chrooper 15.09.09, 12:45 a ja jestem leworęczny a nożyczki czy obierak trzymam w prawej. chociaż pisać prawą nijak nie umiem :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cherrydor Wszystko o leworęczności 15.09.09, 14:50 Ja raczej jestem obureczna, bo pisze tylko lewa i niektore czynnosci moge robic lewa reka, chociaz wole prawa i prawa lepiej mi to wychodzi niz lewa;) Odpowiedz Link Zgłoś
kzaib Re: Wszystko o leworęczności 15.09.09, 15:38 tez jestem leworeczna i poza pisaniem niewiele czynnosci wykonuje lewa reka. A teraz wezcie zwykle nozyczki, albo otwieracz do puszek do lewej reki i zrozumiecie dlaczego! Jesli jednak tylko sprzet na to pozwala, jestem leworeczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: Wszystko o leworęczności 15.09.09, 18:47 A czy to w ogole ma jakies znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
stofftier Wszystko o leworęczności 15.09.09, 21:47 dlaczego w Polsce jest mniej leworęcznych (8% populacji) niż ogólnie na świecie (10%)?? specjalne pióro kulkowe: pióra kulkowe oraz zwykłe długopisy są symetryczne, wydaje mi się, że większość zwykłych pisadeł, nie udziwnionych nijak, jest symetryczne, więc na czym ma polegać "specjalne" pióro dla leworęcznych? Tak się zastanawiam... (jako osoba praworęczna): leworęczni całe życie muszą zmagać się z przedmiotami z założenia dla praworęcznych, od małego więc muszą się więcej nagłówkować i nakombinować, choćby to było zwykłe użycie linijki :) kreatywność wzrasta :) pozdrowienia dla leworęcznych :) Odpowiedz Link Zgłoś
p.p.b Re: Wszystko o leworęczności 15.09.09, 23:45 > dlaczego w Polsce jest mniej leworęcznych (8% populacji) niż ogólnie na > świecie (10%)?? Prawdopodobnie z powodu opisanego w artykule - w Polsce nagminnie przestawiano dzieci na prawą rękę. W tej chwili te osoby są raczej oburęczne i nie wliczają się do tej statystyki. > specjalne pióro kulkowe: pióra kulkowe oraz zwykłe długopisy są symetryczne, Tak, ale może chodzi o szybkość wysychania tuszu? Ja pisząc zacieram po sobie zewnętrzną krawędzią dłoni - po piórze (także kulkowym) rękę ciężko jest domyć :) Praworęczny ma trochę więcej czasu zanim wróci w to samo miejsce kartki linijkę niżej... > Tak się zastanawiam... (jako osoba praworęczna): leworęczni całe życie muszą > zmagać się z przedmiotami z założenia dla praworęcznych, od małego więc muszą > się więcej nagłówkować i nakombinować, choćby to było zwykłe użycie linijki :) I owszem, ale akurat linijka jest złym przykładem, a leworęczna linijka, o której jest w artykule, to w ogóle pomysł szkodliwy - dzięki niemu leworęczne dzieci mają szansę na zupełnie nowego rodzaju kłopoty z matematyką, kiedy nauczą się dziwacznie orientować osie na wykresach... Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Wszystko o leworęczności 15.09.09, 23:47 Masz rację ,osoby leworęczne mają pod górkę.Począwszy od nożyczek,obieraczek,linijek,a nawet łyżek do sosów,czy wazowych z wylewką z lewej strony/dla praworęcznych/Ja należę do tych Lewusów,którzy zostali zmuszeni do pisania prawą i dlatego jestem oburęczna.Jest mi wszystko jedno,czy trzymam narzędzie igłę,widelec w prawej,czy lewej ręce,a ile to daje możliwości.A zabawa np. w restauracji,czy na przyjęciu,gdy sztućce trzymam odwrotnie i ci jednoręczni/prawo/przekładają widelec do prawej ręki i nic im nie wychodzi.Ale już siedzenie przy stole obok praworęcznego,to problem,bo jest zazwyczaj zbyt mało przestrzeni.Ale to główkowanie od małego rozwija i my mańkuci jesteśmy sprawniejsi,łatwiej dajemy sobie radę w kryzysowych sytuacjach,no i górą nasi,czyli ci co mają lepiej rozwiniętą prawą pólkulę mózgu.Czasami zastanawiam się ,czy o praworęcznych nie należy mówić lewusy,bo to u nich lewa półkula mózgu lepiej funkcjonuje Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Wszystko o leworęczności 15.09.09, 23:52 No i w sporcie też jesteśmy górą,bo np w piłce ręcznej,tenisie ,siatkówce sprawiamy trudności praworęcznym przeciwnikom Odpowiedz Link Zgłoś
aga999929 Wszystko o leworęczności 16.09.09, 02:06 Moja córcia ma 7 lat i właśnie spontanicznie się przestawia z lewej rękina prawą. 1/3 jedzeniai rysowania robi prawą ręką a resztę lewą. Może to wpływ obserwacji a może coś w niej dojżewa.Inna rzecz, że ona bardzo słabo rysuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gdsta Re: Wszystko o leworęczności 16.09.09, 21:14 sprawdź które oko ma dominujace i jesli lewe to niech nie rezygnuje z lewej reki; obie powinny być sprawne ale dominujaca ta co oko; przy lateralizacji skrzyzowanej dziecko ma kłopoty z pisaniem i czytaniem i poważne kłopoty z matematyka ; to nie sa zarty robimy dziecku krzywdę przestawiając reke ; są ludzie bez dominujacej ręki i to niestety jest najgorsza wersja; Co do kłopotów z matmą - wyobraźcie sobie ze nigdy nie macie pewności czy widzicie 12 czy 21 to najdrobniejszy skutek lateralizacji skrzyzowanej; Odpowiedz Link Zgłoś