1_pestka Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 20:37 A mnie się podoba pomysł ze zwalnianiem etatów młodym ludziom. Tylu młodych i zdolnych jest zmuszonych pracować na zlecenie, to taki emeryt czy rencista chyba też może? A czy taki emeryt będzie pracował na zlecenie czy na etat to składki i tak będą mu ściągać. Gdybym ja miała zadecydować to bym ustanowiła emerytury i renty min. 2 tyś netto, by taki delikwent nie miał potrzeby dorabiania, bo z własnego doświadczenia wiem,że tylko zaniża stawki i jest mu obojętne czy pracuje za 10 zł na rękę czy za 3 , bo emeryturka jest :) Mam nadziejeę, że jednak ten przepis przejdzie !! Odpowiedz Link Zgłoś
witoldyna Brednie! 19.09.10, 20:40 Na studiach przez ostatnie dwa lata pracowałam w zawodzie. W zasadzie były to bezpłatne praktyki, jednak tak naprawdę to była praca. Tyle, że teraz, gdy już mam dyplom w ręce, niestety pracy dla mnie nie ma. Za darmo- oczywiście, ale by płacić- po co, w końcu masa ludzi przyjdzie pracować za darmo. Mąż pracuje za pieskie pieniądze i jeszcze mu pod górkę robią. Nie stać nas na dziecko chociaż nie wiem jak bardzo bym chciała (i chcę). No więc orientuję się, wysyłam e-maile, planuję i wychodzi, że wyjeżdżamy z tego kraju bo za granicą zarobimy kilka razy więcej, docenią nas i pomogą z wychowywaniem dziecka. My już nie mamy złudzeń. Polska nigdy nie dojrzeje do tego, że nie stadiony trzeba budować, a inwestować w obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Brednie! 19.09.10, 21:07 Dokładnie ... ale polityków to nie obchodzi póki społeczeństwo siedzi cicho i nie wychodzi na ulicę. Póki w korycie będzie pasza póty nic się nie zmieni. Trzeba by zrobić totalny przestój i odciąć kastę polityczną od finansowania ... tylko, że to będzie koniec obecnych struktur i chaos. Odpowiedz Link Zgłoś
mntblank Wiele Polek nie moze urodzic, nawet jesl chce 19.09.10, 20:41 bo ich zdolnosci reprodukcyjne zostaly zniszczone toksycznymi szczepionkami. I po co rodzic, skoro szczepionkowe mafie zamieniaja dzieci w kaleki? Odpowiedz Link Zgłoś
mntblank nalezy dodac, ze "polskie" rezimy od 1989 r 19.09.10, 20:45 prowadza nieustajaca polityke depopulacji Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 20:44 Dodałabym: DARMOWE żłobki i przedszkola, a w szkołach opieka świetlicowa, zajęcia pozalekcyjne i darmowe żywienie. A wiek emerytalny zamiast sztywno wydłużać, należy UELASTYCZNIĆ. Tzn. pozwolić ludziom decydować, czy chcą iść w wieku 60 lat na marną emeryturę, czy mając lat 70 na znacząco wyższą. Oczywiście bez możliwości jednoczesnego pobierania i pensji, i emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 bzdury pańci z perspektywy warszawki 19.09.10, 20:51 bo w jej kręgu nie ma pojęcia bezrobocie a wszędzie poza Warszawą, właśnie emeryci nie przez doświadczenie,a układy nabyte przez lata zabierają młodym etaty od wielu lat mitem jest powtarzanie bzdur,że emeryci są najbiedniejszą grupą społeczną, bo nie są. Najbiedniejsi są ludzie w młodzi, w wieku 18-30 lat bez szans na etat, emeryturę,mieszkanie,a co 4- dziecki polskie żyje poniżej granicy ubóstwa,a więc ze wszechmiar słuszne jest spowodowanie by emeryci na etatach zostali etatów pozbawieni. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: bzdury pańci z perspektywy warszawki 19.09.10, 21:05 Pierdzielisz bez sensu. Nie ma żadnego powodu by zabraniać starszym pracy. Układy o których piszesz montowane są tylko i wyłącznie w jednostkach budżetowych i nie ma żadnego powodu dla którego rząd nie mógłby tam przewietrzyć, ale zakaz pracy dla starszych to idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 21:02 Jeśli ktoś chce zatrudnić starszego to jaki jest powód żeby tego zabraniać? Socjalistyczny bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
ziomal101 Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 20:50 Takie myślenie, jak w tytule jest całkowicie błędna. Po co generować przyrost naturalny, jeśli np. przedszkoli brakuje (fakt, można jednym rozporządzeniem posłać do szkoły dzieci np. trzyletnie, co papierowo rozwiąze problem), brak infrastruktury w szkołach (chyba, że wszystkich wypchnie się np. na masowo budowane Orliki ). Brak rozwiązań dla absolwentów na rynku pracy (obecnie tzw. staż lub prace interwencyjne są wyłącznie dla pracodawców tanią siłą roboczą, bo po okresie dofinansowania taki stażysta wypada z gry). Wydłużanie wieku może coś dać, ale tylko w sektorze tzw. budżetówki, ale to akurat praca mało efektywna (choć oczywiście wiemy, że przejazd każdej nowej karetki nawet na pusto podnosi PKB). Trzeba wszystko sprywatyzować, niech beznadziejne prywatne uczelnie padną, niech przetrwają najlepsi, dość ingerowania w ciężar książek noszonych przez dzieci - niech decydują rodzice. A przede wszystkim niech wreszcie zagłosują na rozsądek, czyli JKM. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaszm Re: Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 21:00 Wszyscy tylko kombinują jak regulować gospodarkę żeby żyło sie lepiej. Problem w tym ze jeszcze nie narodził sie czlowiek ani nie stworzono komputera ktory by nad tym zapanował. Gospodarkę trzeba wiec deregulować wtedy sama ustali sie na bardzo dobrym dla wszystkich poziomie. Wszyscy zgadzamy sie ze problem z ubezpieczeniami społecznymi wynika: a) Ze zbyt dużego bezrobocia b) Zbyt niskich plac ktore wynikaja ze zbyt wysokiego bezrobocia. Rozwiazaniem problemu jest wiec nie zachecanie ludzi do posiadania dzieci i dlugiej pracy rozdawnictwem czy zmianami w dlugosci okresu pracy. ROZWIAZANIEM JEST TWORZENIE MIEJSC PRACY. Tylko jak one maja sie tworzyć jezeli do zatrudnienia jednej osoby trzeba znać na wylot bo jak nie to stajesz przestępcą 1) Kodeks pracy 2) Prawo budowlane 3)Ustawę o ubezpieczeniach społecznych 4)Ustawe o PIT 5)Ustawe karna skarbową 6) Ustawy zwiazane z BHP SANEPID etc. &) Załączniki i rozporządzenia do tych wszystkich aktów Razem daje to jakies 1,2-2m stosik ustaw, czy Czesiek murarz zatrudni w takim przypadku kogokolwiek, raczej nie za duze ryzyko. Zatrudni natomiast hipermarket ze stadem prawnikow tyle ze z agencji pracy tymczasowej za 4,5 PLN/h Symulacja co sie stanie jezeli sprawimy ze zatrudnianie bedzie proste zlikwidujemy koncesje (dziś zeby otworzyć kiosk z gazetami musimy dostać pozwolenie ze Straży, Sanepidu, i PiP, Nadzoru Budowlanego a to najprostszy biznes w przypadku transportu, handlu paliwami czy alkoholem ta lista jest kilka raz wieksza). Wzrosnie zatrudnienie, spadnie wiec bezrobocie a wiec zwiekszy sie presja na podwyżki pensji, zwiekszone pensje zwieksza popyt wewnetrzny co w krotkim okresie wywola inflacje ale w dlugim zwikszenie mocy produkcyjnych a wiec zwiekszenie zatrudnienia a wiec jeszcze wieksze podwyzki. Problem braku dzieci rozwiaze sie sam po prostu bedzie stac ZDROWA PRACUJACA RODZINE na posiadanie 2 dzieci zapewnienie im opieki i wyksztalcenia, zniknie tez strach przed utrata pracy bo przy niskim bezrobociu to nie problem znaleźć nowa. Zniknie problem z mlodymi emerytami bo tak naprawde wiekszosc ludzi załatwia rente czy wczesniejsza emeryture ze strachu przed utrata pracy a nie z lenistwa. Zniknie problem patologicznych rodzin, z braku darmowego koryta w postaci zasiłków sami znikną. Jezeli to takie proste to dlaczego tak sie nie dzieje, być może komus zależy zeby mieć Chinczyków Europy zasiegu ręki, zeby montowali auta, komputery, siedzieli w call center czy innym outsorcingu stukajac faktury za 1000pln/m-c. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaszm P.S. 19.09.10, 21:07 Jezeli ustawowo zapewni sie kobiecie w ciaży 9-mcy latnego zwolnienia 3-mce platnego macierzyńskiego 3-lata płatnego wychowaczego to ręka do góry kto zatrudni kobietę w wieku 18-45 lat lat majac 99,99% szans na to ze bedzie mu ona wisiec jako pracownik przez 4 lata choc jej na oczy nie zobaczy Odpowiedz Link Zgłoś
remmm-o Re: Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 21:11 Ten wątek powinni przeczytać Politycy (ale oni pewnie wiedzą jak jest średnia krajowa 3400 , wzrost PBK ,ZIELONA WYSPA) ITP. . Ludzie pisali tu naprawdę na temat i nie było płatnych debili. Odpowiedz Link Zgłoś
census123 W takim panstwie? Kpina!! 19.09.10, 21:13 Z wlasnego przykladu sprzed tygodnia: Jestem zatrudniony na etacie + prowadze 1os. dzialalnosc gospodaracza, wiec place podwojnie skladke na ubezpieczenie zdrowotne, mimo ze nie zarabiam na dzialalnosci kokosow. Ostatni probowalem sie dostac na NFZ do dermatologa z ostrym alergicznym zapaleniem skóry. Oczywiscie bez szans w najblizszym miesiacu! Jak tylko zaplacilem pieniadze (u lekarza w panstwowym szpitalu), wizyta odbyla sie natychmiast i bez czekania. Az boje sie myslec, co byloby gdyby moje male dziecko musialo cierpiec, bo nie mialabym srodkow, na ten miesiac juz nie przyjmujemy! To tylko jeden z przykladow. Czas sie chyba stad wypisac! Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: W takim panstwie? Kpina!! 20.09.10, 09:11 > Ostatni probowalem sie do > stac na NFZ do dermatologa z ostrym alergicznym zapaleniem skóry. Oczywiscie be > z szans w najblizszym miesiacu! Ja jak jakiś czas temu chciałem się do okulisty dostać na koszt NFZ, to dowiedziałem się, że na 2 miesiące w ogóle zawiesili rejestracje. Nie wiem czy z powodu za dużych kolejek, czy braku kasy, ale jaki jest sens płacić za "usługę", z której w praktyce nie można skorzystać lub jej standard jest skandaliczny. To tak jakby wymagać od każdego człowieka opłat na komunikację miejską, nawet od posiadaczy samochodów, którzy w ogóle z niej nie mają zamiaru korzystać. :P Odpowiedz Link Zgłoś
czarna9610 Polki nie muszą rodzić , bo są wolnymi ludźmi 19.09.10, 21:19 a nie klaczami rozpłodowymi. Lepiej by wyglądało sformułowanie, dobrzy by było gdyby Polki chciały i miały możliwość urodzenia i wychowania więcej niż jednego dziecka . Kiedy przeczytałam ten tytuł przypomniała mi się Rumunia komunistyczna. Chyba nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
theorema brawo za glos rozsadku! 20.09.10, 00:42 Tez dokladnie to poczulam...jesli urodze kiedys dziecko, to tylko z czystej malpiej ciekawosci, jak wygladalaby miniaturka mnie i mojego meza w jednym:) albo z ciekawosci, jak wspaniala bylabym mamusia:) innych, patriotycznych, powodow jakos "nie czuje" a poza tym - na swiecie jest juz za duzo ludzi! Trzeba kiedys zatrzymac te samonapedzajaca sie machine - nie mozna w nieskonczonsc produkowac wiecej ludzi, po to, zeby miec dla kogo produkowac wiecej zywnosci, po to, zeby oni produkowali wiecej dobr doczesnych dla nastepnych - bledne kolo...Trzeba sie pogodzic z tym, ze czlowiek w swojej zachlannosci na zagarnianie swiata dla siebie przekroczyl juz granice przyzwoitosci i musimy za to wszyscy globalnie zaplacic, nawet za cene znikniecia niektorych narodow.; Moze akurat Polakow szkoda, tacy jestesmy fajni, madrzy i piekni...no ale coz, nieodgadnione sa wyroki Najwyzszego:) Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 21:20 Och, trzeba tyle zrobić... A gdy ultraliberały już tak z 10 lat temu mówiły, że Piramida Finansowa Imienia Bismarcka zwana potocznie ZUSem MUSI upaść to ich zakrzykiwano, że są oszołomami i że chcą odebrać ludziom emerytury i renty. Co prawda nikt wypłacanych już emerytur odbierać nie chciał, a renty miałyby zostać jedynie zweryfikowane, ale to nie miało znaczenia. Fundowanie żłobków, przy jednoczesnym wyganianiu babć do pracy jest tylko przedłużaniem agonii. Co prawda obecnie niektóre babcie MOGŁYBY zająć się dziećmi (i pewnie niektóre się zajmują), no ale jak to tak - bez VAT i podatku dochodowego? I może by tak na początek (upf brzydkie słowo) zliberalizować przepisy pozwalające na utworzenie żłobka/przedszkola? Co prawda naród sprytnych fornali i na to znalazł obejście pod postacią "klubów malucha", ale może przestać bawić się w fikcję i pozwolić też tym, którzy nie chcą bawić się w testowanie granic prawa na prowadzenie działalności? Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Re: Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 21:54 > A gdy ultraliberały już tak z 10 lat temu mówiły, że Piramida Finansowa Imienia > Bismarcka zwana potocznie ZUSem MUSI upaść to ich zakrzykiwano, że są oszołoma > mi i że chcą odebrać ludziom emerytury i renty. A po co nam słuchać ultraliberałów, którzy jedyne rozwiązanie widzą w śmierci głodowej większości społeczeństwa i wyłącza im się mózg na słowa w rodzaju:Szwecja, państwowa kontrola gospodarki w Singapurze, mieszkania socjalne w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 22:05 Hmm... może problem jest w tym, że ludzie obecnie sądzą, że mamy rząd liberalny gdy tym czasem to zwyczajni sprzedajni socjaliści. Ludzie jeszcze nie wiedzą co to liberalizm bo czegoś takiego w Polsce nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Wydatki na dzieci to też inwestycje! 20.09.10, 10:50 rabart napisał: > A po co nam słuchać ultraliberałów, którzy jedyne rozwiązanie widzą w śmierci g > łodowej większości społeczeństwa i wyłącza im się mózg na słowa w rodzaju:Szwec > ja, państwowa kontrola gospodarki w Singapurze, mieszkania socjalne w USA. Mhm. Wskaż mi kraj, choćby tylko w większej części liberalny, w dowolnym momencie historii, w którym dochodziłoby do "śmierci głodowej większości społeczeństwa". A tak między nami - "socjalistyczna" Szwecja stoi w rankingach wolności gospodarczej wyżej niż "liberalna" Polska. Przy tym co mamy obecnie nawet "szwedzki socjalizm" jest bardziej prokapitalistyczny :> Odpowiedz Link Zgłoś
1234qwerty Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 21:33 Przez 20 długich lat mogliście stworzyć styropianowe nieudaczniki waruki do pracy, życia, stabilizacji i rozwoju. A teraz pocałujcie nas w dupę i to przez bibułkę!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jiddu Katastrofalny poziom nauki - to jest prefesor? 19.09.10, 21:34 Profesorem każdy być może - chciałoby się powiedzieć. Sposób rozumowania tej pani jest następujący - potrzebujemy więcej żołnierze, wtedy nikt nam nie podskoczy. Nie proszę pani, potrzebujemy technologii, technologii i jeszcze raz technologii. Tego rodzaju myślenie jak pani byłoby dobre, ale 300 lat temu. Nie jest chyba tak trudno zrozumieć, że nie można odłożyć sobie na emeryturę 10 000 bochenków chleba, 100 kg sera, ryb itd. Inaczej mówiąc to, czy świadczenia emerytalne będą miały jakieś pokrycie zależy od tego, czy na bieżąco ktoś te dobre dostarczy. W rzeczywistości niewiele odkładamy na starość. Co z tego wynika? Ano to, że do wytworzenia przyzwoitych podstaw bytowych nowoczesne społeczeństwo, na przykład takie jak Dania czy Szwecja potrzebuje zatrudnić ok. 25% obywateli w sile wieku. Tak, tylko tylu ludzi potrzeba, aby każdy miał samochód, papu, dach nad głową itd. Oznacza to, że 75% społeczeństwa ma niewiele do roboty, więc robi cokolwiek, zazwyczaj tyra w tak zwanej strefie rozrywki, a więc sport, telewizja, teatr, knajpy itd. Ale na dobrą sprawę ci ludzie już teraz mogliby nic nie robić. A wszystko dzięki nowoczesnym technologiom a nie przyrostom ludności. Aby jeszcze łatwiej było to zrozumieć takim specom jak część naszych profesorów użyję innej analogii. Dawniej do roboty na wsi zasuwali wszyscy (poza rzecz jasna grupką cwaniaków, wiadomo jakich). Każdy łapał za sierp, w późniejszym czasie za kosę i zasuwał. I teraz pojawia się coś takiego jak traktor, ba, kombajn - to dopiero odlot, i nagle okazuje się, że aby wytworzyć te same dobra wystarczy jedna maszyna zamiast tysiąca chłopa, tak tak, proporcje wydajności są tu gigantyczne. Gdyby to był normalny, przyzwoity świat, parę wiosek nie musiałoby już tyrać, ale oczywiście tak lekko nie ma i zawsze jakiś cwaniaczek próbuje zgarnąć całą pulę. W każdym bądź razie nieważne, liczy się technologia a nie kupa ludzi. Co za bzdet twierdzić, że jest za mało ludzi, kiedy kilka milionów ma problemy ze znalezieniem pracy a dwa razy tyle wykonuje prace, które niczemu tak naprawdę nie służą. To jest tak nielogiczne, że powiedziałbym - idiotyczne. Wydajność wzrasta, niedługo do wytworzenia całych potrzebnych dóbr wystarczy zatrudnienie 10 lub mniej procenta ludzi i nie kapują, że takich podstawowych rzeczy nie wie osoba mieniąca się profesorem. Do licha, kto rozdaje te profesury? Odpowiedz Link Zgłoś
misiaszm Re: Katastrofalny poziom nauki - to jest prefesor 19.09.10, 21:56 Niestety problem w tym ze te 10% pracujacych raczej nie bedzie mialo ochoty dzielic sie z tymi nie pracujacym, trzeba wiec tworzyc nowe produkty i popyt na nie tak zeby jednak wszyscy mieli zajecie. Co zreszta juz sie dzieje, tworzy sie nowe produkty takie jak pseudomuzycy zwani raperami czy innymi hiphopowcami i kreuje sie na nich popyt dzieki czemu i czarni niezbyt lotni maja zajecie pogodzic sie jedynie trzeba z tym ze coraz mniej, moze nawet mniej niz 10% ludzi bedzie pracowac przy tworzeniu dóbr materialnych-to zalatwia maszyny ludzei beda pracowac głównie w usługach i tworzeniu wartości niematerialnych Odpowiedz Link Zgłoś
concat Re: Katastrofalny poziom nauki - to jest prefesor 19.09.10, 23:18 Ponieważ Ci ludzie patrzą na przyszłość z obecnej perspektywy. Przypominam, że w XIX-wiecznym Paryżu eksperci wyliczali, po jakim czasie miasto, z powodu gwałtownego rozwoju komunikacji utonie w końskich odchodach. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 pani profesor szybko na emeryturę! 20.09.10, 00:08 jiddu napisał: > Co za bzdet twierdzić, że jest za mało ludzi, kiedy kilka milionów ma problemy ze znalezieniem pracy a dwa razy tyle wykonuje prace, które niczemu tak naprawdę nie służą. To jest tak nielogiczne, że powiedziałbym - idiotyczne. > Wydajność wzrasta, niedługo do wytworzenia całych potrzebnych dóbr wystarczy zatrudnienie 10 lub mniej procenta ludzi i nie kapują, że takich podstawowych rzeczy nie wie osoba mieniąca się profesorem. Do licha, kto rozdaje te profes ury? Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Katastrofalny poziom nauki - to jest prefesor 20.09.10, 00:13 Otoz to! [b]Dzis, w XXI wieku, to praktycznie wszystko mamy dzięki nowoczesnym technologiom a nie przyrostom ludności[b]! Kto tez zatrudnia dzis w Polsce takich pseudoprofesorow jak ta paniusia z artykulu GW? Czemu ja nie moge znalezc w Polsce pracy na uniwerytecie, mimo iz mam doktorat z czolowej wyzszej uczelni Australii, a ta paniusia ma profesure? Czemu ja musze zyc i pracowac za granica, a ona moze oglupiac Polakow? lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
drattewka Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 21:46 Jak pięknie się ględzi na wysokich stołkach, Nawet nie widać rzeczywistości. Co to znaczy zatrzymać ludzi na rynku pracy? Dzisiaj mamy bezrobocie, takie pomysły z dodatkowymi obciążeniami pracodawców będą je zwiększać. Szkolnictwo nie nadążą za rynkiem pracy, produkujemy co raz więcej bezrobotnych absolwentów, a pani proponuje iść jeszcze dalej w stronę socjalu. Pani pokaże państwo, gdzie to się sprawdziło? Państwa, które poszły w tę stronę mają jeszcze niższy przyrost demograficzny niż my i ratowały się imigracją. A dzisiaj tylko płacą koszty za te socjalistyczne pomysły. Więcej dzieci? Pani to powie szalejącym feministkom, wszystkim tym poprawnopolitycznym, którzy z kobiet mających dzieci i chęć zajęcia się domem zrobili przedmiot drwin i symbol zacofania. Dzisiaj kobiety chcą się bawić po pracy w modnych klubach, a biedniejsze w pubach. "Prawdziwa" kobieta według dzisiejszych norm ma gdzieś domowe obowiązki, rodzenie dzieci. Ma pracować i bywać. Tego nie dadzą żadne żłobki, ani przedszkola. A poza tym dziecko, to co, brojler jakiś. Urodzić, a potem niech go wyspecjalizowane placówki chowają, bo to inwestycja na emerytury? Potem mamy takie "kaleki" duchowe, które nie potrafią funkcjonować społecznie. Może zaczniemy wynajmować kobiety do rodzenia dzieci, jak do pracy, co? Albo zacznijmy klonować ludzi. Taka masowa produkcja, jak w kurzych fermach. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaszm Re: Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 22:01 Naszeczescie wojujące feministki zyja we wlasnym swiecie ktory nijak ma sie do praw natury i choc im sie wydaje ze cos znacza to jednak w 99,99% ludzi nigdy nie udasie im wyplenic checi posiadania dzieci i normalnej rodziny, ot wystarczy popatrzyc na 30-35 latkow wiekszosc ma rodziny i ci ktorzy ich nie maja bardzo tego chca i zadana "nowoczesna" feminista tego nie zmieni, raczej traktuje sie je jako smieszne małpki w zoo, mozna popatrzec posmiac sie ale nikt nie bedzie skakal po drzewie dla banana Odpowiedz Link Zgłoś
anasz Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 21:48 czytałam gdzieś , że kiedyś niemieckie kobiety rodziły dzieci dla ratowania rasy. o tym gadamy? Odpowiedz Link Zgłoś
adasko63 Bankructwo ZUS! 19.09.10, 21:50 Żeby ograniczyć, choć trochę, tragiczne skutki swego nieuchronnego bankructwa: - ZUS powinien możliwie szybko ogłosić upadłość! Dobrze wiem, że moja przyszła "emerytura" będzie oscylować w granicach jałmużny z pomocy społecznej, która tak czy siak będzie mi dana w wieku "coś tam, coś tam" 65+ - więc już dziś pie...olę ZUS! Gorąco polecam wszystkim, którzy nie mają niepotrzebnych złudzeń..;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Bankructwo ZUS! 19.09.10, 22:02 Marzenia i złudzenia umierają ostatnie. Nawet gdy będzie już bardzo źle (.. a już jest) to i tak politykierzy będą dalej ściemniać. Fikcja będzie trwać dopóki kasta polityczna będzie miała możliwość zadłużania nas. To właśnie dzięki zadłużaniu ten syf wciąż się kręci. Ludziska myślą, że pracują na dobrobyt a tak na prawdę po cichu przypina im się garb do pleców. Szczęśliwi Ci, którzy stąd wyjechali i mają ten problem z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Te blisko dwa miliony ktore wyemigrowaly 19.09.10, 22:05 w ostatnim dwudziestoleciu będą drogo kosztować nie tylko nasze odmóżdżone i wyszczekane postokrągłostołowe pomioty ale nasz cały kraj. Kto za to odpowiada: czy przypadkiem nie jest to PZPR-owskie sprzedajne karierowiczowskie ścierwo uwolnione od moskiewskiej smyczy pożenione postsolidarnościowymi popłuczynami ? Odpowiedz Link Zgłoś
kontra.punkt A rząd robi skok na pieniądze emerytów! 19.09.10, 22:06 Mam na myśli Fundusz Rezerwy Demograficznej, który powstał po to, by dzisiejszym 4 i 50 latkom było z czego wypłacać emerytury. Od 1999 roku nazbierało się 7 mld złotych. W ubiegłym roku rząd zabrał te pieniądze do tegorocznego budżetu, praktycznie likwidując fundusz. Odpowiedz Link Zgłoś
rojblik Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 22:07 Cała ta dyskusja jest jałowa i nic nie wnosi do meritum. Na temat kapitalizmu napisano już tomy książek ale ciągle trzeba przypominać banalną formułę klasyków "kapitalizm, to ustrój wyzysku człowieka przez człowieka". Jeżeli to prawda, to muszą być lepsi i gorsi. Ci lepsi mają kasy jak lodu a ci gorsi utrzymują się z przetrząsania śmietników. W środki zaś znajdują się frajerzy z kredytami, którym wydaje się, że są wolnymi ludźmi a to po prostu niewolnicy systemu. Wniosek jest jeden, w tym systemie trzeba być świnią i szczurem w jednym, żeby w tym wyścigu utrzymać się przynajmniej w środku stawki. Tak powstaje nowa klasa średnia, bezwolny twór, bezideowy, moralnie wątpliwy, który zrobi wszelkie świństwo, byle utrzymać się na powierzchni. Dzieci są im niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx-99 Re: Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 23:57 Wniose > k jest jeden, w tym systemie trzeba być świnią i szczurem w jednym, żeby w tym > wyścigu utrzymać się przynajmniej w środku stawki. Tak powstaje nowa klasa śred > nia, bezwolny twór, bezideowy, moralnie wątpliwy, który zrobi wszelkie świństwo > , byle utrzymać się na powierzchni. Dzieci są im niepotrzebne. I na takim świecie miałyby żyć moje dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Kapitalizm to ustrój wyzysku! 20.09.10, 00:36 Nie rodzmy wiec dzieci, jesli maja byc one w przyszlosci obiektem wyzysku! Najpierw zwalczmy kapitalizm, a pozniej planujmy nasza przyszlosc! Odpowiedz Link Zgłoś
rafiq3 Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 22:14 Dziecko to kupa szczęścia. Z przewagą kupy. Odpowiedz Link Zgłoś
persephonix Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 22:15 NIe mam dzieci bo: *nie stac mnie na porządne leczenie hormonalne *mimo zarobków pozwalających życ od 1 do 1-go, nie dostaniemy kredytu na mieszkanie *na jednej pensji sie nie utrzymamy *niepewnosc zatrudnienia tylko to pogłebia LUDZIE podobnie jak i ZWIERZĘTA w niesprzyjających warunkach, nie dających poczucia bezpieczeństwa nie będą się rozmnażać zbyt ochoczo :) proste jak drut Odpowiedz Link Zgłoś
chilly Re: Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 22:27 1) Pewność zatrudnienia (lub łatwość znalezienia nowej pracy) plus godziwe zarobki, pozwalające nie tylko żyć, ale 2) kupić dom lub mieszkanie (nie za kredyt spłacany przez trzy pokolenia). Odpowiedz Link Zgłoś
persephonix Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 22:22 zapomniałam też dodać, ze nie mam dzieci bo: * nie chce rodzic jak jakas kura znosząca jajo w syfie i brudzie, bez odpowiedniej opieki medycznej *nie chce żeby jakis lekarz ciął mi mięsien w poprzek podczas porodu *nie chce rodzic przez 25h skazana na drewnianego lekarza i pielęgniarki dla których to rutyna zjechać rodzącą jaka chce szklanke wody *nie chce leżeć na sali z milionem innych rodzacych w syfiastej pościeli na prywatne może mnie bedzie stac a może i nie Odpowiedz Link Zgłoś
2-pswiecki Od kiedy dzieci utrzymują rodziców?Czy to nie mit? 19.09.10, 22:43 Mam wrażenie, mogę się znacznie mylić, że główna przyczyna rozwodów to wczesne rodzicielstwo. Czy takie bajdurzenie jak cytowane nie sprawia, że większość ludzi nabiera się na tę bajkę? A potem jęczy jakby tu dożyć do emerytury? Jeśli nie ma się dzieci, każdy jest pełen wigoru do pracy i nie myśli nawet o emeryturze. Bowiem nudzi mu się w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy emerytury mundurowe.... 19.09.10, 22:59 jak to jest, ze policja i inni maja rzekomo prawa nabyte i im nie mozna zmieniac warunkow przechodzenia na wczesniejsze emerytury - a z drugiej strony to zaden problem z dnia na dzien zmienc dla wszystkich obecnie pracujacych wiek emerytalny z 65 na 67? Kolejna sprawa - skoro sredni wiek przechodzenia w Polsce na emerytury jest duzo nizszy niz 65 lat to chyba oczywistym jest, ze problemem jest duza liczba przechodzacych na WCZESNIEJSZE EMERYTURY a nie wiek emerytalny 65 lat. Dlaczego roznej masci eksperci proponuja fikcje - zamiast rozwiazac rzeczywisty problem - tj. zbyt duza liczba wczesniej przechodzacych na emerytury ( mundurowki, gornicy .... ) to zabieraja sie by gnebic tych, ktorzy uczciwie pracuja do emerytury do 65 roku zycia? Moze uczciwiej by bylo po prostu ZUS zlikwidowac razem z fikcja, ze panstwo jakiekolwiek emerytury zapewnia? Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: emerytury mundurowe.... 20.09.10, 08:59 > Kolejna sprawa - skoro sredni wiek przechodzenia w Polsce na emerytury jest duz > o nizszy niz 65 lat to chyba oczywistym jest, ze problemem jest duza liczba prz > echodzacych na WCZESNIEJSZE EMERYTURY a nie wiek emerytalny 65 lat. Dlaczego ro > znej masci eksperci proponuja fikcje - zamiast rozwiazac rzeczywisty problem - > tj. zbyt duza liczba wczesniej przechodzacych na emerytury ( mundurowki, gornic > y .... ) to zabieraja sie by gnebic tych, ktorzy uczciwie pracuja do emerytury > do 65 roku zycia? Moze uczciwiej by bylo po prostu ZUS zlikwidowac razem z fikc > ja, ze panstwo jakiekolwiek emerytury zapewnia? Warto wspomnieć o tym ile taki emeryt tą emeryturę będzie pobierał. Statystycznie mężczyzna przechodzący na emeryturę w wieku 65 lat, umrze w wieku lat 72. Czyli średnio przez 7 lat będzie się cieszył emeryturą. Podnoszenie wieku emerytalnego ma sens w krajach, gdzie średnia długość życia jest nawet o kilka czy kilkanaście lat dłuższa. U nas patologią są właśnie te wczesne emerytury, czyli taki np. agent Tomek, który w wieku 35 lat idzie na emeryturkę, bo nudzi mu się praca za biurkiem i woli doić państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Czyż nie jest nas już za dużo na tej Ziemi? 19.09.10, 23:02 Czy nie najwyższy czas ograniczyć mnożenie ludzkiej populacji? Jest nas już prawie 7 miliardów na naszej planecie i liczba ta rośnie. Czy może rosnąć w nieskończoność? Każdy powinien sam zarobić na swoją emeryturę, czyli wiek emerytalny powinien być dostosowany do składek jakie płacimy na własną emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czyż nie jest nas już za dużo na tej Ziemi? 20.09.10, 09:20 Ograniczać mnożenie populacji można tam, gdzie się mnoży, a nie tam, gdzie kurczy. Emerytury w Polsce nie będziemy mieli ze składek, które płacimy, bo te składki są na bieżąco wypłacane dzisiejszym emerytom. Taki system zaprowadzili czerwoni złodzieje, a jego reformę trzeba byłoby zacząć od wywieszania tej bolszewickiej swołoczy na drzewach. Odpowiedz Link Zgłoś
lolenna Wydatki na dzieci to też inwestycje! 19.09.10, 23:24 sami se idźcie rodzić dzieci, panie Leszku i panie Piotrze Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Z czego Polki utrzymaja swe dzieci? 19.09.10, 23:43 Gdzie polscy emeryci znajda prace? ABY WYRWAC POLSKE Z ZAKLETEGO KREGU UOBOSTWA, TRZEBA NAJPIERW PODNIESC PODATKI DLA NAJBOGATSZYCH! Odpowiedz Link Zgłoś