Dodaj do ulubionych

EPSO - Prawnicy (45)

IP: *.ergo-communications.com 13.08.04, 15:55
Jest nas podobno 45. Pozdro dla wszystkich!

Kontaktowal sie ktos z wami? Do mnie nawet EPSO nie chce odpisac na mail.

Dzielcie sie wrazeniami - ja zaczynam wysylac CV za tydzien. Kumpel z Komisji
daje aktualne wakaty. Zobaczymy, i tak z obecna firma nie moge sie rozstac
wczesniej niz w Pazdzierniku/listopadzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ruda Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: 62.148.79.* 16.08.04, 08:43
      jakby tak kumpel z Komisji znał wakaty dla tłumaczy,
      to bym się do ciebie uśmiechnęła :o)
    • Gość: ja Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 14:53
      1. Nie wiem, dlaczego oczekujecie ze ktos bedzie dzwonil, skoro jeszcze nie
      wiedza, w ktorym DG maja ile wakatow i jaki budzet
      2. EPSO ma w tej chwili podobno wakacje i siedzi tam jakies 20% zatrudnionych
      osob, wiec nikomu nie odpisuja
      3. a wakaty - coz mnie tez powiedziano, ze najwczesniej beda mieli informacje
      pod koniec wrzesnia

pozdrowionka
      • pszemcio Re: EPSO - Prawnicy (45) 16.08.04, 16:05
        ja sie dowiadywalem na poziomie human resources w jednym z DG: cos sie dopiero
        moze ruszyc we wrzesniu bo DGs czekaja na zielone swiatlo od DG ADMIN a bez
        tego nie moga nikogo zatrudnic z konkursow EU10.
        pozdr
        • Gość: minka Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.08.04, 17:35
          a ja zamieściłam kiedyś na forum link do takiego info, gdzie wyjaśniono
          dlaczego procedura rekrutacyjna się tak ciągnie i co z zatrudnieniami. W
          budżecie na rok 2004 mają przeznaczoną kasę na ok. 300 etatów. Ale nie wiem czy
          w ogóle, czy tylko dla "nowej strefy". A potem przeczytałam wynurzenia gościa,
          który lata pracował w jednej z instytucji i doświadczył kombinacji, przekrętów
          itp. również z zatrudnieniami. Bardzo budujące. A potem stwierdziłam, że nie
          warto być aż tak bardzo dociekliwym i buszować po nocach po necie, bo po co
          psuć sobie obraz idealnej biurokracji;)
          • Gość: sim Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.ergo-communications.com 16.08.04, 19:32
            to niezbyt budujace,
            ale zawsze jest sto tysiecy negatywnych plotek. W kazdym razie wiem ze dam
            sobie na wstrzymanie do wrzesnia.

Poza tym, trzeba byc optymista. Dzieki za komentarze!
          • Gość: lx Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: 212.244.180.* 17.08.04, 13:11
            ale jak to, 300: na 3 kategorie i 10 państw 300 etatów? to jakaś lipa. i co z
            tymi merit groups? ja jestem w drugiej, więc bardzo by mnie interesowało, czy
            jestem w pierwszej 20, czy też może 35.
            ciekawy jestem, czy powinno się wysyłać maile do kilkudziesięciu heads of unit
            naraz, czy też po kolei. jak sie wyśle naraz, a kilku odpowie i zaprosi na
            interview, to co? odmówić? nie mogę przecież wiecznie siedzieć w bxly, bo póki
            co pracuję w kraju.
            napiszcie, co o tym myślicie.
            • bloum Re: EPSO - Prawnicy (45) 17.08.04, 13:22
              Cześć!
              Przeczytaj sobie
              www.europarl.eu.int/meetdocs/2004_2009/documents/Dv/budg20040727/20040226epso_EN.pdf
              Mówią o 355 miejscach i to chyba tylko w Parlamencie, jako że to dokument
              tegoż... Jakoś trudno mi uwierzyć by przewidziano 300 etatów na wszystkie
              kategorie we wszystkich państwach.
              • Gość: lx Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: 212.244.180.* 17.08.04, 13:50
                dzięki. faktycznie, mowa o potrzebach Parlamentu.
              • Gość: lx Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: 212.244.180.* 17.08.04, 13:53
                a skąd w ogóle Gazeta wytrzasnęła tę informację o 45 prawnikach z Polski. na
                epso nic nie ma. wiecie może, ile zdało z innych państw? i powiedzcie, co
                myślicie o strategii narzucania się chedom junitów.
                • Gość: Mirek Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.bphpbk.pl 17.08.04, 14:25
                  Rzeczywiście wysyłanie do kilkudziesięciu osób naraz teoretycznie powinno
                  zwiększyć Twoje szanse. Ale podejrzewam że lepiej naprawdę przemyśleć 1 lub 2
                  miejsca i tam wysłać. Nie wydaje mi się żeby można być fachowcem od
                  wszystkiego. Szefowie zespołów będą preferować ludzi o określonej wiedzy i
                  doświadczeniu i na pewno przegrasz w rywalizacji ze specjalistami (nie wiem czy
                  tak jest z prawnikami, ale przynajmniej u nas jako ekonomistów tak właśnie). No
                  chyba że ma się bardzo duże doświadczenie, ale wtedy chyba startuje się na
                  wyższe stanowiska niż A8. Aha no i pewnie nie będą chcieli zwrócić kasę za
                  kilka wycieczek do BLX w celu odbycia rozmowy. CHociaż mogę się mylić.
                  Ja wysłałem w dwa miejsca kilka dni temu i czekam. Ciekaw jestem czy dostanę
                  chociaż odpowiedź.
                  • Gość: Messa Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: 212.160.172.* 17.08.04, 17:07
                    Jak kiedyś pisałem wśród moich znajomych są zdający - i tez wuazają, zę nie ma
                    sensu się wyglupiac i pisać wszedzie naokoło. Upatrzyli sobie 2-3 unity gdzie
                    rzeczywiście mają co pokazac i tam piszą.
                    Nie wydaje mi się, żeby bruksela bez konca pokrywała tej samej
                    osobie 'wycieczki' do Brukseli - moim skromnym lepiej skoncentrować się na tym,
                    gdzie rzeczywiście ma się szanse.
                    To oczywisćei tlyko mój skromy wtręt w dyskusję.

Pzdr.
              • Gość: sim Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.ergo-communications.com 17.08.04, 14:26
                dokument bardzo pozytywny - im wiekszy 'shortfall' tym lepiej dla nas
            • Gość: Mirek Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.bphpbk.pl 17.08.04, 15:02
              I trzymaj się chłopie tej roboty, bo się jeszcze okaże że z całego naboru to
              wezmą max kilkadziesiąt osób z całego konkursu na A8. Ja też jestem w II merit
              i mimo że wysłałem dwa maile do Komisji to sobie wielkich planów nie robię.
              Podejrzewam że takich gości jak ja to oni w całej Unii mają na pęczki.
              • Gość: sim Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.ergo-communications.com 17.08.04, 17:42
                czy w ogole ktos wie na jakiej zasadzie EPSO okreslala zalozenia konkursu, w
                szczegolnosci liczbe miejsc? Czy to tak z kapelusza czy rzeczywiscie ktos
                wykonal analize biorac pod uwage potrzeby instytucji. Jesli jest w tym jakas
                metoda to powinno byc OK.

A poza tym mam pytanie do ludzi juz pracujacych w Komisji - jak to wyglada? Czy
                przypomina bardziej prywatny, choc rozbudowany biznes czy raczej robote typowo
                urzednicza. Jesli o mnie chodzi to wole by mialo to jak najmniej wspolnego z
                praca urzednicza. Urzedasem to moge byc jak sie zestarzeje.
                • Gość: minka Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.08.04, 18:07
                  "Trzeba pogodzić się z tym, że kiedy już odniesie się sukces i znajdzie w
                  europejskiej instytucji, dalsza kariera może nie od razu przyniesie pełną
                  satysfakcję.
                  System pracy w instytucjach unijnych wymaga bardzo wąskich specjalizacji.
                  Trudno będzie się w nim wykazać kreatywnością czy spontanicznością.
                  Przynajmniej na początku". To słowa p. D. Hubner w jednym z wywiadów.

• Gość: sim Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.ergo-communications.com 17.08.04, 18:14
                    hmmm, to troche szkoda

Ale prawde mowiac moja praca zaczyna mnie nudzic wiec jakakolwiek zmiana bedzie
                    dla mnie odswiezeniem.

Tak ze trzymam kciuki za wszystkich ktorzy chca pracowac w instytucjach
                    • Gość: lx Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: 212.244.180.* 18.08.04, 11:30
                      hej
                      pozdrowienia dla mirka (trochę chyba przesadzasz z tym czarnowidztwem), minki,
                      sima i innych, którzy się odezwali. ja słyszałem od osoby spokrewnionej z
                      osobą, która już pracuje w instytucjach jako pracownik kontraktowy (kat. A)
                      średniego szczebla, że osoby wyłonione w dotychczasowych konkursach pójdą jak
                      świeże bułeczki. inne osoby niestety donosiły o smutnej praktyce przesuwania
                      środków z budżetu na zatrudnienie nowych urzędników do budżetu dla oksylierów,
                      bo tym ostatnim mogą płacic mniej. tak więc podobno będą odnawiac kontrakty
                      oksylierom na wylocie (tym, którzy nie zdali konkursu) zamiast zatrudniać nas.
                      słyszałem też, że w niektórych DG będą zatrudniać dopiero pod koniec zimy.
                      tyle plotek... co o tym myślicie?
                      czy znacie jakieś źródło informacji inne niż strona epso?
                      • Gość: sim Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.ergo-communications.com 18.08.04, 11:50
                        Moje zrodlo to kolega pracujacy w Komisji od 2 lat - jest optymista i twierdzi
                        ze pierwszy nabor z nowych krajow powinien 'rozejsc sie' gladko. Ale nie
                        pracuje on w EPSO wiec na 100% nic nie wiadomo.

ostatnio przegladalem wakaty w komisji i nie wyglada na to zeby byly
                        jakiekolwiek stanowiska dla 'nowych' - mysle ze zaczna sie pojawiac dopiero we
                        wrzesniu. Faktem tez jest ze wiekszosc jest sformulowana ogolnie, wiec mozna
                        wskoczyc na miejsca nie majace z prawem wiele wspolnego. Dla mnie OK, ale
                        wielu 'twardoglowych' prawnikow moze sie zawiesc.
                      • Gość: sofi Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:55
                        no to mam dociebie nastepoujace pytania:
                        a) co rozumiesz pod dotychczasowym konkursem - rozumiem, ze te przed nami
                        (jestem wyloniona w tym, ktory nie zostal jeszcze oficjalnie opublikowany w OJ)
                        b) przesuwanie srodkow - coz dosyc dziwna praktyka, w takim badz razie po co
                        robili konkursy, przeciez to tez jest kasa
                        c) ile przecietnie osob z listy dostaje zatrudnienie (%) - ja slyszalam ze 25-
                        30.
                        d) nie wiem tez jak interpretowac informacje z powyzszego linka o 355 osobach
                        zabudzetowanych na 2004 rok, skoro planowano ze na wszystkich listach
                        reserwowych (A,B,LA) w sumie znajdzie sie ok. 3 tys. osob
                        e) ja akurat jestem ze specjalizacjim audyt, o ktorej widomo, ze pierwotnie
                        lista rezerwowa miala liczyc 200 osob, ostatecznie liczy ok. 25 (bo tylko tyle
                        osob spelnialo kryteria) oraz prawdopodobnmie wiecej konkursow dla audytorow
                        nie bedzie, bo nie oplaca sie ich przeprowadzac przytak niskim pass rate - i
                        jak mam teraz rozumiec powyzsze info ? Ile osob z tych 25 ma szanse na
                        zatrudnienie ? 40% czy może blizej 80% ?
                        • Gość: M Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: 212.160.172.* 18.08.04, 11:59
                          Przy takiej podaży ze strony audytorów - 100% + będą dobierać z Ekonomistów :).
                          W końcu ktoś musi pilnowac tych miliardów EUR :)

Pzdr.
                          • Gość: sofi Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 12:02
                            A skad to wiadomo ? Z jakichs sprawdzonych zrodel ?
                            Oraz: wiadomo od kiedy ?

Musze cos postanowic w kwestii pracy w kraju, bo akurat mam fajna propozycje i
                            nie wiem, co z nia zrobic ?
                            • Gość: Mirek Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.bphpbk.pl 18.08.04, 12:11
                              "Musze cos postanowic w kwestii pracy w kraju, bo akurat mam fajna propozycje i
                              nie wiem, co z nia zrobic ?"

A to mi akurat z ust wyjąłeś.
                              Mogliby się trochę pospieszyć, bo mnie już powoli krew zalewa.
                              Albo wóz, albo przewóz. Jak chcieli zatrudnić 50 osób, to trzeba było na tylu
                              zrobić konkurs, a nie przeciągać procedury w nieskończoność.
                        • Gość: Mirek Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.bphpbk.pl 18.08.04, 12:04
                          No sami widzicie, że "im dalej w las tym więcej drzew". Ja sobie tak myślę, że
                          z nami to będzie trochę jak z absolwentami KSAPu. No niby wszyscy zdali, sa
                          doskonale przygotowani merytorycznie, ale tak naprawdę to nie ma co z nimi
                          zrobić.
                          Podejrzewam że pracę dostanie max 50% z list rezerwowych.
                          Jak sobie czytam aktualne obszary działalności Komisji, to stwierdzam, że w
                          większości z nich wszystko zostało już zrobione. UE dryfuje pomiędzy
                          zwolennikami szybkich reform, a hamulcowymi w postaci Niemiec i Francji. Ja się
                          zastanawiam, czy w obecnej sytuacji jest cokolwiek istotnego do zrobienia???
                        • Gość: lx Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: 212.244.180.* 18.08.04, 12:17
                          miałem na myśli właśnie te, które już się zakończyły, ale nie zostały jeszcze
                          opulikowane, bądź te, które zakończą się wkrótce - chyba to dotyczy nas
                          wszystkich.
                          ile procent? no, nie mam pojecia, ale reguła 25-30% nie dotyczy chyba konkursów
                          organizowanych w związku z rozszerzeniem.
                          • Gość: sim Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.ergo-communications.com 18.08.04, 12:36
                            mysle ze gdybanie oparte na dotychczasowych konkursach nie ma sensu - zarowno
                            same konkursy jak i okolicznosci rekrutacji byly zupelnie inne.

Ale gdzies widzialem wykres, z ktorego wynikalo ze z listy schodzi ok 80% a nie
                            35%
                            • Gość: Mirek Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.bphpbk.pl 18.08.04, 12:50
                              > Ale gdzies widzialem wykres, z ktorego wynikalo ze z listy schodzi ok 80% a
                              nie 35%
                              >

Tylko żeby to schodzenie nie trwało... do następnego rozszerzenia UE.
                              • Gość: minka Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.08.04, 22:27
                                a ja czytałam w słowackiej "Prawdzie", że z powodu niedoboru na listach
                                rezerwowych będą rozpisywać nowe konkursy już tej jesieni. Ale nie wiem czy
                                będzie to uzupełniający nabór tylko dla państw typu Malta, która ma wyjątkowy
                                niedobór kadr, czy kolejny konkurs. I ta informacja trochę mnie pocieszyła, że
                                rzeczywiście my, z tej "unique" (pod każdym względem i co by to nie znaczyło)
                                listy mamy duże szanse. Ja twierdzę, że bliskie 98%. Z drugiej strony dorwałam
                                gdzieś informację (czyt. mam syndrom szperacza), że po ostanim rozszerzeniu w
                                styczniu 1995 r. dobór personelu z nowych państw trwał równo rok i zakończył
                                się w grudniu 95 r. Więc wszyscy niecierpliwi - jeszcze rok nie minął. Myślę,
                                że jeszcze dwa tygodnie, skończą się ich wakacje i machina ruszy. Odbieram też
                                niepokojące sygnały np. od mojej kuzynki z B., której nie powiodło się na
                                testach, że jedna z mających coś do powiedzenia osób przy rekrutacji
                                pracowników, obiecała jej, że jak tylko zda egzaminy to ją gdzieś wepchnie.
                                Więc znajomkostwo jest tu też zakorzenione. Przyznam się, że nawet zaczynam się
                                coraz bardziej z tą kuzynką zaprzyjaźniać...Bo prawda jest też taka, że taki
                                gość w departamencie X jak popatrzy na listę i zobaczy jakiegoś Mańka
                                Kowalskiego to to mu jeszcze nic nie mówi. Najpierw tymczasowi, potem jacyś
                                znajomi tamtych znajomych i w końcu my. Chyba, że się mylę i się miło
                                rozczaruję czego oczywiście wszystkim życzę. No i to by było na tyle. To takie
                                moje własne wynurzenia, proszę niczego nie brać do siebie i nie łajać...Aha,
                                bardzo podoba mi się, że staramy się wspierać wzajemnie na tym forum. Mam
                                nadzieję, że i w B. będziemy mieli taką polską grupę wsparcia.
    • Gość: lx Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: 212.244.180.* 18.08.04, 13:56
      myślicie, że będą raczej dzwonić, czy mailowac? a może wysla na konto epso? jak
      to jest?
      • Gość: asia Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.utaonline.at 18.08.04, 14:09
        Do mojej znajomej (kat. C) dzwoniono.
        • Gość: sim Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.ergo-communications.com 18.08.04, 14:16
          I tu mam zgryz - bo w tzw. miedzyczasie zmienilem adres zamieszkania (w innym
          kraju) i telefon, a mojego profilu w EPSO nie moge zmienic.

Cala nadzieja w mailu albo w tym ze korzystaja z CV, ktore zalaczalem pod
          koniec.
        • bloum Re: EPSO - Prawnicy (45) 18.08.04, 14:30
          Gość portalu: asia napisał(a):

> Do mojej znajomej (kat. C) dzwoniono.

Dzwoniono i co? Zaproponowali jej prace czy moze termin rozmowy?
          • Gość: asia Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.utaonline.at 18.08.04, 15:20
            Pogratulowano znalezienia sie na liscie, powiedziano, ze jest w waskim gronie
            wybrancow ?! i zapytano czy jest zainteresowana praca w takiej to a takiej
            dyrekcji KE. Wybierajac jej aplikacje kierowano sie przede wszystkim jej
            doswiadczeniami zawodowymi podanymi w CV. Poza tym ona pracuje w instytucji
            dosc znanej w inst. UE. Gosc, ktory do niej dzwonil prosil rowniez o
            referencje. Telefon do niej nie byl na pewno przypadkiem. I bynajmniej nie
            lobbowala.
          • Gość: jeszcze raz asia Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.utaonline.at 18.08.04, 15:22
            Z tego co wiem dokladnego terminu interview nie podano a ona sie zastanawia co
            robic
            • Gość: marta Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: 212.180.161.* 18.08.04, 21:01
              Czyzby to oznaczalo ze Official Journal z nazwiskami juz zostal opublikowany
              czy tez CViki juz sobie jakimis kanalami cyrkuluja tu i owdzie??? Nie
              kwestionuje tutaj kwalifikacji kolezanki Asi, z pewnoscia nie mozna im nic
              zarzycic, ale jedynie analizuje sposob pracy EU institutions. Robi sie jakby
              nie calkowac ciekawie. Czy to juz dalej tak bedzie??? Pytanie do tych co to juz
              sa na miejscu, czy podzielacie moja refleksje???
              • Gość: lx Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: 212.244.180.* 19.08.04, 09:17
                OJ jeszcze nie jest opublikowany, ale to chyba nie ma znaczenia, bo lista mogła
                już być przesłana do instytucji. nie należy chyba wszędzie węszyć przekrętów
                choć na pewno nie można ich też wykluczyć. rzeczywiście, brakuje w tym
                wszystkim przejrzystości. czemu od razu nie opublikowali listy w OJ? czemu nie
                napiszą na stronie epso, albo na stronach poszczególnych instytucji, jaka
                będzie "polityka" w kwestii zatrudnienia "nowych"? to jest rzeczywiście
                frustrujące... a co do kumoterstwa... nie wiem, ale myślę, że nie jest to
                powszechne z tego choćby poiwodu, że pewnie niewielka część decydentów w ogóle
                zna jakichś laureatów z nowych państw. z drugiej strony myślę, że tam, gdzie
                taka sytuacja ma miejsce, takie znajomości pewnie mają jakies znaczenie...
                chociaż to są oczywiście moje, być może naiwne wyobrażenia.
                piszcie, czy lobbujecie szeroko i jak popadnie, czy po kolei (tj. do jednego,
                dwóch chedów junitu za jednym zamachem). czy może lepiej pisać do dyrektorów?
                póki co wysłałem do jednego, ale nie wiem, czy nie zmienić strategii
                uderzeń "chirurgicznych" na naloty dywanowe. problem w tym, że jak taki ched
                jest na wakacjach, albo nie chce mu się odpisać, to czekać można b. dłuygo, a
                wskutek tego "pokrywać" dwóch-trzech na miesiąc. a w takim tempie można szukać
                i rok... w odniesieniu do poprzednich postów - wcale nie jestem pewien, czy
                doświadczenie w danej dziedzinie jest takie istotne - słyszałem, że oni tam w
                instytucjach nie lubią nadmiernej specjalizacji i nawet każą co pare lat
                zmieniać unit, a może i DG. a wy, co słyszeliście?
    • aurora1 Re: EPSO - Prawnicy (45) 18.08.04, 17:21
      Czesc! tez jestem na liscie "czterdziestu pieciu" :-)))
      Nie wiem dlaczego dominuje w Waszych postach taki pesymizm? A gdzie nalezna nam
      radosc i zadowolenie ze jestesmy najlepsi (w naszej dziedzinie)?
      Wg mnie i moich zrodel jest duzo szans ze wszyscy prawnicy znajda prace, choc
      moze nie od razu. Nalezy pamietac ze nie jedna Komisja bedzie nas zatrudniac,
      ale tez jest pare innych instytucji nie mowiac juz o agencjach i innych
      ofisach. Jest nas duzo mniej niz mialo w zalozeniu byc - cos juz samo w sobie
      jest optymistyczne!
      Poza tym wszyscy z ktroymi rozmawialam powtarzaja ze nie mozna czekac
      na "telefon z Brukseli" ale trzeba samemu troche polobbowac! My jako Polacy
      mamy duzo wieksze szanse (tak uwazam) niz reszta, bo jestesmy najwiekszym
      krajem z 10tki, wiec jest tez wieksze prawdopodobienstwo ze jezyk polski bedzie
      potrzebny tu czy tam..
      Do zobaczenia.. w instytucjach!
      A.
    • Gość: ik Re: EPSO - Prawnicy (45) IP: *.kuleuven.ac.be 19.08.04, 10:35
      Witam wszystkich. Mysle, ze powinnismy sie wszyscy troche zrelaksowac. Po
      pierwsze, wpis na liste rezerwowa to juz jest - jak by nie bylo - jakis sukces.
      Po drugie, z tego, co opowiadaja mi ludzie innych narodowosci pracujacy w
      instytucjach od lat, to tzw. transparency i uprzejmosc EPSO w stosunku do nowych
      panstw przeszla wszelkie oczekiwania. Naprawde nie ma co narzekac. Udzielanie
      informacji w sumie dosc wyczerpujaco i na biezaco, lacznie z podaniem skladu
      selection board, to prawdziwy przelom i rewolucja ;) No, ale nie oczekujmy od
      biednych ludzikow z EPSO, ze z dnia na dzien zreformuja cala skostniala
      brukselska biurokracje... Zas co do mozliwosci zatrudnienia, to wszyscy wiemy,
      ze ostatnie rozszerzenie to wydarzenie bez precedensu, i ze trudno do niego
      przykladac te sama miare, co do poprzednich naborow. Tam podobno czesto bylo
      tak, ze listy publikowano po zamknieciu budzetu na dany rok i ludzie na dlugie
      miesiace zostawali na lodzie. W obecnej sytuacji, tak mnie przynajmniej
      zapewniano, to sie na pewno nie zdarzy.
      Pozdrowienia dla wszystkich!
    • vic-tic Re: EPSO - Prawnicy (45) 19.08.04, 14:40
      Witam Prawników, cos mi sie wydaje, ze obecnie jedynie ten watek jeszcze zyje,
      wszystkie pozostałe są w stanie hibernacji :)))
      Pytanie w sprawie zwrotu kosztów podrózy do BXL, czy ktos miał termin rozmowy
      w pierwszej połowie lipca i jeszcze nie dostał zwrotu tak jak ja i jeszcze
      jedna osoba z forum??? Bede wdzieczna za info. Pozdro. Vicky
      • aw1979 Re: EPSO - Prawnicy (45) 19.08.04, 18:33
        Egzamin zdawalam 07.07. (c) o do dzis nie mam zwrotu. Ponoc to ma trwac do 8
        tyg. Mam nadzieje, ze sie pospiesza. Pozdr.
        • Gość: sim ja tez sie nie doczekalem IP: *.ergo-communications.com 19.08.04, 18:49
          Ale pewnie wplaca jak wroca z wakacji. Zreszta, odbije sobie jak zaczne
          pracowac w Komisji ;)
    • Gość: ja znowu wpisywac sie! Nic nowego sie nie dzieje? IP: *.ergo-communications.com 24.08.04, 14:24
      Jakies plotki, wiadomosci, itp?

Ja nowego sie dowiedzialem jedynie tyle, ze w zwiazku z przeklasyfikowaniem
      niektorych DG, zatrudnianie nie jest priorytetem i na razie nikt sie tym
      specjalnie nie zajmuje.

Czekam na wrzesien i na jakis rozruch.
      • Gość: lx Re: wpisywac sie! Nic nowego sie nie dzieje? IP: 212.244.180.* 24.08.04, 15:36
        gorzej, że na sądsiednim wątku jakiś ekonomista opwiedział przygnębiającą
        historię, że w DG MARKT nie zatrudniają. wierzyć się nie chce, bo wydaje się,
        że obok DG REGIO powinni mieć najwięcej roboty. Ja wysłałem jednego maila i
        nic. chyba się przestawię na masówkę...
        a wy? dostaliście jakieś odpowiedzi? do mnie nawet epso-laureat nie napisało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka