Dodaj do ulubionych

Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li...

05.06.10, 18:49
A skąd Pan wie, co jest w tych czarnych skrzynkach?
Stanisław Remuszko
Obserwuj wątek
    • benny_nihill Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 18:49
      W tej sprawie do paranoików z PiSu, Rydzyka... mitomanię trzeba uciąć tylko w ten sposób...
      • jazmig Herbata się wylała 05.06.10, 20:01
        Opublikowano zapis rozmów z cockpitu tutka.
        • piggy1 Re: Herbata się wylała 06.06.10, 22:25
          jazmig napisał:

> Opublikowano zapis rozmów z cockpitu tutka.
          Zapis rozmów to nie to samo co odtworzenie dźwiękowe. Ciekawa jestem
          czy chciałbyś usłyszeć (usłyszeć a nie przeczytać)ostatnie słowa
          umierającego w katastrofie brata, ojca, matki, siostry, syna, czy
          córki? I miałbyś świadomość, że puszczane to jest dziesiątki razy we
          wszystkich mediach, a ty musisz tego słuchać nawet mimowoli, bo nie
          wiesz, kiedy ta taśma ciebie zaatakuje?
          • sevho1 bełkot a nie apel 06.06.10, 23:51
            apelujący juz uznał winę pilotów... - cham i dureń nazywając rzeczy po imieniu.

z treści nagrań wielem się mozna dowiedzieć - więcej osób przeanalizuje zapisy i
            skojarzy sekwencje wydarzeń - to jest to czego nie chce radziecki omon. rano
            podał rzecznik rządu o zatrzymaniu 3 funkcjonariuszy omonu złodziei kart
            przewoźnika a teraz słyszymy z Moskwy że juz to jest nieprawda.

nie ma co wierzyc ani jednemu słowu z Moskwy, to kompromitowski daje wiare nawet
            odznaczył rosyjskich funkcjonariuszy... gdu wiadomo że nawet terenu nie
            zabezpieczyli, dno nie sledztwo i łajdactwo podobne łajdaki pisza na zlecenie w
            polskiej prasie...

• tylko1wpis [...] 07.06.10, 19:32
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • musiszsiezalogowac2 popieram, nie publikować nagrań dźwiękowych, nic 07.06.10, 20:46
                to nie wnosi, a jest to trauma dla rodziny.
                • renya podpisuję się pod tym 07.06.10, 21:26
                  .
                  • bzdurny Chleba i igrzysk 07.06.10, 21:50
                    Szkoda, że nie ma wideorejestratorów w kokpitach. To dopiero byłyby emocje -
                    oglądać sobie na okrągło chwile śmierci paru przerażonych osób.
                    Oczywiście - NIE PUBLIKUJCIE ZAPISU AUDIO,
                    to naprawdę niczemu nie służy.
                    Dla ciekawskich - są stenogramy i już.
                    • rozpredatorez Zapis video w trzeciej(polskiej) czarnej skrzynce? 07.06.10, 23:30
                      A ja gdzieś słyszałem, że polska tzw. trzecia czarna skrzynka rejestrowała: 1) rozmowy w kabinie pilotów, 2) parametry lotu i 3) zapis video z kabiny pilotów. Że podobno takie były wymagania dla producenta tego sprzętu postawione przez polskie służby (nie wiem czy chodzi o ABW czy wywiad wojskowy).
                      Ale nie pamiętam, gdzie o tym mówili. Albo w tv albo w necie gdzieś. Sami poszukajcie.
                      • katecheta skonczonym durniom stetryczałym moherom: trzecia 08.06.10, 07:23
                        czarna skrzynka miała tylko zebrac dane z dwoch poprzednich ale w specjalnie zaszyfrowany sposób. chodzilo o to aby po katastrofie latwo bylo zweryfikowac czy byla jakas manipulacja podczas odczytu dwoch podstawowych skrzynek zapisu. oczywiscie jak okaze sie ze ruskie cos zmanipulowali to od razu powiedza ze polska skrzynka (otrzymalismy ja natychmiast po katastrofie) ma wady :)
                        • katecheta opublikujcie tylko to jedno jedyne zdanie prawdy, 08.06.10, 07:28
                          które zada ostateczny cios pisomoherii ględzącej ciągle o spisku i zamachu. normalni Polacy chcą usłyszeć czy rzeczywiście padają przekleństwa pod konkretnym adresem i słowa w rodzaju "wszystko przez tego ch_ja z salonki". to wciąż tylko plotka ale jeśli to prawda to nic poza tym nie publikujcie. a Wawel niech się wstydzi.
                • anitasz30 Re: popieram, nie publikować nagrań dźwiękowych, 07.06.10, 21:39
                  ja rowniez popieram...nie publikowac nagran!!
                  • nadszyszkownik-cicho Re: popieram, nie publikować nagrań dźwiękowych, 07.06.10, 22:08
                    ja również popieram. Ja NIE CHCĘ TEGO USŁYSZEĆ. W momencie opublikowania nagrań
                    będą wszędzie i nie będzie możliwości się przed tym ukryć. Choć z pewnością
                    będzie to uczta dla nekrofili, masochistów, sadystów i miłośników horrorów.
                    A przede wszystkim nie chcę, żeby to usłyszało moje dziecko.
                • a.k.traper Pisałem o tym od początku wszelkich dyskusji 07.06.10, 21:43
                  Nie będę pokazywał palcem kto sie dopominał jak
                  najszybszego "odzyskania" skrzynek i upublicznienia ich zawartości,
                  brałem poprawke na żal, niedowierzanie i smutek.
                  Obserwuję, także na podstawie tej dyskusji że jest dużo chętnych na
                  poznanie zawartości i pewnie żałują że identyfikacji zwłok nie
                  transmitowali. Jak to się ma do protestów w sprawie pozostałych
                  kawałków blach czy ubrań, które absolutnie niczego nie wnoszą poza
                  śladem katastrofy? Obłuda i ciekawość, dlatego poczytne są brukowce
                  ale juz dzienniki czy tygodniki "swojej" orientacji już nie, za
                  mało "obrazowych" szczegółów.
            • havokkk Re: bełkot a nie apel 07.06.10, 19:33
              Nic, kompletnie nic, oszołomie, nie zrozumiałeś z tego apelu.
              Jak szukasz mocnych wrażeń to wejdź, pogooglaj za Dnepropetrovsk Maniacs, Nick
              Berg, Nikki Catsouras. Poogladaj, posliń sie, a najlepiej pokaż swoim bachorom,
              chociaż wątpię czy dorosłeś by je mieć.
              • erg_samowzbudnik Re: bełkot a nie apel 08.06.10, 07:13
                havokkk napisał:

> Nic, kompletnie nic, oszołomie, nie zrozumiałeś z tego apelu.
                > Jak szukasz mocnych wrażeń to wejdź, pogooglaj za Dnepropetrovsk Maniacs, Nick
                > Berg, Nikki Catsouras. Poogladaj, posliń sie, a najlepiej pokaż swoim bachorom,
                > chociaż wątpię czy dorosłeś by je mieć.

Oj żartownisiu chyba już wszystko pooglądałeś , bo skąd wiesz?
            • ssen Re: bełkot a nie apel 07.06.10, 19:35
              Nie cham i nie duren, tylko zawodowy pilot.

A ty jestes netowym trollem.
              Nikim wiecej.
            • xyz2000 Słuchaj pan, panie pilot! 07.06.10, 19:38
              Po pierwsze pan jesteś dla mnie, a nie ja dla pana. Kraj to ja. Żeby
              to było jasne.
              Po drugie przestań pan skomleć, bo nie tak wyobrażam sobie pilotów.
              Po trzecie zostawmy rodzinom, czy chcą słuchać, czy nie. Jak nie
              chcą, to nie będą słuchać. Ja nie jestem rodziną i chętnie posłucham.
              Po czwarte niech inni piloci usłyszą, co się dzieje, jak się nie ma
              jaj. To im się przyda bardziej niż niejedno szkolenie.
              Po piąte piloci mają być przygotowani na śmierć, żołnierska to
              rzecz.
              Po szóste nie ma przymusu bycia pilotem. Jak komuś nie pasuje, to
              niech robi coś innego. Bez łaski. A jak ktoś chce się spełnić za
              sterami i być (lub chociaż udawać) twardziela, to bardzo proszę.
              Tylko proszę nie oczekiwać mojej wdzięczności.

Sorry, że powyższe brzmi cynicznie, ale taka jest prawda. Nie ma co
              oszukiwać i pilotów, i chętnych na zostanie pilotami.
              • shithead Re: Słuchaj pan, panie pilot! 07.06.10, 19:44
                Napisales dokladnie co ja mysle. W Stanach po 9/11 opublikowano kazda rozmowe.
                Nie mieli nic do ukrycia!!!!!!
                • mol_chemiczny Re: Słuchaj pan, panie pilot! 07.06.10, 19:54
                  Ale po jakim czasie?

> Napisales dokladnie co ja mysle. W Stanach po 9/11 opublikowano kazda rozmowe.
                  > Nie mieli nic do ukrycia!!!!!!
              • raphele Re: Słuchaj pan, panie... 07.06.10, 20:23
                xyz2000 napisała:

> Po pierwsze pan jesteś dla mnie, a nie ja dla pana. Kraj to ja. Żeby
                > to było jasne. [.........]

Ale o co te nerwy Wielmożny Panie? Jak słusznie Pan zauważa - Kraj to Pan, a
                pilot dla Pana, więc Panu ten apel poświęcony, dla Pana i przez Pana spisany z
                radosną nowiną koniecznego i arcysmacznego słuchowiska!
                • pauladonata Re: Słuchaj pan, panie... 07.06.10, 21:56
                  "Po takich panach mój dziadek na konia wsiadał."
                  • pauladonata Re: Słuchaj pan, panie... 07.06.10, 21:59
                    Oczywiście chodziło mi o XYZ.
              • marpiosko Re: Słuchaj pan, panie pilot! 07.06.10, 20:34
                Debil!
                Tak po prostu.
                Pilota szkoli sie,żeby latał,a nie,żeby"ginął,bo żołnierska to rzecz"
                Żądny krwi świrze!!!
              • jqu Re: Słuchaj pan, panie pilot! 07.06.10, 21:55
                > Po piąte piloci mają być przygotowani na śmierć, żołnierska to
                > rzecz.
                Razem z 96-ma osobami?
                PISem śmierdzi na 100 km.
              • anitasz30 Re: Słuchaj pan, panie pilot! 07.06.10, 21:56
                a w jakim celu chcesz sobie posluchac tych nagran?? Ten artykul wlasnie ostrzega
                przed takimi jak ty, ktorzy "chca sobie posluchac"...sprawi ci to przyjemnosc??
                Lubisz sluchac krzykow ludzi umierajacych?? Watpie, zebys dowiedzial sie czegos
                konkretnego na temat przyczyn katastrofy, bo pilotem raczej nie jestes, i nie
                jestes rowniez specem od wyjasniania przyczyn katastrof - wiec pytam sie jeszcze
                raz: PO CO chcesz sobie posluchac chory czlowieku?? Bo tylko tak mozna okreslic
                ludzi takich jak ty...Poczytaj sobie stenogramy , jak tak bardzo chcesz dociekac
                co sie stalo...a nagrania zostaw specjalistom.
                • pandemonium234 Re: Słuchaj pan, panie pilot! 07.06.10, 23:10
                  Niech sobie posłucha. Pod warunkiem, że cała Polska będzie mogła posłuchać
                  ostatnich odgłosów jego Rodziców, Dzieci i Żony. Przecież my też mamy prawo mieć
                  ubaw...
                • zygmund niestety trzeba wszystko opublikować 07.06.10, 23:16
                  Inaczej na zawsze będą krążyć legendy o tym co jest w nieopublikowanym i
                  politycy będą podsycać paranoje i fantastyczne spiskowe teorie.

W ogóle trzeba było opublikować na początku samym. Teraz powiedzą, że
                  ruscy zmontowali nagranie i że to wszystko lipa.

• mafj_mafj Re: Słuchaj pan, panie pilot! 07.06.10, 23:46
                  maksymalna jawnosc jest tu konieczna. Powody sa rozne:
                  * Jesli cos jest sprawa publiczna, to z zalozenia powinno byc jawne i
                  przejrzyste. Poniewaz to zapewnia uczciwosc procesow teraz i w PRZYSZLOSCI.
                  * Nie moze byc miejsca na watpliwosci, bo wtedy dopiero jest show.
                  * Tragedia i smierc jest czescia zycia a ta historia jest wazna dla obywateli i
                  panstwa.
                  * Wiele lekcji z tego materialu mozna wyniesc, dla pilotow, dla generalow, dla
                  przelozonych, dla VIPow, dla tworcow prawa.
                  * Magicy od audio i awioniki majac dostep do oryginalnych materialow beda mieli
                  okazje wylapac wiecej niz oficjalni eksperci.

JEszcze?

• 5p-factory do xyz 07.06.10, 22:15
                ale wiesz co?
                żeby takie bzdury pisać to najpierw trzeba do tego dorosnąć.
                jaj też raczej nie masz żeby tak pisać o ludzkiej tragedii.
                ach wiem! ty musisz popierać PIS.
                to jest jedno, jedyne wytłumaczenie twojego komentarza.
              • lenseszen Re: Słuchaj pan, panie pilot! 07.06.10, 22:42
                Durniu, piloci nie są przygotowani na śmierć, bo to żołnierska rzecz. Niektórzy
                marzą o tym, by umrzeć za sterami, na pewno nie z powodu egoistycznych decyzji
                ważnych przełożonych. Chyba ktoś bardzo zazdrości skoro pisze, że to ich sprawa,
                bo to twardziele. Nie uważam pilotów za twardzieli:P Ciekawe, czy ty
                miałbyś/miałabyś jaja, gdybyś miał/a to co napisałaś/eś powiedzieć w twarz tym
                wszystkim ludziom, również i tym, którzy pilotami chcą zostać?? Lepiej siedzieć
                sobie przed monitorkiem i wyliczać. Po siódme: głupi pomysł z wsadzaniem kija w
                mrowisko i pisaniem bzdur po to tylko, żeby zdenerwować innych. I po ósme:
                dorośnij głupcze.
              • kira_koslin Re: Słuchaj pan, panie pilot! 07.06.10, 23:40
                jak nie chcą to nie bedą słuchać - uhm jasne, bedzie to wszedzie w
                kazdeje tv, powtarzane non stop, na pewno rodziny beda miały wybór.

ja nie jestem rodzina, chetnie posłucham - ale co Ci da ta wiedza?
                czy zrozumiesz coz z tego a może twoje pzremyslenia wpłyną na
                wnisoki dotyczące katastrofy?

Nie bedziesz tylko pie..przył farmazony w necie.
              • tps_0 Re: Słuchaj pan, panie pilot! 08.06.10, 00:51
                Jesteś pan, XYZ2000, psychicznie chory. Psychol. Idiota :) Jak trzeba Ci takich wrażeń, to popros sąsiada żeby nagrał jak dmucha twoją... mamę np., bo żony to ty raczej nie masz. I potem sobie tego słuchaj a jeszcze lepiej opublikuj szeroko.
                A na śmierć sam się lepiej przygotuj. Pożytek będzie. Chwaście.
              • aragondrake Re: Słuchaj pan, panie pilot! 08.06.10, 17:23
                ty bezimieny trolu nie masz jaj i chyba mózgu
            • anitasz30 Re: bełkot a nie apel 07.06.10, 21:47
              dla mnie przeslanie tego artykulu jest jasne jak slonce. I bynajmniej nie wynika
              z niego, iz autor uznal wine pilotow. Nie bede tlumaczyc po mojemu, o co w tym
              artykule chodzi - bo skoro nie zrozumiales z niego ani slowa, to tym bardziej ja
              tego jasniej nie przekaze. Moge jedynie podpisac sie pod artykulem i zaapelowac:
              NIE PUBLIKUJCIE NAGRAN Z CZARNEJ SKRZYNKI TU-154.
            • ku.ku.lka Re: bełkot a nie apel 07.06.10, 21:48
              Chyba cię pogięło...jeżeli ktokolwiek jest cham i dureń to chyba ty.
              Jasne sami spece od analizy w Ojczyźnie. Nie napisał, że uznaje winę
              pilotów. To twoja sprawka jeżeli już. Nie rozumiesz, że to niczego
              nie wniesie i jest gdzieś granica dostęności informacji? Co do
              funkcjonariuszy to dzisiaj się okazało, że owszem ale nie omon
              chciałbyś to skomentować? Łajdactwem jest takie grzebanie w cudzym
              bólu ale masz to w dupie tylko dlatego, że politykowanie i żółć
              zalewa ci mózg. Ciekawe czym się zajmujesz? Jest nieprawdopodobne,
              że oceniasz gościa z takim doświadczeniem w tak haniebny sposób. Co
              za gó...arstwo!
            • pandemonium234 Re: bełkot a nie apel 07.06.10, 22:55
              Czy nie myślałeś kiedyś, żeby spróbować się nauczyć choćby podstaw języka
              polskiego, prawdziwy Polaku?
            • tps_0 Re: bełkot a nie apel 08.06.10, 00:46
              Ty chamie bez szkoły i gnoju. Mógłbyś temu Panu buty czyścić rano co najwyżej.
          • niuniek63 Re: Herbata się wylała 07.06.10, 21:00
            Taka gierka na uczuciach służy tylko do schowania faktów,naprawdę myślisz że ktoś się na to nabierze? Trzeba przyjąć nawet najokrutniejszą prawdę i wyciągnąć wnioski, reszta to pierdoły i zasłona dymna.Chłopaki muszą spojrzeć prawdzie w oczy, nawet wysokiemu przełożonemu trzeba czasami powiedzieć:ssssspierd.....j.
          • lenseszen Re: Herbata się wylała 07.06.10, 22:33
            Trafne. Szkoda rodzin. Nawet jeśli ktokolwiek popełnił błąd, ci ludzie nie żyją.
            Stenogram jest, dobra. Nie wystarczy? Na co komu wiedzieć, czy ostatni okrzyk
            przed śmiercią to było ku... ze złością czy śmiertelnym strachem???? Nie mogę
            tego pojąć!!!
        • pierwszy_wolnynick DRAŃ!! manipulator 07.06.10, 19:41
          Wystarczy wyciszyć ostatnie 5 sek. i po sprawie,
          ale oczywiście wyborcza słowami pilota manipuluje opinią publiczną i próbuje
          szukać wymówek dla ukrycia niewygodnych faktów.

czekamy!
          beholder.salon24.pl/190291%2Csamolot-nie-spadal-ladowali
          • miszczu.pll kaczyński depcze trupy aby do koryta 07.06.10, 20:44
            hiena cmentarna
            • pierwszy_wolnynick Re: a w jaki niby sposób? 07.06.10, 20:53
              to jest niesamowite na jak krótko pokrakom w stylu Palikota starczyło
              przyzwoitości, żeby było zabawniej pokrakom bezpośrednio związanym z Komorą.
              Jeśli takie jest najbliższe otoczenie tego kandydata to ja jednak podziękuje i
              zagłosuje sobie na każdego innego.
              • asenizator1 Re: a w jaki niby sposób? 07.06.10, 21:29
                pierwszy_wolnynick napisał:

> to jest niesamowite na jak krótko pokrakom w stylu Palikota starczyło
                > przyzwoitości, żeby było zabawniej pokrakom bezpośrednio związanym z Komorą.
                > Jeśli takie jest najbliższe otoczenie tego kandydata to ja jednak podziękuje i
                > zagłosuje sobie na każdego innego.

Zostaw go, to psychol.
              • banzai123 Re: a w jaki niby sposób? 07.06.10, 21:36
                Tak - Komorowski zamordował Kaczyńskiego, jego przemówienie
                opublikowano przed katastrofą, a teraz - zdrajca jeden - ukrywa tę
                okrutną prawdę (razem z rządem, redakcją publikującego portalu i armią
                najbardziej profesjonalnych na świecie rosyjskich żołnierzy, tych od
                kradzieży kart kredytowych). A polscy specjaliści, którzy słuchali taśm
                ze skrzynek, są głupsi od przeciętnego internauty, który tylko spojrzy
                na wybrakowany zapis rozmów i już wie wszystko. Nie potrzebujemy
                komisji śledczych badających wypadki, wystarczą nam wszechwiedzący
                blogerzy. I ewentualnie Nostradamus.
          • nadszyszkownik-cicho Re: DRAŃ!! manipulator 07.06.10, 22:18
            jesteś zboczony. Ale oczywiście nic cię nie przekona, bo potrzebujesz materiału
            do stworzenia kolejnej spiskowej teorii dziejów. Kto wie może uda ci się
            usłyszeć pośród niezidentyfikowanych wypowiedzi czegoś co da podstawy do
            wywołania kolejnej wojny światowej. Możliwe, że dla takich świrów powinni
            udostępnić nagrania, ale nie publicznie, tylko w zamkniętych pomieszczeniach
            mających na wyposażeniu kartkę i długopis.
      • pedror Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 21:33
        > W tej sprawie do paranoików z PiSu, Rydzyka... mitomanię trzeba uciąć tylko w t
        > en sposób...

Ależ to nic nie da. Powiedzą, że nagranie zostało zmanipulowane, zmontowane itp. Zresztą już w radiu słyszałem, jak jakiś dzwoniący na antenę słuchacz opowiadał, że Rosjanie tak długo trzymali te skrzynki, że na pewno coś w nich kombinowali.
        • wzmozony_moralnie Słusznie. Lepiej publikujcie UBeckiei kwity, 05.06.10, 22:36
          sporządzonę 40 lat na co drugiego Polaka.

• roguas Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 07.06.10, 20:42
          tak oczywiscie bo Rosjanie nigdy nie kombinuja!
          Historia pokazuje, ze to narod czysty jak lza i nigdy nie dokonywal
          manipulacji...
          • farscapefan Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 07.06.10, 21:57
            Znajdź mi kraj, gdzie śledztwo w sprawie katastrofy lotniczej trwa poniżej roku.
            Hiszpanie po prawie 2 latach jeszcze prowadzą śledztwo w sprawie katastrofy w
            Madrycie w 2008 i mają teraz aferę w sprawie "wycieku" nagrań z czarnych
            skrzynek. PO DWÓCH LATACH jeszcze nie zakończonego śledztwa!!! Po jaką cholerę
            Rosjanie mieliby manipulować przy tak żmudnym procesie rozszyfrowywania tych
            nagrań, skoro i tak są dopiero na początku tego śledztwa?
      • witaschek No chyba, ze jest to mitomania 'nasza, naszej 06.06.10, 01:45
        sprawie sluzaca': Kuron, Geremek, Blida, facet of spieprzaj dziadu
        itp. To sa 'nasze ofiary, nasi herosi, legendy i mity'. One
        wzmacniaja 'nasza' walke z 'ciemnogrodem' i 'koltunem polskim'. One
        daja nam realne pieniezne zyski i wladze.
        • pandemonium234 Re: No chyba, ze jest to mitomania 'nasza, naszej 07.06.10, 23:18
          I jeszcze ta czarownica, która miała się poddać eutanazji... A może to on? W
          końcu ma znajomości w sowieckiej bezpiece... A ta jego propaganda, odsuwanie
          odpowiedzialności... Tak, to musi być ON!
    • szopad Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 18:53
      wystarczy nie byc kompletnym idiota zeby wiedziec co jest w czarnych skrzynkach
      • maruda.r Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 21:15
        szopad napisał:

> wystarczy nie byc kompletnym idiota zeby wiedziec co jest w czarnych skrzynkach

Jeżeli przyjmiemy, że kretynów jest względnie mało, to dla pozostałych treść
        zapisów nie jest wielkim zaskoczeniem i obawy autora są nieuzasadnione.

• szopad Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 22:44
          Publikacja nagran z czarnych skrzynek bedzie jak igrzyska dla gawiedzi. To co
          wazne juz wiemy, teraz gra idzie o to czy hołota bedzie miała ubaw czy nie.
          • maruda.r Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 06.06.10, 14:12
            szopad napisał:

> Publikacja nagran z czarnych skrzynek bedzie jak igrzyska dla gawiedzi. To co
            > wazne juz wiemy, teraz gra idzie o to czy hołota bedzie miała ubaw czy nie.

Brak publikacji jakoś nie przeszkodził igrzyskom, wręcz przeciwnie.

• szopad Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 07.06.10, 00:36
              do tekstu potrzebujesz fonie?
    • ryszard-2 Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 18:55
      Szanowny p. Cichoń pomylił istotę opublikowania czarnej
      skrzynki.Ogrom katastrofy sprawia ,że wielu jest zainteresowanych
      nie tym jak , niestety, umierali piloci i pasażerowie samolotu,lecz
      tym kto przyczynił sie do tej katastrofy.Ja jestem zainteresowany
      wyjaśnieniem okoliczności tragicznego lotu ,co nie ma nic wspólnego
      z roztrząsaniem znaczenia okrzyków przerażenia pilotów.Ma to
      natomiast na celu poznanie tych którzy myśleli ,że są ponad
      wszystkim,także ponad prawem i zdrowym rozsądkiem.Nie zgadzam się
      też z tym ,że ta wiedza ma być dostępna tylko wtajemniczonym.
      • 1zorro-bis Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 19:00
        no i wypadalo by w koncu prawde powiedziec, kto naciskal. Bo sami piloci tak od
        siebie na pewno tego "lotu kamikaze" nie wymyslili....
      • adamplaszczyca Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 23:33
        > Ja jestem zainteresowany
        > wyjaśnieniem okoliczności tragicznego lotu ,

To, na podstawie stenogramów, wymień procedury, które zostały złamane/pominięte
        przy podchodzeniu do lotniska w Smoleńsku.
        • bat_oczir Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 06.06.10, 07:45
          świadome zejście poniżej wysokości decyzyjnej przy braku warunków
          minimalnych.
          • c.rayback Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 07.06.10, 19:48
            Tak,tak.Tysz umiem powtorzyc zaslyszane w mediach slogany,zwlaszcza ze
            powtorzono jest juz ze 100 razy.
          • kosmiczny_swir stary, bez danych z wysokościomierzy to se możemy 07.06.10, 20:24
            stary, bez danych z wysokościomierzy to se możemy podgybać. Potrzebne są dane z
            : wysokościomierza barometrycznego, radarowego, wariometru i prędkościomierza.

Stenogramy nie powiązane z parametrami lotu więcej mieszają niż wyjaśniają.

Tylko ktoś kto nie ma pojęcia o lataniu może uważac, że jak mamy nagrania z
            mikrofonów w kokpicie to wiemy wszystko.
            • robert.rut Re: stary, bez danych z wysokościomierzy to se mo 07.06.10, 21:13
              Dokładnie, to jest tylko jeden z elementów składowych całego
              przebiegu katastrofy. Analizy katastrof ukazują, że na przebieg
              zdarzenia ma wpływ kilka mniej lub bardziej istotnych elementów.Co do
              publikacji rozmów to nie mam zdania, osobiście wystarczają mi stenogramy.

Niektórzy uważają, że samolot i cała ta impreza jest za pieniądze
              podatników, a ci powinni mieć prawo wiedzieć za co płacą. Prawo
              finansowe może tak, ale czy moralne?

W wypowiedziach jest masę agresji i chamstwa, a to nie buduje
              merytorycznej dyskusji. Za take słowa wypisane publicznie w
              niektórych państwach można skończyć w areszcie.
      • kabalarz Jak rozumiem, 06.06.10, 01:50
        jesteś wybitnym znawcom technologii, slangu i procedur lotniczych, nadto, twoje
        istnienie bez tej wiedzy było traumatyczne! A jeśli nawet się mylę, to spójrz na
        99 procent postów - chamskich, bezsensownych, godzących w godność oficerów,
        którzy zginęli na służbie. Czy to właśnie satysfakcjonuje twoją próżność?
      • zbyszek.bejach Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 06.06.10, 09:04
        ryszard-2 napisał:

> Szanowny p. Cichoń pomylił istotę opublikowania czarnej
        > skrzynki.Ogrom katastrofy sprawia ,że wielu jest zainteresowanych
        > nie tym jak , niestety, umierali piloci i pasażerowie samolotu,lecz
        > tym kto przyczynił sie do tej katastrofy.Ja jestem zainteresowany
        > wyjaśnieniem okoliczności tragicznego lotu ,co nie ma nic wspólnego
        > z roztrząsaniem znaczenia okrzyków przerażenia pilotów.Ma to
        > natomiast na celu poznanie tych którzy myśleli ,że są ponad
        > wszystkim,także ponad prawem i zdrowym rozsądkiem.Nie zgadzam się
        > też z tym ,że ta wiedza ma być dostępna tylko wtajemniczonym.
        W pełni popieram Twą opinię. A szanowny p. Pilot spóźnił się ze swoim
        apelem. Same stenogramy dają tak dużo do myślenia,że nie można uznać
        tego co się stało w Smoleńsku za "zwykły " jakkolwiek tragiczny błąd
        pilotów. Z maksymalnym bólem trzeba przyjąć prawdę, inaczej wśród
        społeczeństwa byłaby latami utrwalana wizja posła(???) Górskiego o
        odpowiedzialności za katastrofę.
      • bluegrazyna Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 06.06.10, 14:08
        ryszard-2 napisał:

> Szanowny p. Cichoń pomylił istotę opublikowania czarnej
        > skrzynki.Ogrom katastrofy sprawia ,że wielu jest zainteresowanych
        > nie tym jak , niestety, umierali piloci i pasażerowie
        samolotu,lecz
        > tym kto przyczynił sie do tej katastrofy.Ja jestem zainteresowany
        > wyjaśnieniem okoliczności tragicznego lotu ,co nie ma nic
        wspólnego
        > z roztrząsaniem znaczenia okrzyków przerażenia pilotów.Ma to
        > natomiast na celu poznanie tych którzy myśleli ,że są ponad
        > wszystkim,także ponad prawem i zdrowym rozsądkiem.Nie zgadzam się
        > też z tym ,że ta wiedza ma być dostępna tylko wtajemniczonym.

Jeżeli nie wiesz to ja ci wytłomaczę .
        Samolot wyleciał z półgodzinnym spóźnieniem , w tych warunkach
        pogodowych nie miał prawa nawet startowac ,nie mówiąc już o
        łądowniu .
        Pilci nie byli bojaźliwi i usiłowali wylądowac i katastrofa ......
        Nie trzeba otwarzac nagrań z tej czarno-czerwonej skrzynki.
        Wystarczy publicznie odtworzyc ostatanią rozmowę bliźniaków .
        To wszystko wyjaśni !!!
      • rush2112 Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 07.06.10, 19:49
        Szanowny Pan ryszard-2 zapomniał, że nie jest geniuszem od wypadków lotniczych
        co oczywiście pozwoli mu po wysłuchaniu rozmów z kabiny pilotów wydać osąd co do
        winy za wypadek. Życzę zdrowia. Tego psychicznego również.
    • hieronim_kowalski Niech Pan "podziękuje" Rydzykowi, Naszemu Dziennik 05.06.10, 18:57
      Niech Pan "podziękuje" Rydzykowi, Naszemu Dziennikowi oraz PIS za
      to, że tworząc spiskowe teorie dla ukrycia prawdziwych sprawców
      katastrofy nie pozostawili rządowi żadnego pola manewru...
    • second.ibum Mocny głos! Nie powinno się publikować. 05.06.10, 18:57
      Wystarczy że będą mają do nich dostęp prokuratorzy, rodziny, media, posłowie. Po
      co je umieszczać w sieci.
      • maruda.r Re: Mocny głos! Nie powinno się publikować. 05.06.10, 21:17
        second.ibum napisał:

> Wystarczy że będą mają do nich dostęp prokuratorzy, rodziny, media, posłowie. P
        > o
        > co je umieszczać w sieci.

Bo prędzej czy później wyciekną i jako nieoficjalny materiał staną się
        przyczynkiem do coraz bardziej chorych teorii spiskowych.

• zbyszek.bejach Re: Mocny głos! Nie powinno się publikować. 06.06.10, 09:13
        second.ibum napisał:

> Wystarczy że będą mają do nich dostęp prokuratorzy, rodziny, media,
        posłowie. P
        > o
        > co je umieszczać w sieci.
        A nie widzisz, że szereg informacji w tzw. mediach to bzdury wyssane
        z palca? Nie widzisz całego wrzasku o oddaniu dochodzenia Rosjanom?,
        teorii spiskowych, braku cierpliwości co poniektórych w ogłaszaniu
        TYLKO Lecha Kaczyńskiego Świętym. Nie widzisz prób wykorzystania
        katastrofy do przejęcia władzy? Tylko nagie fakty pozwolą wyrobić
        sobie opinię.
    • polarfox007 Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 18:58
      Z pokora dziekuje za te slowa.Ma Pan, Panie Pilocie (z calym Panu i Panskim Kolegom naleznym szacunkiem) calkowita racje!
      Tak naprawde to tylko chwyt propagandowy, zer dla gawiedzi aktualnej ekipy rzadzacej.NIe nie jestem z PISU, partii obrazajacej moja inteligencje i poczucie dobrego smaku.Jestem..wyksztalciuchem nie wzietym w kamasze. To jednak, co obecna ekipa czyni, to zalosna tandeta wyborcza ponizej wszelkiego poczucia przyzwoitosci wzgledem rodzin ofiar i ich samych. NIe, nie jestem glodny ani tych zapisow, ani sciezki dzwiekowej, to nie na moje nerwy.Zal mi wielki wszystkich 96 ciu, ale najbardziej tych mlodych dziewczyn i pilotow.
      Przeraza mnie jako Polaka to takze, co w zakutych palach moich rodakow, jakiez pop..teorie zamachowo-spiskowe pokutuja, w co ludzie wierza! Najprostsza Prawda- wypadek nie moze byc , prawda? no bo jak to???Jak ja z takiej Polski mam byc dumny?????????
      to troche tak, jakby tysieczne WIELKIE NIC musialo chciec koniecznie udowodnic swoje nic nie znaczace istnienie- to i zer jakikolwiek sie nada..az wstyd wstyd i j. raz wstyd, jak czytam te niby komentarze na poziomie lepianki astralopiteka..
      • r.a.f5 absolutna prawda 06.06.10, 22:41
        zwłaszcza w kontekscie rozmów na tym i innych forach
    • ksiadz_gazeta Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 19:00
      dziękuję za ten tekst; szacunek za wyjątkowo odpowiedzialną pracę pilota!
      • rush2112 Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 07.06.10, 20:00
        Z przyjemnością przyłączę się do podziękowań.
    • profesorfilutek nic dodac nic ujac 05.06.10, 19:10
      100% sie zgadzam z Panem Sławomirem Cichoń

• zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: nic dodac nic ujac 05.06.10, 19:56
        Zgadza się, rzadko w tej całej masowej histerii udaje się usłyszeć głos rozsądku, jak Pana Cichonia.
      • 1stanczyk Cichon ma swoje racje: juz publikacja transkrypcji 05.06.10, 20:10
        była tak powszechnie wcześniej krytykowanym w naszym kraju populizmem.

Dziwnie jakoś w tej sprawie zabrakło wśród naszej skretyniałej sfory
        dziennikarskiej podobnych ocen.

Krytykowana przez Cichonia decyzja o udostępnianie nagrań wynika również ze
        świadomości naszych władz, zdobytego dwudziestoletnim bezmózgowiem zaufania,
        jakim w naszym kraju "cieszą się" obecnie postokrągłostołowe pomioty rządzące
        krajem.

Jest rowniez konsekwencja dwudziestoletniego instrumentalnego posługiwania się w
        naszym kraju nie tylko zresztą przez naszych pajaców politycznych (bo i przez
        "nasze" sluzby specjalne i ich liczne prowokacje) naszymi fobiami i nasza
        schizofrenia.

Dzisiaj nasze pajace polityczne żałośnie ale tym razem zgodnie wysługują się
        populizmem by, w majestacie swojej dotychczasowej bezgranicznej głupoty moc
        nadal kontynuować swoje pajacowanie u władzy.

Re: nic dodać nic ująć
    • bandierarossa Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 19:11
      Wychodzi na to że autor sam sie napala na odsłuchanie wiadomosci z
      voice recorderów. Będzie lepiej jak będą publicznie dostępne.Uciszy
      to pisowskie ryje i utnie wszelkie spekulacje. Niech ludzie
      posluchaja jak kaczka dowodzila.
      • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 19:55
        Nic nie utnie spekulacji i spiskowych teorii. Nic!

A autor ma świętą rację i wie co mówi. Zostawmy te nagrania specjalistom (którym wcale nie zazdroszczę). Przez szacunek dla tych, którzy zginęli. Przez szacunek dla ich śmierci.
        • zenutek Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 22:51
          Szacunek, szacunkiem, państwo polskie i naród oddało wielki hołd
          zmarłym w katastrofie, ale opublikowanie zapisów czarnych skrzynek
          jest w pewnym sensie szkoleniem psychologicznym dla pilotów - choć
          podstaw zachowania jako pilota samolotu uczą się w szkole pilotów -
          ale także nauczka dla głupkowatych polityków, że za swoje
          nieodpowiedzialne zachowanie powinni liczyć się z odpowiednim
          potraktowaniem. I temu powinny służyć ujawnione zapisy.
          • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 06.06.10, 23:33
            Nauczka dla polityków? Z ostatniego tchnienia pilotów?! Publikowanie nagrań jest nie do przyjęcia.

Jak chcesz, to możesz w przyszłości (oby jak najdalszej) swoje ostatnie chwile zarejestrować i rozgłosić jako nauczkę dla kogoś. Od TYCH nagrań, trzymaj się z daleka.
          • jb777 Nagrania nalezy ujawnić - niestety 07.06.10, 19:56
            apel piękny ale zawsze są wyjątki

W tej sprawie nie ma prawa być żadnej ściemy - a jak znam rzeczywistość to bez
            ujawnienia będzie od razu ściemnianie

W tej sprawie pełna jasność
        • rs_gazeta_forum Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 22:53
          zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz napisał:
          > Przez szacunek dla tych, którzy zginęli.

Dlaczego ktokolwiek miałby mieć szacunek dla ludzi, którzy głupio zginęli?

> Przez szacunek dla ich śmierci.

Szacunek dla śmierci? Cóż to za dziwoląg?
          Zalecam mniej kazań, więcej samodzielnych lektur.
          • kamyk_wj Dlaczego szacunek? 06.06.10, 07:23
            Szacunek ma się dla wszystkich ludzi: tych, co zginęli mądrze, głupio,
            oraz tych, którzy wciąż żyją, jedni głupio, drudzy mądrze.
            Szacunek wyraża się w uznaniu godności każdego człowieka. Nie można
            nikogo poniżać, nikim gardzić. To są najpodlejsze zachowania.
            Chwila śmierci jest pewnie najintymniejszym doznaniem człowieka.
            Niezależnie, czy jest to wynik katastrofy, czy też śmierć ze starości w
            swoim łóżku. Upublicznianie takich intymnych ludzkich przeżyć, to coś
            jeszcze bardziej nikczemnego, jak publikacja zdjęcia zrobionego
            ukradkiem w sypialni czy w toalecie.
            Jeżeli to wciąż nie trafia do Twojej wrażliwości i wyobraźni, to pomyśl,
            jak czują się bliscy: żony i dzieci osób, których ostatnie chwile były
            na stenogramach, a wkrótce będą pewnie w wersji audio. Ile wstydu za te
            "ku...", ile męczarni za ciągłe odsłuchiwanie ostatnich chwil
            najbliższych. Spróbuj wczuć się w ich sytuację.
            • rs_gazeta_forum Re: Dlaczego szacunek? 06.06.10, 11:38
              kamyk_wj napisał:
              > Jeżeli to wciąż nie trafia do Twojej wrażliwości i wyobraźni, to pomyśl,
              > jak czują się bliscy: żony i dzieci osób, których ostatnie chwile były
              > na stenogramach, a wkrótce będą pewnie w wersji audio. Ile wstydu za te
              > "ku...", ile męczarni za ciągłe odsłuchiwanie ostatnich chwil
              > najbliższych. Spróbuj wczuć się w ich sytuację.

Chyba polemizujesz nie ze mną.

> Szacunek ma się dla wszystkich ludzi: tych, co zginęli mądrze, głupio,
              > oraz tych, którzy wciąż żyją, jedni głupio, drudzy mądrze.
              > Szacunek wyraża się w uznaniu godności każdego człowieka. Nie można
              > nikogo poniżać, nikim gardzić. To są najpodlejsze zachowania.

Popełniasz błąd utożsamiając brak szacunku z poniżaniem i pogardą.
              Nikomu nie należy odmawiać szacunku z definicji, na starcie, ale szacunek to nie jest rzecz wieczna i przynależna niezależnie od czynów, a tak wynika z Twojej przemowy.

> Chwila śmierci jest pewnie najintymniejszym doznaniem człowieka.
              > Niezależnie, czy jest to wynik katastrofy, czy też śmierć ze starości w
              > swoim łóżku. Upublicznianie takich intymnych ludzkich przeżyć, to coś
              > jeszcze bardziej nikczemnego, jak publikacja zdjęcia zrobionego
              > ukradkiem w sypialni czy w toalecie.

Tak, tu się z Tobą warunkowo zgodzę. Dlatego nie miałbym dostatecznych słów pogardy, gdyby bez potrzeby takie nagranie upublicznić. Jednak wcześniej, być może nie złej woli, tylko posługując się taką sama błędną logiką jaką prezentujesz wyżej, popełniono na tych śmierciach wielkie oszustwo, podobnie jak wiele razy wcześniej w naszej historii. I do tych oszustów kieruję swoją pogardę za to, że wymuszają na innych w samoobronie czyny, których przecież nikt normalny nie chce robić na co dzień.
              To nie broniący się człowiek jest winien, tylko napastnik.
          • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz do rs_gazeta_forum 06.06.10, 23:41
            "Szacunek dla śmierci? Cóż to za dziwoląg?"

Cytujesz mnie, to cytuj rzetelnie. Szacunek dla ICH śmierci - w znaczeniu: szacunek dla tego smutnego wydarzenia, które stało się już ich dramatycznym udziałem, a które czeka kiedyś każdego.
            Robienie z tego show dla gawiedzi jest zwyczajnie niesmaczne. I jest brakiem szacunku.

"Zalecam mniej kazań, więcej samodzielnych lektur."

Kazania to nie mój problem, na brak interesujących (cóż znaczy "samodzielnych"?) lektur nie narzekam, a SAMODZIELNYM to zajmuję się myśleniem. Skończyliśmy już rozprawiać się z moją skromną osobą? Teraz zajmij się tematem, bo ja na taką uwagę nie zasługuję.
            • rs_gazeta_forum Re: do rs_gazeta_forum 07.06.10, 01:32
              > Cytujesz mnie, to cytuj rzetelnie. Szacunek dla ICH śmierci - w
              > znaczeniu: szacunek dla tego smutnego wydarzenia, które stało się
              > już ich dramatycznym udziałem, a które czeka kiedyś każdego.

Kręcisz się za własnym ogonem. Śmierć jest zawsze "czyjaś", sam podkreślasz, że
              czeka każdego, więc nie ma powodu, by odczuwać szacunek dla ICH śmierci, a nie
              dla śmierci w ogóle, jeśli już stosować ten pokręcony twór słowny, który nie
              jest nawet oksymoronem.
              Tak to jest, jak się wymyśla równie głupie sformułowania, a potem ich broni. A
              skoro już sam myślisz, to najpierw pomyśl kilka lat nad znaczeniem słowa
              "szacunek", a jak już zrozumiesz, wróć tutaj i przeproś za sianie głupot.
              • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: do rs_gazeta_forum 07.06.10, 10:29
                Cóż, popisałeś się, że wiesz co to oksymoron (czy aby na pewno?) - choć równie dobrze mógłbyś w tamto miejsce wstawić słowa "metafora", "onomatopeja" czy "dyspersja" - sensu byłoby w każdym z tych przypadków tyle samo. Niemniej jednak: Oklaski!

Powiem ci tylko tyle. Jeśli chcesz urządzać przedstawienie z czyichś ostatnich chwil, to podziel się ze światem swoim umieraniem (im później, tym lepiej - czego ci życzę). Od tego, co cię nie dotyczy - wara!

Zapominasz na dodatek w tym wszystkim o rodzinach i przyjaciołach ofiar. Ale pewnie nie starcza ci nawet czasu na taką refleksję, bo analiza językowa moich wypowiedzi pochłania zbyt dużo twojej uwagi. Cóż. Gratuluję wrażliwości.

Idę sobie pomyśleć o szacunku i podojrzewać do przeprosin za sianie głupot.
                • rs_gazeta_forum Re: do rs_gazeta_forum 07.06.10, 12:42
                  > Powiem ci tylko tyle. Jeśli chcesz urządzać przedstawienie z czyichś ostatnich
                  > chwil,

? Skąd ci się to pojawiło? Własne braki w rozumieniu podstawowych słów pokrywasz
                  insynuacją?

> Idę sobie pomyśleć o szacunku i podojrzewać do przeprosin za sianie głupot.

Od tego trzeba było zacząć.
                  • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: do rs_gazeta_forum 07.06.10, 13:22
                    Zatem jesteś jednak przeciwny upublicznieniu nagrań? Cieszy mnie to szczerze. Nie bardzo mnie obchodzi, jak brzmi twoje uzasadnienie racjonalisty, w którym miejsca na słowo "szacunek" nie ma. Pozwól mi się proszę cieszyć moim, które z nieznanych dla mnie przyczyn prowokuje cię do złośliwości.

* * *

"Od tego trzeba było zacząć."

Zawsze od czegoś trzeba zacząć. Mam wrażenie, że nie tylko mnie to dotyczy.

Jeśli w tym przypadku czegoś żałuję, to samego faktu, że cokolwiek tu napisałem. Bo w zasadzie tekst pana Cichonia mówi na ten temat wszystko, co konieczne i wystarczające.
                    A tak... Mam teraz wyrzuty sumienia, że za sprawą mojego niewinnego komentarza w twoim organizmie uwolniło się tyle żółci.
                    • rs_gazeta_forum Re: do rs_gazeta_forum 07.06.10, 19:42
                      > Zatem jesteś jednak przeciwny upublicznieniu nagrań?

?
                      Gdzie tak napisałem???

> uzasadnienie racjonalisty, w którym miejsca na słowo "szacunek"
                      > nie ma. Pozwól mi się proszę cieszyć moim, które z
                      > nieznanych dla mnie przyczyn prowokuje cię do złośliwości.

Jeśli czegoś nie ma, to nie ma miejsca na szacunek dla kogoś, kto nie rozumie
                      tego słowa i stosuje je w pokracznych, bezsensownych łamańcach słownych, w
                      dodatku napominając przy ich pomocy innych ludzi.

> A tak... Mam teraz wyrzuty sumienia, że za sprawą mojego
                      > niewinnego komentarza

Wyrzuty sumienia to możesz mieć, jak zaczniesz coś rozumieć.
                      Twój komentarz nie był niewinny, bo stanowi typowy propagandowy bełkot usiłujący
                      pojęciowym namieszaniem przykryć jakieś cele, czyli zwyczajne oszustwo.
                      • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: do rs_gazeta_forum 07.06.10, 21:00
                        "?
                        Gdzie tak napisałem???
                        "

Piszesz zagadkami, mnożysz znaki zapytania (bardziej dosłownie, niż w przenośni)...
                        A jednak z rosnącą rozkoszą czytam twój każdy kolejny komentarz.
                        Zdruzgotałeś mnie pod względem językowym, logicznym i ideologicznym. Klęska na całej linii...

Proszę cię, nie ustawaj w swych oświatowych wysiłkach. Szkoda by było, gdyby taki talent poszedł na marne!

Bądź zdrów
                        • rs_gazeta_forum Re: do rs_gazeta_forum 07.06.10, 21:12
                          > Zdruzgotałeś mnie

He, he, teraz jeszcze rozśmieszasz. To ty sam siebie druzgocesz, niczyja pomoc
                          ci niepotrzebna.
                          • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: do rs_gazeta_forum 07.06.10, 21:16
                            Bo ja już taki zabawny jestem, wiesz?
                            Co mi jeszcze powiesz?
              • shirdlu Re: do rs_gazeta_forum 07.06.10, 22:12
                > Tak to jest, jak się wymyśla równie głupie sformułowania, a potem ich broni. A
                > skoro już sam myślisz, to najpierw pomyśl kilka lat nad znaczeniem słowa
                > "szacunek", a jak już zrozumiesz, wróć tutaj i przeproś za sianie głupot.

Nawet jeśli miałbyś rację, forma Twoich wypowiedzi jest
                nie do przyjęcia. Czasem lepiej nic nie napisać, niż powiedzieć jedno słowo za
                wiele. Z pewością to Ty powinieneś tu przepraszać.
                • rs_gazeta_forum Re: do rs_gazeta_forum 08.06.10, 00:42
                  shirdlu napisał:
                  > Nawet jeśli miałbyś rację, forma Twoich wypowiedzi jest
                  > nie do przyjęcia. Czasem lepiej nic nie napisać, niż powiedzieć jedno słowo za
                  > wiele. Z pewością to Ty powinieneś tu przepraszać.

Jeśli ta forma Cię uraża, to przepraszam, ale te słowa nie były kierowane do
                  Ciebie. Co do dalszej części komentarza, nie zgadzam się.
          • bez_seller Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 07.06.10, 20:44
            rs_gazeta_forum napisał:

> Dlaczego ktokolwiek miałby mieć szacunek dla ludzi, którzy głupio
            zginęli?

W samolocie byli ludzie, ktorzy zgineli, a nie glupio zgineli,
            pajacu denty. Jak rozjedzie Cie niedoswiadczony kierowca, to tez
            zginiesz glupio? I oczywiscie nie bedziesz zaslugiwal na szacunek,
            ani Ty, ani Twoja smierc, a ostatnie Twoje wrzaski beda publikowane
            w radio i Tv, i Twoje dzieci, zona, matka, ojciec i rodzina
            wysluchaja tych wrzaskow srednio co 15 minut przez przynajmniej
            tydzien, nie mowiac juz o YouTube gdzie kazdy z dostepem do
            internetu bedzie mogl sobie tych wrzaskow posluchac i bedzie na
            liczniku 10 milionow odsluchan i beda przybywaly nowe. I ludzie
            sluchajac Twoich wrzaskow beda smiali sie popijajac piwo, pojda sie
            odsikac i znow posluchaja, powiedza, - ale darl ryja, ale darl
            morde - beda mieli gleboko gdzies Twoj strach, rozpacz i smierc.
            • zuzanna_anna rs_gazeta_forum 07.06.10, 22:41
              rs_gazeta_forum napisał:

> Dlaczego ktokolwiek miałby mieć szacunek dla ludzi, którzy głupio
              > zginęli?

Prosty umysl prostaczka.
            • rs_gazeta_forum Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 08.06.10, 00:46
              bez_seller napisała:
              > pajacu denty.

Tyle by wystarczyło, bo reszta jest polemiką z twoimi wyobrażeniami, a nie ze mną.
      • pn-ski Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 22:38
        Interesuje mnie przyczyna katastrofy - czyli kto kazal ladowac, kto
        postronny byl w kabinie i co robil az do podejscia do ladowania.
        Dramatycznej koncówki nie trzeba publikowac, taka jest moja opinia.
        Niczego, co nie mialo wplywu na katastrofe.

"Będzie lepiej jak będą publicznie dostępne.Uciszy
        to pisowskie ryje i utnie wszelkie spekulacje."

Nie sadze, zaczna sie kolejne przekrecania, interpretacje.

Swoja droga nie moge pojac sensu instalowania takiego sprzetu gdzie
        w nagraniu nie mozna slów odróznic. Silniki sa w drugim koncu, w
        kabinie powinno byc cicho. Przeciez dwa dobre mikrofony to zaden
        koszt. Komisja by latwo stwierdzila kto co mówil i gdzie w kabinie
        sie znajdowal. Wtedy stenogramy by w zupelnosci wystarczyly, bylbym
        absolutnie przeciw udostepnianiu nagran dzwiekowych zadnej sensacji
        gawiedzi.

">Niech ludzie posluchaja jak kaczka dowodzila."
        Ale która?

• paulhandyman Ludzie chcą usłyszeć:...Ląduj dziadu !!! 05.06.10, 19:12
      Autor ma dużo racji w tym co pisze ale nie uwzględnia w tym wszystkim
      polskiej specyfiki, gdzie przeor jasnej góry mówi, że samoloty
      rozpylają dziwne substancje by wywołać ulewy, które powodują powodzie
      !!! Ciemny lud niestety wierzy w tego typu "rewelacje" tak samo jak w
      to, że wypadek tupolewa to był zamach rosyjskich sił specjalnych !!!
      Jedynym logicznym rozwiązaniem jest zatem upublicznienie nagrań z
      kabiny pilotów. Można zdecydować się na utajnienie ostatniej minuty
      lotu, gdzie piloci wiedzą, że zginą.
      Upublicznić należy jednak wszystkie nagrania, które świadczyć będą, o
      tym, że "bohater" spoczywający na Wawelu był jedynym sprawcą tej
      katastrofy. Trzeba ludziom pokazać jak wysyłał swoich "ludków" do
      kabiny pilotów by ci kazali lądować wbrew przepisom i rozsądkowi.
      Nie trzeba koniecznie ujawniać najdrastyczniejszych ostatnich sekund
      lotu ale należy za wszelką cene upublicznić tę upartość Kaczyńskiego,
      która doprowadziła do śmierci tylu ludzi.

ZAPRAWDĘ ! POWIADAM WAM BRACIA !
      MÓDLMY SIĘ BARACIA DO MATKI BOSKIEJ TUPOLEWSKIEJ !!!
    • modraczek.2 to nie tak 05.06.10, 19:14
      nie tak, nikt nie chce się napawać krzykiem cierpienia i bólu,
      ostatnie sekundy powinny być wycięte. Ale wcześniejsze pół godziny
      puszczone do wiadomości Polaków. To bardzo ważne, czy w głosach
      pilotów słychać zniecierpliwienie, czy widać zdenerwowanie.
      Jesli wola czyjaś jest narzucana to słychać to w głosie, to się
      odzwierciedla.
      A GW proponowałabym przeprowadzić wywiad z pilotami 36 pułku, a nie
      tylko z osobami wierzącymi w winę prezydenta.
      i to byłoby na tyle.
    • fazerbit Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 19:23
      Jako wykształciuch na granicy smaku czytałem transkrypty i szczerze mówiąc nie
      za bardzo widzę co więcej będzie można usłyszeć w nagraniach poza oczywistymi
      szumami i zniekształceniami... Da to tylko pożywkę wszelkiej maści paranoikom
      by doszukiwali się kolejnych spiskowych odgłosów, dziwnych chrobotań, kichania
      zza fotela pilota itp...
      Jednym słowem przesada. Wiem, że PO jest pod presją, ale tekst wystarczy,
      audio mówimy nie! Walczmy kpt-nie Cichoń!
      • paulhandyman Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 19:30
        fazerbit napisał:

> Jako wykształciuch na granicy smaku czytałem transkrypty i szczerze
        mówiąc nie
        > za bardzo widzę co więcej będzie można usłyszeć w nagraniach poza
        oczywistymi
        > szumami i zniekształceniami... Da to tylko pożywkę wszelkiej maści
        paranoikom
        > by doszukiwali się kolejnych spiskowych odgłosów, dziwnych
        chrobotań, kichania
        > zza fotela pilota itp...
        > Jednym słowem przesada. Wiem, że PO jest pod presją, ale tekst
        wystarczy,
        > audio mówimy nie! Walczmy kpt-nie Cichoń!

a od kiedy to "wykształciuchy" są z PIS-u ?? Idź tata lepiej
        posłuchać radia z Torunia i daj sobie spokój z forum GW !!!
    • anna_s Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 19:29
      Szanowny Panie,
      Publika nie jest zainteresowana tym, JAK nasi piloci wpakowali się w
      kłopoty, ale tym, KTO ich w te kłopoty wpakował. I wyegzekwowaniem
      odpowiedzialności za spowodowanie wypadku. Ten wypadek nie nastąpił
      bowiem "sam z siebie": maszyna była sprawna, a dzięki ujawnieniu
      zapisów wiemy też, że Załoga podejmowała prawidłowe decyzje, miała
      dobre rozeznanie sytuacji, i - nie chciała lądować w Smoleńsku. Zatem
      - to nieprawda, że piloci byli niedostatecznie wyszkoleni. To w
      obronie Ich pamięci domagaliśmy się ujawnienia zapisów CVR. Żeby
      żaden szmatławiec nie ośmielił się obarczyć ich winą za to, co się
      stało. Dzięki ujawnieniu zapisów wiemy, że wbrew wszelkim procedurom
      ktoś im towarzyszył podczas lądowania. Ktoś spoza załogi wydawał
      dyspozycje (chociażby: "podwozie" - niezidentyfikowany głos).
      Zapoznanie się z tymi zapisami pozwala zadać pytanie - jakim prawem
      ktokolwiek ingerował w decyzje prowadzących samolot. I - w dalszym
      biegu, który - mam nadzieję nastąpi - wprowadzić zabezpieczenia,
      które uniemożliwią takie działania następnym chętnym do forsowania
      swojego widzimisię za wszelką cenę. Jedyną "przewiną" tej Załogi
      było, że byli dobrymi, zdyscyplinowanymi, nieskłonnymi do samowoli
      żołnierzami. Można to nazwać "brakiem asertywności".
      Być może istnieją degeneraci, którym sprawia satysfakcję wsłuchiwanie
      się w ostatnie, śmiertelne krzyki ginących ludzi. Traktując jednak
      jedną miarą wszystkich domagających się ujawnienia zapisów "czarnych
      skrzynek" obraża Pan polskie społeczeństwo. W tym - samego siebie,
      natomiast sprzyja Pan powtarzaniu się takich tragedii w przyszłości.
      • rs_gazeta_forum Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 23:16
        Ja od siebie dodam, że pan Sławomir Cichoń nie widzi związków
        przyczynowo-skutkowych. To pan prezydent Kaczyński z panem posłem Gosiewskim już
        dwa lata temu stworzyli podstawy dla opublikowania tych nagrań. To pan prezydent
        Kaczyński skompletował sobie dwór i urządził sobie wyborczą wycieczkę do Rosji.
        To oszalałe po katastrofie media przy wtórze kardynała Dziwisza i polityków
        nakręciły dalej tę sprężynę. I guzik mnie obchodzą wrzaski pilotów, którzy
        przejęli ostatni pałeczkę w tej sztafecie. Interesuje mnie moje bezpieczeństwo
        od głupoty w tym kraju.

P.S.
        Może się mylę, ale chciałbym zobaczyć równie publiczne protesty pana Cichonia
        wobec postępowania Kaczyńskiego i jego dworu po wycieczce na Kaukaz, czy choćby
        teraz po wypadku sprzeciwiające się podnoszeniu głupoty do rangi wydarzenia
        narodowego. Panie Cichoń, jakieś linki?
        • maruda.r Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 06.06.10, 16:15
          rs_gazeta_forum napisał:

> Ja od siebie dodam, że pan Sławomir Cichoń nie widzi związków
          > przyczynowo-skutkowych. To pan prezydent Kaczyński z panem posłem Gosiewskim ju
          > ż
          > dwa lata temu stworzyli podstawy dla opublikowania tych nagrań.

Sławomir Cichoń traktuje katastrofę w Smoleńsku w kategoriach zwykłych
          lotniczych katastrof, nie chcąc zauważyć, że stała się ona punktem zwrotnym w
          polityce naszego kraju. To, oraz przyczyny, które wskazałeś, determinują
          odejście od typowych procedur w postępowaniu.

Byłoby też zwykłą nieuczciwością wobec kolegów Cichonia pozostawić ich samych z
          odpowiedzialnością za wypadek, a nie próbować przeanalizować wpływu polityków na
          wypadek.

Wielu dowódców jednostek morskich czy powietrznych podejmie śmiertelne ryzyko
          (lądowania w Smoleńsku) właśnie z obawy przed konsekwencjami w postaci
          uciążliwych procedur wyjaśniających. Taką tezę postawił mój ojciec - emerytowany
          kpt. żeglugi wielkiej. Istnieje bowiem drastyczna różnica miedzy kapitanem
          dowodzącym jednostką przewożącą zwykłych pasażerów, a kapitanem przewożących
          VIP-ów, którzy chętnie użyją swoich wpływów, by ukarać go za spóźnienie.

• rs_gazeta_forum Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 06.06.10, 21:08
            Dokładnie.
            Nie chcę słuchać tych nagrań, wręcz wściekły jestem na tych, którzy swoim podłym
            zachowaniem wymuszają niejako ich upublicznienie. Ta złość trwa nieprzerwanie od
            momentu katastrofy, kiedy zaczął się cyrk. I nawet wcześniej, choćby gdy
            Kaczyński kłamał o powstaniu warszawskim, bo kultywowanie kłamstwa o historii
            musi prowadzić do jej powtórzenia.
            Dobrze, w cudzysłowie, że ta powtórka była na miarę samego Kaczyńskiego.
    • marcyn-malyna Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 19:32
      Zgadzam się z tym co pisze pilot(autor listu)Nie chce mi się wysłuchiwać
      ostatnich krzyków tych biednych ludzi.Twierdzę jednak że wyjątkowo w tym
      przypadku treść rozmów powinna być upubliczniona.To wyjątkowy
      przypadek,osobny.Im więcej spotykam ludzi tym częściej sądzę że ci, którzy
      uważają ten(nasz)naród za tłum idiotów pragnących zaspokoić swoje niskie
      instynkty-mylą się.
    • freeexciter Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 19:48
      Szanowny Panie Kapitanie, ma Pan całkowitą rację...
      Motłoch będzie miał używanie że hej...
      Zawsze tak było: widok krwi, cierpienie, umieranie i w końcu śmierć budziły niezdrową ciekawość... Ciekawość a nawet rodzaj przyjemnego fetyszu

Mnie osobiście przeraża jednostronne osądzanie pilotów za katastrofę. Jestem głęboko przekonany o presji jaka na nich ciążyła i ona mogła być główną siłą sprawczą pomyłki w pilotażu. Czytałem niedawno wywiad z rodzicami kapitana tej feralnej "tutki" (matką i ojcem Pana Arkadiusza Protasiuka). Ci ludzie przeżywają potworną presję i cierpienie. Nie dosyć że umarł ich kochany syn, to jeszcze zgraja nieokrzesanych ludzi wydała wyrok na ich synu: "winien". Czy może Pan sobie wyobrazić co oni czują??? Jeżeli może Pan, jeżeli się Panu chce, to niech Pan ich odwiedzi i pocieszy. Potrzebują tego na pewno!

Na nieszczęście Rodzin Pilotów którzy zginęli, mamy wybory... Pokusa "grania na smoleńską nutę" jest zbyt silna dla polskich polityków. Wykorzystają to na pewno! Oni i cała masa oszołomów (na przykład diabeł z Torunia przebrany za księdza). Nie łudźmy się, polska polityka jest na bardzo niskim poziomie etycznym i moralnym.

Bardzo dobrze że Pan napisał ten artykuł, Panie Kapitanie!
      Na pewno zaraz pojawią się zjadliwe głosy krytyki różnej maści krzykaczy co to świetnie się znają na lotnictwie i "w ogóle".
      Na pewno zaraz pojawią się zjadliwe głosy ludzi o podwójnej moralności urażonych krytyką ich niezdrowego wścibstwa i podglądactwa...
      Proszę się tym nie przejmować! Czasem warto wsadzić kij w mrowisko! Czasem warto nazwać rzecz po imieniu a nie bawić się w polityczną poprawność. Niech się motłoch wkurzy!

Pozdrawiam Pana Kapitana serdecznie!

Sam jestem studentem uczelni wojskowej i jestem zaszczycony i cieszę się że napisał pan ten "List"; cieszę się że w końcu pojawił się w mediach głos faceta z jajami.

Z poważaniem
      Rafał
      • paulhandyman Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 19:54
        freeexciter napisał:

> Szanowny Panie Kapitanie, ma Pan całkowitą rację...
        > Motłoch będzie miał używanie że hej...
        > Zawsze tak było: widok krwi, cierpienie, umieranie i w końcu śmierć
        budziły nie
        > zdrową ciekawość... Ciekawość a nawet rodzaj przyjemnego fetyszu
        >
        >
        > Mnie osobiście przeraża jednostronne osądzanie pilotów za
        katastrofę. Jestem gł
        > ęboko przekonany o presji jaka na nich ciążyła i ona mogła być
        główną siłą spra
        > wczą pomyłki w pilotażu. Czytałem niedawno wywiad z rodzicami
        kapitana tej fera
        > lnej "tutki" (matką i ojcem Pana Arkadiusza Protasiuka). Ci ludzie
        przeżywają p
        > otworną presję i cierpienie. Nie dosyć że umarł ich kochany syn, to
        jeszcze zgr
        > aja nieokrzesanych ludzi wydała wyrok na ich synu: "winien". Czy
        może Pan sobie
        > wyobrazić co oni czują??? Jeżeli może Pan, jeżeli się Panu chce,
        to niech Pan
        > ich odwiedzi i pocieszy. Potrzebują tego na pewno!
        >
        >
        > Na nieszczęście Rodzin Pilotów którzy zginęli, mamy wybory...
        Pokusa "grania na
        > smoleńską nutę" jest zbyt silna dla polskich polityków.
        Wykorzystają to na pew
        > no! Oni i cała masa oszołomów (na przykład diabeł z Torunia
        przebrany za księdz
        > a). Nie łudźmy się, polska polityka jest na bardzo niskim poziomie
        etycznym i m
        > oralnym.
        >
        >
        > Bardzo dobrze że Pan napisał ten artykuł, Panie Kapitanie!
        > Na pewno zaraz pojawią się zjadliwe głosy krytyki różnej maści
        krzykaczy co to
        > świetnie się znają na lotnictwie i "w ogóle".
        > Na pewno zaraz pojawią się zjadliwe głosy ludzi o podwójnej
        moralności urażonyc
        > h krytyką ich niezdrowego wścibstwa i podglądactwa...
        > Proszę się tym nie przejmować! Czasem warto wsadzić kij w mrowisko!
        Czasem wart
        > o nazwać rzecz po imieniu a nie bawić się w polityczną poprawność.
        Niech się mo
        > tłoch wkurzy!
        >
        > Pozdrawiam Pana Kapitana serdecznie!
        >
        > Sam jestem studentem uczelni wojskowej i jestem zaszczycony i
        cieszę się że nap
        > isał pan ten "List"; cieszę się że w końcu pojawił się w mediach
        głos faceta z
        > jajami.
        >
        > Z poważaniem
        > Rafał
        >

Po co PIS-iorze podszywasz się pod studenta uczelni wojkowej i po co
        włączasz bold jak piszesz ???
      • jaszel Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 20:07
        Brawo, Panowie - i dla p. kapitana i dla Rafała. Jeśli Polska
        ma takich ludzi - to nie zginie. Mądrość i rozsądek zawsze w
        ostatecznym rozrachunku brały górę nad fanatyzmem. Piękną ilustracją
        poglądów sztacheciarskiego elektoratu partii na P ;) jest rysunek
        Mleczki w ostatniej Polityce: siedzi dwóch facetów na dachu zalanego
        domu i jeden z nich mówi "Matko Święta! Co ten Putin jeszcze
        wymyśli?"
        • vladexpat Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 20:23
          jaszel napisał:

> rysunek
          > Mleczki w ostatniej Polityce: siedzi dwóch facetów na dachu zalanego
          > domu i jeden z nich mówi "Matko Święta! Co ten Putin jeszcze
          > wymyśli?"

Jak zwykle Mleczko okazał się wizjonerem.
          • jaszel Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 20:40
            He, no tak. :) O tych smugach to już jazda po bandzie bez trzymanki.
            Pewnie usłyszeli, że przed defiladami w Moskwie rozganiają chmury
            (metoda stara, jak świat - rozpylanie jodku srebra) i jakiś mocarz
            umysłowy wymyślił, że coś się z tego da wycisnąć.
    • snowbird1 swieta racja 05.06.10, 19:53
      jest transkrypt, po co mamy
      sluchac?
    • antobojar hahaha... Nie wypada sie smiac... ale jaka jest... 05.06.10, 19:55
      alternatywa....?
      Opublikowac opinie niezaleznych ekspertow i kazac sie zamknac Pieniaczom i
      Swarliwym, kretynom w jasnogorskim sanktuarium maryjnym i psychopacie z radia
      MaRyja...
      I miec cicha nadzieje ze po krotkiej wojnie domowej wszystko wroci do normy...???
      Jestesmy narodem, a raczej plemieniem prymitywnym, ktory wierzy n.p. ze jezeli
      bedziemy sie smiac w piatek, w dzien meki Chrystusa, to w niedziele bedziemy
      plakali, a jezeli w piatek 13-tego na dodatek czarny kot przeleci nam droge to
      szukamy specjalnych ofert na trumny w internecie...
      A jezeli myslimy inaczej i na dodatek nie pijemy wodki stajemy sie
      automatycznie podejrzani... i winni wszystkiemu...

Kazdy normalny narod chcialby uporac sie z tragedia ktora nadwyrezyla majestat
      Res Publica'i... bez wzgledu na poglady polityczne.... ale nie my...
      Wiec publikowac... i wyprodukowac komiks o tragedii dla dzieci...
      • vladexpat Re: hahaha... Nie wypada sie smiac... ale jaka je 05.06.10, 20:08
        antobojar napisał:

> alternatywa....?
        > Opublikowac opinie niezaleznych ekspertow i kazac sie zamknac Pieniaczom i
        > Swarliwym, kretynom w jasnogorskim sanktuarium maryjnym i psychopacie z radia
        > MaRyja...

Właśnie tak trzeba. Upublicznić wnioski ekspertów i koniec. Przecież i tak publikacja oryginału nagrania nie zmieni opinii wierzących w spisek. Oni wierzą, więc są odporni na wiedzę, na fakty. A ludzie wrażliwi i myślący zostaną publikacją zbrukani. Naprawdę sądzisz, że warto?
      • zbyszek.bejach Re: hahaha... Nie wypada sie smiac... ale jaka je 06.06.10, 09:23
        antobojar napisał:

> alternatywa....?
        > Opublikowac opinie niezaleznych ekspertow i kazac sie zamknac
        Pieniaczom i
        > Swarliwym, kretynom w jasnogorskim sanktuarium maryjnym i
        psychopacie z radia
        > MaRyja...
        > I miec cicha nadzieje ze po krotkiej wojnie domowej wszystko wroci
        do normy...?
        > ??
        > Jestesmy narodem, a raczej plemieniem prymitywnym, ktory wierzy
        n.p. ze jezeli
        > bedziemy sie smiac w piatek, w dzien meki Chrystusa, to w niedziele
        bedziemy
        > plakali, a jezeli w piatek 13-tego na dodatek czarny kot przeleci
        nam droge to
        > szukamy specjalnych ofert na trumny w internecie...
        > A jezeli myslimy inaczej i na dodatek nie pijemy wodki stajemy sie
        > automatycznie podejrzani... i winni wszystkiemu...
        >
        > Kazdy normalny narod chcialby uporac sie z tragedia ktora
        nadwyrezyla majestat
        > Res Publica'i... bez wzgledu na poglady polityczne.... ale nie
        my...
        > Wiec publikowac... i wyprodukowac komiks o tragedii dla dzieci...
        A GDZIE SĄ CI NIEZALEŻNI EKSPERCI?
    • vladexpat Nie publikujcie nagrań, nigdy 05.06.10, 20:02
      Świetny tekst. I słuszny postulat.
      Nie wolno NIGDY upublicznić tego nagrania. Niech eksperci
      rozgrzebią je na czynniki pierwsze, niech dadzą swoją konkluzję i
      na tym koniec. Ja nie chcę słuchać ostatnich krzyków. I niech nie
      mówią, że przecież nikt mnie nie zmusi. Zmusi mnie ciemna strona
      mojego ja a potem będę czuł się zbrukany tym, że zachowałem się
      jak świnia włażąc w najintymniejszą i zarazem najpewniejszą część
      cudzego życia. W śmierć.
      • anna_s Re: Nie publikujcie nagrań, nigdy 05.06.10, 20:32
        Najintymniejszą część cudzego życia...Dziwnie to brzmi w kraju, w
        którym ludzie umierają na korytarzach szpitali, w wieloosobowych
        salach ledwie osłonięci parawanem, w zgiełku i przy ostrym świetle i
        nikt w tym niczego dziwnego, niewłaściwego - nie widzi. Nagła
        wrażliwość, że w ostatnich chwilach, przerażeni - przeklinali. Może
        czas skończyć z narodowymi literackimi fantazjami, że prawdziwy
        bohater ginie ze słowami modlitwy lub imieniem ukochanej na ustach.
        Może trzeba się zastanowić, ile jest mojej, Twojej, naszej winy w ich
        bezsensownej śmierci, zamiast z niesmakiem odwracać głowę.
        • vladexpat Re: Nie publikujcie nagrań, nigdy 05.06.10, 20:38
          anna_s napisała:

> Może trzeba się zastanowić, ile jest mojej, Twojej, naszej winy
          w ich
          > bezsensownej śmierci, zamiast z niesmakiem odwracać głowę.

I do tego potrzebujesz wsłuchiwać się w krzyki przerażonych
          pilotów? Nie wystarczy dopracowany przez polskich ekspertów
          stenogram? Naprawdę? Pomyśl.
          • anna_s Re: Nie publikujcie nagrań, nigdy 05.06.10, 20:56
            vladexpat napisał:

> anna_s napisała:
            >
            > > Może trzeba się zastanowić, ile jest mojej, Twojej, naszej winy
            > w ich
            > > bezsensownej śmierci, zamiast z niesmakiem odwracać głowę.

> I do tego potrzebujesz wsłuchiwać się w krzyki przerażonych
            > pilotów? Nie wystarczy dopracowany przez polskich ekspertów
            > stenogram? Naprawdę? Pomyśl.

Wiesz, gdyby nie opublikowano tych stenogramów niektórzy wmawialiby,
            że w ostatniej minucie piloci odmawiali "godzinki". Choćby dlatego,
            żeby odkłamać te chore fantazje i wrócić do rzeczywistości uważam, że
            opublikowanie stenogramu aż do ostatniej sekundy było konieczne.
            Gdybyśmy jako społeczeństwo nie byli tak zakłamani, tak skłonni do
            naginania rzeczywistości do naszych o niej wyobrażeń - podzielałabym
            zdanie p. Cichonia. Ale jest tak, a nie inaczej. I ta część
            społeczeństwa o schorowanej wyobraźni wcale nie jest marginalna. Coś
            z tym trzeba zrobić, inaczej wszyscy podzielimy prędzej czy później
            los pasażerów Tupoleva. Zdrowy na umyśle człowiek odróżnia
            dokumentację wypadku od babrania się w chorobliwych podnietach.
            Dlatego nigdy nie czytuję brukowców. Wnioski wyciągnij sam.

• vladexpat Re: Nie publikujcie nagrań, nigdy 05.06.10, 21:12
              anna_s napisała:

> Gdybyśmy jako społeczeństwo nie byli tak zakłamani, tak skłonni
              do
              > naginania rzeczywistości do naszych o niej wyobrażeń -
              podzielałabym
              > zdanie p. Cichonia. Ale jest tak, a nie inaczej. I ta część
              > społeczeństwa o schorowanej wyobraźni
              wcale nie jest
              marginalna. Coś
              > z tym trzeba zrobić, inaczej wszyscy podzielimy prędzej czy
              później
              > los pasażerów Tupoleva. Zdrowy na umyśle człowiek odróżnia
              > dokumentację wypadku
              od babrania się w chorobliwych
              podnietach.
              > Dlatego nigdy nie czytuję brukowców. Wnioski wyciągnij sam.
              >
              Nie widzisz wewnętrznej sprzeczności twojej wypowiedzi? Zdrowemu
              wystarczy wykonana fachowo transkrypcja. Chory będzie się
              doszukiwał w szumach odgłosów "dobijania rannych" i nic tego nie
              zmieni.
              • anna_s Re: Nie publikujcie nagrań, nigdy 05.06.10, 22:05
                vladexpat napisał:

> anna_s napisała:
                >
                > > Gdybyśmy jako społeczeństwo nie byli tak zakłamani, tak skłonni
                > do
                > > naginania rzeczywistości do naszych o niej wyobrażeń -
                > podzielałabym
                > > zdanie p. Cichonia. Ale jest tak, a nie inaczej. I ta część
                > > społeczeństwa o schorowanej wyobraźni
                wcale nie jest
                > marginalna. Coś
                > > z tym trzeba zrobić, inaczej wszyscy podzielimy prędzej czy
                > później
                > > los pasażerów Tupoleva. Zdrowy na umyśle człowiek odróżnia
                > > dokumentację wypadku
                od babrania się w chorobliwych
                > podnietach.
                > > Dlatego nigdy nie czytuję brukowców. Wnioski wyciągnij sam.
                > >
                > Nie widzisz wewnętrznej sprzeczności twojej wypowiedzi? Zdrowemu
                > wystarczy wykonana fachowo transkrypcja. Chory będzie się
                > doszukiwał w szumach odgłosów "dobijania rannych" i nic tego nie
                > zmieni.
                >

Sprzeczność jest pozorna - a jak było z tym filmikiem? Dzięki temu,
                że mogli go obejrzeć "zdrowi", sprawa się nie rozwinęła, bo mieli
                argumenty na zbijanie tamtych bredni. Ja nie pragnę wysłuchania
                ostatnich sekund, tu mi wystarcza własna wyobraźnia, żeby zrozumieć
                całą grozę nieuchronnej śmierci - zresztą sama miałam wypadek
                samochodowy, który cudem skończył się na strachu i moja pierwsza myśl
                gdy wpadłam w poślizg i jechałam prosto na barierę była dokładnie
                taka sama, jak tamtych pilotów - natomiast chciałabym usłyszeć te
                niezrozumiałe fragmenty rozmów PRZED katastrofą. Wiem, że schorowana
                wyobraźnia każe niektórym słyszeć "nie zabijajcie nas" albo "mamy
                bombę na skrzydle" albo "leci na nas, ratujmy się", ale gdy WSZYSCY
                będą mogli usłyszeć te rozmowy teoretycznie powinien zwyciężyć zdrowy
                rozsądek. Należy dać mu szansę. Z transkrypcjami ekspertów różnie
                bywa, co okazało się w sporze co do osoby dyr. Kazany. Wątpliwości
                rozwiałyby się, gdyby wypowiedziało się jednomyślnie kilka osób,
                które dyr. Kazanę dobrze znały. Czy ma znaczenie, czy to był p.
                Kazana czy ktoś inny? Ano, ma. Powiedziałabym - zasadnicze. Nie
                wiesza się Cygana za przewiny kowala.
                • oblomoff Pani Anny zmagania ze sobą 07.06.10, 22:01
                  Z pozoru Pani Anna S. jest prawomyślną, bezkrytycznie wierną linii czytelniczką Gazetki. Tych, co wiedzą, że Rosjanie nie mają w tej sprawie nic do ukrycia nazywa "zdrowymi"; tych, których trawią podejrzenia, diagnozuje jako "chorych". Pryncypialnie i bezkompromisowo. Ale między wierszami daje się wyczytać, że Panią Annę dręczą (może niecałkiem uświadomione) wątpliwości - czy aby na pewno "chorzy" nie mają trochę racji?
                  • farscapefan Re: Pani Anny zmagania ze sobą 07.06.10, 22:35
                    Po zaledwie półtora miesiąca twierdzenie, że ktoś ma lub nie, coś do ukrycia,
                    jest skrajną głupotą. Nigdzie na świecie śledztwo w sprawie katastrofy lotniczej
                    nie trwa poniżej roku. Hiszpanie już prawie dwa lata prowadzą śledztwo w sprawie
                    katastrofy w Madrycie w 2008 i teraz mają aferę z "wyciekiem" nagrań z czarnych
                    skrzynek. Po prawie DWÓCH LATACH. A u nas po półtora miesiąca już się tworzy
                    teorie, że Rosjanie manipulują, że mają coś do ukrycia itp. To śledztwo jest
                    dopiero w fazie początkowej, Polacy są obecni cały czas przy odczytywaniu, a
                    raczej bardzo żmudnym rozszyfrowywaniu tych nagrań, więc może byśmy tak jednak
                    "wzięli na wstrzymanie" i dali im wszystkim czas na dokładne odczytanie
                    wszystkich zapisów? Wiele osób zdaje się nie pamiętać, że Polska jest członkiem
                    UE, Rosja raczej nie chce mieć zatargów z UE, tak że chociażby to samo może być
                    gwarancją, że uczciwie badają zapisy. To raczej co poniektórym naszym politykom
                    by zależało, żeby coś ukryć...
                    Co do nagrań, jestem stanowczo przeciwna upublicznianiu nagrań audio. Wersja
                    drukowana całości, już po odszyfrowaniu wszystkiego, w zupełności wystarczy.
                    Nagrania audio powinny być tylko dla prokuratora i rodzin ofiar.
                    • oblomoff Re: Pani Anny zmagania ze sobą 07.06.10, 23:07
                      farscapefan napisała:

> Po zaledwie półtora miesiąca twierdzenie, że ktoś ma lub nie, coś do ukrycia, jest skrajną głupotą. [...] Polska jest członkiem UE, Rosja raczej nie chce mieć zatargów z UE, tak że chociażby to samo może być gwarancją, że uczciwie badają zapisy

Zaczęłaś mądrze, ale potem okazało się, że twa mądrosć nie znajduje rezonansu choćby w obrębie jednego pisanego przez ciebie akapitu.
    • tostie Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 20:07
      Panie Sławomirze. Ma Pan rację. Stali się zakładnikami. Ale nie
      żądnej igrzysk gawiedzi czy miłośników game over "na żywo" tylko
      teorii spiskowych, wyborów prezydenckich i polityki w ogóle.
      Mieliśmy wszyscy dwiedzieć się z samego źródła, że pilot oceniał, że
      nie da się wylądować, a potem jednak pod okiem swojego szefa
      lądował. Z determinacją godną lepszej sprawy, jak to określają inni
      piloci zdumieni tym co słyszą z kabiny TU-154.
      Musieliśmy to zobaczyć, bo na słowo niewielu by uwierzyło. Komisje,
      prokuratorzy, znawcy, profesorowie, ta cała łże-elita przecież
      kłamie, mataczy, ukrywa i ma ręce splamione krwią. Intymność ich
      umierania poległa na wojnie polsko-polskiej. I teraz każdy sam sobie
      odpowiada na pytanie kto tę wojnę rozpętał. Kto w ich śmierci
      doszukiwał się fantastycznych teorii i spisków. I przez to zmusił
      nas wszystkich do posłuchania ich ostatniego "ku...".
    • jozekantoni Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 20:14
      artykuł emocjonalny ,zbyt jednostronny
      • modraczek.2 Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 20:19
        jozekantoni napisał:

> artykuł emocjonalny ,zbyt jednostronny

tendencyjny jak na Gazetę Wyborczą przystało.
    • porque O czym ten Cichon chrzani? 05.06.10, 20:19
      Niech zajmnie sie pilotowaniem, a co komu wolno ogladac i jak komentowac niech
      do oceny pozostawi innym, gdyz nie widze zwiazku bycia pilotem (tylko
      pilotem:) i moralnym autorytetem. Moze jeszcze Gazeta przedstawi opinie innych
      spolecznych "autorytetow" jak; babci klozetowej, woznicy, motorniczego,
      skoczka spadochronowego, itd. Nie wiem ile ma lat ten "filozof", ale widac
      sporo nalecialosci po starym systemie.
      • pedror Re: O czym ten Cichon chrzani? 05.06.10, 21:43
        > Niech zajmnie sie pilotowaniem, a co komu wolno ogladac i jak komentowac niech
        > do oceny pozostawi innym, gdyz nie widze zwiazku bycia pilotem (tylko
        > pilotem:) i moralnym autorytetem.

Oczywiście, nie ma związku. Tylko że facet ma rację. Upublicznianie nagrania z czyjejś śmierci jest niesmaczne, nieetyczne i w żaden sposób nie utnie teorii spiskowych. Bo jeśli ktoś twierdzi, dajmy na to, że stenogramy są niepełne, to po opublikowaniu nagrać stwierdzi, że nagrania są niepełne. Następnego dnia po ich opublikowaniu w sieci pojawią się komentarze w który miejscu "wyraźnie słychać, że coś wycięto" i które zakłócenia "ewidentnie zostały wprowadzone post factum".
    • braverheld Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 20:20
      Poza zastrzeżeniami co do (nie)zamierzonej egzaltacji fragmentów tekstu,w pełni podzielam i popieram przesłanie.Jeżeli już przyjęliśmy,że "klimat polityczny" wymaga pełnej informacji,bo to żądanie wmówiono już "opinii publicznej",to na pewno nie należy publikować informacji innych poza istotnymi dla wyjaśnienia okoliczności i przyczyn katastrofy.
      Obawiam się jednak,że możliwość przywalenia politycznym przeciwnikom,oraz presja żądnej sensacji gawiedzi nie zatrzymają dysponentów informacji na granicach normalnej ludzkiej przyzwoitości.
      • anna_s Re: Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - 05.06.10, 20:41
        Niedawno zwolennicy opozycji zorganizowali demonstrację z żądaniami
        ujawnienia "prawdy o katastrofie". Żądania, o zgrozo, nieoczekiwanie
        spełniono. Zrobił się problem.
        Naprawdę, nie wszyscy mamy Alzheimera.
    • piegrza Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 20:21
      Szanowny kapitanie Cichoń. Na jakiej podstawie twierdzisz, że
      piloci zostali źle wykształceni przez Ojczyznę? A gdzie Pan
      kształcił się na pilota? W Polsce? Jest Pan dobrym pilotem skoro
      jest Pan instruktorem. Tylko te dodatkowe kwalifikacje zdobył Pan w
      firmie dla której Pan latał, a nie w jakiejś wyamigowaneł jakiejś
      ojczyźnie. Piloci TU-154 powinni być doszkalani przez pracodawcę,
      czli wjsko, a nie przez Ojczyznę. Niech Pan nie myli pojęć.
      Pracodawcą dla Nich była nie Ojczyzna tylko wojsko służące
      Ojczyźnie, czyli nam wszystkim.
    • kasa55 Nie publikujcie nagrań z czarnych skrzynek - li... 05.06.10, 20:21
      Widziałem z bliska światła samochodu.Nie mogłem reagować.Byłem na zakręcie.On
      utracił panowanie nad pojazdem, było ślisko.Wjechał czołowo w mój
      samochód.Była noc.Zgrzyt blach.Jedyne co pomyślałem,to "k..a nie będę miał
      czym pojechać do pracy".Eksplozja poduszki..
      Proszę bez hipokryzji.Trzeba to przeżyć,aby o tym mówić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka