krzychut "Częścią patriotyzmu jest..." 11.11.09, 13:30 Odmiana niezgodna z zasadami języka wolskiego. Mówca kilkakrotnie, dobitnie przypominał w pięknej wolszczyźnie poprawną wymowę tego słowa: PATRIOTYS. Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra [...] 11.11.09, 13:34 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bah Re: Ten zalosny maly czlowiek, klamie, jak zawsze 11.11.09, 15:12 Logicznie rozumując jesteś "Nikt". Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Re: Ten zalosny maly czlowiek, klamie, jak zawsze 11.11.09, 16:51 >Logicznie rozumując jesteś "Nikt" Daj jakis argument. Udowodnij to. Bo na razie jedyne co udowodniles to to ze jestes blaznem. Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Re: Ten zalosny maly czlowiek, klamie, jak zawsze 11.11.09, 15:16 Hallo zat4ra gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.aleksy Re: Ten zalosny maly czlowiek, klamie, jak zawsze 11.11.09, 15:16 Skoro część ludzi chce, aby w pomieszczeniach w których się uczą wisiał krzyż to wykazuję się tutaj tolerancją i na to przyzwalam. W szkole mojej córki na gablocie są również inne symbole religijne, islamu, judaizmu. Mnie to nie przeszkadza, ale widzę że tobie brak tolerancji... Odpowiedz Link Zgłoś
12345janka Moja ojczyzna 11.11.09, 13:35 Skończyły sie walki w Eyropie, ludzie zrozumieli, że tylko pokój i praca przynoszą krzyści. Dlatego dzisiaj moją ojczyzną jest zjednoczona Europa a Polska jest krajem mojego zamieszkania. To jest mój patriotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
malauchatka Re: Moja ojczyzna 11.11.09, 13:56 Zgadzam się z Tobą i też tak uważam. Myślenie kategoriami własnego grajdołka jest na dłuższą metę szkodliwe głównie dla mieszkańców grajdołka. Odpowiedz Link Zgłoś
oghana7 Re: Moja ojczyzna 11.11.09, 15:00 moja ojczyzna jest polska i europa .zeby pojsc naprzod to przede wszystkim trzeba zmienic prezydenta .on niczego sie juz nie nauczy .zobaczcie,ilu przyjaciol premier tusk zgromadzil dla polski na zachodzie .oczarowal wszystkich swoja postawa a i wdziekiem,a nie ponuractwem kaczoidalnym .a kysz z nimi! Odpowiedz Link Zgłoś
panmisiek Re: Moja ojczyzna 11.11.09, 15:16 widac, ze te kilka powyzszych wpisow to mlode pokolenie; cieszy postawa proeuropejska, ale proponuje byc troche bardziej powsciagliwym; inne kraje czlonkowskie ue tez walcza o swoje i lokalne partykularyzmy sa niestety wpisane w twor jakim jest unia, a to dlatego ze mamy do czynienia ze zbyt duzym zroznicowaniem metalnym i gospodarczym; dlatego badzmy pro, ale ze zdrowa doza ostroznosci i unikaniem hurraoptymizmu; Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy czemu obok krzyzy nie powiesimy innych symboli... 11.11.09, 13:36 ...historii Europy? Np swastyki lub sierpa i mlota? Tez sa czescia naszej historii. I tez wiaza sie z bezmyslnym przelewaniem naszej krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa44 Re: czemu obok krzyzy nie powiesimy innych symbol 11.11.09, 13:52 Jakiej "naszej"?Mówisz o historii bandytów spod tych znaków..chyba że myślisz o sobie.. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: czemu obok krzyzy nie powiesimy innych symbol 11.11.09, 14:51 Owszem, naszej. Tak, zarówno Hitler jak i Stalin są w pewien sposób częścią polskiej historii. Nieszczególnie miłą, ale są i tego nie zaczarujesz. Podobnie jak np. wyprawy krzyżowe są częścią historii Kościoła. Każda historia ma wzloty i upadki. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa44 Re: czemu obok krzyzy nie powiesimy innych symbol 11.11.09, 15:11 slbm napisał: > Owszem, naszej. Tak, zarówno Hitler jak i Stalin są w pewien sposób > częścią polskiej historii. Nieszczególnie miłą, ale są i tego nie > zaczarujesz. Podobnie jak np. wyprawy krzyżowe są częścią historii > Kościoła. Każda historia ma wzloty i upadki. Twojej historii nie naszej...utożsamiasz się z hitlerem czy sierpomłotem? Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: czemu obok krzyzy nie powiesimy innych symbol 11.11.09, 15:20 A czy fakt, że coś kiedyś było elementem historii mojego narodu, czy nawet mojej rodziny, od razu automatycznie znaczy, że się z tym utożsamiam? Litości. Ale jeśli tak rozumujesz, i identyfikujesz się jak widzę z symbolami katolickimi, to równocześnie utożsamiasz się z inkwizycją i wyprawami krzyżowymi, czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Nie wolno i nie uda się pozbawić niepodległości 11.11.09, 13:41 "Nie wolno i nie uda się pozbawić niepodległości dużego europejskiego narodu." Jak mozna na taka okolicznosc rozpowszechniac podobne brednie ? Bo niby maly mozna ? Bo niby afrykanski mozna ? Szczegolnie ze nasza utrata niepodleglosci, jak zreszta kazdego kraju, wynikala przede wszystkim z naszego braku umiejetnosci dostosowania sie do zewnetrznych uwarunkowan, ktory pozostal zreszta do dzisiaj, z liberalnej zdradzieckiej slabosci wobec autokratycznych ekspansjonistycznych rzadow na wschodzie (Rosja) i zdyscyplinowanych dyktatorskich rzadow na zachodzie (Niemcy). "Polacy nigdy nie zrezygnowali" To, ze nie zrezygnowali nie jest zadna zasluga. Jest raczej proba ktora trwa do dzisiaj powrotu ze sprzedajnosci, glupoty i wstecznictwa do normalnosci. Nie ma z czego byc dumnym szczegolnie widzac te dzisiajsze nasze nieudolne wysilki. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: "Nie wolno i nie uda się pozbawić niepodległo 11.11.09, 14:53 No prosze...wlasnie dowiedzialem sie od Ciebie, ze krolowie pruscy byli dyktatorami....Czego tu sie nie mozna nauczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Szczegoly, detale byleby tylko moc wierzyc w to 11.11.09, 15:59 ze "winni byli inni". Zabawa w slowa: kiedy w naszym kraju krolowala szlachecka, rownie odmozdzona jak dzisiaj, potrzeba wolnosci "szlachcic na zagrodzie rowny wojewodzie" nasi sasiedzi skutecznie dazyli do silnej wladzy centralnej, ktora umacniala ich panstwowosc. Lubie sarkazm jako wstep do merytorycznej polemiki nie z nieistotnymi detalami majacej zamazac glowna teze ale z tym co istotne. W latach poprzedzajacych utrate naszej suwerennosci panstwowej dumnie obnosilismy sie z ideami wolnosci szlacheckiej demontujacymi nasze panstwo calkowicie nie pasujacymi do tego co dzialo sie wokol nas czyli centralizacji wladzy wzmacniajacej panstwa oscienne. Do dzisiaj zreszta "piescimy" nasza przegrana swietujac 3 maja kawalek papieru, probujacego odwrocic bieg histori, a bedacego w rzeczywistosci gwozdziem do naszej panstwowej trumny. Re: "Nie wolno i nie uda się pozbawić niepodległo Odpowiedz Link Zgłoś
old.european "Polacy nigdy nie zrezygnowali" 11.11.09, 13:43 "Polska otrzymała niepodległość nie tylko w wyniku tego, że pierwsza wojna światowa zakończyła się klęską wszystkich trzech zaborów." Jasne, nie wolno zapominac o wygodnych dla nich decyzjach Busha, Gorbaczowa itd. Odpowiedz Link Zgłoś
konigin "Polacy nigdy nie zrezygnowali" 11.11.09, 13:53 Ktos nas dzisiaj z rana pozbawil niepodleglosci ?! Za dlugo spalam, a tu nas znowu okupuja ? Czy to tylko zwykly napad psychozy i pisiarskich fobii u namiestnika palacowego ? Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra 11 11 1918 świętowała jedna grupa etniczna. 11.11.09, 13:56 w 1918 nie stworzono państwa obywatelskiego tylko narodowe. Dla Ukraińców, Białorusinów, Rosjan, Niemców, Żydów, Ślązaków, Czechów, Słowaków to nie był dzień odzyskania niepodległości. Po prostu podatki zaczęły płynąć do Warszawy. Zaczęła się polonizacja i nawracanie na katolicyzm. Osadnictwo wojskowe na Kresach to był zajebisty przykład czym w istocie była IIRP. Powyższe to grzech pierworodny polskiej państwowości. 11. 11. 1918 zbyt wielu zostało wykluczonych. A tak na marginesie to państwowość Polakom dano, a nie sami ją odzyskali. Znacznie ważniejszy dla ukształtowania Polaka Obywatela był 1989 rok. Odpowiedz Link Zgłoś
loberod Re: 11 11 1918 świętowała jedna grupa etniczna. 11.11.09, 14:09 Ale głupoty opowiadasz. Wynarodowienia i polonizacji wcale nie było tak jak ty to opisujesz. Najlepszym dowodem na to jest to, że wszystkie narody o których mówisz nie tylko ze zachowały swoją świadomość narodową to jeszcze ja pogłębiły. Np. Ukraińcy. Prawdziwe wynarodawianie było w ZSRR. A ty piszesz jak tamtejszy propagandzista. I nie pisz bzdur o tym, że Polakom dano niepodległość. Polacy sami ją wywalczyli. Otwórz książkę i poczytaj trochę, nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Re: 11 11 1918 świętowała jedna grupa etniczna. 11.11.09, 14:38 Właśnie, czytaj. Państwo tworzysz dla OBYWATELI a nie tylko dla członków jednej grupy etnicznej. Nowoczesna państwowość to mają USA, Francja, Niemcy. Polskiemu ustrojowi bliżej do etnicznego afrykańskiego państewka. A co do historii to poczytaj jak odbywał się spis ludności w IIRP, poczytaj o osadnictwie wojskowym na kresach, poczytaj o numerus clausus o gettcie ławkowym. Piszesz, że Polacy sobie sami wywalczyli niepodległość? Jeśli już to Polacy jako grupa etniczna. Etniczne ruchawki np w Wielkopolsce to za mało aby mówić, że Polacy wywalczyli sobie niepodległość. Splot okoliczności doprowadził do powstania IIRP. I kaprys radzących w Wersalu. ]:) Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: 11 11 1918 świętowała jedna grupa etniczna. 11.11.09, 14:53 No tak, ZSRR był gorszy, to my już byliśmy cacy i nie ma się czym przejmować. Tak, w ZSRR istotnie było gorzej. Ale my też mamy na sumieniu grzechy. Jak każdy "duży europejski naród" zresztą. To jest nieodłączna część bycia dużym europejskim narodem z tradycjami. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: 11 11 1918 świętowała jedna grupa etniczna. 11.11.09, 14:58 > Ale głupoty opowiadasz. Wynarodowienia i polonizacji wcale nie było tak jak ty > to opisujesz. Najlepszym dowodem na to jest to, że wszystkie narody o których > mówisz nie tylko ze zachowały swoją świadomość narodową to jeszcze ja pogłębiły > . > Np. Ukraińcy. O wynaradawianiu w II RP oczywiscie raczej nie mozna mowic, ale nie byl to taj dla mniejszosci narodowych. Vide Grazynski na SLasku, dyskryminacja Zydow czy polityka wobec Ukraincow (zreszta taka sama, jak za doby autonomii). Caly wschod II RP byl etnicznie niepolski, mimo to miejscowa ludnosc miala malo do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Ale ale, panie bezbożniku patentowany... 11.11.09, 16:33 A czy możesz mi powiedzieć czemu to do nas Żydzi od 1918 rwali drzwiami i oknami? Do roku 1938 przyjęto ich i dano obywatelstwo naszego kraju w ilości 600 000 sztuk. Czyżby czasem nie było tak, że poza Polską było im tak dobrze, że woleli się do tego antysemityzmu przedrzeć i tu w państwie narodowym nawracać się na katolicyzm. A walnij Ty się pałą dębową w ten głupi, pogański i bezbożny czerep ile pary w łapie! Jak patrzę na tę nieskończoną głupotę jaką tu wylewasz na forum, to myślę sobie że gdybyś się spotkał ze swoim polonistą czy historykiem, żywy byś nie uszedł, ciemnoto Ty nieskończona. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra tak? A z których to państw tak się rwali do RP? 11.11.09, 17:34 Ilu wyjechało w kolejnych alijach (III, IV, V)? Dlaczego tak zmykali z IIRP? Tak w ogóle to poproszę o źródło twych informacji. Douczę sie może. ]:) Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Brak Ci po prostu wiedzy i to elementarnej... 11.11.09, 19:07 To widać na każdym kroku twej radosnej twórczości. Nie powiem nawet że się co krok kompromitujesz, bo ignoranci Twego pokroju tego określenia nie znają. Ciągnęli tu zewsząd starozakonni. Z Niemiec, z Radosnego Kraju Wiecznej Szczęśliwości, z Litwy. Coś o "Litwakach" słyszałeś? Pewnie nie, bo mózg masz zajęty wyłącznie opluwaniem katolików i prawdy do siebie nie dopuszczasz jak znakomita większość "pożytecznych idiotów" forumowych. A takie nazwisko jak Piłsudski coś Ci mówi? Też nie? To on dał tym Żydom polskie obywatelstwo, za co 17 września 1939 roku wielu z nich Polsce na naszej ścianie wschodniej się odpłaciło strzelając do obrońców Polski choćby w Grodnie, witając najeźdźców, kolaborując potem z nimi i denuncjując polskich "panów" i "półpanków"... Sugeruję nieco historię Polski od 1918 roku postudiować. Gdybyś był to w stanie zrobić i wyprostować swoje błędne przekonania to myślę że zaraz potem albo byś popełnił sepuku, albo usiadł na tym swym genialnym czerpie u innych zwanych głową i już z niego nie schodził, aby Ci zakłamanej gęby na ulicy nie rozpoznano. Bywaj panie intelektualisto. A TVN sobie trochę podkręć abyś lepiej słyszał i broń Panie Boże zdania jednak nie zmienił. No i Wyborczą zaprenumeruj. Koniec roku blisko... Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Ha ha ha... 11.11.09, 19:22 Litwacy – potoczne określenie Żydów przybywających do Królestwa Polskiego (a szczególnie do Warszawy i Łodzi) z zachodnich guberni (z Litwy i północnej Białorusi) Imperium Rosyjskiego (z tzw. strefy osiedlenia), zwłaszcza w czasie rewolucji w latach 1905–1907. Pierwsi litwacy przybyli do Królestwa Polskiego w 1881 roku w ramach represji po zamachu na cara Aleksandra II. Był to element obcy kulturze polskiej nie znający języka polskiego i wrogo nastawiony do polskich aspiracji niepodległościowych. Wykorzystywała to administracja rosyjska nadając litwakom rolę rusyfikatorów. Wrogi stosunek litwaków do polskiego społeczeństwa krytykowany był przez zarówno przez polskich pisarzy i publicystów (Bolesław Prus) jak i Polaków pochodzenia żydowskiego (Wilhelm Feldman). [żródło: wikipedia] Numerus clausus oraz getto ławkowe to były pewnie przejawy dobroci i tolerancji w IIRP. Wiesz co bydlo powiedzmy sobie wprost, że jesteś ksenofobicznym brunatnym polakiem katolikiem. Nie dbasz o dobro RP, dbasz tylko o dobro twojej kultowo-etnicznej zbiorowości. Polaku-katoliku ty. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Nie przeliczyłem się... 11.11.09, 19:48 Twoja głupota i samozadowolenie z niej wypływające jest nieskończone. Bywaj panie bezbożniku. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Re: Nie przeliczyłem się... 11.11.09, 20:37 I vice versa. Polaku-katoliku. P.S. Następnym razem, zamiast offtopikować, zapraszam na maila. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k ---latwa kasa,szybki sex, duzo alkoholu----------- 11.11.09, 13:57 a czesto i marihuany - to sa wartosci dzisiejszych pryszczy, ktore zastapily patriotyczne wartosci Bog - honor - ojczyzna Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: ---latwa kasa,szybki sex, duzo alkoholu------ 11.11.09, 14:13 te malgoska. Wytłumacz mi to: "Częścią patriotyzmu jest walka o należne miejsce Polski w Europie" co ten twój mały, nie po gandzi, miał na myśli?! A co do twojego pisania: > Bog - honor - ojczyzna Honor, Ojczyzna - więcej nie potrzebne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
emcza Re: ---latwa kasa,szybki sex, duzo alkoholu------ 11.11.09, 14:20 malgoska_k napisała: > a czesto i marihuany - to sa wartosci dzisiejszych pryszczy, ktore zastapily > patriotyczne wartosci Bog - honor - ojczyzna napisz proszę jakimi wartościami Ty kierujesz się nazywając innych ludzi pryszczami. to tak samo ograniczające i szufladkujące określenie jak np. "moherowe berety". Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Wkurza cię blondi że już nikt nie chce z tobą 11.11.09, 14:37 seksu uprawiać? Tylko po co mieszasz w to Boga, honor i ojczyznę? Odpowiedz Link Zgłoś
color-trend "Polacy nigdy nie zrezygnowali" 11.11.09, 14:03 A mnie się bardzo podoba wystąpienie prezydenta. Wszystko co powiedział to prawda. Nie da się zniewolić narodu gdy ten jest świadomy swojego istnienia i znaczenia. I nie jest prawdą, że wszystkim to sie udało. Istnieje wiele narodów, które utraciły swoją niepodległość, albo nigdy jej nie zaznały. I prawdą jest,że aby utrzymać świadomość narodową potrzebna jest coiężka i długotrwała praca nad tym. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: "Polacy nigdy nie zrezygnowali" 11.11.09, 14:15 > Istnieje wiele narodów, które > utraciły swoją niepodległość, albo nigdy jej nie zaznały. Kurde, mam problem, albo ją utraciły, albo nie! :)) Pisiarczyk?! Ja bym tak napisał, utraciłem Ojczyznę, ale nie utraciłem przywiązania do niej :) Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Szowinizm kompleksy katopropaganda -czyli standard 11.11.09, 14:13 Nic nowego w okołodefiladowym wystąpieniu. POPiSowska "norma". Odpowiedz Link Zgłoś
probabilis Jak na Prezydenta przystało 11.11.09, 14:14 Bardzo dobre przemówienie. W dniu takim jak dziś potrzebny jest mocny sygnał, że wśród najwyższych polityków są tacy którzy doceniają pojęcie patriotyzmu, dobrze znają historię naszego kraju i potrafią docenić walkę wielu pokoleń o odzyskanie niapodległości. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Jak na Prezydenta przystało 11.11.09, 14:19 > doceniają pojęcie patriotyzmu, dobrze znają historię naszego kraju ale co z tego wynika, to już nie łaska napisać? Mała podpowiedź. Inne narody śmieją się z nas, niestety nie z naszej wiedzy o historii, ale o jej złym interpretowaniu! Teraz my bawimy się w Niemców/Ruskich! Jesteśmy najważniejsi, bo: braliśmy udział w II WŚ, Obaliliśmy komunę , JP II był nasz i tylko nasz i wiemy najlepiej co i jak ma być! No, to sobie porządziliśmy k...a w UE! :D Odpowiedz Link Zgłoś
aerman "Polacy nigdy nie zrezygnowali" 11.11.09, 14:14 Teraz inaczej liczy się kraj w Europie . Jest wojna nadal ale gospodarcza zabieranie sobie ludzi i budowanie silnego państwa gospodarczego .Liczącego się w Europie . Nie żyjcie 1000 lat sterotypem wojen bo to nie te czasy .Jesteście biedakami nawet nie umieliscie wypromowac Gdańska solidarności lat 1980.Ale w zwadach między sobą jesteście mistrzami ujadaniu jak latlerki jeden do drugiego .Potem i dzie flaszka i wielcy przyjaciele uscisków niema końca . I znowu polacy na usługach zachodu historia polski lubi sie powtażac .Kiedyś uciekali i teraz uciekają . Jesteście wolni ale nie umiecie uszanować tej wolności . Lubicie sobie zbyt mocno robić na złość co skutkuje idiotyzmami w UNI Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
p_a_m Re: "Polacy nigdy nie zrezygnowali" 11.11.09, 15:36 Słownik ortograficzny się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: "Polacy nigdy nie zrezygnowali" 11.11.09, 17:27 > Słownik ortograficzny się kłania. nie wziąłeś pod uwagę, że ktoś nie musi być Polakiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: "Polacy nigdy nie zrezygnowali" 11.11.09, 18:17 no ale i wymogi mniejsze ;) wszak Polacy poza naszymi granicami, kaleczą język, co gorsze w mowie, nie w piśmie :) Ja się nie czepiam, widać, że pisze z poza granic :) Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Re: Ten zalosny maly czlowiek, klamie, jak zawsze 11.11.09, 14:15 >A co kogo obchodzi twoja opinia? To nie byla opinia. To bylo stwierdzenie FAKTOW. Podparte dowodem logicznym. LECH KACZYNSKI TO KLAMCA. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa44 I kogo to obchodzi? 11.11.09, 14:20 Wystarczy że demokratyczna większość ma takie samo zdanie jak LK... A te swoje brednie wsadż sobie ...za ucho żałosny manipulatorku Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: I kogo to obchodzi? 11.11.09, 14:34 > Wystarczy że demokratyczna większość ma takie samo zdanie jak LK... a ma? Odpowiedz Link Zgłoś
p_a_m Re: I kogo to obchodzi? 11.11.09, 15:01 Głosowanie na samego siebie nie wystarczy żeby zostać prezydentem:) Odpowiedz Link Zgłoś
kosa44 Udowodnij że nie ma... 11.11.09, 15:08 Rozpisz referendum i poczekaj na wynik... Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Udowodnij że nie ma... 11.11.09, 15:24 nie nie kolego, to ty udowdnij że nie ma, Bo ja po słowach leszka twierdzę, że nie ma! Dlaczego, bo np. ja jestem przeciwny, on leszek-mieszek powiedział że "nikt". Więc już jest w błędzie i mogę nazwać go oszołomem i ćwokiem :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
perepere8 smutek, zal, niezadowolenie i placz 11.11.09, 14:17 w taki nastroj potrafi wprowadzic mnie ten czlowieczek mowiacy w stylu dawnych dzialczy PZPR. on i jego pokolenie zarazone nieustanna walka z wrogami otaczajacymi nasza ojczyzne powinni juz odejsc do historii. czasy sie zmienily a oni nie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_krolik Mow za siebie klamczuchu 11.11.09, 14:20 W Polsce jest mnostwo ludzi, ktorzy chca szkol wolnych od symboli religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
perepere8 tylko boja sie o tym glosno mowic 11.11.09, 14:40 a tak juz na marginesie. co jest przyczyna, ze tak strasznie upieramy sie przy wieszaniu krzyzy na scianach gdzie sie da. czy to nie przypadkiem oznaka naszej slabej wiary, ze gdy krzyza przed nami nie ma to nasza wiara oslabnie? bo ja nie widze innej prawdziwej przyczyny naznacznia na kazdym kroku naszej katolickosci. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: tylko boja sie o tym glosno mowic 11.11.09, 14:55 Tego samego nie mogę pojąć. Czy katolik noszący krzyżyk "tylko" na szyi będzie wierzył słabiej? Odpowiedz Link Zgłoś
scher1 300 zabitych w 1927 roku... cześć ich pamięci! 11.11.09, 14:23 Historia Polski, Wydarzenia historyczne, Europa, USA Przewrót majowy, zbrojny zamach stanu dokonany przez J. Piłsudskiego w dniach 12-14 maja 1926. W jego wyniku obalony został rząd W. Witosa, doszło do dymisji prezydenta S. Wojciechowskiego. 15 maja 1926 powołano rząd K. Bartla, którego głównym zadaniem była likwidacja stanu wyjątkowego i przeprowadzenie wyborów prezydenckich. 1 lipca 1926 na prezydenta RP wybrano I. Mościckiego, co zapoczątkowało okres rządów sanacji. Przewrót majowy poparły ugrupowania lewicy: PPS, PSL "Wyzwolenie", Komunistyczna Partia Polski, które w zamachu widziały kres rządów prawicy i możliwość poprawy sytuacji gospodarczej oraz społeczno-politycznej kraju. Podczas przewrotu majowego zginęło ponad 300 osób, a ok. 1000 zostało rannych.******************************* O TYCH zapomniałeś piotrusiu_meteoo ..w deszczowej piosence???? Odpowiedz Link Zgłoś
patman Watykańska mendo - wynocha 11.11.09, 14:23 To straszne, że prezydent popiera okupację Polski. Niech spada do Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa44 Re: Watykańska mendo - wynocha 11.11.09, 14:24 Co za eksplozja intelektu..frustrata Odpowiedz Link Zgłoś
patman Co, zabolało? 11.11.09, 14:32 Boli, że prezio nie reprezentuje interesu Polski, tylko okupanta i jego agentów w czarnych sukniach? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Chciejstwo 11.11.09, 14:24 "Nikt w Polsce nie przyjmie do wiadomości, że w szkołach nie wolno wieszać krzyży. Nie ma na co liczyć. Być może gdzie indziej tak. W Polsce - nie. " To jest oczywista nieprawda. To stwierdzenie oznaczałoby, że w Posce nie ma przeciwników obecności krzyży w klasach szkół publicznych, a to nie jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa44 Re: Chciejstwo 11.11.09, 14:31 Poddano cię obowiązkowym badaniom na wściekliznę kundlu? Może cię wyleczą... Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: Chciejstwo 11.11.09, 14:57 A bez inwektyw to nie łaska? Nie umiesz? Znam wielu katolików, ale takiego, który się w ten sposób do ludzi odzywa tylko dlatego, że mają inne zdanie, to jeszcze nie poznałem. I chwała Bogu. Nie jestem teologiem, ale Twoje postępowanie nie wydaje mi się zgodne z nakazami religii katolickiej. Może mnie jakiejś innej wersji uczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Chciejstwo 11.11.09, 15:04 To wzorowy katolik, ktory do serca bierze sobie slowa ewangelii o milowaniu bliznich. Ohydny ateista oczywiscie zadnym tam bliznim... Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Skąd wiesz oszuście? 11.11.09, 23:44 Sam to potwierdzasz. Czy przynajmniej na spowiedzi wielkanocnej wyznasz skruche z okazji tego, ze tak ochoczo tu innych wyzwiskami obdarzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: Chciejstwo 11.11.09, 15:22 No istotnie, pojęcia bliźniego w ewangelii nie zdefiniowano. Widocznie autorzy nie przewidzieli z jakimi czytelnikami trzeba się liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa44 I co do tego? 11.11.09, 15:19 Skąd wiesz kim jestem?To moja prywatna sprawa kim jestem dupku Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: I co do tego? 11.11.09, 15:26 Niestety, nie starcza mi argumentów żeby polemizować z osobą tak elokwentną. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola W bardzo grzecznych słowach 11.11.09, 17:42 wytłumaczyłem, że prezydent nie ma racji, twierdząc, że w Polsce nie ma ani jednego przeciwnika obecności krzyży w szkołach publicznych. Owo stwierdzenie prezydenta nawet nie nazwałem po imieniu, tylko eufemistycznie nazwałem je chciejstwem. Mimo to doczekałem się chamskiej reakcji ze strony osoby z kategorii, która sama zwykła siebie nazywać "prawdziwymi Polakami". Po raz kolejny udowodniono mi, że ta kategoria to zwykle bydlaki i z takimi nie warto się zadawać. W moim przekonaniu istnienie kategorii "prawdziwych Polaków" przynosi szkodę wartościom wypływającym z Ewangelii i każe nam zrównywać patriotyzm z nacjonalizmem. Moim zdaniem "prawdziwi Polacy" są szkodliwi, zarówno w sferze nadbudowy, jak i w sferze materialnej. Wielce do tej sytuacji przyczynia się Kościół, który z punktu obkłada ekskomuniką aborcjuszkę, natomiast nie stosuje ekskomuniki do osób konsekwektnie grzeszących, nie wykazujących najmniejszej woli poprawy. Taki gnojek jak ten co mnie obraził powinien być usunięty poza nawias KK ze skutkiem natychmiastowym. Odpowiedz Link Zgłoś
emcza Re: Chciejstwo 11.11.09, 14:34 mieszaniec-zopola napisał: > "Nikt w Polsce nie przyjmie do wiadomości, że w szkołach nie wolno wieszać > krzyży. Nie ma na co liczyć. Być może gdzie indziej tak. W Polsce - nie. " > To jest oczywista nieprawda. To stwierdzenie oznaczałoby, że w Posce nie ma > przeciwników obecności krzyży w klasach szkół publicznych, a to nie jest prawda > . mnie się wydaje, że p. Prezydent ujawnił mimochodem, że mówiąc Polską ma na myśli tylko siebie i ludzi którzy bezwarunkowo zgadzają się z nim. reszcie mówi po staropolsku: "s....cie dziady" Odpowiedz Link Zgłoś
miliarder Włosi też leją na trybunał ws krzyżu 11.11.09, 14:24 Sam Berlusconi juz powiedział, że Włochy nigdy nie podporządkują się trybunałom które próbują wykorzenić chrześcijańską tradycję. Odpowiedz Link Zgłoś
ww-77 Re: Włosi też leją na trybunał ws krzyżu 11.11.09, 15:29 Berlusconi, czyli największy dziwkarz, łapówkarz i oszust w historii nowoczesnej Europy. Fajnych obrońców ma Watykan. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Prezydent znowu nagina historię 11.11.09, 14:24 Po I wojnie to traktat wersalski usankcjonował niepodległość wielu państw, tych którzy walczyli i tych którzy o nią nie walczyli. Czesi, Węgrzy, bałkany, pribałtyka średnio walczyły. Co do krzyży w szkołach Prezydent kolejny raz udowodnił że prawo jest dobre wtedy kiedy jest mu wygodne, a biorąc pod uwagę poprzednie rządy PiSu prawo ma sankcjonować poglądy rządzących. Dodajmy wybranych przez ogromną mniejszość społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa44 Re: Prezydent znowu nagina historię 11.11.09, 14:28 Ogłoś referendum w sprawie krzyży w urzędach..i poczekaj na wynik "demokrato".. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Prezydent znowu nagina historię 11.11.09, 14:46 Nie trzeba. Krzyz w urzedzie jest niczym innym, niz dowodem tego, ze panstwo utozsamia sie z pewnym wyznaniem i je preferuje, wiec jest sprzeczne z idea rownosci i wolnosci wyznaniowej. Na cos takiego w panstwie, ktore utrzymuje, ze chce budowac spoleczenstwo obywatelskie, przyzwolenia byc nie moze. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa44 Re: Prezydent znowu nagina historię 11.11.09, 15:06 Nie trzeba?To przyjmij do wiadomości że tacy jak ty są nic nie znaczącą mniejszością w Polsce nie mającą prawa dyktować warunków większości.. Ale to za trudne żebyś zrozumiał"demokrato"... Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Prezydent znowu nagina historię 11.11.09, 15:18 Demokracja to nie tylko rzady wiekszosci nad mniejszoscia ale i rownosc obywateli i ich swiatopogladow. Wieszanie krzyza w urzedzie temu przeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Im wiecej krzyzy w urzedach tym szybciej ta 11.11.09, 16:22 obecna, wcale nie taka zdecydowana jak sadzisz, wiekszosc bedzie malec, im wiecej chciwosci wsrod hierarchi koscielnej tym szybciej, ta odziedziczona po owocnym dla kosciola w naszym kraju PRL-u, wiekszosc bedzie malec. Nie ma komuny i nasza hierarchia nie spelnia juz swojej szlachetnej w naszym wyobrazeniu roli walczacej o nasze prawa do demokratycznego i praworzadnego suwerennego panstwa. Ta rola zostala przez nia w ostatnim 20-leciu rozmieniona na drobne przez sprzeczne z Konstytucja i Konkordatem dazenie do wladzy, zachlannosc w odzyskiwaniu majatkow, zwykla chciwosc nie wspominajac juz o skrywanej donosicielskiej sprzedajnosci sluzbom bezpieczenstwa w czasach PRL-u z ktorej nie chciala sie nawet sama przed soba rozliczyc. Nasza wiara jest plytka (sadzac po powszechnym zlodziejstwie, pijanstwie, przestepczosci) i ogranicza sie do coraz drozszych obrzadkow koscielnych. Mozesz mi wierzyc: ta Twoja wiekszosc domagajaca sie krzyzy w urzedach nie przetrwa nawet jednego pokolenia. Re: Prezydent znowu nagina historię Odpowiedz Link Zgłoś
maz-46 "Polacy nigdy nie zrezygnowali" 11.11.09, 14:28 Za dwa lata ten śmieszny kurdupel przestanie być prezydentem i uwolni nasz naród od tej żenady i ciągłego wystawiania na pośmiewisko świata... Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: "Polacy nigdy nie zrezygnowali" 11.11.09, 14:31 maz-46 napisał: > Za dwa lata ten śmieszny kurdupel przestanie być prezydentem ----- Na szczescie za rok Odpowiedz Link Zgłoś
kosa44 Re: "Polacy nigdy nie zrezygnowali" 11.11.09, 14:38 Czekaj tatka latka...a kobyłkę wilki zjadły Odpowiedz Link Zgłoś
rekin.finansjery A ty myslisz, ze "swiat" interesuje sie Polska? 11.11.09, 15:49 Nawet za bardzo nie wiedza gdzie ten biedny kraj lezy. Skoncz wiec klamac i skamlec o "wstydzie przed swiatem", wyjedz gdzies pomieszkac do innego kraju, i zobaczysz jak to sie Polska interesuja hehe. Nie ma czym. Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko "Polacy nigdy nie zrezygnowali" 11.11.09, 14:31 Jak to się stało, że bracia Kaczyńscy pokończyli szkoły w których nie było krzyży? No tak, ale to były takie gorsze szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan "Polacy nigdy nie zrezygnowali" 11.11.09, 14:32 a czy wy myślicie, że Kaczyński walczy o krzyż? Przy pomocy krzyża chce zawalczyć o elektorat spod znaku atychrysta z Torunia, który pokieruje swoim wojskiem tak jak mu się będzie podobać.... ale myślę że i tam się już skończył czas braci Kaczyńskich. A co do nowego patriotyzmu, to rzeczywiście jest on nowy w wydaniu Kaczyńskich, gdzie ikona Solidarności przerobiona została na agenta. To jest dobry przykład na ten patriotyzm wg. pis. No cóż, z tej choroby nie wyleczy się podwójnych już nigdy.... Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 naiwny "partyjotyzm" prezia jest już męczący... 11.11.09, 14:32 przecież to załamka jakaś, co ten człeczyna wygaduje:) hehe Longinus Podbipięta mówił czasem: słuchać had'ko! i chyba można to całkiem spokojnie do słów kaczuszki mniejszej zastosować a już brednie o krzyżykach, to naprawdę mógłby sobie darować:) Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś