adop Słabnąca władza Żydów 09.02.11, 07:34 Żydy w swojej definicji narodowo-religijnej, są w/g nich narodem wybranym i wszystcy inni muszą się im podporządkwać. Całe szczęście że istnieją narody miłujące pokój, jak Polacy, Ukraińcy, Rosjanie a także Arabowie, którzy się z tym nie zgadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
zyta2003 Re: Słabnąca władza Żydów 09.02.11, 16:00 Dlaczego zaklada sie, ze stwierdzenie- zydzi, czy Zydzi maja za duze wplywy na swiecie jest dowodem na antysemityzm? Dlaczego pisanie o za duzym wplywie Ameryki na losy swiata nie swiadczy jeszcze o nienawisci do Amerykanow, tylko o trosce o ludzkosc? Dlaczego lek przed korporacjami nie uwazany jest za histerie, tylko za obawy o gospodarke swiatowa? Wg autora nie wiecej, niz 1-tysieczna czesc Polakow (czyli ok. 40tys) uwaza ,ze rownoczesnie przynalezy do Zydow. Wg statystyk zaledwie 1300 osob w Polsce podaje, ze jest narodowosci zydowskiej. Pozostali to wzieli sie skad? Z rodzinnych angdot - nierzadko prawdziwych-, ze matka prababki byla frankistka, a ciotka to miala romans z Zydem i nawet go przechowala? W kazdej rodzinie sa jakies historie, co nie swiadczy, ze nie uwazamy sie za Polakow. W Krakowie np. to bylby narod niemiecki, moj maz bylby pochodzenia skandynawskiego, bo ma nazwisko popularne w Szwecji i znane w Polsce prawie wylacznie w okolicach Czestochowy. O tej grupce zydowskiej, tych gminach zydowskich, szkole Laudera, jakiejs dziewczynie , co wrocila na droge ojcow, rabim Szczudrichu czytam ciagle i naogol to samo. Nawet ostatnio o wielce nacjonalistycznej organizacji, ktora odradza jakas mloda dziewczyna. Jej prawo, moje prawobyc do tego zle nastawionym. Wiadomosci tych jest nieproporcjonalnie duzo w stosunku do ilosci Zydow w Polsce. No to maja dojscia do polskiej prasy, czy nie maja? Osobiscie boje sie zawzietosci ortodoksyjnych Zydow, podobnie jak wszelkich innych fundamentalistow religijnych. Po dwoch pobytach w Izraelu rozrozniam Zydow z wszelkich diaspor i Izraelczykow. Tych ostatnich nie lubie, za nacjonalizm, metody stosowane w wychowaniu mlodziezy, stosowane w polityce przygranicznej, zagranicznej i militarnych dzialaniach, ktore potrafia sie niewiele roznic od tych, ktorych ofiarami byli tak niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
kandrzej Słabnąca władza Żydów 09.02.11, 16:40 Uważam, że publikacje dot. odpowiedzialności Polaków za eksterminację Żydów i wygnanie ich z Polsce, można uznać niemal za apokryfy w porównaniu do naszej IPN-owej polityki historycznej, zaś w porównaniu do całego ciągu artykułów w tych sprawach, które mają za cel wmuszenie traumy czytelnikom Polakom, publicystyka PiS, w szczególności wypowiedzi Jarosława Kaczyńskiego czy Antoniego Macierewicza, to jakby zaledwie cień, tego co w tej partii jest chore, wynaturzone i spiskowe. Z tych enuncjacji jasno wynika, że mój dziadek chłop zatłukł iluś tam Żydów, babcia miała pełną gębę ich złotych zębów wyciągniętych z pola pod Treblinką, zaś ja otrzymałem od ojca po dziadku w spadku, beczkę kosztowności porabowanych na Żydach, względnie uzyskanych ze szmalcownictwa. To jest dobra opowieść tyle, że nie ma nic wspólnego z tym jak zachowywał się mój dziadek, jakie zęby miała babcia i co otrzymałem w spadku po ojcu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Trauma 13.02.11, 04:23 Jak Polska długa i szeroka w latach 1942 – 1945 polscy chlopi mordowali ukrywajacych sie Zydow, bardziej lub mniej skrytobojczo. Trauma w jakiej zyla moja rodzina ukrywajaca zydowskiego chlopca nie znikla wraz z zakonczeniem wojny… --------------------- “A pamiętacie, jak żeśmy się wtedy modlili, kiedy matka szła na te łąki, jak żeśmy sie wtedy strasznie bali?” – takie powiedzenie ciotki utkwilo mi w pamieci z dziecinstwa. Dopiero dzieki publikacjom Grossa i Grabowskiego zdalem sobie sprawe, ze ciotka mowila wtedy o strachu przed…sasiadami z tej samej wsi. Oni tego strachu przed tymi sąsiadami nie zapomnieli do konca zycia… A przeciez musieli wsrod nich zyc… Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Trauma 13.02.11, 08:59 piotrek410 napisał: > Jak Polska długa i szeroka w latach 1942 – 1945 polscy chlopi mordowali u > krywajacych sie Zydow, bardziej lub mniej skrytobojczo Poważnie? A ja myślałem, że do 1942 wszyscy Żydzi, jak Polska długa i szeroka, dali się Niemcom pozamykać w Gettach. (Oczywiście poza terenem okupowanym uprzednio przez Sowietów.) No i zaczęła się Aktion Reinhardt i judenraty wraz z policją żydowską zaczęły gorliwie wysyłać pozostałych Żydów do obozów. Więc kogo ci pazerni chłopi mieli mordować? Tych kilku uciekinierów z gett? To skąd by się uzbierali ci wszyscy Sprawiedliwi? Odpowiedz Link Zgłoś
kandrzej Trauma 13.02.11, 09:19 Jako że mało wiem na temat stalinizmu i przekształcenia stalinistów w "liberałów" wgłębiłem się w ten temat, czytając W. Jedlickiego i innych publicystów. Okazało się, że właśnie tak ujęta jak u T. Grossa i tak przedstawiana jak w GW tematyka antysemityzmu, czyli z pozycji antypolonizmu, który nie różnicuje, nie szuka, nie docieka, lecz czyni odpowiedzialność wszystkich, była eksploatowana zarówno przez zagrożonych odsunięciem od władzy stalinistów, jak i przez Szymona Wizenthala i innych działaczy Żydowskich, którzy z czasem zdobyli ogromny wpływa na kształt światowej opinii publicznej. Tak więc cień Puławian cały czas towarzyszy i emigrantom i tym, którzy osobom pochodzenia Żydowskiego, którzy w Polsce bezkompromisowo walczyli i walczą o władzę, oraz realizację tylko własnych koncepcji Polski, wszelkimi dostępnymi sposobami. Odpowiedz Link Zgłoś
kandrzej Trauma 13.02.11, 09:24 Panowie i Panie może więc dalibyście sobie jednak trochę siana i przynajmniej nie strzelali w doraźnych celach politycznych strzępkami swoich wielkich narodowych ofiar, bo to nade wszystko z moralnego punktu widzenia (na którym niby wam tak zależy) nie wypada. Wszak żadnemu z waszych tatusiów ani mamusi nie spadł tutaj włos z głowy za własne zbrodnie i nikczemność oraz złodziejstwo i nic nie zapowiada, że taki stan się tutaj zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Re: Trauma 13.02.11, 21:50 Tak, do 1942 ogromna wiekszosc Zydow byla zamknieta w gettach. Kiedy rozpoczely sie akcje likwidacji tych gett wielu Zydow uciekalo z nich i szukalo jakiegos schronienia. Tylko niewielu trafilo na tych Sprawiedliwych. Z tych Sprawiedliwych wielu zostalo tez zamordowanych, najczesciej wydanych Niemcom przez ich chciwych i podlych sasiadow, nominalnie Polakow. Polska wies to byla najczesciej wielka biedota (dawne panszczyzniane chlopstwo) zyjaca, obok wielkich gospodarstw, w miare bogatych rolnikow (np na Wschodzie Polski to byla dawna szlachta, mocno zubozona w wyniku carskiej "parcelacji", ale wciaz dajaca sobie dobrze rade na tym co im pozostalo). Biedak przymorzony glodem na przednowku patrzyl z wielka zawiscia na tych, ktorym bieda nie zagladala do garnka. Chetnie wydawal tych “panow” Niemcom, jesli nadarzala sie taka okazja… Odpowiedz Link Zgłoś
kandrzej Re: Trauma 14.02.11, 10:03 Ja mam ambiwalentny stosunek do publicystyki T. Grossa z jednej strony rozumiem, że takie konkluzje zostały postawione przez naród dotknięty ludobójstwem i sądzę, że nawet jeśli się to wydaje niesprawiedliwe, to nie kwestionuje prawa do wypowiadania tego rodzaju poglądów w Polsce. Z drugiej widzę wyraźnie, że owa bezpośrednia narracja Żydowskich krzywd, kryje ogromny ładunek nienawiści i agresji. Inkantacja narodu ofiary, wobec narodów przestępców w końcu przeczy, motywom humanistycznym publikowania takich pozycji publicystycznych, jakim jest chęć wzbudzenia dyskusji nad nie adekwatnością w historii posługiwania się pojęciem heroizmu i ofiary, przekształca się w narodową hucpę na temat własnej wyjątkowości w której bezkompromisowo obraża się wszystkie inne narody. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Trauma 15.02.11, 09:37 piotrek410 napisał: > Polska wies to byla najczesciej wielka biedota (dawne panszczyzniane chlopstwo) > zyjaca, obok wielkich gospodarstw, w miare bogatych rolnikow (np na Wschodzie > Polski to byla dawna szlachta, mocno zubozona w wyniku carskiej "parcelacji", > ale wciaz dajaca sobie dobrze rade na tym co im pozostalo). Biedak przymorzony > glodem na przednowku patrzyl z wielka zawiscia na tych, ktorym bieda nie zagladala > do garnka. To wszystko być może, ale nie znaczy to wcale, że mordowali, ani tym bardziej, że było to masowe, 'jak Polska długa i szeroka'. Wygląda mi to raczej na zwykłe insynuacje, takie 'dorabianie mordy', w dodatku zadziwiająco zgodne ze stereotypowo już wrogim stosunkiem Żydów do chłopstwa. Szczególnie niewiarygodne wydają mi się tezy o zabójstwach dla zysku, dokonywanych na uciekinierach z gett. Wystarczy poczytać "Scroll of agony" (tzn. pamiętnik z getta warszawskiego Chaima Kapłana) by przekonać się jak szybko mieszkańcom getta topniały srodki finansowe, choćby na skutek drożyzny po zamknięciu getta. Uciekinierzy byliby więc golcami, no chyba że byłby to jakiś gangster wymuszający haracze, żydowski szmalcownik, czy policjant żydowski, który obłowił się przy 'selekcji' ludzi do wywózki. Teza o powszechności tych mordów jawi mi się nieprawdziwa również dlatego, że nieprzekonująca jest sugestia jakoby bieda i głód prowadziły jednakowo wszystkich do zezwierzęcenia. Wszak i w gettach bieda i głód nie ze wszystkich zrobiły kundli wysługujących się Niemcom, czy mordujących swoich sąsiadów dla kromki chleba czy złotej spinki od tałesu. Odpowiedz Link Zgłoś
altavitae Oh really !!!!?????? 11.02.11, 21:00 Juz nawet nie warto czytac tego artykulu po pierwszym zdaniu! Zabobon????????????????????????????????? Redaktor nie ma chyba pojecia o czym pisze. To jest FAKT historyczno-ekonomiczny , ze Zydzi naprawde rzadza swiatem. Nic nikomu nie mowia takie nazwiska jak.. Rockefeller, Rotschild,Carnegie i inni z Greenspanem na czele ?? Nic nie znaczy co sie dzieje w CITY OF LONDON? N ic nie znaczy co to wlasciwie naprawde jest FEDERAL RESERVE ?.. I kto naprawde zarzadza Bildenberg Group? Finanse swiata i ekonomia globalna jest bezposrednio manipulowana przez ..KREDYT! A ten swiatowy kredyt jest..zydowski..od co NAJMNIEJ 250 LAT !...jesli nie liczyc lichwiarzy zydowskich w 15-to wiecznej Wenecji..a jeszcze wczesniej "bankow" krucjat do Ziemi Swietej. Poczytajcie troche...to nie sa zadne tajemnice...A jesli tylkoto tajemnice poliszynela.Ogolnie dostepne i ZWERYFIKOWANE INFORMACJE. Zawieraja osobiste wypowiedzi najwiekszych bankierow swiata..Zydow....ktorzy stworzyli finansowe imperium..i uzaleznili nas wszystkich od swoich widzimisie...wliczjac w to sztucznie wykreowane kryzysy ekonomiczne ..jak ten z 1929 roku..i kazdy nastepny w historii wspolczesnej. Obiektywizm jest tutaj waznym elementem zrozumienia co sie naprawde dzieje i kto ma faktyczna wladze nad swiatem. I mozecie mi wierzyc, ze nie sa to glowy wielkich nacji jak USA ...bo te wlasnie nacje sa NAJBARDZIEJ manipulowane . A ci ktorzy sie przeciwstawiaja..gina jak Kennedy !!!!!!!~! ************************************ "Acredite sempre no seu trabalho" ************************************ Odpowiedz Link Zgłoś
minstrel515 Re: Oh really !!!!?????? 11.02.11, 21:45 Oh really! A wszystko przez tego Żyda, którego Rzymianie najpierw ukrzyżowali, a potem czas jakiś, uznali za Boga. Gdyby to był zabłąkany Polak, to teraz Żydzi by mówili, że Polacy rządzą światem. Niestety, a może na szczęście, przodkowie Polaków siedzieli jeszcze w jaskiniach. Odpowiedz Link Zgłoś
czytyjesteszesbeczywsi Re: Oh really !!!!?????? 12.02.11, 09:45 Franciszek Liszt: Nadejdzie dzień, gdy wszystkie narody, pośród których mieszkają dziś Żydzi, będą musiały stanąć przed problemem całkowitego ich wypędzenia – problemem życia i śmierci, zdrowia lub chronicznej choroby, pokojowej egzystencji albo nieustających niepokojów społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś