godeep 13.01.10, 20:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bhjzrogiem Tragedia na Haiti 13.01.10, 20:03 Czy Polska zaoferowala lub wysle jakakolwiek pomoc? Wiem, ze Watykan prosi o modlitwe. Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah Re: Tragedia na Haiti 13.01.10, 20:20 bhjzrogiem napisał: > Czy Polska zaoferowala lub wysle jakakolwiek pomoc? > Wiem, ze Watykan prosi o modlitwe. rzad dal na rece czerwonego krzyza 50,000$,,,Rydzyk zapenie powie ,,,pomodlmy sie..to napewno pomoze im,a polski caritas co niedawno pisali potepiajac Owsiaka ze zebral 450.000.000.....jakos nie slyszalem zeby cos narazie dolozyl Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: Tragedia na Haiti 13.01.10, 20:46 yanfhowah napisał: > ... potepiajac Owsiaka ze zebral 450.000.000.....jakos > nie slyszalem zeby cos narazie dolozyl Na pewno 450.000.000? A może 45.000.000? Zresztą to tylko jedno zero. Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah Re: Tragedia na Haiti 13.01.10, 20:16 godeep napisał: > Dziwnym trafem, jakoś mi ich nie szkoda. jakim trzeba byc kretynem, zeby cos takiego napisac??????jak nie masz nic do powiedzenia,to chociaz milcz gamoniu Odpowiedz Link Zgłoś
godeep Re: Tragedia na Haiti 13.01.10, 20:27 > jakim trzeba byc kretynem, zeby cos takiego napisac??????jak nie > masz nic do powiedzenia,to chociaz milcz gamoniu Ja mam po prostu dosyć oglądania i czytania o trzecim świecie. Cały czas mają wyciągnięte dłonie. Dajcie nam, dajcie nam, dajcie nam i tak bez końca. Doskonale wiemy, że żadna pomoc nie ma sensu. Wszystko co dostaną, zostanie zmarnowane. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Tragedia na Haiti 13.01.10, 21:14 godeep napisał: > Ja mam po prostu dosyć oglądania i czytania o trzecim świecie. To nie oglądaj i nie czytaj. Ale przede wszystkim nie bredź. > Cały czas mają w yciągnięte dłonie. Dajcie nam, dajcie nam, dajcie nam i tak bez końca. Doskonale wiemy, że żadna pomoc nie ma sensu. Wszystko co dostaną, zostanie zmarnowane. Nawet gdyby to, co piszesz o pomocy dla krajów III świata było uzasadnione, to nie uzasadnia to tak skrajnej znieczulicy. Czy wyciągają ręce po pomoc, czy nie wyciągają, zginęło mnóstwo Bogu ducha winnych ludzi. Ludzkim odruchem jest im współczuć. Jednak Ty jesteś tak zdominowany myśleniem w kategoriach tego, co się opłaca, że już nie czujesz niczego ludzkiego. Obyś nigdy nie musiał wyciągać rąk po pomoc i obyś nigdy nie leżał przysypany gruzem. Chociaż z drugiej strony, może wtedy zrozumiałbyś jaką wartość mają ludzkie uczucia. Tamci ludzie nie zostawili by pod gruzami nawet Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Re: Tragedia na Haiti 13.01.10, 20:19 a mnie ich szkoda to kraj nedzy i rozpoczy a teraz jeszcze to co sie stalo... Odpowiedz Link Zgłoś
schnier Re: Tragedia na Haiti 13.01.10, 20:35 znać z tego faktu, że jesteś wyjątkowym kretynem i straciłeś okazję, żeby w takim momencie tego nie zademonstrować. Jak można w ogóle pisać takie rzeczy? Człowieku, milcz, jeśli nie masz nic do powiedzenia. Przykro się czyta coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
schnier Re: Tragedia na Haiti 13.01.10, 20:36 schnier napisał: > znać z tego faktu, że jesteś wyjątkowym kretynem i straciłeś okazję, żeby w tak > im momencie tego nie zademonstrować. Jak można w ogóle pisać takie rzeczy? Czło > wieku, milcz, jeśli nie masz nic do powiedzenia. > > Przykro się czyta coś takiego. To oczywiście było do wpisu użytkownika o nicku godeep. Odpowiedz Link Zgłoś
bhjzrogiem Tragedia na Haiti 13.01.10, 21:20 Drogi godeep. Jezeli nie mozesz patrzyc na 3 swiat no to nie patrz, po coz zatem wyglaszasz swoj niewybredny rasim oraz glupote na forum? Wrocilem z pobytu na Dominikanie kilka dni temu, kraj ten ktory dzieli te sama wyspe z Haiti jest w calkiem przyzwoitym stadium rozwoju, drogi/autostrady, powiedzialbym lepsze niz w Polsce, baza hotelowa wysmienita. Kolonializm pozostawil rozne slady: losy Haiti tak sie nieszczesliwie potoczyly, ze sa dzisiaj kim sa- glodujacym, biednym krajem W desperacji uciekaja do sasiedniej Dominikany aby pracowac na czarno za 1/2 stawki. Poczytaj lub pomysl zanim zagrasz solo. Odpowiedz Link Zgłoś
homer_jay Re: Tragedia na Haiti 14.01.10, 15:10 roznica miedzy Dominikana a Haiti jest taka ze Dominikanie maja domieszke krwi bialej, dlatego im sie troche lepiej wiedzie, a Haiti to czarni jak smola murzyni. Tam nigdy dobrze nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
homer_jay Re: Tragedia na Haiti 14.01.10, 16:07 mowisz jak wrog klasowy !!!!!!!!!! Jestes Czarownica !!!!!!!!! Kulak!!!!!!!!! ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha ................... Odpowiedz Link Zgłoś
tenochtitlan3 Pomoc dla Haiti jest bezcelowa 14.01.10, 11:32 Zabrzmi to okrutnie, ale na Haiti sytuacja jest tak ciężka, że pomoc humanitarna to ostatnia rzecz jaką tam trzeba. Tam i bez trzęsienia ziemi było tragicznie. 80% bezrobocia, nędza, choroby, po prostu idealne warunki do rewolucji. Czy nikt nie zauważył, że Francja wysłała tam w pierwszej kolejności żandarmerię, a USA startują z kilkoma tysiącami marines? Haiti to kraj gdzie pomoc potrzebna jest żywym, a nie rannym. Im prędzej umrą, tym lepiej dla nich. I proszę nie pisać mi o cynizmie i braku serca. Gdzie wy byliście przed tygodniem, jak Haitańczycy umierali z głodu i chorób? Tam wojsko jest potrzebne do zaprowadzenia porządku przed rewolucją i zamieszkami. Wysłanie wpierw ekip grozi rozkradzeniem ich sprzętu i być może gorszymi rzeczami. Nie łudźmy się: Haiti skazane jest na powolną śmierć. Ilość ofiar jest bez znaczenia. W tym przypadku liczbami operuje się jak bydłem: 100, 200, 300 tysięcy, jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
tenochtitlan3 Tragedia na Haiti 14.01.10, 11:44 Zabrzmi to okrutnie, ale na Haiti sytuacja jest tak ciężka, że pomoc humanitarna to ostatnia rzecz jaką tam trzeba. Tam i bez trzęsienia ziemi było tragicznie. 80% bezrobocia, nędza, choroby, po prostu idealne warunki do rewolucji. Czy nikt nie zauważył, że Francja wysłała tam w pierwszej kolejności żandarmerię, a USA startują z kilkoma tysiącami marines? Haiti to kraj gdzie pomoc potrzebna jest żywym, a nie rannym. Im prędzej umrą, tym lepiej dla nich. I proszę nie pisać mi o cynizmie i braku serca. Gdzie wy byliście przed tygodniem, jak Haitańczycy umierali z głodu i chorób? Tam wojsko jest potrzebne do zaprowadzenia porządku przed rewolucją i zamieszkami. Wysłanie wpierw ekip grozi rozkradzeniem ich sprzętu i być może gorszymi rzeczami. Nie łudźmy się: Haiti skazane jest na powolną śmierć. Ilość ofiar jest bez znaczenia. W tym przypadku liczbami operuje się jak bydłem: 100, 200, 300 tysięcy, jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Caritas Polska na pomoc Haiti 14.01.10, 12:53 ekai.pl/wydarzenia/swiat/x24872/caritas-polska-na-pomoc-haiti/ Caritas Polska na pomoc Haiti W odpowiedzi na apel Benedykta XVI Caritas Polska wzywa do pomocy dla ofiar najsilniejszego od 200 lat trzęsienia ziemi na Haiti. Pomóc może każdy wysłyłając sms o treści POMAGAM na nr 72052. Pomoc zaofiarowało Haitańczykom już wiele państw i organizacji charytatywnych. Caritas Polska pozostaje w stałym kontakcie z przedstawicielami Caritas Internationalis, którzy udali się na miejsce tragedii w celu koordynacji pomocy. - Brakuje wody, żywności, schronienia. Mieszkańcy Haiti nadal są w szoku. Szukają swoich bliskich w gruzach gołymi rękami – donosi Karel Zelenka z regionalnego biura Caritas USA na Haiti. - Uruchomiliśmy specjalny numer konta, na który można dokonywać wpłat. Zebrane środki zostaną przekazane do Caritas Haiti na zakup lekarstw, żywności i środków opatrunkowych - poinformował ks. Marcin Brzeziński, zastępca dyrektora Caritas Polska. Premier Haiti Jean-Max Bellerive w wywiadzie dla amerykańskiej telewizji powiedział, że liczba zabitych może przekroczyć nawet 100 tys. osób. Obszar katastrofy obejmuje powierzchnię, którą zamieszkiwało ok. 3 mln ludzi. Osoby i instytucje, które chcą wspomóc akcję pomocy poszkodowanym mogą dokonywać wpłat na konto: CARITAS POLSKA ul. Skwer Kard. Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa Bank PKO BP S.A. 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526 Bank Millenium S.A. 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384 z dopiskiem: HAITI Darowizny w walutach obcych można przekazywać na następujące konta: Bank Millenium S.A. al. Jerozolimskie 133, 02-304 Warszawa S.W.I.F.T. BIGBPLPWXXX euro (EUR): PL 23 1160 2202 0000 0000 3436 4677 dolar amerykański (USD): PL 57 1160 2202 0000 0000 6663 1212 funt brytyjski (GBP): PL 36 1160 2202 0000 0000 7232 7236 z dopiskiem: HAITI Można również wysyłać SMS o treści POMAGAM na numer 72052. Odpowiedz Link Zgłoś
tenochtitlan3 Tragedia na Haiti. Los czterech Polaków nadal n... 14.01.10, 13:41 Apel Caritasu jest żałosny. I co wy chcecie kupić tym ludziom za te uzbierane pieniądze? Koce, wodę, puszki konserw, materace, namioty? A za miesiąc co, znowu do slamsów? Ze zdobycznymi kocami i materacami i odzieżą ze zrzutów? A dla ONZ-towskich urzędników pensje po kilka tysięcy $$ i premie? Tu nie chodzi o pomoc doraźną, czy tego nikt nie rozumie? Ten kraj nie jest poszkodowany z powodu trzęsienia ziemi. Czy to tak trudno zrozumieć? Ale po wpłacie paru dolarów sumienie się uspokaja, co? Wszystko w porządku, ja wspomogłem, zrobiłem co się da, to nie ode mnie zależy teraz rozwój sytuacji... Ludzie, zastanówcie się dlaczego tam była, jest i będzie taka bieda i nędza. Jak sobie odpowiecie na to pytanie, to zacznijcie wpłacać datki. Po co myśleć, myślą inni. Odpowiedz Link Zgłoś
adamw58 Tragedia na Haiti. Los czterech Polaków nadal n... 14.01.10, 14:58 @tenochtitlan3 Bieda na Haiti i jej systemowe podloze to jedna sprawa a skutki trzesienia ziemi to inna sprawa. W tej chwili wlasnie chodzi o pomoc dorazna bo jest ona jak najbardziej potrzebna i to jak najszybciej.W sytuacji takiego kataklizmu nawet duzo bogatsze kraje od Haiti potrzebowalyby pomocy z zewnatrz. A nad sposobami dlugofalowej pomocy i walki z bieda to mozna sie bedzie zaczac zastanawiac gdy juz wszyscy zasypani zostana odkopani a ofiary policzone. Odpowiedz Link Zgłoś
adamw58 Tragedia na Haiti. Los czterech Polaków nadal n... 14.01.10, 15:11 Zadziwia mnie, ze podczas gdy wszystkie swiatowe agencje i dzienniki w tym BBC, CNN, Reuters umieszczaja wiadomosci z Haiti na pierwszych stronach jako najwazniejsze informacje dnia to polska prasa i polskie portale internetowe traktuja te wiadomosci po macoszemu, jako mniej znaczace wiadomosci drugiej kategorii. Znamienne jest tez to ze polski rzad zaoferowal 50 tys dolarow co wobec milionow zaoferowanych przez inne kraje wyglada razaco mizernie. Po narodzie szczycacym sie swoim chrzescijanstwem spodziewalebym sie wiecej wspolczucia, milosierdzia i pomocy dla cierpiacych. Znamienna jest tez tak mala ilosc wpisow na tym forum, z ktorych prawie polowa koncentruje sie na udowadnianiu, ze Haitanczycy maja to na co zasluguja. Chcialbym zauwazyc ze kataklizmy przyrody moga zdarzyc sie wszedzie i nawet w krajach duzo bogatszych od Haiti, miedzynarodowa pomoc bylaby w takiej sytuacji potrzebna. Oczywiscie w kraju biednym jest potrzebna jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
homer_jay Re: Tragedia na Haiti. Los czterech Polaków nadal 14.01.10, 15:49 > jako mniej znaczace wiadomosci drugiej kategorii. Znamienne jest tez > to ze polski rzad zaoferowal 50 tys dolarow co wobec milionow > zaoferowanych przez inne kraje wyglada razaco mizernie. Po narodzie > szczycacym sie swoim chrzescijanstwem spodziewalebym sie wiecej > wspolczucia, milosierdzia i pomocy dla cierpiacych. problem jest w tym ze tych "cierpiacych" jest tyle na swiecie ze jak bysmy wszystkim zaczeli pomagac to sami bysmy zaczeli cierpiec. Odpowiedz Link Zgłoś
homer_jay Tragedia na Haiti. Los czterech Polaków nadal n... 14.01.10, 15:16 Niestety temu krajowi nic nie pomorze, jak tam jeszcze byli francuzi to chociaz bylo troche dobrobytu, teraz murzyni zostawieni sami sobie robia.........to co murzyni robia. Jedyne co im pomoze to edukacja na temat planowania rodziny i produktywnego trybu zycia. Spojzmy na sasiednia dominikane,czy inne wyspy karaibskie tam chociaz zyja z turystow, a na Haiti? Nikt nic nie robi, poza produkowaniem wiecej Hatinczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
kakapete Tragedia na Haiti. Pomoc z całego świata 14.01.10, 17:48 A ja sie dziwie, ze do tej pory nikt nie obwinia za biede w Haiti niecnych uSSmanow. Bo za trzesienie ziemi obwinianie USA to bylaby lekka, z ich punktu widzenia/lewactwa/, przesada. A pamietam sporo wpisow o tsunami, gdzie "nawiedzeni lewacy" obarczali wina w.wym. Odpowiedz Link Zgłoś
was2000 nie dawac pieniedzy caritasowi 14.01.10, 18:41 ani caritas ani czerwony krzyż jedzie z pomocą za darmo około i pierwsi co maja korzyści finansowe to ich organizacja a na cel na który wpłacacie pieniądze idą GROSZE !!!! jak macie zamiar pomuc to tylko przez organizacje co nie zarabiaja np www.msf.org Odpowiedz Link Zgłoś