kontraktowiec 30.08.06, 19:06 fakty.interia.pl/swiat/news/Kaczy%F1ski_zrobi%B3_dobre_wra%BFenie,786131,4 Wiec Ci ktorzy liczyli na to, ze zobacza dzikusa w gumiakach, rzucajacego sie na wszystkich Niemcow przeliczyli sie. Oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
byly_eurokrata Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie 30.08.06, 20:01 kontraktowiec, co trzymać, ten szczyt hipokryzji?????? Na użytek wewnętrzny rzuca się hasłami przywrócenia kary śmierci, na użytek wizyt zagranicznych te same hasła się neguje. Brat tego pana, WBREW KONSTYTUCJI, co potwierdziły odpowiednie sądy w Polsce, zabronił parady równości, a tu pan K. twierdzi, że "w Polsce nie ma tradycji homofobicznych, homoseksualiści cieszą się pełnymi prawami, a problem homofobii jest "cokolwiek wymyślony"." Ja to się za komuny wychowałem i pamiętam te metody, Breżniew też jes stosował (problem dysydentów zamykanych rzekomo w szpitalach psychiatrycznych to wymysł wrogich elementów). Jednym słowem za przeproszeniem rzygać się chce, bo PiS po raz kolejny udowodnił, że nie ma żadnego profilu, tylko łopocze jak chorągiewka na wietrze i mówi to, czego ludzie chcą usłyszeć. Ich nagła pro-unijność też jakoś z nieba spadła- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 20:06 Noi wielka tragedia ze Parady Rownosci zakazali. Wiekszym problemem sa lyse paly rzucajace kamieniami w tych co paradowali-te same karki co na meczach stadiony demoluja A co do kary smierci to zdania sa podzielone i chba mozna byc jej zwolennikiem nawet jak nie ma mozliwosci jej wprowadzenia co? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie 30.08.06, 20:11 > Noi wielka tragedia ze Parady Rownosci zakazali. czlowieku, czy ty nie rozumiesz, ze tu nie chodzi o jakąś durną paradę, tylko o to, że prezydentem państwa jest osoba, która na poprzednim stanowisku z premedetycją złamała konstytucję zabraniając tej parady, bo miała takie osobiste widzimisię > Wiekszym problemem sa lyse paly rzucajace kamieniami w tych co paradowali-te sa me karki co na meczach stadiony demoluja jakiś dziwiak z Ciebie, że ci się te łyse pały nie podobają. Pan profesor prawa oficjalnie popierał ich spotkanie nazywając je paradą "normalności". > A co do kary smierci to zdania sa podzielone i chba mozna byc jej zwolennikiem > nawet jak nie ma mozliwosci jej wprowadzenia co? Można, tyle że jak się wstępuje do klubu pod tytułem UE, który w warunkach przyjęcia wymaga rezygnacji z tej kary, to trzeba się zdecydować, czy się chce w tę stronę czy w tamtą. Ale do tego potrzeba konsekwencji i odrobiny wyczucia logiki, której tu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eneko Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 20:26 Były, moim zdaniem Kontraktowiec słusznie chwali występ Jarosława, w końcu nasz obraz za granicą kształtują ichnie media, które jakoś nie kwapią się do wnikliwej oceny sytuacji i porównań, tylko jak to media czyhają na łatwą zdobycz. Oczywiście to we Francji antysemickie ataki są na porządku dziennym a w Niemczech naprawdę brunatni wygrywają wybory, ale to my jesteśmy państwem obozów koncentracyjnych a jeden niegroźny atak na rabina urasta do rangi pogromu. Tym samym można tylko pochwalić premiera, że nie dał się sprowokować i nie macierewiczował. Jeżeli chodzi o gejów, to dość niespodziewanie dla mnie sugerował, że kilku zajmuje bardzo ważne stanowiska w państwie i on nie ma nic naprzeciw (w Toruniu to się nie może spodobać). Oczywiście sytuacja nie jest tak naprawdę tak różowa, ale jego psim obowiązkiem było tak właśnie ją przedstawiać. Howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie 30.08.06, 20:36 ...w Niemczech naprawdę brunatni wygrywają wybory... uściślijmy, nie wygrywają wybory (nigdzie są stroną koalicji rządzącej), tylko przechodzą do parlamentów, i to jedynie landowych a nie federalnych, a i to w 2- 3 landach, Różnica między Polską a Niemcami jest taka, że tutaj ZADNE media (oprócz własnych, branżowych tych partii) nie przestawiają ich w pozytywnych świetle a nazywaja ich konkretnie i konsekwentnie "neo-nazis". W Polsce natomiast prezydent państwa hołubuje natomiast podobnym bojówkom, podnosząc je do wzorca normalności. Dlatego takie występy jak pana J. dzisiaj to dla mnie tani, hipokrytyczny marketing i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eneko Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 20:52 byly_eurokrata napisał: > uściślijmy, nie wygrywają wybory (nigdzie są stroną koalicji rządzącej), tylko > przechodzą do parlamentów, i to jedynie landowych a nie federalnych, a i to w 2,3 landach, W tym akurat państwie to o jakieś 5 landów za dużo > Dlatego takie występy jak pana J. dzisiaj to dla mnie tani, hipokrytyczny > marketing i nic więcej. Skoro to tej pory ten hipokrytyczny marketing działał na naszą niekorzyść, to jeżeli podobno przyniósł pozytywne efekty, to należy się tylko cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie 30.08.06, 21:14 > W tym akurat państwie to o jakieś 5 landów za dużo hm, no cóż w naszej drogiej ojczyźnie, która statystycznie poniosła chyba największe ofiary ludności w wyniku hitlerowskiej polityki eksterminacyjnej, podobne ugrupowania (LPR wraz ze swoją bojówka MW) "wygrały" wybory, jak raczyłeś to określić we wszystkich 17 województwach i mimo ww. wymienionych faktów nie przeszkadza im to krzyczeć otwarcie na ulicach , że ci czy tamci "do gazu". I raz jeszcze podrkeślam, w Niemczech takie osoby są przynajmniej piętnowane i pozostają pod stałą obserwacją Urzędu Ochrony Konstytucji, w Polsce natomiast ich duchowy przydówdca jest wicepremierem, więc nie bawiłbym się na Twoim miejscu w zabawy typu przygadywał kocioł garnkowi. > Skoro to tej pory ten hipokrytyczny marketing działał na naszą niekorzyść, zostawmy okres po aferze z artykułem w TAZ. Przedtem prasa typu FAZ czy Sueddeutsche miała początkowo neutralny stosunek do braci K. Nie może tu więc być mowi i hipokrytycznym marketingu, bracia sami sobie zasłużyli na wizerunek, który teraz próbują odkręcać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eneko Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:29 byly_eurokrata napisał: >w Niemczech takie osoby są przynajmniej piętnowane i pozostają pod stałą obserwacją Urzędu Ochrony Konstytucji,w Polsce natomiast ich duchowy przydówdca jest wicepremierem, więc nie bawiłbym > się na Twoim miejscu w zabawy typu przygadywał kocioł garnkowi. w Polsce tego typu ugrupowania nie są (przynajmniej oficjalnie) dotowane, taki Związek Wypędzonych jest i to sporą sumką. Co do Romana to podejrzewam, że w pewnych kręgach został już dosyć dawno uznany za zdrajcę, zauważ, że mimo nieustannego lizodupstwa (trzeba rzecz nazwać po imieniu)pod kierunkiem Ojca wszystkich Polaków, ten jakoś nie garnie się by przyjąć go z powrotem na swe łono. > Nie może tu więc być mowi i hipokrytycznym marketingu, bracia sami sobie zasłużyli na wizerunek, Oczywiście, że zasłużyli, choć próby zrobienia z nich fantycznych homofobów i antyunitów były już nieco przesadzone. Niezależnie od tego, i jakby boleśnie to nie brzmiało, ich wizerunek jest w dużo większym stopniu utożsamiany z wizerunkiem naszego kraju niż np. mój czy Twój. Ja się cieszę, że Jarosław nie dał np. tak oczekiwanej okazji, by oskarżyć Polskę o storpedowanie konstytucji, coś na co jak się zdaje od dawna się oczekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
stefanmichnik Jakie tam dobre wrazenie??? 30.08.06, 23:07 ...no co ty kontraktowiec, nie czytasz interii?:) i6.tinypic.com/2624cav.jpg i8.tinypic.com/26249oh.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie 02.09.06, 09:33 > Można, tyle że jak się wstępuje do klubu pod tytułem UE, który w warunkach > przyjęcia wymaga rezygnacji z tej kary, to trzeba się zdecydować, czy się > chce w tę stronę czy w tamtą Czy w klubie pod tytułem UE dyskusja jest zabroniona? pewnie tak, bo mogłoby sie okazać, że większość chce czego innego niż centrala zaleca, ciężko byłoby wtedy utrzymać mit o demokracji ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie 02.09.06, 09:29 byly_eurokrata napisał: > a tu pan K. twierdzi, że "w Polsce nie ma tradycji > homofobicznych, homoseksualiści cieszą się pełnymi prawami, a problem > homofobii jest "cokolwiek wymyślony"." Były, rozumiesz słowo "tradycja"? ... homoseksualiści maja TAKIE SAME prawa jak heteroseksualiści, a a problem homofobii jest "cokolwiek wymyślony"." Kaczyński powiedział prawdę:) > Ja to się za komuny wychowałem i pamiętam te metody, Breżniew też jes stosował Jak widać samo wychowanie się za komuny nie wystarcza, żeby znać metody, które stosował Brezniew ... za czasów Breżniewa, za taki tekst już byś siedział ... > Ich nagła pro-unijność też jakoś z nieba spadła- Mam wrażenie, że cokolwiekiek Kaczyński by nie powiedział w Brukseli i tak byś go skrytykował, mylę się? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Najlepsze bylo jak 31.08.06, 08:55 kaczor opowiadal w samolocie trzesiacym glosem jak sie nie boi latac. no i ogolnie...tragtedia. Podobalo mi sie rowniez w szkle kontaktowym: Kaczynski zawsze dopina wszystko na osttani guzik oprocz marynarki. No i Zaszyjcie marynarke premiera! Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata "Sukces" Kaczynskiego 31.08.06, 10:24 "Polska nie ma żadnego pomysłu na przyszłość Europy i "spadła do trzeciej ligi UE", zaś premier Jarosław Kaczyński postrzega interes europejski wyłącznie przez pryzmat polskich interesów narodowych - pisze w komentarzu wizyty premiera w Brukseli belgijski dziennik "Le Soir" " wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3586049.html Ten komentarz pokrywa sie dokladnie z moja opinia wygloszona juz wczoraj w tym watku Odpowiedz Link Zgłoś
stefanmichnik Re: "Sukces" Kaczynskiego 31.08.06, 10:48 na szczescie kancelrz Angela Merkel nie kieruje sie interesem Niemiec:) Michalek Kot z grandorientowego Le Soir po prostu przetlumaczyl na francuski tezy przeslane z ulicy Czerskiej w wawie. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 uczmy sie od Francji 31.08.06, 11:07 byly_eurokrata napisał: > "Polska nie ma żadnego pomysłu na przyszłość Europy i "spadła do trzeciej ligi > UE", zaś premier Jarosław Kaczyński postrzega interes europejski wyłącznie > przez pryzmat polskich interesów narodowych - pisze w komentarzu wizyty > premiera w Brukseli belgijski dziennik "Le Soir" " Nie to co Francja, ktora kieruje sie glownie interesem europejskim (mowimy "Europa", myslimy "Francja"), odrzucajac traktat konstytucyjny (bo polscy hydraulicy mogliby zarobic kosztem francuskich), marginalizujac dyplomacje unijna (bo wspolna dyplomacja UE moglaby zabrac chleb dyplomacji francuskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: uczmy sie od Francji 31.08.06, 11:27 tees, to argument typowy dla polskiej megalomanii, byly juz glosy typu "Polska nie musi do UE, bo Szwajcaria i Norwegia nie sa czlonkami, a to bogate panstwa", nie bede komentowac, bo bzdurnosc takich tez mowi sama za siebie co do fochow Frnacji: jak Polska bedzie mocarstwem atomowym i bedzie miala podobny potencjal ekonomicznmy (i powiedzmy tradycyjny historyczny), to tez bedzie sobie mogla tupac nozka jak zabojady, robiac to teraz z pozycji ubogiego krewnego na garnuszku unijnym troche sie osmiesza. Moim zdaniem takie zachowanie wynika z zakompleksienia, jest to reakcja type "ale zesmy tym wielkim pokazali". Dla mnie dziecinnada Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 Re: uczmy sie od Francji 31.08.06, 11:35 byly_eurokrata, te argumenty jakies takie niespojne z wartosciami europejskimi Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: uczmy sie od Francji 31.08.06, 11:42 spojne czy nie, ja jestem pragmatykiem, do UE przystapila w 2004 r. cala gromadka panstw o podobnym potencjale ekonomicznych i o podobnych problemach, nozka tupie tylko jedno z nich, troche dziwne, nieprawdaz? A poza tym pierwszy lepszy przyklad spojnosci: kara smierci (ktora osobiscie mnie w sumie ani ziebi ani parzy) - skoro wiadomo, ze kryterium przystapienia do UE jest konsenkwentna rezygnacja z tej kary, to a) po jakiego grzyba przystepowac, jak sie chce ja utrzmac b) po jakiego jeszcze wiekszego grzyba partia rzadzaca wywoluje debate na temat jej przywrocenia po wstapieniu? Za komuny bylo takie haslo "Aby Polska rosla w sile a ludziom zylo sie dostatniej". Wtedy to byla propaganda. PiS przystapil do wyborow z podobnym w sumie przeslaniem. Moze ktos mi powie, co ta parta KONKRETNEGO (poza werbalnymi zadymami) zrobila na rzecz tego, zeby Polska urosla w sile i zeby ludziom zylo sie dostatniej (poza becikowym)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eneko Re: uczmy sie od Francji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 11:46 byly_eurokrata napisał: > spojne czy nie, ja jestem pragmatykiem, do UE przystapila w 2004 r. cala > gromadka panstw o podobnym potencjale ekonomicznych i o podobnych problemach, > nozka tupie tylko jedno z nich, troche dziwne, nieprawdaz? No nie, mamy jednak nieco inne problemy od Malty i nieco inny potencjał ;) > Moze ktos mi powie, co ta parta KONKRETNEGO (poza werbalnymi zadymami) zrobila > na rzecz tego, zeby Polska urosla w sile i zeby ludziom zylo sie dostatniej > (poza becikowym)? Poza Ziobrą nic dobrego a wiele złego, tłumacząc to spuścizną po poprzednich rządach (słysząc to ma się ochotę zareagować jak Kazika na pytanie: jak powstają twoje teksty). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eneko Re: uczmy sie od Francji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 11:37 byly_eurokrata napisał: > Moim zdaniem takie zachowanie wynika z zakompleksienia, jest to reakcja > type "ale zesmy tym wielkim pokazali". Dla mnie dziecinnada Byly, każde państwo ma prawo i powinno kierować się interesem narodowym i nie jest to żadna dziecinada. Inną sprawą jest mierzenie siły na zamiary, ale też nie dostrzegłem w słowach Kaczyńskiego żadnych wyzywających wypowiedzi typu: "sami sobie poradzimy" albo "klękajcie przed naszą wielkością". Jaką Kaczka może mieć koncepcję np. na temat przyszłości Europy, skoro traktat, który miał ją uregulować został odrzucony przez samego autora, a słynny okres refleksji był tak naprawdę okresem przeczekania. A co z postawą Francji wobec WPR, brytyjskim rabatem, duńskimi opt-outami itp itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: "Sukces" Kaczynskiego 02.09.06, 09:41 byly_eurokrata napisał: > "Polska nie ma żadnego pomysłu na przyszłość Europy Najważniejsze, że Europa ma pomysł na swoją przyszłość ... ha ha ha ... jak tam prace nad konstytucją, Były? posuwają się? trzeba się spieszyć żeby zdążyć przed rozpadem UE ... to by dopiero było: jeszcze nie powstała, a juz sie rozpadła ... Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: "Sukces" Kaczynskiego 02.09.06, 10:54 Paczula, ales sie wyzyla po wszystkich watkach. Ja tylko powtorze pytanie: Co rzad Kaczynskiego zrobil dotychczas - oprocz zadym werbalnych - ku temu, aby Polska rosla w sile a ludziom zylo sie dostatniej????? Ja nie widze, oprocz moze Becikowego, ani jednego przykladu. I to sie liczy in real life. A nie mesjanizm pana K. & Co., ktory uwaza, ze jako jedyny wie, co jest dobre dla zbawienia Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: "Sukces" Kaczynskiego 02.09.06, 11:37 byly_eurokrata napisał: > Paczula, ales sie wyzyla po wszystkich watkach. Nie przesadzaj, tylko w dwóch ...:) odczuwam lekki niedosyt;))) > Ja tylko powtorze pytanie: > Co rzad Kaczynskiego zrobil dotychczas - oprocz zadym werbalnych - ku temu, aby Polska rosla w sile a ludziom zylo sie dostatniej????? eee a ja myślałam, że w tym wątku jest mowa o wrażeniach jakie Kaczyński zrobił w Brukseli ... "zadyma werbalna" ... podoba mi się:))) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 żeby nie było, że się migam od odpowiedzi ... 02.09.06, 12:00 > > Ja tylko powtorze pytanie: > > Co rzad Kaczynskiego zrobil dotychczas - oprocz zadym werbalnych - ku tem > u, > aby Polska rosla w sile a ludziom zylo sie dostatniej????? odpowiem : Były, nie tylko, ze wyciągnąłes hasło z lamusa historii, ale mam wrażenie, że mentalnie również w nim pozostajesz ...:) bo widzisz, chodzi o to, żeby rząd jak najmniej robił mi dobrze, czyli jak najmniej ingerował w moje sprawy, a ja już sobie sama zadbam o swój dostatek ... jedyne czego oczekuję od rządu to zapewnienia mi minimum bezpieczeństwa (policja, wojsko) i dbałości o interesy Państwa jako takiego ... musimy być przeciez przygotowani na sytuacje rozpadu UE, z doświadczenia już wiemy, że socjalizm zawsze prowadzi do bankructwa ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: żeby nie było, że się migam od odpowiedzi ... 02.09.06, 12:08 > Były, nie tylko, ze wyciągnąłes hasło z lamusa historii, ale mam wrażenie, że > mentalnie również w nim pozostajesz ...:) Powotrze znana tu juz historyjke z mojego zycia, ze dzieki systemowi, ktory ukul to haslo, przez 3 lata nie moglem przyjezdzac do kraju, wiec akurat nie zywie zadnego sentymentu do tych czasow i zawsze dostaje k....cy, jak jakies szwaczki z Lodzi albo pegieerowcy z Olsztyna z rozrzewnieniem wspominaja, jakie to panie dziejku piekne czasy byli! >bo widzisz, chodzi o to, żeby rząd > jak najmniej robił mi dobrze, czyli jak najmniej ingerował w moje sprawy I tu trafiasz w sedno: ja sobie nie zycze, zeby mi rzad narzucal swoje poglady moralne i wladza panstwowa ingerowal w to, co mi wolno, a co nie! Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: żeby nie było, że się migam od odpowiedzi ... 02.09.06, 12:34 > wiec akurat nie > zywie zadnego sentymentu do tych czasow O to Cie nie posądzam ... raczej o nadmierną skłonność do ulegania zbiorowej histerii ...:) > I tu trafiasz w sedno: ja sobie nie zycze, zeby mi rzad narzucal swoje poglady > moralne i wladza panstwowa ingerowal w to, co mi wolno, a co nie! Dokładnie tak! nie rozumiem w takim razie jak to Twoje nielubienie godzisz z bezkrytycznym przyjmowaniem pogladów narzucanych nam przez tzw. polityczną poprawność? nie mówiąc o tym, że nasza nowa Centrala również mówi nam co nam wolno, a czego nie wolno ... to Ci nie przeszkadza? Poza tym, zwróć uwagę, że ten rząd żadnych poglądów moralnych nam nie narzuca, w przeciwieństwie do niektórych mediów w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: żeby nie było, że się migam od odpowiedzi ... 02.09.06, 13:05 chyba sie nie rozumiemy. Mi nowa "centrala" niczego nie narzuca, wrecz przeciwnie, ja sie bardzo identyfikuje z jej dzialaniami i uwazam, ze organizacja supranarodowa, ktora jest w stanie dac prztyczka w nos rzadom narodowym, jest jak najbardziej potrzebna. Ja jestem takim umiarkowanym neoliberalem i dla mnie wolnosci osobiste sa bardzo waznym dobrem, nie maja one nic wspolnego z poprawnoscia politczna. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: żeby nie było, że się migam od odpowiedzi ... 02.09.06, 15:03 byly_eurokrata napisał: > chyba sie nie rozumiemy. Ja Cie rozumiem, Ty JESZCZE nie rozumiesz mnie... > Mi nowa "centrala" niczego nie narzuca, wrecz przeciwnie, ja sie bardzo > identyfikuje z jej dzialaniami ... i dlatego, że sie identyfikujesz, nie zauważasz tego, że narzuca ... > i uwazam, ze organizacja supranarodowa, ktora > jest w stanie dac prztyczka w nos rzadom narodowym, jest jak najbardziej > potrzebna. Organizacja supranarodowa? super brzmi, dziś bedzie chciała dac prztyczka w nos rzadom narodowym, jutro komu innemu ... obserwuję u Ciebie brak umiejętności myślenia z wyprzedzeniem ... Poza tym mam pytanie ... jesteś przekonany, że Francja czy Niemcy nie prowadzą własnej polityki zagranicznej, jedynie politykę europejską??? Troche na ten temat jest w artukule z Rzeczpospolitej "Dyplomacja niemocy", polecam:) www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060829/publicystyka/publicystyka_a_1.html > Ja jestem takim umiarkowanym neoliberalem Kurcze, co to znaczy "umiarkowany neoliberał", czy to znaczy liberał z przechyłem na lewą stronę? bo nie na prawą jak zdązyłam zauważyć:) > i dla mnie wolnosci osobiste sa > bardzo waznym dobrem, nie maja one nic wspolnego z poprawnoscia politczna. Tu znowu sie z Toba zgadzam, z ta róznicą, że ja wyraźnie czuję jak ideologia poprawności politycznej ogranicza mi moja wolność ... Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: żeby nie było, że się migam od odpowiedzi ... 02.09.06, 15:41 > Poza tym mam pytanie ... jesteś przekonany, że Francja czy Niemcy nie >prowadzą własnej polityki zagranicznej, jedynie politykę europejską??? Paczula, ty nie znasz podstawowych zarysow europejskiej polityki zagranicznej i jej uwarunkowan historycznych? Niemcy nie mogą z powodów historycznych prowadzić zbyt "mocarstwowej" własnej polityki zagranicznej, dlatego próbują to czynić przez gremia międzynarodowe, np. EU, do czego maja prawo, tak jak Polska. Tylko to trzeba robić umiejętnie, a rząd Kaczyńnskiego obviously tego nie potrafi, bo sieje ferment, kontrowersje, awersje itd. z których NIC dla Polski nie wynika na plus. I dlatego go krytkuję. Dlatego też moja parafraza "co zrobił, aby Polska urosła w silę", otóż nic, tylko ją osłabia. Francja nie może się pogodzić z utratą roli grand nation. I przy każdej okazji próbuje ją uzewnętrzniać, ale najchętniej też przy pomocy UE. Wielka Brytania przez swój Commonwealth i specjalnie stosunki ze Stanami stała od samego początku na uboczu i wtrąca się tylko, jak to dla niej wygodne. I na tym kończy się wielka polityka europejska, bo reszta państwa jak na razie nie jest w stanie na nią wpływać. Trochę do tej roli aspiruje Hiszpania, Włochy, jak słusznie stwierdzono, nie wykorzystują swojego pontencjału. I w tym kontekście ponawiam swoje pytanie: czy Polska przez wieczne liberum veto w sprawach nie wartych świeczki albo z góry straconych na kleskę, realizuje coś na rzecz interesu narodowego? Moim zdaniem nie. To wszystko jest nieudolne, nieprzemyślane, czasem dziecinne, czasem właśnie takie mesjanistyczno-romantyczne, ale niestety nieefektywne, albo wręcz kontraproduktywne. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: żeby nie było, że się migam od odpowiedzi ... 02.09.06, 21:27 byly_eurokrata napisał: > > Poza tym mam pytanie ... jesteś przekonany, że Francja czy Niemcy nie > >prowadzą własnej polityki zagranicznej, jedynie politykę europejską??? > > Paczula, ty nie znasz podstawowych zarysow europejskiej polityki zagranicznej > i jej uwarunkowan historycznych? > Niemcy nie mogą z powodów historycznych prowadzić zbyt "mocarstwowej" własnej > polityki zagranicznej, dlatego próbują to czynić przez gremia międzynarodowe, > np. EU, do czego maja prawo, tak jak Polska. Rozumiem ... czyli wg Ciebie jeżeli Niemcy prowadzą własna (narodową) politykę zagraniczną to jest ok, tak? nawet jeśli czynią to w sposób zawoalowany? ... nie rozumiem jednak czemu w takim razie potępiasz Kaczyńskiego sugerując dbałość o interesy narodowe (kilka postów wyżej), stosujesz podwójne kryteria? a zapomniałam, jesteśmy za słabi i w związku z tym nie powinniśmy tupać nóżką, tylko widzisz, Kaczor tym razem nie tupał nóżką i tez jesteś niezadowolony, a w dodatku chce Ci sie rzygać... Co do uwarunkowań historycznych, a tak sie składa, że znam je dosyc dobrze, uważam, że mamy pełne prawo zachować dużą dozę nieufności w stosunku do naszych zachodnich sąsiadów. > Francja nie może się pogodzić z utratą roli grand nation. ... i Francja nie sieje żadnego fermentu, nawet jeśli odrzuca Traktat Konstytucyjny...:) > Wielka Brytania przez swój Commonwealth i specjalnie stosunki ze Stanami stała > od samego początku na uboczu i wtrąca się tylko, jak to dla niej wygodne. Ciekawa jestem, czy wiesz dlaczego Wlk Bryt. popierała nasze wejście do Unii?:) > I w tym kontekście ponawiam swoje pytanie: czy Polska przez wieczne liberum > veto w sprawach nie wartych świeczki albo z góry straconych na kleskę, > realizuje coś na rzecz interesu narodowego? Czy możesz podać przykłady tego wiecznego liberum veto, proszę ...??? a wtedy spróbuję pdpowiedziec na pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: żeby nie było, że się migam od odpowiedzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 20:24 obserwuję u Ciebie brak umiejętności > myślenia z wyprzedzeniem ... ja natomiast obserwuje u ciebie brak umiejetnosci myslenia WOGOLE.. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: żeby nie było, że się migam od odpowiedzi ... 02.09.06, 21:31 > ja natomiast obserwuje u ciebie brak umiejetnosci myslenia WOGOLE.. E tam, przesadzasz ... a przy okazji W OGÓLE pisze się OSOBNO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Obawiam sie, ze to tylko w Polsce tak sie sadzi IP: *.upc.chello.be 01.09.06, 19:39 Wg. relacji paru znajomych Francuzow ze sporym doswiadczeniem unijnym, zrobil doswiadczenie nijakie i konserwtywne. Odpowiedz Link Zgłoś
stefanmichnik Re: Obawiam sie, ze to tylko w Polsce tak sie sad 01.09.06, 19:59 zdecyduj sie czy nijakie czy konserwatywne. plusem jest to, ze mogl sam przedstawic swoje spojrzenie na Europe bez pomocy takich pomagierow jak ten pajac Kuczkiewicz z Le Soir (polecam wywiad z EUPN Voice - wzmocnienie sily militarnej ue, ciecia w CAP itd.) tylko "drogiego Bronislawa" zal:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eneko Re: Obawiam sie, ze to tylko w Polsce tak sie sad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 22:10 "Kaczynski said that the EU should restructure its budget and “phase out” agricultural subsidies." Fakt, to nie mogło się spodobać np.Francuzom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Nijakosc, to ogolne wrazenie. Poglady - IP: *.upc.chello.be 01.09.06, 22:30 -konserwatywne, wiec nijaki konserwatysta. To sie nie wyklucza;-) Pojmij, ze to tylko w Polsce tak jest, ze jak Pan Premier cos powie, to tak jest. Tu w sumie widza, jak jest i maja dosc dobry obraz rzeczywistosci. I Pan Premier ze swietna swita PSUJE cos, czego nie zmienisz zakleciem, mianowicie WIZERUNEK. Dlaczego? Ano dlatego, ze wywala sie na zbity pysk z ministerstw fachowcow sredniego szczebla, ktorzy zeby zjedli na robocie, a dopuszcza ludzi bez dowsiadczenia. Wiec skad takie matolki maja umiec robic polityke, relacje z mediami, ustawy, konsultacje, rekomendacje, strategie PR, dyplomacje i tysiace innych rzeczy, ktore sa wypadkowa doswiadczenia? Mozesz mi podac trzy powody, dlaczego tak Ci sie sie J.O. Pan Premier podoba (z uzasadnieniem, jak to sie przeklada na dobrobyt spoleczenstwa...)? Odpowiedz Link Zgłoś
stefanmichnik Re: Nijakosc, to ogolne wrazenie. Poglady - 01.09.06, 23:33 "fachowcy sredniego szczebla z ministerstw ktorzy zjedli zeby na robocie"...tia...chyba robocie w aparcie bezpieczenstwa:) .juz my znamy tych fachowcow. niektorzy z nich calkiem niedawno w blasku fleszy opuszczali swoje gabinety w eleganckich bransoletkach:) a tak na powaznie - to administracja Polski potrzebuje mlodosci i swiezosci. przewietrzac ministerstwa, wpuszczac swiezy powiew, dynamike! Taka Estonia mogla miec 27 letniego ministra spraw zagranicznych? mogla! tyle ze tam na poczatku lat 90 huragan przeszedl po calej administracji. czekam na podobne wiatry w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Nijakosc, to ogolne wrazenie. Poglady - IP: *.upc.chello.be 02.09.06, 11:56 Dynamike, mlodosc, fluktuacje, itd.. jak najbardziej, ALE w odpowiednich proporcjach z doswiadczeniem, wiedza i znajomoscia rzeczy. Te proporcje zdaja sie zaburzone. Mowiac przykladem 27 letni smarkacz, nawet bedacy minstrem spraw zagranicznych, nie ma prawa miec wytartych rekawow na kongresach, posiedzeniach, nieformanych spotkaniach, rozmowach. Rowniez nie moze znac kodu dyplomatycznego, ani miec szerokich nieformalnych kontaktow. Troche moga go uratowac swietni doradcy, no ale tych sie nie ceni, albo zarzuca insynuacjami. To jak to jest z Twoja sympatia do Pana Prezesa? Czy moze pytanie jest za trudno sformulowane, albo cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
puks01 Re: Nijakosc, to ogolne wrazenie. Poglady - 02.09.06, 08:47 A czy bylbys uprzejmy zilustrowac popularna teze tak choc ze trzema przykladami na wywalonych ze zjedzonymi zebami i z drugiej strony ludzi dopuszczonych bez doswiadczenia w wymienionych dziedzinach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Puks, mozesz przepisac Twoje pytanie bardziej IP: *.upc.chello.be 02.09.06, 11:48 zrozumiale? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nijakosc, to ogolne wrazenie. Poglady - 02.09.06, 12:04 > Wiec skad takie matolki maja umiec robic polityke, relacje z > mediami, ustawy, konsultacje, rekomendacje, strategie PR, dyplomacje i tysiace > innych rzeczy, ktore sa wypadkowa doswiadczenia? No właśnie ... skad te matołki mają umieć to robić skoro do tej pory stołki zajmowali doświadczeni komuniści i ich pochodne ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Jakie to proste, no nie? IP: *.upc.chello.be 02.09.06, 13:27 > No właśnie ... skad te matołki mają umieć to robić skoro do tej pory stołki > zajmowali doświadczeni komuniści i ich pochodne ...:) I wogole nie bylo NIKOGO, kto po prostu jest dobry.. No, ale teraz niech no sie tylko w kilka latek naucza, to bedzie juz tylko pieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
stefanmichnik Re: Jakie to proste, no nie? 02.09.06, 14:10 nie opowiadaj prosze o "starych specjalistach z ministerstw" bo to zwyczajna bajka. mysle ze wszyscy ktorzy mieli moznos pracowac w polskiej administracji (i sami nie sa tymi "starymi specjalistami") usmiechaja sie pod nosem slyszac takie historie. co do stosunku do JarKacza to nie nazwalbym tego uwielbieniem. to dostrzezenie,ze pojawil sie polityk, ktorzy przedstawil pewna diagnoze rzeczywistosci (kazdy ma pelne prawo do polemiki z nia) a takze instrumenty do jej realizacji. Kaczynski mowi, ze panstwo uleglo korozji i nalezy je wzmocnic. ja sie zgadzam dodajac ze potrzebujemy nie wielkiego panstwa, ale panstwa silnego. moim zdaniem najlepiej predystynowani do budowy takiego panstwa sa ludzie mlodzi - bez obciazen, bez kompleksow, swietnie wyksztalceni i rozumiejacy wspolczesna rzeczywistosc. U "starych specjalistow" jedyne co czesto potrafilem dostrzec to w najlepszych przypadkach nawyk orientowania sie na centrum (takie czy inne) a w najgorszych po prostu niuectwo, korupcje i najgorsze przywary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Jakie to proste, no nie? IP: *.upc.chello.be 02.09.06, 15:20 Wyjasnienie fair enough. No coz. Pieknie sie rozniac pozostanmy przy swoich zdaniach. Zreszta ta dyskusja jest jalowa, bo na kazdy argument jest kontrargument, zaeznie od pogladow i IQ. Pozyjemy zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: myślisz?:) 02.09.06, 15:15 > I wogole nie bylo NIKOGO, kto po prostu jest dobry.. A czy ja napisałam, że NIKOGO ... ja pisałam tylko o matołkach ...:) > No, ale teraz niech no sie > tylko w kilka latek naucza, to bedzie juz tylko pieknie. Pewnie nie będzie pięknie ... bo jak mówi Korwin: "nie chodzi o to, żeby zmieniać świnie przy korycie, tylko żeby im zabrać koryto" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff do paczuli8 ;) IP: *.216-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.09.06, 16:25 mowiac o twojej sygnaturce: pani taczer fajnie mowila rozumiem, ze chodzilo jej o te wyjatkowo niskie skladki wyjatkwo niskie skladeczki UK do budzetu EU ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: myślisz?:) IP: *.216-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.09.06, 16:27 > > I wogole nie bylo NIKOGO, kto po prostu jest dobry.. > > A czy ja napisałam, że NIKOGO ... ja pisałam tylko o matołkach ...:) uwazaj bo ci mczapl wytnie posta za obraze mlodych dynamicznych epsuff ;D Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: myślisz?:) 03.09.06, 14:54 > uwazaj bo ci mczapl wytnie posta za obraze mlodych dynamicznych epsuff ;D To eps = matołek? upsi... nie wiedziałam, ale tez sie i nie zastanawiałam nad tym ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: myślisz?:) IP: *.0-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 03.09.06, 20:10 > To eps = matołek? upsi... nie wiedziałam, ale tez sie i nie zastanawiałam nad > tym ;))) nie kazdy choc zadziwiajaco wielu... sa jak z maszyny toczka w toczke sposob myslenia, reakcji... ale najfaowsze jest, ze maja sie za elite. W jakim znaczeniu jeszcze nie doszedlem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: myślisz?:) IP: *.upc.chello.be 03.09.06, 21:11 Paczula, z ta elitarnoscia to jest tak, ze jeszcze od zadnego zaprzyjaznionego epsa o tym nie slyszalem, ale na forum nie-espy tak pisza i im sie wydaje, ze nas wielce dyskredytuja. Ale my jestesmy tolerancyjni i jak ktos tak lubi, to neich mu bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: myślisz?:) IP: *.0-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 03.09.06, 21:16 to czemu odpowiadasz skoro cie to nie rusza? no i uwazaj bo ci okres probny przedluza jak sie nie przylozysz ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: myślisz?:) IP: *.upc.chello.be 03.09.06, 10:17 > > No, ale teraz niech no sie > > tylko w kilka latek naucza, to bedzie juz tylko pieknie. > > Pewnie nie będzie pięknie ... bo jak mówi Korwin: "nie chodzi o to, żeby > zmieniać świnie przy korycie, tylko żeby im zabrać koryto" ... > Obawiam sie, ze koryta nie zabiera sie wyrzucajac jednych i zapraszajac innych, tylko przejrzystoscia prawa, procedur oraz jasnymi zasadami. TO ZABIERA KORYTO, a nie wymiana ludzi. Czatajac Twoje posty w wielu punktach nie moge sie z Toba nie zgodzic. Rowniez uwazam, ze fajnie by bylo, zeby Polska byla skuteczna, politycznie sliniejsza, itd... W czym sie jednak roznimy (i z kolega Michnikiem rowniez), jest wyobrazenie o profelu hmmm rozwiazan. Nadto uwazam, ze obecny nacisk na "ludowosc" i "antyinteligenckosc" moze prowadzic co najwyzej do wiekszej ilosci igrzysk medialnych, rozdmuchania socjalu dla TEZ leni i nierobow i do ograniczania i tak zredukowanej ilosci patentow, innowacji, itd.. (jako jednego z glownch wskaznikow rozwoju). Pislalas, ze panstwo powinno sie jak najmniej wtracac. Nie do konca. Panstwo powinno ustalac pewne minimum regul gry, bo inaczej np. silny schrupie slabszego by np. doprowadzic do monopolu. Obecnie zwalcza sie resztki komunizmu i "porzadek pookraglostolowy" za pomoca tez neo-faszystow. Czy to nie okropne? Inna miare stosuje sie do przeciwnikow politycznych, a inna do swoich szeregow. Bo niby dlaczego faszysci maja miec lepsza legitymacje moralna od postkomunistow? Jaki to piekny fundament IVRP...Taki twarzowy, brunatny. Kazda rewolucja powoduje kontrrewloucje. A te sa tak, czy owak krwawe. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: myślisz?:) 03.09.06, 12:40 "Obecnie zwalcza sie resztki komunizmu i "porzadek pookraglostolowy" za pomoca tez neo-faszystow. Czy to nie okropne? Inna miare stosuje sie do przeciwnikow politycznych, a inna do swoich szeregow. Bo niby dlaczego faszysci maja miec lepsza legitymacje moralna od postkomunistow? Jaki to piekny fundament IVRP...Taki twarzowy, brunatny." Bardzo trafnie sformułowane! Ja też nie potrafię zrozumieć, dlaczego większość osób na tym forum tak bagatelizuje tego rodzaju wybryki. Nie od dziś przecieć wiadomo, że brunatna hołota pod względem zgnilizny moralnej niczym się nie różni od czerwonej hołoty. > Nadto uwazam, ze obecny nacisk na "ludowosc" i "antyinteligenckosc" moze > prowadzic co najwyzej do wiekszej ilosci igrzysk medialnych Ja to nazwałem "zadymami werbalnymi" zamiast czynów. > Pislalas, ze panstwo powinno sie jak najmniej wtracac. Nie do konca. Panstwo > powinno ustalac pewne minimum regul gry, bo inaczej np. silny schrupie >slabszeg o by np. doprowadzic do monopolu. To jeden argument. Drugi jest taki np. (a propos mojego umiarkowanego neoliberalizmu), że wiele osób żyje w sposób nieodpowiedzialny. Jeśli ich nie zmusisz np. do płacenia składek emerytalnych i chorobowych, to oni tego nie będą robić, bo po co. Skutek będzie taki, że prędzej czy później trzeba im będzie pomóc socjalem albo będziemy mieć stosunki jak w Stanach: na każdym skrzyżwaniu przynajmniej 1 bezdomny. Inna sprawa, jaki zakres powinny mieć takie składki. Osobiście uważam, że powinny zapewniać tylko niezbędne minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: myślisz?:) 03.09.06, 14:49 > Drugi jest taki np. (a propos mojego umiarkowanego > neoliberalizmu), że wiele osób żyje w sposób nieodpowiedzialny. Jeśli ich nie > zmusisz np. do płacenia składek emerytalnych i chorobowych, to oni tego nie > będą robić, bo po co. Były, skad Ty wiesz, ze żyję w sposób nieodpowiedzialny? bo piszesz jakbys mnie znał ... robię wiele rzeczy, które mi szkodzą: piję, palę, mam kochanka, uprawiam hazard, ba odżywiam się nieodpowiednio – jem mięso, nie jem mięsa (właściwe podkreślić) – jak daleko chcesz ingerować w moje życie? zmuszanie mnie do płacenia składek to, zdecydowanie za mało ... ;) > Skutek będzie taki, że prędzej czy później trzeba im > będzie pomóc socjalem albo będziemy mieć stosunki jak w Stanach: na każdym > skrzyżwaniu przynajmniej 1 bezdomny. Słyszałeś cos o ludziach, którzy sie programowo skloszrdowali? kiedyś miałam przyjemnośc kogoś takiego poznać - bardzo inteligentny i bardzo oczytany człowiek, nie wiem dlaczego wybrał taki sposób na zycie, nie pytałam go, rozmawialiśmy o książkach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: myślisz?:) IP: *.upc.chello.be 03.09.06, 15:55 ;-) Mysle ze "lewicowosc", albo "prawicowosc" ma sie chyba faktycznie w genach. Popatrz, Paczula gada inteligentnie, a jednak poglady zupelnie odwrotne. A my sie zgadzamy w sumie co do joty. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Co prawda nie do mnie , ale o mnie ... 03.09.06, 18:24 ... pozwolę więc sobie na komentarz:) > ;-) Mysle ze "lewicowosc", albo "prawicowosc" ma sie chyba faktycznie w genach. Nie zgadzam się, ja też kiedyś miałam lewicowe poglądy, tak mniej więcej do 10 roku życia ...:))) > Popatrz, Paczula gada inteligentnie, a jednak poglady zupelnie odwrotne. Nie martw się, do pogladów prawicowych się dorasta, na pewno znasz powiedzenie "kto za młodu nie był socjalista ten nie ma serca, a kto jest nim na stare lata ten nie ma rozumu"? ... kurcze, ale Ty taki młody już chyba nie jesteś?? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Co prawda nie do mnie , ale o mnie ... IP: *.upc.chello.be 03.09.06, 18:51 I tu ponownie sie rozminelismy. Majac na mysli lewicowe, prawicowe poglady, nie odnosze tego do glosowanie na partie, tylko o spojrzenie na swiat, brak leku przed zmianami, wieksza tolerancje i na odwrot: cholerna niechec do zasciankowosci, zacieklosci, itd... polityczne sympatie, to juz tylko wypadkowa. To co napiselm jest ogolne, wiec nie lap mnie na szczegolne przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: Co prawda nie do mnie , ale o mnie ... IP: *.0-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 03.09.06, 20:17 > cholerna niechec do zasciankowosci, zacieklosci a niby ktora stona lewa czy prawa takowa niechec ma? siekawym bo dla mnie 'zascianek' to zabawy semantyczne nie wartosciowanie kogos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Obie, tyle ze z kraja:-D IP: *.upc.chello.be 03.09.06, 20:42 Ale jakby prawej dalej od niego. > a niby ktora stona lewa czy prawa takowa niechec ma? siekawym bo dla > mnie 'zascianek' to zabawy semantyczne nie wartosciowanie kogos. Czemu semantyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: Obie, tyle ze z kraja:-D IP: *.0-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 03.09.06, 20:49 jesli to nei zabawy semantyczne to pwoiedz jaka wartos ma jesli ktos jest zasciankowy? czy jaka konkretna? kogo i kiedy nazwisz zacieklym? dla mnie np. GW zaciekle i zasciankowo atakuje Kaczynskich a niby GW to ostoja PO i takich tam liberalow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Dziekuje za wyjasnienie:D IP: *.upc.chello.be 03.09.06, 21:08 Eeeeee cos naciagasz, Panie Kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: Dziekuje za wyjasnienie:D IP: *.0-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 03.09.06, 21:12 nie naciagam tylko udowadniam, ze szafowanie takowymi pojeciami miaj sie z celem bo nie maja zadnej wartosci w dyskusji... no moze dla mlotkowo ale nie dla inteligentnych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :=) Re: Dziekuje za wyjasnienie:D IP: *.upc.chello.be 03.09.06, 21:16 mlotkowo, czy matolkowo, bo nie wiem, czy sie mam obrazac, czy nie:P Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 lewica - prawica 04.09.06, 00:01 > Majac na mysli lewicowe, prawicowe poglady, nie odnosze tego do glosowanie na > partie, tylko o spojrzenie na swiat, brak leku przed zmianami, wieksza > tolerancje i na odwrot: cholerna niechec do zasciankowosci, zacieklosci, itd... > polityczne sympatie, to juz tylko wypadkowa. > To co napiselm jest ogolne, wiec nie lap mnie na szczegolne przypadki. Nasza dyskusja jest bardzo dobrym przykładem na potwierdzenie tezy SŁ. Mrozka, ze "konflikt między "prawicą" a "lewicą" jest starciem dwóch przeciwnych sobie temperamentów" - ja prosze o konkrety, Ty piszesz, że nie masz czasu, że chodzi Ci o ogólne wrażenia (napisałeś to gdzies niżej) Żeby nie być gołosłowną, cyt z Mrożka: "Pierwszy lubi abstrakcje (bo granice między abstrakcjami są też abstrakcyjne, czyli żadne), drugi woli konkrety (każdy konkret jest osobny, przeskakiwać je trudno). "Prawicowiec" ma silne poczucie przeszłości, czyli źródeł, korzeni i przyczyn. W przeszłości niczego nie można zmieniać, jeżeli się wierzy w fakty, ściślej: jeśli się wierzy, że coś takiego jak fakty istnieje. "Lewicowiec" lubi wszystko zmieniać, fakty przeszkadzają mu w dowolności zmian, więc twierdzi, że gole fakty nie istnieją, że to, co zwykło nazywać się faktami, to tylko interpretacja. Jego dziadek wynalazł dialektykę, jego ojciec powszechny relatywizm, on sam - dekonstrukcje. Najlepiej czuje się w przyszłości, czyli tam, gdzie jeszcze nie ma faktów, czy też, jak kto woli, "interpretacji". W przyszłości, czyli tam, gdzie go nie ma, gdzie nic być nie musi, ale wszystko być może. Z tej możliwości wyciąga wniosek, jeśli nie stał się nihilistą i jeszcze nie zdekonstruował przyszłości, że będzie tylko to, co on uważa za słuszne. Jest optymista, w zasadzie sympatyczna cecha. Szkoda tylko, że zbyt często na cudzy koszt." Pasuje?:) ... a cechy, które podałes wyżej: brak leku przed zmianami, tolerancja (zgodna z prawdziwą definicją, a nie przerobioną przez PC), niechec do zasciankowosci, zacieklosci mogą wystapić zarówno po prawej jak i po lewej stronie ... fundamentalną różnicę stanowi stosunek do własności prywatnej i wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: lewica - prawica IP: *.cec.eu.int 04.09.06, 09:04 > > Nasza dyskusja jest bardzo dobrym przykładem na potwierdzenie tezy SŁ. Mrozka, > ze "konflikt między "prawicą" a "lewicą" jest starciem dwóch przeciwnych sobie > temperamentów" - ja prosze o konkrety, Ty piszesz, że nie masz czasu, że > chodzi Ci o ogólne wrażenia (napisałeś to gdzies niżej) No, dosc tendencyjnie to powiedzial pan