Dodaj do ulubionych

Trzecia fala nowoczesności

19.03.11, 01:51
Nasz ukochany Pan Premier.
Człowiek przyszedł znikąd, dał nadzieję i nie rozczarował
Polska demokratyczna bez niego to niby zima bez śniegu czy może wiosna bez kwiatów.

Boże dziękuję ci dziennie za twe dzieła twórcze.

Tylko prace z decentralizacją idą za wolno.
Ale........... jest jeszcze jutro.
Obserwuj wątek
    • art.usa Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 02:20
      Kliknąłem myślałem znów o Japsach w domkach z tektury.
      Gdyby ci dziwacy mieli normalne domy, zwłaszcza w tych terenach tsunami,
      było by tylko ćwierć strat w ludziach.
      Tektura pływa, zapytaj w Polskim przedszkolu.
      • ruch_pomnikow_smolenskich A dlaczego nie ma Pomników Smoleńskich skoro jest 19.03.11, 08:16
        tak cacy, Tusk!!! Mija rok od Katastrofy a my nie mamy dalekosiężnego planu budowy Pomników! Takie inwestycje byłyby kołem zamachowym Gospodarki Narodowej!
        • ruch_pomnikow_smolenskich Potwierdza to inwestycja w Chrystusa Świebodziński 19.03.11, 08:22
          ego łaskami słynącego. Rozruszał turystykę pielgrzymkową, dodał wigoru świebodzińskim wytwórcom świętych krzyżyków no i odstrasza wrony z okolicznych pól.
          • era_matolkiewicza Jak Kamiński wróci do CBA to znowu przestanie wiać 19.03.11, 08:29
            nudą...
            • kicikicituptuptup Jak zwykle ma nas za durniów... 20.03.11, 02:43
              "Dlatego jest tak istotne, by złe emocje nie zdominowały nadchodzącej kampanii wyborczej. Abyśmy nie skupiali się w niej wyłącznie na pojedynczych wydarzeniach ani nie rozpraszali na błahe utarczki lub promocyjne popisy. Ułatwi nam to wprowadzony niedawno zakaz stosowania w kampanii spotów telewizyjnych i billboardów."

Premier jak zwykle troskliwy - myśli za nas. Zakazali spotow, żebyśmy się nie "rozpraszali" oglądając spoty opozycji, ktorej do normalnych programów w tv nie dopuszczą.
              To jest napisane jak do przedszkolakow - on nas naprawdę ma za kompletnych durniów.
              • borys_j Mamy pajaca za premiera... 20.03.11, 10:43
                któremu jelenie jeszcze wierzą...
        • art.usa Re: A dlaczego nie ma Pomników Smoleńskich? Bo bóg stworzył i mądrych 19.03.11, 09:55
          ruch_pomnikow_smolenskich napisał:

> tak cacy, Tusk!!! Mija rok od Katastrofy a my nie mamy dalekosiężnego planu bud
          > owy Pomników! Takie inwestycje byłyby kołem zamachowym Gospodarki Narodowej!

Bo z pomników to masz ogromny zysk.
          W roku zarabiasz blisko 50% inwestycji.

Z tych zysków można by było zapłacić podwyższkę tych co "Pieprzogarki"
          chciałem powiedzieć pielegniarki.
          Całą resztę dać PISowi jestem za

wysadzeniem w powietrze wszystkich,
          dziecinnych pomników psychopatów
          które żrą pieniądze narodu.
        • jakub-11111 Re: A dlaczego nie ma Pomników Smoleńskich skoro 19.03.11, 11:14
          Też jestem tego zdania. To jest kardynalny błąd, że do tej pory nie ma zatwierdzonego planu budowy Pomników Smoleńskich na przyszłą i następne pięciolatki. Pewnie, chciałoby się aby wszystkie powstały na raz i mogły być w jednej chwili poświęcone. Należy jednak rozumieć ,że aktualna sytuacja ekonomiczna naszej ojczyzny i światowy kryzys znacznie utrudniają to pierwszo-planowe zadanie narodu. W każdym razie hasło "pomnik smoleński " w każdej parafii jest warte jak najszerszego rozpropagowania. Akcje zbiórki złomu na ten szlachetny cel rozpoczynamy już dziś. (chodzi o złom złoty i srebrny). W przyszłym tygodnu występujemy z inicjatywą: każdy prawdziwy Polak i katolik nieodpłatnie przekazuje swoje grunty na rzecz spontanicznie powstających sanktuariów smoleńskich.
          • 6.smiech Re: A dlaczego nie ma Pomników Smoleńskich skoro 20.03.11, 12:31
            jakub-11111 napisał:

> Też jestem tego zdania. To jest kardynalny błąd, że do tej pory nie ma zatwierd
            > zonego planu budowy Pomników Smoleńskich na przyszłą i następne pięciolatki. Pe
            > wnie, chciałoby się aby wszystkie powstały na raz i mogły być w jednej chwili p
            > oświęcone. Należy jednak rozumieć ,że aktualna sytuacja ekonomiczna naszej ojcz
            > yzny i światowy kryzys znacznie utrudniają to pierwszo-planowe zadanie narodu.
            > W każdym razie hasło "pomnik smoleński " w każdej parafii jest warte jak najsze
            > rszego rozpropagowania. Akcje zbiórki złomu na ten szlachetny cel rozpoczynamy
            > już dziś. (chodzi o złom złoty i srebrny). W przyszłym tygodnu występujemy z in
            > icjatywą: każdy prawdziwy Polak i katolik nieodpłatnie przekazuje swoje grunt
            > y na rzecz spontanicznie powstających sanktuariów smoleńskich.

TO CI SIE FAJNIE UDALO ! :)
            • nirelle Re: A dlaczego nie ma Pomników Smoleńskich skoro 29.03.11, 08:48
              do Jakuba-11111 Zamów sobie wizytę u neurologa lub psychiatry. Żle z Tobą, ale ja nie potrafię postawić diagnozy, czy to głupota, czy nienawiść, tępota emocjonalna, schizofrenia czy wszystko razem.
    • yost1 Co ten delikwent ćpa, że ma takie jazdy? 19.03.11, 02:41
      Billboardów zakazali, bo świat jest w przełomie i nie można się rozpraszać? Ja w tym bełkocie widzę trzecią falę Tajfuna, a nie nowoczesności, no chyba, że ta nowoczesność to jakiś nowy drag na rynku.
      • art.usa Re: Co ten delikwent ćpa, że ma takie jazdy? 19.03.11, 02:50
        yost1 napisał:

> Billboardów zakazali, bo świat jest w przełomie i nie można się rozpraszać? Ja
        > w tym bełkocie widzę trzecią falę Tajfuna, a nie nowoczesności, no chyba
        > , że ta nowoczesność to jakiś nowy drag na rynku.
        >

Do twego niku.
        Kobietom daj władzę.
        Oj, oj to pójdziesz w kalesonach.
        Pijawkę wydrapiesz, oooo kolego baba to nie pijawka "To wampir"
    • wojtekd38 Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 05:50
      BRAWO TUSK. Z chlopaka z kluczem wyszedl na wielkiego czlowieka .Zna ZYCIE JAK NIKT. On pierwszy zaczal REFORMOWAC gospodarke a to juz GRZECH bo narusza sie interesy rzadzacych. Dzieki niemu POLSKA jest widziana w swiecie jako normalny KRAJ a nie kraj idiotow i oszolomow. domagajacy sie specjalnych przywileow. NIECH BOG MU BLOGOSLAWI
      • akni21 Re: Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 20:40
        Wojtek!Święte słowa!!!
    • spoko.12 Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 06:53
      Brawo Tusku, nie daj się oszołomom spod znaku Rydzyka!
    • lecimytupolewem pełowcom nie zazdroszczę wodzósia 19.03.11, 07:05
      on by lepiej opowiadał o tym jak kopie piłkę, ale tylko piłkę,
      bo resztę jego "dokonań", to skopanie wszystkiego, czyli spartaczenie.
    • haen2010 Piękne i wzniosłe to nowe expose. 19.03.11, 07:08
      Tylko real po trzech latach od poprzedniego jakby nieco inny - komuchy, solidaruchy i mafia watykańska zbudowały nam solidarnie państwo ludzi zniewolonych.

Przestałbyś Tusku pieprzyć od rzeczy o stadionach i orlikach. Nie na tym polega wolność ludzi i ich myślenia. Na pewno nie polega też na rządzeniu przez złajdaczone do szpiku kości elity polityczne i koscielne. Bajerant to ty naprawdę dobry jesteś, ale już ci nie wierzymy.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Car dobry, źli urzędnicy 19.03.11, 07:25
      . Nie doceniliśmy jednak oporu materii, czego najlepszym przykładem jest tzw. jedno okienko . Było właściwie przygotowane pod względem legislacyjnym, a jednak nie przyniosło spodziewanych efektów, gdyż nie uwzględniliśmy mentalności i przyzwyczajeń armii urzędników.

Aaahaha!! Car dobry, tylko urzędnicy źli.
    • ewa1-23 Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 07:56
      Dlaczego w "demokratycznym" pństwie podatnik jest obywatelem gorszej kategorii, bo musi płacić podatki, z ktorych np. rolnicy - obywatele pierwszej kategorii - są zwolnieni? Dlaczego w tym obrzydliwym państwie wystarczy górnikowi pała w łapie, żeby Sejm pozwolił takiemu łobuzowi korzystać z moich składek emerytalnych i podatkow O czym ten Tusk bredzi!!!!!?

NAJPIERW NECH TE DRANIE Z SEJMU WPROWADZĄ W ŻYCIE KONSTYTUCJE - ART. 32
      • akni21 Re: Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 20:43
        EWA23- Pożyjesz trochę to zmienisz zdanie! Niech Ci się oczy otworzą na oszołomów z PiSu i SLD to Tuskowi przyznasz rację!! Miłego wieczoru.
    • sewa1 mądry premier 19.03.11, 08:04
      Jak wiemy, bezpieczny jest ten, kogo wiążą z wieloma innymi wspólne sprawy i interesy, kto jest ceniony jako przewidywalny i rzetelny partner. Nie jest bezpieczny zaś ten, kto z obrażoną miną sam siedzi w kącie, zatopiony w snach o własnej potędze i tylko co jakiś czas rzuca obelgi pod adresem najsilniejszych. Postawa arogancka, czy wręcz prowokacyjna, w moim przekonaniu jest w gwałtownie zmieniającym się świecie wysoce ryzykowna.

Bardzo, bardzo mądre słowa. Postawa niezłomno-godnościowa doprowadziła już do katastrofy smoleńskiej. W skali kraju, taki sen na jawie nieuchronnie zwiódłby nas na kolejne manowce.

Pragmatyzm, pragmatyzm i jeszcze raz pragmatyzm, tego potrzebujemy jak powietrza. Oraz mądrości aby ogarnąć zmieniający się świat. Brawo Panie Tusk.

• drmuras mondry płemieł 19.03.11, 10:13
        Tak pragmatyzm spowodował że kupujemy najdrożej gaz w Europie. Pizgniej się w dekiel idioto razem ze swoim płemiełem
    • anna12-3 Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 08:04
      Jest to kolejne ekspoze Premiera,zawierające tak jak poprzednie wizję świata urojonego,życzeniowego,ale nieprawdziwego.Wynika z niego,że On wie co Polsce potrzeba,ale dlaczego przez całą kadencję niewiele z tych marzeń nie zrealizował?Dlaczego nie podpisał Karty Praw Podstawowych,dlaczego nie ma ustawy o in vitro,dlaczego nie podpisał Konwencji Bioetycznej?Są to elementy,ktore postawiły by Polskę wśród krajów Europy-nowoczesnych,a tak jesteśmy zadupiem Europy.Wymienione wyżej sprawy nie wymagały nakładów finasowych,one wymagały tylko odwagi i dobrej woli.Dlaczego tego zabrakło?Pisze Premier,że wychodzimy z kryzysu,bez szkody dla zwykłych ludzi.O czym on pisze?Po kadencji Platformy 13 mln.Polaków żyje na granicy biedy,a 2 mln.w skrajnej nędzy.Czy ten człowiek oderwany jest od rzeczywistości?Przy aktualnych,ciagle rosnących podwyżkach,obszar tych ludzi może się tylko powiększyc.Dalej,mówi o szansach młodych ludzi.Czy 500.000 młodych wykształconych bezrobotnych mu uwierzy?Oni chcąc jakoś zyc muszą wyjechac za granicę,tam założą rodziny i tam urodzą im się dzieci-w Polsce nie mają najmniejszych szans.Pisze o sprawnej administracji,tej administracji,która rozdęła sie za rządów Platformy do niewyobrażalnych rozmiarów-ok.100.000 nowych urzędników.Armia tych ludzi generuje ogromne koszty,za które my podatnicy,płacimy.Pomijam już rozwój edukacji,bo jeśli ten rozwój jest mierzony iloscią zamykanych szkół,to gratuluję Premierowi pomysłu na edukację.Innowacyjnośc-są międzynarodowe rankingi,które Polskę lokują między biednymi krajami afrykańskimi,bo mądrzy ludzie,żeby realizowac swoje pomysły,wyjeżdżają za granicę.Można by właściwie w podobny sposób odnieśc się do każdego akapitu.Podsumowując:tekst jest w zakresie tego co zrobiono,zupełnie nie prawdziwy,oderwany od rzeczywistości,a w zakresie tego co się chce zrobic-zbiór życzeń,ale to już słyszeliśmy w 2007 roku./np.internet,autostrady,a gdzie koleje?/Kolejne kłamstwa i kolejna wiara w to, że ludzie uwierzą.
      • honoratka114 Re: Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 08:47
        Czytając Twój tekst "anna12-3" można wpaść w głęboką depresję. Wg Ciebie, siedzimy na kupie nieszczęścia i cokolwiek by nie zrobiono - dorzuczne jest do tej kupy. Szczerze mi Ciebie żal "anna12-3". Co Ty zrobiłeś/łaś dla Twojej Ojczyzny poza sianiem jadu nienawiści?! Jeśli Ci nie już o Ojczyznę chodzi, to pomyśl i zrób coś dla siebie, dla Twojego zdrowia psychicznego. Ekipa Tuska sprawuje rządy w wyjątkowo trudnym okresie. Nie będę wyliczała co na to wpłynęło. Każdy zdroworozsądkowy obywatel o tym wie. Ciesz się tym co masz a dostrzeżesz i docenisz to co dla Ciebie zrobiono bo może być gorzej...
        • anna12-3 Re: Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 09:10
          Każdy ma prawo postrzegac rzeczywistośc w swój sposób.Byc może,że Ty ją widzisz inaczej ode mnie.Ja tylko posługiwałam się faktami,a mieszkając na"prowincji" z 25%bezrobociem nie potrafię byc optymistką.Uważam,że Polska zmierza w złym kierunku,zresztą tak jak ok.75%naszego społeczeństwa.Jeśli uważasz inaczej,to gratuluję Ci samopoczucia.Jeszcze jedno-od kiedy fakty,nazywa się jadem?A tak w ogóle wolała bym merytoryczną krytykę.Jakieś zaprzeczenia,byc może jestem zle poinformowana.Byc może np.nie ma 500.000 bezrobotnych młodych ludzi,byc może podpisano Kartę Praw Podstawowych,a ja o ty nie wiem? Nie musisz mi wspólczuc tylko rozglądnij się dookoła,na pewno jest wielu innych ludzi potrzebujących Twojego wspólczucia choc by tych z kręgu tych 2 mln.żyjących w skrajnej nędzy.
        • 1stanczyk "Ekipa Tuska sprawuje rządy w wyjątkowo trudnym 19.03.11, 10:08
          "Ekipa Tuska sprawuje rządy w wyjątkowo trudnym okresie.

Nie wiesz co piszesz: trudne to były lata te międzywojenne, wojenne czy później lata stalinowskiego terroru.

Okres obecny, ten postokrągłostołowego pokolenia to jest okres nieznanej od wieków światowej prosperity związanej głównie z pokojową, szczególnie jeśli chodzi o Europę, globalizacją przeplatany tylko okresowymi, częściej mniejszymi niż jak ta ostatnia, perturbacjami finansowymi, ekonomicznymi czy politycznymi (a nie jak w poprzednich wiekach krwawymi rewolucjami i wojnami w skali czy to europejskiej czy to światowej).

Ten okres, a już szczególnie od czasu zrzucenia moskiewskiego kagańca, jest wyjątkowo łatwy i po części pewnie właśnie dlatego tak szczęśliwy (uzyskana suwerenność) dla naszego kraju.

I jak się okazuje nie potrafimy go dobrze wykorzystać z myślą o naszej niestety nadal niezmiennie niepewnej przyszłości poświęcając nasz cenny czas na pierdoły, "patriotyczne" i patetyczne rozpamiętywanie przeszłości, na kultywowanie naszych fobii i schizofrenii, naszego sekciarskiego wstecznictwa.

Re: Trzecia fala nowoczesności
        • skallesny Honoratka ad vocem 20.03.11, 10:58
          Jak się ma dobrą pensyjkę rządową to oczywiście co dzień świeci "słońce Peru". A jak się jest jednym z armii 3 milionów bezrobotnych to świat nie wygląda różowo.
      • cromio Re: Trzecia fala nowoczesności 21.03.11, 09:48
        @ anna12-3
        Masz tyle racji w całym swym poście, co w zdaniu o armii urzędników żyjących na twój koszt.
        Otóż wyjaśniam, że ta armia nie żyje na twój koszt ale jest finansowana z dotacji europejskich. Każdy projekt finansowy, każda obróbka projektu zawiera w sobie część środków z przeznaczeniem dla urzędników. Są to więc etaty DAROWANE NAM PRZEZ UNIĘ ! Trzeba coś więcej wiedzieć niż tylko przeczytanie postów poprzedników, żeby zabierać głos.
        A jeżeli szczerze wierzysz w to, że tylko podpisanie 3 aktów europejskich posunie Polskę do przodu, to szczerze Ci współczuję.
        • nirelle Re: Trzecia fala nowoczesności 29.03.11, 08:43
          cromio napisał:

> @ anna12-3
          > Masz tyle racji w całym swym poście, co w zdaniu o armii urzędników żyjących na
          > twój koszt.
          > Otóż wyjaśniam, że ta armia nie żyje na twój koszt ale jest finansowana z dotac
          > ji europejskich. Każdy projekt finansowy, każda obróbka projektu zawiera w sobi
          > e część środków z przeznaczeniem dla urzędników. Są to więc etaty DAROWANE NAM
          > PRZEZ UNIĘ ! Trzeba coś więcej wiedzieć niż tylko przeczytanie postów poprzedni
          > ków, żeby zabierać głos.
          > A jeżeli szczerze wierzysz w to, że tylko podpisanie 3 aktów europejskich posun
          > ie Polskę do przodu, to szczerze Ci współczuję.
          --------------------------------------------------------------------

Nie chcę, żeby mi unia coś darowała. Nie chcę dotacji unijnych. Polsce to niepotrzebne, tak jak niepotrzebna unia. Jedynie NATO.
          Min. Sawicki zgodził się na dyrektywę unii w sprawie obniżenia produkcji cukru w Polsce, poniżej normy rocznej krajowej sprzedaży. Nie musiał się zgodzić, odpowiada za to służalcza polityka PO. Argument za był, cukier trzcinowy jest tańszy od cukru produkowanego w unii.Wyszliśmy na tym tak, że cena cukru jest horrendalnie wysoka i to zarówno z buraków jak i z trzciny.
          A polski cukier sprzedawany jest w Anglii, Portugalii po niższej cenie niż w kraju.
          Na przykładzie cukru można pokazać więcej paradoksów gospodarczych po wejściu Polski do unii, jesteśmy jako kraj zniszczeni jak po wojnie.
          Platforma Obywatelska nie nadaje się do rządzenia krajem, po za tym min. Rostowski kłamie i oszukuje ludzi. Pokazał to prof. L. Balcerowicz w programie red. Lisa.
    • anna-76 Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 08:13
      Przełomy Missouri
    • honoratka114 Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 08:14
      Panowie, to powinno ukazać się we wszystkich większych dziennikach. Nie wszyscy czytają GW. Wierzyłam w Tuska. Po krótkim czasie zwątpienia, nadzieja wróciła. Dziękuję Panie Premierze!
    • flet2 Zróbcie sobie z Tuska naczelnego 19.03.11, 08:19
      Wstyd i żenada. Myślałem, że są jakieś progi medialnego wazeliniarstwa, ale "Wyborcza" przeciera nowe szlaki. Jeżeli gazeta wpuszcza na swoje łamy - w takiej obszernej formie - premiera rządu, to jednoznacznie określa swoje polityczne sympatie i pozbywa czytelników resztek złudzeń, że jest gazetą apolityczną. Na szczęście coraz mniej ludzi czyta ten gazetopodobny produkt, jakim stała się "GW". Powinni dać nad tytułem winietkę: organ prasowy PO.
      • katmoso Re: Zróbcie sobie z Tuska naczelnego 20.03.11, 11:46
        żeby chociaż dla przyzwoitości dali komentarz od redakcji do wypocin pana premiera...
    • unkn_0wn Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 08:19
      Trochę racji muszę mu przyznać, teraz jedyna droga to ucieczka w rozwój. Tylko i tak nic z tego nie będzie, za dużo grup (kler, związki, skorumpowany aparat państwowy) ma interes w utrzymaniu status quo.
    • stary.gniewny Nowe hasła dla lemingów. 19.03.11, 08:27
      Lemingi, żebyście wiedzieli. Głosujecie na biurokrację, socjalizm, podwyżki cen, opłat, podatków itd itd. Głosujecie na dynamiczny wzrost liczby urzędników, przepisów i wkraczania nonsensownych regulacji w wasze życie.
      • rydzyk_fizyk Re: Nowe hasła dla lemingów. 20.03.11, 00:45
        Premier wprost proponuje socjalizm:

Po stronie państwa należałoby znaleźć rozwiązanie wzmacniające wiarygodność takich pracowników wobec banków, jeśli chodzi o dostęp do kredytów, w tym mieszkaniowych.

Zapomniał mu ktoś powiedzieć, że gwarantowanie przez USA kredytów hipotecznych leży u podstaw dzisiejszego kryzysu?
    • elbertson My w Lublinie tej trzeciej fali mozemy nie wytrzym 19.03.11, 08:41
      mam sklep spozywczy w centrum miasta , wczoraj wewałem pogotowie bo zasłabła kobieta , szara , wychudzona z drzacymi dłonmi , prosiła by odprowadzic ja do domu , bałem sie o nia i jednak wezwałem 999 - OD TRZECH DNI NIC NIE JADŁA , wstydziła sie poprosic , niedawno zmarł jej brat z którym mieszkała .
      O taka Polske nam chodzi ?
      • pzgr Re: My w Lublinie tej trzeciej fali mozemy nie wy 19.03.11, 09:25
        mogła przecież iść do kościoła - tam, jak wiadomo, karmią ubogich.
        dlatego mają zwolnienia z podatków przecież.
        • elbertson Re: My w Lublinie tej trzeciej fali mozemy nie wy 19.03.11, 09:48
          nie rób jaj , wiem ze mogła pójsc i do kuchni Brata Alberta ale sa ludzie którzy nie potrafią przełamac wstydu , kobieta była niedaleka ,,odejscia " ciagle widze te drżące dłonie .
          Pare lat temu wzywałem pogotowie do faceta który zasłabł z głodu w centrum osiedla Czechów , przy przystanku pełnym ludzi , lezał w sniegu , taki 40 kilogramowy człowiek , wysiadłem z auta i gosciu oddał przy mnie ostatnie tchnienie , takie głosne ffffu i zdawało sie ze to był koniec , wokół było ze 30 osób - ZERO reakcji , udało sie wezwac pogotowie , ten snieg go uratował wychłodzony organizm lepiej znosi niedotlenienie - do dzis sie pytam sam siebie , co ja mu uratowałem - ŻYCIE ? Jakie ? To był taki zbieracz złomu , śmietnikowiec , ale tez człowiek .
          Nie podoba mi sie wyrzucanie ludzi poza nawias społeczeństwa .
          • thegreatmongo Re: My w Lublinie tej trzeciej fali mozemy nie wy 19.03.11, 13:30
            wybacz elbertson, ale twoj post nie ma sensu.

Sam przyznajesz, ze kobieta sie wstydzila prosic o pomoc, a nie, ze nie mogla jej otrzymac.... Wiec prosze powiedz, gdzie tu wina panstwa...

To wina Tuska, ze ona nawet nie jest w stanie zglosic sie do opieki spolecznej? To wina Tuska, ze ona nie jest w stanie znalezc nawet najprostszej pracy?

Mieszkasz w duzym miescie, wiec na pewno wiesz jak trudno jest czasem znalezc ludzi do prostych prac, kuchnia, sklep itp. Pracy nie ma w malych miastach, w duzych jest....
      • art.usa Re: My w Lublinie; chcemy przyłączenia do Ukrainy bo tam lepiej? 19.03.11, 10:43
        elbertson napisał:

> mam sklep spozywczy w centrum miasta , wczoraj wewałem pogotowie bo zasłabła ko
        > bieta , szara , wychudzona z drzacymi dłonmi , prosiła by odprowadzic ja do dom
        > u , bałem sie o nia i jednak wezwałem 999 - OD TRZECH DNI NIC NIE JADŁA , wstyd
        > ziła sie poprosic , niedawno zmarł jej brat z którym mieszkała .
        > O taka Polske nam chodzi ?

Niepatrz co ci Polska może dać,
        Patrz co ty możesz dać Polsce.
        • b.ojciec Re: My w Lublinie; chcemy przyłączenia do Ukrainy 19.03.11, 11:54
          Bardziej idiotycznie w tym kontekście napisać nie mogłeś. Co ty zrobiłeś dla Polski skoro pouczasz innych?
          • art.usa Re: My w Lublinie; chcemy przyłączenia do Ukrainy 20.03.11, 17:37
            b.ojciec napisała:

> Bardziej idiotycznie w tym kontekście napisać nie mogłeś. Co ty zrobiłeś dla Po
            > lski skoro pouczasz innych?

To samo co każdy inny, i może dużo więcej.

A czym ty w Polskę rzuciłeś, że się niby przez ciebie podniosła z ziemi?
        • skallesny debeel z usa 20.03.11, 11:05
          Ile ci gnoju płacą za durnego posta.
          • ruch040404 Re: debeel z usa 20.03.11, 11:26
            ŻABCIU,
            po co zaraz takie niezrozumiałeEMOCJONALNIE wyrazy typu "gnoju"= które można oglądać w ZOOlogu we WROCŁAWIU, albo na JAKIEŚ "wsi SPOKOJNA, wsi WESOŁA"- jak mawiał przed LATY poeta.
            GLOBAL village- la OCZYWIŚCIE , to jest TO.
            A ESTIME
            mgr inż. mechaNIC TADEUSZ PIECZONKA "60+2"-ZIELONY
            11/13-cie years SANStravail/JOBless , non sans TRAVAIL WHISTLEblower
            ul. SZMARAGDOWA 31
            59 900 ZGORZELEC / +48 75 649 30 44 / WWW.ROPOIWZK.COM- ruch040404@wp.pl

skallesny napisała:

> Ile ci gnoju płacą za durnego posta.
    • redakcja_v Trzecia fala drożyzny 19.03.11, 08:43
      cukier - 5.50zł
      benzyna - 5.50zł
      chleb - 5.50zł.

tydzien temu było 3x5
      • nannek Re: Trzecia fala drożyzny 19.03.11, 09:25
        Z sukcesem zakończyliśmy dwudziestoletni okres budowania demokratycznego państwa i wolnej gospodarki. Z impetem weszliśmy do Unii Europejskiej, w której utrwaliliśmy naszą pozycję i z powodzeniem wykorzystujemy środki unijne, by odrabiać zaległości w wielu dziedzinach. Inwestujemy w rozwój transportu, modernizację gospodarki, rozwój regionów; wspieramy poprawę jakości tego, co nazywane bywa najczęściej kapitałem ludzkim

Ze jak?
        Chłop szaleju się najadł i oderwał całkowicie od rzeczywistości.

Tak żyje obecnie większość Polaków.
        www.blog.pl/artykuly/do-wykluczenia-jeden-krok,100,1#top
        www.sfora.pl/13-milionow-Polakow-zyje-na-skraju-biedy-a29485
        www.sfora.biz/Pracujemy-za-grosze-na-nic-nas-nie-stac-a28509
        Rzeczywistość jest przerażająca.
        Polacy są zbyt biedni, by jeździć na wakacje, co piątego z nas nie stać na jedzenie mięsa lub ryb co drugi dzień. Podobny odsetek Polaków nie stać na samochód czy na wystarczające ogrzanie mieszkania. Wszystkiemu winne są zatrważająco niskie zarobk

13 milionów Polaków żyje na skraju biedy

Tak żyli oczywiście do niedawna, bo już dziś dzięki 30% inflacji ,sredniej cenie utrzymania mieszkania najwyższej na świecie (TYLE CO PŁACA MINIMALNA 1030ZŁ). lub emerytura.
        Większość dołączy do 1/4 Polaków żyjących w skrajnej biedzie.
        wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title,Prawie-jedna-czwarta-Polakow-zyje-w-skrajnej-biedzie,wid,12018795,wiadomosc.html.
        .
        Dzieci jako te słabsze już są w 50-60 niedozywione.
        A statystyki rodem z 4 świata , z roku na rok się powiększają tak od 20 lat.

Większość Polaków pracuje za stawki nie pozwalające się samodzielnie utrzymać, posiadanie dziecka i założenie rodziny mimo pracujących 2 osób jest niemozliwe.

Za komuny pracowała 1 osoba a rodzina posiadała 3 dzieci które mogli bez problemu wychować wykształcić wysłać na wakacje i kolonie., itp.
        Dziś na ten cel potrzeba min 8tys na rękę, a tych pieniędzy nie zobaczy więcej jak 5% czyli nikt.
        Samo wynajęcie i utrzymanie mieszkania które komuna dawała za darmo pochłania srednią krajową 2400zł netto ,której nie zarabia aż 70%.
        • sir_fred Re: Trzecia fala drożyzny 19.03.11, 14:42
          Mimo wszystko 13 mln z 37 to nie większość...
        • pablobodek Re: Trzecia fala drożyzny 19.03.11, 23:23
          Opisane przez nannek raje komunistyczne istnieją i dzisiaj. Mogą Cię nawet przyjąć, jeśli poprosisz o azyl. Kuba, Korea Półn. - ale wpierw skierują Cię chyba do psychiatry.
          Latem jeść będziesz trawkę, a zimą sianko. Na kartki.
      • wodzu65 Re: Trzecia fala drożyzny 19.03.11, 12:05
        no nie do jesieni będzie 3x15 i jedna z pierwszych obietnic będzie spełniona
      • pedro1984 Re: Trzecia fala drożyzny 20.03.11, 09:12
        gdzie ty mądralo chleb po 5 zł widziałeś?

u mnie w mieście 2.20 w piekarni, carrefour 2.80 (krojony, z dodatkiem niezmielonych ziaren)
        • ruch040404 Tsunami donTUSKa: Trzecia fala drożyzny 20.03.11, 11:02
          SIERODKO[ korekta - NIE POPRAWIAĆ]
          MARYSIO,
          u mnie w ZGORZELCU też jest chleb za 2,80zł, ale bochenek o wadze circa 0,4-0,5 kg.
          TO TAK jak z tymi TRUSKAWKAMI w KAUFLANDZIE anno2010 DOMINI= 5,5ZŁ koszyczek=0,5 kg[ a może pomyliłem się NA nieKORZYŚC kauflandaUUUUUUUUUUUU- to przepraszam, bo się STARAŁEM być WIARYGODNYM, jak producent lodów TUSKAWKOWYCH- z odrobiną ŚMIETANKI]
          PEDRO 1984-
          masz jeszcze w przewodach JESZCZE jakieś INNE BĄKI-baczki made in RADOSŁAW SIKORSKI- ksywa "DLACZEGO w twoim rodzinnym mieście powinna być ulica PREZYDENT RONALD REGAN Street"- a nawet AVENUE= 11 LAPTOPÓW FIRMY dellTM???PARDON, 10 laptopów firma NAI RADKA SIKORSKIEGO obiecywała , 11-ty , to nagroda pocieszenia dla MNIE.

pedro1984 napisał:

> gdzie ty mądralo chleb po 5 zł widziałeś?
          >
          > u mnie w mieście 2.20 w piekarni, carrefour 2.80 (krojony, z dodatkiem niezmiel
          > onych ziaren)
          • pedro1984 Re: Tsunami donTUSKa: Trzecia fala drożyzny 20.03.11, 13:39
            ciężko cokolwiek zrozumieć z tej twojej bździny intelektualnej, ale powiedz mi skarbie drogi od kiedy to ordynarny chlebuś na kilogramy sprzedają. robię zakupy od ok 20 lat i zawsze bochenek ważył jakieś 1/2 kg, i cenę określało się za bochenek, a nie kg.

a tu jeszcze pisogłowi sieją propagandę jak to za dobrego batjuszki kaczora, płacili po złoty, czy dwa, a tu teraz pięć. więc kto komu wodę z mózgu robi?
    • marianos24 Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 08:43
      Człowieku marny spójrz realnie na rzeczywistość, którą stworzyłeś wraz ze swoim rządem;Niebezpiecznie wysoki dług publiczny,wzrost bezrobocia,katastrofalna służba zdrowia,wzrost ubóstwa społecznego.To tylko niektóre przykłady Twoich wspaniałych rządów.Kto teraz da się nabrać na twoje nierealne wynurzenia,tylko ci,którzy są zaślepieni i łykają z otwartą gębą te twoje brednie.
    • wojtek-gdansk Meritum zdania potwierdzam, ale 19.03.11, 08:51
      To: "(...) do Unii Europejskiej nie weszły tylko polskie instytucje i wielkie ośrodki miejskie. Znalazły się w niej wszystkie polskie gminy i każdy z nas."
      Napisał bym tak : "(...)do Unii Europejskiej nie tylko weszły polskie instytucje i wielkie ośrodki miejskie ale znalazły się w niej wszystkie polskie gminy i każdy z nas."
      Z meritum powyższego zdania się zgadzam. Mieszkam w dużym ośrodku miejskim i pracuję w sporej polskiej instytucji, ale bywam często "na zapyziałej" wsi na granicy Wielkopolski i Kujawsko - Pomorskiego. Zmiany zachodziły i zachodzą na mojej skórze i na moich oczach. Było, że bolało, i to nawet bardzo. Jednak dzisiejsza Polska napawa mnie optymizmem.
      I w Gdańsku i w przysłowiowym Pcimiu, potrzebne są ciągle dobre drogi, dobra komunikacja publiczna, dostepny internet, dobra szkoła i dostępna służba zdrowia na odpowiednim poziomie. To jest priorytet. Orliki mojego poparcia nie mają, ale też go nie potrzebują :)
      A mesjaszem nigdy nie byliśmy i narazie nie jesteśmy, ale dopiero być możemy, choć nie wiem czy to jest konieczne.

• gryz0 nepotyzm i kumoterstwo 19.03.11, 08:52
      takie ladne postulaty a tu nagle zderzenie z twarda rzeczywistoscia w PAZP:

www.rp.pl/artykul/2,628999_Agencja-dla-zony-i-ziecia.html
      • rasklaat Re: nepotyzm i kumoterstwo 19.03.11, 15:06
        Odczep się od prezesa, on jest człowiekiem honoru i dostał nawet nagrodę dwa lata temu:

dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilota/laureatem-plebiscytu-czlowiek-roku-2009-general-aviation-w-polsce-zostal-leszek
    • kazimirz Slonce Peru promieniuje madroscia i rozumem! 19.03.11, 09:02
      Teraz rozumiem, dlaczego Pomroczna jest symbolem nowoczesnego panstwa.
      Doskonaly Przywodca pomroczanski i jego doskonale wyksztalcona swita z duzych miast buduje w pocie czola doskonala administracje, szkolnictwo, sluzbe zdrowia, infrastrukture i najlepsza armie, ktorej sie wszyscy boja. Pomroczanski bilans platniczy jest powodem dumy Najlepszego Rzadu w Historii Pomrocznej, a zadluzenie panstwa pomroczanskiego jest tak znikome, ze nie warto o tym rozmawiac.
      Dzieki bezstronno-postepowo-tolerancyjnej prasie, radiu i telewizji rosnie liczba tych Pomroczan z duzych miast, ktorzy nie tylko sa doskonale wyksztalceni, ale coraz bardziej doinformowani o tym, co sie wokol nich wyrabia.
      Pytam sie, czym Pomroczanie zasluzyli sobie na ten blogostan?
      Niech wam swieci Slonce Peru, a woda splywa do Baltyku?
      Wielki Gajowy pisze:
      "Jednoczymy się w imieniu całej Polski z narodem Japonii w bulu i w nadzieji na pokonanie skutków katastrofy"
    • barabarabaszek Księgowi do piór 19.03.11, 09:09
      Czy w gronie współpracowników Pana Premiera nie ma innych autorów niż księgowi? Jak powiedział wczoraj Daniel Passent w radio Tok FM o stylu w jakim został napisany artykuł Pana Premiera - "jest pisany Grabarczykiem". Czy o to chodziło nominalnemu autorowi?
      Niestety Gazeta staje się powoli Gazetą Wyborczą Platformy Obywatelskiej. Szkoda.
    • jan12121 Trzecia fala nowoczesności 19.03.11, 09:09
      Ogólnie interesujący esej. Tyle, ze to wszystko wiedziałem wcześniej. Nadaj brak recept.
      Ale coś mi na początku nie pasuje: tylko polskie instytucje i wielkie miasta. Znalazły się w niej wszystkie polskie gminy...". To znaczy, że gminy weszły, a "instytucje i wielkie miasta" - nie. Błędny szyk - powinno być ""Do Unii Europejskiej WESZŁY NIE TYLKO instytucje...".
      Oj ci nasi wodzowie mają nasz język gdzieś...

• miroo Nie ma Polski - jest państwo kościelne na polskich 19.03.11, 09:13
      ziemiach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka