Dodaj do ulubionych

miedzy nami Polakami

IP: *.upc.chello.be 08.09.06, 20:38
jakby tutaj zaczac? Hmmm, dziwnie jakos. mam takie pytanie: czy musimy zawsze
pozostawiac po sobie znaki???
Mam od tygodnia prace studencka w Radzie UE i tak sie zastanawiam, dlaczego
na pietrze nr 50 w kazdej sali konferencyjnej przy stanowisku dla Polakow,
kazdego ranka od godz. 6 zastaje totalny balagan? Dobra, nie jestescie
jedynymi ( najwieksi balaganiarze to Niemcy i Rumuni), ale jak juz
przezuwacie swoje klopoty "Orbitem" lub czym innym, to juz nie przyklejajcie
resztek Do stolu. Zapewniam Was, ze mam niemaly niesmak wydlubywania Waszych
przezutych gum z dziurek, ktore jakoby nie sluza za popielniczki. Moze warto
podpatrzyc sasiadow, ktorzy najzwyczajniej na swiecie, ze starannoscia
obwijaja resztki w kawalki papieru lub po prostu wyrzucaja do kosza?
Moze powiecie, ze przezywam to okropnie i robie widly z igly, ale
kochani........to naprawde brak kultury
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anbxl Re: miedzy nami Polakami 08.09.06, 20:57
      A dlaczego piszesz to na tym forum i w takiej formie jak bylabys pewna,ze tak
      postepuja wlasnie forumowicze????Z twojego tekstu wynika,ze jestes stazystka,a
      wiec mloda osoba- byc moze jeszcze nie dotarlo do ciebie,ze WSZEDZIE czy to w
      PL czy tu w Belgii czy w innym miejscu na swiecie sa LUDZIE i ludziska......
      Milego w-e bez poklejonych stolow (a feeeeeee)
      • Gość: Agniecha Re: miedzy nami Polakami IP: *.upc.chello.be 08.09.06, 21:27
        No przeciez nie napisze w polskiej gazetce :)
        Nie jestem stazystka.....po prostu w ramach "bycia studentem" przez najblizsze
        3 tyg sprzatam biura i sale gdzie odbywaja sie narady. A dlaczego pisze? Bo
        jakos mi sie to strasznie rzucilo w oczy, a raczej nawinelo pmod
        reke......teraz przed kazdym stanowiskiem Polski jestem przygotowana i nie
        wkladam reki w ciemno.
        Masz racje, ludzie sa rozni......ale to wlasnie tutaj na forum pogadazm teoche
        o Polakach
        Pzdr
    • Gość: paffju nobo IP: *.21-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.09.06, 22:13
      1) EPS jest Europejczykiem nie Polakiem
      2) Orbit dlatego, ze nie ma cukru choc Wankowicz twierdzil, ze krzepi.
      • kontraktowiec Re: nobo 09.09.06, 11:32
        Slusznie to sa euro-kraci a nie polo-kraci
        (w sumie ja tez na swoj sposob jestem jednym z nich
        wiec jak oceniam projekty z Polski to oceniam rownie ostro)
        • Gość: agniecha Re: nobo IP: *.upc.chello.be 09.09.06, 19:41
          a gdzie tutaj odpowiedz na pytanie????
          • Gość: nizinn Re: nobo IP: *.fbx.proxad.net 09.09.06, 20:10
            Moze ci, ktorzy przylepiaja do stolow ich przezute Orbity, to sa ci sami,
            ktorzy chca tepic tepote Bialostocko-Siematycka? (patrz tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=47737437)
            • Gość: agniecha Re: nobo IP: *.upc.chello.be 10.09.06, 09:27
              hmmm, moze :o)

dam znak jutro czy znalazlam wiecej :)
        • bruxa1 polokraci? 11.09.06, 11:14
          Eurokraci mają ciuchy w kratkę. Czy wobec tego polohraci noszą koszulki polo w
          kratkę? Jeżu, jakie to musi być brzydkie... :-)
          • Gość: paffjuuuu polokraci pija polokokte IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.09.06, 11:29
            zeby nie wracac z (b)XLsajza
    • essere1 Narodowy masochizm 10.09.06, 09:44
      Czasami zadaje sobie pytanie, skad rodacy, tacy jak Agniecha, wkladaja tyle
      energii w wynajdowanie narodowych przywar, dogryzaniu im, uwypuklaniu,
      koloportowaniu i przezuwaniu. Tez w naszej prasie widze mnostwo artykulowych,
      zaczynajacych sie od: "Polacy lepsi od...", "Polacy niegorsi od..", "Polacy tez
      potrafia...", "Czy potrafimy..." (post Agniechy swietnie sie w to wkomponywowuje).
      Przebija sie przez to naprawde niska samoocena, a takie Agniechy probuje
      pokazac, ze mimo, ze Polacy to tacy owacy, to chociaz ja, Agniecha, jestem spoko
      i ich naucze kultury. (Aga, zrozum mnie wlasciwie, to nieladnie przyklejac gume
      do stolu, ale z Twojego postu mozna odniesc wrazenie, ze my tacy juz jestesmy,
      Ci Polacy i do tego pije). A juz to porownywanie z innymi nacjami, to juz jest
      po prostu smieszne, jakby istnial jakis Wloch, czy Niemiec od matrycy. Zreszta
      dlaczego jakis Hiszpan ma byc standartem, bo jest Hiszpanem? Jezeli ma klase, to
      jako Jose, a nie Hiszpan.
      To moze ja znam jakas inna Polske, fajnych, kuluralnych znajomych, z ktorymi az
      milo gdzies wyjsc, spedzic czas, posmiac sie. Sa ludzie i ludzie, w kazdej nacji.
      Aga, a co do Ciebie, to rozumiem, ze Twoja praca polega na sprzataniu kabin?
      Popatrz na to pozytywnie, gdyby nie brudasy, to bys tej pracy moze nie miala. A
      jak Ci sie nie podoba, to chyba nikt Cie nie bedzie zatrzymywal? Sa pewnie inni
      chetni? Zgadlem?

• byly_eurokrata Re: Narodowy masochizm 10.09.06, 11:36
        Masz dużo racji, ale samo pojęcie "masochizm" to za mało. Moim zdaniem to jest
        masochizm i megalomania. Nasi rodacy mają skłonność do skrajnych nastawień:
        albo uważają, że Polacy (szczególnie za granicą) to podłe i zawistne szuje,
        hołota itd., albo że "my potrafimy wszystko lepiej od tych tu na miejscu"
        (widać to często chociażby wśród epsów: my jesteśmy lepiej wykształceni,
        potrafimy i chcemy ciężko pracować a starzy urzędnicy to banda leni z byle
        jakim wyksztalceniem).

A prawda jest jak zwykle po środku: czyli Polacy nie są ani lepsi ani gorsi od
        Hiszpanów, Belgów czy Węgrów, mają - generalizując - swoje narodowe przywary,
        ale mają zalety. I dobrze, czyż Unia nie ma takiego pięknego hasła ze
        słowem "diversity"? ;-)
        • Gość: @ między nami Polakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:43
          Hołoty nigdzie nie brakuje ale takij hołocie zwrócić uwagę ze odpadki czy gume
          do zucia zawija sie w papier i wyrzuca sie do smieci to się obrazi na amen
          bo to jest hołota
          • essere1 Re: między nami Polakami 10.09.06, 15:53
            Gość portalu: @ napisał(a):

> Hołoty nigdzie nie brakuje ale takij hołocie zwrócić uwagę ze odpadki czy gume
            > do zucia zawija sie w papier i wyrzuca sie do smieci to się obrazi na amen
            > bo to jest hołota

A to inna para kaloszy.
      • Gość: paaavo do eserka IP: *.175-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.09.06, 14:16
        "Tez w naszej prasie widze mnostwo artykulowych"

a co to "nasz prasa"?
        • essere1 Re: do eserka 10.09.06, 15:50
          Gość portalu: paaavo napisał(a):

> "Tez w naszej prasie widze mnostwo artykulowych"
          >
          > a co to "nasz prasa"?

Zeby uprzedzic potencjalny przebieg dyskusji odpowiem tym, czym pewnie bys
          skwitowal rozmowe o "naszej prasie": "Nasza prasa, czyli prasa
          polsko-jezyczna":):):):):):):):)
          • Gość: paff no to mow chlopie IP: *.175-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.09.06, 20:10
            ze takie pierdoly w prasie polsko-jezycznej. A to jzu zaczyna brzmiec
            logicznie - w koncu po to wchodzilim do EU zeby byc dostawca slaboplatnej sily
            roboczej na borowki do Szwecji czy pomywaczy w UK czy epsuf w Bxl ;P
            • essere1 A nie sadzisz, ze prasa jednak dopasowywuje 10.09.06, 20:40

sie do poziomu czytelnika i daje mu to, co chce przeczytac?
              • Gość: paff noca prasc tworzy swoja rzeczywistosc IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.09.06, 00:52
                do ktorej dopasowuje czytelnika. Tak dziala chocby GW. Poczytaj tytuly GW a
                potem nawet tresc artykulow - dziwnie sie roznia. COz widocznie polglowki lubia
                miec mowione co maja mowic ;)
    • Gość: Z Parlamentu Agniecha ma racje - to samo w Parlamencie.... IP: *.europarl.eu.int 10.09.06, 19:10
      Agniecho,
      Masz Swieta racje.
      W Parlamencie, niekt. asystenci i poslowie, to naprawde zostawiaja wielki brud
      w biurach.
      To jest wstyd dla Polakow ktorzy dbaja o czystosc.
      Nie rozumiem dlaczego ludzie Cie krytykuja.

• magda.costam Re: Agniecha ma racje - to samo w Parlamencie.... 10.09.06, 19:58
        Nie wiem jak jest w parlamencie ani gdziekolwiek indziej, ale mam wrazenie, ze
        ona opisuje to co widzi. I to nie byla krytyka tylko prosba i tyle! W sensie
        "odswiezasz gardlo przed tlumaczeniem, zaraz potem warzuc gume do kosza a jesli
        jestes osoba ktora to robi to nie ma sprawy"
        Uderz w stol a nozyce sie odezwa :)
        • Gość: Agniecha Re: Agniecha ma racje - to samo w Parlamencie.... IP: *.upc.chello.be 10.09.06, 21:33
          Drogi Esserze 1, zaczne od tego, ze nie zamierzam zmieniac ani swiata ani
          Polakow, bo to walka z wiatrakami i szkoda energii.Poza tym nie uwazam sie za
          pepek swiata i nie mowie, ze my, Polacy, umiemy narobic tylko swinstwa i nic
          poza tym. Choc prawda jest to, ze wiekszosc naszych rodakow swoim postepowaniem
          zmienia wizerunek reszty naszego kraju. Jesli chcesz wiedziec,ja tez jestem
          szczesliwcem i mam tych paru kulturalnych znajomych, z ktorymi swietnie spedzam
          czas. A na sam koniec to "podziekuje"Ci za uwage,ze dzieki balaganiarzom
          mam "prace". Najwidoczniej, nie zrozumiales mojego messagu.
          I tak na prawde, to warto troche szacunku dla tych pan ( i panow tez ), ktore
          sprzataja, bo one maja to na okraglo, a ja tylko przez 3 tyg.
          Pozdrawiam serdecznie, a reszcie dziekuje za zrozumienie :)

P.S Mnie tez sie zdarzylo przykleic gume do stolu, tyle tylko, ze mialam
          wtedy.......9 lat.
          • Gość: paff noca Re: Agniecha ma racje - to samo w Parlamencie.... IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.09.06, 00:58
            >P.S Mnie tez sie zdarzylo przykleic gume do stolu, tyle tylko, ze mialam
            > wtedy.......9 lat.

wychodzi, ze rozwoj umyslowy epsuff to zatrzymal sie przed okresem dojrzewania.
            Co by tlumaczylo niektore inne zachowania ;P
          • essere1 Re: Agniecha ma racje - to samo w Parlamencie.... 11.09.06, 09:20
            Gość portalu: Agniecha napisał(a):

>Choc prawda jest to, ze wiekszosc naszych rodakow swoim postepowaniem
            > zmienia wizerunek reszty naszego kraju.

To prawda.

> A na sam koniec to "podziekuje"Ci za uwage,ze dzieki balaganiarzom
            > mam "prace".

To jednak fakt. Gdyba nie bylo takiego paskudzenia, to byloby mniej do
            sprzatania. I nie bylobo tylu studenckich jobow.

>Najwidoczniej, nie zrozumiales mojego messagu.

Zrozumialem, zrozumialem i nawet nie zgodzilem sie z Toba tylko czesciowo. A
            mianowicie w czesci, w ktorej mozna odniesc wrazenie, ze robi to wiekszosc.

> I tak na prawde, to warto troche szacunku dla tych pan ( i panow tez ), ktore
            > sprzataja, bo one maja to na okraglo, a ja tylko przez 3 tyg.

Brak szacunku? To jak ma sie opisywac prace "sprzatanie"? Tu juz sobie
            nadinterpretujesz. No, moze lepszy bylby podac przyklad adwokata, skarzacego
            sie na wzrasatajca ilosc wykroczen. Bo chodzi o to samo.

> Pozdrawiam serdecznie, a reszcie dziekuje za zrozumienie :)
            >
            > P.S Mnie tez sie zdarzylo przykleic gume do stolu, tyle tylko, ze mialam
            > wtedy.......9 lat.

I pewnie mama Cie zlala na kwasne jablko i powiedziala, ze nie szanujesz jej
            wysilku i pracy:P
            • zenekbxl Re: Agniecha ma racje - to samo w Parlamencie.... 11.09.06, 10:16
              > To jednak fakt. Gdyba nie bylo takiego paskudzenia, to byloby mniej do
              > sprzatania. I nie bylobo tylu studenckich jobow.
              >

Idac twoim torem myslenia, nalezaloby grzecznie poprosic polskie EPSy, by w
              dobrze pojetym interesie naszego najlepszego towaru eksportowego, jakim jest
              potencjal pracowniczy rak ludzkich, solidarnie sikali oni do koszy na smiecie i
              gremialnie przylepiali kozy z nosa na drzwiach w toaletach. Czy ty takze
              przylaczylbys sie do akcji rzucania papierkow po cukierkach i niedopalkow
              papierosow do pisuarow, w celu podniesienia stopy zatrudnienia studentek z
              Polski? Badz patriota i poprzyj swoich!

> Brak szacunku? To jak ma sie opisywac prace "sprzatanie"? Tu juz sobie
              > nadinterpretujesz. No, moze lepszy bylby podac przyklad adwokata, skarzacego
              > sie na wzrasatajca ilosc wykroczen. Bo chodzi o to samo.
              >

Moze i lepszy, ale nie na temat. Adwokat dostaje swoja dole od kazdego
              wybronionego rabusia. Jemu wzrost przestepczosci moglby byc nawet na reke.
              Sprzataczka nie inkasuje za kazda gume wydlubana z popielniczki, ale ma z gory
              okreslona stawke za godzine. Dlatego dla niej moze to robic roznice czy sprzata
              pomieszczenia Europarlamentu czy chlewni we Wdzydzach Dolnych (bo moze wiedzac,
              ze podpisujac kontrakt na "Parlament" trafia do chlewni, po prostu by tej roboty
              nie wziela?).

> I pewnie mama Cie zlala na kwasne jablko i powiedziala, ze nie szanujesz jej
              > wysilku i pracy:P

Czy to oznacza, ze jestes za przelozeniem kilku EPSow (bez wzgledu na
              narodowosc) przez kolano i wlojenie im paru solidnych klapsow w ramach
              zadoscuczynienia? To bym sie nawet z toba zgodzil, bo skoro nie mozna, nawet
              grzecznie, zwrocic uwagi, bo panowie szlachta zaraz zaczynaja szabelkami
              wymachiwac, to moze rzeczywiscie tradycyjny sposob wychowania bylby jedynym
              srodkiem zaradczym w tym wzgledzie?
              • Gość: essere1 Pleciesz od rzeczy. IP: *.cec.eu.int 11.09.06, 13:27
                .
    • kapitan_ameryka co ty gadasz? 11.09.06, 11:43
      Twoje narzekania przypominaja belkot szpataczki ze jest nieszczesliwa ze musi
      sprzatac. Bylo se inna prace nagrac. Zmuszali cie do tego? Co nie masz czego do
      gara wsadzic?

A poza tym, to od wypominania takich spraw to jestem tu ja. Ja Ja i jeszcze raz
      JA!

• raf73 Re: miedzy nami Polakami 11.09.06, 13:34
      Chyba wszyscy nie zauwazyliscie jednego szczegolu: Agniecha odwiedza sale
      konferencyjne w budynku Rady i pisze zapewne o stanowiskach oznaczonych
      kartka "Polska". Zatem chodziloby tutaj o przedstawicieli polskich wladz (tych
      z Kraju i tych z Przedstawicielstwa) a nie epsow. Poza tym moze sie zdarzyc, ze
      nie stanowisko dzisiaj oznaczone "Polska" jutro moze miec kartke "Magyarorszag"
      lub "France", zatem nie zwalajmy tak od razu winy na rodakow. I czytajmy z
      odrobina wglebienia sie w tekst ;-)
      Pozdrawiam
      • Gość: Agniecha Re: miedzy nami Polakami IP: *.upc.chello.be 11.09.06, 18:10
        Stanowiska z katteczkami nie ùmieniaja sie nigdy, tak samo jak kabiny. Ale dla
        pocieszenia: dzis nie znalazlam zadnej gumy.:)

A panie Kapitanie, jak chcesz wiedzic, to " nagralam SE" innego joba na
        weekendy, wiec nie mysl sobie, ze tylko sprzataczka jestem niedorastajaca ci do
        swietych stop. Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka