Dodaj do ulubionych

Chaos w emeryturach

23.07.10, 07:40
OFE powinny być dobrowolne, gdyż to są pieniądze konkretnych
obywateli, a własność jest rzeczą świętą. Każdy sam powinien
decydować co robić ze swoimi pieniędzmi.

Natomiast po przejściu na emeryturę to płatnik powinien sobie wybrać
formę wypłaty kasy z OFE.

Ja akurat całość bym wypłacił i beztrosko wydał ew. wrzucił gdzieś
na lokatę czy konto oszczędnościowe.

Skandalem jest, że składki z OFE nie podlegają dziedziczeniu, stąd
właśnie trzeba wymusić na politykach możliwość decyzji co zrobić z
tymi pieniędzmi po przejściu na emeryturę.
Wolałbym oddać tą kasę na schronisko dla zwierząt albo dom dziecka
niż oddać do budżetu.
Obserwuj wątek
    • hanishl 20 lat mineło a bajzel trwa .. 23.07.10, 07:44

• henryk-sikora Chaos w emeryturach 23.07.10, 07:47
      To jest szczyt nieodpowiedzialności co minister Fedak proponuje. Po
      pierwsze składki emerytalne do OFE powinny mieć opcje dobrowolnego
      zwiększania stawki w miare upływu wieku, gdyż dla młodego człowieka,
      do 40 roku życia problem emerytury nie istnieje. Należy zlikwidować
      system emerytur ZUS-owskich. ZUS niech otworzy kolejny OFE dla
      wchodzących na rynek pracy lub dla tych którzy już pracują z 10 lat
      i koniec z gwarantowanymi emeryturami przez państwo!!! W żadnym
      przypadku nie należy wypłacać jednorazowo środków zgromadzonych w
      OFE. To są środki odkładane na świadczenie emerytalne. Osoby, które
      z przyczyn niezależnych od siebie (choroba lub inne losowe
      wydarzenia życiowe) nie zdołają odłożyć stosownej kwoty w OFE będą
      miały wypłacane minimalne świadczenia socjalno-emerytalne.
      • danuta-2 Jaki "szczyt nieodpowiedzialności" socjalisto??? 23.07.10, 08:17
        Postulujesz zalegalizowaną prawem grabież pieniędzy współobywateli.
        Jakim prawem zakładasz, że ludzie nie potrafią racjonalnie wydawać
        swoich pieniędzy? Rząd i urzędnicy wiedzą lepiej co jest korzystne dla
        ludzi?
        • henryk-sikora odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 08:29
          Odkładanie pieniędzy na OFE nie jest "grabieżą" tylko odkładaniem
          środków finansowych na emeryture. A jezeli OFE będą zlikwidowane i
          ludzie beztrosko będą sobie żyć nie odkładając na emeryture, albo
          jeżeli otrzymają całość środków jednorazowo i wyjadą sobie na roczne
          wakacje dookoła świata i wrócą spłukani to do kogo się zwrócą po
          świadczenia emerytalne??? Oczywiście do państwa, czyli po pieniądze
          podatników. Jeżeli szanowna Pani ma takie plany to ja uprzedzam, że
          nie zamierzam utrzymywać Panią i myślących podobnie do Pani, na
          stare lata. Jeżeli moje myślenie ma coś wspólnego z socjalizmem to
          ciekawe jaks łatke przyklei Pani sobie???
          • gruby_dolar Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 08:45
            Po pierwsze nie róbmy z ludźmi debili. Ludzie nie są durni. Ci co są to nic ich nie zmieni. Dla kilku debili, którym czyn i jego konsekwencję kojarzy sie z nadludzką pracą nie widzę sensu ograniczania prawa innyc ludzi.

Zabrońmy może sprzedaży noża bez badań psychizcnych. W końcu kilku debili a)się potnie b)skaleczy kogoś innego c)popełni samobójstwo. To dokładnie ta sama sytuacja. Zawsze znajdzie się idiota, który normalne narzędzi nieodpowiedzialnie zastosuje.

99,9% ludzi wie, że gdy wypłaci pieniądze z OFE to nie będzie miało emerytury. Ale może np. będzie okazja kupić fajną nieruchomość pod wynajem? Przecież 60 latkowi nikt nie da hipoteki na 30 lat, ale mógłby na własne ryzyko wypłacić pieniądze z OFE i żyć z wynajmu prawda?

Możemy zbranić też rozdawaina kredytu bo są osoby które zadłużają sie ponad miarę. Są ludzie głupi i tego się nie zmieni. A ograniczanie wolności innych przez kilku debili jest zbrodnią na wolności.
            • henryk-sikora Re: odpowiedź dla "gruby_dolar" 23.07.10, 08:59
              Cały problem w tym, że nie jest tak optymistycznie w życiu jak się
              Panu wydaje. Żyłem w kraju anglosaskim 20 lat w którym od wielu,
              wielu lat była możliwość wybierania środków zgromadzonych w
              funduszach emerytalnych. Znaczna część ludzi inwestowała, albo w
              nieruchomości, albo w inne biznesy, ale z roku na rok rosła grupa
              osób, które te pieniądze poprostu przebalowała na wyjazdach
              turystycznych, na zakupy luksusowych samochodów i po wyczerpaniu
              środków po roku, po dwóch przychdzili do social security po
              emeryture państwową, która tam przysługuje tym osobom, które nie
              mają innego źródła dochodu w wysokości nieznacznie większej niż
              zasiłek dla bezrobotnych. Nie można porównać tej sprawy z nożami,
              którymi mogą się ludzie skaleczyć lub zadać śmierć innym, bo to
              margines, a w przypadku emerytur to wcale nie jest margines tylko
              kilkadziesiąt procent populacji dostaje małpiego rozumu jak widzi
              kupe pieniędzy oszczędzanych przez całe życie.
              • danuta-2 Niech się Pan przyzna 23.07.10, 09:11
                że pogardza Pan innymi ludźmi.
                Pański zapał do uszczęsliwiania innych siłą i na swoją modłę
                doprowadziłby w końcu do tego, że kazałby Pan wytłuc
                tych "nieszczęśliwych", którzy nie poddawaliby się Pańskiej kuracji
                uszczęsliwiającej, co do nogi.
                • henryk-sikora odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 09:18
                  Skoro nie stać Panią na rzeczową rozmowę tylko obraża mnie Pani na
                  siłe z powodu braku argumentów merytorycznych to życzę miłego dnia.
                  Gdyby się Pani podpisywała swoim nazwiskiem, a nie pseudonimem to
                  nie kompromitowałaby się Pani takim chamstwem.
                  • danuta-2 Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 09:28
                    Szanowny Panie.

Po pierwsze, nie podpisuję się żadnym pseudonimem, a jedynie
                    swoim imieniem. Od lar kilkudziesięciu jestem Danutą. Dodanie do
                    mojego imienia cyferki "2" wymusiły na mnie okoliczności. Konkretnie
                    takie, że "Danuta bez numerków" była już "zajęta".

Po drugie, bez trudu stwierdzić można u Pana i u myślących podobnie
                    jak Pan pogardę dla innych. Widać to choćby po Pańskich
                    stwierdzeniach, które w gruncie rzeczy sprowadzić można do
                    jednego: "Nie można Wam dać Waszych pieniędzy, bo je natychmiast
                    przehulacie. My lepiej wiemy co zrobić z Waszymi pieniędzmi".
                    Ja myślę całkowicie odmiennie.

Nie mam tez pojęcia, co raczy nazywać Pan "chamstwem"?
                    Mówienie i pisanie prawdy?
                    • henryk-sikora Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 09:54
                      Poniżej napisałem w odpowiedzi do forumowicza "ben-oni", że żyłem w
                      jednym z krajów anglosaskich 20 lat gdzie był właśnie system
                      umożliwiający wybieranie pieniędzy w całości po osiągnięciu wieku
                      emerytalnego. Większość ludzi zachowywała się racjonalnie inwestując
                      zgromadzone środki przez całe życie co pozwalało im na bardzo godne
                      życie na emeryturze. Ale z roku na rok powiększała się grupa osób,
                      która "zainwestowała" albo w luksusowy roczny wyjazd dookoła świata,
                      albo w zakup dóbr luksusowych i po wyczerpaniu środków do kogo
                      przyszli po pieniądze na życie? oczywiście do social security,
                      agendy rządowej wypłacającej zasiłki lub emerytury tym, którzy nie
                      byli w stanie z przyczyn obiektywnych zabezpieczyć sobie starości.
                      To nie był jakiś margines, tylko kilkanaście procent. W imie czego,
                      pozostali podatnicy mają płacić ze swoich podatków emeryture tym,
                      którzy swoje środki zgromadzone na emeryture przehulali w rok??? To
                      nie jest kwestia "my lepiej wiemy". To jest kwestia
                      odpowiedzialności państwa wobec tych którzy uczciwe płacą podatki i
                      są odpowiedzialni za siebie, aby nie utrzymywali beztroskich
                      współobywateli.
                      Mój pogląd ma oznaczać moją pogarde dla innych??? Niech się Pani
                      zastanowi nad swoimi słowami. Równie dobrze ja mógłbym napisać, że
                      Pani sobie uzurpuje poglądy i odmawia innym odmiennych co
                      podyktowane jest pogardą dla innych, ale na głowe nie upadłem, bo
                      każdy ma święte prawo do swoich poglądów i głoszenia ich, To jest
                      fundament wolności!!!
                      • danuta-2 Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 11:45
                        Szanowny Panie. Widzę, że chłop z Pana żaden, więc na mnie spada
                        konieczność odpowiedzenia Panu "po męsku".

Fundament wolności to będzie dla mnie wtedy, kiedy raczy się Pan
                        i Panu podobni od(...)ć od moich pieniędzy. Wtedy będziemy mogli sobie
                        dyskutować o wszystkim innym, nie wyłączając nawet przysłowiowej
                        dupy Maryny
                        . Dopóki rości sobie Pan prawo dysponowania moją
                        własnością, to o żadnej wolności mowy być nie może.
                        • henryk-sikora Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 12:00
                          No to ja też Ci odpowiem Twoim językiem, weź się odpier..dol skoro
                          nie umiesz porowadzić rozmowy na elementarnym poziomie. Nie oczekuje
                          odpowiedzi!!!!!!!!!!!!
                          • danuta-2 Ale cham!! 23.07.10, 12:19
                            A ja naiwna napisałam od(...)ć, uważając słowo "odwalić" za
                            nieprzyzwoite :-)

Panu w tym "kraju anglosaskim" zdrowo od(...)liło, Panie Heniu! Tam też
                            mawiał Pan do kobiet: "Weź się babo odpie...???
                            • henryk-sikora odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 12:30
                              Sama się prosiłaś o takie potraktowanie, skonczyłem rozmowe z Tobą.
                              Jeszcze raz wyraźnie powtarzam: odpier..ol się!!!!!!!!!!!
                              • danuta-2 Potwierdza Pan tym samym jedynie swoje chamstwo 23.07.10, 12:40
                                Pozwolę sobie zacytować:

"(...)skonczyłem rozmowe z Tobą.
                                Jeszcze raz wyraźnie powtarzam: odpier..ol się!!!!!!!!!!!"

Kiedyś, kiedy socjaliści-żłodzieje nie dzierżyli jeszcze takiej władzy
                                absolutnej, a dobre obyczaje nie były li tylko pustym frazesem, za
                                takie słowa skierowane do kobiety, dostałby Pan tak po pysku od
                                prawdziwych mężczyzn (nie eunuchów!), że zgryz uratowałaby Panu jedynie
                                pełna proteza uzębienia. Górnego i dolnego.

Żegnam Pana chama.
                                • henryk-sikora odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 12:58
                                  odwal się prymitywna chamko!!!!!!!!
                                  • prawypolak Re: odpowiedź dla "henryk-sikora" 23.07.10, 13:02
                                    Dlaczeog Pan dyskutuje z tą prostaczką? Przeczytałem całą Waszą
                                    wymianę postów i taka głupia prymitywna baba nie zasługuje nie tylko
                                    na szacunek, ale na rozmowe. To jest jakiś poomiot po komuniźmie,
                                    która nakradła zapewne na uwałaszczeniu się nomenklatury, a teraz
                                    wszystkich utopiłaby w łyżce wody. Tacy jak ona są najgorsi!!! Ta
                                    baba to zwykły śmieć społeczny!!!!
                                    • danuta-2 Re: odpowiedź dla "henryk-sikora" 23.07.10, 15:03
                                      Panie prawypolaku,
                                      Pozwolę sobie i ja przedstawić, jak Pana sobie wyobrażam. Siedzi Pan
                                      przed komputerem i obala kolejną flaszkę/puszkę piwa. Bebech przed
                                      Panem taki, że kiedy idzie Pan sikać (po tym piwie!), to nie widzi Pan
                                      swojego siusiaka i podłoga w kiblu ciagle zaszczana. O tym, że jest Pan
                                      mężczyzną, swiadczą jedynie drugorzędne cechy płciowe. Nawiasem mówiąc,
                                      w stanie silnego zaniku. Dużo się pomyliłam?
                                    • jorgus737 Re: odpowiedź dla "henryk-sikora" 23.07.10, 15:06
                                      prawypolak napisał:

> Dlaczeog Pan dyskutuje z tą prostaczką? Przeczytałem całą Waszą
                                      > wymianę postów i taka głupia prymitywna baba nie zasługuje nie tylko
                                      > na szacunek, ale na rozmowe. To jest jakiś poomiot po komuniźmie,
                                      > która nakradła zapewne na uwałaszczeniu się nomenklatury, a teraz
                                      > wszystkich utopiłaby w łyżce wody. Tacy jak ona są najgorsi!!! Ta
                                      > baba to zwykły śmieć społeczny!!!!

sikora masz rozdwojenie jaźni,i nie zmieniaj co chwilę nicku
                                      • danuta-2 Re: odpowiedź dla "henryk-sikora" 23.07.10, 15:28
                                        To Pan Henio taki chytrus? Nieładnie!
                                        • jorgus737 Pani Danuto 23.07.10, 16:07
                                          to o sikorze mówił p.Komorowski wspominając Swiatowida o pięciu twarzach
                              • paulhandyman Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 16:23
                                Heniek duży respect za te twoje posty !!! Logicznie punktujesz PIS-
                                iorów i innych oszołomów. Godzinami mogę oglądać Niesioła w telewizji a
                                twoje posty też bardzo lubię czytać he he - uśmiałem się bardzo z tej
                                twojej konswersacji z tym kimś co się przedstawia jako kobieta he he -
                                dobre - wydrukowałem całą dyskusję i zachowam w moim albumie złotych
                                myśli :)
                                • danuta-2 Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 16:34
                                  Zachowaj na zdrowie. Różnych rzeczy potrzebują teraz faceci żeby im coś
                                  tam stanęło. Uważaj tylko, żeby zanadto kartek nie zabrudzić.
                                  • paulhandyman Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 16:44
                                    danuta-2 napisała:

> Zachowaj na zdrowie. Różnych rzeczy potrzebują teraz faceci żeby im
                                    coś
                                    > tam stanęło. Uważaj tylko, żeby zanadto kartek nie zabrudzić.

ciebie transwestyto widze podnieca jak cię ludzie poniżają i
                                    wyśmiewają, dlatego na każdym kroku każdego zaczepiasz i prowokujesz
                                    do tego by cię obrażali. Idź do psychiatry może będzie w stanie
                                    jeszcze pomóc. Jak nie to kup sobie 1.5 metra sznurka - byle mocnego
                        • blanszeta Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 13:38
                          brawo!
              • erg_samowzbudnik Re: odpowiedź dla "gruby_dolar" 23.07.10, 09:29
                henryk-sikora napisał:

> Cały problem w tym, że nie jest tak optymistycznie w życiu jak się
                > Panu wydaje. Żyłem w kraju anglosaskim 20 lat w którym od wielu,
                > wielu lat była możliwość wybierania środków zgromadzonych w
                > funduszach emerytalnych. Znaczna część ludzi inwestowała, albo w
                > nieruchomości, albo w inne biznesy, ale z roku na rok rosła grupa
                > osób, które te pieniądze poprostu przebalowała na wyjazdach
                > turystycznych, na zakupy luksusowych samochodów i po wyczerpaniu
                > środków po roku, po dwóch przychdzili do social security po
                > emeryture państwową, która tam przysługuje tym osobom, które nie
                > mają innego źródła dochodu w wysokości nieznacznie większej niż
                > zasiłek dla bezrobotnych.

Ma pan wiele racji ale przykładowo ja jestem w troche innej sytuacji .
                Tylko część składek mam w OFE i jednak chciałbym mieć możliwość dysponowania dowolnie tą częśćią tym bardziej , że czuje sie oszukany przez państwo które nie zapewnia dziedziczenia składek w OFE.
                Było to jakby podstawową zachetą wstapienia do OFE.
                Z racji wieku mogłem wybrać tylko ZUS.
            • violka-pl Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 12:04
              gruby_dolar napisał:> 99,9% ludzi wie, że gdy wypłaci pieniądze z
              OFE to nie będzie miało emerytury.
              Wiedzieć a korzystać z tej wiedzy to wielka różnica. Weźmy choćby
              palaczy, wiedzą, że palenie szkodzi(zabija), a palą dalej, bo mają
              nadzieję, że to ich nie spotka. Tylko potam jak „wypalą” sobie raka
              płuc to skarżą firmy tytoniowe o odszkodowanie. Ludzie nie są
              idiotomi, ale większość mając dostęp do wielkich pieniędzy głupieje
              (efekt biednego milionera). Zakładają, że wydadzą tyko małą część na
              bzdety, a niewiadomo kiedy rozchodzi się wszystko.
          • danuta-2 Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 08:50
            Troskę o moją przyszłość niech Pan łaskawie pozostawi mnie. Jest Pan
            zapewne ostatnią osobą, do której zwróciłabym się o pomoc. Jest Pan
            również typowym produktem dzisiejszych czasów. Z Pańskich postów
            bije nie inteligencja, ale co najwyżej ćwiećinteligencja.
            Poza tym, wszystkich mierzy Pan swoją miarą.

Socjalizm to nie są tylko pomniki Lenina czy Marksa na każdym
            skwerze. To między innymi zabieranie ludziom pieniędzy pod
            przymusem, w imię ich rzekomego dobra. I ta pogarda w wypowiedziach
            socjalistów: "bez nas i naszej troski o waszą przyszłość
            zdechlibyście z głodu".
          • lawyer_pl Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 09:23
            henryk-sikora napisał:

> Odkładanie pieniędzy na OFE nie jest "grabieżą" tylko odkładaniem
            > środków finansowych na emeryture.

Bzdury. Jesli ktos zabiera zarobione przeze mnie srodki pod
            przymusem, pozbawiajac mnie realnego wplywu na to co sie z tym
            srodkami dzieje, to dla mnie to jest grabiez i nie ma dla mnie
            znaczenie czy tej grabiezy dokonuje gangster czy urzednik z ZUS/OFE.
            A opowiadanie lzawych bajeczek, o tym ze bez obowiazkowych skladek
            emerytalnych ludzie na starosc beda zdychac z glodu jest smieszne.
            Przeciez po to pracujemy cale zycie, aby zgromadzic jakis majatek na
            starosc i pomimo komunizmu, 99% spoleczestwa wie, ze na starosc
            bedzie zdana na samych siebie i najblizsza rodzine, bo w bajki o
            dostatnim zyciu z emerytury nikt nie wierzy. Dlatego trzeba ludziom
            pozwolic, aby sami dbali o swoja przyszlosc, a nie dodatkowo rzucac
            im klody pod nogi, zabierajac im kolejne pieniadze. Ludzie od zawsze
            dbali sami o siebie i najlepiej na tym wychodzili.
            • mapokl Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 11:44
              Podatków żadnych też nie płacisz?
          • zdzicho_waciak Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 12:02
            Tak, to jest tłumaczenie standardowe. Zakłada ono nie tylko, że ludzie są głupi
            - oczywiście nie wszyscy, ale jakaś ich grupa. Ale ponieważ część ludzi jest
            głupia i nie potrafi zadbać o siebie, to koniecznie należy narzucić przymus
            wszystkim. Ale tłumaczenie to zakłada także, że przymus narzucony przez państwo
            jest jedynym wyjściem z tej sytuacji i że tylko państwo może zadbać o obywateli.

Cóż, po pierwsze oprócz państwa istnieją, a przynajmniej kiedyś istniały, także
            inne instytucje, zajmujące się charytatywnie tymi, którzy o siebie zadbać nie
            potrafią. Nawet z lepszym skutkiem niż państwo.

Po drugie: samo istnienie przymusu zwalnia ludzi z odpowiedzialności. Po co mam
            się sam starać - jakby co, to pójdę do państwa, ono mi da.

Po trzecie - oprócz odkładania pieniędzy na rozmaitych kontach (dodajmy -
            pieniędzy wirtualnych, bo to tylko zapis w komputerze, a dzisiejsze państwa
            opiekuńcze i tak żyją na kredyt, na koszt przyszłych pokoleń) są jeszcze inne
            sposoby zapewnienia sobie w miarę bezpiecznej starości. Przez lata, gdy systemów
            emerytalnych nie było, takim sposobem było np. robienie dzieci. Obowiązkiem
            dzieci było zadbanie o swoich starych rodziców. Dziś ten obowiązek przejęło
            państwo, więc mamy i kryzys demograficzny i rozpad więzi społecznych...

Może jednak czas pomyśleć o odejściu od systemu przymusowych ubezpieczeń. Zanim
            ten system sam się zawali, a to jest raczej nieuchronne...
            • rob1979 Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 14:47
              """zdzicho_waciak napisał:

> Tak, to jest tłumaczenie standardowe. Zakłada ono nie tylko, że
              ludzie są głupi
              > - oczywiście nie wszyscy, ale jakaś ich grupa. """

Drodzy forumowicze... Zdecydowana większość populacji to oględnie
              mówiąc idioci. Tak - jestem aroganckim chamem. Zgadzam się z panem
              Sikorą - pierwsze co zrobi taki nowobogacki emeryt to będzie zakup
              wymarzonej fury i wakacje w ciepłych krajach... Zupełnie nie
              rozumiem skąd drodzy forumowicze znajdujecie w sobie tyle optymizmu
              żeby przypuszczać, że te stada aktualnie pracujących Polaków ze
              złodziejską, kombinatorską mentalnością nagle w wieku emerytalnym
              zmieni się w demonów przedsiębiorczości potrafiących przewidzieć
              przyszłość i zadbać o zabezpieczenie finansowe na bazie posiadanych
              oszczędności... Teraz nie potrafią ale na starość zmądrzeją? :))))
              • zdzicho_waciak Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 14:56
                "Zdecydowana większość populacji to oględnie mówiąc idioci."

No tak, ale w takim razie cała ta demokracja to jedna wielka pomyłka. Bo jak to
                jest - idiota nie jest w stanie zapewnić przyszłości samemu sobie, ale już o
                przyszłości kraju może decydować jak najbardziej?

W sumie, jak widać, cała ta współczesna demokracja nie jest niczym innym niż
                oligarchią - urzędniczą oligarchią. Może więc przestać udawać?
                • rob1979 Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 15:06
                  Dokładnie - jestem za tym :) Po co udawać? Demokracja polega na tym,
                  że w polskiej polityce od 20 lat widzę te same gęby zmieniające się
                  przy korytku, na które głosuje garstka uprawnionych do głosowania.
                  Reszta głeboko w odbycie ma skład rządu, stan gospodarki i sposoby
                  na zapewnienie sobie dostatniej przyszłości...
                  • zdzicho_waciak Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 15:28
                    Może więc, zamiast tej oligarchii, jakaś dyktatura? Jak to powiedział kiedyś JKM
                    - dyktatury dzielą się na dobre i złe, a demokracja jest zawsze głupia... :-))))
                    • rob1979 Re: odpowiedź dla "danuta-2" 23.07.10, 15:33
                      Tak więc mamy aż 50% szans na mądrą dyktaturę... Dla Polaków to i
                      tak bez znaczenia - ponad połowa ma wszystko głęboko gdzieś :)

zdzicho_waciak napisał:

> Może więc, zamiast tej oligarchii, jakaś dyktatura? Jak to
                      powiedział kiedyś JK
                      > M
                      > - dyktatury dzielą się na dobre i złe, a demokracja jest zawsze
                      głupia... :-)))
                      > )
              • danuta-2 Niech Pan będzie konsekwentny... 23.07.10, 14:56
                A może pozbawić tę "zdecydowaną większość populacji" możliwości
                współdecydowania o losach naszego kraju? Czy idioci potrafią
                podejmować racjonalne decyzje wyborcze? Może przydalaby się jakaś
                sterylizacja, żeby geny idiotyzmu nie były przekazywane z
                pokolenia na pokolenie?
                • rob1979 Re: Niech Pan będzie konsekwentny... 23.07.10, 15:08
                  Droga Pani... Ci idioci sami pozbawiają się możliwości
                  wpółdecydowania o losach naszego kraju... Po co ich tego pozbawiać?
    • ben-oni Chaos w emeryturach 23.07.10, 08:14
      A Radosław Sikorski w tym układzie kogo reprezentuje? Czy aby nie żydowską
      finansjerę z Nowego Jorku? Bo nie bardzo rozumiem, co ma do emerytur Minister
      Spraw Zagranicznych?
      • henryk-sikora odpowiedź dla "ben-oni" 23.07.10, 08:33
        Szanowny Panie, Radosław Sikorski jest członkiem rządu i ma prawo
        wypowiadać się na każdy temat, który leży w gestii rządu,
        szczególnie dlatego, że minister Sikorski żył przez wiele lat w
        krajach anglosaskich na których powinniśmy się wzorować w
        rozwiązywaniu kwestii emerytalnych, a my ciągle nie możemy zerwać
        się ze smyczy przywiązania mentalnego do czasu PRL.
        • thegreatmongo Re: odpowiedź dla "ben-oni" 23.07.10, 09:48
          To sie wzorujmy na krajach anglosaskich.

Minimalna emerytura z Zusu, a reszte robisz sam.

Tak jest idealnie, jak ci biznes, wynajem, inwestycja nie wyjdzie to zawsze masz
          cos do czego mozesz wrocic.

OFE to glupi pomysl bo ich nie dziedziczysz i de facto masz mala mozliwosc
          wyboru strategii inwestowania.

Nie rozumiem, czemu nie moge zainwestowac czesci moich skladek w firme siostry.
          Wierze, ze ona sobie bedzie dobrze radzic i chce dostawac dywidende jak juz bede
          mial te 70 lat. Czemu jakis urzedas zabrania mi dysponowac moimi pieniedzmi.

Prosta umowa, wychodzisz z OFE; jestes zdany na siebie plus minimalna emerytura
          z ZUSU.
          • henryk-sikora Re: odpowiedź dla "thegreatmongo" 23.07.10, 10:59
            Można się wzorować, ale należy rozpocząć od tych któezy dopiero
            wchodzą na rynek pracy. Nie mozna zmieniać tak drastycznie reguł
            wobec ludzi, którzy funkcjonowali całe życie na innych zasadach,
            byłoby to naruszeniem konstytucyjnej zasady ochrony praw nabytych.
            Minimalna emerytura z ZUS, ok, ale pod warunkiem, że sie będzie
            płacić składke na tą emeryture minimalną w ZUS, bo niby skąd ZUS
            miałby brać pieniądze na te minimalne emerytury, ale podkreślam,
            nowe zasady dla nowo wchodzących na rynek pracy lub pracujących nie
            dłużej niż 10 lat.
            • thegreatmongo Re: odpowiedź dla "thegreatmongo" 23.07.10, 11:23
              Henryku, ale przeciez tu nie ma mowy o zmianie zasad bo wyjscie z OFE bedzie
              dobrowolne.
    • rob1979 Re: Chaos w emeryturach 23.07.10, 08:34
      """Skandalem jest, że składki z OFE nie podlegają dziedziczeniu,
      stąd
      > właśnie trzeba wymusić na politykach możliwość decyzji co zrobić z
      > tymi pieniędzmi po przejściu na emeryturę. """

Bredzicie kolego... Wszystkie środki jakie zgromadzisz na koncie
      emerytalnym są w przypadku twojej przedwczesnej śmierci przekazywane
      na konto emerytalne żony/męża lub innych osób uposażonych wskazanych
      w umowie z OFE. Przykładowo - jeśli uposażysz żonę to 50% środków
      zostanie jej przekazane w gotówce a 50% zostanie przelane na jej
      konto emerytalne - nawet jeśli nigdy nie pracowała. Oczywiście
      środki te zostaną jej przekazane w momencie OSIĄGNIĘCIA WIEKU
      EMERYTALNEGO.
      • erg_samowzbudnik Re: Chaos w emeryturach 23.07.10, 09:32
        rob1979 napisał:

> """Skandalem jest, że składki z OFE nie podlegają dziedziczeniu,
        > stąd
        > > właśnie trzeba wymusić na politykach możliwość decyzji co zrobić z
        > > tymi pieniędzmi po przejściu na emeryturę. """
        >
        > Bredzicie kolego... Wszystkie środki jakie zgromadzisz na koncie
        > emerytalnym są w przypadku twojej przedwczesnej śmierci przekazywane
        > na konto emerytalne żony/męża lub innych osób uposażonych wskazanych
        > w umowie z OFE. Przykładowo - jeśli uposażysz żonę to 50% środków
        > zostanie jej przekazane w gotówce a 50% zostanie przelane na jej
        > konto emerytalne - nawet jeśli nigdy nie pracowała. Oczywiście
        > środki te zostaną jej przekazane w momencie OSIĄGNIĘCIA WIEKU
        > EMERYTALNEGO.

Ooooo to coś nowego . Czy moge prosić o stosowny link , z góry dziękuję.
        • rob1979 Re: Chaos w emeryturach 23.07.10, 15:02
          Chłopie - ty może przeczytaj swoją umowę z OFE... W umowie z NORDEĄ
          jest to Artykuł 9...
          POLECAM TAKĄ LEKTURĘ WSZYSTKIM MĄDRALOM I kreatorom ludowych
          mitów :)))
        • rob1979 Re: Chaos w emeryturach 23.07.10, 15:10
          Arykuł 9 umowy z OFE - przynajmniej w umowie z Nordeą tak jest -
          polecam - POUCZAJĄCA LEKTURA
          • rob1979 Re: Chaos w emeryturach 23.07.10, 15:43
            żeby nie było, że się wymądrzam to jednak napiszę od razu (w końcu
            po co czytać dokumenty, w których zawarto najważniejsze dla naszej
            przyszłości fakty...)

Faktem jest, że dziedziczenie środków zgromadzonych w OFE
            ograniczono (początek tego roku bodajże) ... przeszło to bez echa bo
            nikt nie chce się tym chwalić a miliony idiotów i tak nie
            zrozumieją :)
            Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: trzeba wiedzieć kiedy sie
            przekręcić - jeśli osiągnąłeś wiek emerytalny to wiedz, że masz
            tylko 36 miesięcy zeby zdecydować czy dasz rade trochę pożyć czy
            jednak nie. Jeśłi jesteś słabego zdrowia to nie zwlekaj z zakupem
            miejsca na cmentarzu - gdy nie zdążysz przenieść się do lepszego
            świata w ciągu pierwszych 3 lat pobierania emerytury z OFE to
            pieniądze ... WYPARUJĄ... Jeśli wszystko pójdzie w miarę dobrze i np
            nie dożyjesz w ogóle emerytury to ...ufffff... nic nie przepadnie!
            Zona i inni uposażeni mogą się już cieszyć. Jeśli uposażona jest
            tylko żona to sprawa jest prosta - 50 % twojej krwawicy dostanie w
            gotówce (jak tylko udowodni OFE, że już pukasz do bram niebios) a
            pozostałe 50% zostanie przekazane na jej fundusz OFE (jeśli nigdy
            nie pracowała to taki fundusz zostanie jej przydzielony z automatu)

Przepraszam za cynizm - nie chciałem nikogo urazić - ale faktem
            jest, że dziedziczenie nie zostało ZNIESIONE!!! pozdrawiam
    • gruby_dolar Chaos w emeryturach 23.07.10, 08:38
      Nie tylko OFE powinny być dobrowolne. Równie dobrowolny powinien być ZUS. Jeżeli nie mam ochoty pracować o nie pracuję ale i nie dostaje zasiłku nie mam dostępu do służby zdrowia nie odkładam na emeryturę ale to jest mój wybór. Podobnie jak ZUS i OFE. Skoro już mam kaprys popracować to chce mieć kaprys czy chce mieć emeryturę a) Państwową b) z OFE c) samodzielnie inwestować pieniądze (waluty/akcje/obligacje/fundusze).

Co za kur*y rządowe. Moja praca, moja wypłata, moja emerytura, moja odpowiedzialność czy chce tą emeryturę czy może wiem, że przez chorobę  nie dożyję emerytury. Moja sprawa czy chce chodzić do lekarza prywatnie płącąc i omijając państwową służbę zdrowia. Niech te rządowe pazerne k*rwy nie uszczęśliwają mnie na siłę. To moje życie, moja praca, moje zarobiki i moje decyzje. Nie potrzeba mi niańki, która powie co jest dla mnie dobre. Wiem o tym lepiej i z tego co widzę, wszyscy potrafią lepiej zarządzać pieniędzmi niż ZUS i NFZ.
      • erg_samowzbudnik Re: Chaos w emeryturach 23.07.10, 09:35
        gruby_dolar napisał:

> Nie tylko OFE powinny być dobrowolne. Równie dobrowolny powinien być ZUS. Jeżel
        > i nie mam ochoty pracować o nie pracuję ale i nie dostaje zasiłku nie mam dostę
        > pu do służby zdrowia nie odkładam na emeryturę ale to jest mój wybór.

Tak samo pewnie myśleli ci którzy doświadczyli klęski powodzi. Teraz czekają na wsparcie państwa mimo , że nie ubezpieczyli się.
        Czy uważasz , że się im coś należy i kto ma za to zapłacić?
      • mapokl Re: Chaos w emeryturach 23.07.10, 11:55
        gruby_dolar napisał:

> Co za kur*y rządowe. Moja praca, moja wypłata, moja emerytura, moja odpowiedzia
        > lność czy chce tą emeryturę czy może wiem, że przez chorobę  nie dożyję emerytu
        > ry. Moja sprawa czy chce chodzić do lekarza prywatnie płącąc i omijając państwo
        > wą służbę zdrowia. Niech te rządowe pazerne k*rwy nie uszczęśliwają mnie na sił
        > ę. To moje życie, moja praca, moje zarobiki i moje decyzje. Nie potrzeba mi nia
        > ńki, która powie co jest dla mnie dobre. Wiem o tym lepiej i z tego co widzę, w
        > szyscy potrafią lepiej zarządzać pieniędzmi niż ZUS i NFZ.

Tak, teraz to ci się pięknie mówi, ale jakbyś nie zaoszczędził na emeryturę i
        nic nie dostawał, to być psioczył na rząd i protestował bo ci nie pomagają, a ty
        tyle lat przepracowałeś. Krzyczysz, że twoje decyzje, ale w przypadku nieszczęść
        czy jakiejś katastrofy to będziesz od państwa ŻĄDAŁ pomocy. Przykład niektórych
        powodzian, co zbudowali domy bez zezwoleń lub na miejscach zalewowych.
        Ubezpieczyć się nie ubezpieczyli(bo kto ich na zalewowych terenach ubezpieczy -
        idiotów szukają?), a ile walczyli, żeby mieć prawo do decyzji, a teraz chcą
        pomocy państwowej? Bo państwo ma OBOWIĄZEK im pomagać? A gdzie odpowiedzialność
        za własne decyzje.

Ja uważam, że ten co nie zaoszczędzi w ogóle nie powinien dostawać ani grosza.
        Żadnych minimum ani nic. Bo później takiemu należy się bo łaskawie żyje
    • syn.ksiedza.proboszcza Re: Chaos w emeryturach 23.07.10, 08:51
      W okresie największego odbicia na giełdzie, mój OFE dał ~2%. Całkowity amator,
      inwestujący w pierwszą lepszą spółkę mógł zarobić kilkadziesiąt procent.
      • mapokl Re: Chaos w emeryturach 23.07.10, 11:48
        Tylko, że to Państwo narzuca OFE s co mają inwestować. W większości inwestujcie
        co chcecie byleby były to obligacje rządowe. Niskie oprocentowanie nie wynika z
        nieudolności OFE, ale z narzuconych im sztywnych standardów inwestowania których
        muszą się trzymać.
    • miroslove Chaos w emeryturach 23.07.10, 08:55
      Pani minister niech lepiej da sobie na wstrzymanie. Od mieszania
      herbata nie stanie się słodsza. Trzeba dokończyć reformę, poprawić
      niedoróbki i zobaczyć co się stanie. A nie reformować na wariata.
    • lawyer_pl W końcu 23.07.10, 08:56
      W końcu ktos pomyslal. Przeciez jedynymi osobami, ktore realnie
      zyskaly na tej reformie sa pracownicy i akcjonariusze OFE, podczas
      gdy klienci sa strzyzeni jak owce. Tworcy reformy bronia jej jaj
      niepodleglosci, szkoda tylko, ze przy okazji nie mowia o tym, ze
      zasiadaja w radach nadzorczych (mniemam, ze nie za darmo) OFE.
    • penthomide Chaos w emeryturach 23.07.10, 09:02
      zlikwidować ZUS , zlikwidować obowiązkowe OFE , zlikwidować pomoc
      socjalną.Podatki płacić tylko na wojsko , policje i sądy. Im
      szybciej oddamy pieniądze ludziom , tym szybciej pozbędziemy się
      biedy i głupoty , która w drodze ewolucji nie przetrwa procesu
      somoistnienia jednostki.
      • mapokl Re: Chaos w emeryturach 23.07.10, 13:48
        Byłoby pięknie, ale ci sami ludzie co chcą likwidować obowiązek emerytalny, chcą
        nadal bezpłatnej i publicznej służby zdrowia, zasiłków dla osób wielodzietnych,
        pomocy dla biednych, bezpłatnej edukacji, wcześniejszych emerytur (tu zależnie
        od branży dla górników, wojska, policji, pielęgniarek, nauczycieli i tak dalej),
        ochrony zatrudnienia, i tym podobnych działań. A tak się niestety nie da...
    • higienista1 Chaos w emeryturach 23.07.10, 09:30
      Jesli w zamysle jedną z istotnych cech prawnych kwot gromadzonych w OFE byla
      możliwośc ich dziedziczenia bardzo istotna dla wielu uczestnikow funduszy i
      ich rodzin , czesto rozstrzygajaca o przystapieniu do funduszu nie mozna się z
      tego tak po prostu wycofac nie wywolując u zainteresowanych delikatnie rzecz
      ujmując poczucia straty.Były pieniądze i już ich nie ma.Czy taka atmosfera
      wokól OFE tworzona przez polityków sprzyja ich finansowej prosperity?Jakie
      jeszcze "ciekawe" propozycje padna i jak dlugo będzie trwać wokół funduszy
      niesprzyjajaca im burza.
    • araya Chaos w emeryturach 23.07.10, 09:50
      A ja mam pytanie do pana Mordasewicza: W jaki sposób mogę się zatrudnić "na
      czarno" w firmie zatrudniającej 1400 pracowników? Bo ja to chętnie zrobię.
    • paulhandyman Tej pani już dziękujemy !!! 23.07.10, 10:06
      Pani Fedak karmi gawiedź populistycznymi obiecankami w typie -
      weźmiecie sobie kapitał zgromadzony w OFE " w jednej racie" - w
      domyśle czytaj poczujecie się bogaci na starość. To bogactwo będzie
      jednak pozorne, bo większość ludzi "przepulta" kapitał w rok lub dwa
      a potem nie będzie miała z czego żyć. Najbliższa rodzina, dzieci,
      wnuki zawsze pomogą w "podjęciu trafnej decyzji" babci lub dziadkowi
      oraz w "zagospodarowaniu" wypłaconych pieniędzy. Tak wygląda ta
      "ładniejsza" strona medalu. Brzydsza strona medalu wygląda tak, że
      taka niepotrzebna już rodzinie bo "bezrentowa" babcia będzie musiała
      coś jeść, gdzieś mieszkać i oczywiśce zwróci się do pomocy społecznej
      , gdzie pomoc taką będzie musiała otrzymać z oczywistych powodów.
      Pomoc ta jednak nie będzie wypłącana ze składek babci tylko z
      podatków płaconych przez wszystkich, także tych oszołomów, którzy
      "krzyczą" by rozdać kapitał składkowy.
      • thegreatmongo Re: Tej pani już dziękujemy !!! 23.07.10, 11:27
        Paul czemu uwazasz ludzi za idiotow?

Moze najlepiej zabrac emerytom ich oszczednosci bo rodzina moze je zabrac :(
        Poracha.

Ta babcia bedzie miala emeryture z ZUSu plus oszczednosci.
        • henryk-sikora odpowiedź dla "thegreatmongo" 23.07.10, 11:34
          Jakie oszczędności będzie mieć skoro całe życie była pielegniarkąlub
          nauczycielką i ledwo wiązała koniec z końcem??? A z emerytury ZUS-
          owskiej nie przeżyje.
          • danuta-2 A skądże to wiesz nadęty farmazonie??? 23.07.10, 11:49
            Sądzisz po sobie? A może właśnie osczędzała przez całe zycie, aby na
            starość nie byc dla nikogo ciężarem?
            Nie potrafisz sobie kogoś takiego wyobrazić????
      • danuta-2 Wiedzacym lepiej od nas 23.07.10, 11:35
        co zrobimy z naszymi, cudem chyba jakimś odzyskanymi pieniędzmi,
        dziękujemy tym bardziej.
        A także tym, którzy obrażają naszą inteligencję i twierdzą, że sami
        sobie w życiu nie potrafimy poradzić.

Dziwnym trafem jesteśmy dla tej zlodziejskiej bandy DOSTATECZNIE
        INTELIGENTNI
        , aby co 4 lata wybierać ich na kolejne kadencje w
        Sejmie, Senacie, na lukratywne posady w wojewodztwach, powiatach,
        gminach i diabli wiedzą gdzie jeszcze. W tym przypadku nikt jakoś nie
        powie: "Jesteście zbyt głupi, aby decydowac o przyszłości tego kraju".
        Ale o tym, co zrobimy z naszymi pieniędzmi decydować nam nie wolno.

Oto logika socjalistów, których jedynym celem jest branie grubej forsy
        za przymusowe pośrednictwo w marszu do powszechnej szęśliwości i
        dobrobytu.
        • mapokl Re: Wiedzacym lepiej od nas 23.07.10, 12:18
          Dobrze, może jest pani inteligentną osobą, która racjonalnie rozdysponowuje
          swoje pieniądze, niech będzie. A co z wydarzeniami losowymi droga pani?
          Powiedzmy, że ktoś w pani rodzinie, dzieci, rodzice zachoruje na jakąś
          trudniejszą chorobę. Wieloletnia rehabilitacja i koszty idące w miliony złotych?
          Skąd weźmie pani pieniądze? Ano z tych zaoszczędzonych w OFE, i emerytury pani
          mieć nie będzie.

Druga sytuacja, zaciągnie pani kredyt pod założoną firmę. Firma upada pani jest
          obciążona kredytem. Woli pani wyjąć te kilkadziesiąt tysięcy z OFE niż sprzedać
          samochód lub mieszkanie.

Pani Córka idzie na prywatne studia, więc musi wypłacić pieniądze z OFE na jej
          edukacje, bo przecież ona ważniejsza.

Pani syn właśnie się ożenił i chce kupić mieszkanie. Pani z chęcią mu da/pożyczy
          pieniądze z tego OFE.

I w każdej sytuacji kończy pani bez pieniędzy z głodową emeryturą. Mam wierzyć,
          że będzie wtedy pani uważać, że zasłużyła sobie na nią? Bo sądzę, że będzie pani
          ŻĄDAĆ wypłaty minimalnych świadczeń bo w końcu pani MUSI za coś ŻYĆ.

Już nie chcę nawet wspominać, że może pani paść ofiarą profesjonalnego oszusta,
          który panią okradnie, bo przecież uważa pani, że jest na to zbyt inteligentna.

Ps. Tak droga pani uważam, że 90% społeczeństwo sugeruje się potrzebą chwili, a
          potrzeby długoterminowe odkłada na później, ponieważ problemy które aktualnie
          widzimy przed sobą wydają się nam bardziej palące. Należy zwrócić uwagę, że dla
          osób w wieku 20 - 30 lat emerytura jest czysto abstrakcyjna, więc uważają, że
          zdążą jeszcze na emeryturę nazbierać. Pomijam fakt, że na podstawie tegorocznych
          wyników matur z matematyki, ma wątpliwości czy wszyscy faktycznie mają zdolności
          by samodzielnie zarządzać swoimi finansami.
          • danuta-2 Pan też zalicza się do tych "lepiej wiedzących" 23.07.10, 12:26
            ode mnie? Czy może mierzy mnie Pan swoją miarką?
            Z Pańskich wywodów nie wynika nic racjonalnego. Nikt nie buduje przy
            domu bunkra tylko z tego powodu, że na Ziemię dziennie spada kilka
            tysięcy kilogramów meteorytów.
            • paulhandyman Re: Pan też zalicza się do tych "lepiej wiedzącyc 23.07.10, 13:04
              danuta-2 napisała:

> ode mnie? Czy może mierzy mnie Pan swoją miarką?
              > Z Pańskich wywodów nie wynika nic racjonalnego. Nikt nie buduje
              przy
              > domu bunkra tylko z tego powodu, że na Ziemię dziennie spada kilka
              > tysięcy kilogramów meteorytów.

he he, uśmiałem się, aż mi smark nosem poszedł !!! Cóż za argumenty
              Danka tu przytacza he he. Pani tej retoryki uczyla się samodzielnie
              czy w jakimś kole gospodyń wiejskich ? he he.

• danuta-2 Smarkaczom zawsze smarki wiszą u nosa 23.07.10, 13:22
                :-)
                • paulhandyman Re: Smarkaczom zawsze smarki wiszą u nosa 23.07.10, 13:52
                  danuta-2 napisała:
                  > :-)

Danka w pracy powinnas wykonywac obowiazki nalezace do ciebie a nie
                  pisac glupoty na forach !!!
                  • danuta-2 Re: Smarkaczom zawsze smarki wiszą u nosa 23.07.10, 14:38
                    Pawełku, ty się o mnie nie martw. Ja sobie radę dam. Patrzaj jeno, aby
                    sief się nie spostrzegli, że w pracy marnujesz czas na
                    wypisywanie bzdur po forach wszelakich. Bo z roboty wyrzucą i co?

Dzisiaj na fixingu o 16:20 sprzedam swoje pozycje długie na kontraktach
                    terminowych i zarobię tyle, że na oczy takiej forsy nie widziałeś.
                    Jam baba ostro poczynająca sobie na giełdzie warszawskiej od początku
                    jej istnienia. To było wtedy, kiedyś nawet jeszcze zygotą nie był, mój
                    ty zasmarkany smarkaczu :-) Ja się siefa nie boję. Samam sobie
                    siefową i księgową. A o takim kapitale początkowym, jaki zgromadziłam w
                    ZUSie, to mógłbyś tylko pomarzyć.
                    • paulhandyman Re: Smarkaczom zawsze smarki wiszą u nosa 23.07.10, 15:15
                      danuta-2 napisała:

> Pawełku, ty się o mnie nie martw. Ja sobie radę dam. Patrzaj jeno,
                      aby
                      > sief się nie spostrzegli, że w pracy marnujesz czas na
                      > wypisywanie bzdur po forach wszelakich. Bo z roboty wyrzucą i co?
                      >
                      > Dzisiaj na fixingu o 16:20 sprzedam swoje pozycje długie na
                      kontraktach
                      > terminowych i zarobię tyle, że na oczy takiej forsy nie widziałeś.
                      > Jam baba ostro poczynająca sobie na giełdzie warszawskiej od
                      początku
                      > jej istnienia. To było wtedy, kiedyś nawet jeszcze zygotą nie był,
                      mój
                      > ty zasmarkany smarkaczu :-) Ja się siefa nie boję. Samam
                      sobie
                      > siefową i księgową. A o takim kapitale początkowym, jaki
                      zgromadziłam w
                      > ZUSie, to mógłbyś tylko pomarzyć.

Jasneee !!! hehe - i wtedy zadzwonił ci budzik ..... i sen się
                      skończył i musiałaś zapie...ć na śmierdzący i zardzewiały PKS bo do
                      miasta, gdzie sprzątasz w markecie masz 60 km co zajmuje ci ok 3
                      godziny w jedną stronę :)

• danuta-2 Re: Smarkaczom zawsze smarki wiszą u nosa 23.07.10, 15:25
                        Zgłoś się kotusiu jutro zaraz po 8:00. Jeśli masz dostęp do notowań
                        ciągłych z co najmniej 5 ofertami kupna/sprzedazy, to zademonstruję Ci,
                        na co mnie stać na giełdzie.
                        • danuta-2 Re: Smarkaczom zawsze smarki wiszą u nosa 23.07.10, 15:33
                          Pomylilam się co nieco w ferworze dyskusyi. Musisz oczywiście
                          się zglosić w poniedziałek.
                        • paulhandyman Re: Smarkaczom zawsze smarki wiszą u nosa 23.07.10, 15:51
                          danuta-2 napisała:

> Zgłoś się kotusiu jutro zaraz po 8:00. Jeśli masz dostęp do notowań
                          > ciągłych z co najmniej 5 ofertami kupna/sprzedazy, to zademonstruję
                          Ci,
                          > na co mnie stać na giełdzie.

Czy to giełda ziemniaczano - buraczana spod Kelec ? Podaj rejestrację
                          swojego stara to może ktoś czytający wątki na forum podjedzie jutro o
                          8:00 rano do ciebie i w ramach reklamy zakupi worek ziemniaków lub
                          buraków
                          • danuta-2 Re: Smarkaczom zawsze smarki wiszą u nosa 23.07.10, 16:11
                            Widać jesteś stałym bywalcem prowincjonalnych giełd warzywno-owocowych.
                            W kieleckiem, jak wiadomo - piździ, stąd i te smarki pod Twoim
                            nosem.
                            Moja giełda nazywa się WGPW, a TKO na fixingu dla mojej serii
                            kontraktów terminowych wynosi obecnie 2473 pkt. To dobry kurs, więc
                            będę sprzedawać.
            • mapokl Re: Pan też zalicza się do tych "lepiej wiedzącyc 23.07.10, 13:40
              I ile tych meteorytów zniszczyło czyjeś domy, mieszkania czy kogoś zabiło? A ile
              rocznie ludzi jest zalewanych przez powodzie? To nie ta skala zjawiska, szansa
              na to, że będzie miała pani nie daj boże wypadek jest o wiele większa niż to że
              spadnie na panią meteoryt i panią zabiję.

Szkoda mi nawet odpowiadać na ten argument bo trudno odpowiadać na coś tak
              głupiego. Równie dobrze można argumentować, że nie należy kupować OC i AC dla
              pojazdów, bo przecież nikt nie nosi kasków cały czas w strachu, że im meteoryt z
              nieba na pusty łeb spadnie. Co ma piernik do wiatraka?

Powiem więcej, jeżeli coś jest pewne to to, że nikt z czasem się młodszy nie
              robi, a jeżeli nie zdarzy się jakiś wypadek lub ktoś nie jest chory to dożyje on
              tej emerytury. No chyba, że pani zakłada, że umrze przed 60-tką i nie ma dzieci,
              to wtedy zbieranie na emeryturę nie ma sensu.
              • danuta-2 Re: Pan też zalicza się do tych "lepiej wiedzącyc 23.07.10, 14:29
                Czepia się Pan mnie, a sam wypisuje bzdury. Ileż to na przykład rodzin
                dotkniętych jest chorobami, po których rehabilitacja trwa lata, a jej
                koszt idzie w miliony złotych (dobrze, że nie miliardy)?
                Ja tylko dostosowałam mój przykład do poziomu Pańskich.
                Cóż ma wspolnego bankructwo firmy ze sposobem wydawania pieniędzy
                zgromadzonych w OFE czy ZUSie? Czy to jakieś zjawisko powszechne?
                • henryk-sikora Re: Pan też zalicza się do tych "lepiej wiedzącyc 23.07.10, 15:50
                  co to za głupia i podła ździra kryje się pod tym pseudonimem "danuta-
                  2", spuścili w PiS-sie następną suke ze smyczy!!!
                  • paulhandyman Re: Pan też zalicza się do tych "lepiej wiedzącyc 23.07.10, 15:54
                    henryk-sikora napisał:

> co to za głupia i podła ździra kryje się pod tym pseudonimem "danuta-
                    > 2", spuścili w PiS-sie następną suke ze smyczy!!!

na mój nos drogi Henryku to transwestyta jakiś z bardzo wybujałą
                    wyobraźnią oraz manią niezrealizowanej wielkości !
                  • danuta-2 Re: Pan też zalicza się do tych "lepiej wiedzącyc 23.07.10, 15:58
                    Niech Pan zmieni repertuar Panie Heniu - prawy polaku i Bóg wie, kto
                    jeszcze. Nie zna Pan innych obelg? Pod "pseudonimem" danuta-2 kryje się
                    Danuta. Nikt inny :-)
                    Do PISowskiego socjalizmu równie mi daleko, jak do etatyzmu i
                    kompradorskiego kapitalizmu Platformy i innych różowych. Co prawda, w
                    żadnym kraju anglosaskim jak dotąd nie byłam, ale nie znaczy to
                    bynajmniej, że nie wiem, jak rozmawiać z takimi globetrotterami
                    jak Pan.
                    • paulhandyman Re: Pan też zalicza się do tych "lepiej wiedzącyc 23.07.10, 16:04
                      danuta-2 napisała:

> Niech Pan zmieni repertuar Panie Heniu - prawy polaku i Bóg wie,
                      kto
                      > jeszcze. Nie zna Pan innych obelg? Pod "pseudonimem" danuta-2 kryje
                      się
                      > Danuta. Nikt inny :-)
                      > Do PISowskiego socjalizmu równie mi daleko, jak do etatyzmu i
                      > kompradorskiego kapitalizmu Platformy i innych różowych. Co prawda,
                      w
                      > żadnym kraju anglosaskim jak dotąd nie byłam, ale nie znaczy
                      to
                      > bynajmniej, że nie wiem, jak rozmawiać z takimi
                      globetrotterami
                      > jak Pan.

Dobrze...., już starczy na dzis tej PIS-iej propagandy i innych bajek
                      o giełdach buraczanych. Każdy cię tu ignoruje i bierze za oszołoma
                      !!! 3m się !
                      • danuta-2 Re: Pan też zalicza się do tych "lepiej wiedzącyc 23.07.10, 16:16
                        Daleko Ci do zmądrzenia Pawełku. Pewnie też iHeniu, i
                        prawypolaku
                        , i diabli wiedżą kto. To Ciebie tutaj rozszyfrowano bez
                        trudu. Wiesz, co Cię zdradza w kazdym przypadku? Prostactwo bijące z
                        Twoich wypowiedzi.
                        • henryk-sikora Re: Pan też zalicza się do tych "lepiej wiedzącyc 23.07.10, 16:20
                          Czego się przyczepiasz głupia suko, napisałem Ci już kilka godzin
                          temu, abys sięm odpier..doliła!!!!!!
                          • danuta-2 Re: Pan też zalicza się do tych "lepiej wiedzącyc 23.07.10, 16:32
                            Powycierałeś podłogę w kiblu, Heniusiu? A może tym razem zrobiłeś
                            siusiu po naszemu, to jest po babsku? Na siedząco?? Wtedy bebech mniej
                            przeszkadza :-)
                        • paulhandyman Re: Pan też zalicza się do tych "lepiej wiedzącyc 23.07.10, 16:34
                          danuta-2 napisała:

> Daleko Ci do zmądrzenia Pawełku. Pewnie też iHeniu, i

> prawypolaku
                          , i diabli wiedżą kto. To Ciebie tutaj rozszyfrowano
                          bez
                          > trudu. Wiesz, co Cię zdradza w kazdym przypadku? Prostactwo bijące
                          z
                          > Twoich wypowiedzi.

Henryk powiedział ci parę postów wcześniej odpie...się i ja także
                          dołożę się do tego życzenia !
    • stek22 Re: Chaos w emeryturach 23.07.10, 11:23
      Pan Jeremi nie zajmie się lepiej wyjaśnianiem dlaczego coraz więcej wypłat dla
      pracowników nie jest wypłacanych na czas. To jest temat dla niego.
    • mapokl A ja chcę zostać w OFE 23.07.10, 11:59
      a chciałbym wypisać się z ZUS-u. W OFE to przynajmniej wiem kogo okradam, a w
      ZUS-ie to nie wiadomo nawet czy mogę pieniądze w ogóle jeszcze tam są.
    • stangor Chaos w emeryturach 23.07.10, 13:50
      Należy zlikwidować całkowicie ZUS. Majątek ZUS-u sprzedać. Wraz z kosztami
      utrzymania będzie to bardzo pokaźna kwota. W centrali ZUS-u w Warszawie
      utworzyć bazę danych z numerami ubezpieczeniowymi każdego Polaka. Tam winny
      być przelewane kwoty podatku i reszty składek z niezbędnymi informacjami z
      zakładów pracy. Po zakończeniu roku każdy winien otrzymać informację ostanie
      konta i przelanych składkach aby można było porównać z informacją z zakładu
      pracy.System ten istnieje w Anglii. Nie ma tam pałaców typu ZUS. Wszelkie
      dokumenty wysyła się pocztą lub przez internet. W biurze tzw Home Office na 60
      tys miasto pracują 4 osoby i nigdy nie było tam kolejki.Czy nasi spece od
      tworzenia ustaw nie mają rozeznania o systemach ubezpieczeń w innych krajach.
      Chyba że obawiają się że zabraknie intratnych stołków dla ich kolesiów i
      pociotków.
      Po drugie aby coś zmienić w tym kraju wpierw należy zmienić system.
      Przy każdej próbie zmiany czegokolwiek zawsze znajdą się przeciwnicy.
      Trzeba wziąć przykład z Margaret Thatcher.Skończyć z kłótniami i wreszcie
      stworzyć prawo jednakowe dla wszystkich. Może znalazłby się ktoś kto ukróci
      pyskówki ignorantów politycznych.
      Po trzecie skończyć z kominami płacowymi w budżetówce i firmach
      monopolistycznych opłacanych opłacanych przez odbiorców (energetyka,
      wodociągi,TVP itp).
      Stangor
    • stangor Chaos w emeryturach 23.07.10, 13:53
      Dlaczego w Polsce emeryt może pobierać drugie świadczenie - rentę.
      Jeśli lekarz w czasie badań okresowych stwierdza zdolność pracownika do
      dalszej pracy
      i mógł on pracować do wieku emerytalnego tzn. był zdrowy. Dlaczego więc
      otrzymał rentę po przejściu na emeryturę. Są to niejednokrotnie renty
      problematyczne o czym pisała już nieraz prasa.
      Jeśli utracił zdolność do pracy winien otrzymać rentę a nie emeryturę. Za
      utraconą zdolność
      do pracy powinien dostać odszkodowanie.
      Składka rentowa winna być wykorzystywana tylko i wyłącznie na wypłaty
      świadczenia w
      przypadku utraty zdolności do pracy. Przez 40 lat płaciłem składkę rentową w
      poczuciu tzw solidarności społecznej
      dla osób niezdolnych do pracy. Dziś krew się we mnie burzy gdy słyszę od
      znajomych że biorą dwa świadczenia
      w tym rentę w wysokości 60% mojej emerytury i waloryzowaną z mojego podatku
      (dotacje budżetu do ZUS).
      Wypłata podwójnych świadczeń powoduje wypłatę mniejszych rent. To jest
      okradanie rencistów pod płaszczykiem prawa.Moim zdaniem obecne przepisy należy
      szybko zweryfikować.
    • stangor Chaos w emeryturach 23.07.10, 13:59
      Żeby coś zmienić w tym kraju zmienić należy zacząć od ustroju.W obecnej
      sytuacji zawsze znajdą się jakieś grupy nacisku które zniweczą nawet najlepsze
      rozwiązanie.
      Po drugie żadne ugrupowanie nie odważy się na radykalne reformy gdyż w
      następnych wyborach jest pod kreską.
      Po trzecie z mentalnością większości Polaków (swary, kłótnie, obrażanie się,
      zawiść,pranie starych brudów miast propozycji konkretnych rozwiązań)dojdziemy
      do niewydolności finansowej i bankructwa. Może wtedy ktoś nas kupi i wykopie
      te hieny polityczne
      i ich kolesiów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka