Dodaj do ulubionych

Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy

27.02.10, 08:26
Haslo przewodnie zakupow w naszym kraju to: duze ilosci marnej jakosci.

To zdanie opisuje prawdziwy problem:

"- Nie stać mnie na kupno firmowych adidasów za 200 czy 300 zł. Chodzę więc tam, gdzie znajdę coś za 50 zł - mówi pani Beata z Katowic, stała klientka CCC."

Pani Beata jest stala klientka CCC i butow za 50zl ma juz cala szafe. W koncu jest stala klientka.

Polacy kupuja taniej, ale za to niepotrzebnie sie obkupuja sie w produkty marnej jakosci. Nawet kupujac ten ser seropdobny czy parowki cielece bez cieleciny, Polacy kupia wiecej niz potrzebuja (bo jest taniej, bo jest w promocji) i w sumie na tym nie zaoszczedza, a ich zdrowi na tym ucierpi, bo zjedza wiecej gorszych produktow. Klasyczny przyklad to wedliny: wiele osob woli jesc niewiadomo co codziennie, niz dobra prawdziwa szynke dwa razy w tygpdniu.
Obserwuj wątek
    • grubyczarnykocur Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 09:44
      Nie jestem jakimś wielkim fanem Pierdolonki, ale trochę autor przesadza z
      utożsamianiem jej produktów z niską jakością. Mam znajomego który jest
      Pełnomocnikiem ds. Jakości jednego z dostawców produktów do JMD. Pojawienie
      się człowieka z JMD w zakładzie stawia na baczność wszystkich z prezesem
      włącznie. Wizyty są często niezapowiedziane. Zdaniem znajomego ich produkty
      sprzedawane do sieci są naprawdę wysokiej jakości i bez żadnych oporów je
      poleca. Jak już powiedziałem nie wychwalam JMD, chcą zarobić jak wszyscy, ale
      nie wieszajmy na nich psów.
      • falco2009 Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 10:29
        Mam podobny stosunek do Biedronki co "grubyczarnykocur".
        Podam znamienny przykład : w moim miasteczku wielu ludzi
        zrezygnowało z zakupu mleka czy śmietany z miejscowej mleczarni
        /spółdzielnia rolnicza/i nie ze względu na cenę , tylko dlatego ,że
        zaczynały nazajutrz dziwnie smakować.To tak delikatnie rzecz ujmując.
        Wielu przerzuciło się na śmietanę z mleczarni w Ostrołęce sprzedawaną
        ... w Biedronce. Więc nie demonizujmy . Jeśli zaś chodzi najgorszą
        jakość to "polecam" sieciowe produkty z Lewiatana / z ich logo/ To
        jest dopiero szajs ! Ale nasz rodzimy , polski !

grubyczarnykocur napisał:

> Nie jestem jakimś wielkim fanem Pierdolonki, ale trochę autor
        przesadza z
        > utożsamianiem jej produktów z niską jakością. Mam znajomego który
        jest
        > Pełnomocnikiem ds. Jakości jednego z dostawców produktów do JMD.
        Pojawienie
        > się człowieka z JMD w zakładzie stawia na baczność wszystkich z
        prezesem
        > włącznie. Wizyty są często niezapowiedziane. Zdaniem znajomego ich
        produkty
        > sprzedawane do sieci są naprawdę wysokiej jakości i bez żadnych
        oporów je
        > poleca. Jak już powiedziałem nie wychwalam JMD, chcą zarobić jak
        wszyscy, ale
        > nie wieszajmy na nich psów.
        • cromio Drogi falco. Nie rozumiesz mechanizmów. 28.02.10, 14:04
          Produkty z lokalnej mleczarni były naturalne: bez konserwantów, przedłużaczy,
          ulepszaczy etc. Naturalne wyroby mleczne mają to do siebie, że szybko się psują.
          W Biedronce, mimo iż wyrób pochodził z sąsiedniej mleczarni, znaleźć można
          wyroby już modyfikowane. Wtedy mleko będzie miało trwałość pół roku.
          • erroid obejrzyjcie 28.02.10, 16:39
            Food Matters - www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=food+matters+rapidshare&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=0s&oq=food+matters+rapidshare&fp=4b2e26a97d9079b7
            Aspartam - www.google.pl/#hl=pl&q=aspartam+rapidshare&lr=&aq=f&oq=aspartam+rapidshare&fp=4b2e26a97d9079b7
            -
            itd...
            • lecoqsportif Re: obejrzyjcie 08.03.10, 09:28
              w Biedrze najwieksze kolejki, taka prawda wroclaw.fotolog.pl
        • luni8 Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 15:09
          > Podam znamienny przykład : w moim miasteczku wielu ludzi
          > zrezygnowało z zakupu mleka czy śmietany z miejscowej mleczarni
          > /spółdzielnia rolnicza/i nie ze względu na cenę , tylko dlatego ,że
          > zaczynały nazajutrz dziwnie smakować.To tak delikatnie rzecz ujmując

To że szybko sie psuły jest akurat dowodem jakości.
          Mleko bez konserwantó w normalnych warunkach nie wytrzyma tygodnia i zaczyna "dziwnie" smakować.
      • cromio Tylko dopowiedz jeszcze, pracowniku ... 28.02.10, 14:00
        ... Biedronki, że kontroler jakości sprawdza wyłącznie świeżość - żeby sieć nie
        odpowiadała za zatrucia. Nie interesuje go zamiana surowców lepszych na gorsze,
        prawdziwych na fałszowane, bo to akurat zostało przewidziane w zamówieniu !
    • qavtan Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 10:01
      Cena, jakość, ale o etyce nikt nie mówi, to przykre.

Inna sprawa, że adidasy za 200-300pln i tanie buty za 50pln mogą być
      produkowane przez tych samych ludzi, za tę samą nieludzką zapłatę.
      • a.rd Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 11:51
        Tak, tylko te pierwsze sa za skory a drugie z plastyku.
        • ah.d Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 15:24
          niestety nie zawsze, często płacisz te 200-300 za metkę...a jakość
          surowca nie zawsze idzie za ceną
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Ten sam szajs tylko z metką 27.02.10, 11:57
        qavtan napisał:

> Cena, jakość, ale o etyce nikt nie mówi, to przykre.
        >
        > Inna sprawa, że adidasy za 200-300pln i tanie buty za 50pln mogą być
        > produkowane przez tych samych ludzi, za tę samą nieludzką zapłatę.

Tak, najprawdopodobniej trampki za 60 euro (markowy sklep) i za 15 zł (stragan)
        to są te same trampki produkowane w tej samej wietnamskiej fabryce. To samo
        dotyczy ubrań - markowe czy nie, wszystkie uszyte w Chinach z tego samego
        szajsowatego materiału. Nie ma co się wygłupiać i kupować tego samego drożej niż
        jest warte.
        • godeep Re: Ten sam szajs tylko z metką 27.02.10, 23:23
          > Tak, najprawdopodobniej trampki za 60 euro (markowy sklep) i za 15 zł (stragan)
          > to są te same trampki produkowane w tej samej wietnamskiej fabryce.

W miejsce: „najprawdopodobniej”, wstawiamy „z pewnością”.
      • mara571 tragedia polega na tym, ze w calym I swiecie 27.02.10, 19:54
        realne dochody ludzi pracujacych, poza dochodami kadry kierowniczej, od lat
        spadaja. Rosna za to rachunki za wode,prad, gaz, dostawe ciepla i za wszystkie
        uslugi komunalne. W ostatnich 15 latach stanialy jedynie uslugi telekomunikacyjne.
        Pieniedzy na jedzenie i odziez mamy coraz mniej. Wykreowano mode na dziadowskie
        jedzenie i dziadowski styl ubierania sie.
        Wszystko musi byc w duzych ilosciach. Zakladam sie, ze swiadomy zwolennik slow
        foot, ktory sam gotuje i je niewiele, wydaje na zywnosc mniej anizeli zwolennicy
        fast foodow i gotowych produktow mrozonych, zjadacz kilogarmow kielbas. Na
        amerykanskich, brytyjskich czy niemieckich ulicach widac coraz wiecej ludzi
        grubych. Lekarze bija na alamr, cukrzyca drugiego rodzaju nie jest juz zadka
        choroba u 20, 30-latkow.
        Kiedys lubilam zakupy odziezy i butow, dzisiaj jest to polowanie w niektorych
        sklepach na nieliczne sztuki lepszej jakosci, ktore mozna nosic 2-3 lata. Te
        poszukiwania rodza tylko frustracje, szczegolnie kiedy sobie przypominam
        sytuacje sprzed 15 lat i ide w strefie pieszej w poblizu sklepu, ktory kiedys
        cos takiego oferowal. Sklep juz dawno zlikwidowany a ne jego miejscu znajduje
        sie jakas sieciowka z dziadowstwem made in China, Vietnam, Bangladesh.
        Swoja droga bardzo mnie interesuje, dlaczego cena Addidasow jest taka wazna.
        Czyzby Polacy tak masowo uprawiali sport?
        • babaqba Re: tragedia polega na tym, ze w calym I swiecie 12.03.10, 02:53
          mara571 napisała:

> Swoja droga bardzo mnie interesuje, dlaczego cena Addidasow jest
          taka wazna.
          > Czyzby Polacy tak masowo uprawiali sport?

Cena 'adidasów' jest taka ważna, bo choć ty, jak piszesz, jesteś
          świadomą zwolenniczką 'slow foot', to oni uwielbiają 'fast foot',
          stąd obuwie sportowe jest konieczne.
      • bulka_online Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 16:09
        słuszna uwaga!
    • lubat Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 10:09
      Tak, tak. Polacy lubią paskudne ale tanie żarło, tandetną ale tanią
      odzież. Takie fanaberie bogatych ludzi.

Prawdziwa przyczyna tych fanaberii jest dosyć prozaiczna. Kogo na to
      stać, wybiera dobre choć drogie towary. Kogo nie stać, musi kupować chłam.

Zobrazuję to osobistym przeżyciem sprzed ok. 5 lat, ale sytuacja dzisiaj nie
      jest lepsza, a raczej gorsza.

Robiłem zakupy w dosyć dużym sklepie Lewiatana. Chciałem kupić jakąś wędlinę,
      ale przy stoisku mięsnym stała (ku mojemu zdziwieniu) kolejka tak ze 30-40
      osób, więc zrezygnowałem. Przy kasie było kilka osób, a przede mną pani miała
      na swoim wózku całą szynkę, więc moje podejrzenie, o jakichś problemach z
      zaopatrzeniem się tylko pogłębiło i zapytałem tę panią, co się właściwie
      stało, że taka kolejko do wędlin. Od razu kilka osób zaczęło mi wyjaśniać, że
      to kolejka czeka na dostawę tanich udek kurczaka, a ja mogłem spokojnie
      podejść bez kolejki.
      W rozmowie wyszło, że udka są tańsze o 1,5 zł za kilogram, a dostawy nie są
      zawsze w tym samym czasie i nie dla wszystkich wystarcza, więc ludzie czekają
      w kolejce czasami 2, a czasami i 4 godziny.
      Powiedziałem trochę zdziwiony, że to nie ma sensu, tyle czasu stać, aby
      zaoszczędzić 1,5 zł, jeśli się kupi cały kilogram.
      Wtedy pewien starszy pan powiedział mi, że ja to pewnie mam dużo pieniędzy i
      nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy za 1,5 muszą przeżyć cały dzień.

Ja wtedy to zrozumiałem i wiem już, że to nie są fanaberie.
      • gringo68 Biedronka nie jest zła 27.02.10, 10:18
        regularnie kupuję tam moje ulubione wino z apelacji Gaillac z okolic
        Tuluzy...za 12 zł, nigdzie indziej nie kupię go taniej...
        • gringo68 adidasy 27.02.10, 10:22
          dzieciakowi, któremu noga przyrasta po centymetr miesięcznie ;) i
          który zdziera 3 pary obuwia przez sezon letni, też nie będę kupował
          co chwilę Nike czy Reeboków po min. 150-200 zł...
        • zbrojarz.betoniarz Ta sieć to wilcza morda kapitalizmu! 28.02.10, 16:04
          Kazali kobietom w ciąży pchać wyładowane wózki paletowe. Niedawno głośno o tym było.

"Ale ja nie dostrzegam, mnie nie obchodzi" ... powodzenia zatem w dalszym życiu.
      • a.rd Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 11:58
        Sytuacja z kolejki po tanie udka z pochodzi kraju ktory tak
        doskonale radzi sobie z kryzysem? Z kraju w ktorym politycy chca
        wprowadzic podatek liniowy, zeby "wyrownac" niesprawiedliwosc
        spoleczna?!
        • 4litery Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 18:04
          a.rd napisał:

> Sytuacja z kolejki po tanie udka z pochodzi kraju ktory tak
          > doskonale radzi sobie z kryzysem? Z kraju w ktorym politycy chca
          > wprowadzic podatek liniowy, zeby "wyrownac" niesprawiedliwosc
          > spoleczna?!

To na pewno było za rządów PiS.
    • instytut_barana Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 11:00
      Kupiłem buty za 80 zł, made in China, ponosiłem rok. Były niewygodne i
      przeciekały. W podeszwie wychodziłem dziurę.
      Kupiłem buty za 320 zł, made in Austria, noszę je rok, wyglądają wciąż prawie
      jak nowe, nie przeciekają, są bardzo wygodne. Ponoszę zapewne jeszcze pięć,
      może siedem lat.

A teraz pytanie: co się bardziej opłaca!
      • wtopek Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 11:09
        Owszem, ponosisz długie lata, ale będziesz wyglądać karykaturalnie w
        butach o fasonie z poprzedniej dekady...

tak jak dzisiaj karytakturalnie wyglądają ludzie w pólbutach o
        czubach przyciętych jak od siekiery, modnych parę lat temu...

w przypadku ubioru/obuwia nie można patrzeć tylko na cenę
        i "opłacalnośc"...
        • instytut_barana Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 11:15
          Przepraszam, że się tak wyrażam, ale buty z przesadnie długimi nosami, to była,
          jest i będzie wiocha.
          Można kupić buty w miarę neutralne wobec mody. Które są projektowane i robione z
          głową, subtelnie, praktycznie. W takich nie wygląda się dziwacznie. Wygląda się
          neutralnie i skromnie. Bez pretensji.

• dr.rocco Zepchneli ludzi w skrajna biede i sie dziwia 27.02.10, 11:38
            Jak mozna sie dziwic ze ludzie jedza byle co i traca zdrowie , i
            chodza w byle czym jesli sie ich zepchnelo w skrajna biede,
            oczywiscie snobow tez nie brakuje , ale jest duzo ludzi pracujacych
            ktorych nie stac na to by sobie odkrecic zima grzejniki w mieszkaniu
            czy zjesc cos dobrego, obywatel tego kraju , ten przecietny stal sie
            biedakiem.
            • maruda.r To nie bieda, a obsesja zakupów 27.02.10, 11:52
              dr.rocco napisał:

ale jest duzo ludzi pracujacych
              > ktorych nie stac na to by sobie odkrecic zima grzejniki w mieszkaniu
              > czy zjesc cos dobrego, obywatel tego kraju , ten przecietny stal sie
              > biedakiem.

Obawiam się, że nie do końca tak właśnie jest. Przejeżdżam koło jednej Biedronki
              - i parkują tam całkiem szykowne i nowe fury, których właściciele zdają się
              ignorować odległego o kilkaset metrów LeClerca. Sprawa nie leży tylko w biedzie.
              Zakupy w bieda-sklepach to często wynik przymusu zakupów - rodzina, która
              wyjedzie z Biedronki z koszykiem pełnym różnorodnych towarów czuje się bardziej
              spełniona, niż gdyby za np. mniejsze pieniądze nabyła rzeczywiście niezbędne,
              smaczniejsze i zdrowsze produkty.

Gdybyśmy policzyli rzeczywiście biednych i ich koszyki zakupów, to zapewne
              okazałoby się, że nie są w stanie utrzymać nawet jednej sieci sklepów
              dyskontowych. A co z resztą?

• eruve.elen Re: To nie bieda, a obsesja zakupów 27.02.10, 13:07
                Ale to i tak jest mowa o ludziach właściwie biednych - może nie aż tak, by nie
                mieli co do garnka włożyć, ale jeśli jedząc produkty przyzwoitej jakości mogą
                sobie pozwolić jedynie na to, co niezbędne, to są zwyczajnie biedni.

To, że wybierają opcję kupowania dzieciakom podróbek coca-coli zamiast
                przyzwoitej wędliny, tylko podkreśla ich marny status materialny.

Rynek dał im jedynie możliwość swoistego 'fałszowania' swojego statusu.
              • cromio Ładnie powiedziane: spełnienie w zakupach. 28.02.10, 13:56
                Ja bym ujął rzecz bardziej dosadnie. Mnóstwo ludzi ma po prostu potrzebę
                nażarcia się i nachlania: duuuużo kiełbasy, duuuuużo karkówki, popić to litrami
                piwa. A że kiełbasa za 6 zl nie jest kiełbasą a piwo za 1,8 zł nie jest piwem to
                już bez znaczenia. MA BYĆ DUUUUŻO wszystkiego !
              • cehaem Re: To nie bieda, a obsesja zakupów 28.02.10, 15:38
                > Zakupy w bieda-sklepach to często wynik przymusu zakupów - rodzina, która
                > wyjedzie z Biedronki z koszykiem pełnym różnorodnych towarów czuje się bardziej
                > spełniona, niż gdyby za np. mniejsze pieniądze nabyła rzeczywiście niezbędne,
                > smaczniejsze i zdrowsze produkty.

Bzdura. Mleko np. kupuje w biedronce, bo za to samo (markowe) w markecie czy P&P
                zaplace 30 gr wiecej za litr. A biedronke mam w dodatku pod nosem. Podobnie jest
                z jakas prosta herbata, ryba w puszce lub butelka coli. Ze placac 12 PLN za ser
                poza promocja sera nie kupie, o tym wiem doskonale. Ale czesc wedlin z B. wcale
                taka tania nie jest. Jeden z rodzajow szynki wychodzi u nich (w paczce) niecale
                30 PLN za kg. W markecie dostane ja, krojona, za 25.
            • a.rd Re: Zepchneli ludzi w skrajna biede i sie dziwia 27.02.10, 12:03
              W Polsce sa najwieksze rozpietosci zarobkow miedzy najbogatszymi i
              najbiedniejszymi w stosunku do innych cywilizowanych panstw swiata.
              Bogaci jezdza Porche, biedni nie maja - doslownie! - co do ganrnka
              wlozyc.
              • cameel28 Re: Zepchneli ludzi w skrajna biede i sie dziwia 10.03.10, 23:36
                Troche przesadzasz, nasze rozpietosci w zarobkach maja sie nijak do tego co jest
                w takich USofA
            • guru133 Widać że jesteś żółtodziobem, bo nie wiesz co to 28.02.10, 15:29
              jest klasyczna bieda. Gdybyś żył w świecie gdzie na półkach sklepowych królował
              ocet a na zakup większości produktów żywnościowych trzeba było mieć kartki o
              bardzo skromnych przydziałach a żywność i produkty na czarnym rynku osiągały
              kosmiczne ceny, to może wiedziałbyś co to bieda. No chyba że należałeś do
              uprzywilejowanych grup jak SB czy harujący po 12 godzin na dobę, przez 7 dni w
              tygodniu górnicy, to rzeczywiście, dzisiaj możesz narzekać że jest biednie.
              • psychiatranarodowy Re: Widać że jesteś żółtodziobem, bo nie wiesz co 08.03.10, 09:35
                I czemu łżesz fałszerzu historii - płacą ci za to sobiesiaki i ryże
                matołki? w prl mięsa i wędlin nna kartki - i to prawdziwego mięsa,
                bo kapitalizm nie nauczył ich jeszcze podrabiać żywności -
                spożywaliśmy więcej na głowę mieszkańca niż teraz bez kartek (i to
                nie odliczając wody w dzisiejszym mięsie). Poza tym reglamentacja
                żywności dotyczyła tylko okresu kilku lat w latach 80 - i
                wprowadzono ją z konieczności dzięki rozwaleniu gospodarki
                codziennymi strajkami przez "soledarność". Nikt w PRL nie głodował,
                nie było w szczególności głodnych, niedożywionych dzieci. Nie było
                bezdomności, nie mówiąc już o eksmisjach na bruk. Niebyło - jak w
                dzisiejszej Bolandzie - największego w cywilizowanym (jako tako)
                świecie zróżnicowania dochodów, które czyni z dzisiejszej Bolandy
                kraj trzeciego świata. W Europie pod względem wszystkich istotnych
                wskazników jakości życia jesteśmy na ostatnim lub przedostatnim
                miejscu - rywalizując z Albanią i Rumunią. Miliony Polaków woli
                kryzys w Europie zach od "dobrobytu" zielonej wyspy w Bolandzie.
                Więc zamknij swoją propagandową szczekaczkę trollu POPaprany.
                • dar331 To ja, Jarząbek!!! 08.03.10, 10:02
                  łubu dubu, łubu dubu, niech mam żyje .....
          • pani_bozia Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 11:49
            wtopek nie słyszał o czymś takim jak ponadczasowa klasyka (o ile nie przegnie
            się z kolei z tą ponadczasowością na maksa)

sonda jest zła- koło mnie nie ma biedronki ani lidla,w lewiatanie kupuje napój
            jabłkowy, parówki z tego sklepu kupuję dla bezpańskiego pieska, ale kręci nosem

a co do ccc, to jestem taka biedna, jak mysz kościelna, że nie stać mnie na
            wyrzucenie 50 zł w błoto
            • pani_bozia Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 11:55
              ja rozumiem ludzi którzy nie mają wyjścia i kupują buty za 50zł, ale nie
              rozumiem takich, którzy mają pieniądze i kupują buty za 50 zł!heh tacy też są!
              • pani_bozia Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 11:58
                moja sąsiadka ma z 10 par takich butów, i wszystkie wyglądają właśnie jak "za 50
                zł", hahaha, to już chyba trzeba mieć taki charakter...
                • mara571 dokladnie o to chodzi 27.02.10, 20:04
                  mam przyjaciolke, ktora ma specjalna szafe na buty (80x200), oczywiscie pelna
                  butow. Kupuje rocznie 10-12 par tanich, ciagle skarzy sie na odciski, odrapane
                  piety, ale jak mowi, nie stac jej na wydanie 100 -150 euro na jedna pare
                  porzadnych austryjackich czy wloskich butow.
              • ah.d Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 15:38
                bo co 2-3 miesiące musza sie pokazać w nowych butach
            • maruda.r Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 11:58
              pani_bozia napisała:

> a co do ccc, to jestem taka biedna, jak mysz kościelna, że nie stać mnie na
              > wyrzucenie 50 zł w błoto

Otóż to. Nie każdy ma potrzebę pilnego nadążania za modą. Wtedy rachunek
              ekonomiczny przemawia za trwałością oraz nieco staranniej przeprowadzonym
              wyborem produktu. Dobre buty nie muszą służyć 5 lat. Jednak po roku one wciąż
              wyglądają dobrze - w przeciwieństwie do tych najtańszych, która zasilają
              wysypiska śmieci.

• anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 12:01
            instytut_barana napisał:

> Przepraszam, że się tak wyrażam, ale buty z przesadnie długimi nosami, to była,
            > jest i będzie wiocha.

Hihi, powiem więcej - ta moda przyszła do nas zza wschodniej granicy. Około 2005
            roku wszyscy na Ukrainie i na Litwie już tak chodzili. Nagle toto pojawiło się w
            Polsce w zeszłym roku, a ludzie myślą, że to taki nowy trend... :-)))
            • instytut_barana Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 13:08
              Tak, byłem jesienią u.r. w Rosji i widziałem jak mnóstwo młodych mężczyzn chodzi
              w takich dziwnych butach. "Najpiękniejsze" to były imitacje skóry krokodyla w
              zupełnie nierealnych kolorach. Czubki miały czasami po 12-15 cm, tak na oko! Do
              tego garnitury z szerokimi barkami i materiałem z "metalikowym" połyskiem.
              Wyglądało ciekawie!
          • ah.d Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 15:32
            jestem za, klasyczne buty zawsze sa w modzie ... w butach z czubami
            noga wygląda jak kajak ... a właścicielce tylko miotły brak :-))
          • megasceptyk Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 16:32
            Zgadzam się w pełni,
            te czuby to był szczyt wiochy.

Klasyczny fason
            czy to buta czy koszuli i marynarki
            to sensowny wybór.
        • ufffaa Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 11:55
          Karykaturalnie i nieelegancko wygladaja osoby poddajace sie modom sezonowym i
          nie zwazajace na indywidualny styl. Klasyczny but czy ubranie w dobrym gatunku
          mozna nosic bardzo dlugo. Wystarczy zmieniac dodatki, a bedzie sie zawsze
          ubranym aktualnie lecz nie tandetnie.
        • inkwizytorstarszy Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 12:18
          wtopek napisał:

> Owszem, ponosisz długie lata, ale będziesz wyglądać karykaturalnie
          w
          > butach o fasonie z poprzedniej dekady...
          >
          > tak jak dzisiaj karytakturalnie wyglądają ludzie w pólbutach o
          > czubach przyciętych jak od siekiery, modnych parę lat temu...
          >
          > w przypadku ubioru/obuwia nie można patrzeć tylko na cenę
          > i "opłacalnośc"...
          ....No proszę, Polacy za fanaberie dewiantów od "mody" muszą nosić co
          im się każe, a nie co im się podoba??? Albo słuchać dyktatorów z
          TV,albo myśleć...
        • buhaj_z_rogiem klasyczne półbuty Ecco 27.02.10, 15:43
          cena - zazwyczaj powyżej 350 zł, z goreteksem bliżej 500
          można nosić kilka sezonów, nic się z nimi złego nie dzieje, wyglądają bardzo dobrze
          mam kilka takich par i nie mam zamiaru kupować czegoś innego
          jedną parę np kupiłem w 2004, wyglądają dzisiaj "jak z ubiegłego roku", trzeba im było tylko wymienić wkładki, bo się zużyły
          jeśli chodzi o amortyzację takiego zakupu - rewelacja
          • mara571 sprobuj jeszcze kupic buty innej firmy Geox 27.02.10, 20:31
            szczegolnie na lato. REWELACJA.
            • bulka_online Re: sprobuj jeszcze kupic buty innej firmy Geox 28.02.10, 16:31
              hehhehe kolega pewnie dostanie zniżkę na kolejne pary od ecco ;-)
              albo podwyżkę ;-D
        • cromio Nie będzie wyglądał karykaturalnie, 28.02.10, 13:46
          jeśli kupi buty o wyglądzie ponadczasowym. Trzeba mieć albo naprawdę dużo
          pieniędzy albo popaprane w głowie, żeby poddawać się modom - tworzą je
          producenci z myślą o nowych zyskach a nie o wygląd klientów.
      • kaiteki Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 15:26
        Ja mam polbuty za 300zl, chodze w nich 10-ty rok. Klasyczny styl,
        wiec z mody nie wyszly, "noski" przetarly sie leciutko, ale po
        solidnym wypastowaniu nic nie widac.
        Mam tez tanie polbuty, ktorym "nosli" przetarly sie juz po pol roku.
      • stolat3 Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 15:37
        instytut_barana napisał:

> Kupiłem buty za 80 zł, made in China, ponosiłem rok. Były
        niewygodne i
        > przeciekały. W podeszwie wychodziłem dziurę.
        > Kupiłem buty za 320 zł, made in Austria, noszę je rok, wyglądają
        wciąż prawie
        > jak nowe, nie przeciekają, są bardzo wygodne. Ponoszę zapewne
        jeszcze pięć,
        > może siedem lat.
        >
        > A teraz pytanie: co się bardziej opłaca!

Bardziej opłaca się chodzić boso.
        • megasceptyk Co ma wróbelek? 28.02.10, 16:52
          Wróbelek ma jedną nóżkę bardziej.

Dokładnie jak z twoim boso
          neostradowy gawędziarzu
          erotomanie.
          • stolat3 Re: Co ma wróbelek? 28.02.10, 22:52
            megasceptyk napisał:

> Wróbelek ma jedną nóżkę bardziej.
            >
            > Dokładnie jak z twoim boso
            > neostradowy gawędziarzu
            > erotomanie.

No ale mi dowaliłeś aż mi w piety weszło. Jesteś tak samo
            rozgarniety jak ci forumowicze na tym wątku.
            "A dlacego kupujo w biedronce? Tanie nie znacy dobre.
            A jo se kupie za 200 to mom trzy sezony."
            Przedszkolaki z naszej paki.
      • mamabasia Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 15:46
        Zauważ że wielu ludzi nie stac na jednorazowy wydatek 300 zł na buty.
    • ufffaa Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 11:58
      Przy okazji przypomnialo mi sie pewne powiedzenie, ponoc szkockie, mianowicie
      "Jestem za ubogi, zeby kupowac tanio"
    • miroslaw-24 Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 12:06
      jestem za biedny,zeby kupowac tanio...
      • ufffaa Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 14:28
        Ubogi czy biedny - sens pozostaje ten sam. Wiec po co ta "korekta"?
        • troophel Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 05.03.10, 16:34
          To nie była korekta.
    • leobloom Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 12:46
      Biedronkowy asortyment jest produkowany przez znane polskie firmy, których
      produkty w zwykłych sklepach spożywczych są uznawane za dobre i pewne, ale
      jeśli na etykietce jest napisane "Wyprodukowano dla Biedronka" to
      automatycznie ludzie uznają to za coś gorszego. Guzik prawda.
      Niejednokrotnie przekonałem się, że żarcie, które tam kupuję jest znacznie
      smaczniejsze niż wiele produktów znanych, reklamowanych w tv, firm, jak choćby
      Dr Oetker, Danone, Lorenz, Pudliszki, Krakus.

Restauratorzy narzekają na słabe zyski? Musiałbym być niewiarygodnym snobem i
      do tego frajerem, żeby płacić za zwykły obiad 4 razy tyle, ile mogę za niego
      zapłacić w barze mlecznym albo w STP, w którym na dodatek nie czekam na niego
      jak idiota 20 minut, tylko mam go od razu na talerzu.
      • bezzebnypirat Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 16:28
        > Biedronkowy asortyment jest produkowany przez znane polskie firmy, których
        > produkty w zwykłych sklepach spożywczych są uznawane za dobre i pewne, ale
        > jeśli na etykietce jest napisane "Wyprodukowano dla Biedronka" to
        > automatycznie ludzie uznają to za coś gorszego. Guzik prawda.
        > Niejednokrotnie przekonałem się, że żarcie, które tam kupuję jest znacznie
        > smaczniejsze niż wiele produktów znanych, reklamowanych w tv, firm, jak choćby
        > Dr Oetker, Danone, Lorenz, Pudliszki, Krakus.

Najpierw chwalisz, ze produkty w biedronce sa produkowane przez znane firmy,
        nastepnie krytykujesz produkty znanych firm. No coz, to jak to w koncu jest?

> Restauratorzy narzekają na słabe zyski? Musiałbym być niewiarygodnym snobem i
        > do tego frajerem, żeby płacić za zwykły obiad 4 razy tyle, ile mogę za niego
        > zapłacić w barze mlecznym albo w STP, w którym na dodatek nie czekam na niego
        > jak idiota 20 minut, tylko mam go od razu na talerzu.

Tu raczej tez nie dojdziemy do porozumienia. Bo to dyskusja o rzeczach, o
        ktorych nie masz pojecia. Nie ma krzty snobstwa czy frajerstwa w placeniu za
        obiad wiecej, niz w barze mlecznym. Nie stac mnie jeszcze na regularne posilki w
        knajpach jakies 4x drozszych, ale 2x z kawalkiem jest dla mnie akceptowalna
        cena. Zupelnie rozne menu, wystroj, klienci... za to place wiecej. I dobrze mi z
        tym:-) Podobnie jak zakupy w biedronce vs nie-dyskonty. Balagan, wszystko w
        kartonach, oswietlenie, przy ktorym bola oczy, smutni ludzie... wole doplacic
        pare groszy i isc do normalnego sklepu. Teraz mieszkam za granica i zjawisko
        jeszcze sie nasila. Zamiast isc do Aldi pelnego muzulmanow z 10 dzieci czy
        Polakow z fabryk szukajacych taniego piwa, wole isc do normalnego sklepu i
        zrobic zakupy wsrod normalnych obywateli tego kraju, wybierajac normalne
        produkty etc. Czy to frajerstwo? Moze dla Ciebie... dla mnie po prostu otaczanie
        sie wszystkim co najtansze jest strasznie depresyjne. A lubie cieszyc sie zyciem...
      • megasceptyk Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 17:08
        leobloom napisał:

(...)
        > Dr Oetker, Danone, Lorenz, Pudliszki, Krakus.
        (...)

To wymienieone to nie jest pożywienie
        tylko używki.

(..)
        > zapłacić w barze mlecznym albo w STP, w którym na dodatek nie czekam na niego
        > jak idiota 20 minut, tylko mam go od razu na talerzu.
        (..)

I dostałbyś odgrzewaną w mikrofali gotowiznę z fabryki kotletów
        zamiast smażonego własnoręcznie przez kucharza
        kotleta z prawdziwego kawałka mięsa.

• 2berber Wredny, bo szkodliwy czarny PR 27.02.10, 13:29
      Biedronka nie odbiega niczym od innych sieci a
      jest łatwiej dostępna dla biedniejszych.
      Dawniej w tym czarnym PR wobec Biedronki
      specjalizował się Marek Borowski ze swoją SDPL,
      teraz widzę że w to zaangażowała się GW - szkoda.
      Może wysokoopłaceni autorzy tego artkułu
      zainteresują się problemem wpływu gorszej
      jakości wyrobów spożywczych na stan zdrowia
      społeczeństwa? Tutaj trzeba włożyć trochę
      wysiłku, np porównać zachorowalność ludzi na
      choroby układu pokarmowego.
      Wystarczy porozmawiać z lekarzami, porównać
      obłożenie szpitali.
      • mara571 a nie byl ten czarny PR uzasadniony? 27.02.10, 20:27
        w koncu poprzedni wlasciciel zbudowal podstawy tego koncernu na prawie
        niewolniczej pracy tysiecy kobiet.
        Sytuacja sie troche poprawila, ale jest daleka od doskonalosci.
        Zreszta nie tylko w Biedronce.
        • ah.d Re: a nie byl ten czarny PR uzasadniony? 28.02.10, 15:49
          niższe ceny w marketach są po części spowodowane tanią siłą roboczą
          i wyzyskiem tych pracowników - najlepiej 7 dni w tygodniu 24 h na
          dobę i za minimalna krajową ( dobrze, że jest bo pewnie jeszcze
          mniej by płacili)
    • szkodniczka_pl Czy jak kupuję z głową to nie jestem Polką? 27.02.10, 19:02
      Z artykułu wynika, że Polak kupi w markecie produkt wędlino-podobny, który po
      2-3 dniach stanie się oślizły i ląduje w koszu zamiast kupić lepszą droższą
      która po tygodniu wciąż nadaje się do konsumpcji... i to niestety chyba prawda.

Ktoś widział ostatnio w sklepie "konserwy wojskowe" z PMB (produkowane głównie
      z mięsa) w którymś z marketów? Propos marketów: nawet markowe wędliny w
      marketach są smakowo i optycznie inne niż te w sklepach mięsnych.

Najbardziej jednak smutne jest to, że rodacy zamiast na gadżetach oszczędzają
      na życiu. Przykładowo wolą mieć większy telewizor czy nowocześniejszą komórkę,
      zamiast np. wygodniejsze łóżko, czy lepsze jedzenie. Wszak łóżkiem czy
      prawdziwą kiełbasą trudniej się pochwalić, niż większym TV. Tylko że dodatkowe
      cale w TV nie wpływają na jakość życia.

pozdrawiam
      • nie-tak Re: Czy jak kupuję z głową to nie jestem Polką? 27.02.10, 20:06
        szkodniczka_pl napisała:
        Wszak łóżkiem czy
        > prawdziwą kiełbasą trudniej się pochwalić, niż większym TV. Tylko że dodatkowe
        > cale w TV nie wpływają na jakość życia.
        Spostrzeżenie: wielkim TV nie oszczędzają na prądzie. Wiec gdzie tu oszczędność?
        ----------------------------------------------------------------------
        • asmall4 Re: Czy jak kupuję z głową to nie jestem Polką? 28.02.10, 15:32
          Oszczędzają ...

28 cali zwykły tv "ciągnie" 120 wat.

37 plazma to 230 wat

32 LED - 60 wat !!!
      • mazgre Re: Czy jak kupuję z głową to nie jestem Polką? 28.02.10, 15:26
        Bardzo mądrze to ujęłaś. Oby więcej takich Polek. Pozdrawiam.
    • jowita81 Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 27.02.10, 19:38
      Należę do tych,którzy ściśle kontrolują swój budżet domowy.Jestem daleka od
      rozrzutności przy codziennych zakupach.Bo jakie są ceny ,każdy widzi.
    • prawdziwy_dobrze_poinformowany A na co więcej może stać obywatela z jednego z 5 28.02.10, 02:41
      najbiedniejszych krajów UE !!!
    • mark6 Piątek wieczór-TESCO Gorzów 28.02.10, 11:53
      Przy kasach prawie nikogo.Jeszcze niedawno były tutaj tłumy.
      Podobno Polska rośnie w siłę a Polakom żyje się coraz lepiej?
      Poza tym, mimo że zarabiam wielokrotnie więcej aniżeli przeciętny
      Polak , to ZAWSZE handluję w dyskontach.
    • czesiekkk Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 13:54
      Tylko nie wiem czy w butach za 50 zł da się biegać po sali grając w piłkę.
      Obuwie sportowe, dla kogoś kto uprawia sport rekreacyjnie, siłownia, rower,
      bieganie musi być wygodne, bezpieczne a więc antypoślizgowe i zapewniać stopom
      komfort podczas wysiłku. Powtarzam nie chodzi tu o obuwie sportowe, w którym
      chodzi się do pracy albo szkoły.
      I naprawdę nie trzeba od razu władowywać pieniędzy w najnowsze kolekcje
      największych marek. Są również dyskonty sportowe.
      Ważne to przemóc się, wykorzystać ładną pogodę iść pobiec do parku, zamiast
      siedzieć w necie iść na siłownię.
    • biala_wrona Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 15:11
      I dobrze, wydawanie bez sensu nie ma sensu i dlatego powstają takie
      portale jak radzsobie.pl aby dać kilka wskazówek jak robić madrze
      zakupy
      • biala24 Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 15:29
        A ja jesienia kupilam buty w Wojasie za 320 chyba i po miesiacu mi
        popekala "skora". Slow brak.
    • hi-polit1 Też chodzę kupować do tych "Biedaszybów"! 28.02.10, 15:16
      Do sklepów "markowych" nawet nie zaglądam, bo to nie na kasę
      emeryta. Jednak cieszy mnie fakt powstawania różnych galerii
      handlowych oraz luksusowych butików! Niech Ci, których stać tam
      kupują i pomnażają dochód narodowy. Dla mnie w "realu"
      obok "Biedronki" wystarczą tego typu centra handlowe.
    • hooligan1414 badziewie na pokaz - oto prawda o polskim dobrobyc 28.02.10, 15:18
      samochód - 10-letni quasiszrot z licznikiem odkręconym o połowę,
      śmieciowa żywność, piwo z żółcią bydlęcą, plastikowa tandeta made in
      PRC z hipermarketu. Wczasy all inclusive w hotelu z karaluchami
      opłacone na raty z AIG. najgorsze, że motłoch mysli w ten sposób, że
      oto wszedł do Europy, prowadzi tzw. konsumpcyjny styl zycia itp.
      niestey król jest nagi. jestescie biedni, gdyby nie mozność wyjazdu
      na roboty na zachód bylibyscie jeszcze biedniejsi. kończą się, bądx
      całkowicie zużywaja "srebra rodowe" po PRL. A tu jeszcze raty trzeba
      spłacać, bo Kruk wejdzie na głowę, Smutne to, bardzo smutne
      • klara551 Re: badziewie na pokaz - oto prawda o polskim dob 28.02.10, 18:56
        Co za orientacja w tym temacie!Piszesz pewnie o sobie.A zachód to
        mieszka w pałacach,ma na 1 łeb z sześć samochodów,jacht,służbę.No i
        tam nie ma zróżnicowania w dochodach i każdy ma wszystkiego ile mu
        się tylko zechce mieć.Toż to czysty żywy komunizm,albo raj.Szkoda,że
        nie dodałeś jeszcze 1000 hurys na jeden męski .... .
    • pan-kabak W CCC trzeba być _stałym_ klientem 28.02.10, 15:22
      Też byłem stałym klientem CCC. Kupowałem po 1-2 pary zimowych butów
      na jeden sezon - tyle były w stanie przetrwać. Potem w końcu
      wykosztowałem się na przyzwoite buty i 6 lat w nich chodziłem. Sama
      oszczędność, tylko trzeba najpierw zapłacić.
      • bezzebnypirat Re: W CCC trzeba być _stałym_ klientem 28.02.10, 16:15
        Mam akurat jedne buty z tego sklepu kupione na dobicie przez sol tej zimy. Mam
        tez pare innych delikatnych butow, ktore byly wyraznie drozsze, ale
        delikatniejsze (oczywiscie 10 krotnie ladniejsze). Te z CCC poradzily sobie z
        zadaniem nadspodziewanie dobrze, a nawet niektorzy chwalili ich wyglad;-)

Ogolnie nie wyobrazam sobie nosic pare butow 6 lat... szybko sie nudza, szybko
        wychodza z mody. Szkoda zycia na takie cos.
        • smok_sielski Re: W CCC trzeba być _stałym_ klientem 28.02.10, 16:45
          > nie wyobrazam sobie nosic pare butow 6 lat... szybko sie nudza, szybko
          > wychodza z mody. Szkoda zycia na takie cos.

Olbrzymia rzesza ludzi chodzi natomiast w butach dopóty te się nie rozsypią.
          Kiedy się rozsypią idą je łatać do szewca. A kiedy szewc już nie daje rady ich
          naprawić, to używają ich aby wyjść do piwnicy, garażu, albo na balkon/ogródek.
          smok
    • guru133 Oszczędzanie na drogiej, "markowej" odzieży jest 28.02.10, 15:23
      dla mnie zrozumiałe. Oszczędzanie na żywności, również. Tyle tylko że
      kupowanie drogiej markowej odzieży to głównie szpanerka, to kupowanie
      badziewia spożywczego może doprowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych.
      Zastanawia mnie w tym przypadku ile na cenę wpływają rzeczywiste koszty
      produkcji a ile chęć szybkiego dorobienia się i to raczej nie producentów a
      handlowych pośredników.
    • coo-baa Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 15:24
      KKwB-Kocham Kupować w Biedronce :)
    • ulanzalasem Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 15:32
      20 lat sukcesów Solidarności, prawicy w POstaci AWS,UW, KLD, PC, PiS i
      Platformy pozwoliły nam na mieszkania jak klatki 45-55 metrowe z 20-30 letnimi
      kredyty na karku - sukces!
      P.s. Ile będą warte i w jakim będą stanie po spłaceniu kredytuó/w xD
      • bezzebnypirat Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 16:17
        Cos za cos - wczesniej dokwaterowania i inne takie, teraz kredyty na cos, co
        przynajmniej daje zludzenie odrobiny luksusu. Wole to co teraz...
    • clooks1 Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 15:34
      Co można dzisiaj kupić za 1300 lub 1500zł? Odpowiedź brzmi: gó....
      Na Biedronkę nie powinno się narzekać, oto kilka przykładów:
      - chleb za 1zł - +/- taki sam jak każdy inny
      - woda mineralna za 80gr - taka sama jak ta za 2.50
      - pianka do golenia za 3zł - tak samo się goli jak tą za 12zł.
      I wiele innych przykładów.....
      Można narzekać na jakość wędlin, mięsa i innych wyrobów ale w tym wszystkim
      ludzie ZAPOMINAJĄ że wiele naprawdę PODSTAWOWYCH produktów można kupić tam
      dużo taniej.
      A co do tych adidasów za 300zł, to takie same jak w sklepie na allegro po
      170zł można kupić i ludzie kupują.
    • kolander Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 15:50
      Buty za 50zl to się nosi 2 miesiące i trzeba kupić nowe, więc żadna to
      oszczędność.
    • swiatowy_kryzys ludzi biednych nie stać na tanie rzeczy 28.02.10, 15:57
      Para dobrych firmowych butów ze skóry, czy to sportowych czy zimowych służy mi
      przez wiele sezonów, choć początkowo jest to wydatek kilku stów. Ale raz tylko
      w życiu kupiłem jesienno-wiosenne takie zwykłe buty w ccc za 69zł i po 3
      dniach pękła podeszwa !!!
    • olias Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 15:58
      nasze kurwelity najpierw sprowadziły nas do taniej siły roboczej a
      teraz się dziwią.
      • bezzebnypirat Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 16:12
        Kiedys nie bylismy tania sila robocza? Niestety, ewolucja spoleczenstwa to
        proces trudny i powolny... U nas i tak przebiega nadspodziewanie szybko.
        • rosfita Re: Dobre, bo tanie - Tak oszczędzają Polacy 28.02.10, 16:39
          Otóż. Ale dla warszawskiej dziennikareczki rzyjącej w wirtualnej
          rzeczywistości kolorowych pisemek nie przyjdzie to do głowy. GDyby
          przejechała się po Polsce to może by ujrzała. Tylko, że dla niej
          przejazd po Polsce to przejazd po knajpach w centrach paru dużych
          miast. Zatem niech pojedzie na warszawską Pragę tylko nie
          po "artystycznych klubikach" i też poczuje się jak w realnej Polsce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka