Gość: berecik7 IP: *.chello.pl 12.06.05, 22:30 Mam pytanie, czy ktoś z was orientuje się, czy trudno jest dostać pracę informatyka w Brukseli??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ralph Re: informatyk w Belgii? IP: *.server.ntli.net 13.06.05, 00:46 Możliwość pierwsza - masz farta i przyjmują Cię do centrali jakiejś wielkiej międzynarodowej firmy, gdzie wszyscy gadają po angielsku i (co najważniejsze) nie jest potrzebne pozwolenie na pracę. Możliwość druga - znasz francuski i flamandzki, masz ogromnego farta, albo niespotykane umiejętności i znajduje się firma chcąca Cię zatrudnić. I teraz: 2a) nadal masz farta i w ciągu miesiąca-trzech załatwiają pozwolenie na pracę 2b) jak bardzo wiele osób nie masz farta i biurokraci belgijscy przeciągają wydanie pozwolenia jak mogą i po pół roku albo więcej zmagań firma ma dość walki z urzędami i zatrudnia Belga Możliwość trzecia - masz nieprawdopodobnego farta i udaje Ci się trafić do firmy, w której myślą, że skoro Polska jest w Unii Europejskiej, to Polacy nie potrzebują zezwoleń i Ciebie normalnie zatrudniają. Niestety w przypadku kontroli z Tobą jest niedobrze, a oni mają po prostu przechlapane (kosmiczne kary za zatrudnienie bez zezwolenia). Z własnej praktyki - trafiłem niestety do czwartej kategorii - znałem tylko angielski i nie udało mi się mimo długich i namiętnych poszukiwań dostać pracy w Belgii. Każda rozmowa kończyła się natychmiast po udzieleniu przeze mnie odpowiedzi na pytania czy znam francuski i flamandzki i czy mam pozwolenie na pracę. Aha, jest jeszcze jedna możliwość - praca w biurach UE, co kilka miesięcy (dwa razy do roku, albo rzadziej?) ogłaszany jest nabór, ale to są koszmarnie długie procedury testów i selekcji. Jeżeli zależy Ci na znalezieniu pracy w terminie krótszym niż pół roku - rok, to kiepska sprawa. Tak ogólnie, to wielu belgijskich informatyków boi się utraty pracy, niektórzy pracują od rana do nocy, żeby tylko ich nie zwolnili. Rozmawiałem z wieloma. Najlepiej mieć jakieś unikalne umiejętności, wtedy jest zdecydowanie łatwiej. Niestety nie każdemu jest to dane... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia44 Re: informatyk w Belgii? 13.06.05, 11:26 Czesc, Mieszkam w Bxl 4 lata, nie jestem niestety informatykiem z wyksztalcenia, ale moze jakos bede Ci w stanie pomoc. Zasadniczo nie polecam pracy na czarno; jesli chcesz pracowac legalnie pracodawca musi Ci zaplacic ok. 2300 EUR brutto miesiecznie, zebys dostal pozwolenie na prace. Procedura zalatwiania tego pozwolenia trwa ok. 1 mies. Na rynku informatycznych chyba nie jest zle; zasadniczo ciagle widze w prasie ogloszenia o pracy dla informatykow. Z tego co slyszalam wnioskuje, ze sa niezle oplacani. Spojrzyj na strone www.references.be , to jest strona gazety Le Soir gdzie sa ogloszenia o pracy. Wymaganym jezykiem jest raczej angielski; oczywiscie atutem bylaby znajowmosc francuskiego. Zycze powodzenia, Malgosia44 Odpowiedz Link Zgłoś