susenka SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 11:28 A ja chcę wolnych 365 dni w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
komunista_trocki Czemu 3 króli lepsze? 23.12.10, 11:29 Czy dlatego, że wtedy jest tyle do roboty, a w Wigilię wszyscy się lenią? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 12:39 Ja jestem za. Trzech Króli to tradycja, ale słabo zwązana z Ewangelią. Własciwie nie wiadomo kim byli i dlaczego trzeba ich trzcić. A poza tym dzień wolny w Trzech Króli rozbija tydzień pracy takim jak ja, którzy muszą często służbowo podróżować. W tym roku wypada w czwartek i nie ma jak wyjechać. A w Wigilię i tak praca jest na pół gwizdka. Zapracowanym kobietom przydała by się wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
norcia.only SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 13:42 SLD, co tego, że jest przeciwko Świętu Trzech Króli, a zamiast niego woli się nażreć podczas Świąt Bożego Narodzenia /w Boga przecież nie wierzy/, przekonywać nas nie musi. Handel w dzień wigilii jest także na rękę samym handlowcom. Idą jak woda: owoce, warzywa, pieczywo, nabiał - wszystko to, co przez 3 dni niesprzedawania mgłoby się zepsuć lub zeschnąć. Jest tylko sprawa c z a s u p r a c y handlowców. Myślę, że nie byłoby głupim rozwiązaniem, wprowadzenie ustawowo w dniu wigilii np. obcięcie czasu pracy handlu o połowę. Mogłoby to też dotyczyć tych sektorów, które wcale nie muszą pracować do późna. Wiem, zalatuje to komuną, ale w ten sposób 'wilk byłby syty i owca cała'; ...kto jest , ZA, niech podniesie rękę i przyciśnie...co tam ma :D [ kurcze, nawet nie czuję, gdy rymuję]. Odpowiedz Link Zgłoś
mirela5505 SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 21:25 Proponuję aby w tym bogatym kraju jakim jest Polska , gdzie lud opływa we wszelkie zbytki i pławi się lubieżnie w dobrobycie, wprowadzono obowiązek świętowania przez 360 dni w roku - te pozostałe każdy obywatel jakoś wytrzyma w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś