Dodaj do ulubionych

anglia ale nie Londyn

IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 01.08.05, 16:50
Planuje wyjazd do Angli z malym dzieckiem, ale wolalabym nie jechac do
Londynu chociaz mieszkalam tam przez kilka lat wczesniej.I tu prosba do
wszystkich spoza stolicy- napiszcie jak tam w innych miastach tzn czy ciezko
o prace(najlepiej opieka nad dziecmi), jakie sa ceny mieszkan i czy latwo je
znalezc, ewentualnie z jaka firma z Polski mozna by wyjechac. No i jeszcze
jak z praca dla faceta. Bede wdzieczna za kazde info, piszcie!
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: anglia ale nie Londyn 01.08.05, 17:53
      a ile ma dziecko?
      za żłobek/nursery poza Londynem (mieszkam w okolicach Nottingham) płaci się ok
      130 funtów za tydzień (8-17). Dzieci powyżej 4 roku życia idą do szkoły. Dla
      3i4 latków są zajęcia darmowe typu pre-school - ok 3 godz dziennie.
      • Gość: anka Re: anglia ale nie Londyn IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 01.08.05, 18:15
        mala bedzie miala 2 latka, chcialzbym zaopiekowac sie innym dzieckiem zeby nie
        rozstawac sie na razie ze swoim, o ile bedzie taka mozliwosc. W Londynie jest
        duzo agencji tego typu, nie wiesz moze jak jest gdzie indziej? A ceny mieszkan?
        • jagienkaa Re: anglia ale nie Londyn 01.08.05, 18:28
          w moich okolicach mieszkania są od 350 funtów za 1 bed flat (czyli mieszkanie
          jednosypialniane+salon, kuchnia itp). Za 500 funtów są juz 2 i 3 pokojowe.
          W Anglii nie jest tak łatwo zaopiekować się czymiś dzieckiem (chyba że znasz
          jakąś Polkę czy coś) bo w Anglii generalnie trzeba mieć uprawnienia i szkolenie
          żeby się dziećmi zajmować (childminders to są takie opiekunki co się zajmują
          czyimiś dziećmi u siebie w domu i są specjalnie przeszkolone, mają np First Aid
          Course itp)
          • annakaczmarczyk1 Re: anglia ale nie Londyn 01.08.05, 18:42
            dzieki, mieszkania tanie w porownaniu z Londynem, a masz moze pomysl na jakas
            prace zeby jednak byc z dzieckiem?
            • jagienkaa Re: anglia ale nie Londyn 01.08.05, 19:00
              gdybym miała sama bym tak robiła (mam 2,5 letniego synka):)
              a tak na poważnie to jeśli masz męża/partnera możecie spróbować pracować na
              dwie zmiany żeby któreś z was zawsze było z dzieckiem. Lub faktycznie szukaj
              kogoś kto by Ci powierzył swoje dziecko.
              Niestety tutaj opieka nad dzieckiem jest taka droga że dużo mam siedzi w domu
              bo sie nie płaca pracować - cała Twoja pensja pójdzie na opiekę. Może jak już
              Twoje dziecko będzie mogło chodzić na te darmowe zajęcia z Local Education
              Authority to koszt opieki się trochę zmniejszy.
              • Gość: anka Re: anglia ale nie Londyn IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 01.08.05, 19:06
                na poczatek jade sama niestety!Myslalam tez zeby znalezc inna mame i z nia
                pracowac na zmiane a druga by sie zajmowala dziecmi. A od 4 lat to szkola juz
                bezplatna i obowiazkowa?
                • jagienkaa Re: anglia ale nie Londyn 01.08.05, 20:03
                  tak, na mniej więcej semestr przed 5 urodzinami (np mój syn jest z listopada
                  2002 to idzie do szkoły we wrześniu 2007). Dobrze jest zapisać dziecko przedtem
                  (nie tak że przyjeżdżasz w kwietniu a dziecko ma iść do szkoły we wrześniu) bo
                  tutaj do niektórych szkół trudno się dostać no i obowiązuje rejonizacja.
                  • Gość: anka Re: anglia ale nie Londyn IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 01.08.05, 20:15
                    najgorszy bedzie poczatek! Wiesz moze jak jest z praca w pubach bo tak
                    pracowalam w Londynie, to na poczatek moze chociaz to. Moja mama zgodzila sie
                    jechac ze mna i zajmowac sie mala przez jakis czas. I jak tam szukac
                    mieszkania , czy jest cos takiego jak np sciana placzu w Londynie, jak nawiazac
                    kontakt z Polakami, bo najlepiej z nimi mieszkac.
                    • jagienkaa Re: anglia ale nie Londyn 01.08.05, 20:34
                      wiesz nie we wszystkich miastach są ściany płaczu:) w Londynie z tego co wiem
                      też już tego nie ma.
                      No niestety (?)tylko Londyn jest taki spolszczony i nie ma polskich gazet do
                      kupienia poza stolicą (chyba że pl sklepy czy prenumerujacja), Polaków można
                      spotkać w moich okolicach przy polskich sklepach, w centrach miast oraz w Tesco
                      czy Asda. No i restauracjach czy barach jest dużo Polaków (pracowników).
                      Mieszkanie najlepiej znaleźć kupując jakąś lokalną gazetę, np u mnie wychodzi w
                      czwartki z dodatkiem mieszkania, w Nottingham chyba w środy a w Derby w
                      czwartki. No i można na necie. Z tym że to raczej dla tych co sami chcą
                      wynajmować, nie wiem jak się szuka chcąc mieszkać z innymi Polakami.
                      Jeszcze są następujące fora:
                      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=591
                      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29377
                      • Gość: Teresa Re: anglia ale nie Londyn IP: *.net-serwis.pl 01.08.05, 22:44
                        Jagienko, a jak wyglada opieka i company live-in dla osoby starszej/chorej? jest
                        zapotrzebowanie, czy tez wszyscy potrzebujacy raczej siedza w nursing home?
                        • jagienkaa Re: anglia ale nie Londyn 01.08.05, 22:55
                          Tereso, szczerze mówiąc to nie mam pojęcia. Mój teść wprawdzie ma Alzheimera
                          ale jest właśnie w care home. Wiem że teściowa mówiła że są osoby, które mogą
                          przychodzić do domu i pomagać w opiece nad chorym (za 5 funtów/godz) ale nie
                          pytałam jej czy to są kwalifikowane osoby (np pielęgniarka) czy nie.
                          Przepraszam, ale ja nawet nie wiem za bardzo gdzie można takich informacji
                          szukać.
                        • party5 Re: anglia ale nie Londyn 02.08.05, 21:26
                          Ja mieszkam w South West - w gazetach jest sporo ogloszen o pracy dla live-in -
                          polecam stronke www.thisisdevon.co.uk dział "Jobs"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka