piotrns 22.12.09, 13:27 Chyba autorzy z GW nie wiedzą, że słowo "burdel" jest słowem wulgarnym. Można to sprawdzić np. tu: pl.wiktionary.org/wiki/burdel . Wulgaryzmy w "Nie" to nic dziwnego, natomiast w Gazecie Wyborczej... Cóż, równaj w dół. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotrns Jeszcze o wulgaryzmach 22.12.09, 13:33 Piszę tutaj o tytule, bo wulgaryzmy w tekście cytowanym Gazeta Wyborcza umieszcza od dawna. Kiedyś wystarczało wykropkowane słowo i domyślność czytelnika, dzisiaj redakcja nie ma żadnych oporów przed ujawnieniem, że słowa k..., ch.. itp. są potocznymi słowami, które można w tekście umieścić. Być może autorzy tak nauczyli się mówić w domu. Ale zapewniam, że chociaż wszyscy (?) znają te słowa, to jednak nie wszyscy uważają ich używanie za stosowne. Podobnie, jak wszyscy potrafią pluć albo puścić bąka, ale jednak w towarzystwie powstrzymują się od tego. Pozostawiam to pod rozwagę autorom. Od nich bardzo zależy, jak nisko upadnie język. Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Burdel to burdel, a nie dom publiczny 23.12.09, 02:01 i rzeczy należy nazywać po imieniu. Jeśli nie widzisz różnicy między "burdelem" a "domem publicznym" to szkoda, ale zapewniam ciebie, że te słowa zostały wymyślone po to, aby ich używać. Oczywiście używać z zgodnie z przeznaczeniem, a nie jako znaku interpunkcyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Burdel to burdel, a nie dom publiczny 23.12.09, 15:23 Skoro tam nie dojechała to skąd w takim razie dziennikarze wiedzą czy miała trafić do "burdelu" czy "domu publicznego"? :-D Chyba jednak bardziej prawdopodobna jest wersja, że panu "dziennikarzowi" zabrakło słownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Re: Burdel to burdel, a nie dom publiczny 23.12.09, 15:35 ty też nie widzisz róznicy??? No dobra, to wytłumaczę Tobie łopatologicznie, bo widzę, żes bezmózga jest "tempa" polska głowa. aby w Niemczech dziewczyna mogła pracować w domu publicznym, musi być pełnoletnia, musi mieć pełną zdolność do czynności prawnych. A ta dziewczyna tej zdolności nie miała - wniosek musiała jechać do nielegalnego burdelu, prowadzonego przez przestępców. KPW polaczku??? Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Nowa Biblia - Wiktionary 26.12.09, 11:07 piotrns napisał(a): > Chyba autorzy z GW nie wiedzą, że słowo "burdel" jest słowem > wulgarnym. Można to sprawdzić np. w Wiktionary Wiktionary i Wikipedia zawierają arbitralne informacje, które każdy tam może umieścić. Można z nimi zgadzać się lub nie. W tym przypadku zarówno redaktor jak i ja nie zgadzamy się z tobą, że burdel jest słowem wulgarnym w sensie, że nie należy go używać publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Nowa Biblia - Wiktionary 26.12.09, 13:05 Dobrze, ze to nie w USA. Bo tam wiek "sexual consent" to 18 lat. I dlatego biedny Romek P. nie mógł byc potraktowany jak klienci galerianek w ... Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 USA zalezy od stanu. 26.12.09, 17:46 California, Arizona, Oregon 18 Texas, Nowy Jork, Illinois 17 Minnesota, Nevada, Alaska, Hawaje, Pennsylvania, Connecticut czy Kentucky 16. Odpowiedz Link Zgłoś
gollum.z.kremla Re: słowo "burdel" jest słowem wulgarnym 22.12.09, 14:35 Nonsens - jeśli już, to (zbyt?) potocznym, kolokwialnym... Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Bułgar sprzedawał nieletnie do niemieckich bu 22.12.09, 14:44 Ja jednak wolę ufać bardziej renomowanym źródłom : sjp.pwn.pl/lista.php?co=burdel ale skoro chodzi o dokopanie gazecie, to może być i wiki :D Odpowiedz Link Zgłoś
do100jnik i to jest właśnie szerzenie nienawiści 22.12.09, 17:21 między nacjami, bo jak była afera, że to samo robili obywatele południowej Polski czy Szczecina, to nikt nie napisał Polak sprzedawał, drań to jest drań i narodowość nie ma z tym nic wspólnego, a wyraźnie niedouczonego redaktora tekstu, przepraszam niedouczonego Polaka lepiej skierować na nauki niż zatrudniać Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Jaki dran? Same przeciez chcialy. 26.12.09, 16:55 Nikt ich do niczego nie zmuszal. Nawet im sie podobalo. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Re: Jaki dran? Same przeciez chcialy. 30.12.09, 19:42 Podobno robily to na zlosc rodzicom :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar591 Bułgar??? 22.12.09, 17:35 Niemożliwe! Takimi rzeczami podobno zajmują się tylko Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
kancelaria_p_prezydenta Czy siostra Artura M. Nicponia z bloga I. Janke 22.12.09, 17:58 Salon24 była wśród nich? Znane powiedzenie tego prawicowo-katolickiego blogera brzmiało: "lepiej mieć siostrę w burdelu niz brata lewaka". Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Co robi 16-tka na dworcu autobusowym? 22.12.09, 20:17 Na dodatek wie ze jedzie do domu publicznego w Rajchu z Bulgarem, ktory mowi po polsku jak ja po bulgarsku? Czy to wina Balcerowicza? Odpowiedz Link Zgłoś
trv Re: Co robi 16-tka na dworcu autobusowym? 22.12.09, 20:59 Jak to w porządnym kapitalizmie dziewczyna postanowiła wykorzystać swoje najlepsze atuty i umiejętności do zarabiania kasy. A że tym atutem była akurat jej dupa, cóż to już raczej problem wynikający z lenistwa lub błędów pedagogicznych popełnionych przez jej rodziców. Swoją drogą czy w pudełku z płatkami albo pod łóżkiem też widzisz Balcerowicza? Może czas zmienić lekarza albo pigułki. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max siedzi? 22.12.09, 21:54 Na dworcu zwykle czeka się na odjazd. Mnie tylko dziwi, że milicja legitymuje osoby tylko za to, że siedzą na dworcu. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: siedzi? 24.12.09, 17:24 three-gun-max napisał: > Na dworcu zwykle czeka się na odjazd. Mnie tylko dziwi, że milicja legitymuje o > soby tylko za to, że siedzą na dworcu. !!! Teraz będzie mogła i "straż miejska"-no,paranoja i państwo policyjne. (ja nigdy nie noszę dowodu...) Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Re: siedzi? 24.12.09, 17:34 TEz masz 16 lat i jestes blondynka w towarzystwie sniadego Bulgara? Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: siedzi? 25.12.09, 22:38 Dopuki nie robi nic złego to może sobie przebywać nawet w towarzystwie Murzyna. Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Re: siedzi? 29.12.09, 20:24 Murzyn w towarzystwie nieletnich blondynek z lewymi paszportami na dworcu PKS? Ten numer nawet by sie chyba nie podobal niejakiemu Simonowi Moleke-Nije zh-hk.facebook.com/people/Simon-Moleke-Nije/1454586052 Odpowiedz Link Zgłoś
saper_vodiczka Do 10 lat? 23.12.09, 01:32 Czyli za obrzydliwy proceder handlu ludźmi grozi dokładnie taka sama kara jak za kradzież kawałka blachy z Auschwitz. Niech żyje polskie prawo - idiotyzm nad idiotyzmami. Odpowiedz Link Zgłoś
c.bolek Re: Do 10 lat? 24.12.09, 10:33 Mam to samo zdanie. Proporcje kar w polskim (ale chyba nie tylko) prawie są przerazające i sprzeczne poczuciem sprawiedliwości i zdrowym rozsądkiem. Ogólnie mówiąc "kasa jest bogiem" - wszelkie przestępstwa przeciwku mieniu - zwłaszcza państwowemu i tzw. "przestępstwa skarbowe" - są karane najsurowiej. A jak już ktoś kogoś molestuje, gwałci nawet latami, wykorzystuje, nawet dzieci - czyli NISZCZY MU ŻYCIE i ma to życie głeboko w d... - tu kary są łagodne jak baranek... CHORE !!!!!! P.S. Cytat ze Smolenia&Laskowika (gdzieś ok. roku 1980 - program kabaretowy w Opolu chyba): "Ja w kwestii formalnej - tu nie ma sprawiedliwości, tu jest sąd" Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Re: Do 10 lat? 06.01.10, 15:10 Polski kodeks karny w duzej czesci pamieta jeszcze czasy Wladka Gomulki i innych kretynow na pasku Moskwy! Odpowiedz Link Zgłoś
abdu_al Pomagał dziewczynom i chcą go aresztować? 23.12.09, 14:03 Wszędzie się to państwo musi wtrącić. I przedsiębiorczość ma się rozwijać w tym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
aunap Bułgar sprzedawał nieletnie do niemieckich burdeli 23.12.09, 15:23 Krótko jemu trzeba uciąć to narzedzie Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Bulgarzy to bardzo porzadni ludzie 23.12.09, 15:44 Dlaczego wiec maja taka podla prase niemal jak bracia Kaczynscy? Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Re: Bulgarzy to bardzo porzadni ludzie 24.12.09, 00:24 Bułgar ma dobrą prasę w polskim społeczeństwie - w sumie podobne narodki drobnych złodziejaszkow i przestępców. Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Re: Bulgarzy to bardzo porzadni ludzie 24.12.09, 15:41 No ale ten Bułgar akurat nie byl dobrym samarytaninem. Mysle, ze to dosc sniady jegomosc, ktory wie jak bajerowac polskie blondynki :) Odpowiedz Link Zgłoś
love_hina Re: Bułgar sprzedawał nieletnie do niemieckich bu 23.12.09, 23:46 Och tak, wikipedia, złota wiedza z internetu... Odpowiedz Link Zgłoś
kot_ikkk Kara śmierci i obozy pracy to są jedyne środki 24.12.09, 22:43 resocjalizacji tego chorego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
brauling Bułgar sprzedawał nieletnie do niemieckich burdeli 25.12.09, 05:02 Odstrzelic sku...ela niech sobie tam w Bulgari sprzedaje swoje dzieci do burdelu. Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Re: Jakie dzieci? 05.01.10, 17:37 Ciekawe co teraz te panienki porabiaja jak tego Bulgara przymkneli? Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Bułgar sprzedawał nieletnie do niemieckich bu 25.12.09, 10:14 A ja chciałbym się odnieść do zdjęcia ilustrującego notkę. Dlaczego fotografia kilku gimnazjalistek z kolegą, wracających z rekolekcji? ;) No bo przecież ubiór "cytowanych" dziewcząt nie odbiega od codziennego umundurowania nastolatki. Wiem, co mówię bo dojeżdżam do pracy kolejką, w towarzystwie uczniów. I żeby było jasne, nie jestem jakimś obleśnym katohipokrytą. Odpowiedz Link Zgłoś
mic Bułgar sprzedawał nieletnie do niemieckich burdeli 27.12.09, 13:51 najbardziej rozbawilo mnie: " on rowniez trafila" dziecko 10 letnie napisalo by lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
darwin77 Bułgar sprzedawał nieletnie do niemieckich burdeli 02.04.10, 05:59 powinni kurwie wlepić dożywocie , bułgarski pomiot. Odpowiedz Link Zgłoś