12.04.06, 10:17
W ciągu dwóch ostatnich m-cy dostałam 7 propozycji interview/mediacal check
mailem oraz 3-4 telefony (konkurs-grade C). Może to efekt wiosny... :))
Niestety (dla mnie) nie mogę skorzystać i (chyba jako jedyna na tym forum-bo
czyam regulanie i czasami nie mogę wyjśc z podziwu ;)) odmówiłam wszystkim po
kolei. Dla tych którzy niecierpliwie czekaja, tracą nadzieję i się lobbują -
nie robiłam nic w tym kierunku, do nikogo nie pisałam, nie korzystałam z
zamieszczanych tu postów o wewnętrznej rekrutacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: PaVue a moze masz jedrne walory? n.t IP: *.14-136-217.adsl.skynet.be 12.04.06, 12:18
      • Gość: katrine Re: a moze masz jedrne walory? n.t IP: 212.160.172.* 12.04.06, 12:38
        hmmm... Twój wpis potwierdza moje przekonanie o poziomie niektórych uczestnikow
        tego forum. Zapewne mam rózne ciekawe walory :P, które niestety nie są ujęte w
        wynikach egzaminu pisemnego i ustnego (jak pewnie wiesz portfolio z sesji
        zdjęciowej nie bylo wymagane ;)))Mój wpis był tylko po to aby pocieszyć tych
        którzy czekają, a nie pochwalić się ze mam oferty i nie korzystam (poprosiłam o
        skreślenie mnie z listy). To tyle.
        • Gość: PaVue powaga? IP: *.14-136-217.adsl.skynet.be 12.04.06, 12:50
          a co powiesz o moim poziomie? chetnie sie tez podziele info na temat twojego ;D
          Caluski
    • Gość: Sofi a na czum polega "sie lobbowanie"? IP: *.cec.eu.int 12.04.06, 12:24
      • Gość: PaVue do zochy historycznie na staniu w korytarzu IP: *.14-136-217.adsl.skynet.be 12.04.06, 12:37
        i ocieraiu sie o tych co naprawde decyduje ew wreczaniu malo dyskretnych
        lapowek.
        • Gość: byly_eurokrata Re: historycznie na staniu w korytarzu IP: *.eplus-online.de 12.04.06, 12:41
          czyli "zdzira" = osoba pobcierana / zdarta w wyniku lobbowaniu na korytarzu??

Ta etymologia to jednak ciekawa nauka ;-)
          • Gość: PaVue no coz IP: *.14-136-217.adsl.skynet.be 12.04.06, 12:49
            nie wiem czy kobiety danow temu w jukeju lobbowaly to raczej dzentelmeni nie
            lejdis. no bo jak wyglada pobcierana lejdi to kazdy widzi ;)
        • Gość: katrine Re: historycznie na staniu w korytarzu IP: 212.160.172.* 12.04.06, 12:42
          to sztuka nielada - przyjemne z pozytecznym umieć połączyć ;)
      • Gość: katrine Re: a na czum polega "sie lobbowanie"? IP: 212.160.172.* 12.04.06, 12:39
        Wg mnie na wyciąganiu informacji o rekrutacji wew, wysyłaniu cv do róznych
        unitów (a moze sie uda...), czytałam tu rózne wpisy, łącznie z tym ze ktos
        wysłal kilkadziesiat maili/listów...
        • Gość: byly_eurokrata Re: a na czum polega "sie lobbowanie"? IP: *.eplus-online.de 12.04.06, 12:45
          katrine, sofie miala na mysli aspekt czysto jezykowy. Nie czasownika
          zwrotnego "lobbowac sie", mozno tylko lobbowac, uprawiac lobbing na rzecz
          wlasnej osoby albo ew. promowac sie / swoja osobe'".

Chociaz z drugiej strony wiele osob mowi "postanowilem aplikowac na stanowisko
          x" a moim zdaniem - jesli w ogole - ´poprawniej byloby "aplikowac sie", co na
          to polonisci?
          • Gość: pawiu lysy nei czepiaj sie ok? ;) IP: *.14-136-217.adsl.skynet.be 12.04.06, 12:52
            katrine jak nick wskazuje z polskim ma niewiele wspolengo a aplikowala na
            stanowisako ass-systentki. choc tak zwinny jezyczek moze miec znaczenie ;D
            • Gość: katrine Re: lysy nei czepiaj sie ok? ;) IP: 212.160.172.* 12.04.06, 12:55
              pewnie - gdybym była miła i mądra to napisałabym takiego posta "7 unitów szuka
              pilnie sekretarki, więcej info na prive"... ale jestem jaka jestem... :)
            • Gość: byly_eurokrata Re: lysy nei czepiaj sie ok? ;) IP: *.eplus-online.de 12.04.06, 12:58
              toz ja niewinny, sofi sie "przyczepila", ja rzech tylko napisal dlaczego.

Przy okazji sprawdzilem szybko w najnowzym 4-tomowym slowniku j. polskiego PWN:
              czasownika "aplikowac" w znaczeniu "starac sie o okreslona prace" w ogole nie
              ma.
              PWN schodzi powoli na psy, w Polsce nie ma ani jednego sensownego slownika
              wspolczesnej polszczyzny. Ludzie mowia sobie a slowniki oddaja slownictwo
              sprzed 20 lat.
              • Gość: asiunia Re: lysy nei czepiaj sie ok? ;) IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 12.04.06, 13:01
                > Przy okazji sprawdzilem szybko w najnowzym 4-tomowym slowniku j. polskiego
                PWN: czasownika "aplikowac" w znaczeniu "starac sie o okreslona prace" w ogole
                >nie ma.

Zgadza sie. Tez juz tego kiedys szukalam. Ja bym po prostu powiedziala: wysylac
                aplikacje.
                • Gość: byly_eurokrata Re: lysy nei czepiaj sie ok? ;) IP: *.eplus-online.de 12.04.06, 13:08
                  Kolezanka Asiuna de Luxe (jestes spowinowacona z Sammy´m de Luxe? niemieckim
                  hiphopowcem? ;-) ma ja zwykle racje! Ale w tym slowniku nie ma czegos takiego
                  jak "aplikacja" w sensie "podanie o prace". To zenujace nes pas?

Mnie sie tylko rzucilo w oczy, ze wiele osob pisze "aplikuj" "musisz
                  aplikowac". Mnie to na poczatku bardzo razilo, teraz siem rzech przyzwyczail.
                  • Gość: oley11 no ale jak nie aplikuj, to jak? IP: 80.246.106.* 12.04.06, 13:59
                    jest "podanie" o prace tak wiec moze logika nakazywala by
                    powiedziec "podawaj... (o prace)"
                    • Gość: Sofi "sie podawaj" :) IP: *.cec.eu.int 12.04.06, 14:15
                    • Gość: byly_eurokrata Re: no ale jak nie aplikuj, to jak? IP: *.eplus-online.de 12.04.06, 14:38
                      ja sam nie wiem, na takie niby proste pojecie jak
                      Ausschreibung (= takie ogloszenia o wolnych stanowiskach/ o konkursach jak np.
                      na stronie EPSO, "rozpiska"))
                      Bewerbung (ta nieszczesna aplikacja)
                      sich bewerben (aplikowac)
                      Blindbwerbung (aplikacja bez rozpisanege stanowiska)
                      ausgeschriebene Stelle ("rozpisane" stanowisko)

nie ma zadnych sensownych odpowiednikow.
                      Mimo to co poniektorzy kandydaci na tlumaczy pouczaja innych, ze nie ma czegos
                      takiego jak "piekielnie trudne do przetlumaczenia zdania", bo jak ktos zna
                      dobrze jezyk polski, to wszytko potrafi przetlumaczyc......
                      • Gość: asiunia Re: no ale jak nie aplikuj, to jak? IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 12.04.06, 15:23
                        Blindbwerbung jako kandydatura spontaniczna, nie zgrabnie brzmi to po polsku?
                        Spotkalam sie w PE kilkakrotnie z pojeciem Spontanbewerbung. To nie to samo?
                      • ma_wi99 Re: no ale jak nie aplikuj, to jak? 12.04.06, 15:39
                        Nie ma ani aplikowac ani tym bardziej lobbowac. Voila:

sjp.pwn.pl/slowo.php?co=lobbowa%E6
                        Dlaczego? Bo sa to neologizmy i to do tego utworzone przez okreslona (wcale nie
                        tak szeroka) grupe spoleczna. To, czy sie przyjma, pokaza lata. Bo nie jest
                        prawda, ze jez. polski nie ewoluuje. Po prostu by dane pojecie ze slangu
                        przeszlo do jezyka ogolnego, wymaga to albo powszechnej akceptacji albo
                        dlugotrwalej praktyki.

Prosze bardzo
                      • puks01 ubiegaj sie 13.04.06, 10:51
                        no i nie strasz kolezenstwa ze brak sensownych odpowiednikow, jasne ze istnieja
                        do wszystkiego, jesli nie same z siebie od wiekow to w ktoryms momencie tworzy
                        sie je i ujednolica terminologie.
                        Pozdrawiam, zycze powodzenia :)
                  • Gość: Asiunia de Luxe :) Re: lysy nei czepiaj sie ok? ;) IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 12.04.06, 14:26
                    Gość portalu: byly_eurokrata napisał(a):

> (jestes spowinowacona z Sammy´m de Luxe?

A co, jakas plytke? Tak po znajomosci, bez VATu? ;)

>Ale w tym slowniku nie ma czegos takiego
                    > jak "aplikacja" w sensie "podanie o prace". To zenujace nes pas?

W tym slowniku to duzo nie ma, lobbowac chyba tez nie.

A moze by ta nieszczesna aplikacje to podciagnac pod cos na ksztalt kandydatury?
                    Kandydowac, wysylac kandydature....
                    Eee, chyba do bani.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka