Dodaj do ulubionych

Ks. Isakowicz nie zmieścił się w swoim pionie m...

• taps2010 Ks. Isakowicz nie zmieścił się w swoim pionie m... 09.07.10, 20:58
      Ks. Isakowicz chodzi w sutannie. Powinien mieć dzieci z Macierewiczem. To
      by były dopiero żmije jadowite! A tak na marginesie. Kościół nie powinien
      zajmować się polityką. Św. pamięci mój ojciec powiadał: "za pieniądze
      ksiądz się modli". Teraz wiem, co miał na mysli, do kościoła chodził do
      ostatnich swych dni.
    • kufa-62 Ks. Isakowicz nie zmieścił się w swoim pionie m... 10.07.10, 02:09
      TO, BARDZO ŁADNIE!ALLELUJA!KASA I POLITYKA.TRZA IŚĆ ZA POSTĘPEM INACZEJ.MOŻNA
      WYPAŚĆ Z INTERESU. (NAIWNYCH KUPUJĄCYCH CO,NIEDZIELA BAJKI O ZMARTWYCHWSTANIU
      .CORAZ MNIEJ)
    • grba Śmierć Polakom. 10.07.10, 07:32
      7. (przekład z ukraińskiego)

Chwała Ukrainie

Ściśle tajne

Rozporządzenie specjalne.

Rozkazuję Wam niezwłocznie przeprowadzenie czystki swojego rejonu z elementu
      polskiego oraz z agentów ukraińsko-bolszewickich. Czystkę należy przeprowadzić w
      stanicach słabo zaludnionych przez Polaków. W tym celu utworzyć przy rejonie
      bojówkę z naszych członków, której zadaniem będzie likwidacja wyżej
      wymienionych. Większe stanice zostaną oczyszczone z tego elementu przez oddziały
      wojskowe nawet w biały dzień.

Jak już przekazywałem w rozkazie z 5 kwietnia, przypominam jeszcze raz o
      prowadzeniu na swoim terenie systematycznego rozpoznania w celu wytropienia
      bolszewickich band. Codziennie musicie wysyłać kuriera z meldunkiem do naszego
      oddziału. Gdyby nie było żadnych ruchów, to o tym też należy powiadamiać.
      Meldunki wysyłać codziennie na Sokal do druha Orła. W meldunkach odpowiadać na
      następujące pytania.
      1. Miejsce kwaterowania bolszewickiej bandy.
      2. W jakim czasie banda kwaterowała i skąd przybyła.
      3. Liczebność tej bandy.
      4. Jaką ciężką broń posiada.
      5. W jakim kierunku odeszła i skąd przybyła.
      O wszystkim informować z każdej stanicy.

Zmobilizować do tej pracy wszystkich członków, a także młodzież i kobiety.
      Wykonywać wszystkie polecenia dokładnie i natychmiast. Dlaczego ciągle to
      zaniedbujecie? Oczyszczenie terenu musi być zakończone jeszcze przed naszą
      Wielkanocą, żebyśmy świętowali już bez Polaków. Pamiętajcie, że jak bolszewicy
      zastaną nas z Polakami na naszych terenach, wtedy wszystkich nas wyrżną. Działać
      szybko i mądrze. Mamy w tych sprawach określone pełnomocnictwa od Niemców. Nie
      trzeba zachowywać konspiracji aż do nieróbstwa. Czemu mnie w ogóle nie
      informujecie o wykonaniu wysłanych do was rozkazów i różnych instrukcji? Z
      wykonania każdego rozkazu trzeba szczegółowo zdać sprawę według dat i zagadnień.
      Chcę to wszystko mieć.

Przyślijcie mi szczegółowe informacje na temat czystki, jaka przeprowadzona jest
      na Waszym terenie. Zbliża się 10-ty, a więc przypominam o miesięcznych
      sprawozdaniach. Sprawozdań liczbowych teraz mi nie przysyłajcie aż do odwołania.
      Informujcie szczegółowo o ruchach Polaków i ich ewakuacji z naszych terenów.
      Prowadzić z nimi twardą i bezpardonową walkę. Nikogo nie oszczędzać, nawet w
      przypadku małżeństw mieszanych wyciągać z domów Lachów, ale Ukraińców i dzieci w
      tych domach nie likwidować. Przypominam jeszcze raz, że musi to być wykonane
      jeszcze przed naszymi świętami.

Powyciągać cała broń, a także amunicję, bo jest teraz potrzebna. Niech broń nie
      leży na strychach. Jest przecież rewolucja i w całym kraju osiąga ona wysoki
      stopień.

Wydobyć broń. Śmierć Polakom.
      Sława bohaterom!

Postój, 6 kwietnia 1944 r.
      Orest Karat

PS Wysyłajcie natychmiast każdą liczbę ludzi do oddziału Orła. O wymarszu ludzi
      z bronią każdorazowo mnie informować. Ludzi zdolnych do noszenia broni nie
      magazynować.

„Karta” nr 23, Warszawa1997, s. 65-66.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka