moefie 19.11.06, 16:21 skonczylam wlasnie studia, Stosunki Miedzynarodowe, mieszkam w Belgii, zamierzam aplikowac do Parlamentu, najlepiej chyba zaczac od asystenta? czy ktos ma szersze info na ten temat? jaka jest szansa skutecznosci. pls help!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anbxl Re: Pomocy 19.11.06, 17:49 Az od asystenta i to w parlamencie????W jaki sposob aplikowac-gdzie???Listy na tempow i kontraktowych do Parlamentu sa zamkniete od 30/04,nastepny nabor chyba za 2 lata,ale moze sie myle,no chyba,ze masz super znajomosci np z ktoryms z polskich europoslow :-) Z tego co wiem to obecnie standartem jest 3 lata doswiadczenia w branzy,a wiec tobie zostaje aplikowanie na stazystke (to chyba troche mniej niz asystentka...ale pewnie na ten temat wiecej wiedza zainteresowani) Obecnie w Komisji jest nabor na kontrakty tempo,ale tez liczy sie doswiadczenie i miejsce na liscie chocby po pierwszej turze EPSO PORTA,bo jak w ktoryms z watkow dyzurna pisala tego od niej wymagano.... Takich chetnych jak ty to znaczy po wyzszych studiach kierunkowych i mieszkajacych w Belgii jest setki,zeby nie tysiace.........Tu masz linka do stazy europa.eu/epso/working/training_fr.htm Odpowiedz Link Zgłoś
sil.bi Re: Pomocy 19.11.06, 18:10 Jeśli bardzo zależy Ci na PE, możesz aplikować bez konkursu na stanowiska w biurach partii politycznych. Nie wiem,jakie są szanse powodzenia,ale spróbowanie nic nie kosztuje. Staż to moim zdaniem ostateczność, gdy nie znajdziesz nic innego. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: do sil IP: *.156-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.11.06, 19:24 Sil troche mnie zdziwila twoja stonowana odpowiedz,bo przeciez tez jestes tylko asystentka i tez po studiach (jak wiekszosc)i z doswiadczeniem...Osobiscie denerwuje mnie takie podejscie do funkcji asystenckiej...,bo to tylko sekretarka...choc i ta posada nie lezy na ulicy,no ale przyjmijmy poprawke,ze autor tematu naprawde nie byl w temacie.... Odpowiedz Link Zgłoś
moefie Re: do sil 19.11.06, 19:52 Gość portalu: anbxl napisał(a): > Sil troche mnie zdziwila twoja stonowana odpowiedz,bo przeciez tez jestes tylko > > asystentka i tez po studiach (jak wiekszosc)i z doswiadczeniem...Osobiscie > denerwuje mnie takie podejscie do funkcji asystenckiej...,bo to tylko > sekretarka...choc i ta posada nie lezy na ulicy,no ale przyjmijmy poprawke,ze > autor tematu naprawde nie byl w temacie.... w temacie, nie w temacie..z kazdej strony nie pokrywajace sie informacje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: do moefie IP: *.156-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.11.06, 20:09 A wiec niech ci bedzie z gorki,a skoro w temacie to po co pytasz......... A tak przy okazji chyba nie o ta roznice finansowa chodzi tylko czy lubi sie dana prace (inaczej moze wygladac praca asystentki w bibliotece,inny zakres obowiazkow (wlasnie studiuje)ma asystentka HoU),czy jest szansa rozwoju,etc,bo nawet Ast1 zarabia duzoooooooooooo wiecej od belgijskiego specjalisty (no pav i kilku innych bedzie twierdzil,ze jest inaczej....a ja pozostaje przy swojej racji) Odpowiedz Link Zgłoś
sil.bi Re: do sil 19.11.06, 20:41 Hm,a ja chyba nie do końca rozumiem,co masz na myśli? Koleżanka chce aplikować na funkcję asystencką, a Ty doradzasz jej staż pisząc, że asystent to 'aż'. Za to w poście do mnie twierdzisz, że jestem 'tylko asystentką' i że denerwuje Cię takie (czyli jakie?) podejście do tej funkcji. Wybacz,ale naprawdę nie wiem,co mialaś na myśli, ale wydaje mi się,że najlepiej by bylo gdyby Koleżance doradzili insiderzy...Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anbxl Re: do sil 19.11.06, 20:55 Sil,no to przeczytaj to......... skonczylam wlasnie studia, Stosunki Miedzynarodowe, mieszkam w Belgii, zamierzam aplikowac do Parlamentu, najlepiej chyba zaczac od asystenta Mysle,ze mam prawo do zabrania glosu,bo sama jak wiesz pracowalam na 3 roznych kontraktach,ty bezposrednio na kontrakcie statutowym.Dodatkowo jestem w trakcie pewnej procedury (to na priva)i wiem,ze obecnie jest duzo trudniej jak przed paru laty......Naprawde sil to nie tak,ze jak ktos jest po studiach i mieszka w Belgii to napisze i przyjma go na asystentke.....Wiekszosc znanych mi polskich asystentek (rowniez ty) jest po studiach i z bogatym doswiadczeniem (wiesz,ze takie masz:-),a wiec najprawdopodobniej zle zrozumialas moje intencje.Tak,wkurzaja mnie ludzie twierdzacy,ze majac studia wyzsze powinni mierzyc wyzej niz pozycja asystentki.......Czy to tylko nasza polska mentalnosc???Niedawno poznalam w pracy Niemca,ktory jest w trakcie procedury epso i przyjechal z zona,ktora rozpoczela prace AD,a on z zawodu nauczyciel postanowil nie siedziec w domu i choc nie musi to na kontrakcie interim sprzata biura Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia.lux Re: do sil 19.11.06, 21:19 anbxl, ja mysle przesadzasz z nadinterpretacja tekstu... moefi ma jakis tam pomysl i szuka konkretnej rady. Zeby jej najlepiej doradzic to sie krociutko przedstawila (bardzo slusznie zreszta) i wedlug tego co napisala to uwazam, ze sil udzielila jej najsensowniejszej rady ("probowac na stanowiska w biurach partii politycznych"). Tez nie zrozumialam zabardzo co Ci sie w wypowiedzi sil nie spodobalo?? Odpowiedz Link Zgłoś
moefie Re: do sil 19.11.06, 21:20 moje drogie.. nie robcie tu burd..jak widac studia nie sa tu potrzebne zeby dostac sie pod skrzydla posla, 'plecy' zawsze skutkuja, zarowno w polsce jak i w bxli.. Odpowiedz Link Zgłoś
sil.bi Re: do sil 19.11.06, 21:30 Moefi,że się powtórzę: powodzenia i niczym się nie zrażaj. Buszuj w internecie,aplikuj na stanowiska bez konkursów, jednocześnie zaglądając na stronę EPSO i czekając na ogloszenia o tychże. Doradzilabym to każdemu,kto ma ochotę na pracę w instytucjach UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: IP: *.156-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.11.06, 23:31 no tak,najprawdopodobniej (jak nie pierwszy raz)moje mysli zostaly nie zinterpretowane jak chcialabym..........C'est la vie........tylko troche to mnie dziwi,bo i sil i a znacie mnie...... :-) Odpowiedz Link Zgłoś