Dodaj do ulubionych

Cyganie do obozu

• dd1987 sonda odnośnie problemu przestepczosci romskiej 09.09.10, 11:30
      [sonda=Czy jesteś za wysyłaniem przestepców romskich do przymusowych obozów pracy celem odpracowania szkód i przestępstw jakie popełnili?]
      [*]Tak oczywiście to świetny pomysł aby nauczyć ich szacunku do pracy i porządku
      [*]Nie lepsza jest deportacja jak robią Francuzi
      [*]Nie ponieważ to nie ich wina a kraju ze nie daje im mozliwosci godnie zyc
      [*]Nie mam zdania
      [/sonda]Francja, Włochy, Węgry, Czechy, Słowacja, Bułgaria.itd wszędzie ten sam problem kiedy w końcu w Polsce pojawi się ktos kto zrobi z nimi porządek a nie ciągle kłótnie kto zasłużył się bardziej 30 lat temu. Jak sie ktos taki pojawi od razu ma mój głosy i przy najmniej 50% społeczeństwa co widać po forum. Czy jesteś za wysyłaniem przestepców romskich do przymusowych obozów pracy celem odpracowania szkód i przestępstw jakie popełnili?
    • kruk51 Cyganie do obozu 09.09.10, 11:35
      Czy nam, się to podoba, czy nie, problem cyganów dorósł do takich rozmiarów, że cała Europa ma
      i będzie mieć problem ! Aby żyć w Europie i jakoś sobie radzić koniecznie trzeba mieć zawód, wykształcenie, pracę a przede wszystkim chęć do pracy ! Niestety Cyganie uważają, że ich to nie dotyczy ! Trudnią się wszystkim tym co podpada pod kodeks karny. Ale co ? O dziwo ! Nikt ich nie karze ! Zwichrowane prawo unijne nakazuje chronić Cyganów. Teraz to się mści ! Państwo Polskie zgodnie z nakazami Unii Europejskiej wypłacą Cyganom zasiłki. Co prawda nie wysokie ale przeżyć można. Sami my Polacy nie mamy większych. Tajemnicą Państwo Polskiego. Rządu jest na jaką kwotę władze nas pędzlują na rzecz Cyganów. Czy wcześniej czy później dowiemy się. A konflikty będą narastać. Władze będą mieć co raz większy problem. Niepokoje społeczne. W Europie jest coraz mniej miejsca dla darmozjadów. Przeto nie dziwmy się iż problemy narastają !
      • ola Ci okropni nietolerancyjni Słowacy! 09.09.10, 11:52

Tak się drutem kolczastym grodzić.
        Wstyd!
        www.youtube.com/watch?v=5wzRYCEUhQY&NR=1
    • sharn1 Spotkanie w górach 09.09.10, 11:45
      W lato maszerowałem sobie przez Wysokie Tatry na Słowacji i nagle na ścieżce wyrasta jakiś mały gipsik. I od razu wali tekstem "daj 5 EUR albo powiem wszystkim, że mnie zaczepiałeś i cię połamią w wiosce".

Słabo?

Wziąłem gnoja z ucho i podprowadziłem do tej wioski, ale dostałem oczywiście tylko opier... że się czepiam dzieciaka.
    • adelix82 Nie dziwię się, ale... 09.09.10, 11:48
      Nie dziwię się próbom rozwiązania problemów mniejszości romskiej, szczególnie gdy dochodzi do patologii w tej społeczności. Sam mieszkam w miasteczku, gdzie największą grupą żebraków są miejscowi Romowie. Nie dopuszczają się jednak przestępstw. Od bywają czasem namolni.
      Nie wiem tylko czy tworzenie obozów to dobry pomysł. Takie obozy niechybnie musiałby by się rozrastać gdyż Romom jest obcy problem niżu demograficznego. Co wówczas? Tylko patrzeć aż politycy podniosą postulat sterylizacji mniejszości. Inna sprawa, że tak jawne wykluczenie nie będzie wpływać pozytywnie na asymilację. To może wywołać tylko i wyłącznie jeszcze większą wrogość po każdej ze stron.
    • w.i.l Dotyczy to Romów, bo prawdziwych Cyganów już 09.09.10, 12:06
      nie ma.
      Są tylko "Romowie".
    • antykagan0 Cyganie do obozu 09.09.10, 12:23
      Mam nadzieję, ze problem jest już na tyle poważny, że i UE przestanie chować głowę w piasek. Trzeba tutaj regulacji na poziomie europejskim, żeby zrobić porządek z tą pasożytniczą swołoczą i to raz na zawsze.
      • szarak1 Re: Cyganie do obozu 09.09.10, 12:48
        Określenie Cyganie nie jest rasistowskie panie redaktorze.Wystarczy zapytać przeciętnego cygana .
        Mieszkałem kiedyś w dzielnicy z cyganami . Byli częściowo zasymilowani Ich mieszaknia nie odbiegały zbytnio od naszych . Ale to co się dzieje np . na Słowacji.. Tam Sterylizacja i obozy to jedyne rozwiązanie.
    • ciotka-ltd Jakbym Ustawy Norymbergskie czytala 09.09.10, 12:23
      Czy wam, ludzie, nie wstyd, czy jestescie az takimi ignorantami w zakresie historii europejskiej?
      Czy jestescie swiadomi faktu, ze wiekszosc z was powtarza niemalze slowo za slowem wszystko to, co Nazisci mowili o Cyganach i przytaczacie dokladnie Nazstowskie pomyslu 'rozwiazania kwestii Cyganow i Sinti'?
      A Janek-z-Janek proponuje dokladnie to, co realizowaly ostatnie komunistyczne rzady w Czechoslowacji - sterylizacje Cyganek (a to przeciez zbrodnia wobec ludzkosci - kobiet nie zmuszano, ale sterylizowano je przy okzji jakichkolwiek zabiegow ginekologicznych, bez ich zgody i wiedzy).
      Mnie sie juz nawet odezwac tu nie chce, bo nie zwyklam przystawac z durniami i naziolami. Powiem tylko jedno - wstydzci sie! I poczytajcie wypowiedzi na tenze temat na forach brytyjskich - zobaczycie, czym tak naprawde rozni sie prymityw z Europy Wschodniej od przedstawiciela klasy sredniej Zachodu. Coz, jestescie holota - przykro mi.
      • ola Re: Jakbym Ustawy Norymbergskie czytala 09.09.10, 12:32
        To co proponujesz, ciotko?
        Konkretnie - proszę o rozwiązania humanitarne, z poszanowaniem romskiej kultury, ale skuteczne. Jak byś ty zmusiła Romów do edukacji dzieci, uczciwej pracy, przestrzegania zasad higieny i poszanowanie zasad współżycia społecznego?
        • ciotka-ltd Spytaj sie Brytyjczykow 09.09.10, 13:07
          Oni jakos nie maja klopotow z Polska Roma czy Cyganami slowackimi (maja natomiast pewien problem z wlasnymi nomadami - Travellers)- mieszkaja i zyja jak ludzie, a dzieciaki - choc w szkole anglojezycznej - naleza do dobrych uczniow.
          I w Polsce to samo - nawet Bergitka Roma, Cyganie gorscy, maja w Polsce wyzsze srednie wyksztalcenie, nizli ich sasiedzi-Polacy. I to znacznie:)
          Glowna przyczyna klopotow z Cyganami jest...wrogosc nie-cyganskiego otoczenia. I to juz dobrze sprawdzone: przez znanych kryminologow Zachodu. I w tym nawet jednego...Cygana wegierskiego.
          • scibor3 Re: Spytaj sie Brytyjczykow 09.09.10, 14:38
            Jeżeli taką samą prawdą jest to co napisałaś o cyganach z UK jak to co napisałaś o polskich cyganach, to zacytuję ci "Misia". Słowa prawdy nigdy nie powiedziałaś.
      • panidemonka Re: Jakbym Ustawy Norymbergskie czytala 09.09.10, 12:51
        No cóż ciotko, zintegruj się z nie-hołotą. Zapracuj sobie na zaufanie Romów i zamieszkaj z nimi. Przyjmij ich zwyczaje, nie posyłaj dzieci do szkoły, a córkę po pierwszej miesiączce "wydaj za mąż" Nie musisz się bać postępowania w sprawie pedofilii-to będzie w zgodzie z obyczajami romskimi i będzie stanowić twoje święte prawo.
        Tylko uprzedzam, że może być trudno, bo jako nie Romka jesteś dla Romów nie-człowiekiem.
        Jak już zostaniesz członkinią społeczności romskiej, to tłumacz sama Cyganom to, co od wieków mają w tyle.
        Powodzenia.
        • ciotka-ltd O mnie nie musisz sie martwic:) 09.09.10, 13:09
          Szczesliwie juz od pond 15 lat w polskim grajdolku nie mieszkam, a i z Polakami tez sie rzadko zadaje - z polska holota jedynie w Internecie.
          • bosman_plama Re: O mnie nie musisz sie martwic:) 09.09.10, 13:24
            ciotka-ltd napisała:

> Szczesliwie juz od pond 15 lat w polskim grajdolku nie mieszkam, a i z Polakami
            > tez sie rzadko zadaje - z polska holota jedynie w Internecie.

To rzeczywiście oświecona i tolerancyjna wypowiedź. I jakże kulturalna.
            Aż mi głupio po czymś takim napisać, że także jestem zaniepokojony większością wpisów tutaj. I też dlatego, że kojarzą mi się z hasłami tych, którzy i w Polakach upatrywali podludzi, albo - jak ciotka - hołoty. I choćby dlatego powinniśmy uważać z szafowaniem takimi hasłami. Jeśli ktoś, na przykład zmęczony cygańskim sąsiedztwem, nie poczuje zahamowania z innego powodu.
            Oczywiście obozy i wysiedlanie nie stanowią rozwiązania. Do jakiego radykalizmu musielibyśmy się posunąć, by okazały się skuteczne? Czy naprawdę rozwiązalibyśmy w ten sposób problem, czy tylko odsunęlibyśmy sprzed oczu na jakiś czas? Ile by to kosztowało? A to wszystko usuwając kwestie moralne i etyczne takiego postępowania.
            Spotkałem różnych Cyganów, bo oni są różni. Trudni do zasymilowania, to prawda. Ale generalizowanie to błąd.
            Dlaczego wydaje mi się, że państwo nie egzekwuje prawa konsekwentnie i zdecydowanie? Zwyczajnym rodzinom odbiera się prawa rodzicielskie, gdy nie spełniają podstawowych wymagań, jakie stawia im państwo. W przypadku Cyganów tak się nie dzieje. Toleruje się też zachowania aspołeczne, przestępstwa - jak porywanie nieletnich dziewczyn, także rasistowską segregację (Cyganki praktycznie nie mogą wychodzić za nie- Cyganów) oraz dominację prawa zwyczajowego nad państwowym. Zamiast zamykać Cyganów w obozach, czy wywozić ich należałoby traktować ich dokładnie tak, jak wszystkich innych obywateli. Byłoby to trudne i kosztowne? Zapewne. Ale uczciwe i z szansą, na to, że co rozsądniejsi zaczną myśleć nad kompromisem z państwem - zachowaniem obyczajów w granicach prawa. Mniej rozsądni pewnie sami woleli by wyjechać.
            • ciotka-ltd Panstwo to ty, bosmanie. 09.09.10, 13:33
              Celowo podaje tu przyklad Wlk. Brytanii - tu nie ma zadnych problemow z odebraniem rodzicom zaniedbywanych dzieci, w tym i romskich (abstrahuje od faktu zaniedbywania obowiazkow przez niektorych urzednikow i pozniejszych tragedii, bo mowa o prawie). Nb. zaledwi 2-3 tygodnie temu to rozwiazanie zastosowano wobec zebrzaczych Rumuniakow - odebrano dzieci i przekazano rodzinom zastepczym, a policja brytyjska (we wspolpracy zreszta z rumunska) zgarnela caly gang handlarzy dzieci i tych, co wykorzystywali je do zebraczego procederu.
              Zadnych 'specjalnych przepisow przeciwko Cyganom' nie potrzebowano - wystarczylo prawo krajowe, paragraf o przestepczosci zorganizowanej...
              • bosman_plama Re: Panstwo to ty, bosmanie. 09.09.10, 13:43
                No i tu się zgadzamy - tak napisałem wcześniej - zamiast szaleć z obozami powinno się konsekwentnie stosować wobec Cyganów prawo, jak wobec wszystkich obywateli. Tylko - do tego potrzebne jest silne państwo i silni politycy. Francji i Włochom brakuje widać silnych (tj. nie sięgających po populizm, byle tylko utrzymać się na stanowisku) polityków. Polsce, Słowacji i Węgrom - silnego państwa.
      • boykotka Opamiętaj się kobieto !!! 09.09.10, 13:02
        Banda nierobów i złodziei żyje z naszych podatków lub z tego co nam ukradną. A jak ktoś im zwróci słuszną uwagę by się wzięli do uczciwej roboty zamiast kraść lub płodzić kolejne dzieci, to ty to do nazizmu porównujesz ??? Masz przyjemność i środki - proponuję byś zaprosiła sobie przynajmniej jedną rodzinę pod swój dach. Ciekawe ile wytrzymasz.
        • panidemonka Re: Opamiętaj się kobieto !!! 09.09.10, 13:06
          boykotka napisała:

> Banda nierobów i złodziei żyje z naszych podatków lub z tego co nam ukradną. A
          > jak ktoś im zwróci słuszną uwagę by się wzięli do uczciwej roboty zamiast kraść
          > lub płodzić kolejne dzieci, to ty to do nazizmu porównujesz ??? Masz przyjemno
          > ść i środki - proponuję byś zaprosiła sobie przynajmniej jedną rodzinę pod swój
          > dach. Ciekawe ile wytrzymasz.

Nie musi nawet brać ich pod swój dach. Wystarczy, że wynajmie mieszkanie w budynku zamieszkanym w większości przez Cyganów.
          Przejdzie jej chęć na bycie" Matką Teresą".
          • ciotka-ltd A po co mam wynajmowac, skoro mam swoj dom? 09.09.10, 13:18
            I to, szczesliwie, daleko od Polski. Cyganow w sasiedztwie nie mam, bo mieszkaja glownie w domach socjalnych, w biedniejszych dzielnicach, ale majac stale kontakty z miejcowymi wladzami (i gminnymi, i policja - wspolpracuje z prezna charity, a poza tym me badania spoleczne na lokalnym uniwersytecie) wiem ponad wszelka watpliwosc, ze sasiedzi sie na nich nie skarza. Administracja gminna (ktora tu regulanie wizytuje wynajete posesje) tez pretensji nie ma.
            I jedynym 'kryminalem' o jakim slyszalam, byla kradziez przez 10-letniego polskiego Cyganiaka dostepu do Internetu via ruter sasiada:)
          • bosman_plama Re: Opamiętaj się kobieto !!! 09.09.10, 13:50
            panidemonka napisała:

> Nie musi nawet brać ich pod swój dach. Wystarczy, że wynajmie mieszkanie w budy
            > nku zamieszkanym w większości przez Cyganów.
            > Przejdzie jej chęć na bycie" Matką Teresą".

A może spojrzeć na to inaczej? Zamiast szukać rozpaczliwych (a do tego kosztownych i nieskutecznych) sposobów spróbować opanować emocje i poszukać sposobów skutecznych? "ciotka" pojechała z "polską hołotą", ale ma rację, że głosy typu: "sterylizajca", "obozy", "wysiedlanie" brzmią delikatnie rzecz ujmując niepokojąco.
            Nie trzeba być "matką teresą", żeby oczekiwać od państwa sensownych, nie godzących w godność ludzką, rozwiązań.
            • boykotka Re: Opamiętaj się kobieto !!! 09.09.10, 14:11
              Wybacz, obozy to oni sobie sami fundują, nie współpracując z państwem na terenie którego przebywają. I o ile się orientuję to w Polsce od lat wiele robi się w sprawie integracji Cyganów. Cóż z tego, skoro oni mentalnie są złodziejami i nierobami ??? Może, oprócz swoich górnolotnych wywodów wskażesz jakieś praktyczne rozwiązania, które zmuszą Cyganów do podjęcia pracy i utrzymania spłodzonych przez siebie dzieci. Zapewniam cię, że wtedy nikomu nie przyjdzie do głowy pisać o sterylizacji lub o obozach
              • bosman_plama Re: Opamiętaj się kobieto !!! 09.09.10, 14:41
                boykotka napisała:

I o ile się orientuję to w Polsce od lat wiele robi się w
                > sprawie integracji Cyganów. Cóż z tego, skoro oni mentalnie są złodziejami i n
                > ierobami ??? Może, oprócz swoich górnolotnych wywodów wskażesz jakieś praktyczn
                > e rozwiązania, które zmuszą Cyganów do podjęcia pracy i utrzymania spłodzonych
                > przez siebie dzieci.

Nie wiem gdzie znalazłaś 'górnolotność" w postulacie stosowania takiego samego prawa do wszystkich obywateli państwa. To raczej podstawowe założenie. I właśnie dowolne działania na rzecz integracji nie zdają się na wiele właśnie dlatego, że owej równości wobec prawa nie ma. Jeżeli Cyganie (i Polacy menele swoją drogą też) widzą, że mogą być bezkarni to niby czemu mają się integrować - co oznacza często potępienie grupy, w śród której się wychowywali, potępienie przez rodzinę itd. Kłopot Polski a pewnie i sporej części UE polega na tym, że rozmaici zapaleńcy robią wprawdzie sporo dobrej roboty na rzecz owej integracji, ale państwa budzą się tylko od wielkiego halo i natychmiast sięgają po akcje wielkiego kalibru. A tu potrzebna jest mniej widowiskowa, ale konsekwentna praca. Na początek - owa równość wobec prawa. Jeżeli Cyganie łamią prawo, nie ma co przymykać oczu na "lokalny koloryt", albo stosować taryfę ulgową ze względu na fakt, że to mniejszość.
                Ale nie ma też co ich prześladować. Po prostu traktować tak, jak traktowałoby się przeciętnego Kowalskiego. I wtedy, gdy demolują mieszkanie, współżyją z nieletnimi i porywają kobiety i dzieci i wtedy, gdy szukają pracy.
        • ciotka-ltd To ty, ksenofobko, najpierw Cyganow poznaj 09.09.10, 13:11
          Sama nie zapraszalam Cyganow, ale bylam przez nich zapraszana. I malo, ze mi niczego nie ukradli, ale jeszcze obdarowywali na pozegnanie. Cygan jak Ukrainiec - placi w dwojnastob za dobro, ale dziesieciokrotnie za kazda krzywde.
          • boykotka A mnie poznałaś ?? 09.09.10, 13:19
            Pochodzę z Radomia, w którym mieszka największe skupisko Cyganów w Polsce. I swoje zobaczyłam.
            Zdania nie zmienię dopóki te pasożyty będą cię obdarowywać na mój koszt.
            • guru133 W moim mieście też żyje wielu Romów. Mają tu 09.09.10, 14:02
              swój Ośrodek Kultury i coraz bardziej asymilują się ze społeczeństwem. Może dlatego że ludzie o twoich poglądach stanowia u nas mniejszość. W każdym razie według mnie Romowie bez prównania mniejszymi pasożytami niż większość tych niby Polaków paradujących w sutannach i koloratkach oraz tych niby patriotów robiących gnój pod krzyżem na Krakowskim Przedmieściu.
              • boykotka A nie przyszło ci do głowy 09.09.10, 14:17
                że Polaków, Słowaków, Rumunów lub Węgrów zwyczajnie nie stać na łożenie na Cyganów ??
                Założę się, że mieszkasz w państwie, które po wojnie nie należało do bloku komunistycznego.
          • bosman_plama Re: To ty, ksenofobko, najpierw Cyganow poznaj 09.09.10, 13:53
            ciotka-ltd napisała:

> Sama nie zapraszalam Cyganow, ale bylam przez nich zapraszana. I malo, ze mi ni
            > czego nie ukradli, ale jeszcze obdarowywali na pozegnanie. Cygan jak Ukrainiec
            > - placi w dwojnastob za dobro, ale dziesieciokrotnie za kazda krzywde.

Też gościłem u Cyganów, ale to trochę inna sytuacja. To nie ci unikający pracy, pozostający na bakier z prawem zapraszają Ciebie, czy mnie do domu. Nikt przy zdrowych zmysłach nie domaga się wyciągania sankcji wobec takich ludzi.
      • karoryfel [...] 09.09.10, 13:19
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • popisuarka Cyganie do obozu 09.09.10, 12:37
      I maja racje, niestety. Ostanio cyganka mnie wrecz napadla w samym centrum Warszawy, vis a vis Palacu Namiestnikowskiego (tego z nielegalnym krzyzem). Cyganie sa pasozytami i nierobami, wrecz bezczelnymi zlodziejami, wiec nie ma dla nich miejsca ani w Polsce, ani tez na Wegrzech!
    • fiodor44 Cyganie do obozu 09.09.10, 12:40
      Z Cyganami mam mieszane doświadczenia. W Polsce zawsze były złe, bo do nas przyjeżdżają tylko na żebry praktycznie. W Warszawie jest ich dużo mniej niż w latach 90., ale nadal zdarzają się w tramwajach - grają jakąś kakofonię na akordeonie i chcą za to pieniędzy. Albo raz widziałem jak taka rodzinka (kobieta i cztery gnojki po ok. 7 lat) wlazły do KFC, najpierw sobie nalali pepsi do słoików z tych KFCowych dolewajek, a potem łazili od stolika do stolika, baba robiła zabiedzoną minę, wyciągała łapę i powtarzała smutno "dajte pane...", a w tym czasie dzieci darły mordy i pluły w jedzenie ludziom, którzy przed chwilą kazali matce iść w cholerę. W końcu wyszło dwóch kierowników i towarzystwo wyleciało na kopach. Ale (delikatnie mówiąc) niesmak pozostał. Wniosek? Tej nacji (przynajmniej jej części żebrającej) nie da się uratować, bo kolejne pokolenia są hodowane w tych samych "wartościach". Nie ma opcji, by się nagle zmienili.

Z kolei dobrych 4-5 razy mieszkałem u Cyganów (różnych) w Tatrach słowackich, za każdym razem było ok, nawet mili byli, dało się pogadać. Może dlatego, że płaciłem. Z drugiej strony widać było,że są bezrobotni, zwykle cała rodzina siedziała cały dzień przed TV albo włóczyła się po ulicach wioski, do tego zwykle po kilka małych dzieci na dom. Chyba rozmnażanie to ich rozrywka.

Jeśli chodzi o Węgry, to było różnie. Jeszcze kilka lat temu nie dało się przejść przez dworzec Keleti nie będąc co najmniej kilka razy nagabniętym o pieniądze, zwykle przez baby z dzieciorami na ręku (cóż, tych mają pod dostatkiem, i nie wiem, kogo to jeszcze wzrusza). Ale w te wakacje już się z tym nie spotkałem. Zniknęli również z turystyczno-reprezentacyjnych ulic w centrum Budapesztu. Podejrzewam, że to wynik jakiejś akcji policji - może tyle ich nękali, że przestali się w tych miejscach nawet pojawiać, bo byli spisywani za samą twarz, a jak się burzyli, to do aresztu. Ale tak naprawdę to nie wiem. W każdym razie czułem się tam dużo bezpieczniej niż kiedyś. Z drugiej strony parę razy musiałem szybko zapytać np., skąd odjeżdża tramwaj dokądś tam, bo się spieszyłem, a w tym przejściu podziemnym widziałem więcej Cyganów niż Węgrów, zapytałem więc grupkę Cyganów (jakiś stragan mieli), dokładnie wytłumaczyli, nawet powiedzieli, gdzie się warto przesiąść itd., całkiem miło. W tramwaju naszło mnie, że może tak odwrócili moją uwagę, a jeden z nich obrobił mi kieszenie, ale sprawdziłem i miałem wszystko.

To teraz parę uwag - to, co opisano w artykule, trzeba widzieć w kontekście realiów węgierskich. A realia są takie, że Węgrzy są, niestety, narodem jeszcze 2-3 razy bardziej nacjonalistycznym niż my, co się bierze, podobnie jak u nas, z różnych kompleksów, chociażby z powodu utraty 70% powierzchni państwa po I Wojnie Światowej, a także swojej odrębności, małego i niepodobnego do niczego języka, wieków pod zaborami itp. Różne prawicowe organizacje są więc dużo bardziej rozpowszechnione niż u nas. O ile młodzież wszechpolska to stosunkowo mała grupka, o tyle na Węgrzech dużo większy odsetek osób należy do podobnych organizacji. A Cyganie to dla nich tylko dalsza woda na młyn. Niestety często słusznie, bo choćbyśmy nie wiem jak poprawni politycznie byli, nie da się ukryć, że mnóstwo z nich kradnie, oszukuje i żebrze mimo że mogliby pracować. Cygańskie dzieci to często największe łobuzy w danej klasie, w dodatku często bezkarni, bo zaraz padają oskarżenia o dyskryminację. Ale jest też grupa, która nie chce żyć w takim g***ie, studiują, pracują, ale niestety są dyskryminowani na uczelniach i przez pracodawców, zbierając w ten sposób ciosy za aspołeczność swoich ziomków.

Wszelkie teksty o wysyłaniu do obozów czy przesiedleniach to oczywiście zwyczajne prawicowe bredzenie. Niestety są idioci, którzy nie odrobili lekcji z historii, i nie możemy dopuścić, żeby przez takich dupków się powtórzyła - nawet w wersji bez komór gazowych i krematoriów. Przy całym sk****stwie dużej części tej nacji, to nadal są ludzie, i odbierając im miano ludzi, sami przestajemy nimi być.

A co robić? Nie wiem.

Tyle.
    • zonzonel Cyganie do obozu 09.09.10, 12:41
      Mieszkałem obok Cyganów (uwaga: 25 lat!) i nie mogę powiedzieć że pałam do nich sympatią - nie należeli do najłatwiejszych sąsiadów.
      Ale ten pomysł z obozami to początek (kolejnego) końca dla cywilizacji europejskiej.
      Ja cywilizację europejską lubię, bo w niej mieszkam.
      Każdy kto chce tę cywilizację zburzyć jest moim osobistym, śmiertelnym wrogiem, jako człowiek, nie jako Węgier, Francuz czy Polak.
      Cywilizacje burzy się nie żebrząc czy kradnąc torebki, ale forując paranoiczne pomysły (masowe deportacje, zamykanie granic, gromadzenie ludności w gettach wg. narodowości). Problemy tworzone przez Cyganów są niczym w porównaniu z katastrofami spowodowanymi przez nieodpowiedzialnych polityków (to chyba już wiemy, zwłaszcza w Polsce).
    • art.usa Azylanci w obozach 09.09.10, 12:42
      Co robią Amerykanie z Kubanczykami?.
      Co robią Włosi z Azylantami?.

Jak mocno sa w Polsce kochani Czeczeni?.

Kto juz kocha Cyganów,

i tak dalej i tak dalej
    • w.i.l W Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej się nie 09.09.10, 12:46
      opieprzano z Cyganami.
      Skierowano ich do roboty w Nowej Hucie.
      Nie tolerowano życia w slumsach i włoczęgostwa.
      Każdy musiał pracować.
      Załatwiała to Milicja Obywatelska.

A po paru latach Rodowicz śpiewała:

Dziś prawdziwych cyganów już nie ma
      Bo czy warto po świecie się tłuc
      Pełna miska i radio Poemat
      Zamiast płaczu co zrywał się z płuc
      Pełna miska i radio Poemat
      Zamiast płaczzu co zrywał się z płuc
      Dawne życie poszło w dal
      Dziś na zimę ciepły szal
      Tylko koni, tylko koni, tylko koni, tylko koni żal
      Dawne życie poszło w dal
      Dziś pierogi dzisiaj bal
      Tylko koni, tylko koni, tylko koni, tylko koni, tylko koni żal
      Dziś prawdziwych cyganów już nie ma
      Nawet szczęście niewiele nam da
      Pojaśniało nam to życie jak scena
      Tylko kot w butach przechadza się jak ptak
      Pojaśniało nam to życie jak scena
      Tylko kot w butach przechadza się jak ptak
      Dawne życie poszło w dal
      Dziś na zimę ciepły szal
      Dawne życie poszło w dal
      Dziś pierogi dzisiaj bal
      Naj naj naj......................
    • freelancer_1 Chcecie mieszkać z cyganami? 09.09.10, 12:49
      W jednym mieście, na jednym osiedlu? Nie sądzę. Jak ktoś ma wątpliwości polecam odwiedziny na Słowacji - to są getta brudasów i złodziei, skąd wszyscy Słowacy wieją jak najdalej.
    • serwolatka5 Cyganie do obozu 09.09.10, 12:58
      jestem za takimi obozami w Polsce- badziewie powinno wiedzieć gdzie jego miejsce.
    • tades1 Re: Cyganie do obozu 09.09.10, 13:03
      absolutnie masz rację . Węgrzy i nie tylko , mają problem . Zwiedzając zamki na Słowacji zajechałem do pięknego miasteczka w którym chcieliśmy przenocować ( nazwy nie pamiętam , Lubocza ???) . Ale gdy opadli nas po wyjściu z samochodu cyganie to zrezygnowaliśmy , pojechaliśmy dalej . Masakra .
      • ola Re: Cyganie do obozu 09.09.10, 13:11

Miasto nazywa się Lewocza.
        XVI-wieczne załozenie miejskie, arcydzieło naszej kultury porównywanle z toskańskimi miastami. Z tego maista pochodził Mistrz PAweł - rzeźbiarz gotycki, któremu Wit Stwosz mógłby czyścić dłuta.
        Próbowałam tam prowadzić badania inwentaryzacyjne na studiach.
        Paręnaście lat temu opanowane przez Romów - zdemolowane komlpetnie. XVI, XVII-wieczne kamienice z powybijanymi szybami, w nadpalonych ogniskach polichromowane belki stropowe z wyrzeźbionymi datami 1654, 1712...
        Próba inwentaryzacji skończyła sie napaścią na nas i ucieczką.
        Tam oduczyłam się tolerancji dla Romów.

tades1 napisał:

> absolutnie masz rację . Węgrzy i nie tylko , mają problem . Zwiedzając zamki na
        > Słowacji zajechałem do pięknego miasteczka w którym chcieliśmy przenocować (
        > nazwy nie pamiętam , Lubocza ???) . Ale gdy opadli nas po wyjściu z samochodu c
        > yganie to zrezygnowaliśmy , pojechaliśmy dalej . Masakra .
      • jego_eminencja cyganie na Madagaskar 09.09.10, 13:15
        oni tylko umieja pasozytowac na innych nacjach,,,,dac cyganom ziemie...i niech sie sami utrzymuja...

hehe, ci co mówia o tolerancji nie widza czym sa cyganie, gdyby ich okradali codziennie, robili wlamania do samochodu, zasmiecali podwórko, robili co noc imprezy alkoholowe do 2-3 w nocy, (cyganie i ich dzieci nawet chodza spac o 2-3 w nocy)
        grillowanie na podwórku , odwiedziny calych rodzin cyganskich,

krzyki z okien, nawolywanie sie, klótnie w nocy, wymuszanie pieniedzy przez dzieci cyganskie od polskich wracajacych ze szkoly, bicie, plucie,
        zastraszanie, i wszedobylski bród...cyganie zbieraja rózne przedmioty, (lub nie umieja sie pozbyc staroci) na podwórku jest zlomowisko/smietnik

ciekawe czy wtedy ci wolajacy o tolerancje byliby tolerancyjni gdyby mieszkali w tym samym bloku lub w budynku obok lub na tej samej ulicy co cyganie
    • jego_eminencja cyganie powinni miec góra jedno dziecko... 09.09.10, 13:04
      jak chinczycy....bo nie umieja wychowywac dzieci., ucza ich wrogosci i nieufnosci wobec spoleczenstwa, nauczycieli, policji, itp.

dzieci sa uczone klamac wobec polaków, i chronic tajemnice rodzinne, tzw. omerta,
      cyganie nie uznaja polskich sadów, i niestety maja przyzwolenie rodziców na okradanie, bicie, oszukiwanie polaków czy kazdego innego co nie jest cyganem....

jest to rasizm, odmawia sie godnosci i szacunku polakom, mozna ich bic, okradac, oszukiwac, i byc wsród reszty cyganów uznawanym za bohatera,
    • ozzysnk Re: Cyganie do obozu 09.09.10, 13:19
      Mam rodzinę na Słowacji i często do nich jeżdżę. Od kiedy pamiętam oni żyją tym tematem. Nie wiem czy wiecie ale Cyganie na Słowacji mieli albo maja narzucony status przez UE mniejszości prześladowanej. UE kupę kasy przekazywało na asymilacje Cyganów, większość tej kasy szła chyba na budowę osiedli. Pamiętam jak rząd Słowacji obciął socjał na rodziny wielodzietne, po czym wybuchły zamieszki na ulicach... w Wiadomościach TVP dziennikarze objechali rząd od rasistów. Czasy się zmieniły Cyganie mogą spokojnie przekraczać granicę i wędrować sobie do krajów z większym socjałem. Podam jeszcze jeden przykład co prześladowana mniejszość robi z budownictwem nowiutkim przeznaczonym dla nich. W Nitrze wybudowali im osiedla (bloki 7 piętrowe). Po jakimś czasie Cyganie wypełnili szyb windowy śmieciami od parteru do końca. W jednym z bloków koleś hodował konia na 3 piętrze. Ja osobiście jestem zadowolony ze Włochy i Francja mają z nimi problem, może to trochę obciąży Słowację.
    • aboutblank Masz swój kraj to w nim żyj 09.09.10, 13:30
      a nie szlajaj się po innych wymagając nie wiadomo czego. Nikt nic za darmo nie daje. Chcesz coś mieć - pracuj, zarób, kup. A nie wymagaj od państwa, żeby dawało za darmo leniom i nierobom, zwłaszcza z obywatelstwem innego kraju.
    • qura70 Cyganie do obozu 09.09.10, 13:33
      Z całym szacunkiem dla autora. Pisze on o problemie Romów z polskiego punktu widzenia. Z węgierskiego punktu widzenia (dość dobrze go poznałem przez 6 lat studiując w tym kraju) segregacja jest czymś normalnym, a nawet pożądanym. Problem jest tak nabrzmiały i sprawy zaszły tak daleko, że nawet tzw. przyzwoici ludzie z liberalnymi poglądami obwiniają Cyganów o to, że są jedną z przyczyn kryzysu gospodarczego w jakim kraj tkwi.
      Stosunek Węgrów do Cyganów najlepiej oddaje vicc:
      - Jaka jest różnica między zwłokami przejechanego na ulicy Cygana i psa?
      - Przed trupem psa są ślady hamowania.
      Okrutne i rasistowskie prawda? Ale tak jest i lepiej nie będzie. Z problemem nie poradzili sobie komuniści i nie dali rady kapitaliści.
      Państwo nie potrafi tam zmienić losów społeczności cygańskiej z wielu względów. Cyganie nie mają pieniędzy, bo nie mają pracy. Nie mają pracy, bo nikt nie chce ich zatrudniać. Muszą więc kraść, aby zdobyć środki do życia. Z tego powodu Węgrzy jeszcze bardziej ich nienawidzą i pogardzają nimi.
      Podejrzewam, że akcja Sarkozy'ego (pochodzącego z rodziny o węgierskich korzeniach) wzbudziła w węgierskim społeczeństwie raczej entuzjazm niż zgrozę, jaką daje się wyczuć w relacjach polskich gazet.
    • fotoholik7 Powinni tylko stosowac konwekwentnie prawo 09.09.10, 13:38
      Gdyby konsekwentnie stosowano prawo do którego muszą się stosować inni, a więc obowiązek nauki, godziwych warunków, podstawowej higieny - inaczej utrata praw rodzicielskich. Podobnie z kradzieżami, to chyba stopniowo docierało by do świadomości tych osób, że żyją w państwie prawa do którego należy się dostosować - lub szukać miejsca na świecie gdzie się toleruje ich zwyczaje.
    • princealbert pozbawiać obywatelstwa węgierskiego? 09.09.10, 13:47
      debilny pomysl, a do tego niewykonalny. O ile w przypadku Francji chodzi o obcokrajowcow, ktorzy otrzymali francuskie obywatelstwo a potem dopuscili sie przestepstw, o tyle na Wegrzech chodzi o pozbawianie obywatelstwa ludzi, ktorzy nabyli je z mocy prawa. Czyli w gre wchodzi typowo rasistowski podzial na Wegrow-cyganow i Wegrow-niecyganow.

Ciekawe tylko jaka komisja bedzie orzekac, ze dana osoba jest Cyganem?
      Klaniaja sie ustawy norymberskie.
    • trupyirobaki Nie szanują gościnności to won ! 09.09.10, 13:50
      nie chcą się asymilować , nie szanują gospodarzy to niech spadają. Oni i każda mniejszość która tak robi.
      Co to za zwyczaje pasożytowania mniejszości na narodzie gospodarza?
      Rozumiem dlaczego GW ich broni. Bo wie jak ich środowisko działa i boi sie że ludzie to odkryją.
      • guru133 Idąc twoim tokiem myślenia wszystkich watykańskich 09.09.10, 14:07
        okupantów - bo to w rzeczywistości już nie są polscy obywatele, chociaz polskie obywatelstwo maja w dokumentach tożsamości - należało by natychmiast wygonić z Polski, ponieważ żadna obca nacja tak nie żeruje na Polakach jak ta watykańska szarańcza.
    • bezportek Tolerancji, wiecej tolerancji! 09.09.10, 13:59
      W zadnym razie nie powinno sie zamykac Cyganow w obozach. Wrecz przeciwnie, nacja tych odwiecznych wedrowcow powinna zyc jak lubi - w drodze. Tabory, jakie pamietam z czasow wczesnego peerelu - nim tow. wieslaw zeslal Cyganow do slumsow, moglyby wrocic na drogi Unii Europejskiej, dodajac dywersyfikacji, multi-kulti i zadowolenia hipertolerantom.
      Koszt paru (milionow) ukradzionych kur, samochodow czy innego drobiazgu to male miki wobec kosztow utrzymania lagrow - niech zyje wolnosc i swoboda!
      Na marginesie, zarzucanie Wegrom "rasizmu" wobec Cyganow to idiotyczna zmylka - oba te plemiona naleza do rasy bialej. Ale coz, zacietrzewiona politpoprawnosc przylepia obelge rasisty jak popadnie, bez sensu i skladu.
    • gazamate Re: Cyganie do obozu 09.09.10, 14:03
      Podobna sytuacja jest na Słowacji w okolicach Słowackiego Raju, są tam osady cygańskie gdzie żaden Słowak pieszo sie nie zapuszcza a co wiecej odradzają to też turystom.
    • aquarius1973 pier... taka zjednoczona Europe! 09.09.10, 14:10

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka