Dodaj do ulubionych

ranking dobrych restauracji

IP: *.upc.chello.be 05.10.06, 18:16
kochani, wiem, ze teraz najwazniejsze sa przygotowania do egzaminu, ale
chcialabym zmienic na chwile temat na mniej stresujacy.

Podzielcie sie informacjami nt dobrych, sprawdzonych restauracji w Brukseli.
Ja np. polecam Au Vieux Bruxelles na Rue Saint Boniface. Serwuja tam
przepyszne mule i jest bardzo mila obsluga. Z kolei nie polecam Leona na
Rzeźników z powodu dziwnych zasad obslugiwania gości. Bylam tam na kolacji ze
znajomymi i okazalo sie, ze jezeli wszyscy nie zamowimy jedzenie to nie
mozemy tam zostac, bo zajmujemy miejsca. Niewazne, ze jedna z naszych
znajomych wlasnie chorowala na zoladek i miala ochote tylko na ciepla
herbate. Kurcze, robia sobie kuku takim zachowanie, bo ja np. jestem fanka
muszli i gdyby byli Consumer friendly to bym tam chodzila i przyprowadzala
znajomych. No, ale coz. Widocznie maja i tak duzo klientow, ktorym takie
zachowanie nie przeszkadza...
A wy macie jakies fajne miejsca?
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: ranking dobrych restauracji IP: *.176-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.10.06, 19:29
      Jest tego troche....Wlasnie chcialam napisac,ze kiedys Chez Leo to byla
      wizytowka BXL-tak bylo kilkanascie lat temu,ale chyba z rok temu wlasnie
      obsluga mi nie odpowiadala....
      Sporo dobrych resto jest w okolicach Louize,ale hhmmm przy okazji sprawdze nazwy
      Ja lubie Brasserie française niedaleko Rady,na granicy ze Scharbeek-jest dosc
      droga jak na Brasserie,ale to pewno zasluga gosci-99 proc to eurokraci ze
      starych panstw...Ale warto...
    • Gość: mm Re: ranking dobrych restauracji IP: *.adsl.proxad.net 05.10.06, 22:04
      Rany, jak ktos nie moze jesc, to nie idzie do restauracji. Tyle svoir vivre.
      A zycie sobie...
      • Gość: zabulka29 Re: ranking dobrych restauracji IP: *.upc.chello.be 05.10.06, 23:20
        dlaczego? do restauracji chodzi sie nie tylko po to zeby zjesc. Chodzi tez o
        spotkanie ze znajomymi, pogadanie i takie tam.... Jesli ktos nie ma akurat
        ochoty to nie zamawia. Przeciez to ma byc przyjemnosc, a nie obowiazek. :-)
        • asiunia.lux Re: ranking dobrych restauracji 05.10.06, 23:41
          Gość portalu: zabulka29 napisał(a):

> dlaczego? do restauracji chodzi sie nie tylko po to zeby zjesc. Chodzi tez o
          > spotkanie ze znajomymi, pogadanie i takie tam.... Jesli ktos nie ma akurat
          > ochoty to nie zamawia.

A ja jestem innego zdania. Jesli mam ochote gdzies wyjsc ze znajomymi tylko na
          pogaduchy to idziemy do knajpy, baru, kawiarni, umawiamy sie w domu czy gdzie
          wolisz. Wszedzie tu, mozna sie spotkac, posiedziec i pobiadolic, ale do
          retauracji chodzi sie po to zeby zjesc, a nie na popijanie herbatki...
          No sorki, ale do tego sa inne lokale. mm ma racje.

Jedna z moich przyjaciolek - przez kilkanascie lat - wraz z rodzina prowadzila
          wloska restauracje. Do dzis wspomina tych gosci, ktorzy przychodzili np.
          w szescioro, zamawiali jedna pizze na wszystkich i do tego litr wody.
          Takich klientow nie zyczy sobie zaden wlasciciel restauracji. Normalne.
          Wiec nie dziw sie, ze obsluga "niemila".
          • Gość: zabulka29 Re: ranking dobrych restauracji IP: *.upc.chello.be 06.10.06, 11:04
            hej Asiunia,
            zgadzam sie z toba w 100%. Tylko, ze w tym przypadku wszyscy inni mieli ochote
            cos zjesc, a tylko jedna osoba byla akurat chora i nie zlozyla zamowienia (tzn
            nie zamowila jedzenia, wiec mysle, ze troche nieladnie zachowal sie kelner
            mowiac, ze zajmuje wolne miejsce. W knajpce obok nikt nie robil problemow i
            bylo bardzo sympatycznie.
    • Gość: Damdam Re: ranking dobrych restauracji IP: *.189-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.10.06, 22:19
      Leona

to ja od dwóch lat omijam za zapiaszczone małe i g*** mule jakie mi dali
      znajomi potem niestety tylko potwierdzili moje odczucia

to już nie ten lokal...

wiesz, co do knajp to generalnie zależy co lubisz zjeść...inne poleciłbym na
      sałatki, inne na steki, inne na ryby a inne na dania regionalne...

a ostatnio jadłem koło EP super żabnicę na zimno, palce lizać...

• Gość: zabulka29 Re: ranking dobrych restauracji IP: *.upc.chello.be 05.10.06, 23:16
        polec jakies dobre i sprawdzone adresy.:-) Moze jakas indyjska knajpke... No
        ale jesli znasz cos z inna kuchnia, a uwazasz, ze warto tam pojsc, to tez pisz.

pozdr!
        • Gość: antek Re: ranking dobrych restauracji IP: *.176-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.10.06, 07:49
          najlepsze mule polecam na placu de la resistance na Anderlechcie w Fritur
          RENE, to naprawde sprawdzony adres , co do innych, jak ktos lubi, zeberka z
          grilla, jest taki grek Au bon Coeur na placu Betleemm na St Gilles
          • Gość: stuzia Re: ranking dobrych restauracji IP: *.cec.eu.int 06.10.06, 10:39
            Najlepsze mule to ja polecam u siebie w domku: wypolerowane ;-), z rosolkiem ze
            swiezych warzyw, zaprawionym sosikiem smietankowym...mniam..
            • sil.bi Re: ranking dobrych restauracji 06.10.06, 10:47
              Czy nalezy to traktowac jako zaproszenie;-)???
              • Gość: stuzia Re: ranking dobrych restauracji IP: *.cec.eu.int 06.10.06, 11:05
                Jak zawsze!
              • Gość: doblou Re: ranking dobrych restauracji IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 06.10.06, 11:06
                A ja polecam goraco:
                Belga Queen na przyjazd rodzicow :);
                Brasserie Les Brassins na XL, w uliczce tuz obok domu Audrey Hepburn: obsluga i
                kucharz: palce lizac i sie rozplywac w zachwycie :);
                Le Zinneke na Schaarbeek: 69 sposobow serwowania muli;
                To taki moj top.

Pozdrawiam wyglodnialych :)
    • jakubsky Re: ranking dobrych restauracji 06.10.06, 10:58
      wiecie, dla mnie w restoranie liczy sie tez czas od mojego przyjscia do do
      podejscia kelnera. ale bxl pod tym wzgledem bije wszelkie negatywne rekordy.
      a co knaj niepolecanych to nie lubie takiej budy na anspach, na przeciw de
      Bruckere - chwilowo wypadlo mi z glowy
      jedzenie maja jak cie moge, ciasta sa ok, ale obsluga musi dostac meldunek ze
      sie przyszlo
      • Gość: zabulka29 Re: ranking dobrych restauracji IP: *.upc.chello.be 06.10.06, 11:07
        prawie tak jak na Ukrainie. Tyle, ze tam kelner przyjmuje zamowienie w miare
        szybko, a potem...znika i przychodzi...po godzinie niosac zimna herbate, a na
        obiad kazac czekac nastepna godzine.
        • sil.bi Re: ranking dobrych restauracji 06.10.06, 11:39
          > prawie tak jak na Ukrainie. Tyle, ze tam kelner przyjmuje zamowienie w miare
          > szybko, a potem...znika i przychodzi...po godzinie niosac zimna herbate, a na
          > obiad kazac czekac nastepna godzine.

Nie na Krymie:-). Tam kelnerzy i mili, i dynamiczni, i zarelka zimnego nie
          przynosza.
      • Gość: acacia Re: ranking dobrych restauracji IP: *.cor.eu.int 06.10.06, 11:16
        ...ale obsluga musi dostac meldunek ze
        > sie przyszlo

Ciekawa jestem waszych opinii : ja zawsze myslalam, ze wchodzac do restauracji
        czekamy az podejdzie do nas kelner i zapyta jaki stolik jest nam potrzebny,
        nigdy jednak nie zajmuje sama miejsca przy stoliku, moze sie przeciez okazac,
        ze kuchnia jest juz zamknieta i nie podaja niczego cieplego. Ale widze, ze
        sporo rodakow siada tak po prostu przy stoliku i czeka. A co wy myslicie i co
        na ten temat savoir-vivre ... ? ktos wie moze ?
        • Gość: doblou Re: ranking dobrych restauracji IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 06.10.06, 11:40
          Moim zdaniem, nawet w braseriach, pytac uprzejmie kelnera o porade. Wtedy
          wskazuja odpowiedni stolik (fumeur, non-fumeur) i po sprawie.
        • jakubsky Re: ranking dobrych restauracji 06.10.06, 16:04
          w przypadku tej knajpy jest regula, ze do przzychodzacych podchodzi kelner i sie
          pyta o rodzaj konsumpcji - wyzerka czy zaledwie jakies ciacho...

to nie kwestia vivru - to kwestia podejscia do klienta, dziwne, ze niektore
          knajpy pozwalaja sobie na denerwowanie ludzi taka wolna obsluga, ale jak ktos ma
          najpe jako pralnie brudnych pieniedzy, to i tak wisi mu to...²
    • bud8 crepes salee? 06.10.06, 12:05
      A gdzie Waszym zdaniem sa najlepsze nalesniki? (z wyjatkiem Opola oczywiscie;-)
    • Gość: ania.. Re: ranking dobrych restauracji IP: *.cec.eu.int 06.10.06, 12:06
      niedaleko Ambiorix na Rue des Eburons jest mega turecka kebabiarnia ;)
      zawsze cie mile obsluza i pita naprawde dobra. i karty stalego klienta daja.. i
      pakuja na wynos, ze w sumie nikt nie wie, ze jedna pite dwie osoby wciagnely..
      • Gość: ania.. Re: ranking dobrych restauracji IP: *.cec.eu.int 06.10.06, 12:11
        aa, zapomnialam..
        nazwa jakas taka KEBAP, czy KEPAP albo KEBAB.. jak komus zalezy, to sprawdze..
      • Gość: antek Re: ranking dobrych restauracji IP: *.176-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.10.06, 15:26

> zawsze cie mile obsluza i pita naprawde dobra. i karty stalego klienta daja..
        i
        >
        > pakuja na wynos,
        no i jeszcze mozna podatek odliczyc........z racji epsowego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka