Dodaj do ulubionych

Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jeleni...

20.11.09, 12:58
w takich wypadkach nie należy szukać pomocy u myśliwych..
czy rzeczywiście takie zwierze nie jest do uratowania?! może znajdą się osoby,
które pomogły dzikim zwierzętom w takiej sytuacji i zabiorą głos na tym forum?
osoby, które prowadzą azyle dla dzikich zwierząt po przejściach

fotoforum.gazeta.pl/3,0,2050119,3,568,84517.html
Obserwuj wątek
    • maruda.r Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 20.11.09, 15:19

"Najważniejsze jest jednak zachowanie kierowców. Widzę takich jak pędzą drogami
      przez Puszczę Białowieską, tak jakby nie żyły tu jelenie, dziki, wilki, rysie
      albo żubry."

Puszcza puszczą, ale co robić, gdy dziki lub sarny wbiegają na autostrady, drogi
      szybkiego ruchu, że o drogach śródmiejskich nie wspomnę?

Co do odpowiedzi na list czytelnika, to trudno się z Wajrakiem nie zgodzić - tym
      bardziej, że nie bardzo wiadomo, co z wyleczonym zwierzęciem począć? Wyleczenie
      nie oznacza oczywistego powrotu do pełnej sprawności zwierzęcia - więc
      wypuszczenie kaleki na wolność oznacza dla niego rychłą śmierć; nie zaadoptuje
      się w stadzie i nie będzie w stanie uciec przed drapieżnikami.

• nasturcja-online Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jeleni... 20.11.09, 19:58
      Niestety ale dla mnie Panowie myśliwi to zwykli mordercy. Są przyzwyczajeni
      do przedmiotowego traktowania żywych istot i do bestialskiego zadawania
      cierpienia. Patrzą raczej jak pozbawić życia niż uratować choć jedno
      istnienie. A potem narzekają na znieczulicę i zdziczenie obyczajów czego sami
      są przykładem.
      • grundol1 Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 21.11.09, 16:04
        > Są przyzwyczajeni
        > do przedmiotowego traktowania żywych istot i do bestialskiego zadawania
        > cierpienia.

Bzdura. Akurat myśliwi o niebo lepiej traktują zwierzęta niż traktowane są w
        rzeźniach.
      • alesieporobilo Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 21.11.09, 18:11
        Ale Ty glupia jestes :)
      • antypolityk1 nasturcja 22.11.09, 19:10
        Myśliwi jaki leśnicy szkodzą przyrodzie, ale na zasadzie takiej samej jak szkodzimy my, zwykli ludzie. Dziś zagrożeniem nie są myśliwi ani leśnicy, ale deweloperka, quady, autostrady, motoryzacja i masowa turystyka. To prędzej zabije wszystkie zwierzęta w Polsce aniżeli myśliwi. którzy przynajmniej je dokarmiają w zimie i walczą o tereny zielone.
    • grazus0791 Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jeleni... 20.11.09, 20:22
      Nie wiem, czy zachowanie myśliwych było słuszne w tym akurat przypadku, myślę
      jednak, że Pan Wajrak wie, co mówi.
      Nie zmienia to faktu, że myśliwych jako takich uważam za psychopatów - ja nie
      jestem sobie w stanie wyobrazić, żeby strzelić do zwierzęcia.A oni bredzą o
      sporcie i obcowaniu z przyrodą!!!
      • peter_1000 Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 21.11.09, 14:20
        Ale schabowego Panie grazus u mamy w niedzielę to się na obiadek wcina. I ci
        rzeźnicy pracujący w zakładach masowej zagłady świń to już nie psychopaci?
        • anmanika Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 27.11.09, 09:53
          peter_1000 napisał:

> Ale schabowego Panie grazus u mamy w niedzielę to się na obiadek wcina. I ci
          > rzeźnicy pracujący w zakładach masowej zagłady świń to już nie psychopaci?
          Dla rzeźników to jest praca a dla myśliwych przyjemność za którą płacą.
          • wielki_czarownik Głupiś 29.11.09, 00:12
            Odkąd wyginęły drapieżniki, ktoś musi pilnować liczebności populacji zwierzęcej. Zakłóciliśmy równowagę w przyrodzie, wytępiliśmy wilki, rysie, niedźwiedzie, to musimy przejąć ich rolę.
            Poza tym myśliwy 1% czasu poluje, 99% czasu pomaga zwierzętom. Jak myślisz kto stawia paśniki w lesie? Kto wykłada solankę? Kto usuwa wnyki i sidła? Ekolodzy??
            Zapytaj dowolnego myśliwego ile razy jakaś organizacja ekologiczna pomogła kołu łowieckiemu wykładać solankę, szczepionki dla lisów albo budować paśniki. Zapytaj.
      • alesieporobilo Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 21.11.09, 18:15
        O lowiectwie w kategorii sportu mozemy mowic tylko na strzelnicy a nie w lesie.
        Jezeli czegos nie rozumiesz to nie krytykuj. A Wajrak wie co mowi. Jedyny
        trzezwy dziennikarz ktory ma pojecie o tym czym jest i byl las i zwierzyna.
      • antypolityk1 Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 22.11.09, 19:14
        >Nie zmienia to faktu, że myśliwych jako takich uważam za psychopatów - ja nie jestem sobie w stanie wyobrazić, żeby strzelić do zwierzęcia.A oni bredzą o sporcie i obcowaniu z przyrodą!!!<

Kto dziś obcuje z przyrodą? Chyba jedynie myśliwi i leśnicy. Oni jednak wiedzą, że aby polować muszą dbać o zwierzynę, choć sam ja nigdy bym żadnego zwierzęcia nie zabił poza komarem. Natomiast zagrożenie jest gdzie indziej. To deweloperka, chciwy kapitalizm, quady, motoryzacja i masowa turystyka. To jest zagrożenie dla polskiej przyrody.
    • deszcz.ryb Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 20.11.09, 20:31
      Jasne - nie bacząc na stres dzikiego zwierzęcia można je załadować na plecy; zatargać do domu i tam z oddaniem pielęgnować aż wyzdrowieje. Już to widzę. Ktoś tu się naoglądał głupich programów na Animal Planet.

Dzikie zwierzęta czasem można uratować, ale rzadko i z wielkim trudem. I z ogromnym kosztem. Jeleń z artykułu miał [co najmniej] złamaną nogę - nie przeżyłby już na wolności. Chcesz, żeby męczył się w niewoli, do końca życia bojąc się ludzi którzy nim się opiekują? Można pomagać zwierzętom, ale z głową. Przypominasz mi ludzi, którzy "ratują" zagłodzone, prawie śmiertelnie chore psy i koty, znacznie wydłużając ich cierpienia; zamiast je uśpić i powolić im spokojnie odejść.
      • fotodiagnoza Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 20.11.09, 21:56
        chodzi o zupełnie co innego. nie jest intencją osób ratujących przedłużanie
        cierpienia zwierząt. tylko człowiek dał sobie prawo (niezasłużone) o decydowaniu
        kto i kiedy ma umrzeć. takiego prawa nie ma

fotoforum.gazeta.pl/3,0,2050119,3,299,84517.html
        • deszcz.ryb Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 20.11.09, 23:13
          Zgodnie z twoją logiką ludzie powinni zostawić tego rannego jelenia na szosie. Zdechłby sam, w "swoim czasie" i byłby spokój. A to, że pocierpiałby sobie jeszcze przez najbliższe trzy godzinki, to trudno, bo "tak chciała natura". [pomijam już ingerencję człowieka w życie jelenia, jaką jest wypadek - bo to była nieświadoma, przypadkowa decyzja. równie dobrze ten jeleń mógł spaść do wąwozu i złamać tą nogę]

Natomiast nie wiem, czemu uważasz, że tylko człowiek dał sobie prawo do zabijania. Wcale nie. Zabija masa zwierząt - nie tylko drapieżniki, ale też niektóre zwierzęta z tego samego gatunku zabijają się np. podczas walki o samice czy terytorium; matki porzucają swoje malutkie dzieci kiedy nie mogą ich wychować itp. To Matka Natura jest taka brutalna. [Ośmielę się nawet postawić śmiałą teorię, że być może ty sama, fotodiagnozo, jesteś tutaj i możesz mi odpowiadać dlatego, że twój praprapraprzodek w odpowiednim momencie zabił jakieś zwierzę, dzięki czemu jego rodzina nie umarła z głodu i mogła przekazać geny dalej. ;) ]

Natomiast uważam, że człowiek, w odróżnieniu od zwierząt ma jednak [jakiś] rozum i jeżeli zabija, to niech to czyni nie powodując niepotrzebnych cierpień.

I jeszcze jedno - jesteś wegetarianką? Bardzo dobrze, to ci się bardzo chwali. Ale, na litość boską, nie zmuszaj innych do niejedzenia mięsa! Jeżeli chcesz o coś walczyć, to walcz o zmniejszenie cierpień zabijanych zwierząt, bo nie dasz przecież rady przekabacić tych miliardów mięsożerców. Bo skoro lubią mięso, smakuje im, to w imię czego mieliby z niego rezygnować?
        • grundol1 Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 21.11.09, 16:50
          > tylko człowiek dał sobie prawo (niezasłużone) o decydowani
          > u
          > kto i kiedy ma umrzeć. takiego prawa nie ma

Jasne, bo taki wilk, szczupak czy tygrys to wegatarianie co żadnego zwierzątka w
          życiu nie skrzywdzili.
      • cichamyszka51 Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 27.11.09, 09:22
        to co napisał deszcz.ryb /ci...cip w deszczu z ryb / o Animal Planet
        swiadczy tylko,że dla tego jejmoscia istnieje tylko jedna jedyna
        racja.JEGO RACJA !!!Mnie osobiscie bardziej przekonują ostatnie
        programy z cyklu :"Na pomoc zwierzętom"w Animal Planet niż wajrakowe
        wspominki o jelenim stresie.Ciekawe,że własnie ostatnie programy z
        cyklu na pomoc zwierzętom /cykl angielski /pokazywały jak ratowano i
        ratuje się jeleniowate.A u nas pif-paf i po herbacie.A i wyżerka
        przednia.
    • rockville Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jeleni... 21.11.09, 08:00
      Co za matoly z tych policjantow, czy nie mieli broni zeby zastrzelic
      tego jelenia ? Przeciez mogli to zalatwic jednym ciosem policyjna
      palka !!!
      • zi-k Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 21.11.09, 08:55
        Mówi sie że człowiek nie powinien mieć pretensji jak wtargnie na teren dzikiego
        zwierzęcia i zostanie przez niego raniony,albo zabity.
        Tak samo zwierze powinno sie liczyć z tym ze może zginąć jak wtargnie na teren
        człowieka.
        • deszcz.ryb Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 21.11.09, 10:08
          Nie przesadzaj. Zwierzę nie myśli, nie umie przewidywać - skąd taki jeleń ma wiedzieć, że może zginąć na szosie? On tylko CHCE dostać się na drugą stronę i nie wie, czym to grozi.

Skoro człowiek nie chce jeleni na autostradzie, to powinien budować siatki wzdłuż drogi, żeby zwierzęta nie mogły tam wejść.
      • grundol1 Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 21.11.09, 16:09
        Matoł to ty jesteś. Policjant w odróżnieniu od myśliwego nie ma prawa
        zabić jelenia.
    • grundol1 Re: Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jele 21.11.09, 16:08
      > w takich wypadkach nie należy szukać pomocy u myśliwych..
      > czy rzeczywiście takie zwierze nie jest do uratowania?

Poczytaj sobie o planowych odstrzałach dzikiej zwierzyny. Poszczególne związki
      łowieckie mają obowiązek odstrzelić rocznie określona ilość zwierzyny.
      Jak tego nie zrobią to płaca karę. Więc jeśli nie zastrzeliby tego
      jelenia, to musieliby innego.
    • krzysztofczyz Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jeleni... 22.11.09, 09:36
      W Szwecji są przepusty dla zwierząt i siatki odgradzające od jezdni.
      Coż znak uwaga dzikie zwierzęta chyba stał dlatego kierowca uciekł
      aby nie płacic mandatu
    • stettinshark Czy wydałem wyrok śmierci na potrąconego jeleni... 23.01.10, 14:19
      www.youtube.com/watch?v=rcGDN0pYbFc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka