grisza14 09.12.10, 09:50 Widzial cyngiel jaka mine zrobil na te mysliwskie porownania Obama? Wytrzeszczyl oczy i popatrzyl tak, jakby mu Komorowski zaproponowal ludozerstwo. Gajowy jest rzeczywiscie cool. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacmenos Gajowy jest cool 09.12.10, 09:51 z zażenowaniem muszę przyznać , że miałem podobne odczucia . Analizowaliśmy nawet sposób ściskania dłoni Barakowi przez Komorowskiego . Nie można nawet do tego się przyczepić ! Odpowiedz Link Zgłoś
terleo Gajowy jest cool 09.12.10, 09:52 Nie trzeba mieć w czubie, By być Polakiem-durakiem... *TO lubię, Bronisław, TO lubię* I za to Cię hołubię. Odpowiedz Link Zgłoś
mika Gajowy jest cool 09.12.10, 09:53 na jeakie polowanie jedzie Gajowy z Amerykanami. Dlaczego feministki nie protesuja przeciwko kolejnym próbom "udomowienia" kobiet? Odpowiedz Link Zgłoś
penible4 Re: Gajowy jest cool 09.12.10, 11:26 Nie wiem co na to feministki, bo jeszcze do żadnej feministycznej organizacji nie należę. Mnie szlag trafil, ze PPrezydent o "naszych kobietach" mówi. Jakie "nasze" ?! nasze to proszę Wielmoznego Pana są buty, gatki na kuperku, ale nie można tego powiedzec o ludziach. Chyba, ze jest sie zwolennikiem feudalizmu, niewolnictwa, no słów brak.. Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Re: Gajowy jest cool 10.12.10, 09:32 Mnie szlag trafil, ze PPrezydent o "naszych kobietach" mówi. Jakie "nasze" ?! xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx rozumiem,że nigdy nie mówisz również mój mężczyzna ( nasi mężczyźni) , nasze dzieci itp ? Odpowiedz Link Zgłoś
entymolog Nareszcie normalny Prezydent, normalnego kraju. 09.12.10, 09:55 Nic nam więc od tego urzędu nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
axial_force "Czasem aż oczy bolą patrzeć jak się przemęcza 09.12.10, 20:06 dla naszego klubu prezes Ochódzki Ryszard naszego klubu Tęcza Ciągle pracuje, wszystkiego przypilnuje I jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki to nie ludzie to wilki!" Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap nic dodac nic ujac 11.12.10, 21:12 moze tylko odsapnac miedzy jednym rzyg... artykulem GW a drugim... Odpowiedz Link Zgłoś
kurekwodny Gajowy jest cool 09.12.10, 10:16 Ja głosowałem na Gajowego i dziś mogę być dumny z tego. A autorowi felietonu, Gawroszowi żurnalistyki, nie wierzę, że nie poszedł głosować. A jeśli nawet, to za taką samokrytykę, puszczamy tym razem winę w niepamięć. Złamania pióra... Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Gajowy jest cool 09.12.10, 10:34 Na Bronisława Komorowskiego głosowałem z pełnym przekonaniem. I jak dotąd niczym mnie nie rozczarował. Nie jest prezydentem malowanym, potrafi mieć własne zdanie, niekoniecznie zbieżne ze zdaniem partii z której się wywodzi. Kiedy trzeba jest poważny i stanowczy, ale też ma do siebie dystans i umie "się nie obrażać" o byle co. Jasno i otwarcie deklaruje swój katolicyzm, ale nie czyni z tego ideologii swojego urzędu. No i katabasa potrafi ustawić (casus Żarskiego), nie oglądając się na różnych Michalików czy Głódziów. I co ważne - jest swobodny i naturalny, co świadczy o tym że dobrze się czuje sprawując ten urząd. Może to jest sprawa wspierających go antenatów ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiekd47 Gajowy jest cool 09.12.10, 10:38 Co zrobic prosze Pana ja tez jestem zachwycony postwą naszego PREZYDENTA wiec sie pan panie sznowy nie martw juz jest nas dwoch a co bardziej normali polacy peno podziela ten panski i poglad zycze milego dnia i oby wiecej takich kwiatkow w naszej polityce Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Trzeba byc matolem, zeby nie rozumiec 09.12.10, 10:59 ze mysliwskie anegdoty w ustach kogos, kto publicznie musial odszczekac swoje zamilowanie do mordowania zwierzat, nazywajac zabijanie ludzi w Afganistanie " dalekim polowaniem " sa niesmaczne i kompromitujace. Inteligentny czlowiek czegos takiego by nie palnal. A mine przy tym mial, jakby w kubel grzmotnal. Odpowiedz Link Zgłoś
tursen77 Re: Trzeba byc matolem, zeby nie rozumiec 09.12.10, 11:19 Popieram,może bez tego "matoła".Mnie też się nie podoba prezydent grający "rubasznego szlachciurę" z domieszką zacofania. Anegdota o polowaniu i siedzeniu kobiet w domu świadczy o kompletnym niezrozumieniu wymogów PR w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Przepraszam za matola, ale sie zdenerwowalem 09.12.10, 13:03 Nic dziwnego, że się zdenerwowałeś. Nie masz się do czego przyczepić i dlatego już na 125 wątku próbujesz wmawiać tym, którzy te twoje wypociny czytają, że to była taka żenyjąca gafa. Nawet ty w to nie wierzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Przepraszam za matola, tzn chcialem przeprosic 09.12.10, 13:07 matolow, bo to trzeba byc zupelnym bezmozgowcem. Przeczytaj sobie ten cytacik i przypomnij jak Obame wbilo w fotel. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Przepraszam za matola, tzn chcialem przeprosi 09.12.10, 13:42 A ten dalej swoje... Wbiło, wgniotło, wprasowało - widziałeś, co chciałeś. Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
1zdzislaw Gajowy jest cool 09.12.10, 11:02 Na wspomnienie wczorajszej relacji ze spotkania z Obamą zrobiło mi się po prostu przyjemnie.Prezydent ma swoje zdanie i wypowiada je w tak naturalny sposób,z lekka misiowato,acz z widocznym pazurem.Zapunktował u mnie . Odpowiedz Link Zgłoś
krzysszkot Gajowy jest cool 09.12.10, 11:14 dobre i duzo ironii.brawo mariusz.adam daj premię.chociaż. Odpowiedz Link Zgłoś
jamci44 czemu/komu Pan redaktor teraz zaprzecza? 09.12.10, 11:15 Sobie, "linii redakcji"? Ja nie mam "Geistu verneint" i powiem z wielkim żalem wprost: prezydent Komorowski (na którego szczerze, bez kalkulacji głosowałem) był żenujący. Zwłaszcza zawiodło go poczucie "timingu", kiedy mówił o tych nieszczęsnych wizach. Truł o tym długo i rzewnie, "watował", jakby nie miał nic innego do powiedzenia. A ta metafora "myśliwska" to już żenada zupełna. Ukazał mi się na chwilę Bokassa w lamparciej skórze. Obama "wypadł słabo", bo chyba mu szczęka opadała coraz niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Re: czemu/komu Pan redaktor teraz zaprzecza? 09.12.10, 11:18 Dzieki, wreszcie odezwal sie ktos normalny. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: czemu/komu Pan redaktor teraz zaprzecza? 09.12.10, 12:02 Tak samo "normalny" jak i ty. Odpowiedz Link Zgłoś
sysmech Gdy ktoś ma zajoba, to jest choroba 09.12.10, 11:38 ...Nie jest nią natomiast cecha, która Pan tak nazywa. Sceptycyzm jest (wg mnie) bardziej twórczy w życiu niż jego brak. A nawyk przeczenia - albo szukania w całym dziury (którą może warto wsączyć trochę złośliwości) - u żurnalisty może zastępować podejście krytyczne do spraw, o których pisze. (moim zdaniem dobry dziennikarz powinien być również ciekawski, wścibski, prospołeczny itd., ale kto to wszystko ma? Ważne, żeby był uczciwy i jasno pisał). Proszę nie mieć wyrzutów sumienia w związku z oceną pobytu Komorwskiego w USA (to w każdym razie pozwoli mu zrozumieć co znaczy, że jest "COOL"...). To czego Pan zaniechał nadrobił niemądrymi uwagami w "Sygnałach" korespondent PR w Waszyngtonie - skądinąd świetny - widać "głuposti" zdarzają się w najlepszej rodzinie... Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Gajowy jest cool 09.12.10, 13:44 Takie sobie wypracowanie jak kazdy tego typu miałki czołobitny tekst. Zwraca uwagę że pieski michnika się otwarcie przyznają i tłumaczą z tego że nimi są. Może po to żeby było smiesznie i żeby nie było jak w Trybunie Ludu? Odpowiedz Link Zgłoś
pani_bozia Re: Gajowy jest cool 09.12.10, 19:30 Wiesz, ja to oceniłam tak: autor tekstu chciał coś powiedzieć, wiedział co, tylko nie całkiem mu wyszło. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
mroowa49 Gajowy jest cool 09.12.10, 11:59 Prezydent Komorowski kiedy był Marszałkiem Sejmu ogromnie mi się podobał - charyzmatyczny ale w taki "ojcowski" sposób, dowcipny, potrafił w kilku słowach przywołać do porządku najbardziej oszołomskich, gadatliwych posłów, a jego wypowiedzi w mediach były inteligentną puintą. Kiedy startował w wyborach prezydenckich byłam zdziwiona - co się stało z moim Marszałkiem? Mówił mądrze ale takim tonem jak wujek pierdoła na urodzinach cioci. Ten dawny błysk pojawiał się kiedy był spontaniczny np. na spotkaniach ze studentami. Pierwsze miesiące prezydentury też mnie rozczarowały, było jeszcze gorzej - ten gawędziarski ton, intonacja, język ciała wypisz wymaluj jak w programach Majewskiego. Ale teraz po spotkaniach z Miedwiejewiem i Obamą widzę, że wrócił mój Marszałek w jeszcze lepszym stylu. Obama wypadł przy nim jak przemęczony yuppi z plastikowym urokiem i luzem. A polski Bronson jak prawdziwy facet z jajami w wieku średnim, który niczego nie udaje, jest sobą i o coś mu chodzi. Pan Prezydent jest gość! Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Zgadzam sie, on sie fizycznie upodobnil do Bieruta 09.12.10, 12:05 ten sam blysk i ta sama sarmacka inteligencja. Odpowiedz Link Zgłoś
levinas Re: Gajowy jest cool 10.12.10, 20:06 >polski Bronson jak prawdziwy facet z jajami w wieku śre > dnim jaja w srednim wieku? jak wygladaja jaja w srednim wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
muflonex W Polsce nie było lepszych tłumaczek? 09.12.10, 12:06 Gdybym miał coś sądzić na podstawie tej sceny, powiedziałbym, że nasz prezydent źle wybiera ludzi, którzy wybierają mu tłumaczy, ponieważ jej wymowa była poniżej krytyki. To, że wymowa jest wszystkim, dobrze widać na przykładzie "Dżoany Krupy". "... pierwsze przypuszczenie, jakie się czyni o panu i jego umyśle, wysnuwa się z tego, jakich przy nim widzi się ludzi; gdy ci są zdatni i wierni, można go zawsze uważać za mądrego, gdyż umiał poznać się na ich zdatności i utrzymać ich w wierności. Natomiast gdy jest przeciwnie, wtedy zawsze wytworzyć sobie można niekorzystny o nim sąd, gdyż już w samym wyborze ich popełnia pierwszy błąd." Książę, r. 22. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Gajowy jest cool 09.12.10, 12:08 Jakie będą rezultaty tej wyprawy Komorowskiego za ocean, to się dopiero okaże i nie ma co zawczasu się podniecać. Ale rzeczywiście - nie było widać w jego minie i zachowaniu tej przymilności i uniżoności, jaka zazwyczaj cechuje polskich przywódców w kontaktach z tej rangi partnerem. Wreszcie jakiś polski przywódca rozmawiając z prezydentem USA nie miał miny jego lokaja. Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Czy mozna gdzies znalezc nagranie z tej wizyty? 09.12.10, 12:23 Te scene kanapowa z Obama chetnie ogladalbym ze znajomymi przy piwku.Dla smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
jamci44 Re: Gajowy jest cool 09.12.10, 15:39 Co wy z tymi "lokajami", spisowało wam mózgownice? Transmitowane spotkanie z Obamą było kurtuazyjne, dyplomatyczne i Komorowski chyba chciał się przed PiSem poPiSać, zamknąć mu usta, uprawiając przed Obamą tę tromtadrację, że to niby on, Komorowski, też sobie nie da w kaszę dmuchać. Dlatego bidny Obama był taki skonfundowany tymi połajankami wygłaszanymi pogodnym głosem i z pogodną miną gajowego. Ponadto Obama "nie miał nic istotnego do powiedzenia", bo na takich spotkaniach się nic istotnego nie mówi (chyba że w zawoalowany sposób), a zwłaszcza nie wylewa się poczciwych żalów. Wszystko to, co miał do powiedzenia Komorowski, mógł później powiedzieć na konferencji prasowej, bo dziennikarze na pewno by o to zahaczyli i dotarłoby gdzie trzeba. A najlepiej powinien o tym mówić na spotkaniu w cztery oczy, a tu przed kamerami ew. przedstawić konkluzje. Podobnie z tym bezpieczeństwem. Dawanie przed kamerami Amerykanom przez gościa ostrogi, żeby się na tym "odcinku" bardziej starali, to cuś, czego by nawet prezydent Kaczyński, podżegany przez brata, nie zrobił. Co to za doradców ma Komorowski?! Odpowiedz Link Zgłoś
hildegunst Pewnych ludzi trzeba wynieść wysoko, aby można 09.12.10, 13:14 było zobaczyć, jak w rzeczywistości są mali. Gajowy jest tu klasycznym przykładem. Nie mamy żadnego pomysłu na rozmowy w Waszyngtonie - mówi w TVN24 prof. Zbigniew Lewicki z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie. W jego ocenie, wywoływanie po raz kolejny tematu wiz psuje nasze relacje i ośmiesza nas w Waszyngtonie. - W tej chwili już w Waszyngtonie są dowcipy, że polskich prezydentów opłaca Mastercard, bo hasło "no visa" można odczytać jako hasło reklamowe Mastercard. /tvn24/ Odpowiedz Link Zgłoś
poznan56 "cool" to nie po polsku ... 09.12.10, 13:34 Panie Redaktorze, mamy wlasne wyrazenia ... mozna powiedziec "w deche" i to znaczy dokladnie tak samo jak "cool". Przy okazji ... niech Pan zmieni aparycje bo na tym zdjeciu wyglada Pan jak w Oswiecimiu. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_bozia Re: "cool" to nie po polsku ... 09.12.10, 15:35 poznan56 napisał: > Panie Redaktorze, mamy wlasne wyrazenia ... mozna powiedziec "w deche" i to zna > czy dokladnie tak samo jak "cool". Przy okazji ... niech Pan zmieni aparycje bo > na tym zdjeciu wyglada Pan jak w Oswiecimiu. a może taki byl zamysł, by było "nie po polsku" a po angielsku? co ty na to? a ja proszę : nie "zmieniać aparycji" Odpowiedz Link Zgłoś
poznan56 Re: "cool" to nie po polsku ... 09.12.10, 23:30 A dlaczego MUSI byc po angielsku ... a moze po francusku albo po lacinie? To moze niech cala Gazeta wychodzi po angielsku - bedzie prosciej ... i tak olbrzymia wiekszosc czytelnikow zna angielski. Mozna czasami uzywac angielskich zwrotow (np. "silent majority") tak samo jak mozna uzywac wyrazen francuskich lub lacinskich ("nobles oblige" , "sensu stricto"). To, ze "cool" (jest to mlodziezowy zargon) pojawia sie czesto w filmach i serialach amerykanskich nie znaczy ze nalezy tego uzywac. Odpowiedz Link Zgłoś
vaterunser Ich bin der Geist, der stets verneint. 09.12.10, 13:57 "Ich bin der Geist, der stets verneint", to cytat z "Fausta" Goethego. Z tym pewnym Niemcen, który umarł na syfilis, to chyba autor żartował? Odpowiedz Link Zgłoś
vaterunser Jestem duchem wiecznego przeczenia. 09.12.10, 14:00 Nie wiecznego przeczenia, lecz ciągłego sprzeciwu. Odpowiedz Link Zgłoś
nextmichal Gajowy jest cool 09.12.10, 15:16 nie jestes nawet - jak to sam ujales - pismakiem jezeli nie dostrzegasz zenady tej wizyty, to twoje olsniewajace wrazenia i zachwyty, utwierdzaja mnie tylko w przekonaniu - osleples Boruch Odpowiedz Link Zgłoś
slawekpl Dobry komentarz 09.12.10, 15:33 Czyzby Pan sie bal Rzepy i ich pismakow, ze az tak sie tlumaczy ze swoich opinii zawartych w artykule?? Komentarz jest bardzo dobry, tak dobry jak i Prezydent Komorowski. Komorowski sie nie zmienil, zawsze byly taki tylko zawistni doklejili gajowego i "niemrawego". Odpowiedz Link Zgłoś
giles Gajowy jest cool 09.12.10, 16:09 jest niezle, komorowski ma i duzo pogodnego humoru i - kiedy jest naturalny - gada od rzeczy. niemniej koniecznie powinien popacowac nad swoim angielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Cyngle Michnika 09.12.10, 16:57 już kombinują jakby tu z Mr Wpadki zrobić męża stanu. Przezabawny artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
simon.01 Gajowy jest cool 09.12.10, 18:51 Grisza14. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale GW jest gazetą dla "wykształciuchów". To tacy ludzie, którzy są i owszem, różnego poziomu - ale zazwyczaj wszystkie klepki mają na swoim miejscu. W związku z tym nie bardzo pojmuję, jaki jest cel biegunki twoich wpisów pod niemal każdym wątkiem politycznym? Chcesz kogoś wziąć na litość? Oczekujesz jakiejś zbiórki, żeby ci do mózgu ramu dokupić? Chcesz wystartować w programie: "Urzekła mnie twoja historia"? Rozumiem, gdybyś poświęcał tyle czasu na wklepywanie równie żenujących wpisów w jakimś Fakcie, na jakimś pislamskim forum albo dzwonił do Rydzyka - tam ten poziom ujdzie; ba! - nawet może się wydawać swojsko gumofilcowy. Ale tu nie trafisz raczej na nikogo, kto by się zgodził z prymitywizmem twych gimnazjalnych wynurzeń - bo trudno mi sobie wyobrazić, by sięgało po GW, względnie wchodziło na forum tej gazety wielu takich, którzy dostali łopatą przez łeb, a mimo to, w wielkim samozaparciu i ku dumie rodzicieli skończyli jakieś studia. Twoja - nazwijmy to tak - "grupa docelowa" - to raczej jacyś śwarni faceci po zawodówce spijający Arizonkę w Pipidowie Dolnym. Tutaj raczej do nich nie trafisz. Daleki jestem od tego, żeby twierdzić, że w pislamie nie siedzą ciałem i duszą ludzie inteligentni. O dziwo, są i tacy - choć można policzyć na palcach obu rąk:) Aliści, zważywszy na powyższe - piszą zazwyczaj z sensem. Natomiast ty, jeśli chcesz pomóc głupiej sprawie, w którą uparcie wierzysz - to nie pisz tak intensywnie - trudno o bardziej niedźwiedzią przysługę dla Jarosława Zawsze Dziewicy, niż wpisy takich "fanów". Choć co ja się łudzę - musiałbyś zrozumieć, jaki jest poziom twych wypowiedzi i skala ich prymitywizmu, abyś zaprzestał pisania - ale gdybyś to rozumiał, nie byłbyś tak niemądry, żeby takie bzdety pisać. Zamknięte koło i paragraf 22. Zatem nadal będziemy zapewne obcować z fontanną tej jakże przerażająco tragikomicznej "tfurczości" w twym wykonaniu. Taki jesteś zdeterminowany, by ze swoim IQ i stylem prowadzenia dyskusji, tudzież argumentacją na poziomie magla - jednak zaistnieć i powiedzieć: nie wstydzę się! Taki jestem i jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa? Jest też oczywiście możliwość, że wpisy pokazujące nędzę twojego intelektu i ekshibicjonistyczne ciągoty, to coś w rodzaju mazania wulgaryzmów po ścianach. Jak znam życie, to raczej ten trop jest najbliższy prawdy:) Odpowiedz Link Zgłoś