Dodaj do ulubionych

Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba

26.02.11, 10:29
Jeden z najbardziej polskich poetów w historii naszej literatury..
Dlaczego więc Kurskiemu i innym z PiS-u, LPR-u i MW jego poezja śmierdzi czosnkiem...?
Oto odpowiedź która wyjaśnia dlaczego oni nigdy nie spełniliby jego marzeń zawartych w tej modlitwie z "Kwiatów polskich.."

My ludzie skromni, ludzie prości,
Żadni nadludzie ni olbrzymy,
Boga o inną moc prosimy,
O inną drogę do wielkości:
Chmury nad nami rozpal w łunę,
Uderz nam w serca złotym dzwonem,
Otwórz nam Polskę, jak piorunem
Otwierasz niebo zachmurzone.
Daj nam uprzątnąć dom ojczysty
Tak z naszych zgliszcz i ruin świętych
Jak z grzechów naszych, win przeklętych.
Niech będzie biedny, ale czysty
Nasz dom z cmentarza podźwignięty.
Ziemi, gdy z martwych się obudzi
I brzask wolności ją ozłoci,
Daj rządy mądrych, dobrych ludzi,
Mocnych w mądrości i dobroci.
(...)
Puszącym się, nadymającym
Strąć z głowy ich koronę głupią,
A warczącemu wielkorządcy
Na biurku postaw czaszkę trupią.
(...)
Niech więcej Twego brzmi imienia
W uczynkach ludzi niż w ich pieśni,
Głupcom odejmij dar marzenia,
A sny szlachetnych ucieleśnij.
(...)
Lecz nade wszystko - słowom naszym,
Zmienionym chytrze przez krętaczy,
Jedyność przywróć i prawdziwość:
Niech prawo zawsze prawo znaczy,
A sprawiedliwość - sprawiedliwość.

Julian Tuwim, "Kwiaty Polskie"

I jeszcze jedno...

"Ci którzy przemawiają w imieniu Boga, niechaj pokażą listy uwierzytelniające.."

Julian Tuwim.

Przydałoby się jego pióro do opisania współczesnej faszystowskiej hołoty...
Obserwuj wątek
    • antropoid Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 26.02.11, 21:23
      antobojar napisał:

> Dlaczego więc Kurskiemu i innym z PiS-u, LPR-u i MW jego poezja śmierdzi
      > czosnkiem...?

Takim jak oni wszystko zajeżdża czosnkiem, nie wiedzą tylko, że to ich własna woń.

> Przydałoby się jego pióro do opisania współczesnej faszystowskiej hołoty...

W obecnej sytuacji to i tak nic by nie dało. Zmieszaliby z błotem nawet JP II, gdyby nagle zstąpił i ważył się powiedzieć coś nie po tej jedynie słusznej linii.
    • gniewko_syn_rybaka Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 26.02.11, 23:36
      Sekretarka ojca przekazała mi dwie jego notatki na temat wzrastającej nienawiści do Żydów, jeszcze potężniejszej niż ta przedwojenna.
      ---------------------------------------------------------------------
      Ciekawe dlaczego?...
      • vaterunser Ciekawe dlaczego? 27.02.11, 12:34
        gniewko_syn_rybaka napisał:

"Sekretarka ojca przekazała mi dwie jego notatki na temat wzrastającej nienawiści do Żydów, jeszcze potężniejszej niż ta przedwojenna.
        ---------------------------------------------------------------------
        Ciekawe dlaczego?..."

Spróbuję Ci wytłumaczyć:

W czasie wojny wielu Polaków przyczyniło się do śmierci tysięcy Żydów. A tak to już jest - zjawisko znane z psychologii - że najbardziej nienawidzimy tych, wobec których zawiniliśmy.

Zostałam wychowana w miłości do poezji Tuwima. Nigdy w życiu by mi nie przyszło do głowy, że może istnieć ktoś, kto jego poezji nie uwielbia (ja takich nie znałam!)

Ale wiele się w Polsce zmieniło. Rozumiem więc dzisiaj niechęć np. KTT do przemian w Polsce po 1989 roku i jego obawę przed rządami endecji. Takich rządów teraz nie ma, ale mentalność endecka panoszy się aż za bardzo.

Kołtunerii jest w Polsce aż za dużo. Więc dobrze rozumiem Reicha-Ranickiego, twierdzącego, że Polacy nie zasłużyli na Tuwima.

• rockandrollindian Re: Ciekawe dlaczego? 27.02.11, 12:54
          W czasie wojny wielu Polaków przyczyniło się do śmierci tysięcy Żydów. A tak to już jest - zjawisko znane z psychologii - że najbardziej nienawidzimy tych, wobec których zawiniliśmy.

---

Tym się nie da tłumaczyć antysemityzmu w Polsce. W niektórych państwach bardziej zawiniono, ale takiego wybuchu powojennego antysemityzmu nie było.

Szkoda, że nie uczą nas więcej o takich ludziach, jak Tuwim, Broniewski i wielu innych, którzy jednak kochali ojczyznę. Dzisiaj w Polakach jest niewiele miłości do ojczyzny, siebie samych, a tym bardziej innych.
          • tymon99 Re: Ciekawe dlaczego? 27.02.11, 13:05
            poza niemcami i może austrią (która w czasie wojny i tak nie istniała) trudno byłoby takie państwo znaleźć. tam zaś powojenny antysemityzm nie wybuchł z braku żydów.
            • coppermind Re: Ciekawe dlaczego? 28.02.12, 13:28
              powojenny antysemityzm był tym samym, czym niedawne
              wysadzanie bloków mieszkalnych przez fsb w Rosji
              - szukaniem wroga, który zwiększy miłość do władzy.

powojenny antysemityzm to prymitywna manipulacja, której nigdy nie było,
              mimo, że po wojnie odsetek idiotów w Polsce wzrósł wielokrotnie.
        • posca Re: Ciekawe dlaczego? 27.02.11, 13:08
          Za dużo Grossa się naczytałeś/aś. W czasie okupacji byli Polacy, którzy przyczyniali się do śmierci Żydów (polecam Kolumbów). Moim zdaniem jednak takie postawy nie były na tyle powszechne powszechne, żeby stały się przyczyną powojennego antysemityzmu.
          • swistakonline Re: Ciekawe dlaczego? 27.02.11, 18:39
            posca - o święta naiwności. Nie wiesz gdzie żyjesz?
            • posca Re: Ciekawe dlaczego? 27.02.11, 20:31
              Podobno w życiu realnym jestem zbyt naiwny:). Ale jeśli chodzi o temat antysemityzmu, to nie wiem, w czym jestem naiwny.
        • 01zefka Re: Ciekawe dlaczego? 27.02.11, 13:31
          ci z narodu wybranego tak mało dbają o Polskę? zapomnieli UB i PZPR?
        • nufatek Re: Ciekawe dlaczego? 27.02.11, 17:06
          Po wojnie wielu Polakow zginelo przez Zydow dzialajacych w UB i aparacie politycznym. Ponadto w odczuciu spolecznym Zydzi byli grupa uprzywilejowana.To srodowiska zydowskie byly i sa najbardziej zainteresowane podsycaniem nienawisci do wlasnego narodu.Nic tak nie jednoczy jak wspolne zagrozenie.
          • swistakonline Re: Ciekawe dlaczego? 27.02.11, 18:44
            w UB pracowało około 30 tys., w tym, no dobrze Żydów - około 240, choc większość z nich miała blade pojecie o Żydostwie. Powtarzasz utarte bajdy o Żydach, bo jest to prostsze niż myślenie.
            • landaverde Re: Ciekawe dlaczego? 28.02.11, 06:46
              swistakonline napisał:

> Powtarzasz utarte bajdy o Żydach

To masz na myśli?:

“UB, sądownictwo są całkowicie w ręku Żydów. W ciągu tych przeszło dwu lat ani jeden Żyd nie miał procesu politycznego. Żydzi osądzają i na kaźń wydają Polaków.” - Maria Dąbrowska w Zapiskach w swym dzienniku pod datą 17 czerwca 1947 r.

"(...) powiedziałem Ważykowi, że to, co robią Żydzi, zemści się kiedyś na nich srodze. Wprowadzili do Polski komunizm w okresie stalinowskim, kiedy mało kto chciał się tego podjąć z „gojów” (poza gorliwcem Gomułką). Społeczeństwo było wtedy jednolicie antykomunistyczne, więc nienawidzono ich." - Stefan Kisielewski
    • piotrek410 Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 02:45
      Sa ludzie, ktorzy po prostu nie potrafia zyc na emigracjii, i do nich nalezal Julian Tuwim.

Spotkalem kiedys w Danii w polskim kosciele Polke, ktora opowiadala mi, ze jej maz umarl tam z glebokiego zalu za Polska, ze nie byl w stanie zniesc emigracyjnego zycia. Byl Zydem wygonionym z Polski w 1968 roku.
    • nikoniko2 Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 12:19
      Mówiąc szczerze, to łezki mi pociekły.
      Ba, poeta - to coś wielkiego dla Narodu. To tylko słowo za słowem, a taka potęga.
    • jot10 Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 12:39
      Fragment "Kwiatów polskich",jest kwintesencją tego,że Julian jest nasz.
      Jest mi tak dobrze, że dobrze mi tak.
      Tak miał napisać Pan Julian po powrocie do ojczyzny.
      Kocham Jego poezję.
    • szampans Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 12:52
      Nie wyganiano Żydów z Polski? Chyba jesteś bardzo młody i znasz te sprawy z ust ludzi, którzy tym wyganianiem się zajmowali.
      Mieszkałem wtedy we Wrocławiu i pamiętam doskonale, jak wywlekano ludziom żydowskich przodków sprzed wielu pokoleń, aby ich usuwać z pracy i nie zezwalać na zatrudnienie gdziekolwiek indziej. Paszporty im wydawane nie zezwalały na powrót do Polski. W Łodzi zniszczono w ten sposób wspaniałą polską szkołę filmową. To była dla wielu Żydów tragedia. Pamiętam te codzienne artykuły w prasie - tendencyjne i oszczercze. Ten okres położył sie głębokim cieniem na historii Polski i zhańbił nas na długie lata.
      • gniewko_syn_rybaka Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 12:55
        jak wywlekano
        ''''''''''''''''''''''''''''''''''
        Wyciagano ich za brode, a pozniej wyrzucano za granice?
        Jesli nie, to klamiesz.
        • silling Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 16:05
          gniewko jestes ***

czlowieka mozna tez zniszczyc administracyjnie,
          jezeli jestes za mlody, zeby pamietac komunizm (twoj styl zdaje sie na to wskazywac)
          to poczytaj sobie kafke

do tego jestes zywym przykladem na to, ze antysemityzm
          dalej w PL wystepuje...
      • 1stanczyk "To była dla wielu Żydów tragedia." A dla wielu 27.02.11, 14:00
        "To była dla wielu Żydów tragedia."

wybawienie: uniknęli stryczka za stalinowskie zbrodnie jakich dokonali pracując w UB, robiąc kariery w narzuconej w naszym kraju krwawym terrorem "dyktaturze proletariatu" będącej niczym innym jak moskiewskim namiestnictwem w naszym kraju.

Rachunek krzywd jest dwustronny i dzisiejsze wszelkie próby by przechylić jego szale na tą czy inna stronę, szczególnie te od lat podejmowane przez GW, która latami skutecznie broniła i wybroniła tajne donosicielskie sprzedajne scierwa w naszym kraju są tylko świadectwem jej manipulatorskiej nikczemnej propagandowej stronniczości nie mającej nic wspólnego z szukaniem prawdy.

Sama forma wywiadu w której wielokrotnie bezosobowo powtarzane są zarzuty stawiane Tuwimowi tak jak by były reprezentatywne i obowiązujące w naszym kraju jest potężnym dziennikarskim nadużyciem.

Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba
    • posca Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 12:56
      Nikt ich nie wygnał. Wyjechali sami, bo bali się o własne bezpieczeństwo.
      • gniewko_syn_rybaka Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 12:57
        posca napisał:
        Nikt ich nie wygnał. Wyjechali sami, bo bali się o własne bezpieczeństwo.
        -----------------------------------------------------------------------------------------
        to zludzenie i uwczesna histeria. Nikomu wlos z glowy nie spadl, nawet najgorszym lajdakom i mordercom.
        • eggerger Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 13:45
          Nie będę się ciebie czepiał.
          Artykuł o Tuwimie, a ty
          "podpisujesz się" polszczyzną.
          Bo w TAKĄ literówkę- nie wierzę.
        • cehaem Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 14:10
          > to zludzenie i uwczesna histeria. Nikomu wlos z glowy nie spadl, nawet najgorsz
          > ym lajdakom i mordercom.

Za to wszystkim skutecznie niszczono zycie, wywalano z pracy albo poddawano tam ostracyzmowi. Najpierw byla zebranie, pare przemowien, a potem kolektywne pokazywanie palcem na Zyda. Zarzutem przeciez nie byla wspolpraca z wladzami, tylko "syjonizm". Tak, nikt nikogo nie bil, ale nagle tracilo sie przyjaciol, a inteligent mial wybor: albo isc kopac rowy, albo umrzec z glodu.
          • 1stanczyk Z drugiej strony tej zydowskiej to, w odniesieniu 27.02.11, 14:43
            do ich dziejowych tysiącletnich nie tylko europejskich krwawych prześladowań to co miało miejsce w naszym kraju po II WS to był pikuś, to była ochronka na której bardzo wielu rowniez skorzystało.

Wyjeżdżali rzadko do Izraela: najczęściej do Niemiec tych samych, które za powszechnym przyzwoleniem Niemców ćwierć wieku wcześniej zaplanowały i zorganizowały pierwszą w historii cywilizacji masową przemysłową eksterminacje całego narodu.

Wyjeżdżali z naszego kraju by szukać nowych perspektyw, jak zawsze tam gdzie były największe: jeśli już nie u swoich niedawnych oprawców Niemców to w Szwecji, Kanadzie Stanach.

"albo iść kopać rowy, albo umrzeć z głodu"

Równie patetyczne co głupie: w większości byli to ludzie ambitni najczęściej, co ujawniło w odniesieniu do tych co zostali ostatnie dwudziestolecie, bez żadnych przekonań ale, z jak zwykle u Żydów olbrzymimi karierowiczowskimi aspiracjami.

I to właśnie, nagły brak dalszych możliwości realizacji aspiracji, powodował, ze wyjeżdżali.

Praca zawsze była, tyle ze nie na miare ich aspiracji.
            Umieranie z głodu im nie groziło.

• piotrek410 Re: Z drugiej strony tej zydowskiej to, w odniesi 27.02.11, 17:44
              1stanczyk napisał: Wyjeżdżali do Niemiec...
              ------------------------

Do Niemiec najwiecej Zydow ucieklo z Polski zaraz po wojnie. Tam wsrod hitlerowcow byli bezpieczniejsi niz w Polsce, gdzie nawet jazda pociagiem stanowila ryzyko utraty zycia…
              • 1stanczyk "Tam wśród hitlerowców byli bezpieczniejsi niż w 27.02.11, 18:33
                "Tam wśród hitlerowców byli bezpieczniejsi niż w Polsce"

To jest właśnie ten żydowski talent, który powoli niestety zamiera:

Hitlerowców czy Niemców?
                Bezpieczniej czy korzystniej ?

Gdyby tak było jak piszesz to skąd wzięłoby się w naszym kraju przed II WS przeszło trzy miliony Żydów. Nikt ich silą nie zaganiał silą. Sami wybierali i do dzisiaj wybierają kraj (Stany) w którym widza dla siebie najkorzystniejsze perspektywy.

Przez lata był nim nasz kraj, później tereny naszego kraju pod zaborami.
                Dzisiaj z Grossem i Michnikiem na czele "odpłacają sie" naszej goscinnosci.

Mieli od wieków w naszym kraju, za sprawa naszych sprzedajnych magnatów obawiających się rosnących wpływów rodzimej burżuazji handlowej i przemysłowej najlepsze warunki nie tylko te do uprawiania handlu i działalności przemysłowej, ale rowniez lekarskich, naukowych i adwokackich karier.

Poczytaj sobie Jacques Attalii Żyda i byłego doradcy Prezydenta Francji Mitterranda.

Re: Z drugiej strony tej żydowskiej to, w odniesi
                • swistakonline Re: "Tam wśród hitlerowców byli bezpieczniejsi ni 27.02.11, 18:52
                  być może Żydzi kiedyś mieli się w Polsce dobrze, chociaż lepiej zapytaj samych Żydów jak się mieli, niż gadać w ich imieniu. Poza tym jeśli mieli się dobrze, to nie ma w tym najmniejszej twojej zasługi. Mów za siebie.
                  A może mieli sie dobrze póki stańczyki i inne podobne typy nie przyszły na świat. To wydaje się najbardziej prawdopodobne.
                  • 1stanczyk "jeśli mieli się dobrze, to nie ma w tym ..." 27.02.11, 19:25
                    "jeśli mieli się dobrze, to nie ma w tym najmniejszej twojej zasługi"

Po pierwsze nie na temat, po drugie dlaczego mam mówić za siebie każdy Żyd, a jak się okazuje, nawet ten mieszkający w Stanach może sobie obecnie w naszym kraju wycierać fałszywą mordę za wszystkich Żydów żyjących tutaj ?

"lepiej zapytaj samych Żydów jak się mieli"

Sami odpowiedzieli glosując nogami uciekając przed nie tylko zresztą europejskimi prześladowaniami i osiadając się przez wieki w naszym kraju.

"może mieli się dobrze póki stańczyki i inne podobne typy nie przyszły na świat"

Niewykluczone: nie mieli godnej siebie konkurencji z którą nauczyliby się elegancko przegrywać.
                    A tak to własnymi przegranymi obciążają wmawiany innym antysemityzm.

Re: "Tam wśród hitlerowców byli bezpieczniejsi ni
                • piotrek410 Re: "Tam wśród hitlerowców byli bezpieczniejsi ni 28.02.11, 12:21
                  1stanczyk napisał:
                  Poczytaj sobie Jacques Attalii Żyda...
                  --------------------------

Nie bardzo rozumiem, jakie ma tu znaczenie potepienie propagandy Izraela w wykonaniu Jacques Attali, ktorym sie ostatnio wslawil we Francji?
                  We Francji w czasie wojny, takich mordow na Zydach i na taka skale jak w Polsce w wykonaniu naszych chlopow, na pewno nie bylo.

Teraz dopiero po publikacjach Grabowskiego i Engelking mozna zrozumiec jak to sie stalo, ze wiele miesiecy po wojnie “polski lud” nadal wiedzial jak gromadnie polowac na Zydow i ich zabijac. Przeczytaj uwaznie ten tekst wspomnieniowy i powiedz mi, jak i gdzie ci ludzie tam w Kielcach w 1946 roku nabyli tych krwawych plemiennych nawykow. Czy to mozliwe, zeby to tak stalo sie samo z siebie, bez wczesniejszego “treningu” po polach i lasach?
                  -------------------------

Brunon Piątek w 1984 dokładnie opisał wydarzenia, których był świadkiem na stacji Kielce-Herbskie:

"4 lipca 1946 roku rano praktycznie wszyscy obecni tam ludzie zajęci byli jednym. Było to zawzięte polowanie na Żydów, którzy starali się stamtąd wydostać. Jedni ich gonili, inni zastępowali im drogę, inni znowu zajmowali się nieudolnie mordowaniem złapanych, a byli i tacy, których najważniejszym zajęciem było rabowanie zwłok świeżo pomordowanych. Głównym sposobem na powolne zabijanie była pogoń za ofiarami i rzucanie w nie kamieniami, podstawianie nóg, przewracanie na ziemię, które ciągnęło się tak długo, aż gonieni wyczerpani z wysiłku, uderzani kamlotami i wszystkim co goniący mieli pod ręką, upadali wreszcie na ziemię. Do leżących podbiegali wówczas specjaliści z łomami i kawałkami szyn. Ci dokańczali dzieła rozbijając leżącym czaszki i masakrując zwłoki.
                  Na oczach Piątka dokonał się właśnie taki mord na chłopaku, którego wlokło za nogi dwóch osiłków. Chłopak był już zupełnie wyczerpany i ciężko broczył krwią. Oprawcy wlekli go w stronę kolesia, który z mozołem taszczył kawał szyny. Szyna była tak ciężka, że chuderlak nie wiedział jak sobie z nią poradzić. Ale to był dobry rzemieślnik. Wiedział, że tak jak kowal musi teraz być blisko swojego kowadła. Więc pieczołowicie klęknął tuż przy głowie trzymanego. Klęknął bliziutko, jak najbliżej, tak że czuł już ciepło i zapach ciężko dyszącego ciała. Wtedy dopiero, z całym wysiłkiem podniósł w górę swoją szynę. Obrócił się z nią powoli, tak żeby znalazla się dokładnie nad głową chłopaka. Kiedy wiedział już, że ten mu na pewno nie ucieknie, zwalił mu tę szynę na głowę. Cios za ciosem, powoli rozwalał leżacemu twarz i czaszkę. Krew z pękniętej czaszki bryzgała na wszystkie strony. Kiedy skończył i powstał z klęczek wtedy wszyscy mogli zobaczyć jego twarz. Była cała zbryzgana krwią. Próbował tę krew zetrzeć, ale nie dało się przecież tego zrobić, więc zaczął ją w pośpiechu zlizywać. Zlizywał to co można było zlizać, z warg, z brody, z policzków."

Brunon Piątek nie zapomni tamtego widoku do końca życia…
                  • alfalfa Re: "Tam wśród hitlerowców byli bezpieczniejsi ni 28.02.11, 12:49
                    piotrek410 napisał:

> Czy to mozliwe, zeby to tak stalo sie
                    > samo z siebie, bez wczesniejszego “treningu” po polach i lasach?

A niby czemy nie? W tekscie który polecasz przeczytać uważnie jest na to nawet dowód:

> Jedni ich gonili, inni zastępowali im drogę, inni znowu zajmowali się nieudolnie mordowaniem złapanych.

Nieudolnie, kolego...

I jeszcze jedno: zupełnie niedawno w polskim mieście królewskim o wielkiej historii i kulturze kilkunastu bandziorów napadło na jednego i zatłukło go. W biały dzień. Czego trzeba więcej żeby pewne rzeczy w historii zrozumieć?

A.
                  • 1stanczyk Rozumiem ze nie rozumiesz: nie odwolywalem sie 28.02.11, 13:18
                    do politycznego zaangażowania Attali.

Pisze rowniez książki, także o historii Żydów i ich tysiącletnim europejskim exodusie.
                    Nie ma w nich za grosz tego obecnego u Grossa, w GW i w ogóle w naszym kraju wściekłego antypolonizmu, którego jedna z dobrych ilustracji jest cytowany przez Ciebie tekst.

"jak i gdzie ci ludzie tam w Kielcach w 1946 roku nabyli tych krwawych plemiennych nawyków"

Głupie pytanie: nauczyli ich i uwolnili od wszelkich zahamowań Niemcy.

Jeden z najbardziej "cywilizowanych" europejskich narodów o znaczącym światowym dorobku naukowym i artystycznym będący wielowiekową i pozostający do dzisiaj, nie bezinteresownie zresztą , podporą Watykanu.

Latami krwawej okupacji służyli im przecież przykładem nie mniejszego niż opisywane w cytowanym tekście barbarzyństwa nie tylko wobec wobec Żydów ale rowniez wobec nich samych.

Zauważ, ze jeszcze dzisiaj jest w naszym narodzie ta trudna do zrozumienia ale przemożna potrzeba autorytetów i wzorców zaspakajana niejednokrotnie konformizmem wobec mniej chwalebnej, a nierzadko szmatławej jakoś w naszym kraju szczególnie łatwo zapominanej przeszłości.

Ten sam kraj, który zrzucił z siebie komunistyczne więzy moskiewskiego namiestnictwa kilka lat później wybrał zdecydowana większością głosów na Prezydenta komunistycznego kacyka będącego przez lata na moskiewskiej smyczy, .

Nie tak dawno Prezydent Komorowski odznaczył naszym najwyższym odznaczaniem państwowym Orderem Orla Białego nasza Noblistkę Wiesławę Szymborska autorkę patetycznych pełnych uwielbienia dla komunistycznego obłędu bzdetów, wieloletnią, w czasach najgorszego stalinowskiego terroru, piewczynie zbrodniarza Stalina, zbrodniczego komunistycznego systemu i "Polskiej" Zjednoczonej Partii Robotniczej.

Szokujący taki czy inny tekst nie jest żadnym argumentem: bez wątpienia można znaleźć podobne w których ofiarami są Polacy a oprawcami Żydzi za biurkiem urzędów bezpieczeństwa, czy dzisiaj Palestyńczycy nie wyłączając dzieci i kobiet do których Żydzi strzelają z helikopterów jak do kaczek.
                    • piotrek410 Re: Rozumiem ze nie rozumiesz: nie odwolywalem si 06.03.11, 01:27
                      1stanczyk napisał:
                      Ten sam kraj, który zrzucił z siebie komunistyczne więzy moskiewskiego namiestnictwa kilka lat później wybrał zdecydowana większością głosów na Prezydenta komunistycznego kacyka będącego przez lata na moskiewskiej smyczy.

-----------------------------------

Przyznam, ze wlasnie to zdanie rozbawilo mnie niepomiernie :-)

To “zrzucanie moskiewskiego namiestnictwa” odbywalo sie za Gorbaczowa w ramach jego pierestrojki i pamietam doskonale, ze jednym z argumentow na rzecz poluzowania tej sruby, ktora nam dokrecono w stanie wojennym, bylo to, ze w ZSRR o stalinowskiej przeszlosci pisalo sie juz wtedy zupelnie otwarcie, prawie tak samo jak w naszych podziemnych wydawnictwach. Z tym argumentem wyszedl wtedy Michnik wymachujac przed oczami partyjnym aparatczykom egzemplarzem “literaturnoj gaziety”, czy czyms w tym rodzaju.
                      Jaruzelski i jego klika (w tym Wilczek i Rakowski) wcale nie musieli wtedy zwolywac okraglego stolu. Przecietny Polak byl wtedy juz zajety dorabianiem sobie po godzinach drugiej pensji w ramach nowych mozliwosci, ktore sie wtedy otworzyly: spolki pracownikow dzialajace w ich zakladach pracy (niezle to napedzalo inflacje, ktora biedny Krasinski chcial wczesniej zdusic).

To, ze wybrano na prezydenta jednego z tych aparatczykow, ktorzy optowali wczesniej za poluzowaniem sruby, ktory przy tym nie deklarowal sie jako zdewocialy idiota, bylo rzecza zupelnie naturalna, po tym co zobaczyl narod w wykonaniu kretyna z Matka Boska w klapie.

-------------------------

Zgadzam sie: Attala to duza klasa…. ale nie rozumiem, jak ten tekst wspomnieniowy Brunona Piatka ma byc dowodem na “antypolonizm Grossa”?

Wsciekalem sie na Grossa za nieuczciwie napisane “Jedwabne”, ale musialem zgodzic sie, ze “Strach” zostal napisany juz rzetelnie w oparciu o dokumenty i fakty, ktorym nie da sie zaprzeczyc.
                      Jezeli mowi o naszej “nierzadko szmatławej, jakoś w naszym kraju szczególnie łatwo zapominanej, przeszłości” w obcym jezyku, to pewnie wg Ciebie źle, bo “brudy trzeba prać w domu”, zamiatajac co sie da pod dywan.

A moze wlasnie trzeba bylo tak zrobic, zeby osmieszyc te tabuny naszych “historykow”, ktorzy wiedzieli tylko jak pisac “ku pokrzepieniu serc” i milosciwie sprawujacych wladze arcybiskupow…
    • first.tb Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 12:58
      Dziękuję Ci za ten post, dziękuję bardzo...
    • tymon99 Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 13:06
      jasne.. ku..., gdzieś ty się ciulu uchował?
      • polprawdy Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 09.03.11, 19:07
        Oto słowa polskiego katolika pełne miłości bliźniego. Taka obrona gorsza od ataku - a kiss of death.
    • sakral endecja i Kościół 27.02.11, 13:26
      Julian Tuwim nie może być patronem szkoły !

www.tvs.pl/informacje/23276/
      nie ta krew ?

i jak "pięknie" naucza przewodniczący KEP
      arcybiskup Józef Michalik.

przewodniczący Michalik "żydoznawcą" ?
      • asdyx Re: endecja i Kościół 27.02.11, 13:49
        i jak tu nie mowic o antysemityzmie w Polsce .Tfu-wstyd ze urodzilem sie w kraju pozbawionym tolerancji ,podsycanej przez ludzi ktorzy niejednokrotnie wywodza sie z tych samych korzeni.Wystarczy ze Polak wyjechal za granice ze wzgledow ekonomicznych ,niezaleznie czy do UK, USA, Niemic czy innego kraju, odrazu okrzykniety jako zyd ,nazista czy bog wie co.Tolerancji w Polsce nie ma (morze szczatkowa) i dlugo trzeba bedzi sie jej uczyc.
      • 1stanczyk To są insynuacje na antysemickiej fali: wobec bisk 27.02.11, 14:17
        w naszym kraju nie ma takiego co by nie "poległ".

Nie przez przypadek w szkołach jest indoktrynacja religijna, na państwowych uroczystościach więcej purpurowych brzuchatych i stetryczałych clownów pchających się do pierwszego szeregu krzeseł niż przedstawicieli państwa.

W samolocie Prezydenta do Smoleńska było jedenastu przedstawicieli watykańskiej hierarchii.
        Ta nasza "wiara", "wiara" w naszym kraju jest jak wszystko: tylko szmatławym sposobem prostaków by moc uchodzić za "lepszych".

Re: endecja i Kościół
        • polprawdy Re: To są insynuacje na antysemickiej fali: wobec 09.03.11, 19:10
          W Polsce nie ma wiary, w Polsce są obrzędy i bezmyślne klepanie pacierzy. Gdyby ktoś zastanowił się nad tym co klepie, może zrozumiałby, że chrześcijaństwo to miłość, przebaczenie i tolerancja.
    • tuszczyzna Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 13:38
      "Przydałoby się jego pióro do opisania współczesnej faszystowskiej hołoty..."
      Rozumiem, że masz na myśli PO i jej medialnych poputczików.
    • op_par Jestem Polakiem chcę być z tego dumny!, 27.02.11, 13:43
      Osoba(nie wiem czy prowokator) G...o, .....syn G.....a! Takie głupoty tylko bardzo młody gościu lub bardzo niedouczony może wklejać!
      Wielu wspaniałych, mądrychi PORZĄDNYCH POLAKÓW którym wygodne było przykleić łatkę żydostwa pozbawiono "tylko" pracy i możliwości zarabiania - gdziekolwiek , ich rodziny, Dzieci możliwości studiowania! Tylko tyle!!!
      Ciekawe czemu zgłosili się po paszport w jedną stronę?
      GsG pewnie powietrzem by wyżył? Pewnie uważa się za Prawdziwego Polaka?
      • eggerger Re: Jestem Polakiem chcę być z tego dumny!, 27.02.11, 13:56
        Akurat "wybrał mu się" ten nick.
        Bo sposobem pisania i ortografią
        przypomina mi paru innych dyżurnych.
    • moleki Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 14:00
      Sa rzesze czytelnikow, ktorzy kochaja poezje Tuwima, jego wiersze dla dzieci, piekna poezje polska, czesto nie pozbawina humoru,chocby ,,Jarmark Rymow,, z wierszem Blaganie i wieloma innymi, pieknymi i madrymi tekstami.Sa ludzie, ktorzy nie znosza go, ot tak, dla zasady, bo byl Polskim Zydem, nie czytajac go i nie znajac.Kocham jego poezje i szanuje jako czlowieka. Ucze i pokazuje moim dzieciom piekna jego slow, przekaza to na pewno swoim dzieciom.
      • silling Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 16:11
        podpisuje sie oboma rekami,
        szalenie utalentowany facet i swietnie j.polski,
        rzadkie zjawisko

wszystkie uprzedzenia wynikaja z ignoracji,
        nie ma co sie przejmowac malymi ludzmi,
        pogrobowcami endecji...
    • arverne Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 14:48
      Piekna ,wzruszajaca i aktualna ta modlitwa polskiego poety i zyda.
    • majs19 Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 15:03
      Ja tez jestem Polka, bo mi sie podoba. Ze wzgledu na przodkow mam prawo przyznawac sie do 3 narodowosci. Kulturowo do dwoch, albowiem do podjecia studiow w Polsce przebywalam na emigracji i zaprzyjaznilam sie z jezykiem kraju niedawnego wroga. W domu "szalala Polska", Matka, ktora wyprawadzila z warszawskiego getta kilka osob, uczyla, ze nalezymy do narodu sprawiedliwych. Oczywiscie mialam w domu dziela zebrane Tuwima, zaczytywalam sie w nich. Tuwim byl moim ulubionym poeta.
      Zwiazana z lewicowym srodowiskiem kraju, w ktorym przebywalam, socjalistyczna Polske Polske przyjmowalam entuzjastycznie. Do czasu.
      Na uniwersytecie na poczatku1968 r. krazyly obrzydliwe antysemickie wierczyki. Wielu studentow podpisalo przeciwko nim protest, ja rowniez. Ale to byl pisk myszy. a trzeba bylo ryknac pelnym glosem. A ja myslalam, ze to minie, ze to taka poendecka czkawka. Moj bezkrytyczny zachwyt Polska pekl niebawem, kiedy antysemickie hasla zaczely przeradzac sie coraz bardziej w konskewentne przesladowania. Rodzice przyjaciol tracili prace, bo zdarzyl im sie niewlasciwy przodek. Jak relacjonowal mi moj wujek, na zebraniach partyjnych w NIK atakowano inspektorow z powodu na zydowskiego pochodzenia. Zapamietalam jedno nazwisko - towarzysza Essenfelda, ktörego wujek bronil prowokacyjnymi pytaniami o role tego pana w wojnie szesciodniowej. Zaczely sie tez zaczepki w miejscach publicznych - gdy odwiedzilam z moim owczesnym chlopakiem kawiarnie "Krokodyl", jakis ok. 25-letni facet warknal do mnie "jak taka piekna dziewczyna moze zadawac sie z takim gudlajem". Dalam mu w pysk, wtedy jeszcze kobieta mogla sobie na to bez narazania zycia pozwolic.
      Wkrotce pustoszec zaczal moj kalendarz, coraz mniej przyjaciol zostawalo w Warszawie.
      Co z tego, ze zawsze reagowalam na antysemickie odzywki? Ze wychodzilam ze spotkan towarzyskich, gdy sie takie teksty pojawialy? Co to mialo za znaczenie? Naiwnie wierzylam w perswazje i samonaprawe spoleczenstwa. Bo przesladowania pomarcowe Zydow to nietylko grzech systemu, tylko zatrutego przez endecje spoleczenstwa. Spotkalam rownie wielu prawicowych jak lewicowych antysemitow.

Tuwim to wspanialy poeta. Lewicowy poeta. I nie ma co sie tej lewicowosci wstydzic - lewicowosc to sojusz ze slabszym.

A swoja droga. w kontekscie reakcji Europy i USA na zbrodnie w Libii potwierdza sie Tuwimowskie
      "twoja jest krew, a ich jest nafta".
      A w Polsce po "przelomie" - aktualnosc "Balu w operze".
      • landaverde Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 28.02.11, 08:10
        majs19 napisała:

> Bo przesladowania pomarcowe Zydow to nietylko grzech systemu, tylko zatrutego przez endecje > spoleczenstwa.

Rok 1968 to reakcja Moskwy na wojnę siedmiodniową i zmianę kierunku polityki Izraela z prosowieckiego na prozachodni. To była nagonka partyjna, robiona przez ludzi, których Michnik nazywa dzisiaj 'człowiekami honoru'. Co ma do tego endecja???

Jeśli już, to niechęć do Żydów wynikała raczej z dziesięciolecia terroru pod rządami Bermana i faktu, że większość prominentnych stanowisk w socjalistycznym 'cudnym raju' było obsadzone Żydami. Słowo "Żyd" stało się w latach 50-tych synonimem komunisty i partyjnego aparatczyka.

"(...) powiedziałem Ważykowi, że to, co robią Żydzi, zemści się kiedyś na nich srodze. Wprowadzili do Polski komunizm w okresie stalinowskim, kiedy mało kto chciał się tego podjąć z „gojów” (poza gorliwcem Gomułką). Społeczeństwo było wtedy jednolicie antykomunistyczne, więc nienawidzono ich." - Stefan Kisielewski

Ku refleksji nt wydarzeń 1986 roku polecam artykuły poniżej.

--
        40 lat później od wydarzeń marca 1968 roku - Bolesław Szenicer.
        SPRAWA KOMANDOSÓW - Antoni Zambrowski
        • landaverde Errata: 28.02.11, 08:22
          Powino być oczywiście 'wydarzeń 1968 roku'.
      • landaverde Lewicowość oznacza wyzysk 'mas' przez biurokrację 28.02.11, 09:25
        majs19 napisała:

> I nie ma co sie tej lewicowosci wstydzic - lewicowosc to sojusz ze slabszym.

Tyle że wyłącznie w deklaracjach i, być może, dobrych intencjach nielicznych idealistów.

W praktyce lewicowość, każda jej odmiana (socjalizm, komunizm, faszyzm, itd.) oznacza wyzysk słabszego przez 'aparat' biurokratyczny. Żaden tyran, monarcha absolutny, nie może się temu wyzyskowi równać, bo choćby pod względem liczebności dworu, czyli darmozjadów na utrzymaniu społeczeństwa, liczba urzędników państwa o lewicowym ustroju przerasta monarchię wielokrotnie.

Poza tym, o ile w przypadku panownia dziedzicznego króla obywatel pozbawiony jest zazwyczaj jedynie wolności politycznej, tzn. wyboru swojego monarchy, to w przypadku ustroju np. socjalistycznego zakres wolności jest ograniczony dużo dalej. Obywatel ma co prawda, przynajmniej teoretycznie, przywilej wybru swoich gnębicieli, ale w zamian pozbawiony zostaje wolności ekonomicznej i swobody wypowiedzi. Państwo wkracza coraz głębiej w życie człowieka, wyświadczając mu, często pod przymusem, różne usługi, które wcześniej zapewniał sobie we własnym zakresie, lub których nigdy dotąd nawet nie potrzebował. W związku z tym obywatel nie tylko musi opłacić przeróżne 'usługi', ale również urzędników, którzy mu ją zapewniają. I to jest jedna z przyczyn ekonomicznej niewydolności lewicowych ustrojów.

Jak mawia JKM - państwo, aby nam coś dać, to musi nam najpierw zabrać. Już za same te dwie operacje pobiera od nas prowizję, więc per saldo kosztuje nas to drożej. Im mniej spraw załatwia za nas państwo, tym mniejsze marnotrawstwo i tym lepiej dla społeczeństwa.
    • ju-li1 Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 15:07
      Że po mojej ojczyźnie-polszczyźnie

Z różdżką chodzę, wiedzący, gdzie bryźnie

Strumień prawdy żywiący i żyzny

Z mojej pięknej ojczyzny-polszczyzny.
      (Julian Tuwim, "Zieleń")

Za to kocham Tuwima.

A, też poznawałam matematykę z "Lilavati" Jeleńskiego :)
      • krzy-czy Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 18:11
        trzeba raczej nie zwracać uwagi na POTOMKÓW SZMALCOWNIKÓW,popiskujących gdzieniegdzie na tem forumie.

najpiekniej pisali dla dzieci J.TUWIM i J.BRZECHWA.
        obaj POLACY zydowskiego pochodzenia.
        a gnoje-niech dalej bronią swoich dziadków-szmalcowników.
    • ju-li1 Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 27.02.11, 15:13
      gniewko_syn_rybaka napisał:

> Zydow nikt z Polski w 1968 roku nie wyganial. Kto tak twierdzi ten klamie

A z jakiego Ty jesteś rocznika, Gniewko? Ja w 1968 roku byłam studentką UW i świadczę, że wielu moich kolegów - Polaków pochodzenia żydowskiego - zostało wraz z rodzinami WYRZUCONYCH z naszej wspólnej ojczyzny.
      • 1stanczyk Trzeba znac sytuacje:w tym czasie "zorganizowany" 27.02.11, 16:47
        wyjazd na zachod dla wielu był, niezaleznie od powodów, atrakcyjna alternatywą z której dzisiaj swoim zwyczajem "odwracania kota do góry ogonem" próbują uczynić argument obciążający nasz kraj.
        A przecież to nie był nasz kraj: to był po części kraj stworzony rowniez przez nich w czasie UB-eckiego stalinowskiego krwawego terroru w którym licznie często na eksponowanych stanowiskach po stronie moskiewskiego namiestnictwa uczestniczyli.
        W dużej części te ich dzisiejsze oskarżenia o rok 1968 to jest ich wewnętrzna żydowska sprawa.

• swistakonline Re: Trzeba znac sytuacje:w tym czasie "zorganizow 27.02.11, 18:57
          ty jesteś alternatywą - dla myślenia i przyzwoitości
          • 1stanczyk ty jesteś alternatywą - dla myślenia i przyzwoitoś 27.02.11, 19:35
            "ty jesteś alternatywą - dla myślenia i przyzwoitości"

Nie na temat: tematem wywiadu była przeszłość Tuwima i tamte trudne czasy dla Żydów, tak czy inaczej, związanych z naszym krajem: opluwanie oponenta nie jest zadnym argumentem.

Jest tylko typowym, jak się okazuje nie tylko dla naszego półświatka półinteligentów odreagowaniem własnych kompleksów i ułomności.

Re: Trzeba znac sytuacje:w tym czasie "zorganizow
        • tow_rydzyk Glos "prawdziwego" Polaka 28.02.11, 11:09
          1stanczyk napisał:

> wyjazd na zachod dla wielu był, niezaleznie od powodów, atrakcyjna alternatywą
          > z której dzisiaj swoim zwyczajem "odwracania kota do góry ogonem" próbują uczyn
          > ić argument obciążający nasz kraj.
          > A przecież to nie był nasz kraj: to był po części kraj stworzony rowniez przez
          > nich w czasie UB-eckiego stalinowskiego krwawego terroru w którym licznie częst
          > o na eksponowanych stanowiskach po stronie moskiewskiego namiestnictwa uczestni
          > czyli.
          > W dużej części te ich dzisiejsze oskarżenia o rok 1968 to jest ich wewnętrzna ż
          > ydowska sprawa.
          >
          > Re: Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba

Wg twojego rozumowania wszystkie osoby "mowiace po polsku " urodzone w PRL-u sa stalinowsko-Ub/Sb-ckimi bekartami....
          • 1stanczyk Naucz sie poprawnie wyciagac wnioski zanim 28.02.11, 13:23
            sięgniesz po klawiaturę by cokolwiek napisać.
    • piotrek410 Re: Ciekawe dlaczego? 27.02.11, 17:47
      A Twoi gdzie mordowali, czy moze raczej podtapiali?
      ------------------------

Poglady dzieci odzwierciedlaja najczesciej to, co wpoili w nich rodzice…
      • landaverde Re: Ciekawe dlaczego? 27.02.11, 19:45
        piotrek410 napisał:

> Poglady dzieci odzwierciedlaja najczesciej to, co wpoili w nich rodzice…

Często to powtarzasz. Najwyraźniej piszesz to z głębokim przekonaniem, wynikającym z autopsji. Antypolonizm wyssałeś zapewne z mlekiem ojca.
        • polprawdy Re: Ciekawe dlaczego? 09.03.11, 19:20
          Dzisiaj poprawka - 'Nazwij ich esbekami, komuchami, a nie musisz im niczego udowadniać - nazwa wystarczy do samosądu" Techologicznie człowiek poszedł naprzód, mentalność pozostała prehistoryczna.
    • landaverde Tuwim się w grobie przewraca. 27.02.11, 19:24
      Jeden z nielicznych co się ujmował u ubeckich morderców za polskimi patriotami. Tuwim to zacny człowiek. Zwłaszcza w kontraście z Szechtero-Michnikami. Ciekawe, co by powiedział na tak instrumentalne wykorzystywanie pamięci o nim przez ten szmatławiec?
      • 1stanczyk Bingo ! 27.02.11, 19:38
        Re: Tuwim się w grobie przewraca.
        • piotrek410 Re: Bingo ! 06.03.11, 00:29
          Zdewocialy katolik i walczacy ateista zjednoczeni pod jednym sztandarem. Sztandarem zydozerstwa… Prawdziwie polskie skur…stwo.
          • landaverde Re: Bingo ! 06.03.11, 03:04
            piotrek410 napisał:

> Zdewocialy katolik i walczacy ateista zjednoczeni pod jednym sztandarem. Sztand
            > arem zydozerstwa… Prawdziwie polskie skur…stwo.

A pisze to dzięcioł, który polokożerstwo wyssał wraz ze śmietaną ojca.

Nie mogę się wypowiadać za "walczącego ateistę", ale mnie dziwi taki komentarz w sytuacji, gdy 'na talerz' wziąłem sobie... Tuwima! Nie najlepsze wyczucie momentu - to pewnie też po tatusiu. Nie obrażam się za "katolika", ale informuję, że za dewocją nie przepadam.
            • piotrek410 Re: Bingo ! 06.03.11, 05:32
              Szczuropolak z Jackowa chce wystawiac Polakom cenzurki z bycia Polakiem...
              • landaverde Re: Bingo ! 06.03.11, 06:13
                piotrek410 napisał:

> Szczuropolak z Jackowa chce wystawiac Polakom cenzurki z bycia Polakiem...

Świetna samokrytyka, piotrusiu. Choć w twoich wypowiedziach widzę również elementy samonienawiści. Skąd się one biorą?
                • piotrek410 Re: Bingo ! 06.03.11, 12:29
                  Landaverde,
                  Pisz wiecej i czesciej.
                  Niech wiecej ludzi widzi to Twoje zboczenie…

To jest też najlepsza motywacja dla tych paru uczciwych polskich historykow, aby podejmowac wezwania przed jakimi stoi teraz polskie spoleczenstwo: powiedziec mu PRAWDE o czasach okupacji, bez owijania tego w bawelne.

Po przeczytaniu “Strachu” goraco namawialem J. T. Grossa, zeby kontynuowal ten temat, bo to, co przezywala moja rodzina, ten horror jaki zgotowali im sasiedzi w czasie wojny i po wojnie, domagal sie szczegolowego opisania. Polak ukrywajacy Zyda bal sie smiertelnie sasiada, czyhajacego na jego dobytek, a latwa mozliwosc wyslania go na smierc w wielu, w tysiacach przypadkow, okazywala sie dla tych cichych zbrodniarzy sukcesem…
      • polprawdy Re: Tuwim się w grobie przewraca. 09.03.11, 19:23
        Kto to czyta - albo ten co pisze (dlatego tak twierdzi), albo WIE, BO TAK. Tak czy owak - obrzucając innych błotem, w którym się taplasz, nie robisz się czyściejszy.
    • alfalfa dla Miłosza Tuwim był dowodem na istnienie Boga 27.02.11, 19:46
      W przedmowie od "Balu w Operze" Czesław Miłosz napisał, że "to, iż człowiek tak głupi [jak Tuwim] pisze tak wspaniałe wiersze, jest dowodem na istnienie Boga".

wyborcza.pl/1,75475,327994.html
      A.
      • fastwinter.5 Re: dla Miłosza Tuwim był dowodem na istnienie Bo 27.02.11, 21:01
        do alfa.alfa
        i komu chcesz dokopać za pomocą tego cytatu?
        Tuwimowi,czy Miłoszowi?A może jednemu i drugiemu?
        • alfalfa Re: dla Miłosza Tuwim był dowodem na istnienie Bo 27.02.11, 21:53
          dokopać? Może Bogu, co? O nim zapomniałaś. Dziwne skojarzenie swoją drogą... Pewnie dlatego, że zapomniałe o najważniejszym - przeczytałem to u Kołakowskiego w "Czy pan Bóg jest szczęsliwy i inne pytania". No i "rok Miłosza" mamy, prawda że ciekawie się to wszystko składa?
          A.
    • gniewko_syn_rybaka I wszystko jasne! 27.02.11, 19:58
      marucha.wordpress.com/2010/01/22/o-rewolcie-marcowej-1968-w-polsce/
    • aekielski Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 28.02.11, 06:08
      To zdanie Julian Tuwim mógł wypowiedzieć w czasach gdy nie było demokracji. Dzisiaj demokracji strzeże jej największy orędownik prezes Jarosław Kaczyński i to on decyduje kto jest prawdziwym Polakiem. Dzielnie mu w tym sekunduje Instytut Pamięci Narodowej. Podzielić Polaków, to priorytet realizowany na wzór Rwandy. Polską podzieloną łatwiej się rządzi. Wystarczy puścić hasło,że na drzewach zamiast liści ......
    • 1stanczyk "Jestem Zydem, bo tak mi sie podoba" Dlaczego to 28.02.11, 10:14
      rownoprawne zdanie nie może brzmieć równie wiarygodnie jak

"Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba" ?

W tym pytaniu zawiera się kwintesencja żydowskiego, nie tyle nawet szowinizmu, co faszyzmu, który obecnie często instrumentalnie jak w GW czy jak u Grossa posługuje się antysemityzmem jako wygodnym propagandowym narzędziem, którego celem oprócz podłego, nikczemnego i szmacianego lansowania się (jak u Grossa) są takie czy inne jeśli już nie roszczenia skierowane nie tylko zresztą wobec naszego kraju i jego mieszkańców, to na pewno wytworzenie atmosfery w której czuja się ze swoimi, za wszelka, cenę często bezprawia, zaspakajanymi ambicjami i aspiracjami, bezkarnie.

• fajnyaussie Jestem Polakiem, bo tak mi się podoba 28.02.11, 10:18
      Artykul/wywiad dotyczyl postaci wspanialego poety .Dlaczegoz wiec dyskusja sprowadzila sie do problemu narodowosci? Dla mnie postac Tuwima bedzie zawsze tozsama z Polska i polskoscia ktora tak przecudownie odmalowal w swoich wierszach.
      Ilez milosci do kraju potrzeba bylo aby pisac o nim tak jak pisal Tuwim.
      Jego wiersze bardziej swiadcza o patriotyzmie anizeli metryka urodzenia.
      Tuwim Zydem? Bardzo bym chcial aby nad Wisla bylo znacznie wiecej takich Zydow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka