Dodaj do ulubionych

Czy napisać "prace na czarno" w CV ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 16:31
Chciałbym powysyłac troche życiorysów do firm w WB i Irlandii.
Chodzi o to że część prac jakie wykonywałem były wykonywane na czarno.

Z tego co wiem to w tych krajach bardzo zwraca się uwagę na dokumenty i
referencje, więc nie wiem czy jest sens wspominać o tych pracach.
Z drugiej strony jak wpisze tylko te legalne prace to moje CV będzie
wyglądało marnie.

Chcę się ubiegać o prace jako stolarz. Czy myślicie że oprócz tych prac
związanych z zawodem powinienem wpisać takie jak dostawca pizzy ?, czy to nie
zniechęci pracodawców?

Tak w ogóle to moje doswiadczenie zawodowe jest bardzo różne , wykonywałem
prace takie jak ogrodnik, pracownik rolny, sprzedawca warzyw, ankieter,
malarz, płytkarz, stolarz,pakowacz w fabryce, dostawca pizzy a nawet statysta
w programach telewizyjnych. Miałem nawet własna firme handlową. Część tych
prac to umowy zlecenia. Czy wpisalibyście to wszystko na CV ubiegając się o
pracę stolarza za granicą ?
Dodam że stolarz to mój wyuczony zawód
Obserwuj wątek
    • Gość: katerina7 Re: Czy napisać "prace na czarno" w CV ? IP: 212.87.240.* 21.01.05, 17:10
      Tak, w Cv wszystkie prace bierze się od uwagę nawet te, które były wykonywane
      na czarno:) liczy się bowiem doświadczenie i ewentualnie zdobyte kwlifikacje
      zawodowe....pozdr.
    • Gość: czubek Re: Czy napisać "prace na czarno" w CV ? IP: 217.8.12.* 21.01.05, 17:22
      Prosza zazwyczaj o referencje z dwoch ostatnich miejsc pracy. Moim zdaniem
      wpisz co sie da (a kto bedzie wiedzial czy na czarno robiles?, a moze miales
      legalny kontrakt?; pracodawcy to nie Home Office, nie wiedza i nie beda grzebac
      w historii "emigracyjnej"). Wazne zeby bylo chronologicznie. Jak wymieniasz
      inne prace (niekoniecznie wszystkie - jak Ci sie nie chce) to podkresl w kazdej
      (w dwoch/trzech punktach) cos co robiles i co mialoby jakis zwiazek z praca o
      kora sie ubiegasz (cechy): sprzedawca - "dealing with customers" - takie tam
      dyrdymaly ;) Wiesz o co biega... jak malarz - to, ze pracowales w zespole
      ludzi (nawet jak nie - to "ladnie" wyglada), roznosiciel pizzy - a dowalic, ze
      pracowales "unsupervised"... Wklej cos co pokazuje Ciebie jako summiennego,
      godnego zaufania, dokladnego pracownika, ktory potrafi pracowac w zespole ale
      tez nie musi byc nadzorowany non-stop; "flexible" i "multiskilled" (stolarz,
      malarz, glazurnik) nie bojacy sie monotonnej pracy (pakowacz). Moze nie
      wymieniaj wszystkiego (bo bedzie wygladalo, ze jak motylek z kwiatka na
      kwiatek, nigdzie miejsca nie zagrzewasz); jak prace wykonywane dawno temu
      mozesz troche "minac sie z prawda" - i tak tego nie sprawdza - "wydluzyc"
      przepracowany czas.
    • Gość: VIP-1 Re: Czy napisać "prace na czarno" w CV ? IP: 142.46.53.* 21.01.05, 18:16
      przede wszystkim zapytaj sam siebie
      kogo ty bys zatrudnil?
      otrzymujesz CV od 2 ludzi
      obaj maja przepracowane powiedzmy po 10 lat
      jeden pracowal zalozmy w jednej firmie 2 lata
      w drugiej 8 lat, w obu jako stolarz
      drugi pracowal w 10 firmach wykonujac
      rozne zajecia, a tylko 2 lata jako stolarz

najlepiej to naklam, ale z glowa
      • Gość: Ola Nie zgadzam się.Na kłamstwie daleko nie zajedziesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 18:22
        Nie zgadzam się.Na kłamstwie daleko nie zajedziesz.
        Nie umieszczałabym na CV również pracy której po prostu nie mogłabym
        udokumentować.
        • Gość: VIP-1 na kijowej prawdzie to nigdzie nie zajedziesz IP: *.cwshs.com 21.01.05, 18:33
          kogo obchodzi, ze gosciu pizze rozwozil
          jak ten ktos poszukuje stolarza?
          i jaki problem udokumentowac prace, ktorej sie nie robilo?
          zawsze mozna podac, ze sie pracowalo
          w firme jakiegos kumpla czy kumpla kumpla, itp.
          tylko tak jak napisalem
          klamac trzeba z glowa
          • Gość: Ola Nie zrozumiałeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 19:53
            Nie zrozumiałeś.Ja mówiłam tylko o tym że kłamać sie nie powinno jeśli komus
            oczywiście zależy na byciu uczciwym człowiekiem ale to już inna sprawa.

• Gość: VIP-1 faktycznie cie nie zrozumialem IP: *.proxy.aol.com 21.01.05, 23:40
              ile ty wlasciwie masz lat?
              piszesz o uczciwosci?
              chyba z ksiezyca sie urwalas
              mieszkam co mprawda w CAN a nie UK
              ale jestem pewny, ze tam, tak samo jak tutaj
              wiekszosc "upieksza" swoje resume (CV)
              • Gość: Ola Nic dziwnego że nie zrozumiałeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 16:34
                Proszę Cię nie generalizuj.Ja nie oszukuję na CV czy Cię to boli czy nie.

• Gość: VIP-1 Re: Nic dziwnego że nie zrozumiałeś IP: 142.46.53.* 26.01.05, 14:14
                  alez ja nie generalizuje
                  to co napisalem dotyczy wylacznie osob
                  ktore nie ma zbyt wiele do napisania w CV
                  jak sie juz ma co napisac, wtedy nie potrzeby "upiekszania"
    • narew1 Re: ZAWSZE PISZ - TO TWOJE DOSWIADCZENIE 21.01.05, 20:23
      tylko rzeczywiscie nie za duzo, chyba ze pracujesz 20 lat bo stwierdza ze jestes
      motylkiem
    • Gość: Paweł Re: Czy napisać "prace na czarno" w CV ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 20:40
      Robót które wykonywałes na czarno nie umieszczałbym na swoim CV choćby z tego
      powodu,że są nielegalne.
      • Gość: maek Re: Czy napisać "prace na czarno" w CV ? IP: *.siec.sandomierz.gdc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:40
        No wlasnie, a cv to dosc oficjalny dokument. W cv tylko te legalne, a gdzies w
        mailu obok te nielegalne - zeby gosc wiedzial ze jednak cos takiego robiles;)
        Ja w PL w cv nie napisalem o nielegalnych, powiedzialem to dopiro na interview
        i gosc stwierdzil ze to sprytne i dobrze zrobilem ze na cv tego nie pisalem bo
        taka troche 'tajemnica'.
        • Gość: narew Re: Czy napisać "prace na czarno" w CV ? IP: *.icpnet.pl 21.01.05, 23:27
          to chyba zależy jeszcze od tego jakiej pracy sie szuka.
          • Gość: axx Re: Czy napisać "prace na czarno" w CV ? Nie. IP: *.155.popsite.net 22.01.05, 03:00
            Oczywiscie ze nie. Do jednego zawodu tylko jedno resume i to upiekszone "faktami"
            Powiadasz stolarz. Zatem jaki stolarz. Czy meblowy czy budowlany. Jezeli meblowy to co robiles i w czym sie szczegolnie wyspecializowales.
            Jezeli budowlany to co robiles. Jakie konstrukcje, pod beton czy inne. I to jest istota sprawy poniewaz nie twoje resume bedzie sprawdzane a
            konkretne umiejetnosci. Beda patrzec Ci na rece i to nie tylko w Anglii. Musisz to naprawde umiec. Jezeli zostanie stwierdzone ze nie umiesz
            wszystkiego np.dostaniesz projekt techniczny i bedziesz musial zrobic szalunek pod dwie belki zelbetowe i zostawic otwory na instalacje.
            Moze okazac sie sie ze nie rozumiesz dokumentacji. Zatem byc moze bedzie propozycja na pomocnika zapolowe stawki (jak dobrze pojdzie)
            Stolarz meblowy podobnie. Prosze dorobic dwie nozki do Ludwika. Nie wiesz o co chodzi . To do domu.
            Oni naprawde nie zawracaja sobie glowy czytaniem wypocin . Stolarz to stolarz. Meblowy to musisz miec extra resume na stolarza meblowego.
            Budowlany to podobnie. Jezeli wstawisz tam te historie o wozeniu piccy to zapomnij o robocie.
            No i trzeba to wszystko ladnie ubarwic. Podac firmy gdzie sie pracowalo (z wyobrazni) oczywiscie telefony naprawde tego nikt nie sprawdza a
            kazdego roku tysiace koncza zywot. Referencje tez mozna a nawet trzeba napisac. Popros kogos. Klamac ,klamac i jeszcze raz klamac. Ale
            pamietaj bedzie konfrontacja umiejetnosci praktycznych i jezeli tego nie znasz to wpadniesz.
            • Gość: maek Re: Czy napisać "prace na czarno" w CV ? Nie. IP: *.siec.sandomierz.gdc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 22:34
              Axx, tak sobie mysle, cholerna masz racje..
              Klamac, klamac and so on, and so on.

Ktos kiedys pieknie powiedzial "Swiat sie na kicie opiera**", i to jest
              prawda ;)

W CV trzeba troche koloryzowac, jak to mowia to jest twoj sales tool, a ktora
              reklama choc troche nie klamie :)

**wszyscy znamy tez wersje z dupą.
    • xiv Re: Czy napisać "prace na czarno" w CV ? 25.01.05, 14:18

Duzo opinii :). Moje dwa grosze: i tak, i nie.

Praca "na czarno" akurat nikogo nie odstrasza w UK, bo pracodawcy niewiele
      wiedza o przepisach emigracyjnych (vide: wiza studencka).

Natomiast, jesli szukasz pracy jako stolarz, nie umieszczaj _wszystkich_ Twoich
      prac, tylko poprzykrywaj te majace niewiele wspolnego z Twoim szukana
      praca. "Poprzykrywaj" to znaczy ponaciagaj tak daty, aby nie bylo dziur. Mysle,
      ze takie prace jak: ogrodnik, malarz, plytkarz mozesz spokojnie zamiescic na CV.

Poniewaz pracodawcy czasem dzwonia po referencje - zadzwon do swoich bylych
      szefow i pogadaj z nimi, ze nie maja nic przeciwko (z drugiej strony, jesli to
      sa prace z Polski, to watpie, aby dzwonili)
      • Gość: mayessa Re: Czy napisać "prace na czarno" w CV ? IP: *.inds.pl / *.pl 25.01.05, 15:03
        w dodatkowych umiejetnosciach czy cos takiego mozesz wpisac te prace, które
        wykonywales anie maja zwiazku z ta o która sie starasz albo byly na
        czarno.Jesli bedzie przegladal Twoje cv jakis osiolek to sie moze przyczepic
        ale prawdziwy specjalista zobaczy,ze jestes czlowiekiem aktywnym
        • Gość: Adam Albo chcesz być uczciwy do końca albo nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 15:14
          Wybór należy do każdego z nas
          • xiv Re: Albo chcesz być uczciwy do końca albo nie 25.01.05, 16:14

uczciwosc na CV to sprawa wzgledna...

przychodzi czlowiek, ktory ma napisane, ze jest ekspertem z Javy; testy
            pokazuja troche inna prawde... i teraz pytanie - czy oszukal czy nie byl
            swiadomy?
    • Gość: ja Good will job IP: *.co.ae.katowice.pl 26.01.05, 16:34
      Pewnie że napisz, a nawet zaskocz pracodawcę swoją elokwencją.
      Napisz: wykonywałem pracę na zasadzie "good will job", a między innymi:
      ....... stolarz, przez okres............
    • Gość: ptaszyna Re: Czy napisać "prace na czarno" w CV ? IP: 80.227.56.* 26.01.05, 21:00

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka