harry_man Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 16:39 Widać Brytyjczycy zazdrościli Niemcom prostego i szybkiego sposobu na pozbycie się złomu ze swoich ulic i postanowili zadziałać w podobnym kierunku. Tak więc złomie z UK - przybywaj!!! Wygłodniały naród polski już na Ciebie czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
a_gurk Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 16:54 Kolo, wpierw pomieszkaj na Wyspach nawet tych prowincjonalnych, potem przejedz sie do Ojczyzny i wtedy pisz cokolwiek o zlomie. Zwlascza jego nadreprezentacji na ojczystej ziemi. Ps. Na marginesie. Angielski 'zlom' czyli auta starsze niz 50 lat to przewaznie swietnie utrzymane cacka pokazywane na zlotach. Odpowiedz Link Zgłoś
harry_man Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 17:13 Nie trzeba mieszkać w WB żeby przewidzieć w jakich samochodach będą gustować sprowadzający je Polacy. Nie widzę też żadnego logicznego argumentu który przemawiałby za umożliwieniem rejestracji takich samochodów w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 17:21 harry_man napisał: > Nie trzeba mieszkać w WB żeby przewidzieć w jakich samochodach będą gustować > sprowadzający je Polacy. > > Nie widzę też żadnego logicznego argumentu który przemawiałby za umożliwieniem > rejestracji takich samochodów w Polsce. a ja nei widze, zadnego logicznego argumentu przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
harry_man Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 18:12 > a ja nei widze, zadnego logicznego argumentu przeciw No to może zobaczysz jak wylądujesz w szpitalu (albo gdzie indziej...) po tym jak jakiś kretyn zabrał się za wyprzedzanie nie wiedząc czy coś nie jedzie z naprzeciwka. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 18.10.09, 05:43 > No to może zobaczysz jak wylądujesz w szpitalu (albo gdzie indziej...) po tym > jak jakiś kretyn zabrał się za wyprzedzanie nie wiedząc czy coś nie jedzie z > naprzeciwka. ;] Do tego, jak wskazują statystyki, samochód z kierownicą po prawej akurat nie jest potrzebny... Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 18:23 >Nie widzę też żadnego logicznego argumentu który przemawiałby za ?>umożliwieniem rejestracji takich samochodów w Polsce. A to juz twoj problem ze malo widzisz, i brak ci wyobrazni. Pytanie pomocnicze: Dlaczego w UK mozna rejestrowac samochody LHD? Odpowiedz Link Zgłoś
harry_man Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 18:34 Mam na tyle wyobraźni żeby przewidzieć jak zachowają się statystyki wypadków, kiedy pozwoli się nam na jazdę samochodami z kierownicą po prawej stronie. Najwyraźniej to nie ja tu mam problemy ze wzrokiem. > Pytanie pomocnicze: Dlaczego w UK mozna rejestrowac samochody LHD? Chcesz porównywać UK z Polską? Zerknij no sobie łaskawie na mapę i popatrz po jakich drogach się u nas podróżuje. Poza tym nie ma żadnego przymusu bezmyślnego naśladowania krajów zachodu. Co Brytole robią u siebie to ich sprawa. Ja mieszkam w Polsce i nie chcę tutaj ich samochodów (tak jak wiele krajów nie chce naszych pracowników na ich rynku pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 18:45 harry_man napisał: >Mam na tyle wyobraźni żeby przewidzieć jak zachowają się statystyki >wypadków, kiedy pozwoli się nam na jazdę samochodami z kierownicą po >prawej stronie. Juz wolno sie nimi poruszac. Kazdemu. Nie zrozumiales artykulu, ani istoty problemu. >Chcesz porównywać UK z Polską? Zerknij no sobie łaskawie na mapę i >popatrz po jakich drogach się u nas podróżuje. Nie dyskutujemy o tym gdzie kto jezdzi, ani po jakich drogach, tylko o tym gdzie i co wolno ZAREJESTROWAC. Nie zrozumiales artykulu, ani istoty problemu. >Co Brytole robią u siebie to ich sprawa. Co to sa "Brytole"? Nie ma takiej nacji. >Ja mieszkam w Polsce I stad pewnie ten patriotyczny nick ktorym sie poslugujesz :-> >i nie chcę tutaj ich samochodów No to masz spory problem, bo nikt im tu ich samochodami, na szczescie, nie zabroni przyjezdzac, i jak beda chcieli to sobie beda nimi jezdzic po Polsce, tobie na zlosc :-> Odpowiedz Link Zgłoś
harry_man Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 18:59 No i znowu - to nie ja jestem tym który nic nie rozumie. Po prostu trzeba Ci wszystko tłumaczyć, bo zrozumienie prostych do odczytania skrótów myślowych jest dla Ciebie za trudne. > Juz wolno sie nimi poruszac. Kazdemu. Proszę bardzo jeżeli ktoś przyjedzie sobie takim samochodem z UK jako turysta, czy rodak w odwiedziny. Odsetek takich aut jest obecnie bardzo mały, więc można to przeboleć. > Nie dyskutujemy o tym gdzie kto jezdzi, ani po jakich drogach, tylko o tym gdzi > e i co wolno ZAREJESTROWAC Serio? Nie rozumiesz w jaki sposób te dwie sprawy są ze sobą powiązane? Podpowiem, że po drogach jeżdżą auta które trzeba ZAREJESTROWAĆ! > Co to sa "Brytole"? Myślę, że wiesz tylko koniecznie chcesz się do czegoś przyczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 18.10.09, 05:46 harry_man napisał: > Mam na tyle wyobraźni żeby przewidzieć jak zachowają się statystyki wypadków, > kiedy pozwoli się nam na jazdę samochodami z kierownicą po prawej stronie. No jak? > Chcesz porównywać UK z Polską? Zerknij no sobie łaskawie na mapę i popatrz po > jakich drogach się u nas podróżuje. Po takich mniej więcej: orys.blox.pl/2009/09/Szkockie-drogi.html Nasze zwykle są szersze, ale za to bardziej zatłoczone. Z pozycji kilku lat zawodowego jeżdżenia po Polsce i kilku lat zawodowego jeżdżenia po Szkocji i UK śmiem twierdzić że jest remis. Brytyjskie autostrady ładnie wyglądają na mapach, ale są tak zatłoczone, że masakra. M6 to jest jeden wielki parking na przykład. Za to prowadzimy na polu chamstwa drogowego. > Poza tym nie ma żadnego przymusu bezmyślnego naśladowania krajów zachodu. Co > Brytole robią u siebie to ich sprawa. Ja mieszkam w Polsce i nie chcę tutaj ich > samochodów (tak jak wiele krajów nie chce naszych pracowników na ich rynku prac > y). Nikt Ci kupować takiego samochodu nie każe. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 17:19 Dziecko, tu nie chodzi o auta zabytkowe, na ktore sie chucha i dmucha, tylko o przecietne Vauxhalle i CO w wieku od 10 lat w gore. Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 17:36 cehaem napisał: > Dziecko, tu nie chodzi o auta zabytkowe, na ktore sie chucha i dmucha, tylko o > przecietne Vauxhalle i CO w wieku od 10 lat w gore. dziecko, jezdze codziennie po UK od 4 lat i takich wrakow jakie czasami widac w PL tutaj po prostu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 17:55 > dziecko, jezdze codziennie po UK od 4 lat i takich wrakow jakie > czasami widac w PL tutaj po prostu nie ma W Niemczech tez nie ma. Bo juz sa dawno w Polsce. Dzisiejsze 10-latki angielskie beda moze eksploatowane przez 2-3 lata. Jesli trafia do Polski, to 7 lat i wiecej. Ich naprawa i eksploatacja w Wlk. Brytanii po prostu sie nie juz nie oplaca, wiec wtedy trafiaja do Europy Wschodniej lub Afryki (te troche gorsze). To jest wlasnie geneza polskiego zlomu na drogach Odpowiedz Link Zgłoś
harry_man Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 18:14 Ja tam wolę jeździć wśród wraków niż cienkich kierowców za kółkiem auta z kierownicą po złej stronie. Pomijam fakt, że te auta z kierownicą po złej stronie też będą wrakami... może trochę nowszymi. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Złomie z Wielkiej Brytanii - przybywaj! 17.10.09, 21:31 Ja wole jezdzic posrod takich, co wiedza, do czego sluzy kolko, za ktorym siedzia. Niestety w kazdym czlowieku spoczywa pewna ilosc glupoty. Juz dzis spora ilosc "kierowcow" to modercy na kolkach. Strach myslec, ze fakt, ze siedzia za kierownica po prawej stronie z pewnoscia nie da im do myslenia. Chocby w takim narodowym sporcie, jakim jest wyprzedzanie w poblizu przejsc dla pieszych... Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: I jeździć po lewej 17.10.09, 17:25 syndyk.iv.rp napisała: > Jak wolność, to wolność! > a UK nawet 10 letnie autka chodza jak zegarki. Ale wiadomo jaka jest polska kraina - tutaj prawo nie jest dla ludzi tylko ludzie dla prawa Odpowiedz Link Zgłoś
michaelm3 Re: I jeździć po lewej 17.10.09, 18:55 twurcapunktu - zaraz pierdniesz sobie w twarz z podniecenia ale w pewnym stopniu cie rozumiem. Ten Vauxhall, Ford czy inne wypasione Bmw3 za 1600 funtów, którym aktualnie jezdzisz to jedyny samochód, na który mozesz teraz i bedziesz mogł w przyszlosci sobie pozwolic. Ale do rzeczy: primo: w przypadku niewielkiego importu duzej roznicy w kwestii bezpieczenstwa to nie zrobi jednak znajac zycie, skąpstwo i 'przedsiebiorczosc' naszego spoleczenstwa spowoduje, ze za kilka lat taki samochód bedzie mozna spotkac na kazdym kroku. secundo: nie wiem czy sredni stan techniczny aut z wysp moze sie równac z tym z Niemiec, który mimo wszystko jest wysoki. Biorac jako przykład kulturę techniczną Irlandczyków, katastrofalny stan dróg a także jeden z najwyzszych w europie odsetek aut w tym kraju w wieku powyzej 10 lat siegający 60% nie byłbym tego pewien. tertio: w razie czego i tak importem zajmowac sie beda wysoko wykwalifikowane grupy cwaniaczków sprowadzajac najtańsze auta w podejrzanym stanie. Mimo tego, ze mieszkam na wyspach, mam samochód, mógłbym go sprowadzic i poruszac sie nim w PL nigdy mi to nie przeszło przez głowe. Z powodu niewygody, niebezpieczeństwa i najzwyklejszego obciachu. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: I jeździć po lewej 17.10.09, 21:21 > secundo: nie wiem czy sredni stan techniczny aut z wysp moze sie równac z tym z > Niemiec, który mimo wszystko jest wysoki. Biorac jako przykład kulturę technic > zną Irlandczyków, katastrofalny stan dróg a także jeden z najwyzszych w europie > odsetek aut w tym kraju w wieku powyzej 10 lat siegający 60% nie byłbym tego p > ewien. Raczej chodzi o stan podwozia i jego wrazliwosc na sol, ktorej sie w Niemczech (szczegolnie na poludniu) zima dosc sporo uzywa. > Mimo tego, ze mieszkam na wyspach, mam samochód, mógłbym go sprowadzic i porusz > ac sie nim w PL nigdy mi to nie przeszło przez głowe. Z powodu niewygody, niebe > zpieczeństwa i najzwyklejszego obciachu. Wreszcie jakis normalny glos. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: I jeździć po lewej 18.10.09, 05:49 cehaem napisał: > > > Mimo tego, ze mieszkam na wyspach, mam samochód, mógłbym go sprowadzic i > porusz > > ac sie nim w PL nigdy mi to nie przeszło przez głowe. Z powodu niewygody, > niebe > > zpieczeństwa i najzwyklejszego obciachu. > > Wreszcie jakis normalny glos. Normalny, bo nie wyzywa od chamów takich, którzy zrobiliby odwrotnie (jak ja na przykład). Jedynym czynnikiem wpływającym na niebezpieczeństwo przy jeżdżeniu takim samochodem jestem ja za jego kółkiem. Auto takie jest tak samo wygodne jak normalne (a do tego można sobie w Polsce wysiadać prosto na chodnik). No i nie wiem dlaczego to miałby być obciach. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: I jeździć po lewej 18.10.09, 12:18 > Normalny, bo nie wyzywa od chamów takich, którzy zrobiliby odwrotnie (jak ja na > przykład). Jedynym czynnikiem wpływającym na niebezpieczeństwo przy jeżdżeniu > takim samochodem jestem ja za jego kółkiem Tak, a takie auto poteguje niebezpieczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: I jeździć po lewej 18.10.09, 16:44 cehaem napisał: > Tak, a takie auto poteguje niebezpieczenstwo. Żeby coś potęgować musi być podstawa potęgi. Jeżeli za kierownicą jest idiota, to tak, wszystko jest niebezpieczeństwem - auto w złym stanie technicznym, auto po przekładce wykonanej nieudolnie, auto bardzo szybkie albo bardzo ciężkie, auto z kierownicą po prawej. Jeżeli za kierownicą jest normalny człowiek nie ma czego potęgować. Odpowiedz Link Zgłoś
hirschberger Re: I jeździć po lewej 17.10.09, 21:46 Chciałbym nawiązać do obciachu... Jakimże to zachodnim "Moskwiczem" poruszasz się po Irlandii, że wstyd się tymże cudem pokazać gdziekolwiek? Nie odczuwam żadnego z wymienionych "uczuć" poruszając się po Europie moim niemal sześcioletnim obecnie autem z tablicami IRL. Siedzę po prawej stronie, i żyję sobie spokojnie, bezobciachowo. Mam wygodne japońskie auto, 2.0, 146KM - w sam raz; jeżdzę po dobrych drogach, gdzie można - szybciej, tak do 180. Po co więcej? Staram się unikać wjazdu do Woo-Woo-Landów typu RP, bo drogi są tam rzeczywiście obciachowe. Z praktycznych niedogdności poruszania się atem RHD w krajach LHD przychodzi mi do glowy tylko jedna, a mianowicie na parkingach podziemnych w centrach handlowych... musiałbym wysiąść, aby wziąć ticket. No, ale nigdy nie pojawiam się tam sam, na zakupy jeździmy całą rodziną, nie mamy zatem żadnych problemów. W domu mam podziemny parking i pilot. Wszystko jakoś tak przyjemnie poukładane, na spokojnie. Jest czas na wszystko, jest pełny luz. Bez pośpiechu. I bez obciachu. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: I jeździć po lewej 17.10.09, 21:52 > zną Irlandczyków, katastrofalny stan dróg a także jeden z najwyzszych w europie > odsetek aut w tym kraju w wieku powyzej 10 lat siegający 60% nie byłbym tego p > ewien. taaa, irlandie to widzaiales moze na mapie i tyle powiem jedno takiej ilosci porschakow ,bentlejow, ferarek co w dublinie to w zyciu nie zobaczysz, w top gear clarkson powiedzial, ze wpadl do dublina a tam kolesie w futrach ze zwierzat o ktorych nigdy nie slyszal w na maxa odjechnych furach Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Nie dac soie baranom z KE! 17.10.09, 17:41 Urzednicy Komisji Euopejskiej to banda najlepiej platnych baranow na swiecie. sam system rekrutacji powoduje ze sa to ludzie z klapkami na oczach wykonujacy poslusznie najwieksze idiotyzmy. Polsska musie sie nie dac sie bo akurat ma racje, ze te pojazdy sa niebezpieczne ze wzgledu na widocznosc. Jesli jakies inne kraje je rejestruja to po prostu robia glupio! Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Inne kraje rejestrują, 17.10.09, 22:32 bo ma to niewielki wpływ na bezpieczeństwo. W mieści, na jednopasmowych drogach i tak się nie wyprzedza, a na autostradzie - jaka różnica z której strony jest kierownica. A Polska to kraj miszczóf kierownicy wyprzedzających na trzeciego, na podwójnej ciągłej, na przejściu dla pieszych, albo nawalonych jak autobusy. Gdy odwiedzam kraj, jadę przez kawał UK i Francji, całą Belgię, Holandię i Niemcy. Wszędzie jest OK. Problemy zaczynają się dopiero w Polsce, która zamiast budować drogi roztrząsała sprawę aborcji i lustracji. Teraz obudzi się z ręką w nocniku, bo trzeba będzie się dostosować do norm Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Inne kraje rejestrują, 18.10.09, 05:51 habibi888-pl napisał: > bo ma to niewielki wpływ na bezpieczeństwo. > W mieści, na jednopasmowych drogach i tak się nie wyprzedza, a na autostradzie > - jaka różnica z której strony jest kierownica. > A Polska to kraj miszczóf kierownicy wyprzedzających na trzeciego, na podwójnej > ciągłej, na przejściu dla pieszych, albo nawalonych jak autobusy. > Gdy odwiedzam kraj, jadę przez kawał UK i Francji, całą Belgię, Holandię i Niem > cy. Wszędzie jest OK. Problemy zaczynają się dopiero w Polsce, która zamiast bu > dować drogi roztrząsała sprawę aborcji i lustracji. Teraz obudzi się z ręką w n > ocniku, bo trzeba będzie się dostosować do norm Unii. Dobrze piszesz. A ja tylko chciałbym dodać, że te polskie problemy są spowodowane przez fatalne drogi i kierowców bez mózgów a nie samochód. Mój brytyjski samochód jest tak samo dobry jak był we Francji, Belgii, Holandii i Niemczech, więc ten czynnik się nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
xibi tak sie napaliliscie na te angliki? 17.10.09, 17:45 Wizja tanich anglikow kompletnie przeslonila wam oczy. Co tam bezpieczenstwo, grunt ze zaoszczedzi sie niezlą kaskę! To w takim razie moj nastepny samochod bedzie wiekszy od mojej obecnej corolli i bedzie wazyc co najmniej poltora tony. Wtedy bez wlasnego uszczerbku zmiotę takiego groszorobskiego cwaniaczka w angliku, jesli mi wyskoczy na czołówkę zza tira. Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: tak sie napaliliscie na te angliki? 17.10.09, 17:56 xibi napisał: > Wizja tanich anglikow kompletnie przeslonila wam oczy. Co tam bezpieczenstwo, > grunt ze zaoszczedzi sie niezlą kaskę! > > To w takim razie moj nastepny samochod bedzie wiekszy od mojej obecnej corolli osmieszyles sie i to swoja wlasna bronia > i bedzie wazyc co najmniej poltora tony. > > Wtedy bez wlasnego uszczerbku zmiotę takiego groszorobskiego cwaniaczka w angli > ku, jesli mi wyskoczy na czołówkę zza tira. sam sie wslasnie skompromitowales intelektualnie tym zdaniem cytuje "ku, jesli mi wyskoczy na czołówkę zza tira." to znaczy, ze w kraju w ktorym zyjesz kierowcy 2 gie albo 3 ciego albo 4 tego PASA RUCHU na oczy nie widzieli. Sami sie pozabijacie. Nie trzeba Wam do tego "anglikow" Odpowiedz Link Zgłoś
pjck Polskim władzom chodzi o kasę 17.10.09, 17:46 Nie żadne bezpieczeństwo, ani inne bzdury. Chodzi o to, aby ludzie więcej płacili i nie sprowadzali za tanich samochodów. Tu nie chodzi, aby nie sprowadzali też starszych aut. Może być jeszcze starsze, byleby stąd, byleby trzy razy droższe. No i żeby klient łaził po urzędach, dawał zatrudnienie armii darmozjadów. Gdyby było prosto i tanio, to by było źle - dla skarbu Państwa, dla biurokracji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: Polskim władzom chodzi o kasę 17.10.09, 17:57 pjck napisał: > Nie żadne bezpieczeństwo, ani inne bzdury. Chodzi o to, aby ludzie > więcej płacili i nie sprowadzali za tanich samochodów. > Tu nie chodzi, aby nie sprowadzali też starszych aut. Może być > jeszcze starsze, byleby stąd, byleby trzy razy droższe. > No i żeby klient łaził po urzędach, dawał zatrudnienie armii > darmozjadów. Gdyby było prosto i tanio, to by było źle - dla skarbu > Państwa, dla biurokracji itd. brawo - piekne slowa Odpowiedz Link Zgłoś
motoricus Re: Idiotyzm.... 17.10.09, 17:53 k.u.r.w.a. trzeba bedzie od chwili dopuszczenia tych aut na polskie drogi czolgiem z demobilu po tychze jezdzic... co za kraj, ktory nie broni wlasnych obywateli przed banda idiotow usilujacych dokonac zabojstwa z premedytacja pozostalych praworzadnych obywateli... Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: Idiotyzm.... 17.10.09, 17:59 motoricus napisała: > k.u.r.w.a. trzeba bedzie od chwili dopuszczenia tych aut na polskie drogi > czolgiem z demobilu po tychze jezdzic... co za kraj, ktory nie broni wlasnych > obywateli przed banda idiotow usilujacych dokonac zabojstwa z premedytacja > pozostalych praworzadnych obywateli... zaczynasz swoje wypowiedz od "ku..." i to drukowanym literami. I mam brac to co mowisz powaznie imbecylu jeden... Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: Idiotyzm.... 17.10.09, 18:02 twurcapunktu napisał: > motoricus napisała: > > > k.u.r.w.a. trzeba bedzie od chwili dopuszczenia tych aut na polskie > drogi > > czolgiem z demobilu po tychze jezdzic... co za kraj, ktory nie > broni wlasnych > > obywateli przed banda idiotow usilujacych dokonac zabojstwa z > premedytacja > > pozostalych praworzadnych obywateli... > > zaczynasz swoje wypowiedz od "ku..." i to drukowanym literami. > I mam brac to co mowisz powaznie imbecylu jeden... zaloze sie , ze jezdzisz Golfem po agro-tuningowanym. Choc do pozimu Twojego rzowoju umyslowego pasowalaby lepiej marka - ZAPOROZEC Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: Idiotyzm.... 17.10.09, 18:05 > > i taka jak Ty jest wlasnie wiekszosc mlodych ludzi z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Re: Idiotyzm.... to stan twojego umyslu. 17.10.09, 18:37 >trzeba bedzie od chwili dopuszczenia tych aut na polskie drogi >czolgiem z demobilu po tychze jezdzic Tymi autami juz wolno jezdzic po polskich drogach. I nie powoduja one zadnego dodatkowego zagrozenia, nie slychac jakos o tym by byly szczegolna przyczyna wypadkow. Po Londynie rowniez jezdzi wiele aut LHD i sytuacja jest podobna. Nie zrozumiales artykulu, ani problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Będzie można rejestrować auta z kierownicą po p... 17.10.09, 18:01 POLSKA MOŻE dyskryminować auta z kierownicą po prawej stronie, a KE nic do tego!!!!Niech urzędasy z Brukseli piętnują Rosję za niedotrzymanie warunków rozejmu w Gruzji sprzed roku, jak tacy odważni! A od nas WON! Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: Będzie można rejestrować auta z kierownicą po 17.10.09, 18:19 ewa1-23 napisała: > POLSKA MOŻE dyskryminować auta z kierownicą po prawej stronie, a KE nic do tego > !!!!Niech urzędasy z Brukseli piętnują Rosję za niedotrzymanie warunków rozejmu > w Gruzji sprzed roku, jak tacy odważni! A od nas WON! Ewuniu - otworz sie na swiat. Otworz swoje serce na milosc a swoje uda na rozkosz. Wybuduj szerokie drogi, zebys miala wielu gosci. Wybuduj im hotele, dyskoteki, muzea zeby wydali u Ciebie wszystkie swoje wakacyjne oszczednosci i jeszcze wrocili. Uwierz mi, wtedy gdy bedziesz patrzec na to wszystko jak sie pieknie udalo, jacy obywatele szczesliwi, wtedy i Ty poczujesz sie szczesliwa Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu oto jest pytanie 17.10.09, 18:09 Oto jest pytanie... Czy wolalbys jezdzic po doskonalych drogach, wielopasmowych i bezkolizyjnych z kierownica po prawej czy moze bo drogach rodem z filmu dokumentalnego o jakiejs posowieckiej republice ale za to z kierownica po lewej jak Bog przykazal? Odpowiedz Link Zgłoś
harry_man Re: oto jest pytanie 17.10.09, 18:26 Sądząc po wypowiedziach pewnie jesteś właścicielem jakiegoś autokomisu w UK, albo handlarzem sprowadzanego złomu i już szczerzysz zęby na myśl o zysku z tego całego przekrętu :/ Mam nadzieję, że nasze władze nie ulegną, bo po wypowiedziach w tym temacie widać, że cwaniaków żerujących na poziomie naszego bezpieczeństwa w tym kraju nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: oto jest pytanie 17.10.09, 18:46 harry_man napisał: > Sądząc po wypowiedziach pewnie jesteś właścicielem jakiegoś autokomisu w UK, > albo handlarzem sprowadzanego złomu i już szczerzysz zęby na myśl o zysku z teg > o > całego przekrętu :/ > > Mam nadzieję, że nasze władze nie ulegną, bo po wypowiedziach w tym temacie > widać, że cwaniaków żerujących na poziomie naszego bezpieczeństwa w tym kraju > nie brakuje. jestem fotoreporterem Odpowiedz Link Zgłoś
ilr Re: Można rejestrować auta z kierownicą po prawej 17.10.09, 20:48 A nie możesz się mniej wulgarnie określić? Odpowiedz Link Zgłoś
mileg Re: Można rejestrować auta z kierownicą po prawej 17.10.09, 20:56 kroliklesny napisał: > Brawo! Moze normalnosc zacznie wchodzic do Parzeczewa? --- jasne, w tym nowoczesnym kołchozie prawa wszelkiej mniejszości są najważniejsze; Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman a w Belgii można takie auto zarejestrować 17.10.09, 23:33 a we Francyji, Niemcach, na półwyspie Berlusconiego Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: a w Belgii można takie auto zarejestrować 18.10.09, 05:53 We Francji, Niemczech i Włoszech też. Widziałem także auta z kierownicą po prawej stronie na numerach z Hiszpanii, Czech, Austrii oraz Luksemburga. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: a w Belgii można takie auto zarejestrować 18.10.09, 12:14 > a we Francyji, Niemcach, na półwyspie Berlusconiego Mozna, ale (prawie) nikt tego nie robi. Wyjatkiem sa auta zabytkowe. Gbybvy Polska byla normalym krajem, moznaby machnac reka na te 200-300 samochodow z kierownica po prawej rejestrowanych rocznie. Ale my musimy wyjsc z zalozenia, ze takich aut beda dziesiatki tysiecy. Rowniez w rekach kompletnie pozbawionej doswiadczenia w poruszaniu sie po drogach mlodziezy. Odpowiedz Link Zgłoś
not_so_serious Będzie można rejestrować auta z kierownicą po p... 17.10.09, 21:04 Postuluję jeszcze dopuszczenie do ruchu samochodów z siedzeniem kierowcy zwróconym tyłem do kierunku jazdy oraz zaprzestanie obrzydliwej i nieludzkiej dyskryminacji niewidomych! Z jakiegoś barbarzyńskigo powodu NIE WOLNO im cieszyć się posiadaniem prawa jazdy a więc i aktywnym uczestnictwem w ruchu drogowym. Oburzające! Odpowiedz Link Zgłoś
mowna Re: Będzie można rejestrować auta z kierownicą po 18.10.09, 11:07 ... jeździć można ale rejestrować nie można. Ja bym tak zostawił ale skoro złomiarze chcą otworzyć polski rynek na RHD to trzeba pójść na kompromis. Nie jest istotne, po której stronie jest kierownica, lecz gdzie siedzi kierowca. Pojazdy z przyczepami są niebezpieczne i wolno im mniej. Trzeba wprowadzić roztropne ograniczenia w ruchu dla pojazdów specjalnych, czyli takich, w których kierowca siedzi tyłem czy bokiem, bo są przepisy na wszystkie istotne parametry: czy gada przez komórkę, ile czego wiezie itd, itd Odpowiedz Link Zgłoś
arsen44 Będzie można rejestrować auta z kierownicą po p... 17.10.09, 21:42 A kiedy można będzie jeździć i prawą i lewą stroną? Czy nie dyskryminujemy leworęcznych? Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Ruch prawostronny ustalony zostal przez ... 18.10.09, 00:18 ... leworecznych! Wikipedia: Safety factors Research in 1969 by J. J. Leeming showed countries driving on the left have a lower collision rate than countries driving on the right. It has been suggested this is partly because humans are more commonly right-eye dominant than left-eye dominant.[21][22][23] In left-hand traffic, the predominantly better-performing right eye is used to monitor oncoming traffic and the driver's wing mirror. In right-hand traffic, oncoming traffic and the driver's wing mirror are handled by the predominantly weaker left eye. In addition, it has been argued that left sided driving is safer for elderly people given the likelihood of them having visual attention deficits on the left side and the need at intersections to watch out for vehicles approaching on the near-side lane.[24] Cyclists and horse riders[25] typically mount from the left hand side. This places them on the kerb when driving on the left. Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 I jeszcze jedno ... 18.10.09, 00:23 Poland Poland was recreated in 1918 as a sovereign republic from territories former belonging to the Austro-Hungarian, German and Russian Empires. In the former Austrian areas left-hand driving was in force. This was changed in the 1920s. In Lwow (at that time in Poland) the change-over took place in 1922 and in Kraków in 1925.[68] Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman Nitras też powinien się poskarżyć 17.10.09, 23:32 na dyskryminację w Niemcach kierowców jeżdżących po autostradzie do tyłu /u nas posłowi wolno wszystko - to dlaczego w Niemcach jest dyskryminowany/ Odpowiedz Link Zgłoś
przemix420 Będzie można rejestrować auta z kierownicą po p... 18.10.09, 00:30 jakos zaden z krytykow nie mowil ze probowal jazdy po drugiej stronie... ja mialem okazje i nie mialem z tym najmniejszego problemu. poza tym co z autami ktore na rynku europejskim nigdy sie nie ukazaly i nie ma wersji lewostronnej? jak mam wtedy zrobic przekladke? za przyklad moze posluzyc nissan skyline gtr(r34). Odpowiedz Link Zgłoś
pawelppp12345 Będzie można rejestrować auta z kierownicą po p... 18.10.09, 01:10 1.Nie można zarejestrować pojazdu bez ważnych badań technicznych. Wydając dowód stały urzędnik niejako dopuszcza pojazd do ruchu po drogach. 2.Nie są dopuszczalne żadne nakładki na światła i inne bzdury. 3.W większości pojazdy są homologowane na obie strony. 4.Dużo jest nieścisłości w prawie zarówno w Unii jak i u Nas,dlatego tyle narzekań na urzędy rejestrujące. 5.Przeciętny Kowalski i tak dostanie po łbie a zarobi ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
omax3 Będzie można rejestrować auta z kierownicą po p... 26.01.10, 14:23 BZDURA,ze bedzie wiecej wypadkow!!! W Anglii i innych krajach jezdza samochody z kierownica po prawej jak i zarowno po lewej strony i wcale nie zauwazono problemu ze zwiekszen iem ilosci wypadkow z udzialem tych samochodow,w polsce bardziej powinni zwrocic uwage na pijanych kierowcow!!! ktorymi czesto sa sami politycy. Co wiecej zauwazono ze osoby z kierownica po drugiej stronie jezdza bardziej ostroznie.Polski rzad trzeba by bylo odwolac i zatrudnic zupelnie nowych ludzi,ktorzy zajeli by sie sluzba dobru panstwa i obywateli a nie robili im pod gorke i mysleli tyko o wlasnych interesach Odpowiedz Link Zgłoś
omax3 Będzie można rejestrować auta z kierownicą po p... 26.01.10, 14:26 auto jak auto,kwestia przyzwyczajenia i jezdzi sie tak samo,jak ktos ma wyobraznie i jezdzi ostroznie to wypadku nie spowoduje Odpowiedz Link Zgłoś
polska2010pl Re: Będzie można rejestrować auta z kierownicą po 27.01.10, 23:22 Stanowcze nie. Miałem już kilka razy spotkani na drodze z takimi autami i od razu widać, że ktoś kieruje autem w którym kierownica jest po prawej stronie. Niestety nie da się tych samych zachowań przenieść do takiego auta i popełnia się błędy inne wyczucie odległości inne kąty itp i to powoduje nie bezpieczeństwo. jak tak pragniecie te auta z UK to sobie przerobić i będziecie mieli nówki z UK Odpowiedz Link Zgłoś