Dodaj do ulubionych

Norwegia - oferta.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 19:02
Witam.
Otrzymałem dziś propozycję,branża - budownictwo.
Pośrednik:Adecco...
Stawka 130 koron /h ,minus 30 procentowy podatek.
Mieszkanie ponad 3000 koron...
Tygodniowy czas pracy min. 37h.

Norwegia to dla mnie ziemia nieznana,waluta/przelicznik/życie tam również .

Moja pensja tu to +/- 2700pln.
Czy ktoś znający realia mógłby być uprzejmy i cokolwiek związanego z tematem
napisać ?
Będę wdzięczny,pozdrawiam,pyot.
Obserwuj wątek
    • yo_anna4 Re: Norwegia - oferta. 13.06.07, 14:38
      Bierz chłopie i nie wybrzydzaj!! Mój TŻ miał taką stawkę, jednak za mieszkanie-
      dom super full wyposarzony płacił ok 1000 NOK. 60 zł na godzinę to bardzo dobra
      stawka. Np sąsiedzi zza wschodu robią tam za ok 30 zł na godz. Jest tam osyć
      drogo, no ale napewno bedziesz w stanie odłożyć "troche" ;)
      • ronislaw Re: Norwegia - oferta. 29.06.07, 10:18
        Włączę sie tutaj. Dopiero co zjechałem do kraju z Oslo.Stawka jest jak
        najbardziej rzetelna - czy dobra / czytaj-pozwalająca zaoszczędzić / tylko przy
        37 godz pracy tygodniowo - to już jest problem . Jest to ogólnie rzecz biorąc
        stawka minimalna , socjalna , legalna . 30 % z tej stawki to faktycznie sa
        koszty podatku i ubezpieczenia przy ' legalu ". Totalnym nieporozumieniem dla
        mnie / 2,5 roku pobytu tam / jest wypowiedź yo_anny o cenie mieszkania. Nie
        wierz temu . Cena wzieta z obłoków. Skromne mieszkanie - oddzielne - zaczyna
        sie od 4,5 NOK + świadczenia + kaucja. W małych miejscowościach pod Oslo /
        Sandvika / pokój -kuchnia ,łazienka - to min. 2700 NOK. Mozna oczywiście
        mieszkac za 1200 Nok na m-c , jednakze jest to łóżko w 3-4 osobowym pokoju ,
        nigdy do końca nie wiedząc z kim zamieszkasz , najczęsciej w budynku z 4-5
        takimi pokojami , ze wspólna kuchnia i sanitariatami .Sam tak zaczynałem. Tak
        wiec o "luksusach" opisanych - zapomnij.Zresztą jak chcesz to napisz do
        mnie ,podeślę Ci fotki jak taki dom - w którym mieszkałem - wygląda.Poadam Ci
        także forum na Necie gdzie możesz poczytać o realiach w Norwegii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka