Dodaj do ulubionych

epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD12) PL

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.08, 23:49
Dzisiaj koniec zapisów. Ktoś startuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 23:58
      jakieś 30tys chętnych
      • Gość: 110/07 Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD12 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 00:08
        Ale wiadomości, ja raczej liczę na max 100 osób.
        • Gość: sgg Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.cec.eu.int 08.01.08, 12:38
          A ja szacuje ze na AD9 bedzie pewnie jakies 500 osob a na AD12 - 250

Z roznych powodow mimo wszystko wybralam AD9 bo nie wiem jak beda
          interpretowac experience related to the field:)))
          • Gość: 110/07 Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 22:12
            Raczej mało prawdopodobne, wcześniej na AD9 było 250 osób a na AD12
            127 (podaję z pamięci). Teraz powinno być raczej mniej niz więcej,
            ja przynajmniej strartuję na AD12.
            Pozdrawiam.
    • Gość: epso/AD/110/07 epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD12) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.08, 20:33
      Pojawiło się pierwsze info o preselekcji.

Ktoś wie gdzie sprawdzić ilość osób które się zgłosiły na ten
      konkurs?
      • byly_eurokrata Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 08.02.08, 20:38
        pojawia sie po pewnym czasie na stronie epso pod "ongoing
        competitions" wraz ze szczegolami dotyczacymi komisji egzaminacyjnej
        itd
        • Gość: statystyk Re: i sa statystyki IP: *.cec.eu.int 13.02.08, 12:01
          Statystyki juz sa.
          Jak myslicie ilu kandydatow nie zglosi sie na egzamin???

I wogole to waszym zdaniem na testy werbalno numeryczne to sie da
          przygotowac czy to kwestia tego ze jak jestes dobry to jestes a jak
          nie to swiety boze nie pomoze?

I jeszcze zastanawia mnie ile osob poprostu idzie zeby sobie
          pocwiczyc albo po to zeby innym utrudnic jak to ktos napisal w innym
          watku?
          • Gość: tesciarz Re: i sa statystyki IP: *.cec.eu.int 13.02.08, 12:13
            verbali moim zdaniem nie mozna wycwiczyc, bo albo to ktos ma we krwi
            albo nie.
            Napewno mozna troche pocwiczyc numericale.
            Obawiam sie niestety, ze zglosilo sie duzo osob tak sobie,
            niespelniajacych warunkow
            • Gość: sceptyk Re: i sa statystyki IP: *.cec.eu.int 13.02.08, 14:32
              potwierdzam, ze owszem pocwiczyc troche mozna, ale jest to z
              definicji sprawdzian ogolnych predyspozycji rozumowania, wiec nie ma
              co przesadzac, lepiej sie dobrze wyspac ;-)

Też mnie martwi to że może zgłosić się sporo osób, które nie
              spełniają warunków doświadczenia a część z nich zajmie niepotrzebnie
              miejsca po preselekcji tym, ktorzy spelniają warunki a np. mieli
              ciut mniej punktów na preselekcji... Słuchajcie, a nie dałoby sie
              jakiegoś ogólno-epsowskiego paktu zawrzeć jak Polak z Polakiem, zeby
              sobie nie wchodzić nawzajem w paradę, tzn. nie pchać się dla sportu
              na preselekcję tam gdzie się nie spełnia warunków konkursu?
              • Gość: makabra Re: i sa statystyki IP: *.cec.eu.int 13.02.08, 14:42
                Hahahaha
                Az sie usmialam do lez bo mi sie zdaje ze taka solidarnoscia to Ty
                nikogo nie przekonasz.

Mam inny pomysl. Place 10EUR kadej osobie zapisanej bez spelniania
                kwalifikacji za nie podejscie do konkursu.:)) Moze to pomoze albo z
                drugiej strony moze lepiej zostawic tak jak jest bo jak rzeczywiscie
                nie spelniaja i jak powiedzmy mi sie uda przejsc preselekcje to na
                nastepnym etapie bedzie juz o wiele latwiej.
                Czas pokaze.
                • Gość: sceptyk Re: i sa statystyki IP: *.cec.eu.int 13.02.08, 16:59
                  wiesz, makabra, to tak mialo byc troche pół żartem :-). Twój pomysł
                  też niezły, chociaż o stawce to by trzeba podyskutować, nie wiem czy
                  10 EUR będzie wystarczającą motywacją, co prawda to odrobinę inn
                  asiła nabywcza dla kandydatów z Ojczyzny, ale mimo wszystko.

Będzie ciekawie, zobaczymy
                  • Gość: 110/07 Re: i sa statystyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 17:49
                    Zobaczymy ile osób nie potwiedzi a później nie przyjdzie na egzamin.

Na co startowaliście? Ja na A12 EPA czyli na razie 132 osoby na 8
                    miejsc.
                    • Gość: sceptyk Re: i sa statystyki IP: 83.222.51.* 13.02.08, 18:40
                      ja to samo
                      • Gość: sqhdgj Re: i sa statystyki IP: *.cec.eu.int 14.02.08, 15:31
                        I jak wam idzie z zapisami na egzamin???

Mi jakos nie idzie.
                        • Gość: HoU Re: i sa statystyki IP: *.17-246-81.adsl-static.isp.belgacom.be 14.02.08, 15:55
                          mi tesh

dupa zbita...
                          • Gość: sceptyk Re: i sa statystyki IP: 83.222.51.* 14.02.08, 16:01
                            ja waruję od 12:00 i nic nie wychodzi, najpierw w ogole nie działał link, a
                            teraz ciągle się pokazuje komunikat o błędzie na ostatnim etapie... no coż,
                            cierpliwosci
                            • Gość: zameldowany Re: i sa statystyki IP: *.cec.eu.int 14.02.08, 16:13
                              ja nie mialem najmniejszych problemow. W jakim miescie sie
                              zglaszaliscie?
                              • Gość: sceptyk Re: i sa statystyki IP: 83.222.51.* 14.02.08, 16:54
                                ja w Luksemburgu. Probowalem tez testowo otworzyc Bruksele i Warszawe, wszedzie
                                to samo "an error has occurred, please try again later". Nikt nie odpowiada ani
                                pod numerem osrodka egzaminacyjnego ani pod infolinia podana na stronie EPSO...
                            • Gość: 110/07 Re: i sa statystyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 16:14
                              Spokojnie, mamy jeszcze trochę czasu. Pewnie coś im baza padła i
                              serwer wyrzuca błąd. Do jutra pewnie naprawią.
                              • Gość: zameldowany Re: i sa statystyki IP: *.cec.eu.int 14.02.08, 16:22
                                u mnie nic nie padlo, mozna sobie bylo wybierac rozne kraje,
                                terminy, wszystko dzialalo bez zarzutu, mam juz nawet maila z
                                potwierdzeniem terminu
                                • Gość: 110/07 Re: i sa statystyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 16:40
                                  Miejsce testu : Warszawa - ciągle dostaję komunikat

An error has occurred, please try again later.

test site(s) available. To view other sites, choose a different
                                  location.

Test Sites
                                  Address
                                  Schedule Appointment
                                  Site Info, Driving Directions WARSAW, POLAND
                                  Phone: 48 22 745 06 91
                                  Site Code: 8073 Polish-Japanese Institute of IT
                                  lll.floor ul. Nowogrodzka 84/86
                                  WARSAW 02-018

• Gość: sceptyk Re: i sa statystyki IP: 83.222.51.* 15.02.08, 17:05
                      Czy ktos ma moze informacje ile trzeba bylo miec minimalnie punktow z
                      preselekcji zeby przejsc dalej na konkursach AD9/AD12 sprzed dwóch lat?
                      • Gość: sqdhd Re: i sa statystyki IP: *.cec.eu.int 15.02.08, 17:09
                        A co ci da taka informacja?

Ilosc punktow do przejscia zalezy od:
                        ilosci ludzi
                        kalibru przystepujacych do konkursu
                        i trudnosci testu

Co do ilosci ludzi to sobie owszem mozesz pomedytowac i poporownywac
                        co do kalibru to historycznie wiadomo ze co konkurs tym kaliber
                        lepszy i lepiej przygotowany

co do trudnosci testu to tego nie wie nikt:)))

I tak suma sumarum wiekszosc znas zjandzie sie w grupie nazywanej
                        LOOSERS:)))
                        • Gość: sceptyk Re: i sa statystyki IP: 83.222.50.* 16.02.08, 11:41
                          > A co ci da taka informacja?
                          Jakąś wartość jednak ma. Liczba (NB: nie ilość) ludzi jest zbliżona, trudność
                          testu również, zakładam że kaliber ludzi również podobny (byc może nieco wyższy,
                          jak piszesz). Zatem jeśli wtedy wystarczało 80% to teraz trzeba przyjąć to jako
                          minimum. Nie ma taka informacja znaczenia?
                      • Gość: 110/07 Re: i sa statystyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 17:24
                        Wtedy miałem i przeszedłem:

Test a): 42.857 /50
                        Test b): 38.71 /50
                        Total points for tests a) and b) together: 81.567/100 (pass mark 60)

• Gość: sceptyk Re: i sa statystyki IP: 83.222.50.* 16.02.08, 11:36
                          dzieki wielkie za to info! to jest jakis punkt wyjscia do porownan.
                        • Gość: sceptyk Re: i sa statystyki IP: 83.222.50.* 16.02.08, 11:42
                          może to nadmierna ciekawość, ale piszesz że przeszedłeś wtedy. A9 czy A12? I co
                          było potem? pozdrawiam
                          • Gość: 110/07 Re: i sa statystyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 20:56
                            A9
                            Później był Assessment Centre i następnego dnia spotkanie z komisją.
                        • Gość: sceptyk Re: i sa statystyki IP: 83.222.52.* 02.04.08, 12:44
                          Dla upewnienia się, wtedy chodziło o konkurs AD/21-22/05?

Pytam, bo właśnie zrobiłem w ramach ćwiczeń oba testy z tamtego
                          konkursu.

Verbal wydał mi się wyjątkowo łatwy a do tego było niesamowicie dużo
                          czasu (60 min aż na 35 pyt), po raz pierwszy w życiu udało mi się
                          zrobić 100% dobrze. Ale może to była kwestia wyjątkowo dobrej formy.
                          DLa porównania Verbal z AD/5-6-7/05 był ciężki a było tylko 45 minut
                          na 30 pyt., robiąc go na próbę miałem 5 źle.

Natomiast z Numerical Ad/21-22/05 męczyłem się, zwł. pod koniec
                          (robiłem bez kalkulatora, zmęczenie umysłu rośnie szybko) i zdążyłem
                          wyliczyć 23 z 31 w 60 min, razem z trafnymi strzałami na ślepo dało
                          mi to 25/31; łączny wynik z obu testów zatem ok. 91%.

Jakby się to udało powtórzyć w realu to byłoby bosko (dla mnie), ale
                          wiadomo że w realnych warunkach jest zawsze sporo gorzej (stres itd).
    • Gość: AS Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 16:38
      Ja też spędziłem dużo czasu online i na telefonie, zeby sie
      zarejestrować w ten sposob. Otrzymałem wiadomość,że nie ma mojego
      zgloszenia w systemie. Sugerowano, abym skontaktował sie z EPSO, co
      też nieskutecznie czyniłem. Konikt nie odbieral telefonów a na
      emaila odpowiedział automat. Około 15 w czasie próby rejestracji
      pojawiła sie informacja , ze jest jeszcze jedno !!!!!!!!! wolne
      miejsce w Warszawie, a ja nie mogłem się nawet na nie załapać , bo
      znowu był jakis bład . Wreszcie po 15 dokonałem rejestracji. Maja
      totalny bałagan.
      • byly_eurokrata Historia lubi sie powtarzac... 14.02.08, 20:05
        byly kiedys zapisy na CAST 25 chyba, wlasnie na tej samej zasadzie, forum szalalo, przez ponad tydzien nie mozna sie bylo na nic zapisac, ludzie wariowali, probowali o 3 rano itd, nic, same bledy, posypaly sie skargi do EPSO, epso przedluzylo termin zgloszen. Ale niektorzy zesperowani pozapisywali sie na egzamin w paryzu czy w Rzymie, bo w Warszawie niby miejsc juz nie bylo, potem sie jednak pojawily.
        Teraz widze jest znow ten sam cyrk. Poczekajcie 2-3 dni, powinno sie uspokoic, chyba ze ktos moze tylko w jeden konkretny dzien, to powinien interwenionwac do skutku
        • Gość: 110/07 Re: Historia lubi sie powtarzac... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 07:46
          Dzisiaj rano się udało, zarejestrowałem się na 17tego w Warszawie
          • Gość: sceptyk Re: Historia lubi sie powtarzac... IP: 83.222.51.* 15.02.08, 09:06
            to samo Luksemburg, był spory wybór dat marcowych i kwietniowych.
            • Gość: 110/07 Re: Historia lubi sie powtarzac... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.08, 11:39
              I jak idą przygotowania?

Poszukuję wzorów (przykładów) jak powinna w/g EPSO wyglądać
              dokumentacja czyli, notatka, memo, sprawozdanie itp. Ktoś moze
              posiada wzory?
              • Gość: dfg Re: Historia lubi sie powtarzac... IP: *.cec.eu.int 27.02.08, 12:18
                A do jakiego to konkursu?

• Gość: sceptyk Re: Historia lubi sie powtarzac... IP: 83.222.50.* 29.02.08, 23:38
                o czym Ty mowisz? do jakiego to etapu by mialo byc? Po preselekcji jest
                assessment centre+interwju i to tyle
                • Gość: 110/07 Re: Historia lubi sie powtarzac... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.08, 10:36
                  Assessment centre już przeżyłem i interview też w poprzednim
                  konkursie AD9 więc wiem jak to wygląda.

Wcześniej nie pracując "inside" chciałem poznać wymagane szblony
                  dokumentacji bo to może być przydatne więc powtarzam, ktoś mógłby
                  podać jakieś przykłady dokumentów? Notatka, sprawozdanie itp...
                  • Gość: gosc Re: Historia lubi sie powtarzac... IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 01.03.08, 20:02
                    Pracuje od dwoch lat dla jednej z instytucji UE i nigdy nie
                    slyszalam o szablonie notatki, sprawozdania czy czegos takiego dla
                    potrzeb EPSO. Przeszlam konkurs nie pracujac "inside". Na egzaminie
                    pisemnym mialam napisac sprawozdanie, zrobilam to tak jak zazwyczaj
                    pisalam sprawozdania i zdalam. Jestem zaskoczona pytaniem...
    • Gość: 110/07 Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 11:18
      Jeż jestem po i mam mieszane uczucia:

1.Verbale chyba nawet łatwiejszy niż w poprzedniej edycji.

2.Numericale natomiast są gorsze, to znaczy sposób przeprowadzenia
      jest gorszy. W wersji papierowej mogłem szybko przelecieć łatwe
      zadanka i spokojnie wrócić do tych trudniejszych i najtrudniejszych
      a w wersji komputerowej jest to trudniejsze i wymaga więcej czasu do
      przeprowadzenia (choćby zapoznanie się z testem i wyłowienie tych
      łatwiejszych zadanek). Dlatego leciałem po kolei a to skutkowało
      niedobrym rozłożeniem czasu (w końcu nie wiedziałem ile jeszcze
      zadanek łatwych i trudnych przede mną).
      • Gość: Walentyna Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.cec.eu.int 17.03.08, 11:26
        Dzieki ze sie podzieliles wrazeniami.

A na jak trudne ogolnie okreslasz numeryczne?
        Jakis typ zadan trudniejszych pamietasz?

• Gość: 110/07 Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 13:10
          Połowa dość łatwa i po 25% trudne i bardzo trudne. Większość można
          obliczyć ale ok 30% to jest tylko szacowanie która odpowiedź jest
          prawidłowa bo nie ma czasu na rozwiązanie.
          • Gość: sceptyk Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: 83.222.54.* 17.03.08, 22:43
            Dzieki za podzielenie się wrażeniami! No tak też podejrzewałem że numeryczne
            mogą być trudne skoro aż 2 min na pytanie średnio wypada.

A czy to prawda, że do każdego pytania w obu testach jest osobny tekst lub
            wykres/tabela? To też zmiana w stosunku do dawnych testów (zazwyczaj były bo 3
            pytania na jeden tekst/wykres)
            • Gość: 110/07 Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 23:11
              Potwierdzam, 20 pytań to 20 różnych danych. Mam wrażenie iż numerale
              są trudniejsze niż były wcześniej w wersji pisemnej, choć to może
              być złudno-subiektywne odczucie.
            • Gość: AS Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.08, 18:32
              Czy ta sama zasada jeden wykres/tabela - jedno pytanie dotyczy
              rowniez verbali?
              • Gość: 110/07 Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.08, 18:42
                Dokładnie tak samo.

Tutaj można zobaczyć jak to wygląda (choć akurat to jest prezentacja
                i nie można go ukończyć)

europa.eu/epso/application/cv_new/letters/annexes/epso_demos_en/
                • regge2008 Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 19.03.08, 00:07
                  co prawda zdawalam AD5 dla inzynierow, ale moge porownac z
                  zeszlorocznym AD5 dla EPA... i niestety numericale sa duzo
                  trudniejsze niz wczesniej. Myslalam ze dla inzynierow zmienili, ale
                  widac ze dla wszystkich nowe testy sa. Werbale byly latwiejsze niz
                  wczesniej.
                  Poniewaz pola pytan jest pewnie ta sama wiec w sumie niewielka
                  roznica jest.
      • Gość: juz po Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 22.03.08, 17:25
        Ja tez juz jestem po. Pierwszy raz zdawalam na komputerze i dla mnie
        bylo o wiele latwiej - zarowno numeryczne jak i werbalne. Po raz
        pierwszy udalo mi sie zmiescic w czasie na obu testach! Moja
        konkluzja: penie w wiekszosci wypadkow nie zrozumialam pytania i
        dlatego wydaje mi sie, ze bylo latwiej...
        W werbalach podobalo mi sie, ze teksty byly krotkie, wiec nie trzeba
        bylo czytac 20 zdan, zeby wylowic ten 1 wyraz.
        W numerycznych duza pomoca byl kalkulator. Ale ogolnie zadania byly
        tego samego typu co na papierze, wiec jak ktos ma poprzednie testy
        to dobrze sobie troche pocwiczyc, zeby podlapac sposoby na
        rozwiazanie podobnych zadan na prawdziwym egzaminie.
        • Gość: AS Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 18:41
          czy pytania byly tego typu czy jeszcze trudniejsze:
          "Marc and Stéphanie are walking from Kwarst to Grobur. They cover
          the first five kilometres together, but Stéphanie then suddenly
          accelerates and walks twice as fast for an hour before reverting to
          her initial speed. She arrives in Grobur half an hour later.
          Altogether, she has walked for two and a half hours. Marc maintains
          the same speed throughout his journey: how much later does he arrive
          at Grobur than Stéphanie?"
          • Gość: sceptyk Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: 83.222.52.* 03.04.08, 10:11
            wyszlo mi: "1 hour". Liczylem jakies 2 minuty. Ale zdaje sie, ze ten
            typ zadania juz gdzies spotkalem w jakiejs książce. Ze starych
            testów EPSO, które przerobiłem wynikałoby że raczej tego typu
            zadania (narracyjnych, bez tabeli) się nie zdarzają, ale kto wie czy
            tego nie zmienili, wszystko jest coraz trudniejsze...
            • polished Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 03.04.08, 10:53
              Nic sie nie zmienilo, na I tescie pytania dotycza interpretacji i wylawiania
              danych z tekstu, czesc ma charakter "statystyczny" - trzeba obliczyc jakies
              roczne przyrosty czy udzialy czynnika X w populacji itp. To samo co na
              wczesniejszych testach verbal and numerical. Tylko na komputerze robi sie to
              troszke trudniej niz w wersji papierowej wg mnie.
              W tym konkursie schody zaczynaja sie w fazie "oralnej" - komisja moim zdaniem
              oczekuje sprawnego menadzera, ktory w dodatku ma mocna i bieżącą wiedzę
              merytoryczną w danej dziedznie - i może z marszu objac stanowisko HoU.
              • Gość: sceptyk Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: 83.222.52.* 03.04.08, 11:15
                dzieki za info o testach; czyli nastawiam się na klasykę.
                Ze schodami w fazie "oralnej" to masz rację z jednej strony
                (umiejętności znacznie bardziej kompleksowe niż na teraz), z drugiej
                strony tych 8 sprawnych menadżerów zostanie wyłonionych spośród 20
                osób, a teraz
                • Gość: a tak naprawde?? Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.28.83.160.coditel.net 04.04.08, 17:56
                  Naprawde dla was ten egzamin byl taki latwy???

Bo mi sie wydawal bardzo trudny, szczegolnie czesc numeryczna.
                  • Gość: sceptyk Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: 83.222.52.* 04.04.08, 18:19
                    Wlasnie jestem po, niestety tez wydal mi sie trudny i to
                    • Gość: AS Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 22:10
                      Witaj w klubie.Mnie też się ciężko zdawało.Było stanowczoza mało
                      czasu,zarówno na werbale jak i na numerale.Ja wiem , że złej
                      baletnicy to przeszkadza rąbek spódnicy. Mam wrażenie, że
                      występowałem w jakiejś dyscypinie olimpijskiej to znaczy w biciu
                      rekordów na czas. Przecież nie o to chyba chodzi. Od szybkiego
                      liczenia i analizowania tekstow sa coraz szybsze komputery.
                      Żle to wiedzę
                      kiedy można spodziewać sie wynikow?
                      • byly_eurokrata Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 04.04.08, 22:33
                        Gość portalu: AS napisał(a):
                        Mam wrażenie, że
                        > występowałem w jakiejś dyscypinie olimpijskiej to znaczy w biciu
                        > rekordów na czas. Przecież nie o to chyba chodzi. Od szybkiego
                        >od liczenia i analizowania tekstow sa coraz szybsze komputery.

wlasnie o to chodzi w tych testach. Bo w domowym zaciszu i z
                        nieograniczhona iloscia czasu, to kazdy trojkowy uczen ze szkoly
                        predzej czy pozniej by prawidlowo odpowiedzial na 95% pytan

> kiedy można spodziewać sie wynikow?
                        Na pewno przed testem dostales informacje o przebiegu, tam z reguly
                        jest napisane, kiedy beda wyniki.

• Gość: sceptyk Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: 83.222.52.* 04.04.08, 22:40
                          > Bo w domowym zaciszu i z
                          > nieograniczhona iloscia czasu, to kazdy trojkowy uczen ze szkoly
                          > predzej czy pozniej by prawidlowo odpowiedzial na 95% pytan

Zgadzam się, że m.in. o to chodzi, ale ośmielam się spekulować, że
                          chyba nikt sensownie przygotowujący się do tych testów nie daje
                          sobie nieograniczonej ilości czasu na rozwiązanie, bo to się
                          mijałoby z celem, w końcu mówimy o matematyce na poziomie góra 5
                          klasy podstawowej (no, może plus składane procenty i średnie ważone)
                          więc czas jest wszystkim.
                          • byly_eurokrata Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 04.04.08, 22:51
                            i o to chodzi, zeby w warunkach stressu dac sobie rade ze srednio
                            trudnym zadaniem.
                            Oczywiscie ze preselekcje nie sa optymalne, ale przynajniej sa
                            obiektywne i wykluczaja zdawanie po znajomosci, a to zawsze cos.

• Gość: sceptyk Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: 83.222.52.* 05.04.08, 19:25
                              jasne, to bardzo duży ich plus i to trzeba EPSO oddać. Z drugiej
                              strony ten system można by dość łatwo ulepszyć, tak jak opisywałem.
                              Był już 1 precedens: niedawny AST/37 (tam zdecydowano się doprosić
                              ludzi spod kreski po przejrzeniu dokumentów pierwszej partii osób,
                              która przeszła eliminacje - widocznie odsetek tych co przeszli, ale
                              nie spełniali kryteriów był spory). Ale to niestety raczej wyjątek
                              od reguły (EPSO w tym przypadku "załatwiło" jedno nieopatrzne zdanie
                              z Dz.U., które w zasadzie wymusiło taką opcję z obawy przed
                              procesami); w kolejnych konkursach już ten "błąd" naprawiono :-(.
                      • Gość: sceptyk Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: 83.222.52.* 04.04.08, 22:37
                        napisali w "Guide" że prawdopodobnie na początku maja, więc pewnie
                        po długim weekendzie.

Poczekamy zobaczymy, trudno przewidzieć jak się rozłożą ostatecznie
                        wyniki... Nadzieja będzie aż do maila z EPSO zaczynającego się
                        od "We regret to inform you..." :-).

Zgadzam się, że metoda odsiewu jest dość brutalna (zwłaszcza jeśli
                        się odpadnie :-); moim zdaniem dużo poprawiło by w tym systemie
                        wprowadzenie zasady, że do dalszych etapów doprasza się osoby "spod
                        kreski" na miejsce tych, co przejdą eliminacje ale nie spełniają
                        wymogów konkursu (co można stwierdzić dopeiro po analizie
                        nadesłanych dokumentów). Nic by to nie absolutnie nie kosztowało
                        (może poza przedłużeniem oczekiwania dla grupy "tuż pod kreską"), a
                        na pewno system byłby sensowniejszy.

Na obecne konkursy mógł się zapisać każdy, kto uzyskał dyplom
                        magisterski najpóźniej w 1998 roku (albo przynajmniej tak PODAL
                        zapisując się...)
                        • polished Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 06.04.08, 21:32
                          Ja tez uwazam, ze nie bylo to łatwe, o ile w części VER miałem chyba tylko jedną
                          poważną wątpliwość to już w NUM zwyczajnie się nie wyrobiłem i aż 5 ostatnich
                          pytań "strzeliłem".
                          Ale dalej będzie jeszcze gorzej - poprzednim razem na ustnym miałem bodajże w
                          ciągu 45 minut wymyślić strategię dla firmy zagrożonej globalizacją. Nie mając
                          praktyki biznesowej robiłem to raczej na wyczucie, ale jakoś poszło - odpadłem
                          dopiero na ostatnim etapie - merytorycznym :(
                          • Gość: AS Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 23:41
                            Można wiedzieć jaki to był konkretnie konkurs.
                            • polished Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 07.04.08, 09:30
                              wczesiejszy jaki byl na AD9/AD12, tj. AD 21/05

p
                              • Gość: AS Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.08, 10:23
                                Powodzenia tym razem.
                              • Gość: sceptyk Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: 83.222.52.* 07.04.08, 19:00
                                a czy zdradzilbys ile miales łącznie punktów z preselekcji wówczas?
                                Kolega 110/07 pisał, że miał 81.5% i przeszedł; ciekawym czy były to
                                okolice minimum, czy też może kreska była odrobinę niżej (to tak w
                                ramach jałowych spekulacji czy ze swoim raczej marnym chyba wynikiem
                                mogę na coś liczyć czy też od razu sobie odpuścić).
                                S.
                                • Gość: bez sensu Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: *.28.83.160.coditel.net 08.04.08, 08:08
                                  Ta wiadomosc jest bez sensu bo konkursy na papierze byly latwiejsze
                                  nie mowiac juz o tym ze tamten byl bardzo latwy gdzie szczegolnie na
                                  czesci verbalnej ludzie robili prawie wszystkie odpowiedzi poprawnie.

Takze porownanie nic Ci nie da, najwyzej sie troche zdolujesz i
                                  tyle. A po co?

Podebatujemy w polowie maja.
                                  • Gość: sceptyk Re: epso/AD/109/07 (AD9) and epso/AD/110/07 (AD1 IP: 83.222.52.* 08.04.08, 23:07
                                    Jestem realistą, więc daleko mi do dołowania, tak sobie chciałem
                                    czymś wypełnić te parę tygodni czekania na wyniki, ale jak uważasz.
                                    Pożyjemy zobaczymy. Pozdrawiam. S.
    • Gość: pbm Re: epso/AD/109/07 (AD9) assessment centre IP: *.cec.eu.int 11.04.08, 15:59
      co to jest assessment centre i jak w ogole wyglada zabawa, jak sie
      przejdzie preselekcje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka