Gość: giga IP: *.esc.eu.int 23.08.05, 16:35 chcialabym zainstalowac sobie w domu internet. czy ktos moze mi poradzic jaki jest najlepszy dostawca uslug internetowych w belgii? chodzi oczywiscie o to, zeby bylo szybko i tanio? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomi_22 Re: internet w BXL 23.08.05, 16:37 Polecam WiFi (od sasiada po cichu i za friko). Sa tu tacy co ci namiary dadza co i jak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: internet w BXL IP: *.esc.eu.int 23.08.05, 16:41 ups..nie bardzo wiem nawet co znaczy skrot.. juz pomijam to ze aktualnie nie mam sasiadow...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: internet w BXL 23.08.05, 16:44 wyniki ankiety Test-Achats: Les connexions large bande classiques conviennent pour les utilisateurs qui surfent au moins 25 à 30 h par mois via la ligne classique. Si une vitesse moindre ne vous dérange pas et que vous transférez peu de données, un abonnement light pourra faire l'affaire. Les meilleurs abonnements du test sont Telenet ExpressNet Plus et UPC/Chello Classic. Le nouveau-venu parmi les fournisseurs ADSL, EDPnet Neutrino 3000, mérite d'emblée le titre de Maître-Achat. Notons que ce fournisseur surveille de manière très stricte les paiements et qu'il exclut sans hésiter les mauvais payeurs. Parmi les abonnements light, les meilleurs du test sont Telenet Comfortnet et Scarlet ADSL Go. Scarlet ADSL Go se voit décerner le titre de Maître-Achat en raison de son meilleur rapport qualité-prix. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiniox Re: internet w BXL IP: 212.190.72.* 23.08.05, 16:51 Tomi kpi sobie z Ciebie po prostu i prowokuje. Nie przejmuj się. Na forum były niejednokrotnie dyskusje na temat tego, czy korzystanie z cudzego WiFi jest kradzieżą, czy też nie. Nie mam ochoty w to teraz wnikać. Radzę Ci zainteresować się firmą ClearWire (www.clearwire.be/home.html), która dostarcza internet drogą radiową (możesz się z nim przeprowadzać, dopóki mieszkanie znajduje się w zasięgu nadajnika). Wygoda takiego rozwiązania polega m.in. na tym, że nie musisz czekać na instalację (con. 2 tygodnie), robić dziur w ścianach, użerać się z firmami "kablówkowymi" (bardzo złe doświadczenia z Coditel), które podzieliły między siebie miasto, ani też zakładać stałej linii telefonicznej (Belgacom). Płacisz "wejściówkę" jak wszędzie (około 50 euro), potem po 15 euro przez 3 m-ce, a następnie 28 euro miesięcznie do końca umowy (za najprostsze połączenie). Jeśli podpiszesz umowę od razu na dwa lata, to nie płacisz "wejściówki" w ogóle. Jak do tej pory nie miałam żadnych problemów. Zwróć uwagę na to, że większość firm dostarczających internet (może nawet wszystkie w Brukseli, ale nie jestem pewna) ma limity ilościowe na ściąganie i wysyłanie danych, po przekroczeniu których musisz dodatkowo płacić lub znacząco spada prędkość przekazu. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: internet w BXL IP: *.esc.eu.int 23.08.05, 17:00 dzieki kiniox!!! rozumiem, ze to jest cos w stylu blueconnecta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiniox Re: internet w BXL IP: 212.190.72.* 23.08.05, 17:13 Nie wiem, w stylu czego to jest. Jestem totalnym laikiem internetowym. Chcę, żeby było prosto, szybko, tanio i żeby działało bez problemów. I dzięki ClearWire tak mam. A sama miałam przygody internetowe na początku, więc staram się teraz podpowiedzieć rozwiązanie, do którego sama doszłam po wielu dniach nerwów i walki. Na tym forum dowiedziałam się, że połączenie radiowe nie jest bardziej niebezpieczne niż kablowe, jeśli chodzi o transakcje internetowe i obsługę konta, a o to głównie mi chodziło. I o bezpłatne rozmowy na skype. Myślę, że dowiesz się więcej na stronie ClearWire. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_texas Re: internet w BXL 24.01.06, 17:31 Oto czego sie dowiedzialam na stronce:)))) *** Congratulations Maurice Lemonnierlaan is covered by Clearwire *** Czuje sie zaszczycona:)) Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 Re: internet w BXL 23.08.05, 17:08 O ty jeden/na!!! Jak mozesz mnie tak perfidnie oskarzac??? Mam nadzieje, ze potrafisz wziasc odpowiedzialnosc za swoje slowa... ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 Re: internet w BXL 23.08.05, 17:15 No co ty??? Toz to czyn zabroniony jest pod grozba kary pozbawienia wolnosci... Ale wiesz, niby mam motyw... ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiniox Re: internet w BXL IP: 212.190.72.* 23.08.05, 17:19 To nie motyw. To ewentualna okoliczność łagodząca :) Poza tym, musiałbyś dowieść, że napisałam nieprawdę. No, i raczej nie dałabym się tak łatwo pobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kristof Re: internet w BXL IP: 85.27.16.* 23.08.05, 19:17 Zależy w której dzielnicy mieszkasz ale tam gdzie jest kablówka Brutele powinno być OK. Mają bardzo dobrą przepustowość bez ograniczeń za przesył danych (pamiętaj, że to suma bajtów downloaded i uploaded, a nie tylko tego co sama ściągniesz z internetu). Jak dotąd Brutele nie robi mi problemów, nie mieli żadnej awarii czy coś podobnego, a przepustowośc jest niezwykła (porównuję do ISDN i potem SDI, które kiedyś miałem w Polsce). Jeśli podpiszesz umowę na co najmniej rok przez pierwsze 3 miesiące nic nie płacisz a potem po 34 Euro miesięcznie. Na przyjazd instalatora czekałem 3 roboczo-dni. Minus takiego rozwiązania jest taki, że musisz też wykupić pakiet telewizji kablowej Brutele za 132 Euro za cały rok z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: octi Re: internet w BXL IP: *.247.81.adsl.skynet.be 23.08.05, 22:29 jestem niezadowolony z Belgacom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daktyl Re: internet w BXL IP: *.241.81.adsl.skynet.be 23.08.05, 23:37 Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: octi Re: internet w BXL IP: *.247.81.adsl.skynet.be 24.08.05, 20:53 co 3 miesiace place 150 euro za sam abonament telefon plus internet czesto sie zdarza ze internet nie dziala niewiadomo dlaczego jak sie do technikow dzwoni to kazdy mowi co innego lepiej nie miec z nimi do czynienia i poczekac az sie samo naprawi pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
dactyl Re: internet w BXL 24.08.05, 22:01 No ja tez mam belgacom, ale nie narzekam. Nie wiem czy jest drogo, bo nie porownywalam z innymi firmami, ale dziala bez zarzutu. Moze na poczatku czasem sie zrywalo polaczenie, ale wystarczylo ze resetowalam wszystko tzn. lacznie z wyciagnieciem wszystkich wtyczek z kontaktu na pare minut i sie samo naprawialo. A teraz jest ok. Zycze zeby Ci sie naprawilo!! Pozdrowienia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mihau Re: internet w BXL IP: 80.91.144.* 24.08.05, 16:46 dorzucam niezadowolenie ze SCARLET. Jeszcze nie wiem jak działa :), ale czekanie trwa miesiącami !!! a dodzwonienie się do customer service graniczy z cudem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dajf Re: internet w BXL IP: *.cec.eu.int 30.08.05, 14:19 My tez mamy Brutele. W wakacje byla awaria ale na calej ulicy. Natomiast nie kazali nam kupowac abonamentu TV. Placimy tylko 30 euro miesiecznie, bo tyle sie placi jak sie zrobi polecenie zaplaty w banku. Ogolnie jestem b. zadowolony - jest bardzo szybki. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_texas Re: internet w BXL - do kiniox 23.01.06, 15:26 Kiniu, czy po prawie pol roku uzytkowania, w dalszym ciagu nie masz zastrzezen? Czy wprowadzili limity na transfer? Wlasnie kupilam komputer i sprawdzam rozne mozliwosci "polaczen ze swiatem":) Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: internet w BXL - do kiniox 24.01.06, 17:52 ups... za dużo roboty mam jakoś i za rzadko tu wchodzę. Dobrze, że się mailem odezwałaś :-) Zapomniałam Ci napisać, że chociaż ja miewam sporadycznie problemy ze skype (a od siedmiu miesięcy rozmawiam codziennie po parę godzin), to jednak ja dzwonię tylko z kompa na komp, więc może to inaczej, niż na telefon. Pozdrawiam i do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Webmaster Re: internet w BXL IP: 80.91.146.* 28.08.05, 22:28 Wogóle sie nie zastanawiaj, www.clearwire.be szybko tanio bez kabli i przywiązania do lokalizacji. Mam 3Mbit'y żadnych limitów, żadne porty niepoblokowane (działa skype oraz wszystkie programy p2p). Wypełniasz formularz na stronie internetowej po godzinie masz telefon z firmy że możesz odebrać modem. Nie pytają nawet o id, paszport, jedyne co musisz mieć to konto w banku w belgi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: internet w BXL IP: *.esc.eu.int 29.08.05, 11:54 dzieki! niestety nie znam sie kompletnie na technicznej stronie internetu i polaczen i zastanwiam sie ktora wersja bylaby dla mnie najlepsza.czy na tej 1 Mbps dam rade sciagnac np jakis film? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: internet w BXL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 12:06 Czyzby piractwo sie szerzylo wsrod epsow? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: internet w BXL IP: *.esc.eu.int 29.08.05, 12:42 ... tam zaraz piractwo :))) polskich filmow tu nie uswiadczysz, trzeba sobie radzic jakos :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: internet w BXL IP: *.91.144.30.clearwire.be 23.01.06, 23:06 Tu mozesz porownac oferty Clear Wire: www.clearwire.be/index.php?cPath=1145 i sprawdz link do forum tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=34914632 a tam sie dowiesz ze prawie 'nic nie placisz' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bud8 w clearwire sa problemy ze skypem 24.01.06, 09:13 Probowalam rozmawiac w clearwire przez skypa i mialam z tym bardzo duze problemy. Wczesniej przez kilka miesiecy mialam internet w brutele i wszystko dzialalo bez zarzutow. Natomiast teraz mecze sie z Coditelem - odradzam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: w clearwire sa problemy ze skypem IP: *.cec.eu.int 24.01.06, 11:32 To prawda, sa problemy ze Skype na Clear Wire, glownie w godzinach wieczornych. Moze pomoc, u mnie pomoglo, przeinstalowanie (a wlasciwie zmiana) firewall'a. Od tej pory i skype nawet z kamerka internetowa dzialaja! Polecam tez konkrence Skype'a, zwlaszcza ze do Polski na stacjo mozna za darmoche dzwonic!! www.voipstunt.com/en/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Edpnet IP: *.cec.eu.int 24.01.06, 11:42 Czesc! Jesli masz gniazdko telefoniczne wybierz DSL - bedziesz mial mozliwosc wyboru szybszego internetu i bardziej stabilne polaczenie, WiFI jest bardzo wrazliwe na warunki atmosferyczne. A w mieszkaniu nie musisz ciagnac zadnych kabli - kupujesz bezprzewodowy router. Przy DSL bedziesz tez mial znacznie lepszy responce time (vide VOIP). Moge Ci polecic Edpnet, pakiet Flexi. Obecnie jedna z najtanszych ofert: placisz maly abonament i dodatkowo za transfer (w abonamencie masz tylko 1GB). Jesli nie generujesz poteznego ruchu (powiedzmy ponizej 20GB miesiecznie), biorac pod uwage niszki koszt kazdego GB (0.25 Euro) to bardzo atrakcyjna oferta. Jesli w danym miesiacu malo korzystasz (np. wyjechales na wakacje) to nie placisz tak jak w Belgacom ryczaltowo... Z Edpnet korzystam od okolo pol roku i jestem zadowolony. Pozdrawiam Autor Odpowiedz Link Zgłoś