uburama Odpowiedź jest w czarnej teczcie a nie w czarnej 25.05.10, 19:12 skrzynce Odpowiedz Link Zgłoś
rozpredatorez Gdzie te 500 stron dokumentów?!? Od 7 maja to już 25.05.10, 19:19 dużo czasu minęło panie Seremet. Teraz znowu pojadą, państwo podróż opłaci i wrócą jak zwykle z niczym :))) Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Też się boję o zakres i formę upublicznienia! 25.05.10, 19:32 Też się boję o zakres i formę upublicznienia! Społeczeństwu nie chodzi o tanią sensację, lecz o dostęp do materiału dowodowego pozawalającego obiektywnie ustalić odpowiedzialnych: prawnie i moralnie za tę straszną katastrofę, bez żadnych świętych krów! Tymczasem od pierwszej niemal chwili decydenci wypowiadali się przeciwko upublicznieniu "treści intymnych" - sami ustawiając się w roli cenzorów decydujących o tym, co jest "intymne"; ta tendencja przebija się teraz także z wypowiedzi Premiera Tuska. To niepokojące! Odpowiedz Link Zgłoś
arbdahrba Święte słowa. Już min. Klich dał przykład. 25.05.10, 20:25 Taśm w sprawie katastrofy CASAy do dziś nie usłyszeliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Też się boję o zakres i formę upublicznienia! 25.05.10, 20:32 może chce zachować tę wiedzę dla siebie i używać jej jako lejce na brunatny PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
miraskomirasko Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upublicznione 25.05.10, 19:33 Panie premierze te intymne rozmowy też hehe .ciekawe jest to że te intymne nie istnieją ,jak podawaliście .Od kiedy to w samolocie rozmowy są prowadzone intymne? w czasie podchodzenia do lądowania i nie tylko!!!!!! Upublicznianie czegoś co jest w zasadzie nie istotne.,poco! wszyscy w POLSCE wiedzą że i tak nie podacie tego co jest BDB tylko to co nie ma znaczenia więc poco te podchody że coś podacie ? i czy na pewno .A czy aby RUSKI ,wam przekazali to co jest faktem, pewnie ,NIE.. zawsze tak było że podaje się to co chcą inni usłyszeć .tak panie T., ...Może jednak pan powie tak od serca panie premierze jesteśmy WINNI za to że ta katastrofa miała miejsce.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
solidaruch3 Re: Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upubliczn 25.05.10, 19:47 Oni nie pojadą po kopie zapisów z czarnych skrzynek bo tych jeszcze nie ma. Klich w piątek u Piaseckiego powiedział wyraźnie, że odtworzono dopiero dziesięć procent zapisu !! więc po co pojadą ci płatni zdrajcy pachołki Rosji /w skrócie PZPR/ ? pojadą by wspólnie i po przyjacielsku, jak czekista z czekistą ustalić wspólną a zadowalającą obydwie strony wersję wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upubliczn 25.05.10, 20:35 które 10%? To reszta już pójdzie szybko skoro wszystko już przygotowane i zaczęto już odtwarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
emterabel Re: Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upubliczn 25.05.10, 19:57 Od kiedy to w samolocie rozmowy są prowadzone intymne? Od zawsze bystrzaku. Co ty myślisz, że jak samolot leci dwie, trzy a niekiedy i dziesięć godzin w powietrzu z czego 90% na autopilocie to członkowie załogi przez cały czas rozmawiają o chmurach i odczytach na wskaźnikach i w ogóle sobie nie rozmawiają o prywatnych sprawach ? Odpowiedz Link Zgłoś
pszek Re: Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upubliczn 25.05.10, 20:58 emterabel napisał: > Od kiedy to w samolocie rozmowy są prowadzone intymne? > > Od zawsze bystrzaku. Co ty myślisz, że jak samolot leci dwie, trzy a niekiedy i > dziesięć godzin w powietrzu z czego 90% na autopilocie to członkowie załogi > przez cały czas rozmawiają o chmurach i odczytach na wskaźnikach i w ogóle sobi > e > nie rozmawiają o prywatnych sprawach ? mogą rozmawiać o czym chcą,ale mając świadomość że są na służbie publicznej to publika ma prawo słyszeć o czym gadają,jeżeli zaś się wstydzą to niech nie gadają o dupie Maryny tylko skupiają się na pracy.Używają naszego,publicznego miejsca jak i czasu za który im płacimy,więc to jest też nasze,niestety dla nich/was. Odpowiedz Link Zgłoś
don_eugenio Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upublicznione 25.05.10, 19:53 Zapytajcie PiS-owcy Bielana i J.Kaczyńskiego o tę tragedię,oni powiedzą Wam najlepiej jak było. Wiedzą dlaczego ten samolot musiał lecieć tak późno.To oni byli głównymi inicjatorami tego aby nad grobami poległych zamiast MODLITWY i ODDANIA CZCI robić WIDOWISKO. I WIDOWISKO się udało.Cały świat o tym mówił przez kilka dni. Ale czy warto było życia tych 96 osób? --------------------- psychopacie mówimy nie Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Rosjanie musieliby zwariować, by dać orginał 25.05.10, 19:53 Kreml musiałby stracić poczucie odpowiedzialności za państwo rosyjskie i jego obraz w świecie, gdyby oddał orginalne skrzynki (i całe śledztwo, jak żadał PiS) w polskie ręce. Dopiero by się zaczęły polityczne rozróby i przepychanki, a PiS pewnie wyczytałby na koniec z czarnych skrzynek, że do samolotu podfrunął Putin na miotle i nakazał natychmiastowe lądowanie. Obok leciała cała KGB na kałachach gotowych do strzału. Właśnie dlatego Polska dostanie tylko kopie zapisów ze skrzynek, a orginały pozostaną pewnie na zawsze w Moskwie. To zabezpieczenie dla Rosji na wypadek polskich kreatywnych analiz tych zapisów. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_flash Re: Rosjanie musieliby zwariować, by dać orginał 25.05.10, 20:41 piszemy o ile sie nie myle "oryginał"? Oczywiscie, ze kopie zapisow, jak podano w artykule. Nalezalo by rowniez spytac (mam nadzieje, ze polskie sledztwo to wyjasni) o role kancelarii prezydenta odpowiedzialna za te podroz. Decyzja o ladowaniu w Smolensku zapadla zanim samolot wystartowal z Warszawy. Wiedzac doskonale o fatalniej pogodzie. Pracownicy biura, ktorzy pozostali w stolicy, musza znac szczegoly podjecia tej decyzji. Pozostaje szereg pytan o dobor zalogi (mlody wiek dowodcy), o procedury (nieporozumienie w kabinie, osoby postronne) o panice tuz przed upadkiem (wlacznie autopilota zbyt pozno, ignorowanie ostrzezen systemu antykolizyjnego, szukanie kontaktu wzrokowego z terenem). Strach pomyslec jakie beda koncowe wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rosjanie musieliby zwariować, by dać orginał 25.05.10, 20:49 jack_flash napisał: > piszemy o ile sie nie myle "oryginał"? > Oczywiscie, ze kopie zapisow, jak podano w artykule. > > Nalezalo by rowniez spytac (mam nadzieje, ze polskie sledztwo to wyjasni) o rol > e > kancelarii prezydenta odpowiedzialna za te podroz. Decyzja o ladowaniu w > Smolensku zapadla zanim samolot wystartowal z Warszawy. Wiedzac doskonale o > fatalniej pogodzie. Pracownicy biura, ktorzy pozostali w stolicy, musza znac > szczegoly podjecia tej decyzji. > Pozostaje szereg pytan o dobor zalogi (mlody wiek dowodcy), o procedury > (nieporozumienie w kabinie, osoby postronne) o panice tuz przed upadkiem > (wlacznie autopilota zbyt pozno, ignorowanie ostrzezen systemu antykolizyjnego, > szukanie kontaktu wzrokowego z terenem). > Strach pomyslec jakie beda koncowe wnioski. ******************* Powiedz a co ma to z tym wspólnego? No co, bo ja nie rozumie związku twoich zarzutów z decyzja podjętą w samolocie jak i spóźnieniem prezydenta przed odlotem? Odpowiedz Link Zgłoś
jack_flash Re: Rosjanie musieliby zwariować, by dać orginał 25.05.10, 21:20 Zdecydowano sie poleciec do Smolenska mimo fatalnych warunkow, ktore stale sie pogarszaly. Opoznienie odlotu dawalo dodatkowy atut w postaci wiedzy o sytuacji pogodowej. Mimo tych ostrzezen, zalecen, przeciwskazan, punkt docelowy pozostal ten sam. Zaloga tej decyzji nie podjela, mogla ja podjac tylko kancelaria. To byla olbrzymia presja i odpowiedzialnosc na barkach dowodcy. Trudno uwierzyc, by kancelaria pozostawala w kompletnej niewiedzy co do potencjalnych problemow i niebzepieczenstw z majacym nastapic lotem. Pracownicy BOR oczekujacy w Smolensku musieli byc na biezaca w sprawie zlizajacego sie terminu ladowania lub jego niemoznosci.To nalezy wyjasnic, dowiedziec o przeslankach tej fatalnej decyzji. Przyczyna wypadku nie lezy w jednym konkretnym zdazeniu lub dzialaniu. To kombinacja wielu, ktore do tego doprowadzily Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Z autorytatywnych wypowiedzi pilotów samolotów 25.05.10, 21:26 Z autorytatywnych wypowiedzi pilotów samolotów komunikacyjnych wynika, że PODSTAWOWYM błędem było zejście samolotu z wysokości decyzyjnej wynoszącej ca 100 m nad terenem, w warunkach ZABRONIONYCH, tj. przy widoczności poziomej poniżej 1000 m i widoczności pionowej poniżej 100 m! Zbędne są zatem wszelkie dywagacje o zbyt późnym wyłączeniu autopilota, o rzekomo niewłaściwym odczycie wskazań wysokościomierza (metry zamiast stóp wzgl. wysokość bezwzględna zamiast względnej!) pilotów latających od lat na tym sprzęcie, o braku reakcji na alarm TAWSu "pull up!", itd. itd. - skoro pilotów wyszkolono i przeegzaminowano, iż bez widzialności pasa (a zatem i ziemi), poniżej wysokości decyzyjnej (a zatem podchodzić do lądowania) - schodzić NIE WOLNO!!! I nie wierzę, aby ci sprawdzeni, doświadczeni piloci - bez dobitnego nacisku swych przełożonych, to uczynili: przecież nie są samobójcami i ważna jest dla nich nie tylko ich renoma zawodowa, ale nade wszystko troska o życie i zdrowie swych pasażerów! Niestety - górę wzięła subordynacja i dyscyplina wojskowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Z autorytatywnych wypowiedzi pilotów samolotó 25.05.10, 21:36 konrad.ludwik02 napisał: > I nie wierzę, aby ci sprawdzeni, doświadczeni piloci - bez dobitnego > nacisku swych przełożonych, to uczynili: przecież nie są samobójcami > i ważna jest dla nich nie tylko ich renoma zawodowa, ale nade > wszystko troska o życie i zdrowie swych pasażerów! Niestety - górę > wzięła subordynacja i dyscyplina wojskowa. ************* Ludzie młodzi przed którymi stalą kariera, stały wielkie pieniądze, przede wszystkim były dzieci i żona, żeby samowładnie bez nacisku z zewnątrz (to znaczy obecnych w samolocie pasażerów a szczególnie tego jednego) podchodzili w zabójczych warunkach do lądowania. Tego mnie nikt nie wmówi, bo to jest nie logiczna. Były już raz naciski na innego pilota, one powtórzyły się tym razem pod Smoleńskiem. Taka myśl mnie zaraz po ukazaniu się wiadomości o katastrofie przyszła i jak widać ona się coraz bardziej potwierdza. Szkoda młodej załogi samolotu i znajomej mi osoby która zginęła w tej katastrofie. Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Z autorytatywnych wypowiedzi pilotów samolotó 25.05.10, 21:44 nie-tak napisała: > konrad.ludwik02 napisał: > > I nie wierzę, aby ci sprawdzeni, doświadczeni piloci - bez dobitnego > > nacisku swych przełożonych, to uczynili: przecież nie są samobójcami > > i ważna jest dla nich nie tylko ich renoma zawodowa, ale nade > > wszystko troska o życie i zdrowie swych pasażerów! Niestety - górę > > wzięła subordynacja i dyscyplina wojskowa. > ************* > Ludzie młodzi przed którymi stalą kariera, stały wielkie pieniądze, przede > wszystkim były dzieci i żona, żeby samowładnie bez nacisku z zewnątrz (to znacz > y > obecnych w samolocie pasażerów a szczególnie tego jednego) podchodzili w > zabójczych warunkach do lądowania. Tego mnie nikt nie wmówi, bo to jest nie > logiczna. Były już raz naciski na innego pilota, one powtórzyły się tym razem > pod Smoleńskiem. Taka myśl mnie zaraz po ukazaniu się wiadomości o katastrofie > przyszła i jak widać ona się coraz bardziej potwierdza. Szkoda młodej załogi > samolotu i znajomej mi osoby która zginęła w tej katastrofie. Jakie rózne mysli ludziom przychodzą :) Moja mysl o tym,że elita POLSKA nie doleci na uroczystości katyńskie przyszła w środę 07.04.2010r. I pewnie dlatego nie mogę pogodzić się z ta katastrofą, ponieważ potwierdził się mój czarny scenariusz obchodów Katyńskich . Każdy ma jakąś tezę, wersję mniej lub bardziej prawdopodobną. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Z autorytatywnych wypowiedzi pilotów samolotó 25.05.10, 22:06 modraczek.2 napisała: > Jakie rózne mysli ludziom przychodzą :) > Moja mysl o tym,że elita POLSKA nie doleci na uroczystości katyńskie > przyszła w środę 07.04.2010r. > I pewnie dlatego nie mogę pogodzić się z ta katastrofą, ponieważ > potwierdził się mój czarny scenariusz obchodów Katyńskich . > Każdy ma jakąś tezę, wersję mniej lub bardziej prawdopodobną. *************** Aha, powoli zaczynam sadzić ze ci ten prałat z Przemyśla szepnął do ucha a ty w to uwierzyłeś? 07.04.10 lecieli poważniejsi ludzie bez jednej osoby która nie dorosła pod żadnym pozorem do tego stanowiska na które ja polscy wyborcy wybrali. Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Z autorytatywnych wypowiedzi pilotów samolotó 25.05.10, 22:24 nie-tak napisała: > Aha, powoli zaczynam sadzić ze ci ten prałat z Przemyśla szepnął do ucha a ty w > to uwierzyłeś? > 07.04.10 lecieli poważniejsi ludzie bez jednej osoby która nie dorosła pod > żadnym pozorem do tego stanowiska na które ja polscy wyborcy wybrali. widzisz zenujące jest to,ze gdy nie macie juz innych argumentów Waszym przewodnim staje się prałat, Rydzyk i inne osoby pokroju Palikota. I dla mnie Tusk nie jest nikim ważnym, jest kłamcą który nic nie zrobił dobrego tylo same pozory, pozory,intrygi słowne, kopanie dołków pod innymi, a z wiary w cuda wyrosłam. człowiek ten nie przypadł mi do gustu przy pierwszym rzucie oka, a intuicję do ludzi mam bardzo dobrą. Ale nie mam zamiaru nikogo przekonywać, to jest moje zdanie i go nie zmienię. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Z autorytatywnych wypowiedzi pilotów samolotó 25.05.10, 22:52 Ano mordaczku posłuchaj sobie słynnej homilii wygłoszonej przez prałata z Przemyśla, nie jest to mój wybryk tylko rzeczywistość. www.alert24.pl/alert24/1,84880,7763307,Szokujaca_homilia_w_Katedrze_Przemyskiej__POSLUCHAJ_.html A kto ci każe zmienić zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Z autorytatywnych wypowiedzi pilotów samolotó 25.05.10, 23:02 nie-tak napisała: > Ano mordaczku posłuchaj sobie słynnej homilii wygłoszonej przez prałata z > Przemyśla, nie jest to mój wybryk tylko rzeczywistość. > www.alert24.pl/alert24/1,84880,7763307,Szokujaca_homilia_w_Katedrze_Przemyskiej__POSLUCHAJ_.html > A kto ci każe zmienić zdanie? nie-tak, nie będę słuchała homili. Jestem katoliczką, ale do kościoła chodzę wtedy gdy z ambony nie brzmi polityka. Jesli tak jest poprostu wychodzę. A to,że niektórzy księża przekraczja swoje kompetencje jest faktem i nie zaprzeczę. Ale to juz problem tych, którzy im slepo wierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_flash Re: Z autorytatywnych wypowiedzi pilotów samolotó 25.05.10, 21:57 Oczywiscie, ze dywagacje sa potrzebne, skoro to co sie dzialo w kabinie to nie byl taki sobie zwykly dzien w biurze. Szkolono, uczono, wydawano rozkazy. W rezultacie tragedia na wielka skale. A walka miedzy troska o pasazerow, instynktem samozachowaczym, a rozkazem w tak trudnych momentach to recepta na kompletny chaos Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Z autorytatywnych wypowiedzi pilotów samolotó 25.05.10, 22:12 jack_flash napisał: > Oczywiscie, ze dywagacje sa potrzebne, skoro to co sie dzialo w kabinie to nie > byl taki sobie zwykly dzien w biurze. Szkolono, uczono, wydawano rozkazy. W > rezultacie tragedia na wielka skale. A walka miedzy troska o pasazerow, > instynktem samozachowaczym, a rozkazem w tak trudnych momentach to recepta na > kompletny chaos ***************** Tam na gorze, w lecącym samolocie pilot powinien być Bogiem i nie powinni zadni inni za niego decydować. Pilot tak jak kierowca autobusu czy pociągu odpowiada za życie pasażerów, żaden inny nie ma prawa mu rozkazywać. Niestety nie wszyscy pojęli te logikę, niektórzy pomylili rangi i myśleli ze oni są Bogami od wydawania rozkazów i decydowaniu o życiu i śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_flash Re: Z autorytatywnych wypowiedzi pilotów samolotó 25.05.10, 22:53 Moze nie Bogiem, ale jak to bywalo pierwszym po Bogu. Odpowiedzialnym czlowiekiem, z wyobraznia i poczuciem obowiazku w stosunku do najwazniejszego zadania - bezpiecznym dotarciem do ziemi. Przy okazji, po co te linki to video na temat problemow Euro? Odpowiedz Link Zgłoś
pszek Re: Rosjanie musieliby zwariować, by dać orginał 25.05.10, 21:26 jack_flash napisał: > piszemy o ile sie nie myle "oryginał"? > Oczywiscie, ze kopie zapisow, jak podano w artykule. > > Nalezalo by rowniez spytac (mam nadzieje, ze polskie sledztwo to wyjasni) o rol > e > kancelarii prezydenta odpowiedzialna za te podroz. Decyzja o ladowaniu w > Smolensku zapadla zanim samolot wystartowal z Warszawy. Wiedzac doskonale o > fatalniej pogodzie. Pracownicy biura, ktorzy pozostali w stolicy, musza znac > szczegoly podjecia tej decyzji. > Pozostaje szereg pytan o dobor zalogi (mlody wiek dowodcy), o procedury > (nieporozumienie w kabinie, osoby postronne) o panice tuz przed upadkiem > (wlacznie autopilota zbyt pozno, ignorowanie ostrzezen systemu antykolizyjnego, > szukanie kontaktu wzrokowego z terenem). > Strach pomyslec jakie beda koncowe wnioski. poniżej wnioski rezultaty śledztwa MAK w sprawie kwalifikacji i informacji załogi tego lotu. a. Экипаж был сформирован за несколько дней до полета в составе КВС, второго пилота, штурмана и бортинженера. Общий налет и самостоятельный налет на Ту-154М в данной должности для КВС составлял: общий – примерно 3480 часов, на Ту-154М – около 530 часов; второй пилот: общий – 1900 часов, на Ту-154М – 160 часов; штурман: общий – 1070 часов, на Ту-154М – 30 часов; бортинженер: общий – 290 часов, на Ту-154М – 235 часов. b. В процессе предполетной подготовки экипаж получил под роспись метеоданные, которые включали в себя фактическую погоду и прогноз по аэродрому вылета, запасным аэродромам, а также прогноз погоды по маршруту полета. Фактической погоды и прогноза по аэродрому назначения Смоленск "Северный" экипаж не имел. c. Актуальных аэронавигационных данных по аэродрому назначения Смоленск "Северный", включая действующие НОТАМ, экипаж не имел. Krótko po Polsku; ad)a. Załoga była sformowana kilka dni przed lotem(czyli nie była zgrana jako całość) Staż na samolocie Tu154M;kapitan-530 godzin(w Polsce podawano ponad 3000 tys,ale to ogólny nalot włączając pewnie szybowce i motolotnie:) drugi pilot-160 godzin nawigator(o tempora o mores!)zaledwie 30 godzin!!!!!! inżynier pokładowy-235 godzin Ludzie!KTO WOZIŁ PREZYDENTA?przedszkole? ad)b. w procesie przygotowania do lotu załoga otrzymała ,potwierdzając własnym podpisem,dane meteo o warunkach pogodowych panujących na lotnisku odlotu,trasy przelotu jak i na lotniskach zapasowych,danych o warunkach pogodowych na lotnisku docelowym Smoleńsk-Północny załoga NIE MIAŁA! ad)c. aktualnych aeronawigacyjnych danych dotyczących lotniska docelowego Smoleńsk-Północny,włączając w to HOTAM(patrz wikipedia)załoga NIE MIAŁA! Całość resume MAK dla znających j.ros.; www.mak.ru/russian/russian.html Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upublicznione 25.05.10, 20:02 oj zaczeło się sranie strach w oczach do zapisu czarnych skrzynek należałoby/o ile to możliwe/dodać treść rozmowy jarkacza z klonem Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upubliczn 25.05.10, 20:51 wiesj23 napisał: > oj zaczeło się sranie strach w oczach do zapisu czarnych skrzynek > należałoby/o ile to możliwe/dodać treść rozmowy jarkacza z klonem *********** Tak, na zadanie Rosji miał być klon przesłuchany, jakoś polskie media nie wspominają nic o tym? Czyżby nie przyjmowały do wiadomości albo unikały na ten temat informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upubliczn 25.05.10, 21:30 nie-tak napisała: > Tak, na zadanie Rosji miał być klon przesłuchany, jakoś polskie media nie > wspominają nic o tym? Czyżby nie przyjmowały do wiadomości albo unikały na ten > temat informacji? Skoro juz ktoś udaje elokwentną osobę...a czasami mam co do tego wątpliwości... to powinien pisać grzeczniej i bez nienawiści, która jednak przesiąka w Twych wypowiedziach. Jako człowiek inteligentny wiedzieć powinnaś,że niektóre sprawy są ze względu na dobro śledztwa utajnione ( na razie). Jak do tej pory informowani jesteśmy o wypowiedziach mało wiarygodnych świadków i niewiele wnoszących do śledztwa. Więc czekaj w spokoju i po cichutku, a może okaże się,że będziesz triumfowała, w co szczerze wątpię. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upubliczn 25.05.10, 21:44 modraczek.2 gdzie tu widzisz nienawiść w "klonie"? ;-))) Powiedz jak można miłować i szanować osobę która zabrała z sobą według swojego widzimisię 95 żywych osób i dopięła tego ze te 95 osób wrodzili do Polski w trumnach? Jak można szanować i dobrze mówić o osobie która z własnej nieodpowiedzialności, z własnej fałszywej dumy, z własnej głupoty (można bez końca wymieniać) przyczyniła się do śmierci tylu osób, przyczyniała się bezgranicznie do ośmieszania Polski i Polaków, no powiedz sam jak? Mordaczek2 możesz się pocić i uwijać jak tylko możesz ale nie jesteś w stanie mi tego wytłumaczyć tak samo jak innym forumowiczom. Bo tego nie da się usprawiedliwić. Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upubliczn 25.05.10, 22:19 nie-tak napisała: > modraczek.2 gdzie tu widzisz nienawiść w "klonie"? ;-))) Powiedz jak można > miłować i szanować osobę która zabrała z sobą według swojego widzimisię 95 > żywych osób i dopięła tego ze te 95 osób wrodzili do Polski w trumnach? Jak > można szanować i dobrze mówić o osobie która z własnej nieodpowiedzialności, z > własnej fałszywej dumy, z własnej głupoty (można bez końca wymieniać) > przyczyniła się do śmierci tylu osób, przyczyniała się bezgranicznie do > ośmieszania Polski i Polaków, no powiedz sam jak? > Mordaczek2 możesz się pocić i uwijać jak tylko możesz ale nie jesteś w stanie m > i > tego wytłumaczyć tak samo jak innym forumowiczom. Bo tego nie da się usprawiedl > iwić. widzisz więc jesteś w stanie zrozumieć to (jesli jesteś) , ze Twoje wyjasnienia także mnie nie przekonają ponieważ mam swoją wizję tak swiata jak i katastrofy i myslę,że także nie przekonasz tej części forumowiczów, którzy nie podzielają Twoich poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upubliczn 25.05.10, 22:48 modraczek.2 to podziel się twoja wizja katastrofy zanim przyłożę ucho do poduszki. Ja pozostanę przy rzeczywistości jak i realności a nią potwierdzają już krótkie wypowiedzi E. Klicha, także wiele się nie omyliłam tego słynnego 10 kwietnia 2010. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upubliczn 25.05.10, 22:58 nie-tak napisała: > modraczek.2 to podziel się twoja wizja katastrofy zanim przyłożę ucho do > poduszki. Ja pozostanę przy rzeczywistości jak i realności a nią potwierdzają > już krótkie wypowiedzi E. Klicha, także wiele się nie omyliłam tego słynnego 10 > kwietnia 2010. > -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
bmarq Re: Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upubliczn 26.05.10, 00:02 Nie, pilot JAKa nie był cały czas na nasłuchu. W rozmowie stwierdził wyraźnie, że wyszedł z samolotu po rozmowie z Grzywą, a później z załogą TU rozmawiali jego koledzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zasliniony.dziadyga A co w temacie Archeologów? Łuck już osiągnęli? 25.05.10, 20:18 Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upublicznione 25.05.10, 20:21 ja ekspert się wypowiem: nie jeżdzi się po pijaku,nie ląduje w takiej mgle Odpowiedz Link Zgłoś
arbdahrba Dlaczego nie mozemy posłuchać? Bo co? 25.05.10, 20:23 Np. Amerykanom nic nie stało na przeszkodzie aby ujawniać nagrania z katastrof wahadłowców. Napisać to sobie możecie wiersz. Zapis a odsłuch na żywo to taka różnica jak pomiędzy reportażem w gazecie a reportażem radiowym. Moja teoria jest taka, że zapis będzie ocenzurowany bez oznaczenia gdzie i co wycięto. Zginęła masa ludzi a tu takie małe krętactwa. Tak nie lubiłem Kaczora, był według mnie złym Prezydentem RP, może nawet jest odpowiedzialny za smoleńską katastrofę ale czy to oznacza, że należy zakłamywać rzeczywistość? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta -Tow.Putin zapisy jak uzgodniliśmy? 25.05.10, 20:36 -Tak jest tow.Donaldzie.Wasz Bronek ma zwycięstwo w kieszeni...ale nie zapomnijcie ,ze te ,,łupki''to dla Gaspromu! -Oczywiście tow.Władimirze.Jak uzgodniliśmy 7 kwietnia w Katyniu. Tylko...po co przesadziliście z tą mgłą. -No wiecie ,nasi są ambitni! Odpowiedz Link Zgłoś
jack_flash Re: -Tow.Putin zapisy jak uzgodniliśmy? 25.05.10, 20:55 Moze w innych okolicznosciach byloby to smieszne Odpowiedz Link Zgłoś
olek_0 Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upublicznione 25.05.10, 20:38 Po tak długim czasie treść czarnych skrzynek w istotnych sprawach mało wiarygodna.Tego rodzaju dane powinny być przekazane niezwłocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_flash Po tak długim czasie treść czarnych skrzynek.... 25.05.10, 20:52 Na calym swiecie tresci te pozostaja wiarygodne, procz tych wlasnie? Ujawnic niezwlocznie, czyli kiedy? Jeszcze przed odczytaniem? W jaki sposob? Ograniczyc sie do zapisu dziekowego, czy podac tez wszystkie dane? Odpowiedz Link Zgłoś
jola.online Trzeba rzetelnie sprawdzić Klicha 25.05.10, 20:43 Zaprosić psychologa(rosyjskiego?) i sprawdzić, bo jest pod presją…. Odpowiedz Link Zgłoś
voiceinthedesert Rosjanie mieli czas, by wszystko przepisać ... 25.05.10, 20:50 Nie należy wierzyc Rosjanom w sprawach suwerenności! Nasz narodowy honor wymaba, byśmy mieli te czarne skrzynki w Polsce, i odczytali je w Polsce! To co tam ktoś "napisze", to mnie nie obchodzi! Jestem Polakiem i żądam, by skrzynki wróciły do Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rosjanie mieli czas, by wszystko przepisać .. 25.05.10, 20:53 voiceinthedesert napisał: > Nie należy wierzyc Rosjanom w sprawach suwerenności! Nasz narodowy > honor wymaba, byśmy mieli te czarne skrzynki w Polsce, i odczytali > je w Polsce! To co tam ktoś "napisze", to mnie nie obchodzi! Jestem > Polakiem i żądam, by skrzynki wróciły do Polski! ********** Ty możesz se żądać.;-))) Napisz jeszcze ze płacisz podatki, będzie śmieszniej. Odpowiedz Link Zgłoś
voiceinthedesert To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 21:01 Każdy Polak ma prawo żądać prawdy, czy ktoś nie sprzedał jego suwerenności! Od kiedy czarne skrzynki są własnościa Rosji? Sprawa winna pójść do Sądu Międzynarodowego i do Hagi! Przecież Tu-154 był polski?! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 21:08 voiceinthedesert napisał: > Każdy Polak ma prawo żądać prawdy, czy ktoś nie sprzedał jego > suwerenności! Od kiedy czarne skrzynki są własnościa Rosji? Sprawa > winna pójść do Sądu Międzynarodowego i do Hagi! Przecież Tu-154 był > polski?! *********** No to czemu nie wniesiesz pozwu do den Haag? Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 21:39 nie-tak napisała: > voiceinthedesert napisał: > > > Każdy Polak ma prawo żądać prawdy, czy ktoś nie sprzedał jego > > suwerenności! Od kiedy czarne skrzynki są własnościa Rosji? Sprawa > > winna pójść do Sądu Międzynarodowego i do Hagi! Przecież Tu-154 był > > polski?! voiceinthedesert :) niestety komus byłoby to bardzo nie na rękę. Lepiej prowadzić śledztwo tam gdzie mozna pare spraw przytuszować , być może nawet w przyjacielskim porozumieniu. Nie na prózno komisji przewodniczy sam Putim (wyszkolony przez KGB) zimny Putin, który niejedno ma na sumieniu, nie jedną płotkę, która utrudniała mu tak życie jak i politykę. Ale czekajmy spokojnie i zobaczymy co z tego wyniknie. Jak na razie widać Rosjanie są jasnowidzami, bo i bez śledztwa wiedzieli po 15 minutach,ze nikt nie przeżył katastrofy, że mamy niedouczonych pilotów i narzucającego swoje zdanie prezydenta lecącego w sprawnym samolocie. Hm jak to było gwałtowny przechył na lewe skrzydło, szybkie obniżanie pułapu przea samolot pod dziwnym kątem :) ale to pewnie nasz prezydent z szefemn lotnictwa stali po lewej stronie w kokpicie i tak dziwnie przeważyło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pszek Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 22:23 modraczek.2 napisała: > voiceinthedesert :) niestety komus byłoby to bardzo nie na rękę. <...> > Jak na razie widać Rosjanie są jasnowidzami, bo i bez śledztwa > wiedzieli po 15 minutach,ze nikt nie przeżył katastrofy, bo byli na miejscu,przecież nie lecieli z Moskwy aby ten fakt stwierdzić,do tego wystarczało miejscowych.Po przybyciu na miejsce widząc samolot w drzazgi rozbity i kompletną ciszę z małymi zalążkami pożaru nie trzeba być jasnowidzem by stwierdzić fakt rzeczywisty. że mamy > niedouczonych pilotów i narzucającego swoje zdanie prezydenta > lecącego w sprawnym samolocie. co do pilotów to nic dziwnego,bo tylko niedouczony pilot lądowałby w takich warunkach lub mających(w przenośni) lufę przystawioną do głowy,co do prezydenta to wiedzieli że narzuca/ł swoje zdanie nie raz,w tym kapitanowi samolotu podczas lotu! > Hm jak to było gwałtowny przechył na lewe skrzydło, szybkie > obniżanie pułapu przea samolot pod dziwnym kątem :) > ale to pewnie nasz prezydent z szefemn lotnictwa stali po lewej > stronie w kokpicie i tak dziwnie przeważyło ;) nie,to drzewo ścięło lewe skrzydło stąd gwałtowny i powiększający się przechył na lewe skrzydło zakończony obrotem o 180 i dachowaniem. A kto tam stał minutę przed katastrofą to już mniej więcej o jednym wiadomo i ze jego zdanie co lądowania "przeważyło"to się wkrótce też pewnie dowiemy... Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 22:41 pszek napisał: tak mam nadzieję,że się dowiemy. Mam taką nadzieję,ponieważ jedną pozytywną rzecz jaka uczynił Tusk to spisanie odczytu w obecności rady Bespieczeństwa, a tam jest zbyt duzo partii aby ukryć cokolwiek (oczywiście jeśli już nie wyczyszczono niektórych rzeczy w Rosji). Przechył i gwałtowne obniżanie pułapu lotu był już przed ścięciem skrzydła przez drzewo. Rosjanie dotarli na miejsce katastrofy dopiero po kilkunastu minutach, a media miały przekazane już o 8.38 wiadomość o katastrofie, w TVN ok. 8.45 i juz wtedy mówiono o tym,że nikt nie przeżył katstrofy. Prezydent zgodzę się kiedys sugerował lądowanie, ale bez dowodu nie upoważnia to Rosjan do wyrażania takiej opinii. A samolot? Stwierdzili,że był sprawny przed sledztywem? Dlaczego? Dlatego,że go remontowali sami? To jest tylko kupa złomu, elektroniki i mogła się popsuć, skąd więc ta pewność? Pilotom zarzucano brak znajomości języka rosyjskiego i to było już pierwszym kłamstwem. Poprostu tak jak ty wierzysz w winę prezydenta tak ja nie wierzę w zbiegi okoliczności na taką skalę. Ale kłócic się nie chcę, ponieważ to jest przypuszczenie. Każde z as na dobrą sprawę może mieć rację. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 23:33 To ze katastrofa sie wydarzyla byla jasne dla ludzi obecnych na lotnisku, bo slychac bylo co sie wydarzylo i widac bylo dymy. To bylo tylko kilkaset metrow. Nie potrzeba wiec bylo przybyc na bezposrednie miejsce wypadku aby zrozumiec co sie stalo. Z tego co pamietam ambasador RP w Moskwie, ktory tam byl, od razu zadzwonil do Sikorskiego. Zakladam ze obecni tam dziennikarze tez odrazu dzwonili do swoich redakcji. Stad szybkie wiadomosci. To ze pierwsze wiadomosci byly sprzeczne jest jak najbardziej normalne biorac pod uwage chaos jaki tam musial panowac gdy do wszystkich doszlo co sie stalo. Tak jest prawie zawsze przy tego typu naglych i nieoczekiwanych wydarzeniach, gdy nie ma dokladnych informacji. Sa to jednak informacje dziennikarskie a nie "oficjalne", a dziennikarze czesto nie maja problemow w podawaniu niesprawdzonych informacji. Jednym z wielu przykladow jest pierwsza - i jak sie potem okazalo bledna - informacja, dziennikarska, o tym ze samolot rzekomo robil cztery proby ladowania. Innym przykladem jest ilosc ofiar. O ile pamietam najpierw podawano ze trzy osoby mogly przezyc, potem podawano ze najprawdopodobniej nikt nie przezyl, a dopiero po jakims czasie podano ze nikt nie przezyl. To nie strona rosyjska, w znaczeniu "czynniki oficjalne", podawala ze piloci nie znali rosyjskiego. To byly tez wiadomosci dziennikarskie, po rozmowie z kontrolerem lotu, ktory - o ile pamietam - na jakies hipotetyczne pytanie dziennikarza mial odpowiedziec cos w stylu "Nie wiem, moze nie znali rosyjskiego". To "moze" kontrolera lotu zamienilo sie potem w swiadomosci wielu ludzi w stwierdzenie "faktu", a dziennikarska wiadomosc zamienila sie w swiadomosci wielu ludzi w wiadomosc "oficjalna". I jak sie potem okazalo ze rowniez i ta dziennikarska wiadomosc, oparta na hipotetycznej wypowiedzi kontrolera lotu, okazala sie nieprawdziwa, to w swiadomosci wielu ludzi pozostalo "Rosjanie klamia". Podobnie bylo z wieloma innymi informacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
bmarq Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 26.05.10, 00:14 Nie każdy z Was może mieć rację, z tego prostego powodu, że nie opierasz sie na faktach, tylko na fantazjach. Samolot nie był przechylony na lewe skrzydło przed uderzeniem w brzozę, co można stwierdzić oglądając zdjęcia skoszonych wcześniej gałęzi. A dlaczego Rosjanie sądzili, że nie była to awaria samolotu. Zapewne z prostej przyczyny braku meldunku o awarii od załogi. W lotnictwie jest taki dziwny zwyczaj, że każdą zauważona przez załoge usterkę melduje się kontrolerom przestrzeni powietrznej. Skąd pomysł, że media miały informację o katastrofie o 8,38? Odpowiedz Link Zgłoś
jack_flash Zlozywszy, ze 25.05.10, 22:43 teoria spiskowa (jedna z wielu) jest sluszna, pozostaje najwazniejsza jej czesci, motywy? Jesli zalozyc, ze Putin prowadzi polityke szkodliwa dla Polski, chcac ja izolowac od EU, szantazowac, naginac do ustepstw, to wyeliminowanie bylego prezydenta bylo dla niego zbedne. Gra nie warta nic, wprost przeciwnie. Narazac sie na karkolomny szalenie niebezpieczny, bez precedensu incydent miedzynarodowy, moze nawet swiatowy, by pozbyc sie Kaczynskiego? Polityka podzialu w Polsce, ciaglego niepokoju, niepotrzebnych awantur bylaby (zakladaja, az w tak duzym zakresie zle intencje Rosji) na reke stronie rosyjskiej. Po co zmieniac te sytuacje, skoro ona byla bardzo korzystna dla Rosji? Kaczynski (obaj) byl zawsze negatywnie nastawiony do EU, malo komunikatywny, nacjonalistycznie nastawiony do wszelkich kontaktow z sasiadami, idealny sprzymierzeniec w izolowaniu Polski. Procz tego, Jaroslaw, a nie Lech byl autorem posuniec prezydenta. Ostatni element, to zblizajace sie wybory, ktore bez zaistnienia tragedii smolenskiej Lech by najprawdopodobniej przegral. Motyw usuniecia Lecha Kaczynskiego z areny politycznej, a w zasadzie brak tego motywu, to najslabsza strona wszelkich teorii spiskowych. Na poczatku kwietnia Lech Kaczynski jako polityk, kandydat na kolejna kadencje juz sie nie liczyl. Po co sie go pozbywac? Na swoje i innych ofiar nieszczescie w sposob nie zamierzony, prawdopodobnie wykluczyl sie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Zlozywszy, ze 25.05.10, 22:51 Lech był zagrożeniem dla Putina, chociażby Gruzja? A Putin takich rzeczy nie zapomina. Liczy się jego gra i tylko jego, a każdy kto usiłuje popsuc tę precyzyjną sieć musi za to zapłacić. Być może chodziło o dodatkowe ośmieszenie naszego prezydenta, przestraszenie, a wyszło jak wyszło. Zrobiło się wielkie BUM, więc ta sytuacja już dla Putina stała się mało wygodna, więc troszkę retuszu i zrzucenie winy na stronę Polska nie zaszkodzi.Tym bardziej,że wizerunek Prezydenta już Platforma skutecznie krztałtowała przez te wszystkie lata. robiła to tak w Polsce jak i za granicą. Ale zobaczymy, zobaczymy co usłyszymy ze skrzynek. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_flash Re: Zlozywszy, ze 25.05.10, 23:36 Nie ma co sie ludzic, Polska nie jest w stanie zagrozic Rosji. Jedyna rozsadna polityka sa solidne podstawy w EU. Na wlasna reke nic nie wskoramy. USA poswieci Polske bez zmruzenia oka, dla dobrych stosunkow z Rosja. Jak uczy nas historia, jesli nas czegos potrafi nauczyc. Ostatnio tarcza rakietowa zostala zamieniona, za poparcie Rosji w izolowaniu Iranu. Czy Polska moze zaoferowac cos takiego USA? Owszem na poczatku lat 80-tych dzialalnosc wolnosciowa byla dokladnie na strategicznym kierunku Waszyngtonu w walce w ZSRR. No i bardzo sie to calej Europie oplacilo. Gruzja jest na peryferiach polityki, daleko od NATO, z przywodztwem o dosc niskiej wiardygodnosci na Zachodzie. Swoim wmieszaniem sie w sprawy Gruzji, Kaczynski pomogl Rosji, zaszkodzil Polsce. Ukraina weszla znow na orbite rosyjska, bez interwencji, pomaranczowej rewolucji, sami Ukraincy wybrali partie niebieskich. Demokratycznie, po zastanowieniu sie. Teoria spiskowa nie ma racji bytu, to mrzonka, wbujala fantazja, niedorzecznosc, jakich wiele w polskiej rzeczywistosci. Im predzej sie pozbedziemy tego jarzma przegranych bitew, tragicznych ofiar, poswiecania zycia w niepotrzebnych krucjatach, tym szybciej wybudujemy nowoczesne spoleczenstwo. Bedziemy wtedy w stanie zyc lepiej, dolozyc swoja cegielke w budowie kultury materialnej, byc dostrzezonym jako budowniczowie czegos nowego, lepszego. Majac tak olbrzymi potencjal ludzki, zostajemy w tyle za mniejszymi narodami. Nie potrafimy tego wykorzystac tworczo, tracimy cale pokolenia w walce, czy tez emigracji. Mozemy to zmienic tylko my sami, nikt tego za nas nie zrobi. Niestety wydarzenie ostatnich miesiecy nie wskazuja na takie zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
bmarq Re: Zlozywszy, ze 26.05.10, 00:20 Kpisz sobie? Lech był zagrożeniem dla kogokolwiek - zejdź na ziemię! Kaczyńskiego wszyscy ignorowali i mieli za bufona i oszołoma. A cóż takiego zrobił w Gruzji? Oprócz tego, że wbrew oczywistym faktom wciskał wszystkim kit o rosyjskiej agresji na kochającego pokój Sakaszwilego? Tej bajki nie kupił nawet parlament europejski, który wskazał na Gruzję jako agresora. Więc o czym Ty mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 22:33 Zapoznaj sie z prawem miedzynarodowym. Skrzynki sa najwazniejszym materialem dowodowym, a materialy dowodowe sa do dyspozycji prowadzacych sledztwo, az do calkowitego zakonczenia sledztwa. A poniewaz katastrofa wydarzyla sie na terenie Rosji, sledztwo prowadza Rosjanie. Doszlo? Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 22:45 elucidator napisał: > Zapoznaj sie z prawem miedzynarodowym. Skrzynki sa najwazniejszym materialem > dowodowym, a materialy dowodowe sa do dyspozycji prowadzacych sledztwo, az do > calkowitego zakonczenia sledztwa. A poniewaz katastrofa wydarzyla sie na tereni > e > Rosji, sledztwo prowadza Rosjanie. Doszlo? > Ale śledztwo mogło być przekazane do Międzynarodowego nadzoru, a nie tak zwanego międzypaństwowego i nikt o to by się nie obraził. Rosjanie i inne kraje takie rzeczy już praktykowali. I właśnie dlatego część ludzi nie daje wiary temu co się dzieje. Rząd powinien zadbać o to aby obywatele czuli sie bezpiecznie i nabrali zaufania, a jest bardzo duża część, która ma zastrzeżenia i to nie tylko zwolennicy PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 23:06 Moglo, ale nie musialo. Przekazanie do, jak to nazywasz, miedzynarodowego nadzoru zajelo by sporo czasu, bo taka komisje najpierw trzeba powolac a potem trzeba dojsc do prozumienia co do procedur wedlug ktorych taka komisja by pracowala. Nie istnieja bowiem gotowe miedzynarodowe struktury do badania wypadkow lotniczych. Kazde panstwo, albo jak n.p. w przypadku bylego ZSRR grupy panstw, maja natomiast gotowe struktury do badan takich wypadkow, a konwencja chicagowska zawiera w sobie gotowe procedury. Tak wiec panstwo na ktorego terenie wydarzyla sie katastrofa moze niezwlocznie przystapic do sledztwa. Wszystkie inne opcje prowadzilyby do opoznienia rozpoczecia sledztwa o, zgaduje, co najmniej tydzien albo i dluzej. Ponadto, domaganie sie przejecia sledztwa od Rosjan mimo tego ze to Rosjanie wedlug miedzynarodowych konwencji maja prowadzic takie sledztwo, oznaczaloby swego rodzaju votum nieufnosci wobec Rosjan. Nie ma ku temu zadnych powodow. Rosjanie maja tak samo fachowych i kompetentnych sledczych co Polska. A to ze czesc obywateli RP z historycznych powodow nie ma zaufania do Rosjan to zupelnie inna sprawa. Nie to jednak ma rzutowac na decyzje polskich wladz, a tylko aspekty merytoryczne i prawne. Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 23:21 Zgadzam się trwałoby to dłuzej, ale każdy uważałby to za bardziej wiarygodne. <Masz rację historia i brak zaufania idzie zapewne w parze. A teraz jak myslisz, gyby taka tragedia (pomijam sympatie i antypatie) wydarzyła się w Polsce, a ofiarami katastrofy byliby Rosjanie. Co zrobiliby ? a teraz juz mykam , dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 23:37 Staloby sie to samo, tyle za odwrot: Sledztwo prowadzilby Polacy. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
bmarq Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 26.05.10, 00:29 Nie ma czegos takiego jak "międzynarodowy nadzór". Weźcie się opanujcie "spiskowcy" - świat jest urządzony tak, jak jest urządzony i nikt nie będzie zmieniał konwencji międzynarodowych aby zadowolić pisiaków. A skoro twierdzisz, że było to praktykowane, to podaj przykłady, bo inaczej jest to tylko bicie piany. A część ludzi, która nie daje wiary nigdy nie da wiary temu co nie jest zgodne z ich poglądami, niezależnie od tego od kogo sie tego dowiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_flash Doszlo? 25.05.10, 22:58 wszelkie wyjasnienia merytoryczne w dyskusji sa bardzo pomocne i wskazane. Zakonczenie malo grzeczna forma - "Doszlo?", nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Doszlo? 25.05.10, 23:43 Tyle ze "voiceinthedesert" ciagle powtarza to samo, mimo ze mu juz nie raz to wyjasnialem. Inni zresta tez mu to nie raz wyjasniali, ale ciagle nie dochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 23:33 elucidator napisał: > Doszło? Powinno, jeżeli gość nie jest z pisu, natomiast jeżeli jest z pisu to nie dojdzie. Dodać można, że skrzynki były rosyjskiej produkcji i czytniki do tych skrzynek są w Rosji - w Polsce nie ma takich czytników. Trzecia czarna skrzynka była przekazana do Polski i była analizowana w Polsce bo była w Polsce wykonana i jest do niej czytnik. Ale to chyba też nie dojdzie. Prościej dyskutować o Putinie, który w lasku pod Smoleńskiem robił mgłę, a jego kompani (dla zmyły) przekonywali pilotów by lecieli na inne lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 23:40 Mozna tutaj dodac, za polska skrzynke badano w Polsce, ale w ramach sledztwa rosyjskiego, a nie polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: To nie tak, co Pan/Pani mówi! 25.05.10, 23:51 Nie wiem czy "voiceinthedesert" jest z PiS-u czy nie. Cos sie jednak dowiesz na jego temat jak klikniesz na jego nick. Przypuszczam ze nie jest to bez znaczenia dla tego co pisze. :) Odpowiedz Link Zgłoś
1utek Re: Rosjanie mieli czas, by wszystko przepisać .. 25.05.10, 20:58 Oczywiście, że Rosjanie wszystko "przepisali". Do naśladowania głosów załogi i ich przełożonych użyli uczonego szpaka. Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upublicznione 25.05.10, 20:59 oj będzie się działo, onyksowy sarkofag może nie wytrzymać..... a takie to wszystko mogło być proste,gdyby lustrzany kombinator nie przelicytował..... Odpowiedz Link Zgłoś
judas1 Tusk: Zapisy czarnych skrzynek będą upublicznione 25.05.10, 21:05 Jakie kopie? Byłem pewien, że skrzynki z samolotu to NASZA własność. Nie wierzę czerwonym - mogą coś przekręcić w nagraniach. Odpowiedz Link Zgłoś