wielbiciel_wyborczej To w końcu faszyści czy komuniści? 17.10.10, 13:22 Zdecydujcie się POpaprańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Ten gosc... 17.10.10, 14:24 ...ma zdrowo napukane...-powinien jezdzic na prozaku. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa W imię wolności i demokracji, Kastrować Rasisto-Faszystów 17.10.10, 14:30 Rasizm i Faszyzm to jest zło pozostałe po hitlerowcach, przejęte przez PIS owcow. Banda brunatnych bawołów zagraża istnieniu Państwa Polskiego, i wolnego narodu Polskiego. Podnieś swą pieść niby Witali Kliczko wczoraj w ringu w Hamburgu, i nie pozwól deptać na Polskiej wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
pixi77 Michnik: PiS jak KPP chce unicestwić państwo po... 17.10.10, 14:34 Bardzo przepraszam wielce szanownego p.red.Michnika,ale jak mówiłem TO 5lat temu ,to nikt w TO nie wierzył i nie słuchał. Odpowiedz Link Zgłoś
4dagome1 Michnik: PiS jak KPP chce unicestwić państwo po... 17.10.10, 14:36 Kolejny wariat chory na Kaczora .Tą przypadłośc trzeba leczyc ,Zapewne dumny jest ze swojej gazety i forumowiczów .Takiego zbiorowiska internetowych debili to nie ma nie ma nigdzie .Ojciec jąkała ględzi już tak od dawna .Pewnie to już starosc iOjciec naczelnego był szefem KPukrainy ,Brat gnębił Polaków patriotów .całe rodziny wywodzą się z KPP . i on ma czelnośc pisac takie słowa .Tulił się do księdza Popiełuszki a potem mówił ozabójcach LUDZIE HONORU .wstrętny judasz Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Michnik: PiS jak KPP chce unicestwić państwo 17.10.10, 14:42 4dagome1 "wredny" napisał: "Jesteś po informowany" jakbyś u kartofla nr.2, w dupie siedział Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Michnik: PiS jak KPP chce unicestwić państwo po... 17.10.10, 15:08 List otwarty do A. Michnika: "czemu grozisz mi sądem?" Jarosław Marek Rymkiewicz Adamie! Kiedyś – dawno temu – byliśmy przyjaciółmi. Teraz pragniesz mnie postawić przed sądem (właśnie otrzymałem list od Twojego adwokata), ponieważ napisałem prawdę: że jesteście – Ty i Twoi ludzie – spadkobiercami Róży Luksemburg i jej straszliwej idei wynarodowienia Polaków (oraz wszystkich innych narodów) – idei podjętej potem przez Komunistyczną Partię Polski. Uważasz, że się mylę? Świetnie! To dlaczego grozisz mi sądem, zamiast podjąć ze mną dyskusję? A Twój adwokat pisze do mnie jakieś głupstwa o spółce giełdowej i jej interesach, którym podobno zagrażają moje poglądy. Czy idee i poglądy mają coś wspólnego z pieniędzmi i giełdą? To do tego doszedłeś? A to wstyd! Ale wróćmy do tego, co było trzydzieści kilka lat temu – do lat 70. i 80. zeszłego wieku. Pewnie pamiętasz, gdzie i kiedy się poznaliśmy – w końcu lat 70., na kolacji przy Alei Róż u Janki i Antoniego Słonimskich. Byliśmy tam w piątkę (była także Ewa), a kolacja skończyła się niezłą kłótnią między nami dwoma. Nawet chyba trochę niestosownie się zachowaliśmy – jeśli wziąć pod uwagę wiek gospodarzy oraz wiek ich gości. Ja już dobrze nie pamiętam, o co wtedy poszło, może Ty pamiętasz lepiej – wydaje mi się, że to była wielka kłótnia, nawet awantura o sprawę polską. Ale choć się tak pokłóciliśmy, to nie umniejszyło to mojego ówczesnego podziwu i szacunku dla Ciebie – uważałem Cię nadal za rzecznika nadchodzącej polskiej wolności, także za kogoś, kto prowadzi Polskę ku wolności. Doprowadziliście ją – Ty i twoi ludzie – sam widzisz do czego. Do lotniska pod Smoleńskiem. Świadectwo tego, co wtedy o Tobie myślałem, jest w wydanej w roku 1984 w wydawnictwie Jerzego Giedroycia mojej książce „Rozmowy polskie latem roku 1983”. To na pewno pamiętasz. Przedstawiłem Cię tam jako więzionego przez totalitarne państwo bohatera Polaków. Także jako kogoś, kto w przyszłości, w wolnej Polsce, będzie strażnikiem wolności. „Kiedy Kuroń zostanie premierem – napisałem tam (w roku 1983) – to [...] posadzi Adasia. Bo Adaś nie zniesie najmniejszej niesprawiedliwości”. O jakże strasznie się omyliłem! Ale nie byłem wówczas jedynym polskim pisarzem, który tak Cię widział. Zbyszek Herbert zadedykował Ci wiersz, Marek Nowakowski pisał o Tobie opowiadania. A potem wszyscy staliśmy z opuszczonymi rękami, próbując zrozumieć, co się z Tobą stało – dlaczego symbol wolności, więzień z ulicy Rakowieckiej, stał się symbolem Polski, której pierwszym prezydentem został złowrogi władca totalitarnego państwa. Wolności nie da się podzielić na kawałki – nie można mieć trochę wolności, być wolnym po trosze. Albo będziemy mieli całą wolność i wtedy będziemy wolni tak, jak byli wolni Polacy w Pierwszej Rzeczypospolitej, albo będziemy czyimiś niewolnikami. Ty właśnie tego nie zrozumiałeś – chciałeś, żeby Polska miała mały kawałek, kawałeczek wolności – taki, który zamierzaliście nam dać Ty i Twoi ludzie. Taki, który nam zaproponowaliście. Ale my tego kawałka nie chcieliśmy mieć, my go nie potrzebowaliśmy. Wolność, w jej złotej całości, jest fundamentem życia polskiego. To jest jedyny fundament, na którym możemy zbudować całość naszego narodowego istnienia. Tego też nie umiałeś zrozumieć. Jeśli zechcesz przeczytać moją nową książkę, „Samuela Zborowskiego”, to tam znajdziesz obszerne wytłumaczenie i uzasadnienie mojego poglądu na problematykę polskiej wolności. Ale może nie musisz tego czytać – bo ta wolność to już nie jest Twoja sprawa. I teraz nie możesz się już nazywać przyjacielem Jerzego Giedroycia i Zofii Hertzowej, także Konstanty Jeleński nie jest już Twoim przyjacielem. Bo Oni byli przyjaciółmi wolności. Więcej – byli obrońcami naszej wolności i wiedzieli, że musimy ją mieć w jej wspaniałej całości. Twoimi przyjaciółmi nie są już także Janka i Antoni Słonimscy. Antoni był człowiekiem wolności i na Twój widok, gdyby spotkał Cię w Alei Róż, pewnie by się odwrócił, a nawet (wiemy obaj, że potrafił być brutalny – był brutalnym obrońcą wolności) splunąłby Ci pod nogi. Tego właśnie się doczekałeś. Żeby bronić wolności, nie wystarczy wygłaszać moralnych kazań. Trzeba jej bronić całym swoim życiem. Adamie! Co się z Tobą stało? Więźniu z ulicy Rakowieckiej – na czym polega tajemnica Twojej przemiany? Jaki dramat duchowy, jaka ponura tragedia ukrywa się za tą przemianą? Jaki jest powód tej strasznej duchowej klęski, mój (niegdyś) drogi przyjacielu? Co zrobi przyszłość ze mną i z moimi książkami, to teraz, kiedy mam już 75 lat, mniej więcej wiadomo. A co zrobi z Tobą? Tego jeszcze nie wiadomo. Jestem jednak pewien, że także i Ty zostaniesz zapamiętany. Ale mam dla Ciebie w tej sprawie złą nawet bardzo złą wiadomość. Przyszłość będzie o Tobie pamiętać i Polacy o Tobie nie zapomną. Zostaniesz zapamiętany – jako wróg wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Michnik: PiS jak KPP ; 11111, skopiuj jeszcze bzdury 17.10.10, 16:02 Ciekawe ile procent to czyta 0,00000000000000000001%, czyli ty sam nawet nie czytasz. Dyskusja to nie wymiana ksiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
w1958 Michnik: PiS jak KPP chce unicestwić państwo po... 17.10.10, 15:46 Michnik to symbol wolności III RP wraz ze swoimi kolesiami Jaruzelskim , Kiszczakiem , Urbanem , Maleszką oraz braciszkiem komunistycznym mordercą oraz tatusiem który zwalczał państwo polskie w Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Michnik: PiS jak KPP chce unicestwić państwo 17.10.10, 15:58 1958 na rentę, wapno ci mózg rozsadza. Jak ci się w jaja żuci to ci spodnie porwie. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: jak zwykle trafna diagnoza michnika 17.10.10, 17:20 choc nie pierwsza i nie nowa ,ja to już wiedziałem dawno i bez opini pana adama .pis i kaczyńscy to najgorsze co nas spotkało po 90 roku , a teraz gdy już całkowicie władze w parti przejął towarzysz jarosław to juz zakrawa naprawde na czysty nacjonalizm i nawet faszyzm .te wieczne jątrzenie i szerzenie oraz nawoływanie wrecz do niepokojów spolecznych inaczej nazwac nie mozna .sam nic merytorycznie pozytecznego bedąc dwa lat przy absolutnej władzy nie zrobił ,żadnych reform ,nawet wstrzymał całkowicie program budowy autostrad ,polityka zgraniczna z chora umyslowo fotygą tylkonas komromitowała na świecie itd itp. tylko intrygi ,afery i szukanie poprzez słuzby panstwowe haków na opozycje ,tym były rządy pisu z przewodnią rola i pod dyktando towarzysza jarosława razem ze zmarłym braciszkiem, he he. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: No i proszę, 18.10.10, 10:39 @w1958, nawet takiego prymitywa, jak ty można powoli reformować. Jak kasują te twoje obrzydliwe, pełne bluzgów komentarze, to w następnych już się próbujesz hamować. Jeszcze trochę i może zaczniesz używać ludzkiego języka... Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Dlaczego demokraci wygrywają?, mają lepszych żołnierzy?. 17.10.10, 17:14 Nie mają lepsze argumenty. Dla rasistów niema w demokratycznei Polsce miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
henrysz17 Michnik: PiS jak KPP chce unicestwić państwo po... 17.10.10, 17:16 Panie Adamie ma Pan całkowitą rację , J.K doprowadził do tego że słowa prawo i sprawiedliwość nabrały dla mnie znaczenia wręcz negatywnego. Powinno im się zakazać używania tych słów jako nazwy tej sekty. Mam nadzieję że wyborcy zmobilizują się w wyborach tego rocznych oraz przyszłorocznych /tzn.zmobilizują się do wysokiej frekwencji/ i pod koniec przyszłego roku coś takiego jak pis przestanie istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Dlaczego rasiści przegrywają?, kopie NS nie argument 17.10.10, 17:22 Polska demokratyczna nie potrzebuje Rasisto-Faszystowskiej "kopiowanej" propagandy. Złom zła, to nie dyskusja polityczna. Młoda Polska demokracja nie potrzebuje faszystów, ich miejsce jest na cmentarzu hitlerowców. Odpowiedz Link Zgłoś
aaannemarie Michnik: PiS jak KPP chce unicestwić państwo po... 17.10.10, 19:37 Z małymi wyjątkami, w większości plugawe te komentarze o Michniku. Ich autorzy piszą na forum jego gazety, korzystając z wywalczonej przez niego wolności. Jakiś ignorant pisze nawet:" a kto to ten Michnik?". To są czasy popisywania się niewiedzą. Na szczęście tylko na forach. Bo można to robić anonimowo. W realu wstyd. Na razie. Na szczęście w realu ich nie spotkam. jadąc tramwajem odwrócą twarz ku szybie widząc wyzywającego innych dresiarza. W niedzielę pójdą do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
zydtulacz Michnik: PiS jak KPP chce unicestwić państwo po... 17.10.10, 20:26 Gudlajowi z pychy w glowie sie przewraca.Panie Michnik w PIS nie ma nikogo z panskiej rodziny!Polski nie unicestwia,na nieszczescie dla mojej ojczyzny,dziala Michnik z kolesiami. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Michnik: PiS jak KPP chce unicestwić państwo po... 17.10.10, 20:28 Oto 3 najgorsze klęski, które spadły na Polskę w XX wieku: - wybuch II WŚ i hitlerowska okupacja - prawie pół wieku sowieckiego nadzoru - urodziny Jarosława Kaczyńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
krawat.ok prezes Kaczyński jest dobrym organizatorem... 17.10.10, 20:46 tylko Jarosławowi Kaczyńskiemu się udało. w jednym miejscu zebrał wiecznie wczorajszych. Anna Sobecka,Antoni Macierewicz,Tadeusz Rydzyk i inni z płonącymi pochodniami. Demokratyczne Państwo Polskie ma wszystkich nawiedzonych na prochach w jednym miejscu. a źli ludzie mówią,że Kaczyński jest niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
nufatek Michnik: PiS jak KPP chce unicestwić państwo po... 17.10.10, 21:06 Prosze zabrac ta ................ Zrobil wystarczajaco wiele zlego. Ten facet na zdjeciu jest o niebo gorszy od Jarka Odpowiedz Link Zgłoś
agape2010 Michnik: PiS jak KPP chce unicestwić państwo po... 17.10.10, 21:19 Już dawno Michnik nie jest dla mnie autorytetem. Dziś to tylko rozum na usługach biznesu broniący status quo w którym jemu jest dobrze. Przełom i Solidarność była mu potrzebna tylko do tego by robić duże pieniądze. Prawda Michnika to nie jest już prawda Polski to tylko prawda Michnika - niestety. Smutne jak dziś Michnik reaguje na jedyny prawdziwy głos opozycji czyli na PiS , tak samo jak niegdyś komuniści reagowali na Michnika. Dziś Michnik jednak w propagandzie przebił komunistów i PZPR mógłby się od Michnika uczyć jak szkalować opozycję i nie dopuszczać do głosu czynników zagrażających partii. Ironia historii, Rewolucja pożera własne dzieci :) Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Michnik to nie człowiek, tylko "Wielki Guru" 18.10.10, 12:10 świeć mu panie na wieczność. I daj zagładę PISosko-rsistowskiej hołocie. Lekką śmierć otumanionym synom Jaroadolfusa. Czym był i co robił ojciec Jarosława Kaczyńskiego?, o ile słyszałem pracował jako kapo dla faszystów. Manewry PIS; zmylić naród?. Odpowiedz Link Zgłoś
emes182 Michnik: PiS jak KPP chce unicestwić państwo po... 17.10.10, 21:40 Ty nam już krętaczu i manipulancie Michniku nic nie tłumacz. Nas to nie interesuje. Im wcześniej to zrozumiesz tym lepiej bedzie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
agawa_7 To Ci checa- Ozjasz Szechter 17.10.10, 22:55 Jak wynika z dokumentów historycznych ojciec p. red. Michnika Ozjasz Szechter, był członkiem Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy przed II wojną światową. Skoro PIS jest jak Komuniści przed II wojną światową, to czy to oznacza że Jarosław Kaczyński jest jak Ojciec Michnika? Było by to dziwne... przecież to jabłko zwykle pada blisko jabłoni Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: To Ci checa- Ozjasz Szechter 18.10.10, 11:58 agawa_7 napisała: Wsadż se te rasistowskie dokumenty, dokładnie tam gdzie ci słonce nigdy nie paliło. > Jak wynika z dokumentów historycznych ojciec p. red. Michnika Ozjasz Szechter, > był członkiem Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy przed II wojną światową. > Skoro PIS jest jak Komuniści przed II wojną światową, to czy to oznacza że Jar > osław Kaczyński jest jak Ojciec Michnika? Było by to dziwne... przecież to jabł > ko zwykle pada blisko jabłoni Odpowiedz Link Zgłoś
1wxk Re: To Ci checa- Ozjasz Szechter 18.10.10, 18:33 art.usa ty tępy chamowaty półmózgu ,jesteś burakiem i prostakiem po prostu chamem . Odpowiedz Link Zgłoś
archer.4 Re: To Ci checa- Ozjasz Szechter 18.10.10, 20:57 Slucha no Artusie, Czemu Ty tylko bluzgasz? Nie masz innych argumentow poza inwektywami? Piszze jak czlowiek albo daj sobie siana. To samo do calej reszty obrzucajacych sie blotem chamow. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: To Ci heca, Brunatne bawoły się znów mobilizują?. 18.10.10, 21:25 archer.4 napisał: > Slucha no Artusie, Ale ty aniołek niewinny, przeczytaj dwa razy coś nakreślił. A te sianko to tam se wepchaj, gdzie twa uwielbnica swą PISowską propagandę wcisnęła. Kurde gdzie ja tu bluzgam, PISowcu pomylony. Jeżeli ktoś nie dyskutuje, tylko wciska kilometrową kopiowana propagandę, to mu mówię że ma odchyły, co jest i prawdą. Chcesz jakąś reklamę rasistowska prowadzić, - to kup afisz przy drodze i klei ile chcesz, ale tu za darmo nic niema. Nie uczyli cię w szkole?. Krótko i rzeczowo? Szukasz debili żeby im oczy mydlić?. Mnie tym nie oczarujesz. Co jest chorowity PISowski "Trottel", masz lustro w domu?. A to pewnikiem rozumiesz "Prost mahlzeit" Odpowiedz Link Zgłoś
archer.4 Re: To Ci heca, Brunatne bawoły się znów mobilizu 19.10.10, 09:06 Gdzie ty tu bluzgasz? Czlowieku, sam poczytaj co piszesz. Nie szkoda ci buraku palcow? Jesli nie mozesz bez tego zyc i koniecznie musich ty chamie korzenny na kogos mabzdyczyc to wybierz sobie glowny temat tego watka. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: To Ci heca, Brunatne bawoły się znów mobilizu 19.10.10, 13:17 Archer4;- Powiedz tylko jedno co ci mózg porzało, trypel, syf, czy propaganda z PISuarów? Odpowiedz Link Zgłoś