Dodaj do ulubionych

krokiety-przepis poszukiwany

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.02, 19:13
poszukuje przepisu na krokiety-ciasto i nadzienie najlepiej jarskie.Pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: roseanne Re: krokiety-przepis poszukiwany IP: *.sympatico.ca 10.04.02, 23:30
      najprostrzy przepis to nalesniki.
      Robisz placki z polowy zawiesiny. Smazysz tylko z jednej strony.
      Do srodka mozesz dac przesmazone grzyby
      zmielona fasolke, przyprawiona na ostro
      moj ulubiony szpinak z serem

      Nalesniki zawijasz w ruloniki, maczasz w pozostalej zawiesinie i smazysz na
      rumiano. Najlepsze sa z dodatkiem surowki z kwasnej kapusty.
      • kurka11 Re: krokiety-przepis poszukiwany 15.04.02, 12:19
        farsz: pieczarki +cebulka podsmazyc i dodac potem jajko na twardo (drobno
        pokrojone)przyprawic to wszystko(mozna dodac sera zlotego startego)zawinac
        nalesniki kazdy nalesnik obtoczyc w bulce tartej potem w jajku i jeszcze raz w
        bulce i podsmazyc na chrupiaco
        smacznego
    • Gość: kaa Re: krokiety-przepis poszukiwany IP: *.dip.t-dialin.net 27.04.02, 10:07
      Proponuje rodzaje farszu:
      ugotowane brokuly wymieszane z kostkami bielego sera lub wymieszane z kalafiorem
      szpinak ugotowany z galka muszkatulowa,dodac kawalki sera rokpol lub innego,
      Cukinia usmazona z pomidorami,cebula i czosnkiem.Mozna dodac baklazany i papryke
      (po wlosku z caponata, po francusku a la ratatouille)
      Mieszana salata wbrew pozorom tez jest pyszna jako farsz,np. salata
      lodowa,ogorek, pomidor-wszysko drobno pokrojone + ziarna kukurydzy.sol pieprz.
      Ewentualnie jogurt
    • Gość: Gonia Re: krokiety-przepis poszukiwany IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 22:37
      Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgnieść widelcem , dodać posiekaną zieloną
      pietruszkę ,jedno surowe całe jajko , sól , pieprz do smaku . Uformować
      podłużne klopsiki a la sznycle , ale podłużne i obtaczać je w bułce tartej .
      Smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu , na małym ogniu . Przewrócić po paru
      minutach na drugą stronę . Po uzyskaniu złotego koloru i chrupkiej skórki mozna
      podawać na stół. Można podawać np. z sosem myśliwskim . Smacznego!
      • Gość: Alicja Re: krokiety-przepis poszukiwany IP: proxy / 217.96.36.* 31.10.02, 10:02
        Gość portalu: Gonia napisał(a):

        > Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgnieść widelcem , dodać posiekaną zieloną
        > pietruszkę ,jedno surowe całe jajko , sól , pieprz do smaku . Uformować
        > podłużne klopsiki a la sznycle , ale podłużne i obtaczać je w bułce tartej .
        > Smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu , na małym ogniu . Przewrócić po
        paru
        > minutach na drugą stronę . Po uzyskaniu złotego koloru i chrupkiej skórki
        mozna
        >
        > podawać na stół. Można podawać np. z sosem myśliwskim . Smacznego!


        Goniu, co te klopsiki mają wspólnego z krokietami? ;-)
    • Gość: ecia Re: krokiety-przepis poszukiwany IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.02, 12:59
      moje ulubione nadzienie -z białej kapusty.najprościej: kapustę drobno
      poszatkować i wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą. Kapusta masię otoczyć
      tłuszczem i stracić smak surowizny. Mieszać cały czas żeby się nie przypaliło.
      Podlać nieco wody, dosypać vegetę, majeranek i dusić do miękkości. Pilnować
      żeby nie przypaliło się, wody nie może być dużo.Pod koniec odparować lub odlać,
      wbić jajko albo dwa, popieprzyć itp. szybko wymieszać i zdjąć z ognia. Lekko
      ostudzone do naleśników, panierować lub tylko obsmażyć. Do czerwonego barszczu(
      z torebki bo nadzienie jest pracochłonne). Lepiej zrobić dużo bo dobrze się
      odgrzewają i można też zamrozić
    • Gość: dzosi Re: krokiety-przepis poszukiwany IP: 213.68.26.* 09.07.02, 11:07
      Albo z kwaśnej kapusty (w sumie to tylko takie znam i myślałam, że wszyscy robią tylko takie :))))
      Gotujesz kiszoną kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim Po ugotowaniu jak wystygnie odciskasz kapustę i
      drobno siekasz np. w melakserze Na patelni podsmażaż cebulkę i pieczarki, mieszazsz wszystko razem i doprawiasz
      solą,pieprzem, ew. vegetą (można dodać 1-2 jajka, żeby farsz "trzymal sie kupy", smarujesz naleśniki i smażyż z
      dwóch stron na złoto, wcześniej możesz optoczyć w jajku i bułce tartej.
      Smacznego.
    • Gość: vmh@wp.pl Re: krokiety-przepis poszukiwany IP: *.nowa-sol.sdi.tpnet.pl 20.07.02, 19:49
      Gość portalu: nika napisał(a):

      > poszukuje przepisu na krokiety-ciasto i nadzienie najlepiej
      jarskie.Pomóżcie!!!
      To trudne wyzwanie!Spróbój zrobić tak:ciasto jak na naleśniki-przepis
      znajdziesz wszędzie w każdej książce kucharskiej.Nadzienie;20g makaronu
      sojowego wrzuć do wrzątku i zostaw na 3 min..Odcedż i pokrój ,drobno.20-30
      dag.grzybów{mogą być pieczarki}lub 3 grzyby Mun moczone 20 min we
      wrzątku,średnia marchew,cebula,3-4 liście kapusty pekińskiej.Wszystko podsmaż
      wymieszaj,dodaj jajko,sos sojowy,zioła prowansalskie,sól,{bułke tartą żeby
      nieco zagęścić}Masą posmaruj naleśniki zwiń w ruloniki i obsmarz panierując w
      bułce tartej.{Zostaw sobie nieco ciasta naleśnikowego i w nim zanurzaj
      krokiety,potem w bułce i na patelnie!{Smacznego-napisz jak się udało.Ps. czy
      preferujesz kuchnię wegetariańską?
    • Gość: kachna Re: krokiety-przepis poszukiwany IP: proxy / *.port.gdynia.pl 30.10.02, 12:30
      Przepis jest dość prosty za to dość pracochłonny. Wersja jak najbardziej jarska
      (dlatego też kojarzy mi się z Wigilia Bożego Narodzenia, gdyż zwykle wtedy
      gości na stole). Wszystko zaczyna się od pieczenia naleśników, dość cienkich i
      niezbyt chrupiących (połamią się przy zwijaniu). Równocześnie na drugiej
      patelni (jeśli jest, jeśli może być garnek) można przygotowywać farsz: na oleju
      podsmażyć pokrojony por, dodać posiekane pieczarki (lub inne grzyby) przyprawić
      do samku wegetą i pieprzem. Przygotować ser. Może być pokrojony w plastry, ale
      osobiście polecam przetrzeć go na tarce. Kolejnym krokiem jest zawijanie. Na
      naleśniki nałożyć farsz i ser (niezbyt dużo ponieważ pękate krokiety często
      pękają przy smażeniu), zwinąć w rulonik i podwinąć boki pod spód. Tak
      przygotowane krokiety obtoczyć (ostrożnie!!!) w jajku, bułce tartej i podsmażać
      na ojeju na małym ogniu (farsz musi się ponownie podgrzać, a ser cudownie
      rozpuścić). Gorące krokiety od razu podawać na stół bez żadnych dodatków, same
      w sobie są doskonałe... polecam. Pycha!!!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka