Dodaj do ulubionych

Chorobowe u angielskiego pracodawcy

IP: *.cable.ubr05.newm.blueyonder.co.uk 09.02.05, 12:13
Witam
Od kilku miesiecy pracuje legalnie w angielskim hotelu. Kilka dni temu
rozlozyla mnie na 2 dni choroba, cos jakby poczatki grypy, jednak w ciagu
dwoch dni udalo mi sie tego pozbyc. Oczywiscie przez 2 dni w pracy nie bylem,
powiadomilem jakies 3h przed rozpoczeciem pracy pracodawce ze do pracy nie
przyjde ze wzgledu na chorobe. Po powrocie pracodawca stwierdzil ze mi nie
zaplaci za te 2 dni nieobecnosci, wiec moje pytanie po co place podatki,
ubezpieczenie?
Prosze o odpowiedz czy ma prawo mi nie zaplacic czy nie za te dni(dodam ze u
lekarza nie bylem jesli to ma jakies znaczenie)
Thx
Obserwuj wątek
    • Gość: czubek Re: Chorobowe u angielskiego pracodawcy IP: 217.8.12.* 09.02.05, 13:25
      Wez Swoj kontrakt i przeczytaj. Zazwyczaj placa cala stawke do jakiegos czasu
      a potem coraz mniej, zaleznie od kontraktu. Powinno sie zadzwonic i uprzedzic
      (co zrobiles). Nie trzeba odwiedzac lekarza chyba, ze uplywa 5 dni, wtedy
      trzeba miec zaswiadczenie. Ale! - Najpierw jednak przeczytaj Swoj kontrakt
      uwaznie poniewaz niektorzy pracodawcy chca od pracownika zaswiadczenie
      lekarskie od samego poczatku choroby.
      :)
      • Gość: steph Re: Chorobowe u angielskiego pracodawcy IP: *.bulldogdsl.com 09.02.05, 13:33
        Powinien ci zaplacic, chyba, ze w kontrakcie jest jasno powiedziane inaczej. Z
        reguly, wszyscy powazni pracodawcy w tym kraju placa za taka nieobecnosc.
    • Gość: sabna Re: Chorobowe u angielskiego pracodawcy IP: *.range81-156.btcentralplus.com 09.02.05, 21:51
      Chorobowe placi sie od 4 dnia choroby (albo 5 glowy nie dam), pierwsze 3 sa
      bezpłatne. Powinienes wypełnic selfcertificate form lub dostarczyc
      zaswiadczenie lekarskie.
      payroll serwis sie kłania :),
      • Gość: rena Re: Chorobowe u angielskiego pracodawcy IP: *.lns1-c7.dsl.pol.co.uk 14.02.05, 19:59
        Tak jak powyzej ktos napisal,pierwsze 3dni choroby nie sa platne.(wg.Social
        Security Act z 1992)Zreszta zaden lekarz nie wystawi Ci zwolnienia za te
        pierwsze 3 dni.Sam zaswiadczasz o swojej niezdolnosci do pracy(self-certificate)
        4do 7dni nie potrzebne Ci zwolnienie ,ale po uplywie 7 dni musisz miec jakas
        ewidencje twojej niezdolnosci.Dobrze to wymyslili,bo u mnie w pracy czesto
        choruja na 1dzien ,albo 2dni(np .lecza kaca )i chcieliby pieniadze za
        to...zreszta odrebna sprawa jest tez Twoj kontrakt albo uklad z pracodawca.
        • xiv Re: Chorobowe u angielskiego pracodawcy 14.02.05, 23:53

a u mnie placa... a leczenie kaca (zawsze w piatek, bo pije sie w czwartek)
          jest tak popularne, ze ostatnio wprowadzili ograniczenie - dziesiec razy w
          roku :)
        • Gość: czubek Re: Chorobowe u angielskiego pracodawcy IP: *.range81-155.btcentralplus.com 15.02.05, 00:23
          Zalezy od pracodawcy i kontraktu. Moj pracodawca placi chorobowe od poczatku
          nieobecnosci. Pierwsze 5 dni pracujacych - bez zaswiadczenia lekarskiego, potem
          musze przyniesc zwolnienie. Moj poprzedni pracodawca "oddawal" wakacje jesli
          pracownik sie rozchorowal w ich trakcie i musial je przerwac (oczywiscie za
          okazaniem poswiadczenia lekarskiego).

Tak wiec wszystko zalezy od kontraktu i widzimisie pracodawcy. Ponoc jest
          propozycja zeby nie placic za pierwsze 3 dni, to po to zeby zniechecic ludzi
          do "throwing a sickie".
          :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka