Dodaj do ulubionych

Pomarańczarka odnaleziona!

26.11.10, 07:09
panie "dziennikarzu"...Nie ma kolorowej reprodukcj "Pomaranczarki"? BZDURA! Ja mam ich kilka w polskim albumie!
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 07:48
      jeszcze raz sprawdzilem. Mam przedwojenn e zdjecie "Pomaranczarki", ktore sie rozni od wystawiomnego na aukcji. Mam rowniez drugie czarno-biale, ktore tez jest rozne. Wiec malowal Gierymski kilka "takich samych" czy tez przed wojna w albumie bylu juz kopie?!
      • ranke Niemcy mają psi obowiązek obraz zwrócic. 26.11.10, 09:38
        Niemcy wywołali wojnę , masowo popierali Hitlera, jego politykę zagłady Żydów i Polaków, a także rabowanie dzieł sztuki i teraz mają psi obowiązek oddac nam to co w czasie wojny straciliśmy. Nie obchodzi mnie jak to zrobią, wykupią obraz czy go prawomocnie zajmą, to ich problem. Niemcy muszą zrozumiec, że każdy ponosi odpowiedzialnośc za własne czyny i oni nie są wyjątkiem.
        • filopolityk Re: Niemcy mają psi obowiązek obraz zwrócic. 26.11.10, 22:09
          Gdyby tak było już dawno otwarli by nam rynek pracy @ranke bo w czasie wojny byliśmy zmuszeni siłą u nich pracować . W praktyce jest tak kto ma większe pieniądze te ma "prawo"...
        • 1stanczyk "Niemcy muszą zrozumiec" 27.11.10, 16:24
          "Niemcy muszą zrozumieć" takiego durnego pieprzenia to pewnie uczą półgłówków z ambony !
          Nie tylko w naszym kraju i nie od dzisiaj istotnym argumentem przemawiającym do "zrozumienia" czegokolwiek są pieniądze i wpływy.
          Jakby Hiszpanie, Francuzi, Anglicy, Portugalczycy mieli zwrócić to wszystko co ukradli w czasie podbojów kolonialnych, zapłacić za niewolnicza prace podbitych krajów na rzecz metropolii, to inaczej wyglądałby dzisiaj świat.
          To raczej my musimy zrozumieć, że debilne decyzje (wywołania PW i nie tylko ) mają swoją cenę wyrażoną nie tylko tragiczną hekatombą jaką była masowa śmierć Warszawiaków, zrównane z ziemia miasto, ale rowniez utrata tych nielicznych dziel sztuki które zostawiły nam nasze poprzednie pokolenia.
          Dzisiejsze honorowanie tych co podjęli te decyzje jest nie tylko kultywowaniem naszej głupoty ale rowniez zwykłej nikczemności tych, co za parawanem "patriotyzmu" w imię własnego politycznego obłędu i generalskich szlifów wykorzystali młodzieńczą naiwność posylajac w czasie PW na śmierć dzieciaki !!!

Re: Niemcy mają psi obowiązek obraz zwrócic.
    • magda.stef Pomarańcze czy cytryny? 26.11.10, 08:13
      Sprawa niby błaha, ale obraz ten jest różnie podpisywany: "Żydówka z cytrynami" lub "Żydówka z pomarańczami". I różne są wersje obrazkowe: raz widać żółte owoce, innym razem pomarańcze. Cytryny wydają się być bardziej uzasadnione. W ikonografii (nie wiem, czy tylko polskiej) stały się symbolem Żydów (dzisiaj "wyjaśnia się" to w ten sposób, że "zły" Żyd wyciśnie z "dobrego" Polaka ostatni grosz tak, jak wyciska się sok z cytryny), pewnie jako uproszczona forma etrog, czyli owocu, którego używa się w czasie święta Sukot (Święto Namiotów). Może oryginał rozwiąże ten problem :-)
      • koperczak5 Re: Pomarańcze czy cytryny? 26.11.10, 08:44
        Istnieje podobny obraz Gierymskiego "Żydówka z cytrynami" w zbiorach Muzeum Śląskiego.

Dziwne, że obraz skradziony w Polsce nie został zdjęty z aukcji. Władze niemieckie powinny go natychmiast skonfiskować i zwrócic Polsce.
        • minkat Re: Pomarańcze czy cytryny? 26.11.10, 09:15
          Mysle, ze to musi chwile potrwac- precedury, droga urzedowa- przeciez nie mozna ot tak zadzwonic do niemieckiej policji i ni z tego ni z owego kazac obraz skonfiskowac. Pewnie trzeba bedzie kupy kasy na ekspertyzy.

Ale pocieszajace jest to, ze prawo niemieckie ma do skradzionej wlasnosci taki sam stosunek jak polskie- oddac wlascicielowi i nie ma, ze kupiles w dobrej wierze.
        • antropoid Re: Pomarańcze czy cytryny? 26.11.10, 12:22
          koperczak5 napisał:

> Dziwne, że obraz skradziony w Polsce nie został zdjęty z aukcji.
          -----------------------------
          Dziwne, że w ogóle jeszcze istnieje, przecież przedstawia Żydówkę! Już dawno powinien być zagazowany i skremowany, ale tak to już było z tym Herrenvolkiem, że poza głoszoną pogardą i wyższością nad innymi nacjami/rasami nie gardził on absolutnie dziełami sztuki i kosztownościami, które się z nimi kojarzyły. Tyle była warta cała ta g..wniana nazistowska ideologia (którą do tej pory zachwyca się niemała rzesza umysłowych troglodytów), oparta - jak większość zresztą - tylko na chęci wyżycia się na kimś i nagrabienia ile się da.
    • grimperpl Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 08:39
      Przecież taki obraz wisi w Muzeum Śląskim w Katowicach.

www.muzeumslaskie.pl/index.php?id_zbioru=55
      • 1zorro-bis Re: Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 08:47
        i tego wlasnie obrazu mam kolorowe zdjecie. Rozni sie znacznie od fotografii czarno-bialej (przedwojennej) oraz od obrazu oferowanego na aukcji. Rowniez ten na aukcji jest rozny od czarno-bialego zdjecia....
        • palekh Re: Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 09:14
          Jak P. Marek Mielniczuk powiedział to musi być prawda. Znaczy się taka że to żydówka z cytrusami .
          a do określenia czy to oryginał zaginiony podczas wojny to droga daleka-potrzeba badań często żmudnych i pracochłonnych. Gdyby było tak że jakiś marszand popatrzy na obraz i Wykrzyknie to oryginał! to mielibyśmy 15 tysięcy oryginalnych obrazów Van Gogha a przecież zostało około 300- resztę sam zniszczył. Trochę pokory bo w obrazie wystawionym na aukcji nic się nie zgadza z zaginionym oryginałem. I według marszanda to przemawia za jego autentycznością. Strach pomyśleć co ludzie kupują na aukcjach i u marszandów jako oryginały.
          • mitochondrium Re: Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 09:30
            no wlasnie, tak to jest z tymi fachowcami.
            I dlatego, jak pomysle sobie jakim jestem inzynierem to boje sie isc do lekarza :)
      • virtuoz83 Re: Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 13:37
        grimperpl napisała:

> Przecież taki obraz wisi w Muzeum Śląskim w Katowicach.
        >
        > www.muzeumslaskie.pl/index.php?id_zbioru=55

Nie "taki obraz wisi w Muzeum Śląskim" tylko inny. Wisi tam "Żydówka z cytrynami", a "Żydówka z pomarańczami" to inny obraz.
    • odchudzacz Niemcy zrabowali, Niemcy powinni oddac 26.11.10, 09:32
      i przeprosic!
      • 1zorro-bis Re: Niemcy zrabowali, Niemcy powinni oddac 26.11.10, 09:39
        kopie?
    • virtuoz83 To jest jeszcze pryszcz! 26.11.10, 09:51
      Szwecja dopiero nakradła różnych dzieł sztuki podczas potopu szwedzkiego. Poczynając od marmurowych lwów stojących przed budynkiem parlamentu w Sztokholmie (skradzione sprzed pałacu w Wilanowie i spławione Wisłą do Gdańska, a stamtąd do Szwecji) na dziele Kopernika "De revolutionibus orbium coelestium", które jest w zbiorach biblioteki w Uppsali (skradzione oczywiście w Polsce). Kiedyś czytałem o Szwecji - ziemie tam są liche, więc możliwie największą kasę ładowali tam w armię i napadali na ościenne kraje, w tym na Polskę.
    • minkat A "Pomaranczarka" w Muzeum Slaskim? 26.11.10, 10:21
      To kopia?

www.muzeumslaskie.pl/index.php?id_zbioru=55

Sa dwie wersje wygladajace niesamowicie podobnie????????????

Czy ktos mi to moze wyjasnic?

Z gory dziekuje

Ta z Buxtehude:
      www.auktionshaus-aldag.de/auktion.html?do=detail&id=124103&a=179
      • filopolityk Re: A "Pomaranczarka" w Muzeum Slaskim? 26.11.10, 22:18
        Jak można rozpoznać porównując kopię i orginał ? Do tego potrzeba specjalisty który rozpozna obraz na podstawie szczegółów z innych obrazów malarza , pociągnięcia pędzlem działają czasami jak podpis
    • scibor3 Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 10:35
      Kopia, nie kopia... nieważne, ale słowa żyd, żydowskie, wprawiają redakcję na Czerskiej w stan bliski orgazmu.
      • thobold Re: Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 10:50
        A ciebie w szał nienawiści.
    • kerkus Jedź do Niemiec, Twój obraz już tam jest ! 26.11.10, 10:37
      A to ci złodziejaszki... a propos obrazu skąd taka bidula miała pomarańcze ... może to cebula a Gierymski walnął na żółto.....
      • donek.com Re: Jedź do Niemiec, Twój obraz już tam jest ! 26.11.10, 10:44
        odpad z Pewexu.
    • thobold Re: Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 10:49
      Gierymski namalował też bardzo podobną: "Żydówkę z cytrynami". To jej kolorowe kopie masz w podręczniku.
      • edyta1972 Re: Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 11:20
        Co do kolorów, to czasem to co mamy na fotografii nie oddaje naprawdę tego co jest na oryginale, byłam niedawno na wystwie i bardzo podobał mi się obraz na którym kobieta miała zieloną suknię, mocny ciemny kolor suknia zapewne z atłasu bo takie się miało wrażenie z koloru a na wszystkich reprodukcjach jest ta suknia niebieska no i kłopot. Domalowywanie i konserwacja też mają wpływ na obrazy. Pisałam o tym na moim blogu imigrantka.blox.pl/2010/09/Z-bliska-8211-modyfikacje-przerobki-wiecej.html. Jeśli jest to przypadek kradzieży to jeżeli nie mogą oni udowodnić kupna powinien zostać zarekwirowany do czasu wyjaśnienia. Co na to prawo?
        pozdrawiam
        • palekh Re: Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 11:38
          Imigrantko. Z tego co napisałaś wynika że są na świecie różne kolory. I jeszcze to że obraz trzeba zarekwirować- Odpowiedz kto ma być rekwirującym i będzie po sprawie. A jak nie ma rachunku za zakup obrazu to do Urzędu Skarbowego i niech domiar dowalą i 75 % zabiorą. Specjalnie napisałem to ostatnie zdanie-jest ono tak samo bez sensu jak cały Twój wywód.
          • edyta1972 Re: Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 13:34
            Drogi Palekhu
            Po pierwsze zapewniam Cię, że są na świecie różne kolory np czerwony, niebieski i żółty a jak się zmiesza niebieski i żółty to będzie zielony itd. Czasem jak się zrobi zdjęcie to kolory które nam na nim wychodzą są inne niż to co w rzeczywistości, czasem w druku także dochodzi do zmian dlatego czasem to co widzimy na zdjęciu w podręcznik jest inne niż to co wisi na ścianie w galerii.
            Po drugie. W handlu dziełam sztuki bardzo ważne jest udokumentowanie pochodzenia obrazu co ma na celu wyeliminowanie dzieł pochodzących z kradzieży, falsyfikatów i podróbek. W czasie wojny wiele dzieł sztuki zniknęło i pojawiło się w kolekcjach prywatnych, jest rejest zrabowanych dzieł sztuki, są jakieś umowy międzynarodowe i coś mi się w pamięci obija że prawo stoi po stronie pierwotnych właścicieli, którym w czasie wojny te dzieła odebrano. Kto powinien zarekwirować? Są odpowiednie procedury w takim wypadku i panowie prawnicy powinni się tu wypowiedzeić.

palekh napisał:

> Imigrantko. Z tego co napisałaś wynika że są na świecie różne kolory. I jeszcze
            > to że obraz trzeba zarekwirować- Odpowiedz kto ma być rekwirującym i będzie po
            > sprawie. A jak nie ma rachunku za zakup obrazu to do Urzędu Skarbowego i niech
            > domiar dowalą i 75 % zabiorą. Specjalnie napisałem to ostatnie zdanie-jest ono
            > tak samo bez sensu jak cały Twój wywód.
      • edek47 A co sie stalo ze stara cytryniara? 26.11.10, 11:21
        Sliwki sprzedaje ?
    • jan_telecki Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 11:20
      co to za bzdura,

przeciez 'pomaranczarka' wisi w muzeum w katowicach !!!

pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BByd%C3%B3wka_z_cytrynami

• virtuoz83 Gdybyś doczytał to byś wiedział, że... 26.11.10, 13:33
        ..."Żydówka z cytrynami" i "Żydówka z pomarańczami" to 2 różne obrazy.

Cytuję za Wikipedią: "Obraz Żydówka z pomarańczami przed II wojną światową znajdował się w zbiorach Muzeum Narodowego w Warszawie. Zaginął w latach 1939-1945."
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl "Żydówka z cytrynami" a "Żydówka z pomarańczami" 26.11.10, 11:35
      Bardzo ciekawe.
      Artykuł mówi o obrazie "Żydówka z pomarańczami", o tym: Link do Wikipedii
      Zdjęcie przedwojenne z innym kształtem koszyka:
      Link

Natomiast jest też "Żydówka z cytrynami" z Muzeum Śląskiego: Link, ale ten obraz jest trochę inny. Nie wiem, czy prawdziwy, czy kopia prawdziwego Gierymskiego - ale moim zdaniem słabszy od "Żydówki z pomarańczami", wygląda jak nieudolna kopia.
      • virtuoz83 Bo to są 2 różne obrazy. 26.11.10, 13:34
        Jw.
      • filopolityk Re: "Żydówka z cytrynami" a "Żydówka z pomarańcza 26.11.10, 22:23
        anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> Bardzo ciekawe.
        > Artykuł mówi o obrazie "Żydówka z pomarańczami", o tym: Link do Wikipedii
        > Zdjęcie przedwojenne z innym kształtem koszyka:
        > Link
        >
        > Natomiast jest też "Żydówka z cytrynami" z Muzeum Śląskiego: Link, ale ten obraz jest tr
        > ochę inny. Nie wiem, czy prawdziwy, czy kopia prawdziwego Gierymskiego - ale mo
        > im zdaniem słabszy od "Żydówki z pomarańczami", wygląda jak nieudolna kopia.
        >
        >

Powiedziałbym ,że czarnobiały i ten z germańskiego lądu wyglądają identycznie na 1 ciep oka Panie@1zorro chyba oczka nie ten tego ..
    • zwyklyglupol Szanse są minimalne-pisze już dziś:) 26.11.10, 11:41
      Każdy kto zna prawo obowiązujące w Niemczech wie,że nie dostaniemy tego obrazu. Gdyby wypłynął w USA już byśmy go mieli. Ale co tam-jutro poczytacie o wielkiej misji, w kazdym razie trzymam kciuki, może cudem się uda!
    • validrong Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 11:51
      2 słowa:
      Orange Jews
      • faustino Re: Pomarańczarka odnaleziona! 28.11.10, 00:32
        @validrong

Albo: Kill all the juice.
    • agnat2 Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 14:15
      Jest szansa na więcej, kryzys w europie więc NAJWIĘKSI ZŁODZIEJE EUROPY zaczynają się wyprzedawać !!!
      • sedaluk Re: Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 15:13
        No popatrz-Niemcy byly tyle lat okupowane, przeszukiwane i rabowane-ale jeszcze takie wspaniale dziela sztuki zeabowane przez kogos w Polsce idzie tam znalesc?
        A jak tam "Berlinka" w Krakowie ? Jeszcze nie rozszabrowana? Jak wszystko inne?
    • estees Pomarańczarka odnaleziona! 26.11.10, 17:28
      Dobra wiadomośc o ile potwierdzi sie fakt, że to autentyk.
      Wiadomość bedzie jeszcze lepsza jak obraz zawisnie na ścianach muzeum.
      Wehrmachtowo essesmańskie dziadki wymierają, powinno wiecej dzieł wypłynąć. Trzeba śledzić w szczególności małe domy aukcyjne.
    • rozsadek.ltd To najcenniejszy obraz na świecie!!! 26.11.10, 18:48
      Bo w tytule jest Żydówka!!! nie ma cenniejszego!
    • white_lake negocjować ze złodziejami? 27.11.10, 14:34
      co to za prawo chore?
      uważam, że to skandal!
      może Niemcy, jeśli takie mają wredne prawo, niech zapłacą właścicielom (czy raczej złodziejskiemu potomstwu) odszkodowanie, a obraz niech oddadzą Polsce
      i to z przeprosinami!
    • piotrofska skad wtedy pomarańcze 27.11.10, 14:58
      wychowalem sie za komuny tzn tego spolecznie nowoczesnego systemu i cos takiego jak pomarancze to byla rzadkosc i luksus a tu zobacz 100 lat wczesniej zwykla handlarka na rynku to oferuje... Gierek sie w grobie przewraca, bo przeciez mielismy taka wspaniala flote oceaniczna i rybolownicza.. tylko ze w sklepach nic nie bylo?
    • pabian-2 Pomarańczarka w areszcie 27.11.10, 15:34
      z ustaleniem autentycznoaci tego rodzaju dziela nie ma klopotu. material porownawczy jest dostepny. jestem zdania ze ten znaleziony obraz zostanie mimowszystko uznany za orginal, a expertyzy beda utajnione. na tym muzeum dobrze zarobi! nawal zwiedzajacych ekspozycje zapewniony!
    • wiesiekwiesiek11 miałczący Gierymski 27.11.10, 15:42
      miał Gierymski miał miał Gierymski miał Gierymski miał miał Gierymski miał Gierymski miał

ileż tego "miał-czenia" jest w tekście?, nie do czytania, tekst przerósł autora
      • 1stanczyk Kto chce sie dzisiaj podpisywac swoim nazwiskiem 27.11.10, 16:27
        w Gazecie Wyborczej ?
        To po prostu wstyd.
        GW bierze co może i stad te "teksty"

Re: miałczący Gierymski
    • vargas Pomarańczarka w areszcie 27.11.10, 20:22
      Trzy artykuly w GW i trzy rozne interpretacje stanu prawnego. Rece opadaja.
      Jesli to prawda, ze MN wiedzialo o sprawie od 11 listopada i do dzisiaj nic nie zrobilo to dyrektor powinien juz byc na bruku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka