observer2 25.02.10, 09:19 Nareszcie jakiś głos rozsądku............szkoda że tak ich niewiele ostatnimi czasy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
henryk-sikora Powiało IV RP 25.02.10, 09:19 Droga GW, no zgoda, że ta ustawa jest gniotem prawnym, bo odpuszcza specjalnym służbom wojskowym, prokuratorom, sędziom i całemu aparatowi ucisku. Ale aby wylewać takie krokodyle łzy to już jest przesada. ONI potraktowani zostali wyjątkowo humanitarnie juz w roku 1989. Tak między Bogiem a prawdą to członkowie WRON mogli równie dobrze zawisnąć na szubiennicach i co najmniej kilkuset oficerów służb specjalnych, prokuratorów i sędziów. Wykazaliśmy się wyjątkowym pobłażaniem i miłosierdziem wobec tych, którzy służyli obcemu mocarstwu czyli dopuścili się zdrady stanu i zdrady narodu. Dzisiaj gen. Czempiński opowiada bajki jak to wstąpił do wywiadu, z pobudek młodzieńczej chęci męskiej pracy. Nie Pan Panie Gen. nie pier...li. Ja też wówczas żyłem i mnie też namawiano do wstąpienia do PZPR, a zamian miałem otrzymać w expresowym tempie przydział na mieszkanie, a miałem już dwoje dzieci i gnieździłem się w jednym pokoju u rodziców, ale nie skusiłem się bo miałem wewnętrzne przekonanie, pomimo słabego wyrobienia politycznego, że zaprzedał bym się, że wyrzekł bym się wartości w których byłem wychowany. Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki po POPiS-e to ponad dekadę … 25.02.10, 14:49 … trzeba będzie jeszcze sprzątać. Ewunia: …” Powiało IV RP. Nie tylko dlatego, że Trybunał podżyrował ustawę wypływającą z jej ducha. Przede wszystkim dlatego, że uzasadnienie napisane jest w duchu ideologii, a nie prawa. To kolejne w krótkim czasie orzeczenie - po tym dotyczącym wliczania ocen z religii do średniej na świadectwie i finansowania uczelni katolickich z budżetu - w którym sędziowie raczej dają świadectwo swoich przekonań, niż sądzą, opierając się na konstytucji. To zły prognostyk. Niebawem z Trybunału odejdzie pięciu sędziów, którzy w środę złożyli zdanie odrębne. Dramatyczne staje się pytanie, kto zajmie ich miejsce.”… Ależ Ewuniu, POPiS już Trybunał Konstytucyjny ODZYSKAŁ: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - z komentarz do wczorajszego tekstu GW o wyroku: TK: …„Nie ma znaku równości między pozytywną weryfikacją b. funkcjonariuszy służb PRL w 1990 r., a wyrokiem uniewinniającym”… … z „wyrokiem skazującym” jest ?????????? „sprawiedliwość” elyty spod „panny S”, a nie PRAWO ... Ostatnio Ewunia Siedlecka OBUCHEM Donkowemu „państwu miłości” przyłożyła: „Trybunał Konstytucyjny - nie róbmy żenady” wyborcza.pl/1,76842,7546989,Trybunal_Konstytucyjny___nie_robmy_zenady.html Ewunia: …”Żenada w wykonaniu LPR czy Samoobrony była wpisana w urodę tych partii. Kryteria ideologiczne - w urodę PiS. Co się jednak stało, że partia, która obiecywała przywrócić normalność demokratycznego państwa prawa, daje posadę w Trybunale znajomkowi, bo "nie ma przeciwwskazań" i "sam się zgłosił"?”… Po POPiS-e to ponad dekadę trzeba będzie jeszcze sprzątać Ewuniu. I trafne pytania stawiasz. Ale po co udajesz, że to jakiś wypadek przy pracy Donkowego „państwa miłosci”, że poza retoryką Donkowe „państwo miłości” na serio różni się od Rewolucjonistów mOralnych IV RzeszyPospolitej, że … Ostatnio w wykładzie na UJ nt. „Czy Polska jest państwem prawa?” SIC! Jarosław K. „z aprobatą mówił o Trybunale Konstytucyjnym, Rzeczniku Praw Obywatelskich, sądach administracyjnych.” Co się w sądach administracyjnych dzieje nie wiem, PiSi Niedorzecznik … wiadomo … i do tego ostatnie wyrokowe POPiS-y Trybunału Konstytucyjnego. Kilka tygodni temu POPiS uchwalił nowelizację ustawy o „mieszkaniach za złotówkę” w wersji IDENTYCZNEJ jak w ustawie IV RP totalnie ZGNOJONEJ przez Trybunał Konstytucyjny. Pogarda dla prawa, …, głupota, …, … mUSKi „ciemnego ludu” … ??? Nic podobnego. POPiS Trybunał Konstytucyjny ODZYSKAŁ: www.trybunal.gov.pl/trybunal/Kadencja/kadencja.htm www.trybunal.gov.pl/index2.htm = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = „Opowieść zwolenników IV Rzeczypospolitej to polityczny thriller, w części już przetestowany za rządów Jana Olszewskiego. Może być kontynuowany, jeżeli jego konstruktorzy zdołają opanować język debaty publicznej, zburzyć dotychczasową hierarchię społecznych wartości, czyli znieść panowanie w sferze symbolicznej zwolenników III RP. Trzeba na to trochę czasu. Elity wyruszyły więc na wojnę.” - Prof. J.Raciborski (11.02.2005) Odpowiedz Link Zgłoś
obserwat0r Na lamach GW powiało PRL-em 28.02.10, 18:28 piglowacki napisał: > Powiało IV RP … trzeba będzie jeszcze sprzątać. Bez "bratniej " pomocy Kremla bedzie wam trudno mimo, ze macie III i IV wladze. A tu powstaja bazy US Army, oj, oj ! "TK powiedział, ze zasada ochrony praw nabytych i zaufania obywatela do państwa nie oznacza pewności, że państwo nie odbierze obywatelowi tego, do czego się wobec niego zobowiązało. " Dla stoczniowcow wyrzuconych przez POstkomune na bruk, brzmi to jak kpina. A tow. Rakowski w grobie rechocze kiedy kolebki solidarnosci zamykaja Tuskowi OkragloStolowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
przecinek_cambridge Trybunał Siedlecki kontra Trybunal Kontytucyjny 25.02.10, 14:57 No, trzeba mieć tupet... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
b4b Powiało IV RP 25.02.10, 09:20 >Mówi ona, że w miarę upływu czasu od obalenia totalitarnych reżimów >należy nie zaostrzać, ale wygaszać rozliczenia. To w Polsce były jakieś rozliczenia z reżimem? Odpowiedz Link Zgłoś
flyhalf Re: Powiało IV RP 25.02.10, 09:28 > To w Polsce były jakieś rozliczenia z reżimem? a nie? Kadzenie to też rozliczenie, e... ze znakiem minus człowiek honoru i ten drugi wielki patriota był a teraz mu emeryturę obcieli po prostu drugi holokaust Czas na rewizję Norymbergi że o Demianiuku nie wspomnę Odpowiedz Link Zgłoś
przecinek_cambridge Re: To w Polsce były jakieś rozliczenia? 25.02.10, 14:58 To samo pytanie przyszło mi na myśl ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ajr-on Powiało IV RP 25.02.10, 09:22 I kiedy wreszcie TK wydaje orzeczenie zgodne z logiką bo o to powinno chodzić w normalnym kraju, dziennikarka Wybiórczej stawia dramatyczne pytanie: "To zły prognostyk. Niebawem z Trybunału odejdzie pięciu sędziów, którzy w środę złożyli zdanie odrębne. Dramatyczne staje się pytanie, kto zajmie ich miejsce." Moja odpowiedż brzmi, że na pewno ludzie mniej skompromitowani niż Ci, którzy odchodzą. Możecie ich zawsze przyjąć jako komentatorów do GW. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Powiało IV RP 25.02.10, 14:14 ajr-on napisał: > I kiedy wreszcie TK wydaje orzeczenie zgodne z logiką *********************** Czyją logiką? Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Powiało IV RP 25.02.10, 09:26 Powiało sprawiedliwością. Zawsze mi sie wydawało, że to dobrze, kiedy nie jest sprzeczne z elementarnym poczuciem sprawiedliwości. Sytuacja kiedy funkcjonariusze instytucju typu SB cieszyli sie z tego tytułu PRZYWILEJAMI emerytalnymi (t.j. emeryturami znacząco wyższymy niż otrzymują inni emeryci z podobnym stażem pracy) kłóci sie z elementarnym poczuciem sprawiedliwości. Tolerowanie takiej systuacji jest demoralizowaniem społeczeństwa - pokazywaniem mu że moralność nie ma nic wspólnego z prawem. Argumenty z powyższego artykułu sa kazuistyką i pomijaniem samej istoty rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Powiało IV RP 25.02.10, 09:28 Wyskoczyło mi jedno słówko :-) Miało być: "Zawsze mi sie wydawało, że to dobrze, kiedy prawo nie jest sprzeczne z elementarnym poczuciem sprawiedliwości" mirekp70 napisał: > Powiało sprawiedliwością. Zawsze mi sie wydawało, że to dobrze, > kiedy nie jest sprzeczne z elementarnym poczuciem sprawiedliwości. > Sytuacja kiedy funkcjonariusze instytucju typu SB cieszyli sie z > tego tytułu PRZYWILEJAMI emerytalnymi (t.j. emeryturami znacząco > wyższymy niż otrzymują inni emeryci z podobnym stażem pracy) kłóci > sie z elementarnym poczuciem sprawiedliwości. Tolerowanie takiej > systuacji jest demoralizowaniem społeczeństwa - pokazywaniem mu że > moralność nie ma nic wspólnego z prawem. > > Argumenty z powyższego artykułu sa kazuistyką i pomijaniem samej > istoty rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
observer2 Powiało IV RP 25.02.10, 09:37 Dyżurne pieski są juz na posterunku. Dzień bez ujadania to dzień stracony......... Odpowiedz Link Zgłoś
maczimo Powiało IV RP 25.02.10, 09:39 To za mało. Potrzebny jest wicher, by wszystkie kanalie trafiły tam gdzie ich miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
yanuss PO tez za tym glosowalo 25.02.10, 09:40 Wybiorcza broni ubekow. To nie jest nic dziwnego w gazetce, gdzie ich szef jest uznanym za "czlowieka honoru", ale czyta sie takie komentarzyki na zamowienie z wielka przykroscia. To miala byc gazeta Solidarnosci, czym sie stala ? I jeszcze ten wredny tytul, IV RP, choc przeciez to takze PO glosowalo za takim rozwiazaniem. O tym juz w teksciku ani slowa. Wredny tekst, taki jak dzisiaj cala ta gazeta... Odpowiedz Link Zgłoś
awm10 Powiało IV RP 25.02.10, 09:53 To jeszcze nie koniec. Koniec będzie w Strasburgu. I kompromitacja TK. Jeśli ktoś nie odróżnia prawa od polityki - to jego problem, ale TK jest właśnie po to żeby politykę zostawić na boku, a rozsądzać prawo stanowione, jak nauczyciel ucznia - zadanie poprawnie rozwiązane lub błędnie. A piewcom IVRP trzeba zwrócić uwagę, że jeśli Państwo dziś uznaje odpowiedzialność zbiorową jakiejś złej grupy społecznej i odbiera im to co im wcześniej obiecało - to mamy ponury precedens. Za 20-30 lat inna grupa społeczna (jakieś WSI,lekarze, dziennikarze,emeryci,..) może zostać uznana za złą i być może ty też w niej będziesz. Sejm nie powinien tworzyć złego prawa, ale często to robi. Lekarstwem na te najcięższe przypadki był dotychczas TK, ale obecnie mamy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora Re: Powiało IV RP 25.02.10, 10:07 awm10 napisał: > Za 20-30 lat inna grupa społeczna (jakieś WSI,lekarze, > dziennikarze,emeryci,..) może zostać uznana za złą i być może ty też w niej będziesz. Obecne WSI, a tym bardziej lekarze i inne grupy zawodowe nie służą w organizacji, która dokonywała zbrodni z pobudek politycznych, nie służą obcemu mocarstwu w jego imprialistycznej polityce, która pozbawiła państwo Polskie i wiele innych narodów suwerenności i niepodległości. Więc nie pisz człowieku takich bredni!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
michalw111 Re: Powiało IV RP 25.02.10, 22:37 A Ameryka to co - nie obce mocarstwo, prowadzące imperialistyczną politykę? Czyż nie popełnia zbrodni w Iraku i Afganistanie, w których my jej pomagamy? Związek Radziecki też prowadził wojnę w Afganistanie, ale nam nie kazał brać w niej udziału, i jeszcze za nasze własne pieniądze. Więc kto tu pisze brednie?? Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Powiało IV RP 26.02.10, 09:05 Co do porównywaniia zbrodni sowieckich w Afganistanie z tym, co robia tam Amerykanie, to szkoda słów na udowadnianie rzeczy oczywistych. Wystarczy tylko przypomnieć, że ZSSR do napaści na Afganistan nie żadne skłoniło bombardowanie Moskwy, w którym zginęłoby parę tysiecy ich obywateli, przeprowadzone przez jakies ugrupowanie z Afganistanu. Jest zasadnicza róznica między sojuszem z USA i ZSSR: w pierwszym przypadku jest to sojusz zawarty przez demokratycznie wybrany rząd i ratyfikowany przez demokratycznie wybrany parlament. Każdemu z nas wolno głosować na takie ugrupowanie, które głosi program wyjścia z tego sojuszu (parę takich skrajnie lewicowych partyjek pewnie by sie znalazło). W przypadku gdyby takie ugrupowanie wygrało wybory i zechciało wprowadzić swój program w życie jakoś nie grożą amerykńskie czołgi na naszych ulicach. Jak było z "sojuszem" z ZSSR wszyscy wiemy - po pierwsze był zawarty przez satrapów beż żadnego demokratycznego mandatu ze strony narodu. Po drugie, nawet gdy ci towarzysze wyrywali sie spod kontroli, jak na Węgrzech w 1956 i Czechosłowacji w 1968, szybko byli przywoływani do porządki za pomocą braterskiej pomocy armii czerwonej et consortes. michalw111 napisał: > A Ameryka to co - nie obce mocarstwo, prowadzące imperialistyczną > politykę? Czyż nie popełnia zbrodni w Iraku i Afganistanie, w których my > jej pomagamy? Związek Radziecki też prowadził wojnę w Afganistanie, ale > nam nie kazał brać w niej udziału, i jeszcze za nasze własne pieniądze. > Więc kto tu pisze brednie?? Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Czy w Niemczech funkconariusze Gestapo... 25.02.10, 10:21 Pytanie: Czy w Niemczech funkcjonariusze Gestapo ciesze się przywilejami emerytalnymi, przysługującymi dzisiaj służbom mundurowym Republiki Federalnej? awm10 napisał: > To jeszcze nie koniec. > Koniec będzie w Strasburgu. > I kompromitacja TK. > Jeśli ktoś nie odróżnia prawa od polityki - to jego problem, ale TK > jest właśnie po to żeby politykę zostawić na boku, a rozsądzać prawo > stanowione, jak nauczyciel ucznia - zadanie poprawnie rozwiązane lub > błędnie. > A piewcom IVRP trzeba zwrócić uwagę, że jeśli Państwo dziś uznaje > odpowiedzialność zbiorową jakiejś złej grupy społecznej i odbiera im > to co im wcześniej obiecało - to mamy ponury precedens. > Za 20-30 lat inna grupa społeczna (jakieś WSI,lekarze, > dziennikarze,emeryci,..) może zostać uznana za złą i być może ty też > w niej będziesz. > Sejm nie powinien tworzyć złego prawa, ale często to robi. > Lekarstwem na te najcięższe przypadki był dotychczas TK, ale obecnie > mamy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
stawo73 gdyby w Niemczech nie było denazyfikacji... 25.02.10, 13:50 Oczywiście nie, ponieważ III rzesza została całkowicie zmiażdżona, a zwycięscy dokonali denazyfikacji. Można jednak wyobrazić sobie inny rozwój wypadków. Można , na przykład , wyobrazić sobie ,że naziści w 1944 roku widząc nieuchronną klęskę kapitulują, a dla spacyfikowania społeczeństwa niezadowolonego z całego okresu ich władzy, powołują „opozycję” i oddają im władzę. Sami zaś wkrótce po tym przemianowują się na miłujących demokrację chadeków i na krótko znikają ze sceny politycznej. Powołana przez nazistów opozycja, dzięki przekazaniu jej głównych środków masowego przekazu, w tym najbardziej poczytnej i opiniotwórczej gazety, skutecznie wykasza wszelką inną polityczną konkurencję. Redaktor naczelny wyżej wymienionej gazety, nieformalnie staje się jedną z najpotężniejszych osób w państwie. Za sprawą jednego artykułu w swojej gazecie , nie tylko potrafi on dokonywać roszad w kolejnych rządach, z ich upadkami czy powoływaniem włącznie, ale również, skazywać jednych ludzi na polityczny niebyt, a innych wynosić do rangi „autorytetu”. To on , na przykład, określa Adolfa Hitlera i Heinrich Himmlera mianem ludzi honoru,zaś osoby dążące do rozliczenia okresu III Rzeszy nazywa oszołomami. Dziennikarze piszący w jego Gazecie, posługując się hasłami „grubej kreski”, „zaprzestania polowań na czarownice”, czy „zostawienia historii historykom”, zapewniają bezpieczeństwo byłym funkcjonariuszom III Rzeszy, którzy nieniepokojeni przez nikogo oraz korzystając ze swoich wpływów i znajomości, przejmują kolejne sektory niemieckiej gospodarki , nowo tworzonych mediów, wymiaru sprawiedliwości, służb bezpieczeństwa, etc. Czy gdyby tak przebiegła powojenna historia Niemiec, dziwiłoby nas ,że tamtejsi dziennikarze broniliby przywilejów byłych członków Gestapo cz SS. Zapewne nie. Myślę ,że zupełnie normalnie traktowalibyśmy wywody w rodzaju „ być może i doktor Mengele nie wszystkich więźniów, nad którymi sprawował opiekę, traktował właściwie, ale przecież tego nie można rozpatrywać w oderwaniu od szerszego kontekstu, którym była tocząca się wówczas wojna. Poza tym pan Schmidt, który w swojej książce krytykuje doktora jest niewiarygodny , ponieważ sam należał do NSDAP, zaś sam doktor Mengele, dzięki swoim niekwestionowanym zasługom dla rozwoju medycyny, powielokroć już odkupił swoje winy, jeśli w ogóle takie były.” Odpowiedz Link Zgłoś
obserwat0r Gdyby w Eurokolchozie nie rzadzila bolszewia 28.02.10, 18:37 stawo73 napisał: > Oczywiście nie, ponieważ III rzesza została całkowicie zmiażdżona, a zwycięscy dokonali denazyfikacji. Można jednak wyobrazić sobie inny rozwój wypadków. > > Można , na przykład , wyobrazić sobie ,że naziści w 1944 roku widząc > nieuchronną klęskę kapitulują, a dla spacyfikowania społeczeństwa > niezadowolonego z całego okresu ich władzy, powołują „opozycję” i > oddają im władzę. Sami zaś wkrótce po tym przemianowują się na > miłujących demokrację chadeków i na krótko znikają ze sceny > politycznej. Powołana przez nazistów opozycja, dzięki przekazaniu > jej głównych środków masowego przekazu, w tym najbardziej poczytnej i opiniotwórczej gazety, skutecznie wykasza wszelką inną polityczną konkurencję. Ciekawe, ze glowna nadzieje PRL-owskie pomioty klada w Brukseli,gdzie dzis u koryta rzadzi generacja wytrenowanych przez KGB zadymiarzy z 1968 roku. To oni moga przysc z pomoca polsko-jezycznym pacholkom Kremla. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Konstytucję i historię piszą pyrrusowi zwycięzcy 25.02.10, 10:04 Odpowiedz Link Zgłoś
jowita81 Powiało IV RP 25.02.10, 10:16 Moja wiara(dotychczasowa) w to,że TK to bezstronny organ Państwa jest po prostu marzeniem ściętej głowy.A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Doswiadczony prawnik Stefan Szechter 25.02.10, 10:16 spelnia wszelkie warunki, aby zostac sedzia TK Odpowiedz Link Zgłoś
nowo.mowa Re: Doswiadczony prawnik Stefan Szechter 25.02.10, 10:31 To samo mi przyszło do głowy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Powiało IV RP 25.02.10, 10:30 Powiało IV RP? Może i tak. Ale to tylko dowód, że nawet w IV RP mogło powstać coś sensownego. Odpowiedz Link Zgłoś
prawizna To łyk świerzego powietrza w śmierdzącej latrynie. 25.02.10, 11:20 Są jeszcze ludzie którzy odór PRL-u nie uważają za aromat maciejki. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Cóś ta prawizna świerzyzną zajerzdża... 25.02.10, 11:46 prawizna napisał: > Są jeszcze ludzie którzy odór PRL-u nie uważają za aromat maciejki. Odpowiedz Link Zgłoś
prawizna Przyznaję, mnie też się włosy na głowie 25.02.10, 17:32 zjerzyły...zjeżyły...zjerzyły...w każdym razie podniosły. Na szczęście przyszła mi do głowy maciejka a nie macierzanka albo, co gorsze, róża. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Powiało IV RP 25.02.10, 11:21 Wszystko jest niby pięknie, naród szczęśliwy, oprawcy dostali za swoje. Czy aby na pewno? Oberwali esbecy z prowincji i to na ślepo. Sami swoi dostali się na tajne listy i są nietykalni, bo niewidzialni. Panowie z lewej jak i prawej strony ukryli na tych listach swoich ludzi, którzy jednym jak i drugim mogą wiele pomóc lub zaszkodzić. Ciekawi mnie ilu esbeków z Warszawy ukarano, oczywiście poza zabójcami księdza Jerzego Popiełuszki. Mnie dezubekizowali esbecy po moim proteście przeciw zamordowaniu księdza Jerzego Popiełuszki. Było to w pażdzierniku 1984 roku. IPN w mój protest nie wierzy i nawet nie ma zamiaru przesłuchać ponad 20 świadków tych okoliczności. Na moje nieszczęście świadkami mego protestu byli sami esbecy, brak nawet jednego opozycjonisty, który by potwierdził. Moja nadzieja w sądzie, że zmusi tych obiboków z IPN do rzetelnej pracy. Moje nieszczęście polega na tym, że najpierw dostałem po ryju z lewej, a teraz dołożono mi z prawej. Co ciekawe i jedni i drudzy są zadowoleni z tego faktu. Powybierali się między sobą i walczą ze sobą tak na niby. Mój powiat ma tylu mieszkańców, że w każdym sejmie powinien mieć dwu posłów. Może będzie miał w następnym tysiącleciu. Odpowiedz Link Zgłoś
leon_witold skąd to pytanie ? 25.02.10, 11:29 ich miejsce zajmą tacy sami dyspozycyjni sędziowie jak ci którzy wydali takie wyroki! Po tych trzech wyrokach nie mają nie tylko kwalifikacji prawnych do zasiadania w TK,ale i moralnych. Miala rację prof. Senyszyn nazywając ich tak jak nazwała! Odpowiedz Link Zgłoś
marian391 A będzie IV RP bis 25.02.10, 11:53 Słuszny komentarz, szkoda,żę tak spóźniony. Kiedy w kocu Tusk i PO przejmie pełnię władzy, będzie IV RP bis. Wszak róznice pomiędzy PO i PiS w kwestiach ideologicznych są żadne. Poseł Karpiniuk w swym obłednym radykaliźmie ściga sie z posłem Mularczykiem, efektem tego jest zarówno ta ustwa jak i lustracyjna. Nikt jednak wtedy nie mówił o koalicji POPIS. A co do TK, to chyba rację miała posłanka Senyszyn. Przykro patrzeć jak osoby z tytułami naukowymi i autorytem ośmieszają się w imię czystej ideologii - komunizm też był wynikiem priprytetu ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Powiało michnikowszczyzną... 25.02.10, 11:55 Autorka chyba nie do końca wie co znaczy słowo PRZYWILEJ. Polecam słownik języka polskiego. Żal, że w Polsce nadal są środowiska dla których UBecja czy ogólnie komunistyczny aparat represji jest godny obrony... Odpowiedz Link Zgłoś
wikonwi Powiało IV RP 25.02.10, 12:08 To nie jest jakiś wiaterek lecz tornado smrodu IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Powiało pibecką propagandą. 25.02.10, 12:39 Powiało pisbecką propagandą. Zamiast Humera, Berii, Mołotowa, Stalina i Kim Ir Sena wolałbyś pewnie ujrzeć w TK Kaczyńskiego, Wassermana, Kempę, Wróbel czy Bredzińskiego. Ja ale też większość Polaków nie chce ani jednych ani drugich - ani ubeków ani wzorujacych się na nich pisbeków. A o demokracji to drogi Oliwio nie masz zielonego pojęcia. Winnych zbrodni należy bezwzględnie karać-to nie ulega najmniejszej wątpliwości. Do ich poszukiwania powołano nawet specjalną instytucję - IPN z uprawnieniami prokuratorskimi. I co? I nic! Ilu zbrodniarzy IPN wykryło i postawiło przed sądem? Paluszki jednej ręki wystarczą do policzenia... IPN zajmuje się prawie wyłącznie szukaniem haków na przeciwników politycznych Kaczyńskiego. Zamiast więc znależć winowajców wysmażono odpowiedzialność zbiorową zupełnie niezgodną z zasadami demokracji w cywilizowanych krajach. To jest właśnie przykre bo TK stracił cnotę. Teraz można będzie oczekiwać różnych dziwnych orzeczeń umotywowanych politycznie a nie prawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Powiało pibecką propagandą. 25.02.10, 12:45 hieronim_kowalski napisał: Winnych zbrodni należy bezwzględnie karać-to > nie ulega najmniejszej wątpliwości. Do ich poszukiwania powołano > nawet specjalną instytucję - IPN z uprawnieniami prokuratorskimi. I > co? I nic! Ilu zbrodniarzy IPN wykryło i postawiło przed sądem? > Paluszki jednej ręki wystarczą do policzenia... Już zapomniałeś o płonących pod Warszawą stosach dokumentów SB? O tym, że szefem milicji po 89 został "człowiek honoru" Kiszczak? Gdyby nie szwindel przy okrągłym stole archiwa SB zostałyby zabezpieczone i wtedy dużo łatwiej byłoby sądzić SBecję. Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Powiało pisbecką propagandą. 25.02.10, 14:04 Jakoś akta TW przeciwników politycznych PIS dziwnym trafem nie spłonęły... Przez okres istnienia IPN ani razu nie spotkałem się też z apelem tej instytucji o zgłaszanie się ofiar prześladowań komunistycznych czy składanie doniesień na przedstawicieli UB, SB, sędziów i prokuratorów komunistycznych. Uważasz, że Kiszczak miał na tyle znaczące wpływy w IPN, że mógł zakazać poszukiwań oprawców? Odpowiedz Link Zgłoś
ventslavek Powiało IV RP 25.02.10, 13:01 Powiało IV RP. Widocznie jest przeciąg. Niech pisaka Siedlecka uważa na przeziębienie. Gloria pracownikom SB PRL?! Czy Pani wie co Pani pisze? Moim zdaniem to zdrada stanu. Jeżeli Pani odpowiadają zachowania SB PRL to proszę niech Pani wyjedzie na stałe na Białoruś. Wstyd i hańba, że gazeta z takim rodowodem, broniła oprawców narodu polskiego. Niech Pani porówna emeryturę rolnika, a pracownika SB, to są gigantyczne różnice nawet po obcięciu emerytury. A Jaruzelski w szczególności. Rozumiem, że redaktor Michnik nie jedną flachę z towarzyszami obalił i teraz Wybiórcza musi ich bronić. Hańba i wstyd dla Pani i Gazety Wybiórczej. Odpowiedz Link Zgłoś
barkingg gdyby rozliczono się z komuną w 1990 roku 25.02.10, 13:02 nie byłoby teraz takich szopek! Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.bejach Re: gdyby rozliczono się z komuną w 1990 roku 25.02.10, 14:37 barkingg napisał: > nie byłoby teraz takich szopek! Masz rację szczekający piesku. Tylko sięgnij do dokumentów z tamtego czasu i zapoznaj się z dokumentami. Wszędzie pełno uwag "nie jesteśmy przygotowani do przejęcia władzy, nie mamy aparatu urzędniczego, nie mamy pieniędzy, nie mamy zaplecza, mało kto nas rozumie". Ale rzeczywiście nie musisz tam sięgać, bo wystarczy ci jak wyszyńskiemu- dajcie mi człowieka a paragraf się znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
stawo73 Odpowiedź Dominika Zdorta z "Rzepy" 25.02.10, 14:37 Wiem ,ze czytelnicy Wyborczej, w większości, nie należą do osób, które czytałyby coś jeszcze innego poza swoją gazetą, ale mimo wszystko polecam ten tekst: blog.rp.pl/blog/2010/02/25/dominik-zdort-z-czerskiej-powiewa-peerelem/ Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Pulawianie bronia Natolinczykow (i siebie tez) 25.02.10, 14:39 No prosze, ci ludzie mieli skonczyc z komunizmem. Szkoda, ze 20 lat temu nie wiedzielismy kto to jest. Acha i jeszcze jedno, ciekawe ilu ich wujkow, ciotek, dziadkow itd. stracilo na emeryturach. Odpowiedz Link Zgłoś