Dodaj do ulubionych

EPSO sekcja 2

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 20:07
Czy juz dostaliście termin na wrzesień, jeśli tak to na kiedy dokładnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: greeneyedgirl Re: EPSO sekcja 2 IP: *.icpnet.pl 05.07.04, 20:13
      ja mam termin na 05 październik
      • Gość: riada Re: EPSO sekcja 2 IP: 62.29.137.* 06.07.04, 08:51
        ja mam też 5 października o 9.45. Jadę z Poznania. Może się jakoś umówimy?
        • Gość: greeneyedgirl Re: EPSO sekcja 2 IP: *.icpnet.pl 06.07.04, 18:07
          z tymże ja mam o 17 rozmowe, jade też z poznania, kiedy zamierzasz wracac??
          • Gość: gonia Re: EPSO sekcja 2 IP: *.rzeczpospolita.pl 02.09.04, 16:00
            czesc !
            ja tez mam egzamin 5 pazdziernika - o 16.30 - moze jakos sie spotkamy na
            miejscu. jade w poniedzialek i wracam w srode !
    • Gość: mon Re: EPSO sekcja 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 21:10
      zapomniałam napisać że mam termin na 24 września
      • Gość: minka Re: EPSO sekcja 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.04, 22:12
        ja mam termin na 21 października i na rano 9.45
        • Gość: maddy Re: EPSO sekcja 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 22:28
          22 październik (piątek), 11.15
          Minka, mamy obok siebie egzaminy :-))
          • Gość: minka Re: EPSO sekcja 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.04, 23:04
            maddy, wiedziała, że coś iskrzy... Bardzo się cieszę, wspólna kawa murowana.
            • Gość: maddy Re: EPSO sekcja 2 IP: 212.160.164.* 06.07.04, 09:55
              koniecznie :-)) odezwę się do Ciebie mailowo za jakichś czas. Ciekawa jestem
              kiedy i jak jedziesz. Pozdrav.
              • Gość: minka Re: EPSO sekcja 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.04, 11:22
                chyba samolotem, chcę wylecieć we wtorek 19 po południu, by mieć czas 20-tego
                na sprawdzenie "trasy" do EPSO i przystosowanie się do klimatu, a powrót
                zaplanowałam na niedzielę.
        • Gość: Marek Re: EPSO sekcja 2 IP: *.pth-as13.dial.plus.net 05.07.04, 22:29
          Ja mam ustny 17go Listopada,lepiej pozno niz wcale!
    • Gość: kajapapaja Re: EPSO sekcja 2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.04, 08:18
      a ja mam na 6 października na 12.00!!
      • Gość: lila Re: EPSO sekcja 2 IP: *.95-136-217.adsl.skynet.be 06.07.04, 08:37
        29 pazdziernik 11.15
        pozdr
    • Gość: riada Re: EPSO sekcja 2 IP: 62.29.137.* 06.07.04, 08:53
      Późne są te terminy. Chyba wynika z nich, że propozycje pracy nie będą jeszcze
      nawet od nowego roku
      • Gość: lila Re: EPSO sekcja 2 IP: *.95-136-217.adsl.skynet.be 06.07.04, 09:28
        tez tak sadze.
        tak swoja droga: czy ktos z Was ma problemy z downloadowaniem CV ( link podany
        w profilu).?
        • Gość: minka Re: EPSO sekcja 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.04, 12:46
          też miałam kłopoty, więc odłożyłam to na później. Zamieściliby jakieś nowe
          statystyki, niektóre kraje są już po, można by było przynajmniej sprawdzić
          stopień odsiewu...
      • Gość: youth Re: EPSO sekcja 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 14:40
        Hej riada,
        Ja mysle ze o pracy od poczatku roku to moga myslec ci co sa w sekcji I i
        jeszcze dostana sie do first merit class (czyli powyzej 65% punktow uzyskaja).
        Jak wiesz wszystko to bardzo dlugo trwa. Wyniki I sekcji beda we wrzesniu (kto
        wie czy poczatek czy koniec), to jeszcze musi uplynac troche czasu na
        wyszukanie oferty... a i troche czasu minie pomiedzy dostaniem oferty a
        rzeczywistym podjeciem pracy.
        Mysle ze poszczegolne DG (dyrekcje generalne) czy instytucje ukladaja budzety
        na nowy rok z mysla o przyjeciu o nowych pracownikow dopiero w 2005 roku.
        Czesc moze dostac prace pod koniec 2004 roku, ale wiekszosc mysle ze musi
        czekac i czekac. Tym bardziej ze wiemy ze EPSO z niczym sie nie spieszy... :(
        Tak wiec wszyscy musimy jeszcze troche poczekac na ewentualne podjecie pracy...
        a mysle ze oplaca sie czekac.
        pozdrawiam
        • Gość: Lila Re: EPSO sekcja 2 IP: *.95-136-217.adsl.skynet.be 06.07.04, 15:28
          Ponadto liczmy sie z ty, ze budynek Berlaymont dopiero w czesci zostal oddany
          do uzytku a calkowicie funkcjonalny w/g przewidywan bedzie w drugim kwartale
          2005. Sadze, ze miedzy innymi to jest miedzy innymi przyczyna "zwolnionego
          tempa" EPSO
          • Gość: Adam Re: EPSO sekcja 2 IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 21:53
            Hej Lila

Skad masz informacje ze tak dlugo bedzie trwal remont tego budynku? CZy jest to
            gdzies na portalu UE ? Jezli tak podaj link. Pozdrowienia . Adam
            PS MAm nadzieje ze pospiesza sie z zaoferowaniem nam pracy.
            • Gość: maddy Re: EPSO sekcja 2 IP: 212.160.164.* 07.07.04, 09:57
              Ktoś napisał na tym Forum, że EPSO ogłosiło nabór na przedszkolanki i
              pielęgniarki z nowych krajów. Czyli jednak coś się rusza do przodu. Ja czasami
              mam takie dziwne myśli, że to wszystko atrapa :-), że koniec końców i tak nic z
              pracy w Brukseli nie wyniknie :-) To chyba przez to długie czekanie. No ale
              jednak coś się dzieje :-) Pozdrav wszystkich tutaj.
    • Gość: Adam Re: EPSO sekcja 2 IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 21:51
      JA mam wyznaczony termin na 12 pazdziernika. Ktos jeszcze z was tez zdaje w tym
      dniu ? Dajcie znac . Pozdrowienia dla sekcji 2
      • reniatan Re: EPSO sekcja 2 07.07.04, 10:04
        cześć Adam - ja też mam termin na 12.10. godz.14,45 kiedy lecisz?
        • Gość: Sil Re: EPSO sekcja 2 IP: *.grudziadz.pl / 212.160.232.* 07.07.04, 14:54
          Heja Sekcja 2! Ja mam termin 8 października, godz. 14.45. Czy ktoś ma może ten
          sam dzień lub okolice? Prawdopodobnie będę leciała z Gdańska, choć na którymś z
          wątków przeczytałam, że zwracają też $$ za paliwo jeśli jedzie się samochodem.
          Czy ktoś z Was może to potwierdzić? Pozdrawiam!
          • Gość: maddy Re: EPSO sekcja 2 IP: 212.160.164.* 07.07.04, 16:30
            jak jedziesz samochodem to zwracają jak za bilet pociągiem 2 kl. na tej samej
            trasie. faktury za paliwo chyba wtedy w ogóle ich nie interesują - przeczytaj
            dokładnie w regulaminie zwracania kosztów, który dołączyli do info na profilu.
            ja tylko na razie tak pobieżnie to przejrzałam. pozdrav.
            • Gość: Sil Re: EPSO sekcja 2 IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 07.07.04, 17:43
              Hej Maddy, zgadza się, wtedy zwracają tak jak za bilet pociągiem 2 klasy.
              Wynika z tego, że najlepiej lecieć samolotem. A Ty kiedy masz termin? Pozdrówka!
              • Gość: maddy Re: EPSO sekcja 2 IP: 212.160.164.* 08.07.04, 09:19
                hejku! ja mam 22 października, z tego co na razie wyczytałam tylko Minka ma
                blisko egzamin, bo 21 października. pozdrav :-))
                • Gość: Krzyś Re: EPSO sekcja 2 IP: 212.244.107.* 08.07.04, 10:09
                  Moja żona ma 22 o 9.00
                  • Gość: maddy Re: EPSO sekcja 2 IP: 212.160.164.* 08.07.04, 11:06
                    fajnie :-) niech się odezwie na forum lub na maila (maddy489@wp.pl) jak ma
                    ochotę. Jestem ciekawa jak i skąd jedzie, i gdzie się zatrzymuje. pozdrav.
                    • Gość: Sil Re: EPSO sekcja 2 IP: *.grudziadz.pl / 212.160.232.* 08.07.04, 12:10
                      Do osób mających wkrótce ustne. Czy wylatujecie dzień wcześniej czy może parę
                      dni wcześniej? Jak długo planujecie zostać w Brukseli po egzaminie?
                      • Gość: do Sil Re: EPSO sekcja 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 12:26
                        Wylatuję dzień "przed" i wracam dzień "po". Chyba, że po egzaminie taka mnie rozpacz lub euforia chwyci, że się pod Manneken Pis upiję do nieprzytomności i na samolot nie zdążę ;-)
                        • Gość: Agrest do sil - P.S. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 12:30
                          Aha, to ja pisałam - Agrest.
        • Gość: Adam Re: EPSO sekcja 2 IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 17:51
          HEj. Jeszcze nie wiem kiedy lece. choc powoli juz trzeba myslec o tym. Napisz
          do mnie maila na adamsera@yahoo.co.uk . Bedziemy w kontakcie Pozdrowienia
    • aurora1 Re: EPSO sekcja 2 06.07.04, 23:22
      z jakich dziedzin egzaminuja na jesieni w tzw sekcjiII, jesli chodzi o
      prawnikow to slyszalam ze maja byc "wykonczeni" do polowy lipca?
      • adobrucki Re: EPSO sekcja 2 07.07.04, 09:13
        Gdzie planujecie nocować w Brukseli. Znacie może jakieś tanie hotele do 50
        Euro. Wszystko co znalazłem w internecie to powyżej 50.
        • Gość: Agrest Re: EPSO sekcja 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 09:30
          Zobacz na stronie www.inn26.com/
          • Gość: asia do Agrest IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 07.07.04, 10:07
            hej,

startujesz na tłumacza, czy mi się tylko coś pomieszało?
            Jeśli tak, kiedy masz ustny?
            pozdroofka
            a.
            • Gość: Agrest Re: do Agrest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 10:41
              Zgadza się :-) 14/07

Pzdr
              • Gość: asia Re: do Agrest IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 07.07.04, 10:48
                no to jeszcze nie jest ze mną najgorzej :-)
                jaka kombinacja językowa?
            • Gość: Agrest Re: do Agrest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 10:56
              A Ty kiedy masz? I jak się czujesz przed tą konfrontacją?
              • Gość: asia Re: do Agrest IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 07.07.04, 11:29
                ja mam 12 lipca, o 10-ej. Kombinacja ENG+FR (czyli raczej banalnie)
                Sama nie wiem, jak się czuję, bo i nie wiem, z czego będą pytać. Oczywiście,
                poza CV i pytaniami unijnymi. Ciekawe, czy jest coś specyficznego dla nas - tak
                jak było u prawników, czy ekonomistów. Może sprawdzą, ile znaków na minutę
                piszemy ;-)
                No i ciekawe, czy rozmowa będzie tylko w języku B, czy także w C.
                Szkoda, że nie opublikowali statystyk dla pozostałych języków, tylko dla tych,
                które sprawdzili na samym początku.
                pozdr
                a.
                • Gość: Agrest do asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 12:15
                  Fajnie masz, że akurat francuski, przynajmniej nie będą się Ciebie czepiać na egzaminie, jak kogoś tutaj, że nie znasz tego języka. Osobiście potrafię sklecić parę zdań i trochę rozumiem, jak czytam, ale nie wpisałam nic na ten temat do CV, bo to żenujący poziom (uczyłam się krótko i daaaaaawno). Moja kombinacja to duński+ang. Też mnie zastanawia, jakie mogą być pytania zawodowe, skoro doświadczenie, a nawet studia kierunkowe, potrzebne tu nie są. Wszystko przed nami ;-)

Zostało tak mało czasu, ze chyba jedynym sensownym zajęciem jest wyluzowanie się. Co do języka nr 3, to może być jakieś pytanie, jeżeli np. z CV nie wynika jasno, skąd go się zna (tak przypuszczam). A o te statystyki to mam żal do EPSO, bo to niesprawiedliwe, że inni znają swoje, a my nie.

Zastanawia mnie też, czy te pytania unijne będą przekrojowe (opowiedz o polityce takiej czy owakiej) czy raczej na zasadzie: w którym roku...? jak się nazywa...? Gdzie ...? Kto jest odpowiedzialny za...?

Pozdrawiam
                  • Gość: asia Re: do asi IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 07.07.04, 12:22
                    Fajna kombinacja - mało spotykana u nas

co do pytan unijnych - to myślę, że nie powinny byc przekrojowe, bo to raczej
                    domena administratorów, czy innych kandydatów "kierunkowych" - myślę, że w
                    naszym przypadku bardziej ich powinna interesować znajomość i wiedza ogólna nt
                    UE. Może na zasadzie ping-ponga, czy pytań wymagających odpowiedzi 2-3
                    zdaniowej maksymalnie. We'll see jak mówili starożytni.
                    • Gość: Agrest Re: do asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 12:41
                      miejmy nadzieję, ze będą takie właśnie pytania: krótkie, łatwe i przyjemne. Kiedy wracasz z Brukseli?
                      • Gość: asia Re: do asi IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 07.07.04, 12:48
                        wyjeżdżam zaraz po egzaminie, niestety, ale za to będę tam już w sobotę skoro
                        świt ;-)
                        • Gość: Agrest Re: do asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 12:55
                          Byłoby super, gdybyś napisała zaraz po powrocie, jak było :-) Wyjeżdżam rano we wtorek, to może jeszcze zdążę przeczytać... Będę trzymać kciuki!!!!!
                          • Gość: asia Re: do asi IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 07.07.04, 14:08
                            sęk w tym, że nie wracam bezpośrednio i nie będę miała dostępu do sieci. jak
                            chcesz napisz na priva w gazeta.pl(asik75) i podaj komórkę - prędzej uda mi się
                            krótką relację SMS-em wysłać. Zawsze to już coś :-)
                            • Gość: Lat do Asi i Agresta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 21:43
                              Ja mam ustny 19 lipca.
                              Myślę, że nie będzie pytań w jęz. C. O ile mnie pamięć nie myli, to chyba w
                              Official Journal było napisane, że egz. ustny odbywa się tylko w B...
                              Jeśli chodzi o pytania z wiedzy o UE, to pocieszam się, że pre-selection test
                              był w sumie banalny, to może teraz też nie będzie źle :-)
                              Z czego się przygotowujecie?
                              • Gość: Agrest do Lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 12:22
                                Też mam taką nadzieję! Przeskok od pytań banalnych do kosmicznych byłby przegięciem. Przygotowuję się ze starych notatek z książek o UE - ale tak z ręką na sercu, to już nie zaglądam do niczego za bardzo, bo mało czasu zostało i jeszcze mi się wszystko pomiesza... Lenistwo to straszna przypadłość... I nie chce mi się z nią walczyć ;-)

PS>Jaka kombinacja językowa?
                                • Gość: Lat do Agresta i Asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 13:55
                                  Ang. + wł.
                                  Też się uczę ze starych notatek, tych samych co do pre-selection. Oby znów
                                  wystarczyły...
                                  Byłoby super, gdybyście uchylili rąbka tajemnicy, jak wyglądają ustne dla
                                  tłumaczy... przynajmniej byłoby wiadomo, czy ujdziemy z życiem :-)
                                  • Gość: Agrest Re: do Agresta i Asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 14:32
                                    O ile nie dostanę jakiegoś zawału z wrażenia, że mam to za sobą, to dam znać jak było. Trzymajcie kciuki!
                                    • Gość: Lat Re: do Agresta i Asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 22:54
                                      Trzymaj się bezzawałowo. Powodzenia!!!
                • Gość: tez asia Re: do Asi IP: *.2.14.univie.teleweb.at 07.07.04, 23:31
                  ja tak troche z innej beczki, a ile znakow powinno sie pisac na min?????? Czy w
                  szkolach ksztalcacych tlumaczy klazie sie nacisk na cos takiego jak ilosc
                  znakow na minute?????? A tak na marginesie, to wydaje mi sie, ze akurat ten
                  aspekt nie jest miernikiem dobrego tlumacza
                  pzdr
                  • Gość: asia Re: do Asi IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 08.07.04, 08:20
                    hmmm, to o znakach na minutę, to było z przymrużeniem oka ;-). Chociaż nie do
                    końca się z Tobą zgodzę, bo uważam, że to dość istotny aspekt naszej pracy.
                    Jakość, owszem, jest najważniejsza, ale wydajność jest tuż za nią - a jeśli
                    ktoś pisze jednym palcem, szukając pół minuty każdej litery, to z tą
                    wydajnością za dobrze nie będzie. A w szkołach kształcących tłumaczy
                    (przynajmniej w mojej tego nie robili) nie kładzie się nacisku na takie rzeczy -
                    o to trzeba zadbać samemu.
                    a.
                    • Gość: asica Re: do Asi IP: *.2.14.univie.teleweb.at 08.07.04, 19:13
                      Zgadzam sie z toba, ze wydajnosc pracy jest bardzo wazna, z tym ze sztuke
                      pisania na komp mozna opanowac w bardzo krotkim czasie (wystarczy dobry
                      Tippkurs) w odroznieniu od sztuki tlumaczenia, ktora doskonalisz przez cale
                      swoje zycie.
                      pozdr, ide tlumaczyc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka