19.11.06, 16:21
skonczylam wlasnie studia, Stosunki Miedzynarodowe, mieszkam w Belgii,
zamierzam aplikowac do Parlamentu, najlepiej chyba zaczac od asystenta? czy
ktos ma szersze info na ten temat? jaka jest szansa skutecznosci. pls help!!
Obserwuj wątek
    • anbxl Re: Pomocy 19.11.06, 17:49
      Az od asystenta i to w parlamencie????W jaki sposob aplikowac-gdzie???Listy na
      tempow i kontraktowych do Parlamentu sa zamkniete od 30/04,nastepny nabor chyba
      za 2 lata,ale moze sie myle,no chyba,ze masz super znajomosci np z ktoryms z
      polskich europoslow :-)
      Z tego co wiem to obecnie standartem jest 3 lata doswiadczenia w branzy,a wiec
      tobie zostaje aplikowanie na stazystke (to chyba troche mniej niz
      asystentka...ale pewnie na ten temat wiecej wiedza zainteresowani)
      Obecnie w Komisji jest nabor na kontrakty tempo,ale tez liczy sie doswiadczenie
      i miejsce na liscie chocby po pierwszej turze EPSO PORTA,bo jak w ktoryms z
      watkow dyzurna pisala tego od niej wymagano....
      Takich chetnych jak ty to znaczy po wyzszych studiach kierunkowych i
      mieszkajacych w Belgii jest setki,zeby nie tysiace.........Tu masz linka do
      stazy europa.eu/epso/working/training_fr.htm
    • sil.bi Re: Pomocy 19.11.06, 18:10
      Jeśli bardzo zależy Ci na PE, możesz aplikować bez konkursu na stanowiska w
      biurach partii politycznych. Nie wiem,jakie są szanse powodzenia,ale
      spróbowanie nic nie kosztuje. Staż to moim zdaniem ostateczność, gdy nie
      znajdziesz nic innego. Powodzenia!
      • moefie Re: Pomocy 19.11.06, 18:16
        dzieki wielkie za reakcje
      • Gość: anbxl Re: do sil IP: *.156-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.11.06, 19:24
        Sil troche mnie zdziwila twoja stonowana odpowiedz,bo przeciez tez jestes tylko
        asystentka i tez po studiach (jak wiekszosc)i z doswiadczeniem...Osobiscie
        denerwuje mnie takie podejscie do funkcji asystenckiej...,bo to tylko
        sekretarka...choc i ta posada nie lezy na ulicy,no ale przyjmijmy poprawke,ze
        autor tematu naprawde nie byl w temacie....
        • moefie Re: do sil 19.11.06, 19:52
          Gość portalu: anbxl napisał(a):

> Sil troche mnie zdziwila twoja stonowana odpowiedz,bo przeciez tez jestes
          tylko
          >
          > asystentka i tez po studiach (jak wiekszosc)i z doswiadczeniem...Osobiscie
          > denerwuje mnie takie podejscie do funkcji asystenckiej...,bo to tylko
          > sekretarka...choc i ta posada nie lezy na ulicy,no ale przyjmijmy poprawke,ze
          > autor tematu naprawde nie byl w temacie....
          w temacie, nie w temacie..z kazdej strony nie pokrywajace sie informacje..
          • Gość: anbxl Re: do moefie IP: *.156-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.11.06, 20:09
            A wiec niech ci bedzie z gorki,a skoro w temacie to po co pytasz.........
            A tak przy okazji chyba nie o ta roznice finansowa chodzi tylko czy lubi sie
            dana prace (inaczej moze wygladac praca asystentki w bibliotece,inny zakres
            obowiazkow (wlasnie studiuje)ma asystentka HoU),czy jest szansa rozwoju,etc,bo
            nawet Ast1 zarabia duzoooooooooooo wiecej od belgijskiego specjalisty (no pav i
            kilku innych bedzie twierdzil,ze jest inaczej....a ja pozostaje przy swojej
            racji)
        • sil.bi Re: do sil 19.11.06, 20:41
          Hm,a ja chyba nie do końca rozumiem,co masz na myśli? Koleżanka chce aplikować
          na funkcję asystencką, a Ty doradzasz jej staż pisząc, że asystent to 'aż'. Za
          to w poście do mnie twierdzisz, że jestem 'tylko asystentką' i że denerwuje Cię
          takie (czyli jakie?) podejście do tej funkcji. Wybacz,ale naprawdę nie wiem,co
          mialaś na myśli, ale wydaje mi się,że najlepiej by bylo gdyby Koleżance
          doradzili insiderzy...Pozdrawiam!
          • anbxl Re: do sil 19.11.06, 20:55
            Sil,no to przeczytaj to.........
            skonczylam wlasnie studia, Stosunki Miedzynarodowe, mieszkam w Belgii,
            zamierzam aplikowac do Parlamentu, najlepiej chyba zaczac od asystenta

Mysle,ze mam prawo do zabrania glosu,bo sama jak wiesz pracowalam na 3 roznych
            kontraktach,ty bezposrednio na kontrakcie statutowym.Dodatkowo jestem w trakcie
            pewnej procedury (to na priva)i wiem,ze obecnie jest duzo trudniej jak przed
            paru laty......Naprawde sil to nie tak,ze jak ktos jest po studiach i mieszka w
            Belgii to napisze i przyjma go na asystentke.....Wiekszosc znanych mi polskich
            asystentek (rowniez ty) jest po studiach i z bogatym doswiadczeniem (wiesz,ze
            takie masz:-),a wiec najprawdopodobniej zle zrozumialas moje
            intencje.Tak,wkurzaja mnie ludzie twierdzacy,ze majac studia wyzsze powinni
            mierzyc wyzej niz pozycja asystentki.......Czy to tylko nasza polska
            mentalnosc???Niedawno poznalam w pracy Niemca,ktory jest w trakcie procedury
            epso i przyjechal z zona,ktora rozpoczela prace AD,a on z zawodu nauczyciel
            postanowil nie siedziec w domu i choc nie musi to na kontrakcie interim sprzata
            biura
            • asiunia.lux Re: do sil 19.11.06, 21:19
              anbxl, ja mysle przesadzasz z nadinterpretacja tekstu...

moefi ma jakis tam pomysl i szuka konkretnej rady. Zeby jej najlepiej doradzic
              to sie krociutko przedstawila (bardzo slusznie zreszta) i wedlug tego co
              napisala to uwazam, ze sil udzielila jej najsensowniejszej rady ("probowac na
              stanowiska w biurach partii politycznych"). Tez nie zrozumialam zabardzo co Ci
              sie w wypowiedzi sil nie spodobalo??
            • moefie Re: do sil 19.11.06, 21:20
              moje drogie..
              nie robcie tu burd..jak widac studia nie sa tu potrzebne zeby dostac sie pod
              skrzydla posla, 'plecy' zawsze skutkuja, zarowno w polsce jak i w bxli..
              • sil.bi Re: do sil 19.11.06, 21:30
                Moefi,że się powtórzę: powodzenia i niczym się nie zrażaj. Buszuj w
                internecie,aplikuj na stanowiska bez konkursów, jednocześnie zaglądając na
                stronę EPSO i czekając na ogloszenia o tychże. Doradzilabym to każdemu,kto ma
                ochotę na pracę w instytucjach UE.
                • Gość: anbxl Re: IP: *.156-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.11.06, 23:31
                  no tak,najprawdopodobniej (jak nie pierwszy raz)moje mysli zostaly nie
                  zinterpretowane jak chcialabym..........C'est la vie........tylko troche to
                  mnie dziwi,bo i sil i a znacie mnie...... :-)
                  • anbxl Re: 19.11.06, 23:45
                    Odpisalam obu :-))i pozdrawiammmmmmmm :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka