Dodaj do ulubionych

IRLANDIA - RAZ JESZCZE

15.02.05, 15:58
Ostatnie 2 godziny przesiedziałem śledząc dotychczasowe wątki o Irlandii...
jest ich sporo, ale były zakładane w okolicach maja 2004. Właściwie w każdym
z nich jest bajzel i ciężko wyłowić jakieś konkretne informacje. Zielona
Wyspa jest dla niektórych rajem, dla innych g.....

Mam zamiar podjąć ryzyko (?) i wyjechać (najchętniej do Cork), ale chciałem
się do tego dobrze przygotować (wyjazd planuje gdzieś koło kwietnia).
Właściwie posiadam już sporo informacji, ale liczę na pomoc z pierwszej ręki,
a więc przede wszystkim osób, które w Irlandii były lub są i nie chodzi mi o
głosy "desperados", którzy wracali po 2 tygodniach autostopem, tylko tych,
którzy dobrze zaplanowali swój wyjazd.

Licząc na pomoc, oczekuję przydatnych adresów internetowych, PEWNYCH
pośredników, wskazówek (np. jak i gdzie załatwić PPS, jak wygląda sprawa z
ubezpieczeniem zdrowotnym), namiary na najtańsze linie lotnicze, itp.

A być może ktoś w Irlandii poszukuje pracownika (albo pracownika i
pracowniczki) - wyższe, 25 lat, angielski komunikatywny, niech skrobnie na
maila.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dartles Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 15.02.05, 16:02
      acha... zapomniałem... mail najlepiej: dartles@wp.pl
    • bigstrand Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 15.02.05, 17:21
      dartles napisał:

> Ostatnie 2 godziny przesiedziałem śledząc dotychczasowe wątki o Irlandii...
      > jest ich sporo, ale były zakładane w okolicach maja 2004. Właściwie w każdym
      > z nich jest bajzel i ciężko wyłowić jakieś konkretne informacje. Zielona
      > Wyspa jest dla niektórych rajem, dla innych g.....
      >
      > Mam zamiar podjąć ryzyko (?) i wyjechać (najchętniej do Cork), ale chciałem
      > się do tego dobrze przygotować (wyjazd planuje gdzieś koło kwietnia).
      > Właściwie posiadam już sporo informacji, ale liczę na pomoc z pierwszej ręki,
      > a więc przede wszystkim osób, które w Irlandii były lub są i nie chodzi mi o
      > głosy "desperados", którzy wracali po 2 tygodniach autostopem, tylko tych,
      > którzy dobrze zaplanowali swój wyjazd.
      >
      > Licząc na pomoc, oczekuję przydatnych adresów internetowych, PEWNYCH
      > pośredników, wskazówek (np. jak i gdzie załatwić PPS, jak wygląda sprawa z
      > ubezpieczeniem zdrowotnym), namiary na najtańsze linie lotnicze, itp.
      >
      > A być może ktoś w Irlandii poszukuje pracownika (albo pracownika i
      > pracowniczki) - wyższe, 25 lat, angielski komunikatywny, niech skrobnie na
      > maila.
      >
      > Pozdrawiam
      po 4 latch troche juz wiem

troche krytyki (ale tylko troche) i tak abys zeszla na ziemie
      1 nikogo na wyspie na kolanach nie rzuci twoje wyzsze wyksztalcenie (-jaki kierunek?) co potrafisz robic? gdzie pracowalas? masz jakis "fach" w rekach? co chcesz robic? jaka praca by ci odpowiadala?
      anigielski komunikatywny -hmmmm niektorzy sobie tu radza nawet i bez tego ale roznica jest taka ze to np tynkarz albo inny murarz. a niedawno pozanalem np dziewczyne z PL ktora po 5 miesiacach na wyspie pytala sie co to znaczy "is" i "are" dziewucha robi w "gastronomii" czyli na zmywaku
      www.google.com -odpowie ci na pytanie o tanie linie lotnicze i posrednikow
      • Gość: calineczka Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE IP: *.menos.org 15.02.05, 18:10
        a odwiedziłaś stronę towarzystwa przyjaźni polsko-irlandziej z Poznania? albo
        stronę www.mojairlandia.pl. Znajdziesz na nich potrzebne info. Ale musisz sama
        poszukać na tych stronach, nikt nie poda Ci na tacy wszystkich info w pigułce...
      • krukowa Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 15.02.05, 18:19
        szzcegulnie ze z ludzmi z kork nie da sie rozmawiac najgorszy akcent w irlandi
      • dartles Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 15.02.05, 18:52
        heh... jakby co to ON, nie ONA :). Wiem, że nikogo moje wykształcenie na
        wyspach nie rzuci, ale podejrzewam, że wyższe jest raczej atutem niż.....
        Komunikatywny angielski to taki, kiedy rozmawiając z kimś potrafię przekazać o
        co mi chodzi (mimo, że nie muszę znać wszystkich wyrazów), a jeśli chodzi o
        pracę... cóż... tutaj, przez 2 lata zaliczyłem 6 prac... i... nie boję się
        ciężko pracować, pod warunkiem, że pracodawca jest uczciwy. Mogę robić na
        zmywaku, w hipermarkecie, czy nawet wywozić śmieci... jeśli wiem, że dostanę za
        to tyle, co jest w umowie, w terminie, który... jest w umowie. Nie rozmawiasz
        więc z głupią blondynką, tylko z gościem, który ma dosyć "srania" za 1000 zł,
        tylko chce sobie zacząć planować przyszłość, choćby... od "podłogi", ale dzięki
        za zabranie głosu, pozdrawiam :).
        • charlesbukowski Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 15.02.05, 18:55
          ale co konkretnego umiesz jestes ku.. ku.. dyplomowanym hydraulikiem
          inzynierem czy masz dyplom z ekonomi czyli nie masz fachu
          • dartles Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 15.02.05, 19:01
            charlesbukowski napisał:

> ale co konkretnego umiesz jestes ku.. ku.. dyplomowanym hydraulikiem
            > inzynierem czy masz dyplom z ekonomi czyli nie masz fachu

No właśnie w tym jest problem, bo jestem... geomorfologiem :). Generalnie
            geografia po Uniwerku Łódzkim, potem podyplomowe z turystyki i hotelarstwa,
            tylko, że pracy nie oddałem :(, bo pracowałem w biurze podróży i nie miałem
            czasu wyskrobać (tudzież nie chciało mi się). Potem generalnie kilka "prac"
            związnych z hadlem, chociaż moim powołaniem jest akurat... gotowanie. Nie mam
            na to niestety żadnych papierów, tylko "niezawodny kucharski nos", ale przez to
            nie boję się choćby pracy przy krojeniu cebuli, bo wiem, że to dobrze robię :).
            A jeśli chodzi o supermarkety, to zrobiłem kawałem kursu "Store Trainee", więc
            wiem z czym to się je...
            • Gość: Gosc Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE IP: 195.218.110.* 24.02.05, 01:55
              Czyli masz "wyzsze Kwasniewskiego", czyli najwyzej srednie.
              Nie czeka Cie wiecej niz zmywak i puszkowe (z prasy irlandzkiej ostatnich dni
              rakotworcze) zarcie i wrzody zoladka na przyszlosc. Ale to i tak lepsze niz
              smierc glodowa w PL.
              • Gość: dartles Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE IP: 217.153.156.* 04.03.05, 08:22
                Czytałbyś uważniej "gościu"... pracy nie oddałem z podyplomowych, natomiast
                dyplom mam, ale tylko magisterski... nie mniej wolę nawet pakować żarcie dla
                psów, niż spędzić tu w Polsce dłużej niż choćby dwa miesiące...
        • bigstrand Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 16.02.05, 13:25
          sorki za ta ONA, jakos tak wyszlo... :))
          sluchaj stary, pirdzielnij te agencje (chyba ze masz duzo czasu i cierpliwosci) zaoszczedz troche gotowki (min 500 euro w kieszeni jak juz przyjedziesz- tak na wszelki wypadek) spakuj graty. Wsiadaj do samolotu/autokaru/samochodu i przyjezdzaj, w ciagu 2 tyg od przyjazdu prace znajdziesz (moze to nie bedzie full time ale zawsze to cos) a potem to juz z gorki
          • dartles Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 16.02.05, 13:31
            bigstrand napisał:

> sorki za ta ONA, jakos tak wyszlo... :))
            > sluchaj stary, pirdzielnij te agencje (chyba ze masz duzo czasu i
            cierpliwosci)
            > zaoszczedz troche gotowki (min 500 euro w kieszeni jak juz przyjedziesz- tak
            n
            > a wszelki wypadek) spakuj graty. Wsiadaj do samolotu/autokaru/samochodu i
            przyj
            > ezdzaj, w ciagu 2 tyg od przyjazdu prace znajdziesz (moze to nie bedzie full
            ti
            > me ale zawsze to cos) a potem to juz z gorki
            >

Heh... jak nie będę miał wyjścia to pewnie tak zrobię... ale na szczęście mam
            jeszcze ok. 2 miechów do wyjazdu, więc jeszcze jest szansa na "nagranie"
            tematów.
      • Gość: mik Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE IP: 83.71.57.* 18.02.05, 17:07
        jest ok.pojechalem z agencji.praca taka jak wszedzie , ludzie tacy dla ciebie
        jaki ty dla nich.zachowac luz i byc normalnym.zadnych przegiec i wlazenia w
        dupe szefowi.ja jestem zadowolony i bedzie tak dalej. jezyk konieczny jesli nie
        chcesz wegetowac ale to nie problem tu sie uczyc za free.
        pozdrowy i do dziela.
        mikolaj
    • krukowa Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 15.02.05, 18:27
      acha jesli chcesz sie dobrze przygotowac to zalatw sobie prace z polski i jedz
      na gotowe a nie jak tysiace idiotow na chybil trafil
      • dartles Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 15.02.05, 18:55
        krukowa napisała:

> acha jesli chcesz sie dobrze przygotowac to zalatw sobie prace z polski i
        jedz
        > na gotowe a nie jak tysiace idiotow na chybil trafil

No właśnie tak mam zamiar zrobić... nawet się zalogowałem w "Eures" i wrzuciłem
        swoje CV. Tyle tylko, że nie wiem czy sobie poradzę "bezpośrednio" z
        pracodawcą. Dlatego liczę też na udzielenie info o DOBRYCH, sprawdzonych
        pośrednikach.
        • charlesbukowski Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 15.02.05, 18:59
          prosciej jest rozsylac swoje cv bezposrednio na ogloszenia poczekaj troche i
          wtedy zaczna dzwonic
          ale nie dzwonia pracodawcy tylko agenci ja jak zaczynalem mialem takich
          telefonow troche
          wszystko zalezy od tego czy potrafisz sie dogadac
          • dartles Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 15.02.05, 19:06
            charlesbukowski napisał:

> prosciej jest rozsylac swoje cv bezposrednio na ogloszenia poczekaj troche i
            > wtedy zaczna dzwonic
            > ale nie dzwonia pracodawcy tylko agenci ja jak zaczynalem mialem takich
            > telefonow troche
            > wszystko zalezy od tego czy potrafisz sie dogadac

Akurat w Eures jest wiele kontaktów do pracodawców i właśnie o takiej formie
            myślałem... Obawiam się tylko, że pracodawców będzie zniechęcało to, że muszą
            dzwonić do Polski, ponoć dużo łatwiej jest już szukać pracy na miejscu (chociaż
            wiadomo, to pociąga koszty pobytu i jest ryzykowne)... no, ale kto nie ryzykuje
            ten nie je... Mam jeden nagrany temat, jeśli nie wypali zacznę się chyba
            kontaktować bezpośrednio z pracodawcami, w końcu mam komunikatywny
            angielski :).
            • Gość: Aga Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE IP: *.protonet.pl 16.02.05, 15:31
              Sprawdz strony internetowe: www.hoteljobs.ie (bardzo pewna, porzadne hotele)
              lub www.nixers.com i tam jest link do prac typu pubowo-hotelowego. Zaczyna sie
              sezon na prace w hotelarstwie, sama mam kilka ofert na oku, nie powinno byc
              problemu. Wyslij CV albo najlepiej ZADZWON bezposrednio do pracpdawcy, ktory
              sie oglasza i zaszpanuj znajomoscia angielskiego i milym glosem:)Kucharzy
              poszukuja bardzo, wiec moze dzieki doswiadczeniu i sile perswazji uda Ci sie
              dostac porzadna prace. Hrabstwo Cork to rowniez moj cel!:)
              • dartles Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 16.02.05, 17:57
                Gość portalu: Aga napisał(a):

> Sprawdz strony internetowe: www.hoteljobs.ie (bardzo pewna, porzadne hotele)
                > lub www.nixers.com i tam jest link do prac typu pubowo-hotelowego. Zaczyna
                sie
                > sezon na prace w hotelarstwie, sama mam kilka ofert na oku, nie powinno byc
                > problemu. Wyslij CV albo najlepiej ZADZWON bezposrednio do pracpdawcy, ktory
                > sie oglasza i zaszpanuj znajomoscia angielskiego i milym glosem:)Kucharzy
                > poszukuja bardzo, wiec moze dzieki doswiadczeniu i sile perswazji uda Ci sie
                > dostac porzadna prace. Hrabstwo Cork to rowniez moj cel!:)

Dzięki za namiary, czekam na następne :).
    • Gość: ia Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE IP: 212.106.6.* 16.02.05, 12:25
      udalo mi sie znalezc prace w ie nie przez eures, chociaz probowalam, ale (o
      dziwo) przez miedzynarodowe targi pracy w warszawie. co prawda rekrutacja
      trwala dosc dlugo i oferta jest dopiero od kwietnia, ale ciesze sie, ze udalo
      mi sie to zalatwic jeszcze bedac w polsce. tez bardzo chcialam wyjechac i bylam
      na tyle zdesperowana ze chcialam jechac "w ciemno".
      acha, znam angielski naprawde przywoicie, chociaz absolutnie nie super (zawsze
      sama sie uczylam) a doslalam prace w biurze (nie jako recepcjonistka ani
      sprzataczka)
      pozd i zycze powodzenia
      • Gość: @@@ Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE IP: 193.95.186.* 16.02.05, 13:26
        sprawdz www.grafton.ie
        www.irishjobs.ie
        to najpopularniejsze

przeszukaj archiwum na forum www.tpi.poznan.pl
        czasem jest lepiej szukac pracy w restaur. i pubach (bo chyba o takiej pracy
        myslisz) juz na miejscu, chociaz to moze troche potrwac...
        • dartles Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE 16.02.05, 17:55
          Widzę, że generalnie radzicie szukać na własną rękę... ok... Ciekaw tylko
          jestem, czy wiele osób znalazło w ten sposób pracę (komunikując się z
          pracodawcą bezpośrednio z Polski), dogrywając warunki i termin. A przy okazji,
          czy ktoś nie orientuje się kiedy będą międzynarodowe targi pracy w Łodzi?
          • Gość: Aga Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE IP: *.protonet.pl 16.02.05, 18:29
            No wlasciwie to ja prace dostalam, w 4-gwiazdkowym hotelu, jako recepcjonistka
            (mowie biegle po angielsku). Wyslalam CV w odpowiedzi na ogloszenie z
            www.hoteljobs.ie i zadzwonila Pani Szefowa na ma polska skromna komorke. Praca
            byla od zaraz i wlasciwie ja dostalam, tylko ze nazajutrz Pani zadzwonila i
            powiedziala, ze zglosila sie jakas dziewczyna, ktora juz dla niej pracowala i
            ona chcialaby jednak dac jej pierwszenstwo.. Ja to rozumiem, bylo jednak
            blisko. Nie poddaje sie, szukam dalej.A na pewno moge powiedziec, ze JAK
            NAJBARDZIEJ jest to mozliwe, zeby dostac prace 'przez telefon' bedac w Polsce.
            Po prostu mozesz miec umowione wczesniej interview przez telefon.Mialam juz
            takie dwa.Good luck!
    • Gość: olka Re: IRLANDIA - RAZ JESZCZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:12
      czesc ja planuje wyjechac w maju tego roku razem z chłopakiem i równiez chce
      ten wyjazd dobrze zaplanowac jesli zdobedziesz te informacje byłabym ci
      wdzieczna za udostepnienie ich.Moze pojedziemy wspólnie?.razem razniej!
      pozdrawiam ola moje gg to 5039034, lub dzimi80@op.pl
    • Gość: GROSZEK Re: ZIELONA WYSPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 17.02.05, 17:30
      Czesc, jestem w irlandii prawie 2 lata. Przyjechalam kompletnie sama i w
      ciemno. Jakie są moje rady najlepiej pracy szukac na miejscu, po pierwsze
      pracodawca najpierw chce Cie zobaczyc zanim Cie zatrudni. Moim zdaniem
      najlepszy okres do szukania pracy jest wlasnie TERAZ kwiecien jest ok ale to
      juz troch pozno.NAJLEPSZE STRONY TO www.job.ie, .www.irishjobs.ie, dobrze jest
      korzystac z agencji tu w Irlandii, a takze osobiscie rozniesc troche cv. Dobre
      cv to podstawa troche czasami trzeba naklamac.Zycze powodzenia.
      I do tych ktorzy nazywaja ludzi jadacych w Ciemno idiotami wypraszam sobie,
      znam wiele takich osob tu w Irladii i nie tylko ktorzy przyjechali w taki
      sposob i maja swietne prace i naprawde robia kase a w zyciu czesto trzeba
      zaryzykowac zeby cos miec. A polskie agencje zalatwiajace prace w IR mozna
      wsadzic sobie w dupe. I do tych ktorzy pisza ze wyksztalcenie wyzsze nie ma
      znaczenia -jestes pewnie zakompleksiony z powodu jego braku. POZDRAWIAM I ZYCZE
      POWODZENIA
      • Gość: yhy Re: ZIELONA WYSPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.eia.pl 17.02.05, 19:59
        jade do Irlandii 19 lucia ,prace znalazłem poprzez stronke gumtree (praca przy p
        [rzycinaniu drzewek)boje się ale do odważnych świat nalezy--jade w ciemno!!!
        • Gość: GROSZEK Re: ZIELONA WYSPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 18.02.05, 11:12
          Powodzenia!!!!
          • dartles Re: ZIELONA WYSPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.02.05, 22:41
            No... CV już gotowe... aż się boję, że za dobre :). Od przyszłego tygodnia
            zaczynam rozsyłać. Mam tylko nadzieję, że jak odbiorę telefon i usłyszę english
            po drugiej stronie to mi mowy nie odbierze... nawet jak nic nie znajdę to i tak
            pojadę, ale czasu na szukanie mam dużo, więc podchodzę do sprawy
            optymistycznie. Acha... wygląda na to, że pojadę tam razem ze swoją kobitą (też
            wyższe i gawarit english)... czy ktoś z Was ma doświadczenie w poszukiwaniu
            pracy dla dwojga (znaczy, w jakim sektorze najłatwiej znaleźć) ??
            • Gość: ole! Re: ZIELONA WYSPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 04.03.05, 10:53
              • Gość: ole! Re: ZIELONA WYSPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 04.03.05, 10:55
                Hej, mam pytanko - jak pracodawcy w Irlandii patrzą na osobę, która chce
                przyjechać tylko na wakacje( akademickie ;) ) do pracy? Nie odpadne tylko ze
                względu na długość pobytu?
                • Gość: dora Re: ZIELONA WYSPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.bb.online.no 04.03.05, 10:57
                  ja uwazam ze irladnczycy sa bardzo sympatyczni ale ne wytrzymalam tam dluzej
                  niz miesiac heheheh
                • Gość: darek Re: ZIELONA WYSPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 06.03.05, 00:38
                  też sie nad tym zastanawiałem czy praca sezonowa akademicka nie zdyskfalifikuje
                  mnie w oczach pracodawcy jeśli takowej będe szukał ale nie trzeba od razu
                  informować pracodawcy ,że przyjeżdza się tylko na 3 , 4 miesiące no nie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka