Dodaj do ulubionych

Ordery z klucza partyjnego

30.09.10, 08:36
Jeśli to prawda to pani Romaszewska powinna się wstydzić.

Bardzo wstydzić.

Druga sprawa - biorąc pod uwagę zaangażowanie pana Gosiewskiego w napaść na pilota lotu do Tbilisi to nadanie odznaczenia jest kuriozalne.

W żadnym cywilizowanym kraju nie nadaje się odznaczeń i honorów współwinnym. A w mojej opinii tak wygląda jego udział w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • ryszard34-dwa Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 08:43
      To znaczy ze kapituła się odnowi i może będzie mniej
      upartyjnienia.Dobrze że odchodzą "staruchy" którzy byli
      zadufani w sobie jak Romaszewska a szczególnie ten
      b.polityk z bożej łaski-ni pies ni wydra ale podobny do
      świdra.
      • makoshika Solidarnościowa banda. Oni tak mają. 30.09.10, 09:50
        Państwo polskie to dla nich koryto, przy którym się żywią. Wierzą w Pana Boga i maja do tego prawo. A jak ktoś jest przeciw, to znaczy, że komuch i niepatriota.
        • krzych.korab "Walczyli" to im się należy, doszli do lepszego 30.09.10, 13:00
          jutra o które walczyli. Mają samochody, domy, odpowiednie pensje, dobrobyt no to zapomnieli o co ludziom chodziło. Są gorsi od komunistów.
    • geocad Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 08:46
      Ordery daje się w szczególnych zdarzeniach, a tu- fakt było to zdarzenie szczególne i powinno być przestrogą dla potomnych jak łatwo ( głupio, beznadziejnie ..) można stracić życie. A szafować orderami dla kolesiów trzeba ostrożnie, bo rano nie zdążą poprzepinać z pidżamy na garnitur.
    • pzgr Re: Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 08:57
      ...odrodzenia Polski, mówicie?
      a coż to takiego odrodził Gosiewski?
      • imie_jaszczomp Re: Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 09:06
        No właśnie, ordery za to,że zginęli w katastrofie lotniczej?! Szczyt wszystkiego. I jeszcze w dodatku to różnicowanie. Bleeee. Niby luksus, a rzy..ac się chce.
      • tylko1wpis Re: nie pamiętasz? jakieś 50m peronu 30.09.10, 10:21
        we włoszczowej.
      • gonet12 Re: Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 18:01
        No jak to, nie wiesz ? "Odrodził" peron we Włoszczowej !!!!!!!!!!!!
    • maaac Są czy nie ma dokumentów potwierdzających. 30.09.10, 08:57
      Jak są - .....
      E chciałem napisać, że to już koniec publicznej kariery Romaszewskiej.
      Potem się ocknąłem. Jak ona ze środowiska "prawicy" to działa prawo Jarosława - "Nikt nas nie przekona że białe jest białe". Nawet dokument "prawicy" nie udowdni, kto się zachował nie godnie.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Dać palec, chcą całą rękę 30.09.10, 09:01
      Echh, dać palec, to chcą całą rękę.

Ja się w ogóle dziwiłam, po co odznaczać ofiary wypadku komunikacyjnego. Ale okazuje się, że nie wystarczyło odznaczyć - trzeba jeszcze dać lepsze ordery "naszym".

To samo dalej - po co było chować prezydenta na Wawelu? Ale pochowali. Potężniejszego upamiętnienia nie potrafiłam sobie wyobrazić. Tymczasem nie - oni zażądali dalszych upamiętnień i to celowo, jak wyrzut sumienia, pod oknami pałacu nowego prezydenta.

Co za okropni ludzie. Pomijając wszystko, paskudna jest ta ich roszczeniowa postawa. PiS to partia lewacka w najgorszym wydaniu - ludzie, którzy zawodowo zajmują się wychodzeniem na ulicę i darciem japy, że "nam się należy".
      • makar4 Re: Dać palec, chcą całą rękę 30.09.10, 09:52
        Popieram na sto procent.
        To jakaś paranoja.
        Rodacy opamietajcie się.
        Cały świat się z nas śmieje z powodu wypadku :
        -tylko my jedni z jakoś rozwiniętych krajów jesteśmy tacy zdolni,
        -potem ten bałagan z Wawelem (pofanacja Wawelu),
        -paranoja z krzyżem,
        -odznaczenia nie wiadomo za co, które tylko ogólnie obniżają ich znaczenie w społeczeństwie,
        -dziwaczne pochody Jezus-królem,
        -jakaś tam pielgrzymka, zamiast do świętych miejsc, to do miejsca dla Nas bolesnego i znajdującego się na terytorium państwa, które wielu z poległych nienawidziło,niech sobie jadą gdzie chcą ale dlaczego taka ranga?
        -te ciągłe obnoszenie z kropidłem przy każdej okazji, (jeżeli ktoś nie zauważył to niech spojrzy za okno - jest XXI wiek).
        Absurdalność, irracjonalizm i archaiczność tego co się u nas dzieje można wyliczać w nieskończoność.

Wstyd mi za nasz kraj, jak znajomi z zagranicy z ironią pytają o te sprawy.
      • kurelski Re: Dać palec, chcą całą rękę 30.09.10, 17:47
        anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> Echh, dać palec, to chcą całą rękę.
        >
        > Ja się w ogóle dziwiłam, po co odznaczać ofiary wypadku komunikacyjnego. Ale ok
        > azuje się, że nie wystarczyło odznaczyć - trzeba jeszcze dać lepsze ordery "nas
        > zym".
        >
        > To samo dalej - po co było chować prezydenta na Wawelu? Ale pochowali. Potężnie
        > jszego upamiętnienia nie potrafiłam sobie wyobrazić. Tymczasem nie - oni zażąda
        > li dalszych upamiętnień i to celowo, jak wyrzut sumienia, pod oknami pałacu now
        > ego prezydenta.
        >
        > Co za okropni ludzie. Pomijając wszystko, paskudna jest ta ich roszczeniowa pos
        > tawa. PiS to partia lewacka w najgorszym wydaniu - ludzie, którzy zawodowo zajm
        > ują się wychodzeniem na ulicę i darciem japy, że "nam się należy".
        > Czy te cale edu -tak samo porabane jak reszta Palikociarni.
    • max9916 Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 09:02
      całe szczęście że rozplenione pisiory nie doszli do władzy w Pałacu...to by były czasy pomroczności, ciemnoty, rydzykostwa, sekciarstwa,patologii,arogancji,itd....
      • lucusia3 Re: Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 13:18
        Oni jadą na frustracjach starych ludzi, którym się nie udało- zawsze milej posłuchać, ze nie ja sam coś zawaliłem, tylko inni mi popsuli. Szkoda mi tych ludzi, ale to nie znaczy, że ich frustracje mają rządzić naszym krajem. Trzeba chodzić do głosowań i nie dać im się podporządkować.
    • henryk-sikora to obrzydliwe, ze członkowie kapituły... 30.09.10, 09:06
      To obrzydliwe, ze członkowie kapituły chcieli wyższe odznaczenia dla osob z PiS pełniących takie same stanowiska jak osoby z innych ugrupowań politycznych. Podstawowym kryterium winny być zasługi za życia, a nie tylko fakt tragicznej śmierci. Mnie zniesmaczyło przyznanie posmiertnie Krzyża Wielkiego OOP Januszowi Kurtyce, ponieważ kilka miesięcy wcześniej otrzymał zupełnie niezasłużenie Krzyż Komandorski z Gwiadą OOP za rzekomą odwagę w lustracji co było policzkiem dla wielu środowisk i osób, którzy płacili więzieniem i przez całe lata działali w opozycji demokratycznej w latach komunistycznych. Biorąc pod uwagę postawę tego człowieka za życia, w jaki sposób został on prezesem IPN, że po drodze w sposób haniebny załatwił Andrzeja Przewoźnika, upubliczniając fałszywkę SB-eka rzucającego fałszywe oskarżenia na nieskazitelnego Andrzeja Przewoźnika, który też zginął w tej katastrofie, to nie powinien być już posmietnie odznaczony, ale opuśćmy zasłonę milczenia nad tym nieboszczykiem, który okrył się hańbą za życia.
      WSZYSCY CZŁONKOWIE KAPITUŁY OOP POWINNI BYĆ PRZEZ PREZYDENTA KOMOROWSKIEGO ODWOŁANI SKORO W TAK NIEGODNY SPOSÓB ZACHOWALI SIĘ PO KATASTROFIE SMOLEŃSKIEJ!!!
    • wlekawa Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 09:06
      Należy pokazywać i napiętnować prawdziwe motywy działań PiS-owskich "jelit". To najlepszy sposób pokazania, jakie zasady kierują ich działaniami.
    • op_par Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 09:11
      Żałosna gra dawnych wojowników!
      Ciekawe czy Paaaaan Etyczny Profesor Bugaj rozliczy się kiedyś przed Polakami z dolarów branych od Regana?
      Może tylko czerwonych się "etycznie" ściga Panie Bugaj?
      • henryk-sikora odpowiedż dla "op_par" 30.09.10, 09:26
        A możesz operować faktami, a nie rzucać takich tekstów w takim kontekście???
    • pis_busters Im ktoś głośnej mówi o etyce tym bardziej staję si 30.09.10, 09:16
      Im ktoś głośnej mówi o etyce tym bardziej staję się podejrzliwy. Musi mieć niezłe świństwa na sumieniu...
    • mapokl Żadna z ofiar nie powinna otrzymać orderów 30.09.10, 09:37
      odznaczeń itp, jakby to nie było przykre dla ich rodzin. Nie jestem w stanie określić dlaczego order miałby się należeć komuś, już poprzedni prezydent swoim podejściem gdy odznaczał nie których za pomniejsze czyny(a tych co mieli większe dokonania często pomijał, niezgodna ideologia) doprowadził do spadku rangi orderów państwowych. Zachowujemy się jak ruscy generałowie, najważniejsze to mnóstwo plakietek i krzyżyków, a według mnie odznaczenia powinny być sporadyczne i faktycznie dawane osobom które się zasłużyły dla kraju, czy też zgniły w obronie Polski. Niestety śmierć w wypadku lotniczym, możliwe, że spowodowany bezmyślnością jednego z pasażerów nie zalicza się do zasług.
      • olewus.1 Ciśnie mi się na usta tylko jedno...Kur.a mać ! 30.09.10, 09:51
        Romaszewska i ta cała "kapituła" rodem od Kaczyńskich, tp cuchnące szambo...
      • henryk-sikora odpowiedż dla "mapokl" 30.09.10, 09:58
        Proszę, aby wziął Pan pod uwagę taki fakt, że zginęło w tej katastrofie bardzo wielu ludzi, którzy za życia nie zostali odznaczeni, pomimo wielkich zasług. Takim przykładem może być np. Arkadiusz Rybicki. Jeżeli Pan uważa, że taki człowiek jak A. Rybicki nie powinien być uhonorowany przez państwo to nie mamy o czym rozmawiać.
    • mariuszet Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 09:46
      Teraz wiem o jakie wartości chodzi p.Romaszewskiej- o "wartości partyjne". Co to ma wspólnego z etyką i uczciwością to nie mam pojęcia. Pisowcy używają wielkich słów "honor Bóg Ojczyzna, wartości, sprawiedliwość" ale rozumieją je pokrętnie i w stylu Kalego-wszystko co słuzy PiS jest sprawiedliwe i prawe, łacznie z kłamstwami, oczernianiem przeciwników.
    • erte2 Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 09:51
      "Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre są równiejsze"* - tę zasadę dedykuję pani Romaszewskiej, panu Bugajowi i innym członkom Kapituły.
      Rozumiem że można spierać się o program, o zasady, nawet personalnie, np. czy Kaczyński byłby lepszym prezydentem od Komorowskiego. Takie są prawa demokracji. Natomiast pośmiertne wyróżnianie jednych lepszym orderem, większym pomnikem czy bardziej kwiecistym epitafium tylko dlatego że byli NASI - to jest po prostu niegodne i małostkowe.
      Pewnych rzeczy i zdarzeń nie mogę zrozumieć. Pani Zofia Romaszewska w latach *70. zangażowana w KOR, dzielnie walcząca o prawa człowieka, odważna, jedna z tych osób którym zawdzięczamy demokrację w Polsce - dziś - wobec tragicznej śmierci tylu ludzi - nie potrafi wyzwolić się z partyjnackiego myślenia i dzieli zmarłych na "swoich" i "obcych". Nie potrafię tego zrozumieć.

*Cytat z "Folwarku zwierzęcego" Orwella.
      • lucusia3 Re: Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 13:20
        Demencja starcza?
    • mariuszelwood Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 09:52
      I to jest PiS właśnie.
    • dio62 cóż warte są te blachy nadawane przez miernoty 30.09.10, 09:58
      cwaniaczkom i innym miernotom
    • ubuntu-one Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 10:08
      Widać jakie było zaplecze Lecha Kaczyńskiego. Urzędy traktowane jak koryta przy których można się nachapać. Odznaczenia za kolesiostwo. Jak ktoś jest innego zdania to już niekatolik, Nie-Polak bo my sie wytyka Zapaterego.
    • halszka49 Ordery a Romaszewska 30.09.10, 10:10
      O ile pamiętam to za czasów prezydenta Lecha Kaczyńskiego kapituła nadała ordery kilku osobom,które z osobistych względów ich nie odebrały.Po co nam taki kanclerz?Niech pani Romaszewska najlepiej idzie do domu,narysuje sobie odznaczenia i nadaje je komu chce.Ale w swoim imieniu.
    • antobojar Czy to nie świnie z Farmy Zwierząt uważały........ 30.09.10, 10:13
      że wszyscy są równi, ale niektórzy są równiejsi...
      Co raz mam wizualizacje tego co by się działo gdyby PiS wrOcił do władzy...
      wrghhhh... ciarki przechodzą...
    • entymolog Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 10:17
      Może by tak w XXI wieku zakończyć ten taniec z państwową "biżuterią", którą i tak się nie nosi. Upamiętnianie, odznaczanie i cała para w gwizdek.
    • 25000zl usłużny "pisarczyk" już przedrukował 30.09.10, 10:20
      co przygotowała wadza.
      Żenada to usługowe dziennikarstwo.
    • franconus Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 10:20
      A ja - naiwny - zrazu nie zrozumiałem, o jakie "wzorce osobowe" Romaszewskiej może chodzić. A tu chodzi zupełnie zwyczajnie/wulgarnie o klucz partyjny! Moralność Kaliego do n-tej potęgi i wstyd dla powagi państwa.
    • ja.ja222 Ordery z klucza partyjnego 30.09.10, 10:25
      Nic a nic z tego nie pojmuję. Znaczy się, że wystarczy brać udział w jakiejś katastrofie i z tego powodu mozna być oznaczonym jakąś tam blachą i to jeszcze według jakiegos klucza czy sie siedziało czy stało czy leżało. Czy w takim razie ofiary ostatniej katastrofy w Niemczech tez zostana uhonorowane takimi samymi blaszkami jak ci spod Smoleńska?
    • princealbert po co komu odznaczenie posmiertne? 30.09.10, 10:28
      klotnie o tak bezsensowny detal, ktory mozna co najwyzej schowac do szuflady, jest zenujaca.

• salgold Ależ Wy jesteście naiwni!!! 30.09.10, 10:34
      Temat zastępczy wymyślony przez Gazetę ku radości PO, Tuska i Komory
      Z artykulu wynika ze Z.Romaszewska sanowiła jednoosobową Kapitułę<Ona decydowała o przyznaniu Orderu a akceptował to Hrabia. żenada szanowna Gazeto.

A dlaczego z tej "ferajny" wypisał się R,Bugaj, bo nie mógł dać orderu "swoim", a może wymyślicie coś innego?
      A dlaczego z kapituły wypisał się kiedyś tam Geremek potem Bartoszewski = czy też nie potrafili przeforsować "swoich" - Wasz artykuł to żenada, żenada,żenada, żenada, żenada, żenada!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • greg0.75 Re: Ależ Wy jesteście naiwni!!! 30.09.10, 10:44
        > Z artykulu wynika ze Z.Romaszewska sanowiła jednoosobową Kapitułę<Ona decyd
        > owała o przyznaniu Orderu a akceptował to Hrabia. żenada szanowna Gazeto.

A może byś łaskawco najpierw przeczytał artykuł, a potem się domyślał, co z niego wynika?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka