Dodaj do ulubionych

Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsce

25.01.06, 12:00
Kochani, mniej wiecej od polowy pazdziernika 2005 obowiazuje rozporzadzenie
Min. Finansow, regulujace kwestie zwrotu VATu w Polsce. Jest krotkie
i,wydawaloby sie, przejrzyste, ale to oczywiscie jedynie pozory:-). Stad
pytanie: czy ktos juz przecwiczyl ten zwrot w praktyce lub chociaz
kontaktowal sie z wlasciwym w tej sprawie Drugim Urzedem Skarbowym Warszawa-
Srodmiescie? Zanim sama sie tam pofatyguje, chcialabym zebrac wszelkie
informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc IP: *.cec.eu.int 25.01.06, 12:14
      To nie ty kontaktujesz sie z urzedem skarbowym, tylko sklep. Sklep dostaje
      zwrot kasy z urzedu skarbowego na podstawie podania, ktore tam wysyla raz na
      kwartal (zbiorcze zestawienie wszystkich spraw tego typu) i nastepnie zwraca
      pieniadze tobie. Moze to wiec dlugo trwac, ale trzeba egzekwowac.
      Nie przecwiczylam, ale wkrotce bede.
      pozdrawiam
      • sil.bi Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc 25.01.06, 13:47
        Z rozporzadzenia jasno nie wynika, ze ma to robic sklep. Oczywiscie byloby to
        dla nas dobre rozwiazanie, ale trudno mi sobie wyobrazic, ze w sklepie XYZ w
        Kartuzach prosze sprzedawce, by odzyskal dla mnie VAT z Urzedu Skarbowego w
        Warszawie, a on z usmiechem na ustach to wykonuje. W wiekszosci sklepow na
        pewno nikt nawet nie slyszal o takim rozporzadzeniu. Zastanawia mnie tez, w
        jaki sposob Urzad Skarbowy weryfikuje fakt, ze ten zwrot mi przysluguje?
        • Gość: Maria Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc IP: *.cec.eu.int 25.01.06, 16:30
          kolejnosc procedury jest nastepujaca:
          - kupujesz w Polsce
          - faktura musi byc w jezykach "belgijskich" lub po angielsku - mowie o
          przypadku Komisjii, moze byc tlumaczenie przysiegle, info sprawdzone - zrodlo
          to pani Nadia Vergucht z Admin
          - przywozisz do Belgii
          - musisz udowodnic ze przywiozles do Belgii. I tu jest problem. Odsylam do pani
          Nadii Vergucht, poniewaz jakos nie wyobrazam sobie jak udowodnic, ze komplet
          sztucy i poscieli dowiozles z Polski na wlasny adres w Belgii... jakies to
          dziwne. Albo mala szafka przywieziona wlasnym autem w bagazniku. W kazdym razie
          musza to byc rzeczy do twojego prywatnego uzytku w Belgii, stad
          potrzebna "delivery note" - odsylam ponownie do unit Admin B.3, bo sama jeszcze
          do tego nie doszlam
          -WTEDY DOSTAJESZ DOPIERO POAPIER OD ADMIN B.3 ZE JESTES UPRAWNIONY DO ZWROTU
          VATU!!!
          - wtedy z powrotem jazda do sklepu i poczatek wlasciwej procedury
          - urzad skarbowy nr 2 bedzie respektowal to wlasnie rozporzadzenie o ktorym
          tutaj mowa poniewaz innego rozporzadzenia nie ma i to wlasnie to jest podstawa.
          urzad skarbowy nr 2 wie juz o tym poniewaz jego kierowniczka zostala o tym
          poinformowana przez jednego z nas. odsylam do kierowniczki... nic prostszego
          niz telefon
          • sil.bi Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc 25.01.06, 16:48
            Rozumiem jednak, ze w swietle ponizszej dyskucji o obywatelach, ktorych
            rozporzadzenie dotyczy, cala ta bieganina nie ma sensu, bo i tak zwrot nam sie
            nie nalezy. Chyba ze kierowniczka Drugiego Urzedu Skarbowego stosuje
            pozytywniejsza interpretacje;-).
        • Gość: Maria Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc IP: *.cec.eu.int 25.01.06, 16:35
          No niestety trzeba bedzie poinstruowac w szczegolach ten sklep jak to wszystko
          bedzie wygladac ( a instrukcja jest w rozporzadzeniu)
    • agent077 Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc 25.01.06, 13:45
      Czy mozesz podac blizsze namiary na to rozporzadzenie? Czy chodzi
      o: "Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 29 września 2005r. w sprawie
      przypadków i trybu zwrotu podatku od towarów i usług przedstawicielstwom
      dyplomatycznym. urzędom konsularnym, członkom personelu tych przedstawicielstw
      i urzędów, a także innym osobom zrównanym z nimi na podstawie ustaw, umów lub
      zwyczajów międzynarodowych (Dz.U. nr 193, poz. 1618)", czy jakis inny papior?
      Bo jezeli to jest to rozporzadzenie, to moim zdaniem nie mamy prawa do
      otrzymania zwrotu VAT.
      • sil.bi Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc 25.01.06, 13:48
        Tak, mam na mysli wlasnie to rozporzadzenie. Moglbys uzasadnic, czemu Twoim
        zdaniem nie mamy prawa do tego zwrotu?
        • Gość: adm a no temu:-) IP: *.cec.eu.int 25.01.06, 13:54
          1) uprawnionych przedstawicielstwach - należy przez to rozumieć obce
          przedstawicielstwa dyplomatyczne i urzędy konsularne oraz przedstawicielstwa
          organizacji międzynarodowych uznane za takie przez Rzeczypospolitą Polską,
          posiadające przedstawicielstwo lub siedzibę na terytorium kraju;
          2) członkach personelu - należy przez to rozumieć członków personelu
          uprawnionych przedstawicielstw, a także inne osoby zrównane z nimi na podstawie
          ustaw, umów lub zwyczajów międzynarodowych, jeżeli nie są obywatelami polskimi
          i nie mają stałego pobytu na terytorium kraju;

Zagadka: ktorego z powyzszych warunkow rozporzadzenia nie spelniamy?

:-)))
        • agent077 Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc 25.01.06, 13:56
          Juz tlumacze:
          Par. 2 Zwrot przysluguje przedstawicielstwu i czlonkom personelu. My moglibysmy
          sie starac o zwrot VAT jako czlonkowie personelu.
          Ale:

Par. 1 definiuje, ze czlonkowie personelu to: bla, bla... "JEZELI NIE SA
          OBYWATELAMI POLSKIMI I NIE MAJA STALEGO POBYTU NA TERYTORIUM KRAJU". Stalego
          pobytu nie mamy, ale obywatelami to jestesmy...

Taka jest, moja interpretacja i bardzo chcialbym byc w bledzie.

Prosze o komentarze od prawników.
          • Gość: adm a prosze:-) IP: *.cec.eu.int 25.01.06, 14:04
            patrz powyzej

BTW nie jestesmy rowniez "czlonkiem personelu przedstwicielstwa" tj "ambasady
            UE" w Wraszawie: to jest ambasador, inni dyplomaci, itd, zagraniczni, tam w
            Warszawie:-)

To rozporzadzenie jest dla personelu dyplomatycznego innych panswt w Polsce, i
            nic do naszej sprawy nie wnosi:-)

Byly na ten temat caaale juz elaboraty:-)

TO BELGIA daje nam przywilej, na podstwaie dwustronnej umowy z UE. I wsio.
            • Gość: mczapl Re: a prosze:-) IP: 212.190.72.* 25.01.06, 14:08
              To dlaczego mozna rowniez odliczac vat za towary kupowane w Niemczech, Francji,
              Holandii itp?
              • sil.bi Re: a prosze:-) 25.01.06, 14:11
                Wyglada na to, ze Adm i Agent maja racje. Szkoda, taki fajny watek sie
                zapowiadal;-). Ale pytanie Mczapla pozostaje akutalne, co Wy na to?
              • Gość: adm przywileje u sasiadow IP: *.cec.eu.int 25.01.06, 14:14
                wiedzialam:-))
                i czekalam:-)

Po pierwsze:
                1) ciagle o tym slysze, nigdy jeszcze nie widzialam:-)
                po drugie: jezeli to ew na podstwaie znowu bilateralnych porozumien ww. z
                Belgia, ktora im to refunduje, na zasadzie panstw okolicznych:-). Pamietasz
                dyskusje na forum Lux- roznica w stawce Vat Lux/Francja? Tam jest czec
                wytlumaczenia: Lux zgadza sie zeby urzednicy czesc swojego przywileju
                wykorzystywali np we Francji, ale zwraca francuzom luxemburska stawke, wiec na
                eksport do Luxa towary we FR sa fakturowane z Luxemburska stawka Vat...
                I wsio. Claro?:-)
                po trzecie, w dlaszym ciagu powtarzam: Nie istnieje podstawa prawna zadna zeby
                Polska rezygnowala na nasza korzysc z malego wplywu do budzetu w postaci Vaciku
                od naszych zakupow:-))
                • Gość: mczapl Re: przywileje u sasiadow IP: 212.190.72.* 25.01.06, 14:20
                  Ostatnio Rafal kupil samochod w Holandii i vatu nie placil.
                  • ma_wi99 Re: przywileje u sasiadow 25.01.06, 14:34
                    > Ostatnio Rafal kupil samochod w Holandii i vatu nie placil.

Podejrzewam, ze gdyby go nawet kupil w... Grecji, tez moglby sobie odliczyc.
                    Wszedzie w UE, tylko nie w PL. Boc Polakiem jest on i basta

(please refer to:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=35594387&a=35605647
                    )
                • szymbi Re: przywileje u sasiadow 25.01.06, 14:25
                  > Pamietasz
                  > dyskusje na forum Lux- roznica w stawce Vat Lux/Francja? Tam jest czec
                  > wytlumaczenia: Lux zgadza sie zeby urzednicy czesc swojego przywileju
                  > wykorzystywali np we Francji, ale zwraca francuzom luxemburska stawke, wiec
                  na
                  > eksport do Luxa towary we FR sa fakturowane z Luxemburska stawka Vat...

Kilka uwag, skoro już byłem sprawcą tamtego wątku na Forum Luxorum. Otóż - co
                  szczegółem jest - chodziło o Niemcy, a nie Francję. Ponadto takie fakturowanie
                  ze stawką VAT luksemburską znane jest mi w jednej tylko firmie, która jak się
                  okazuje ma filię (bez sklepu) w Luxie i może wystawiać faktury z taką stawką.
                  Normalnie nie jest możliwe wystawienie faktury w jednym kraju ze stawką VAT
                  innego. Poza tym w innych sklepach w Niemczech naliczany i ZWRACANY jest
                  podatek wg stawki niemieckiej, czyli jeden procent większej niż w Lux.
                  Notabene, w Belgii VAT jest wyższy o 6% niż w Lux i też zwraca się nam tę pełną
                  kwotę. A wg jakiej stawki luksemburski urząd skarbowy zwraca rzeczonym sklepom,
                  to ja już tego nie wiem i nie interesuje mnie to szczególnie, skoro ja dostaję
                  z powrotem, co zapłaciłem wcześniej.
                • jakubsky Re: przywileje u sasiadow 25.01.06, 14:45
                  jak nie widzialas
                  ja przywiozlem meble z niemiec, a bruxa wypelnila papierki na zwrot VAtu.
                  przelali z pocalowaniem raczki.
                  ordnung muss sein ;))
                  • Gość: adm Re: przywileje u sasiadow IP: *.cec.eu.int 25.01.06, 14:53
                    no to punkt 1) sie zdeaktualizowal, ale pozostaje w mocy pkt. 2) i odp dlaczego
                    tak jest a nie inaczej:-)
                    Chyba ze ma-wi wie lepiej:-)

ps on i mczapla chyba mnie przylapali: to ja osobiscie, z powodow wlasnych i
                    pobudek niskich NIE CHCE WAM TEGO VATU w Polsce odliczyc:-)))i wcale nie
                    wslazuje interpetacji prawa i podstaw parwnych, tylko zniechecam Was od
                    probowania, ... 1) bo dostaje procenty od PL za caly VAT jakiego ie wywozicie z
                    kraju!!!!! 2) jestem pies ogrodnika:-)
                    ale psss nie mowcie nikomu:-)))
                • ja_texas Re: przywileje u sasiadow 15.02.06, 11:23
                  > Po pierwsze:
                  > 1) ciagle o tym slysze, nigdy jeszcze nie widzialam:-)

Bylam wlasnie w Adminie, Pani bez pytania, poinformowala mnie o mozliwosci
                  zwrotu VATu rzeczy kupionych we WSZYSTKICH krajach UE ale dodala, ze z Polska
                  (jedynie) maja na dzien dzisiejszy problem.

> po drugie: jezeli to ew na podstwaie znowu bilateralnych porozumien ww. z
                  > Belgia, ktora im to refunduje, na zasadzie panstw okolicznych:-).

Czy panstw okolicznych to nie wiem, ale pani wspomniala o umowach
                  bilateralnych:)

> I wsio. Claro?:-)

Claro;)

Pzdr;)
            • Gość: Polak-z-VAT-em Re: a prosze:-) IP: 83.222.38.* 25.01.06, 14:13
              > TO BELGIA daje nam przywilej, na podstwaie dwustronnej umowy z UE. I wsio.

Rzeklbym nawet, ze nie tylko Belgia ale i inne Panstwa UE z wyjatkiem... Polski.
              Dlaczego? Ano wlasnie dlatego, ze jestesmy Polakami.

Stad moje pytanie dodatkowe
              • Gość: adm belgowie w belgii IP: *.cec.eu.int 25.01.06, 14:17
                Nie nie maja bo warunkiem jest "nie zamieszkanie w Belgii" przed:-)
                A cala ta zabawa- przywilej- ma sluzyc wlasnie ulatwieniu zainstalowania sie
                nowoprzybylego do Belgii:-)

• ma_wi99 Re: belgowie w belgii 25.01.06, 14:32
                  > Nie nie maja bo warunkiem jest "nie zamieszkanie w Belgii" przed:-)

No, prosze... a wiec nie tylko wiemy, ze dzwonia, ale takze wyczailismy, w
                  ktorym kosciele ;-)

Bylazby to
                  • Gość: adm Re: belgowie w belgii IP: *.cec.eu.int 25.01.06, 14:49
                    No comments ma-wi. Spadles ponizej swojego zazwyczaj przyzwoitego poziomu.
                    • ma_wi99 Re: belgowie w belgii 25.01.06, 15:00
                      > No comments ma-wi. Spadles ponizej swojego zazwyczaj przyzwoitego poziomu.

Kurcze, to nie tak mialo byc!

Jesli nawet poruszyl cie przyklad z dzwonnica, to chyba mamy do czynienia z
                      jakims mentalnym nieporozumieniem. Jesli moge cos podpowiedziec, to traktuj te
                      moja powyzsza konkluzje raczej jako autoironie niz jako naigrawanie sie z
                      kogokolwiek.

A jesli nie masz dzisiaj nastroju na zarty w tym stylu, to po zwyczajnie napisz
                      to wprost
    • tomi_22 Zapytanie 25.01.06, 15:08
      Spytajcie sie kolegow Czechow albo Wegrow jak to u nich jest. W Luxie jest tak,
      ze Czesi kupuja auta w Czechach i je potem importuja do Luxa. To jest ciekawe,
      bo wynika ze w Czechch mozna a w PL nie. Ja sie spytac nie moge, Czecha zadnego
      obecnie nie znam.
    • agent077 Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc 25.01.06, 16:50
      Podsumowujac: Nie przypuszczam zeby sklep w Polsce zwrocil wam VAT. A jezeli
      sklep zwroci wam VAT, na pewno nie dostanie zwrotu VAT z mitycznego 2 Urzedu
      Skarbowego. Dlaczego? Nie ma do tego podstawy prawnej. Czy cos pominalem?
      • Gość: Maria Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc IP: *.cec.eu.int 25.01.06, 17:07
        Ale dlaczego nie ma podstawy prawnej. Przeciez mowa o:
        "przedstawicielstwa
        organizacji międzynarodowych uznane za takie przez Rzeczypospolitą Polską" - to
        nie moze byc KOMISJA EURPEJSKA? Skad wiecie ze Komisja Europejska nie
        jest "uznana" przez RP za "przedstawicielstwo organizacji międzynarodowych"???
        To kwestia interpretacji!

A po drugie - kiedy mowa ze "jezeli nie sa oni obywatelami Polski" to odnosi
        sie tylko do tego co po przecnku - czyli - "a także inne osoby zrównane z nimi
        na podstawie ustaw, umów lub zwyczajów międzynarodowych"
        • agent077 Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc 25.01.06, 17:58
          1.Instytucje europejskie na pewno. Problem w tym, ze my tymi instytucjami nie
          jestesmy, co najwyzej personelem.
          2. Moim zdaniem "jezeli nie sa obywatelami Polski odnosi sie do calosci". Jest
          to wyliczenie warunkow, ktore musza spelnic osoby fizyczne zeby byc uprawnione
          do zwrotu podatku.
          Gdyby MF chcialo rozumiec przepis tak jak ty, brzmialby:
          "2) członkach personelu - należy przez to rozumieć:
          a)członków personelu uprawnionych przedstawicielstw,
          b)inne osoby zrównane z nimi na podstawie ustaw, umów lub zwyczajów
          międzynarodowych, jeżeli nie są obywatelami polskimi i nie mają stałego pobytu
          na terytorium kraju;"
          3. Nie liczylbym na dokonywanie w tej kwestii zadnej intepretacji
          rozszerzajacej tudziez sprzyjajacej podatnikowi przez Urzad Skarbowy nr 2. Po
          pierwsze przepis jest calkiem jasny (co sie rzadko zdarza), a urzedy skarbowe z
          zasady chca sciagnac jak najwiecej kasy.
          Przykro ze nasz rzad nas ... w ... (tu padaja nieparlamentarne slowa)
        • Gość: adm ha ha IP: *.137-200-80.adsl.skynet.be 25.01.06, 19:12
          1) uprawnionych przedstawicielstwach - należy przez to rozumieć obce
          przedstawicielstwa dyplomatyczne i urzędy konsularne oraz przedstawicielstwa
          organizacji międzynarodowych uznane za takie przez Rzeczypospolitą Polską,
          posiadające przedstawicielstwo lub siedzibę na terytorium kraju; CZYTAJ
          AMBASADY I INNE PLACOWKI DYPLOMATYCZNE , W TY PRZEDSTAWICIELSTWO KE, KTORE
          MIESZCZA SIE NA TERYTORIUM RP; chyba wszyscy wiecie ze KE, jak i ONZ, OBWE,
          WTO, WHO, itd, ma swoje PRZEDSTAWICIELSTWA DYPLOMATYCZNE w panstwach
          czlonkowskich?
          2) członkach personelu - należy przez to rozumieć członków personelu
          uprawnionych przedstawicielstw, a także inne osoby zrównane z nimi na podstawie
          ustaw, umów lub zwyczajów międzynarodowych, jeżeli nie są obywatelami polskimi
          i nie mają stałego pobytu na terytorium kraju; CZYLI NIE PERSONEL POLSKI
          ZATRUDNIANY PRZEZ WW AMBASADY (KIEROWCY SPRZATCZKI SEKRETARKI TLUMACZE) A
          PRZYJEZDNI ZAGRANICZNI DYPLOMACI CHOCIAZ TO I TAK NI MA ZNACZENIA BO JESTESMY
          OUT JUZ PO PIERWSZYM USTEPIE :-)

TO jest normalne rozporzadzenie jakie bylo i jest we wszystkich panstwach na
          swiecie w stosunku do DYPLOMATOW ZAGRANICZNYCH przebywajacych na ich terytorium;
          Belgia tez ma takie i na jgo podstawie pracownicy polskiej ambasady oraz
          przedstwicielstwa przy UE kupuja bez VATU:-)))i z nami ma tyle wspolnego co 30
          stopni mrozu z Bruksela:-))

A terz prawnicy do prawa, ekonomisci do cyferek, a reszta.. przed telewizor:-)
    • Gość: mz Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc IP: *.16-218-195.catv.internet.lu 25.01.06, 20:11
      mialem taka sytuacje, ze pytalem o zwolnienie z Vatu przy zakupie paru mebli w
      Polsce i sprzedawca zrobil na mnie wielkie oczy :) ale dogrzebalem sie takiej
      podstawy prawnej:

bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/1614.htm
      Jest to "umowa między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Wspólnotami
      Europejskimi wdrażająca Protokół o przywilejach i immunitetach Wspólnot
      Europejskich", w ktorej jest wyraznie mowa o personelu WE.

Na razie nie mialem czasu, zeby sie za to zabrac, wiec nie wiem niestety jak to
      wyglada w praktyce...
      • Gość: byly_eurokrata Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc IP: *.netcologne.de 25.01.06, 20:22
        Tu trzeba rozrozniac miedzy zwolnieniem z podatkow dla instytucji jako takich i
        dla personelu instytucji.
        Twoj protokol mowi moim zdaniem tylko o tym, ze pensje personelu (w tym
        przypadku polskiego) zatrudnionego w instytucjach unijnych nie podlega
        opodatkowaniu w Polsce, o ile z pensji tych zostaly oplacone odpowiednie unijne
        podatki od dochodow.
        • Gość: mz Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc IP: *.16-218-195.catv.internet.lu 25.01.06, 20:43
          to oczywiscie kwestia interpretacji, w kazdym razie ten Protokol jest podawany
          jako podstawa prawna do zwolnienia z Vatu przez administracje w PE. a czy
          zadziala - zobaczymy... :)
        • Gość: byly_eurokrata Re: Szumny powrot kwestii odliczania VATu w Polsc IP: *.netcologne.de 25.01.06, 20:49
          na pewno jest to kwestia interpretacji, ale ja pracowalem dla pewnej instytucji
          miedzynarodowej, ktorej personel byl zwolniony z VATu wedlug tego
          rozporzedzenia polskiego ministerstwa finansow. Tam bardzo wyraznie
          rozroznianiu miedzy instytucja (ktora miala nieco wiecj praw) i personelem
          (ktory mial troche mniej praw). Technicznie jednak zwrotu dokonywal urzad
          skarbowy na konto instytucji a nie sklep, a instytucja nastepnie wyplacala
          zwrocony VAT raz na kwartal swoim pracownikom.
          Z doswiadczenia moge powiedziec, ze male sklepy
          a) nie chcialy wystawiac faktur VAT osobom z adresem zagranicznym
          b) uparcie twierdzily ze wystawienie faktury VAT bez aktualnego polskiego NIPu
          jest niemozliwe, choc jest to ewidentnie nieprawda
          itd. itp.
          Wiec czasem czlowieka szlak trafial i rezygnowal z zakupow z Pacanowie Dolnym,
          bo wiecej bylo tego przekonywania ekspedientek niz korzysci ze zwrotu VATu.

Aha, polski urzad skarbowy odmawial zwrotu vatu przy najmniejszych uchybieniach
          formalnych na fakturze, np. jak pani Zosia w sklepie niedokladnie przepisala
          imie klienta z zagranicznego paszportu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka