Dodaj do ulubionych

Emerytury w Belgii

IP: 213.189.186.* 30.09.07, 08:43
Czy ktos sie orientuje jak wyglada system emerytalny w Belgii? Czy jest
jakies minimum ktore trzeba przepracowac zeby dostac emeryture? Na stronie ING
jest symulator ktory pokazuje wysokosc przyszlych dochodow, ale jak wstawie
swoje dane to mi pokazuje 0 Euro. Dopiero po dodaniu kilku lat aktywnosci
zawodowej wiecej to w koncu cos pokazuje. Czy pracujac przez Interim nabywa
sie rowniez prawo do emerytury, zasilku dla bezrobotnych?
Obserwuj wątek
    • Gość: Do przyszly emeryt Re: Emerytury w Belgii IP: *.166-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.09.07, 09:17
      Pracowalem 12 lat w Belgii i oczymuje 250 euros (brut) emeryture.
      Moj sasiad, inzynier, pracowal 40 lat i dostaje 1.200 (net).
    • Gość: Do przyszly Re: Emerytury w Belgii IP: *.166-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.09.07, 09:56
      www.leforem.be/informer/trv_belgique/trvbelgique_etrangers.htm
      www.rvponp.fgov.be/onprvp2004/
      www.leforem.be/accueil.htm
    • Gość: Do przyszly Praca w Belgii IP: *.166-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.09.07, 10:01
      www.expat-today.com/belgium_expats/belgique/expat3.htm
      • Gość: anbxl Re: Praca w Belgii IP: *.access.telenet.be 30.09.07, 18:27
        Tak,emerytury belgijskie to katastrofa ich wlasnego
        systemu...Dlatego wiele firm,zakladow,urzedow
        panstwowych,ministerstw w swoim pakiecie socjalnym ma tzw dodatkowe
        ubezpieczenie (chyba w PL to tzw drugi filar),ale bardzo duzo ludzi
        ubezpiecza sie w swoim banku dodatkowo,to nie kosztuje duzo.
        Cwaniaki z VL,ktorzy przepracowali za malo lat rok przed emerytura
        przeprowadzaja sie lub tylko melduja w NL-tam wszystkim (czy
        dyrektor czy robotnik)przysluguje podstawowa niezla emerytura
        • Gość: Do anbxl Emerytury w Francji. IP: *.189-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.09.07, 18:41
          Czy prawda ze b. pracownicy z Unii wyjezdaja do Francji, gdzie
          emerytury otrzymaja o 30 % wiecej ?
          • Gość: anbxl Re: Emerytury w Francji. IP: *.access.telenet.be 30.09.07, 19:40
            Naprawde nie wiem tego i nigdy nie slyszalam o tym...A moze to jakas
            podpucha???Ja wiem,ze wielu moich znajomych ze sporym stazem planuje
            powrot do swoich panstw (Wlochy,Dania)lub tzw cieplych krajow-
            Hiszpania,Portugalia
    • Gość: joebxl Re: Emerytury w Belgii IP: *.ing.be 30.01.14, 12:08
      Podlaczam sie pod taki stary watek ale w sumie ponawiam pytanie.

Czy istnieje minimalny staz pracy (placenia skladek) w BE, zeby tutaj otrzymac emeryture?
      Obilo mi sie o uszy 10 lat, ale nigdzie na oficjalnych stronach nie znajduje potwierdzenia tej informacji.
      Nie chodzi mi o to, ze np 6 lat pracy w Belgii zostanie dodane do stazu pracy w Polsce w celu obliczania tamtejszej emerytury, ale o faktyczne nabycie prawa do emerytury w BE.
      Takie ekstremalny przyklad, zeby udokumentowac o co mi chodzi: np. ktos pracowal TYLKO w BE przez 9 lat - czy w wieku 65 ma prawo do emerytury (nawet tej mini mini wyliczonej jako kwota/45*9lat i jakies inne pomniejszenia?) czy jest ten minimalny okres wymaganej pracy np 10lat?
      • Gość: anbxl Re: Emerytury w Belgii IP: 193.41.42.* 31.01.14, 10:04
        Tak, ma prawo do minimalnej emerytury ktora zostanie wyliczona z jego skladek. Np moj znajomy pracowal w Belgii 3 lata,jednak legalnie tylko 3 pierwsze miesiace (to byly lata 90 i wlascicielka go oszukala, o czym dowiedzial sie 2 lata emerytalne i czek na polski adres na... 3.60zl rocznej emerytury) tyle po przeliczeniu na zl mu przysluguje rocznie. A ty jak tu mieszkasz i pracujesz ,jestes zameldowany to mysle ze masz prawo do minimum, ktore wkrotce ma byc podwyzszone+ moze dodatek socjalny. Dowiedz sie w odpowiednim serwisie www.onprvp.fgov.be/nl/futur/paginas/kenuwpensioen.aspx
    • Gość: gosc Re: Emerytury w Belgii IP: 109.129.221.* 02.02.14, 23:08
      No wlasnie, watek jak najbardziej godny uwagi. Czy ktos wie po ilu latach wypracowanych w Belgii ma sie te upragniona emeryture? Slyszalam, ze 10 lat. W Irlandii jest 5.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka