ohmlet Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 19:31 mama459 napisała: > Brawo biskup A ja jestem ciekaw kto udowodnił brak "elementów konstytutywnych". Chyba ktoś sprawdzał, Nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 19:39 Właśnie, jak stwierdzono problem? Przecież Bóg jest wszechmogący, więc jak się ktoś bardzo gorąco modli, to może zmienić mu się płeć, (o ile Bóg tak zdecyduje), prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ohmlet Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 22:11 pavle napisał: > Przecież Bóg jest wszechmogący, więc jak się ktoś bardzo > gorąco modli, to może zmienić mu się płeć, (o ile Bóg tak > zdecyduje), prawda? Podobno... Ale bardziej mnie zastanawia ta "symulacja"... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 20:22 ohmlet napisał: > A ja jestem ciekaw kto udowodnił brak "elementów konstytutywnych". ********************************* Ewentualna definicja też jest niepewna. Skoro kościół błogosławi związek mężczyzny i kobiety, to odnosi się do stanu teraźniejszego, a nie bada historię płci. Odpowiedz Link Zgłoś
ohmlet Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 21:38 maruda.r napisał: > Ewentualna definicja też jest niepewna. Skoro kościół błogosławi związek > mężczyzny i kobiety, to odnosi się do stanu teraźniejszego, a nie bada historię > płci. A jaka to historia? Ona zawsze była mężczyzną! Odpowiedz Link Zgłoś
klinikka Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, która ... 26.10.09, 19:37 chrzanić te durne katabasy Odpowiedz Link Zgłoś
kaczyjar [...] 26.10.09, 19:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jagger2009 Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, która ... 26.10.09, 19:46 do licha z koltuniarstwem, a dlaczego nie usuwa sie ksiezy ktorzy molestuja chlopcow, maja romanse i dzieci to jest w porzadku??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
jagger2009 [...] 26.10.09, 19:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczyjar Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 19:54 Ni kajaj sie nie kajaj my Cie rozumiemy.:) Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 19:51 to dlaczego u nas każą wybierać płeć martwym płodom przed pochówkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczyjar Re: człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 19:56 Statystyka statystyka - a moze i podsluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 20:54 Mówią Ci, żeś idiota , bo najpewniej nim jesteś. Obraz i Podobieństwo Boże jakie nosimy w sobie nie polega na podobieństwie ilorazów inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 21:09 Skoro Bog stworzyl czlowieka na swoje podobienstwo, to znaczy ze rowniez i Bog zawiera w sobie kilka procent homoseksualizmu, kilka procent transseksualizmu, iles tam procent glupoty, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 21:25 Nie. Nasze podobieństwo do Boga zawarte jest w naszej wolności, to nasza wolna wola jest odbiciem wolności Boga. Co do sugestii jakoby Bóg był także sprawcą wszelkich dewiacji i aberracji - nie zapominaj o upadku człowieka i grzechu pierworodnym - od tamtego czasu nasza kondycja uległa znacznemu pogorszeniu ;] Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 21:31 To wlasnie sama koncepcja grzechu pierworodnego jest jedna z najwiekszych intelektualnych dewiacji jaka chrzescijanstwo stworzylo w umyslach ludzi, stwarzajac wsrod nich poczucie winy za cos czego sami nigdy nie popelnili. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 21:46 Nic podobnego. Poczucie winy jest konsekwencją zła popełnionego osobiście. Konsekwencją grzechu pierworodnego jest nasza słabość, niedoskonałość,cierpienie, śmierć. Choć trzeba pamiętać, że mniej więcej w roku 33 naszej ery te problemy zostały rozwiązane. Odpowiedz Link Zgłoś
hatake Re: człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 22:26 malgorzata.sztachetka napisała: > Mówią Ci, żeś idiota , bo najpewniej nim jesteś. Obraz i Podobieństwo Boże jaki > e > nosimy w sobie nie polega na podobieństwie ilorazów inteligencji. Oj, naiwna. Ktoś ci bzdur nagadał. Nie ma bogów. Ani Zeusa, ani Jowisza, ani Wisznu, ani Niewidzialnego Różowego Jednorożca. Ludzie ich wymyślili, stąd to "podobieństwo". Nieważne czy bożek ma głowę krokodyla czy 8 rąk. Wszyscy bogowie wspólnie nie znają zasad logiki, nauki, i uwielbiają zabijać. Tak jak ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 22:30 ale tylko jeden nakazuje nawracać niewiernych na swoją, jedynie słuszną drogę ku zbawieniu..... i ten właśnie jest najbardziej niebezpieczny Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 20:46 Dziecko ma już określoną płeć w 5 tygodniu po zapłodnieniu. Nie wiedziałeś? Być może proszą rodziców o umowne określenie płci dziecka jeśli umrze przed tym terminem. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 20:53 malgorzata.sztachetka napisała: > Dziecko ma już określoną płeć w 5 tygodniu po zapłodnieniu. Nie wiedziałeś? Być > może proszą rodziców o umowne określenie płci dziecka jeśli umrze przed tym > terminem. Oj cos widze ze mam do czynienia z kobieta wielkiej wiary,strach sie bac. Szlachetkowny w mojej rodzinie byly raczej pokorne,wydaje mi sie ze twoje nazwisko to chyba inna rodzina. A juz mialem nadzieje ze moze poznam kuzynke. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 21:16 Hola! nie "Szlachetka", a "Sztachetka" ;] Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 21:28 malgorzata.sztachetka napisała: > Hola! nie "Szlachetka", a "Sztachetka" > > ;] A to przepraszam,po tym winie znowu do zlych drzwi zapukalem...sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: człowiek nie może decydować o płci? 26.10.09, 20:55 nie, nie wiedziałem :) sprawa dotyczy sześciotygodniowego płodu miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,7109052,Prawo_czy_obowiazek_pochowku_.html Odpowiedz Link Zgłoś
bah Brednie. 26.10.09, 19:57 Ksiądz nie udziela ślubu !!! Ślubu udzielają sobie małżonkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, która ... 26.10.09, 20:14 A to dobre heheheh,no i co teraz??? "Co Bog zlaczyl,czlowiek........",znajdze sie kozak zeby rozlaczyc?? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 20:25 Nie znajdzie się. Tym bardziej ,że tam nie ma co rozłączać- w Kościele katolickim dwóch mężczyzn nie może zawrzeć ważnie małżeństwa, a ksiądz nie może ważnie go im udzielić. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 20:31 malgorzata.sztachetka napisała: > Nie znajdzie się. Tym bardziej ,że tam nie ma co rozłączać- w Kościele > katolickim dwóch mężczyzn nie może zawrzeć ważnie małżeństwa, a ksiądz nie moż > e > ważnie go im udzielić. Z tym nazwiskiem naprawde nie zartowalem...mozesz dac troche wiecej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 21:10 Tu przeciez byla kobieta i mezczyzna, wiec w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 21:18 Nie, tam było dwóch mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 21:23 A skad wiesz ze ta kobieta byla mezczyzna? Sprawdzalas? Skoro przeszla zmiane plci, to byla kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 21:32 Najwyraźniej różnie interpretujemy fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziela" 26.10.09, 20:18 W kościele w miejscowości Piagge odbyła się symulacja sakramentu małżeństwa. Akt od początku, z definicji pozbawiony był wszelkiej wartości i mocy gdyż zabrakło elementów konstytutywnych ( w tym przypadku - kandydatów na małżonków)aby mogło dojść do zawarcia ślubu. Ksiądz udawał, że udziela ślubu dwóm mężczyznom (jeden był po operacji symulującej zmianę płci). I to wszystko. Czy cyngle z "gazety aborczej" nauczą się kiedyś pisać prawdę?? Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziel 26.10.09, 20:23 malgorzata.sztachetka napisała: > W kościele w miejscowości Piagge odbyła się symulacja sakramentu małżeństwa. > Akt od początku, z definicji pozbawiony był wszelkiej wartości i mocy gdyż > zabrakło elementów konstytutywnych ( w tym przypadku - kandydatów na Chej powoli,masz takie same nazwisko jak moje. Moze my po slubie.....nie zartuje. > małżonków)aby mogło dojść do zawarcia ślubu. Ksiądz udawał, że udziela ślubu > dwóm mężczyznom (jeden był po operacji symulującej zmianę płci). I to wszystko. > > Czy cyngle z "gazety aborczej" nauczą się kiedyś pisać prawdę?? Za Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziel 26.10.09, 20:29 malgorzata.sztachetka napisała: Ksiądz udawał, że udziela ślubu > dwóm mężczyznom (jeden był po operacji symulującej zmianę płci). I to wszystko. ************************* Przeprowadźmy więc eksperyment myślowy wobec mężczyzny i kobiety, którzy zmienili płeć i stają na ślubnym kobiercu. Będzie ślub? Przeprowadźmy eksperyment myślowy wobec mężczyzn i kobiety-transseksualistki, która czuje się mężczyzną. Będzie ślub? Co jest priorytetem kościoła: ciało czy dusza? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziel 26.10.09, 20:38 Kościół jest sakramentem zbawienia i jako taki za swój priorytet uznaje zbawienie każdego człowieka. Kłamstwo wynikające z subiektywizmu do zbawienia prowadzić nie może, ale jak to już wcześniej pisałam- przynależność do Kościoła nie jest obowiązkowa. Poza Kościołem każdy może znaleźć akceptację dla swoich najbardziej nawet perwersyjnych fantazji i decyzji - ale musi pamiętać o tym ,że poza Kościołem nie ma zbawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada droga do zbawienia wiedzie przez Jezusa 26.10.09, 20:46 a nie Kościół rzymski i Szatana. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziel 26.10.09, 21:12 > poza Kościołem nie ma zbawienia. Czego nie ma? A co to takiego, czym się to je i po ch.uj to komu? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziel 26.10.09, 21:15 Tobie najwyraźniej po ch*** Mnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziel 26.10.09, 22:56 Ale co to w ogóle jest, to całe zbawienie? Miałbym żyć wiecznie? Jeszcze nie zgłupiałem! Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik to jaka wg Kościoła jest definicja kobiety... 26.10.09, 20:40 i mężczyzny? Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: to jaka wg Kościoła jest definicja kobiety... 26.10.09, 20:44 jamnnik napisał: > i mężczyzny? Siurek i cipka chyba,ale oni chyba te warunki spelnili. To trzeba glebiej przemyslec,bez flaszki wina nie da sie tego rozgrysc. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: to jaka wg Kościoła jest definicja kobiety... 26.10.09, 21:00 Patrząc na poziom niektórych odpowiedzi, trudno uwierzyć, że piszący są dopiero przed wypiciem flaszki wina. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: to jaka wg Kościoła jest definicja kobiety... 26.10.09, 21:03 odpowiedzi oczekiwałem od Ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: to jaka wg Kościoła jest definicja kobiety... 26.10.09, 21:09 malgorzata.sztachetka napisała: > Patrząc na poziom niektórych odpowiedzi, trudno uwierzyć, że piszący są > dopiero przed wypiciem flaszki wina. Wiedzialem ze musisz szczeknac...hehehe. Wytlumacz mi teraz cos takiego. Mieszkam w Stanach od prawie 30 lat. W ostatnich czasach poznalem sporo ksiezy,moze co trzeci nie jest homoseksualista,jak ty sobie wyobrazasz kontynowanie tych wspanialych katolickich zalet i wiary przez tych "apostolow"????. Mnie zaczyna doprowadzac to do obrzydzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: to jaka wg Kościoła jest definicja kobiety... 26.10.09, 21:31 Nie wyobrażam sobie. Z obrzydzenia do nich już wyrosłam. Chyba zaczynam im współczuć. Ale każdy z nich ciągle jeszcze może liczyć na solidny prawy prosty i złamaną szczękę. "Kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą, temu byłoby lepiej uwiązać kamień młyński u szyi i wrzucić go w morze." Odpowiedz Link Zgłoś
ohmlet Re: nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziel 26.10.09, 21:09 Masz rację. Wszyscy kłamią! A kościół symuluje! Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziel 26.10.09, 21:20 Nie: "Kościół symuluje", a: "ksiądz symulował". Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziel 26.10.09, 21:11 A skad wiesz ze symulujaca zmiane plci a nie zmieniajaca plec? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziel 26.10.09, 21:34 Ponieważ uważam ( i nie tylko ja) ,że płeć jest elementem naszej konstrukcji ontycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziel 26.10.09, 21:44 to dowiem się wreszcie jak Kościół definiuje kobietę i mężczyznę? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziel 26.10.09, 21:54 na prawdę nie słyszałeś nigdy o chromosomach płci ??? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: nie:"udzielił ślubu", a "udawał, że go udziel 26.10.09, 22:01 To ma byc definicja koscielna? Przeciez chromosomy zostaly odkryte, o ile sie nie myle, dopiero gdzies na przelomie XIX i XX wieku. Prawo kanoniczne jest przeciez o wiele starsze, a mimo to definiuje ono plec poprzez chromosomy? Zaiste zadziwiajace... Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 20:25 Jezeli mezczyzna zmienil plec, to liczy sie ta nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 20:33 Kościół Katolicki to nie klub hodowców kanarków. Przynależność do Kościoła jest przywilejem, a nie prawem. Nie jest też obowiązkowa. Jeśli komuś nie odpowiadają panujące w nim zasady, nie musi do niego należeć. W Kościele Katolickim dwóch mężczyzn nie może zawrzeć ważnie związku małżeńskiego- nawet wtedy, gdy jeden z nich jest po operacji symulującej zmianę płci. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 20:40 malgorzata.sztachetka napisała: > Kościół Katolicki to nie klub hodowców kanarków. Przynależność do Kościoła jest > przywilejem, a nie prawem. Nie jest też obowiązkowa. Jeśli komuś nie > odpowiadają panujące w nim zasady, nie musi do niego należeć. W Kościele > Katolickim dwóch mężczyzn nie może zawrzeć ważnie związku małżeńskiego- nawet > wtedy, gdy jeden z nich jest po operacji symulującej zmianę płci. A ja myslalem ze w Polsce jest obowiazkowa. Napewno wstydliwa jesli sie nie nalezy do tego klubu,nieprawdasz??? Mozna o tym godzinami....... Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 20:44 malgorzata.sztachetka napisała: "Nie jest też obowiązkowa." do Kościoła przystępuje się przez chrzest... a gdzie tu spełnienie woli przystępującego? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 20:51 Jeśli jesteś pełnoletni to bez problemu możesz dokonać aktu apostazji. Dla Kościoła każda apostazja jest tragedią, a będąc grzechem śmiertelnym jest też tragedią apostaty. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 20:57 nie prawda, nie jest to bez problemu co jest gorsze? wystąpienie z kościoła czy nieprzystąpienie do niego? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 21:03 Chcesz dokonać apostazji? Załatwimy to w parę godzin. I prawie za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 21:11 ale ja już od lat nie płacę składek więc powinienem być skreślony bez żadnych ceregieli Odpowiedz Link Zgłoś
ohmlet Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 21:13 Podobno prawie - czyni różnicę. A jeśli i w tym przypadku kościół zasumuluje? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 21:19 To trzeba dopilnować, żeby ksiądz nie był pajacem - tak jak ten opisywany artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 21:40 malgorzata.sztachetka napisała: > To trzeba dopilnować, żeby ksiądz nie był pajacem - tak jak ten opisywany arty > kule. Ciekawe jak ty masz to zamiar zrobic"pilnowac ksiedza",no juz czegos glupszego nie slyszalem. Wleziesz mu pod koldre??? Wspolczuje twojej drugiej stronie,facet ma przes....e. Odpowiedz Link Zgłoś
ohmlet Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 21:19 malgorzata.sztachetka napisała: > Chcesz dokonać apostazji? Załatwimy to w parę godzin. I prawie za darmo. A ile to kosztuje? Czy są jakieś promocje? A może ulgi? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 21:37 Jaki jest koszt apostazji? Niewielki. Zaledwie życie wieczne... Odpowiedz Link Zgłoś
ohmlet Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 21:47 malgorzata.sztachetka napisała: > Jaki jest koszt apostazji? Niewielki. Zaledwie życie wieczne... To dla mnie dwa razy. Tak na wszelki wypadek... Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 21:58 a kto będzie żył wiecznie? tylko Katolicy? w ogóle wszyscy Chrześcijanie? czy może wyznawcy innych religii też? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 22:08 Wedlug doktryny chrzescijanskiej tylko ci ktorzy wierza ze Jezus byl wyslannikiem i synem Boga maja zapewnione miejsce w raju. Jako kontrast, wedlug doktryny judaizmu wszyscy ludzie ktorzy zyja zgodnie z tzw. siedmioma prawami Noego (rowniez znane jako Prawa Noachidów), bez wzgledu na to czy sa wyznawcami judaizmu czy nie, maja zapewnione miejsce z tzw. przyszlym swiecie, ktore to pojecie jest odpowiednikiem zycia po smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 22:19 to ten miliard Chińczyków zupełnie niepotrzebnie się męczy na tym łez padole? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 21:16 Bez problemow? Kosciol stworzyl cala mase technicznych problemow. Powinien wystaczyc list czy mail "prosze mnie wykreslic z listy czlonkow". Dokladnie tak jak w kazdej innej dobrowolnej organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Przywilejem? 26.10.09, 21:04 Na szczescie, nie doswiadczam tego 'przywileju'. I cale szczescie. A co do tej sprawy, przeciez tu nie bylo dwoch mezczyzn. Byla kobieta po zmianie plci i mezczyzna. Zmiana plci wystepuje, gdy plec rzeczywista, nie zgadza sie z psychiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Przywilejem? 26.10.09, 21:13 Tak. Przywilejem. Widać różnie interpretujemy fakty. Ty uważasz, że był tam mężczyzna i "kobieta po zmianie płci" , ja twierdze, że było dwóch mężczyzn - w tym jeden po operacji symulacji zmiany płci. Najwyraźniej moja opinia jest bliższa doktrynie Kościoła - wskazuje na to na finał tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Medycyna pozwala obecnie na prawie calkowita 26.10.09, 21:19 zmiane. Jedyna przeszkoda, to niemoznosc rodzenia dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Medycyna pozwala obecnie na prawie calkowita 26.10.09, 21:26 Tyle ze KK zawsze byl daleko w tyle za rozwojem nauki. Dobrze przynajmniej ze juz nie pala na stosie ludzi ktorzy mieli odwage poddawac w watpliwosc biblijny obraz swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 21:14 A co jezeli to nie byla symulacja a prawdziwa zmiana? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 22:08 słyszałeś, żeby komuś zmieniono genotyp ? tego nawet Harry Potter nie potrafi ;] Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 22:22 nie trzeba zmieniać genotypu wystarczą aberracje chromosomalne :) Odpowiedz Link Zgłoś
zibs Re: Kolejny przyklad debilizmu katolickiego. 26.10.09, 20:45 kolejny przykład debilizmu komentatorów. Jak mu obcięli jaja i penisa a wywiercili dziurę, to dalej jest mężczyzną tylko okaleczonym! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada ma kobiecą psychikę, nie ma jąder i penisa 26.10.09, 20:49 co powoduje, że "nadal" jest mężczyzną? Chromosomy? Katolicy to materialistyczna ekstrema. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: ma kobiecą psychikę, nie ma jąder i penisa 26.10.09, 20:58 Decyduje o tym jego konstytucja ontyczna. Jest nadal mężczyzna, tyle ,że poważnie okaleczonym. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: ma kobiecą psychikę, nie ma jąder i penisa 26.10.09, 21:02 tak samo jak apostata katolikiem tylko z grzechem śmiertelnym na karku :D Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Katolicy sa karykatura samych siebie. 26.10.09, 21:09 To zwykla maszynka wladzy. Sama wladza, nie jest niczym zlym, ale katolicyzm, jest generalnie ideologia, dla ludzi niezbyt rozsadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Katolicy sa karykatura samych siebie. 26.10.09, 21:14 Nic prostszego jak uniknąć bycia karykaturą - unikając (za niewielką cenę) Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Katolikiem nigdy nie bylem. 26.10.09, 21:18 Pochodze z ateistycznej rodziny. Warunek priorytetowy, spelniam zatem, z zalozenia. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Katolikiem nigdy nie bylem. 26.10.09, 21:36 No to nie masz tego problemu. Przynajmniej dopóki żyjesz... Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Czyzby to byl katolicki 'grzech pychy'? 26.10.09, 21:43 Wy naprawde myslicie, ze znacie poglady Waszego boga na rozne sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Czyzby to byl katolicki 'grzech pychy'? 26.10.09, 22:01 My nie "myślimy ,że znamy" Jego poglądy. My je znamy - sam nam o nich powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Tak, oczywiscie. 26.10.09, 22:09 Spoko ;] Idę odmawiać różaniec. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Czyzby to byl katolicki 'grzech pychy'? 26.10.09, 22:09 A co konkretnie powiedzial o chromosomach? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Czyzby to byl katolicki 'grzech pychy'? 26.10.09, 22:20 Powiedział: "mężczyzną i kobietą stworzyłem ich" :] Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Katolikiem nigdy nie bylem. 26.10.09, 21:46 potem tym bardziej nie będzie mieć :D Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Katolikiem nigdy nie bylem. 26.10.09, 22:02 A to się dopiero okaże - "potem" Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Katolicy sa karykatura samych siebie. 26.10.09, 21:22 malgorzata.sztachetka napisała: > Nic prostszego jak uniknąć bycia karykaturą - unikając (za niewielką cenę) > Kościoła. "niewielką" to znaczy jaką konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Katolicy sa karykatura samych siebie. 26.10.09, 22:04 Za cenę życia wiecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ohmlet Re: Katolicy sa karykatura samych siebie. 26.10.09, 21:30 malgorzata.sztachetka napisała: > Nic prostszego jak uniknąć bycia karykaturą - unikając (za niewielką cenę) > Kościoła. No dobrze, dobrze. To ile w końcu trzeba zapłacić, by się ode mnie odczepił? I czy mam gwarancję, że i tym razem ktoś nie "zasumuluje"? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: ma kobiecą psychikę, nie ma jąder i penisa 26.10.09, 21:19 > Decyduje o tym jego konstytucja ontyczna. > Jest nadal mężczyzna, tyle ,że poważnie okaleczonym. Zdefiniuj mężczyznę, tylko bez katospiku. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: ma kobiecą psychikę, nie ma jąder i penisa 26.10.09, 21:56 proszę bardzo : u człowieka występują 22 pary autosomów ponumerowanych od największego do najmniejszego i 1 para chromosomów płciowych -u kobiet złożona z dwóch chromosomów X, u mężczyzny z chromosomu X i chromosomu Y. Jeszcze jakieś pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: ma kobiecą psychikę, nie ma jąder i penisa 26.10.09, 22:11 To ma byc definicja koscielna, wedlug prawa kanonicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: ma kobiecą psychikę, nie ma jąder i penisa 26.10.09, 22:48 > Jeszcze jakieś pytania? Nie mam pytań, bo jakich odpowiedzi może mi udzielić katoignorantka. Skoro za prawdę objawioną uważasz legendy starożytnych żydowskich kozojebców i piramidę bzdur zbudowaną na tych bredniach przez watykańskich pedofili, to wątpię, byś słyszała, że zdarzają się mężczyźni z parą chromosomów XX, jak również kobiety kobiety z XY. A zdarzają się. Jeśli twoja organizacja religijna w ten sposób definiuje mężczyznę i kobietę (może jakiś przepis z prawa kanonicznego? encykliczka jakaś?) to mamy tylko kolejny dowód, że bredzi. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: ma kobiecą psychikę, nie ma jąder i penisa 26.10.09, 21:17 > co powoduje, że "nadal" jest mężczyzną? Chromosomy? Katolicy to > materialistyczna ekstrema. Gorzej, katolicy to debile i nieuki, bo nie zdają sobie sprawy, że nawet chromosomy nie muszą jednoznacznie determinować płci (vide południowoafrykańska biegaczka na ostatnich lekkoatletycznych mistrzostwach świata, liczne udokumentowane przypadki obojnactwa, kobiet z zestawem XY, czy mężczyzn z zestawem XX). Nie mówiąc już o tym, że "płeć" to także w znacznej mierze konstrukt społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: ma kobiecą psychikę, nie ma jąder i penisa 26.10.09, 21:28 Przeciez w Biblii nic nie pisze o jakichs tam chromosomach, heretyku jeden... :) Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, która ... 26.10.09, 20:26 a tak mnaprawde komu ten "sakrament" jest potrzebny???mozna zyc we wzajemnej wiernosci i szacunku bez zadnego "sakramentu" cale zycie!!ten "sakrament" niczego nie gwarantuje a zostal wymyslony przez czarnych dla kontroli!!mnie on nigdy nie byl potrzebny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar591 Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 20:52 kazik.k napisał: a tak mnaprawde komu ten "sakrament" jest potrzebny???mozna zyc we wzajemnej wiernosci i szacunku bez zadnego "sakramentu" cale zycie!!ten "sakrament" niczego nie gwarantuje a zostal wymyslony przez czarnych dla kontroli!!mnie on nigdy nie byl potrzebny!!! _____________________________________________________________________ Do piekła pójdziesz, ty Kaziku, ty ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 21:00 waldemar591 napisał: > > Do piekła pójdziesz, ty Kaziku, ty ... :) > ja też tam pójdę :) oj będzie się działo :D Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: a jestescie gejami"? 26.10.09, 21:29 ja nie jestem, ale nie przeszkadza mi to w lubieniu innych ludzi :D Odpowiedz Link Zgłoś
sylzaj Re: a jestescie gejami"? 26.10.09, 21:40 jamnnik napisał: > ja nie jestem, ale nie przeszkadza mi to w lubieniu innych ludzi :D poszedl gosciu do piekla i diabel mowi =lubisz wychlac?jak tak,to bedziesz lubilponiedzialki potem pyta =lubisz jarac?jak tak,to bedziesz lubil wtorki,bo wszyscy jaramy doupadlego potem pyta =a jestes moze gejem?gosciu mowi,ze nie, a diabel szkoda ,to nie bedziesz lubil śród Odpowiedz Link Zgłoś
bjagiello Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 27.10.09, 19:56 Widzisz, nie rozumiesz istoty sakramentu. Tak, możesz żyć "we wzajemnej wiernosci i szacunku" całe życie. I co z tego? Sakrament małżeństwa to coś więcej niż rezultat (o którym piszesz)...., to wzajemne zobowiązanie do osiągnięcia takiego rezultatu! A później realizacja tego zobowiązania. I TO jest dla współczesnego świata najtrudniejsze: dochowć danego słowa... "Sakrament niczego nie gwarantuje" - tak, nie gwarantuje. To ty biorąc ślub masz coś zagwarantować! Na telewizor, samochód gwarancji żądasz, prawda? I jak ci się psuje to żądasz aby ci naprawiono. Jak dasz gwarancję miłości, szacunku... to tez masz obowiązek naprawiać jak ci się psuje. A tę gwarancję dajesz na całe życie. To jest istota sakramentu małżeństwa. Tym, którzy do ołtarza idą "w białej sukni z welonem", bo tak jest w tradycji i tak trzeba zrobić żeby później było wesele niestety trudno ogarnąć do czego sie zobowiązali. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar591 Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, która ... 26.10.09, 20:43 Przychodzi babcia do księdza - Czy ksiądz może mi ochrzcić kota - on jest taki mądry, posłuszny - Hmmm ochrzcic kota? na głowę ci padło, babo? - Dam za to 35,000 dolarów Mysli ksiądz - dobra, ale sumienie go gryzło, poszedł do biskupa - Ochrzciłem kota - mówi - Co ty baranie zrobiłeś? - mówi biskup - Ale baba dała za to 35,000 dol. - Aaaa to w takim razie proszę przygotować kota do bierzmowania... Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 20:57 Sugerujesz, że tych dwóch panów dało ukaranemu księdzu pieniądze za odegranie farsy ?? Niewykluczone. Odpowiedz Link Zgłoś
ohmlet Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 22:13 malgorzata.sztachetka napisała: > Sugerujesz, że tych dwóch panów dało ukaranemu księdzu pieniądze za odegranie > farsy ?? Niewykluczone. Zaraz! W gazecie stało, że to była ona i on. Skąd się pojawili ci dwaj panowie? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 22:51 > Sugerujesz, że tych dwóch panów dało ukaranemu księdzu pieniądze A co tu sugerować? Przecież od paru setek lat wiadomo, że kutafony w czarnych kieckach dla kasy zrobią wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 20:51 Biskup zrobił to co musiał, nie można puszczać płazem tak jawnego nieposłuszeństwa podwładnych. Dla księdza natomiast brawa za odwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 20:55 Był odważny bo oszukał tych dwóch mężczyzn, mówiąc im, że może udzielić im ślubu?? To nie odwaga, to skrajna nieuczciwość i nieodpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 21:00 malgorzata.sztachetka napisała: > Był odważny bo oszukał tych dwóch mężczyzn, mówiąc im, że może udzielić im > ślubu?? To nie odwaga, to skrajna nieuczciwość i nieodpowiedzialność. Skrajnosc zaczyna byc domena w ostatnich czasah w naszym duszpasterstwie......chcesz im zrobic rewolucje???uwazaj mozesz byc wykleta. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 21:30 malgorzata.sztachetka napisała: > Był odważny bo oszukał tych dwóch mężczyzn, mówiąc im, że może udzielić im > ślubu?? To nie odwaga, to skrajna nieuczciwość i nieodpowiedzialność. Przecież ta para (kobieta i mężczyzna) doskonale wiedziała jak sytuacja się przedstawia. Nie ma mowy o żadnym oszustwie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 21:59 Oszustem był ksiądz, który nie powiedział im, że w Kościele katolickim nie mogą zawrzeć ważnie małżeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 27.10.09, 10:51 Ale oni o tym przecież wiedzieli, wcześniej wielokrotnie spotkali się z odmową. Odpowiedz Link Zgłoś
inter-con Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, która ... 26.10.09, 21:01 Plec w tym przypadku nie ma znaczenia jesli dwoje ludzi chca sobie przysiegac wiernosc przed oltarzem. A co by bylo gdyby przyszla ta rekordzistka w biegach co ma obie plcie? Przeciez ona moze defakto przyjsc z kobieta lud z mezczysna i zawrzec zwiazek malzenski. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 21:08 Ależ oczywiście! Płeć w tym przypadku nie ma najmniejszego znaczenia jeśli dwoje ludzi chce sobie przysięgać wierność przed ołtarzem, niech to robią ! Tylko muszą sobie wybrać do przysiąg jakiś ołtarz poza Kościołem Katolickim... Odpowiedz Link Zgłoś
bjagiello phi 26.10.09, 21:26 A dlaczego poza kościołem? Mogą to zrobić i w kościele! Kościoły są otwarte z reguły przez cały dzień, wiec bez trudu można wejść i w kościele udzielić sobie ślubu. BO to małżonkowie udzielają sobie ślubu!!! Tylko i wyłącznie oni. Ksiądz jest tylko świadkiem zdarzenia, tak jak inne osoby zgromadzone w tym miejscu. Więc jak komuś się nie podoba taki świadek zdarzenia, to go może nie zapraszać, i tyle. A ślub "boży" będzie ważny: wystarczy "powołać" Boga na świadka. A jak kto nie chce zawierać ślubu kościelnego w kościele, to niech weźmie i na łące... nie jest bowiem ważne miejsce, ale szczerość intencji. Formułka ślubna też nie musi być z modlitewnika. Odpowiedz Link Zgłoś
inter-con Re: phi 26.10.09, 21:35 Tylko muszą sobie wybrać do przysiąg jakiś ołtarz poza Kościołem Katolickim... PEWNIE A NAWET POWINNI ja mialem slub koscielny i po roku malzenstwo sie rozlecialo. Teraz od 30 lat jestem z zwiazku po slubie tylko cywilnym i jest o niebo lepiej. Wiec za co czarnym darmozjadom placic? Odpowiedz Link Zgłoś
ohmlet Re: phi 26.10.09, 21:55 inter-con napisał: > PEWNIE A NAWET POWINNI > ja mialem slub koscielny i po roku malzenstwo sie rozlecialo. Wybacz. To przykre. Ale może ksiądz "sumulował"? Albo świadek "nie taki"? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: phi 26.10.09, 21:38 Jak widać nie znasz najlepiej przepisów prawa kanonicznego, które obowiązują katolików w tym względzie. Odpowiedz Link Zgłoś
inter-con Re: phi 26.10.09, 21:48 Jak widać nie znasz najlepiej przepisów prawa kanonicznego, które obowiązują katolików w tym względzie. A powiedz kto to prawo napisal? Bog czy czlowiek? I po co mu to prawo bylo? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ohmlet Re: phi 26.10.09, 21:57 malgorzata.sztachetka napisała: > Jak widać nie znasz najlepiej przepisów prawa kanonicznego, które obowiązują > katolików w tym względzie. A powinienem znać? Ja wiem, że nieznajomość prawa szkodzi, ale chciałbym się jakoś wykręcić... No wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
bjagiello Re: phi 27.10.09, 19:34 Oj znam znam kanony regulujące zawarcie związku małżeńskiego w Kościele Katolickim. Zważ że pisałem o zawarciu związku w kościele, a nie w Kościele. Dla Boga i nupturientów wystarczy, że szczerze przyrzekną sobie miłość itd. Kościołowi (Katolickiemu) jako instytucji potrzeba asysty przy tej czynności ordynariusza kościelnego, który formalnie (czyli dla potrzeb organizacji, nie Boga) potwierdzi i odnotuje zawarcie małżeństwa. Dlaczego tak jest? Bo może oszukać w tym względzie (co do swojej wolności) potencjalną osobę trzecią. Rejestracja pełni zatem formę identyczną jak w cywilu. Dla Boga rejestracja nie jest potrzebna. Dlatego "boży" ślub można wziąć bez asysty urzędnika kościelnego (bo on taką rolę w tym sakramencie pełni - on nie udziela ślubu! - to robią sami sobie nupturienci). Dla celów dowodowych dla Kościoła wymagana jest asysta upoważnionego urzędnika kościelnego. I Kościół Katolicki uznaje tylko śluby zawarte i potwierdzone przez swojego urzędnika. I jako organizacja MA do tego prawo. Bóg, który jest wszędzie i wszystko widzi - nie potrzebuje pośrednika, który mu to potwierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sylzaj Re: phi 26.10.09, 21:57 bjagiello napisał: > A dlaczego poza kościołem? Mogą to zrobić i w kościele! Kościoły są otwarte z > reguły przez cały dzień, wiec bez trudu można wejść i w kościele udzielić sobie > ślubu. > BO to małżonkowie udzielają sobie ślubu!!! Tylko i wyłącznie oni. Ksiądz jest > tylko świadkiem zdarzenia, tak jak inne osoby zgromadzone w tym miejscu. Więc > jak komuś się nie podoba taki świadek zdarzenia, to go może nie zapraszać, i > tyle. A ślub "boży" będzie ważny: wystarczy "powołać" Boga na świadka. > > A jak kto nie chce zawierać ślubu kościelnego w kościele, to niech weźmie i na > łące... nie jest bowiem ważne miejsce, ale szczerość intencji. Formułka ślubna > też nie musi być z modlitewnika. > jutro ide do biblioteki,wypozyczam ksiazki z prawa karnego i ide na polanę na egzamin,wezme kumpla jako swiadka i bede dr prawa.Dziekuje ci za pomysl,jest super Odpowiedz Link Zgłoś
kocoor.com Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 26.10.09, 21:34 Pani Malgorzato, zgadzam sie z Pania w 100%. Tylko, przyznam szczerze, gleboko watpie w polemike z roznej masci antyklerykalami (a tak naprawde chorymi z nienawisci tchorzami, ktorzy jedyne, co potrafia, to anonimowo wylewac pomyje na Kosciol Katolicki, ktorzy zamiat dokonac apostazji, cykorza przed tesciowymi). Sw. Mt 7.6 o tym pisze... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.sztachetka Re: A w KRK dalej wiosna średniowiecza:)) 26.10.09, 21:41 Nic prostszego jak przejść na islam albo ortodoksyjny judaizm ;] Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: A w KRK dalej wiosna średniowiecza:)) 26.10.09, 21:53 niestety każda wiara z definicji tłumi rozum :) Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: A w KRK dalej wiosna średniowiecza:)) 26.10.09, 21:55 Nie prosciej na ateizm? Odpowiedz Link Zgłoś
ohmlet Re: A w KRK dalej wiosna średniowiecza:)) 26.10.09, 22:09 elucidator napisał: > Nie prosciej na ateizm? > Niby tak. Ale chyba najpierw powinienem sie jakoś wypisać z pierwszej sekty... Tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
ohmlet Re: A w KRK dalej wiosna średniowiecza:)) 26.10.09, 22:06 malgorzata.sztachetka napisała: > Nic prostszego jak przejść na islam albo ortodoksyjny judaizm ;] No nie. To już chyba nie średniowiecze. Podobno już się nie biczują... Odpowiedz Link Zgłoś
zepsuty-ojciec Re: Ksiądz ukarany. Udzielił ślubu kobiecie, któr 27.10.09, 16:26 do gościa który napisał "brawo biskup" brawo gościu jesteś jeszcze bardziej ciemny niż ten biskup Odpowiedz Link Zgłoś