mariusz.lasota Banda rządowych idiotów 04.11.09, 09:27 Zamiast racjonalizować wydatki i ukrócić oszustwa, idetyfikować miejsca w których pieniądze wypłacane są osobom, które na to nie zasługują, wolą zabierać ich więcej. Po prostu ku... wspaniale. Im bardzie będą doić tym bardzie społeczeństwo będzie ZUSu nienawidziec i robić wszystko, by dostawali mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
refio Rząd chce nas okraść. Po raz kolejny. 04.11.09, 09:32 Dopóki ludzie nie wyjdą na ulice będą nas tak okradać. Odpowiedz Link Zgłoś
katamaran22 Składka na państwo 04.11.09, 09:33 Wreszcie ktoś z tego rządu zorientował się ,że te niby tzw fundusze emerytalne to nic innego jak tylko skarbonki, ale takie,z których nasze z trudem zarobione pieniądze wypadają. ( tzn wyciekają , oczywiście w świetle prawa). Odpowiedz Link Zgłoś
wuem43 Składka na państwo 04.11.09, 09:40 Nareszcie ktoś poszedł po rozum do głowy, i być może ograniczy dolce Vita OFE. Należy jeszcze znieść przywileje kleru, mundurowych, rolników itp. itd., a nie będzie problemu z emerytami. Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Dlaczego ZUS należy niezwłocznie zlikwidować 04.11.09, 09:43 Wiadomo, skąd ZUS bierze pieniądze na obecnych emerytów. Wiadomo także, co to jest zasada solidaryzmu społecznego. Problem polega na tym, że zasada solidaryzmu społecznego jest socjalistycznym terminem, komunistyczną "redystrybucją dóbr" po to, by nie nastąpiłą zbytnia koncentracja kapitału w rękach obywatela. Mam świadomość, że jeszcze ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych NIE została uznana w tym zakresie za niezgodną z Konstytucją. Wiadomo też, co wbrew literalnemu zpaisowi TK orzecze, na co wskazuje orzeczenie w sprawie dot. ograniczenia wskaźnika podstawy wymiaru do 250%. Sformułowanie "solidaryzm społeczny" jest wyłącznie kluczem, by w imię bliżej niedookreślonych zasad zabierać ludziom pieniądze, zgodnie z ustawą (o systemie ubezpieczeń społecznych), która w zakresie obowiązku nie posiada delegacji z Konstytucji. Niestety zniewolenie umysłów działa właśnie na takiej zasadzie: "bo jest solidaryzm społeczny" "bo zawsze się płaciłlo na ZUS" etc. I właśnie dlatego są skutki w postaci 30 letnich emerytów, 40 letnich rencistów itd. W krajach, gdzie ludzie sami sobie wypracowują emerytury struktura społeczeństwa jest inna, nie ma tylu rencistów, nie jest tak potwornie hamowana działalność gospodarcza. A ZUS jest ogromnym hamulcem gospodarki, niszcząc lub nie pozwalając prowadzić działalności drobnym firmom (zwłaszcza małym, rodzinnym, które nie mają takiej płynności finansowej jak obce i duże koncerny) wskutek polityki fiskalnej bardziej represyjnej niż aparat skarbowy. Dlatego, mając na względzie przepisy, których w istocie samo państwo się nie trzyma oceniam, że państwo (za pośrednictwem ZUS) mnie okrada. Bez różnicy jest, czy zabiera mi coś z półki w sklepie, czy z szafy w domu, podbiera z konta czy zmusza mnie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem. Dlatego ktoś, kto nie rozumie tych wszystkich zależności mówi o "solidaryzmie społecznym". O "solidaryzmie społecznym mówią też ci, którym nie jest na rękę zmiana status quo, czyli Skarbowi Państwa (chrononemu przez Parlament), ZUS-owi, bo tysiące ludzi straci pracę, a wreszcie wymiarowi sprawiedliwości, który teoretycznie jest niezawisły, a praktycznie wisi na garnuszku Skarbu Państwa. Swoją drogą zasada solidaryzmu społecznego oraz zabezpieczenia społecznego w takim kontekście powinna się realizować z podatków - i po to właśnie jest pomoc społeczna. ZUS (a konkretnie obowiązkowe ubezpieczenia społeczne) jest tylko po to, by wyciągać pieniądze od nas, płacić je innym, pobierając jeszcze swoje ogromne koszty obsługi. Co więcej, ten ZUS nie płaci w terminach na OFE, od tego też pobiera prowizję (bezpośrednio z mojej składki), a OFE jako składnik systemu przymusowego ubezpieczenia też źle gospodaruje swoimi pieniędzmi. A jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że holenderski narodowy ubezpieczyciel (odpowiednik naszego ZUS) ostatnio zarobił ogromne pieniądze, bo kilka lat temu zainwestował w prawa majątkowe od utworów Michaela Jacksona. Więc da się zarobić. Tylko trzeba chcieć i mieć motywację do działania na rzecz obywatela, a nie tylko do zapełnienia trzosu fiskusa. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia KRUS, KRUS i jeszcze raz KRUS!!! 04.11.09, 09:43 Czekamy na cud! Czekamy na odważnego, który wreszcie zlikwiduje system, który powoduje, że obywatele naszego kraju nie są równi wobec prawa! Dlaczego murarz, który nmieszka w mieście musi płacić ZUS, a murarz ze wsi groszowy KRUS? Tu są pieniądze na emerytury i system opieki zdrowotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
aa_6 Niech rząd, a w tym zwłaszcza premier i 04.11.09, 09:52 minister finansów na konferencjach prasowych i spotkaniach tłumaczą ludziom, że proponowane zmiany są uzasadnione nie tyle chwilowymi problemami budżetu, ile rozmaitymi racjonalnymi powodami, które zostały zasygnalizowane w tym artykule. Min. J. Rostowski słusznie przecież mówi, że to absurd, aby fundusze kupowały obligacje emitowane przez państwo w celu pokrycia długu zaciąganego przez to państwo na emerytury wypłacane przez ZUS itd. To tłumaczenie jest tym bardziej konieczne, że wszyscy, którzy mają interes ekonomiczny - z wyjątkiem przyszłych emerytów - w utrzymaniu status quo będą dopuszczać się różnych propagandowych manipulacji itd. Swoje dołożą też dziennikarze, np. reprezentujący w mediach publicznych jedynie słuszne w każdej sprawie stanowisko PiSu i SLD. Dziś np. słyszałam w TVP Info, jak I. Sulik pozwoliła K. Karskiemu "Meleksowi" i M. Wakińskiemu z SLD - jeszcze chyba szkolonemu przez propagandystów z PZPR - wypowiedzieć na temat tych zmian wszelkie możliwe propagandowe brednie, a P. Olszewskiemu z PO powiedziała, że na jego odpowiedź nie ma już czasu i zostanie spytany o zadnie w tej sprawie w innym terminie... To chyba jakiś najgorszy kabaret a nie program publicystyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
fan_pani_minister Re: Niech rząd, a w tym zwłaszcza premier i 04.11.09, 11:51 Tak, to absurd że OFE kupuje obligacje, nie ma sprawy, proszę tylko umożliwić ludziom zakładanie specjalnych kont "obligacyjnych" gdzie będzie można przelać te kilka procent składki o które idzie, niech za te pieniądze każdy dostanie automatycznie rolowane obligacje, które można wycofać po osiągnięciu wieku emerytalnego. Niby tak jak w ZUSie... ale nie tak bo obligacje będą naprawdę własnością ludzi a nie tak jak konta ZUSie posłużą jedynie jako przelicznuk w algorytmie przy wypłacaniu marnych groszy jakie będą wpływać przy pogorszeniu struktury demograficznej i utrzymaniu przywilejów emerytalnych. Tymi obligacjami nie będzie się już trzeba dzielić ani z górnikami, ani z policjantami, ani rolnikami. I na to mogę się zgodzić, ba mając do wyboru OFE i takie konto to bym chyba wolał to drugie, oczywiście obsługa takich kont powinna być bezkosztowa (lub niemalże bezkosztowa bo wszystko powinno iść z automatu). Takie to trudne panie ministrze (małe litery to nie literówka)? Jeżeli tak to chciałbym wiedzieć dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Jestem za 04.11.09, 09:55 Skoro reforma jest skopana od samego początku a nie ma pomysłu na docelową to trzeba ratować co się da. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik1954 Składka na państwo 04.11.09, 09:58 Może jest teraz dobra okazja by wypisać się z tego chorego systemu. OFE miały zapewnić wysokość mojej emerytury niezależną od okazjonalnyc działań polityków. Od takich ruchów w kasie państwa nie przybędzie gotówki. Poprzedni i obecny rzad boi sie dokonac jakichkolwiek prawdziwych reform bo kolejne wybory. Problem wyskosci emerytury obecnych 50 latkow nie jest problemem tego rzadu. Adminstracji nie rusza + to kilkaset tysiecy glosow. Odpowiedz Link Zgłoś
nieprawomyslny PO realizuje pomysły Leppera 04.11.09, 10:05 ale Tusk nie musi się bać - pryszczaki i tak zagłosują na PO, bo to jest trendy, fancy, cool.. a poza tym Donek jarał kiedyś trawkę więc musi być niezłym gosciem. Ale może własnie powstało pole dla nowej formacji, bez styropianowych korzeni, bo jak widać z solidarucha nigdy nie będzie liberała. Odpowiedz Link Zgłoś
mloda2008 ZUS może a nie chce zaoszczędzić 27mln zł rocznie! 04.11.09, 10:20 ZUS mógłby zaoszczędzić 27 mln zł rocznie, zatrudniając osoby niepełnosprawne. Nie robiąc tego co roku odprowadza z tego tytułu kary do PFRON. Czemu nie szukają oszczędności we własnych budżetach? Planując wydatki na kolejny rok z góry uwzględniają opłacenie tych kar - to paranoja! Nie są wyciągane żadne konsekwencje wobec osób, które dysponują budżetami ZUS. To są wyrzucone pieniądze - nasze pieniądze! W prywatnych firmach dyrektorzy finansowi szukają oszczędności, unikają płacenia niepotrzebnych kar itp. a w ZUS - świadomie planują płacenie kar!!! Szukają oszczędności w naszych portfelach a wystarczyłoby zacząć oszczędzać w samych ZUS-ach. Tłumaczą się, że przy rekrutacji biorą pod uwagę kompetencje - to bzdura - konkursy są fikcyjne... Dziś osoby niepełnosprawne to bardzo często wykształceni pracownicy, którzy nie maja szans w konkursie nie ze względu na brak kompetencji czy swoją niepełnosprawność a po prostu przez brak znajomości... Ten proceder płacenia ogromnych kar finansowych trwa od lat i nikt nic z tym nie robi.. Natomiast łatanie dziur w ZUS, w budżecie RP odbywa się chyba bez analiz strat na jakie jesteśmy świadomie narażani! Czy ktoś w końcu zajmie się tym zjawiskiem? www.pressmedia.com.pl/sn/index.php?option=com_content&task=view&id=1516 Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: ZUS może a nie chce zaoszczędzić 27mln zł roc 04.11.09, 10:39 Jako niepełnosprawna dodam więcej: bardzo wiele osób z powodu choroby traci "możliwość wykonywania każdej pracy w jej normalnych warunkach, bez dostosowania jej wykonywania do choroby", jak głosi definicja o całkowitej niezdolności do pracy. Są to osoby wysoko wykształcone, z dużym doświadczeniem zawodowym. Choroba nie zabiera im kompetencji, wymaga tylko dostosowania pracy do przebiegu choroby i leczenia. Ale nasze państwo woli wysłać na 500-złotowe renty, niż zapewnić realne wsparcie utrzymaniu się na rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: ile to bedzie rocznie na 1 emeryta? 04.11.09, 11:11 mloda2008 napisała: > ZUS mógłby zaoszczędzić 27 mln zł rocznie, zatrudniając osoby niepełnosprawne. > Nie robiąc tego co roku odprowadza z tego tytułu kary do PFRON. Czemu nie > szukają oszczędności we własnych budżetach? Planując wydatki na kolejny rok z > góry uwzględniają opłacenie tych kar - to paranoja! Nie są wyciągane żadne > konsekwencje wobec osób, które dysponują budżetami ZUS. To są wyrzucone > pieniądze - nasze pieniądze! W prywatnych firmach dyrektorzy finansowi szukają > oszczędności, unikają płacenia niepotrzebnych kar itp. a w ZUS - świadomie > planują płacenie kar!!! > > Szukają oszczędności w naszych portfelach a wystarczyłoby zacząć oszczędzać w > samych ZUS-ach. Tłumaczą się, że przy rekrutacji biorą pod uwagę kompetencje - > to bzdura - konkursy są fikcyjne... Dziś osoby niepełnosprawne to bardzo często > wykształceni pracownicy, którzy nie maja szans w konkursie nie ze względu na > brak kompetencji czy swoją niepełnosprawność a po prostu przez brak znajomości. > .. > > Ten proceder płacenia ogromnych kar finansowych trwa od lat i nikt nic z tym ni > e > robi.. Natomiast łatanie dziur w ZUS, w budżecie RP odbywa się chyba bez analiz > strat na jakie jesteśmy świadomie narażani! Czy ktoś w końcu zajmie się tym > zjawiskiem? > > www.pressmedia.com.pl/sn/index.php?option=com_content&task=view&id=1516 Oczywiscie nie nalezy lekcewazyc zadnych oszczednosci, ale problemem lezy gdzie indziej. Sa to: - przywileje emerytalne, Polska ma najmlodzszych emerytow na swiecie - emerytury gornicze, - emerytury mundurowe, - emerytury sedziowskie, - KRUS - masowo wyludzane renty, Polska ma najzdrowszych rencistow na swiecie - absurdalne przepisy dla osob prowadzacych dzialalnosc gospodarcza Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: ZUS może a nie chce zaoszczędzić 27mln zł roc 04.11.09, 12:16 Obawiam się, że ZUS (oraz inne urzędy państwowe) zatrudnia ZA DUŻO osób niepełnosprawnych intelektualnie tylko że bez świadectwa niepełnosprawności. Odpowiedz Link Zgłoś
p.o.premier Oświadczenie p.o.premiera: 04.11.09, 10:32 W związku z nieprzewidzianym wcześniej spadkiem popularności, w tym roku nie będzie budżetu.Spadek jej był przewidywany z powodu 60 mld zł deficytu. Dług publiczny wynosi 55% PKB (a przy 50% jest bankructwo). Ogłoszenie tego byłoby teraz zbyt katastrofalne dla mojej popularności która (łojezu,łojezu) mogłaby zejśc do 129%.Jest to wina PIS która kłamstwem i oszczerstwem niewinnych dostojników mojej partii spowodowała ten spadek, bo na popularności najbardziej mi zależy. Budżetu nie będzie również w roku następnym ze względu na drugą falę kryzysu po którym zadłużenie może być większe niż budżet. Do dymisji ani JA ani MÓJ rząd się nie podamy bo nam jest dobrze, a emeryci mogą wcześniej iść do piachu bo mają wcześniejze emerytury (haha). Odpowiedz Link Zgłoś
peosyn A ja wierzę w Pana Premiera Tuska 04.11.09, 10:39 Na pewno dotrzyma wszystkich obietnic nasz dobroczyńca i ojciec narodu. Jak znajdzie chwilę czasu między wyjazdami. Sami powiedzcie który rząd może pochwalić się zbudowaniem tylu boisk dla młodzieży za pożyczone pieniądze? Niech żyje Donald Tusk!! Niech żyje ...Niech żyje ...Niech żyje !! Niech żyje partia PO!! Niech żyje... Znacie to? To i dobrze.Przypomnieć nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ludwikowiec A w Sosnowcu 04.11.09, 10:32 ZUS dobudował sobie właśnie zajebiaszczą drugą część budynku. Nie dobijajcie mnie gadaniem że ta organizacja nie ma pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamicha Składka na państwo 04.11.09, 10:34 To po prostu zwykłe złodziejstwo. I tak teraz przy 7,3 % będziemy mieli głodowe emerytury, o ile jakiekolwiek, bo ZUS w majestacie prawa nie przelewa naszych składek regularnie, a co dopiero przy 3% ... i tak ich nie będa przelewać na czas. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Żądam dobrowolnego, prywatnego systemu 04.11.09, 10:36 emerytalnego. POdobno PO to liberałowie. Jeśli tak, to moje żądanie zostanie spełnione, prawda? :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
rorkdcr Re: Składka na państwo 04.11.09, 10:41 budżetówka mogła by nie dostać podwyżek?!To rzeczywiście,jest to powód do okradania ludzi.KU..., gratuluje, decyzja godna pisu.Mógłbym powiedzieć że żałuje że na was głosowałem, ale na szczęście na was nie głosowałem.ah, jak dobrze że nie jestem na etacie i zusy i drugie filary mnie nie dotyczą.ZŁODZIEJE. Odpowiedz Link Zgłoś
r1234_76 Rozbój w bialy dzień 04.11.09, 10:47 To tylko zwiększy obciążenia naszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy7731 Składka na państwo 04.11.09, 10:48 Sens istnienia aparatu władzy w państwie jest następujący: Aparat władzy jest organizatorem wzajemnych przymusowych ( nie przymusowych ) systemów ubezpiczeń wzajemnych obywateli państwa: Sytem obrony - zagrożenia zewnętrzne, klęski żywiołowe. System policji - zapewnienie bezpiczeństwa obywateli w ich domach. System sądownictwa - zapewnienie obywatelom sprawiedliwego rozstrzygania sporów ................ ................... System ochrony zdrowia ............... Sytem ubezpieczeń emerytalno rentowych,...... I TE FUNKCJE AKURAT REALIZUJE NASZ RZĄÐ ......................... Sodoma i Gomora................ Szataniści zacierają ręce.............??? Odpowiedz Link Zgłoś
zawszeagnesja Składka na państwo 04.11.09, 14:29 Głosuję na PO od zawsze, ale tego nie zniosę. Odkładam na emeryturę i tak ma być, a złodziejski organ zwany ZUSem nie jest dla mnie dobrym miejscem dla moich pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
obdarty Składka na państwo 04.11.09, 14:31 Zlikwidować przywileje! Jeden system emerytalny dla wszystkich! Wykluczyć lekarzy sprzedających renty i zwolnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
zawszeagnesja Rolnicy. 04.11.09, 14:36 Dlaczego rolnicy nie płacą????? wraz z dopłatami unijnymi zmieniła się ich sytuacja. Państwo sprawiedliwe, jak jasna....... Odpowiedz Link Zgłoś
jagrudz Składka na państwo 04.11.09, 19:57 Znowu planują przekręt, a po co te drogie inwestycje ,i niewspółmierne emerytury w stosunku do zasług, jednych okrada się z emerytury a inni dostają bo należą do kliki. Odpowiedz Link Zgłoś
js195023 Składka na państwo 05.11.09, 12:40 JA NIE PO TO PRACUJE OD 40 LAT I PŁACE SKŁADKI EMERYTALNE ŻEBY TERASZ PAŃSTWO ZABIERAŁO MOJE WYPRACOWANE SKŁADKI.CO ZA MAŁO MAJĄ DIETY I ULG .ONI W RZĄDZIE MOGĄ PRACOWAĆ NAWET DO 100LAT JA TEŻ POTRAWIE SIEDZIEĆ NA ŁAWIE I GADAĆ . Odpowiedz Link Zgłoś
krzemiennik Składka na państwo 06.11.09, 20:26 A teraz dodatkowo nasz dzieci posyłają wcześniej do szkoły żeby zwiększyć wyzysk, matematyka na maturze , szcześcilatkom nie wolno się uczyć pisać, makabra! Odpowiedz Link Zgłoś