zasadzie: w którym roku...? jak się nazywa...? Gdzie ...? Kto jest odpowiedzialny za...? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: do asi IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 07.07.04, 12:22 Fajna kombinacja - mało spotykana u nas co do pytan unijnych - to myślę, że nie powinny byc przekrojowe, bo to raczej domena administratorów, czy innych kandydatów "kierunkowych" - myślę, że w naszym przypadku bardziej ich powinna interesować znajomość i wiedza ogólna nt UE. Może na zasadzie ping-ponga, czy pytań wymagających odpowiedzi 2-3 zdaniowej maksymalnie. We'll see jak mówili starożytni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: do asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 12:41 miejmy nadzieję, ze będą takie właśnie pytania: krótkie, łatwe i przyjemne. Kiedy wracasz z Brukseli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: do asi IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 07.07.04, 12:48 wyjeżdżam zaraz po egzaminie, niestety, ale za to będę tam już w sobotę skoro świt ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: do asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 12:55 Byłoby super, gdybyś napisała zaraz po powrocie, jak było :-) Wyjeżdżam rano we wtorek, to może jeszcze zdążę przeczytać... Będę trzymać kciuki!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: do asi IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 07.07.04, 14:08 sęk w tym, że nie wracam bezpośrednio i nie będę miała dostępu do sieci. jak chcesz napisz na priva w gazeta.pl(asik75) i podaj komórkę - prędzej uda mi się krótką relację SMS-em wysłać. Zawsze to już coś :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lat do Asi i Agresta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 21:43 Ja mam ustny 19 lipca. Myślę, że nie będzie pytań w jęz. C. O ile mnie pamięć nie myli, to chyba w Official Journal było napisane, że egz. ustny odbywa się tylko w B... Jeśli chodzi o pytania z wiedzy o UE, to pocieszam się, że pre-selection test był w sumie banalny, to może teraz też nie będzie źle :-) Z czego się przygotowujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest do Lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 12:22 Też mam taką nadzieję! Przeskok od pytań banalnych do kosmicznych byłby przegięciem. Przygotowuję się ze starych notatek z książek o UE - ale tak z ręką na sercu, to już nie zaglądam do niczego za bardzo, bo mało czasu zostało i jeszcze mi się wszystko pomiesza... Lenistwo to straszna przypadłość... I nie chce mi się z nią walczyć ;-) PS>Jaka kombinacja językowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lat do Agresta i Asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 13:55 Ang. + wł. Też się uczę ze starych notatek, tych samych co do pre-selection. Oby znów wystarczyły... Byłoby super, gdybyście uchylili rąbka tajemnicy, jak wyglądają ustne dla tłumaczy... przynajmniej byłoby wiadomo, czy ujdziemy z życiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: do Agresta i Asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 14:32 O ile nie dostanę jakiegoś zawału z wrażenia, że mam to za sobą, to dam znać jak było. Trzymajcie kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lat Re: do Agresta i Asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 22:54 Trzymaj się bezzawałowo. Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez asia Re: do Asi IP: *.2.14.univie.teleweb.at 07.07.04, 23:31 ja tak troche z innej beczki, a ile znakow powinno sie pisac na min?????? Czy w szkolach ksztalcacych tlumaczy klazie sie nacisk na cos takiego jak ilosc znakow na minute?????? A tak na marginesie, to wydaje mi sie, ze akurat ten aspekt nie jest miernikiem dobrego tlumacza pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: do Asi IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 08.07.04, 08:20 hmmm, to o znakach na minutę, to było z przymrużeniem oka ;-). Chociaż nie do końca się z Tobą zgodzę, bo uważam, że to dość istotny aspekt naszej pracy. Jakość, owszem, jest najważniejsza, ale wydajność jest tuż za nią - a jeśli ktoś pisze jednym palcem, szukając pół minuty każdej litery, to z tą wydajnością za dobrze nie będzie. A w szkołach kształcących tłumaczy (przynajmniej w mojej tego nie robili) nie kładzie się nacisku na takie rzeczy - o to trzeba zadbać samemu. a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: do Asi IP: *.2.14.univie.teleweb.at 08.07.04, 19:13 Zgadzam sie z toba, ze wydajnosc pracy jest bardzo wazna, z tym ze sztuke pisania na komp mozna opanowac w bardzo krotkim czasie (wystarczy dobry Tippkurs) w odroznieniu od sztuki tlumaczenia, ktora doskonalisz przez cale swoje zycie. pozdr, ide tlumaczyc Odpowiedz Link Zgłoś