Mrozek. Uznajmy, ze jest to kolejny glos w sprawie;-) Czy tez uwazasz, ze sprawa zalatwiona? Pare tygodni/miesiecy temu bylo na ten temat cos w "Polityce". Bardzo sie zgadzam z tamtym tresciami. Polecam. Wiesz, jak pisalem, ja PRACUJE. Nie do koncami tez zalezy mi na tym, by cos komus udowadniac. No choc rzuce pare hasel: stopien podejrzliwosci, akceptacja, ze czas plynie, rozwazania, co w tradycji ma sens, a co nie, dtosunek do przestrzeni publicznej, do HISTORII i sensu pewnych zdazen (np. Powstanie Warszawskie), rola Kosciola w zyciu publicznym (i przejrzystosc finansow, rozdzial Koscila i Panstwa), Wychowanie Patriotyczne, czy Obywatelskie, poziom agresji w zyciu publicznym, itd, itp.. Kazdy temat to temat rzeka, choc jest to pewnie jaks os roznic. Co nie znaczy, ze pewne inicjatywy Kaczorow nie sa pozbawione sensu, np. temat energii atomowej i pewne rozwazania prawne. Choc obawiam, ze na haslach sie konczy. Popatrz mialy byc sady 24-godzinne. Cos ucichlo. Czyzby brak fachowcow, bo sie ich wyrzuca, he he he?:D Pa, bo musze napisac pare "durnych" dokumentow;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Co prawda nie do mnie , ale o mnie ... IP: *.upc.chello.be 03.09.06, 19:02 <urcze, ale Ty taki młody już chyba nie <jesteś?? ;D Jestem jestem. Choc juz nie studentem:D Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: myślisz?:) 03.09.06, 14:39 > Obawiam sie, ze koryta nie zabiera sie wyrzucajac jednych i zapraszajac innych, tylko przejrzystoscia prawa, procedur oraz jasnymi zasadami. TO ZABIERA KORYTO, a nie wymiana ludzi. Masz rację ... najlepszym sposobem na zabranie koryta jest zminimalizowanie wpływu urzędników na nasze życie, nasze działania nie powinny zależec od ich decyzji. Zasady powinny być proste i jasne, a biurokracja ograniczona do niezbędnego minimum. > W czym sie jednak roznimy (i z kolega Michnikiem rowniez), jest wyobrazenie o > profelu hmmm rozwiazan. A jakieś konkrety? > Nadto uwazam, ze obecny nacisk na "ludowosc" i "antyinteligenckosc" moze > prowadzic co najwyzej do wiekszej ilosci igrzysk medialnych, rozdmuchania > socjalu dla TEZ leni i nierobow Też się tego obawiam ... ale mam nadzieję,że ten nacisk jest tylko medialny ... fakty (powołanie Gilowskiej) mówiły coś innego. >i do ograniczania i tak zredukowanej ilosci > patentow, innowacji, itd.. (jako jednego z glownch wskaznikow rozwoju). Tu jest rzeczywiście bardzo słabo ... myślisz, że socjalistyczna Europa pomoże nam zmienić te wskaźniki? nie sądzę, wg mnie powinniśmy czerpać z doświadczeń amerykańskich. > Pislalas, ze panstwo powinno sie jak najmniej wtracac. Nie do konca. Panstwo > powinno ustalac pewne minimum regul gry, bo inaczej np. silny schrupie slabszego > by np. doprowadzic do monopolu. Taak, i w tej ochronie samo staje się monopolem, to juz przerabialiśmy ... a poza tym, kto dał państwu monopol na wiedze, co jest dla mnie dobre? > Obecnie zwalcza sie resztki komunizmu i "porzadek pookraglostolowy" za pomoca > tez neo-faszystow. Jaki faszyzm, o czym ty mówisz? proponuje rozmowę o konkretach ... podaj przykłady na poparcie swojej tezy. > Bo niby dlaczego faszysci maja miec > lepsza legitymacje moralna od postkomunistow? Dobrze, że postawiłes tu znak równości, bo nie do każdego dociera, że komunizm został, podobnie jak faszyzm, uznany za system zbrodniczy, krótko mówiąc byli komuniści to zbrodniarze ... a zobacz, u nas były komunista prezydentem został i to przez dwie kadencje ... protestowałeś? > Jaki to piekny fundament > IVRP...Taki twarzowy, brunatny. To jest nieprawda, natomiast sprawą już bezdyskusyjną jest fakt, iż fundamentem IIIRP był kolor czerwony ...:) > Kazda rewolucja powoduje kontrrewloucje. A te sa tak, czy owak krwawe Jestem przeciwna rewolucjom, nie lubie przemocy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: myślisz?:) IP: *.upc.chello.be 03.09.06, 15:51 > W czym sie jednak roznimy (i z kolega Michnikiem rowniez), jest wyobrazenie o > profelu hmmm rozwiazan. <A jakieś konkrety? Nie bedzie konkretow, bo po prostu nie mam czasu na analizy forum. Chodzo o wrazenie. Roznimy sie w wielu ocenach. > Nadto uwazam, ze obecny nacisk na "ludowosc" i "antyinteligenckosc" moze > prowadzic co najwyzej do wiekszej ilosci igrzysk medialnych, rozdmuchania > socjalu dla TEZ leni i nierobow <Też się tego obawiam ... ale mam nadzieję,że ten nacisk jest tylko medialny ... <fakty (powołanie Gilowskiej) mówiły coś innego. Obawiam, ze tu zadzialal mechanizm chronic swojego. Zwroc uwage, ze Gilowska miala procec wg procedur karnych. Normalny smiertelnik mialby cywilny. Gdyby to chodzilo o np PO, bylaby mowa o kolesistwie, korupcji, etc… >i do ograniczania i tak zredukowanej ilosci > patentow, innowacji, itd.. (jako jednego z glownch wskaznikow rozwoju). <Tu jest rzeczywiście bardzo słabo ... myślisz, że socjalistyczna Europa pomoże <nam zmienić te wskaźniki? nie sądzę, wg mnie powinniśmy czerpać z doświadczeń <amerykańskich. Mysle, ze potezny zastrzyk gotowki z UE na R&D mozna wydac wg metod np. amerykanskich. Jestem pewien, ze tu liczy sie nasza inwencja. Wbrew pozorom, wiele rzeczy mozna robic w Unii na swoj sposob, no chyba ze takim socjalizmem jest wymog ograniczania deficytu. > Pislalas, ze panstwo powinno sie jak najmniej wtracac. Nie do konca. Panstwo > powinno ustalac pewne minimum regul gry, bo inaczej np. silny schrupie slabszego > by np. doprowadzic do monopolu. <Taak, i w tej ochronie samo staje się monopolem, to juz przerabialiśmy ... a <poza tym, kto dał państwu monopol na wiedze, co jest dla mnie dobre? I to tez nasz rozni. Widzisz 2 rozwiazania: to co sobie wyobrazasz (slusznie, lub nie) I komune. Ja widze jeszcze inne. Dopoki „krytyka“ Twojego zdania jest odbierana jako ciagotki komunistyczne, dyskusja jest pozbawiona sensu. > Obecnie zwalcza sie resztki komunizmu i "porzadek pookraglostolowy" za pomoca > tez neo-faszystow. <Jaki faszyzm, o czym ty mówisz? proponuje rozmowę o konkretach ... podaj <przykłady na poparcie swojej tezy. Jak juz pisalem, to wrazenia, na analizy nie mam czasu. I tez nie chce. Bo wiesz, teraz takie czasy, ze za swobodne dyskusje mozna pojsc do wiezienia:) , że postawiłes tu znak równości, bo nie do każdego dociera, że komunizm <został, podobnie jak faszyzm, uznany za system zbrodniczy, krótko mówiąc byli <komuniści to zbrodniarze ... a zobacz, u nas były komunista prezydentem został <i to przez dwie kadencje ... protestowałeś? No i widzisz, tu jest kolejna koleina w pogladach nie do zasypania. Stosunek do tzw. Grubej kreski. Ja uwazam, ze to okropne otwierac akta IPN I narazac TEZ niewinnych na spoleczny lincz. Bo wiesz, do wielu, wielu nawet porzadnych I szanowanych osob przychodzil za komuny SB-ek na np. Kawe, od tak sobie pogadac. Moglas go wyrzcic? Nie. A notateczka, moze ubarwiona byla zrobiona. Teraz mozna go ZNISZCZYC. I zaklada sie ze SB pisalo prawde....To jesz podle i niskie i taka wladza to wlasnie taki demokratyczny tatalitaryzm. Nadto, prawicowcy maja tendencje do zapominania kontekstu konca lat 80-tych. Zapomina sie o tym, ze komuna miala wojsko, policje,bylo 120 tys Ruskich, mogla sie polac krew. Nie polala sie i Bogu dzieki. Dlaczego mialby ktokolwiek protestowac? Mial DEMOKRATYCZNA legitymacje + najwieksza sympatie spoleczenstwa (kolo 80%). Pewnie spisek, co? Podobnie jak ma taka legitymacje teraz Kaczynski (jakie ma poparcie, 30%? Aha, ale to znowu spisek sadazy). Tu kolejna roznica w mysleniu. > Jaki to piekny fundament > IVRP...Taki twarzowy, brunatny. <To jest nieprawda, natomiast sprawą już bezdyskusyjną jest fakt, iż fundamentem <IIIRP był kolor czerwony ...:) Bezdyskusyjna? Niepawda? Wg kogo?;) No i sama widzisz jak odwrotnie myslimy, konkretow az nad to:) > Kazda rewolucja powoduje kontrrewloucje. A te sa tak, czy owak krwawe <Jestem przeciwna rewolucjom, nie lubie przemocy ... Bardzo ladnie. Ja tez nie. Ale juz sie ciesze na rzez obecnych madrali za 3 lata po wyborach. Wg obecnych, PiSowskich standartow:) Mam nadzieje, ze nie bedzie pardon:-) S.P. Lem powiedzial, ze w perspektywie lat wladza Blizniakow bedzie nieistotna. Za 4 lata nie bedzie po nich sladu. Oby;-) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: myślisz?:) 03.09.06, 18:17 Piszesz długie i ciekawe:) posty, ale kiedy proszę o konkrety zasłaniasz się brakiem czasu ... nie ma konkretów nie ma dyskusji, a dyskusja mogłaby być interesująca, tym bardziej, że jak widzę, różnice między nami są fundamentalne. Ale tego sobie nie daruję: > Bardzo ladnie. Ja tez nie. Ale juz sie ciesze na rzez obecnych madrali za 3 lata > po wyborach. Wg obecnych, PiSowskich standartow:) Mam nadzieje, ze nie > będzie pardon:-) Chodzi Ci o rzeź dla rzezi, czy o mądrale ... eee żartuję przecież wiem, że o madrale ... bo komunistów to Ty "grubą kreską" ... podwójne standardy typowe dla przedstawiciela lewicy ...:) > Za 4 lata nie bedzie po nich sladu. Oby;-) Ich może nie być już za rok, byleby zdążyli zrobić to co maja do zrobienia;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: myślisz?:) IP: *.upc.chello.be 03.09.06, 19:00 > Piszesz długie i ciekawe:) posty, ale kiedy proszę o konkrety zasłaniasz się > brakiem czasu ... nie ma konkretów nie ma dyskusji, a dyskusja mogłaby być > interesująca, tym bardziej, że jak widzę, różnice między nami są fundamentalne. I znowu nieporozumienie. Pisze, co wiem i moge raz dwa uargumentowac. Ale nie mam czasu na przeszukiwanie forum i internetu, by udowadniac moje wizje. Bo wiesz, ja dzis pracuje:-D (to tak na marginesie dyskusji o nierobstwie epsow) > Chodzi Ci o rzeź dla rzezi, czy o mądrale ... eee żartuję przecież wiem, że o > > madrale ... bo komunistów to Ty "grubą kreską" ... podwójne standardy typowe > dla przedstawiciela lewicy ...:) Ooo i to tez poczworny standart, przypisywac komu innemu podwojny, kto go nie stosuje, samemu go stosujac. Nie jestem przedstawicielem lewicy, tylko mam mylsenie lewicowe, a to baaaardzo duzo roznica. > Ich może nie być już za rok, byleby zdążyli zrobić to co maja do zrobienia;)) czyli? Moze np. skolocic spoleczenstwo jeszcze bardziej, niz juz jest? Co do grubej kreski, to to juz przeszlosc. Powiedzmy, ze teraz bawimy sie w przyslowia: "Kto mieczem..." i "Kto wiatr sieje...". No moze mozna do tego dodac osobista niechec do wszelie NDecji i pochodnych;-)I rosnaca swiadomosc, jaka skomplikowana gra jest zabawa w prawodawce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eneko Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 18:58 Kaczka bardzo dobrze wypada w nowym spocie PO :)) www.platforma.org/_files_/multimedia/wideoklipy/spot_samorzadowy/po_spot_2006.mpg Odpowiedz Link Zgłoś
stefanmichnik Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie 03.09.06, 20:43 Ten spot będzie przeciwskuteczny. Co to w ogóle jest: wszystkie media szczekają na KaczegoJara, a tu jeszcze jeden, jeszcze bardziej przegięty, histeryczny przekaz. Skoro rok rozemocjonowanej ofensywy nie przyniósł skutku, to tym bardziej ten badziew niczego nie zmieni. A moherom tylko przypomni, że oprócz czepiania się o wszystko pisiorów, platfusy nie mają ludziom niczego do zaproponowania. Pogrążają się pajace, pogrążają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie IP: *.0-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 03.09.06, 20:50 traca panowanie nad soba bo przegrywaja z kretesem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie IP: *.upc.chello.be 03.09.06, 21:05 Obawiam, ze to nie chodzi o mohery, tylko o jakies pare milionow ludzi, ktorzy nie poszli na ostatnie wybory (frekwencja jakies 47%), a teraz pluja sobie w brode, obserwujac co sie dzieje. Sam Kaczor moze nie jest glupi, ale te tysiace ludzi z przypadku obrastajacych teraz w dostojenstwa i zadnych slawy i pieniedzy nie sa do powstrzymania, wiec wczesniej czy pozniej tama chciwosc peknie, to tu, to tam, kap, kap, kap:] A potem to juz poplynie. Narazie Kaczorow sie boje, ale potem zaczna sie wolty i inne. Na holote z lapanki nie ma rady. Jestem jakos o to spokojny. Nadto nie PiSLePpeRowcy zaczna sie coraz bardzie wstydzic za polityke zagraniczna, a jak juz cos nie pojdzie z absrbcja srodkow unijnych, to ho ho. Ciemny ludek nie lubi w sumie, jak sie z niego robi ciemniaka. Sumujac, socjologowie pewnie zacieraja rece. A wiesz, ze SLD w 2001 roku mialo wiecej glosow, niz cala obecna koalicja razem wzieta? Bo w sumie PiS to mial marne 3-4 miliony? A robia szum, jak nie wiem. Z tego z milion moherow, a te systematycznie wymieraja. No bo policzmy, jak mohery plasuje sie od 60 do 75 lat, to gdzies na rocznik przypada z 70 tysiecy moherow, ktore co roku hmmm traci prawo wyborcze nieodwolalnie. Czyli elektorat PiSu wykrusza sie jakos 2% rocznie, a wkurzona mlodziesz zyskuje prawa wyborcze i jest raczej wyksztalcona, i woli dobra prace niz akta IPN. Plus wkurzona czesc spoleczenstwa (patrz wywody wczesniej), wiec cienko widze obecna koalicje za 3 lata. Chyba, ze Andrju zrobi wybory wczesniej. No a demokratyczne sciecie Pana Prezydenta juz w 2010. Stawiam, ze frekwencja bedzie wyjatkowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
stefanmichnik Re: Kaczynski zrobil dobre wrazenie 03.09.06, 22:07 mysle ze nie doceniasz tez betonowego elektoratu sld, ktory tez chcac nie chcac zegna sie z tym lez padolem. jesli chodzi o "szalenstwa dolow" to bardzo chyba bedzie trudno pobic ekscesy sld po 2001 czy kolezkowcow z aws-u. oczywiscie pewne niebezpieczenstwo istnieje jednak odnosze wrazenie ze Jarkacza sie po rpostu w PiSie boja. a i on nie bedzie sie patyczkowal z panami o lepkich rekach (czego dal wyraz na przyklad na warszawskiej pradze gdy jeden z samorzadowcow zalatwil sobie mieszkanie). ale rzeczywiscie pozyjemy zobaczymy. obawiam sie ( he he), ze jesli kolejne pomysly opozycji beda takie jak ten nowy klip donka to PiS porzadzi nie kolejne 3 ale 7 lat. Dopoki sie patalachy z opozycji naucza formulowac programy i propozycje majace chociaz znikomyu zwiazek z rzeczywistoscia. SLD jest w rozsypce bo co bardziej operatywne elementy sa juz w platformie, lpr tez nie dlugo zostanie wchloniety przez PiS. Andzrej nabral kredytow i jesli bedzie za bardzo gulal to spotka go smutny los. Ja w sumie wolalbym zeby istniala jakas realna opozycja bo to jest zawsze zdrowe i sprawialoby ze pisiaki nie czuly by sie za pewnie. no ale co zrobic jesli na czele opozycji stoja takie cwoki jak tusk czy schetyna? Odpowiedz Link Zgłoś