loise 21.06.07, 11:19 na pewno ktoś zdawał może ktoś jeszcze pamięta jak to wygladało? pytanka? dziękuję za jakiekolwiek info (na email) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karolinosz Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? IP: 212.243.143.* 21.06.07, 11:26 hej, ja co prawda nie zdawalam, ale polecam rejestracje na stronie www.eutests.eu - tam jest jeden plik do sciagniecia, w ktorym bardzo ladnie sa wytlumaczone ustne egzaminy z roznych fieldow, tj. ekonomia, prawo, administracja itp.. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domino Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? IP: *.206-83.static-ip.oleane.fr 21.06.07, 12:50 ...no prosze, zyczliwosc nie zna granic, chwala Ci za to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolinosz Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? IP: 212.243.143.* 21.06.07, 17:26 nie, no cos Ty, chwala to zbyt wielkie slowo, po prostu staram sie byc zyczliwa dla innych, jako, ze inni sa dla mnie rowniez zyczliwi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domino Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? IP: *.206-83.static-ip.oleane.fr 22.06.07, 11:40 Ech, ja tez sie staram, ale czasami to wredny jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? IP: 217.150.107.* 21.06.07, 12:11 Hej, zdawalem egzamin ustny z ekonomii w zeszlym roku. Pamietam niestety tylko niektore pytania: - jakie beda konsekwencje decyzji o niepodniesieniu stop procentowych przez ECB na przyszlotygodniowym spotkaniu? Jakie czynniki ECB bierze pod uwage? Jakie beda konsekwencje decyzji ECB dla innych panstw nalezacych do UE ale nie do strefy Euro? - jak oceniam z ekonomicznego punktu widzenia europejski system ograniczania emisji CO2 - wady/zalety, mozliwe korekty - jakie sa progi (mniej wiecej) w europejskiej kontroli fuzji przedsiebiorstw? Jaka jest moja opinia nt.polityki promowania 'european champions'? Jaki jest moim zdaniem zwiazek miedzy polityka konkurencji a konkurencyjnoscia gospodarki? - jakie moga byc ekonomiczne konsekwencje zamkniecia przez panstwa '15'dostepu do rynku pracy dla Rumunii i Bulgarii? Jak oceniam dotychczasowe konsekwencje otwarcia rynku pracy przez Irlandie, UK i Szwecje? Poza tym byly jeszcze pytania dotyczace mojego doswiadczenia zawodowego i motywacji do pracy w instytucjach. Byly tez 'case studies' zwiazane przede wszystkim z umiejetnoscia pracy w grupie, z trudnymi ludzmi itd. Dam znac jak sobie cos jeszcze przypomne. pozdrawiam i trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? IP: 217.150.107.* 21.06.07, 12:13 Na sali bylo w sumie 7 osob - 6 ekonomistow z roznych instytucji i jedna sekretarka. Spotkanie trwalo troche ponad godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? IP: 217.150.107.* 21.06.07, 12:16 zapomnialem dodac, ze rozmowa odbywa sie we wszystkich zadeklarowanych przez Ciebie jezykach obcych. U mnie byla po angielsku (najwieksza czesc), francusku i niemiecku. Odpowiedz Link Zgłoś
loise Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? 21.06.07, 12:18 dzieki czy to bylo na AD5? czyli ECB, euro, finanse na blache + biezace tematy + wszystko z eko zwiazane:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? IP: 217.150.107.* 21.06.07, 12:23 AD5 dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
loise Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? 21.06.07, 12:30 i udało się? jak % mógłbyś okreslic swoja wiedze i odp// w stosumku do zadanych pytań i mozliwosci odp? oni testuja granice wiedzy wiec pewno sa pytania, na które dany kandydat nie zna odp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? IP: 217.150.107.* 21.06.07, 12:36 udalo sie :) z pewnoscia nie na kazde pytanie odpowiadalem w 100% wyczerpujaco. Mysle, ze gdybym mial sobie wystawic jakas ocene to byloby to w okolicach 4+ (takie 85%). Mialem wrazenie, ze sprawdzaja raczej czy dana osoba rozumie mechanizmy funkcjonowania gospodarki i czy orientuje sie w sprawach biezacych. Nie chodzi na pewno o wykute formulki. Odpowiedz Link Zgłoś
loise Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? 21.06.07, 12:57 ale np co do tego CO2 to jest jakis system wymiany kwot, wiec zeby mówic o zaletach i korektach to trzeba bylo nawiazac chyba do jakis konkretnych cyfr? czy tak ogolnie wystarczylo? a mozesz zdradzic jak sie przygotowywałes? jesli w ogóle, bo moze sa osoby, ktore po prostu w tym siedza chyba lektura stron UE i prasy codziennej nie wystarczy, no i strone ECB, tylko ona chyba jest raczej po ang, a ja mam franc, z tego co widze to o teorie ekonomiczna nie pytaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? IP: 217.150.107.* 21.06.07, 16:08 Nie chodzilo im (chyba) o konkretne liczby tylko o szacunkowe dane. Lektura dobrych gazet, serwisow internetowych: euractiv.com, eurointelligence.com, ft.com z pewnoscia Ci pomoze. Polecam tez opracowania "think tankow": www.cer.org.uk, Bruegel, EPC itd. Ja przeczytalem jeszcze przed sama rozmowa Krugmana i Obstfelda (International Economics), nowa ksiazke Tsoukalisa i ksiazke o Europejskim Banku Centralnym Padoa-Schioppa. Przegladalem tez publikacje DG Ecofin dotyczace stanu gospodarki europejskiej (najistotniejsze rzeczy znajdziesz w executive summary). Pozdrawiam i zycze sukcesow! Odpowiedz Link Zgłoś
loise Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? 21.06.07, 16:56 merci beaucoup za tak konkretne info i rady dobrze, ze znam angielski, choc slabiej co do think tankow, to dzieki za info ze cos takiego istnieje, bo nie mialam swiadomosci znalazlam cala liste, moze przyda sie (chyba wiekszoscc jest po ang) www.rpfrance.eu/article.php3?id_article=218 tylko pewnie czesc z nich przedstawia poglady niekoniecznie zbiezne z mainstream moze nawet krytyczne? z tym chyba lepiej sie nie wychylac choc niewatpliwie podejscie krytyczne oznacza, ze ma sie juz pewna wiedze w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo Re: ktoś zdawał ustny z ekonomii? IP: 217.150.107.* 21.06.07, 17:16 2/3 mojej wypowiedzi podczas interview to byla (uzasadniona) krytyka. Jezeli opierasz sie na dobrych zrodlach to nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
loise krytyka? 22.06.07, 09:27 najpierw musze sie nauczyc jedynej slusznej linii, a potem wziac sie za alternatywne podejscia (jak czasu wystarczy) a propos krytyki, mozna trafic i na cos takiego (stare), blogs.ft.com/brusselsblog/2007/06/the_paparazzi_s.html#more juz za czasow wizytowania PL opowiesci krazyly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo Re: krytyka? IP: 217.150.107.* 22.06.07, 11:44 Mozesz nawiazac do perypetii Verheugena na poczatku rozmowy. Tak dla rozluznienia atmosfery :) Odpowiedz Link Zgłoś
loise Re: krytyka? 22.06.07, 12:37 lub na koniec: predyspozycje otwartosc i elastycznosc vs moralnosc i etyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domino Re: krytyka? IP: *.206-83.static-ip.oleane.fr 22.06.07, 15:48 Ech, to jest temat z public administration and internal procedures, hehehehe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lois lojalnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 16:09 L'intérêt général exige aussi que les membres de la Commission instaurent de bonnes relations de travail avec leurs services, fondées sur la loyauté,... ec.europa.eu/commission_barroso/code_of_conduct/code_conduct_fr.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domino Re: lojalnosc IP: *.206-83.static-ip.oleane.fr 22.06.07, 16:51 Oui, c’est vrai. Odpowiedz Link Zgłoś