Dodaj do ulubionych

Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świad...

• schamienie.rozsiane Sonda... 10.06.11, 09:22
      Nędzne emerytury za 10-20 lat to:

- temat do osobistej refleksji: czy zadbałem o przyszłość

Kooorwa a czym jest płacenie składek ZUS? Z czego mam odkładać na przyszłość - 800 zł miesięcznie odkładam na przyszłość w ZUSie- jestem do tego zmuszony a wy koorwa jeszcze każecie mi gdzieś odkładać inne pieniądze. Gros polaków zarabia 300 euro a wy pie...cie coś o dodatkowym osczędzaniu jak 70% narodu żyje od 1 do 1. Mam nadzieje że was powywieszają na latarniach,was i wasze rodziny żyjące z okradania nas wszystkich. Jak chcecie żebym oszczędzał to zostawcie mi te pieprzone 800 zł i ja już zadbam o siebie sam.
      • cheyenne20 Re:do Schamienie.rozsiane 10.06.11, 15:24
        I co, myslisz, że jak będziesz oodkładał/inwestował miesiecznie 800 zł( z czego składa emerytlana od 800 zł to około 160 zł) przez
        30 lat - to na emeryturze bedziesz przez nastepne 30 lat mógł pobierać 1000 zł ?

Wytłumacz jak to mozliwe ?
        • schamienie.rozsiane Re:do Schamienie.rozsiane 10.06.11, 15:39
          cheyenne20 napisał:

> I co, myslisz, że jak będziesz oodkładał/inwestował miesiecznie 800 zł( z czego
          > składa emerytlana od 800 zł to około 160 zł) przez
          > 30 lat - to na emeryturze bedziesz przez nastepne 30 lat mógł pobierać 1000 zł
          > ?
          >
          > Wytłumacz jak to mozliwe ?

A bardzo prosto 800 zł odkładam przez 35 lat a na emeryturze będę max 25. (800 x 35):25=1120. Jak będę żył 20 lat wyjmę 1400 miesięcznie. Oczywiście zakładamy że nie ma inflacji ani mój szmal nie pracuje w funduszach i lokatach oraz że całe życie odkładam tylko 800 zł.
          • schamienie.rozsiane Ps. 10.06.11, 15:43
            Zakładając że przez 30 lat odkładam 800 zł to przez następne 30 też wyjmę 800 zł miesięcznie. A nie 350 jak mi oferuje system więc nie pitol. Wszystko jest lepsze od ZUSU
    • thorgallpl Trzeba skonczyc z panstwowymi emeryutrami 10.06.11, 09:24
      inaczej bedzie tak jak dotad. jalmuzna z calkiem pokaznej kwoty, jaka kazdy pracujacy na koniec dostaje. pi razy oko 300tysiecy zlotych kazdy fizyczny nazbiera. ile dostaje co miesiac? ano nedzne grosze,a tak moglby sobie podrozowac pos wiecie, stac by go bylo na leki, bo starosc to zawsze jakies choroby-nie ma przebacz. to jest skandal ze politycy de facto kradna te pieniadze, a pozniej rzucaja ochlapy robiac jakas laske, gdy emeryt chce jeszcze sobie dorabiac.
      Gdy emeryci burza sie, napuszcza sie mlodych i zwala cala wine za brak reform na...emerytow. I tak to wlasnie dziala.
    • biorytmix Od 6 lat pracuję na umowę zlecenie 10.06.11, 09:28
      tylko i wyłącznie z powodu pracodawców. Nie tylko małych firm ale również dużych bogatych korporacji... co mam robić, powiesić się ?
      • schamienie.rozsiane Nic się nie stało! Polacy nic się nie stało!! 10.06.11, 09:36
        biorytmix napisał:

> tylko i wyłącznie z powodu pracodawców. Nie tylko małych firm ale również dużyc
        > h bogatych korporacji... co mam robić, powiesić się ?

Ważne że nie rządzi PiS a nasz rząd jest chwalony za granicą i w UE.

Nie narzekajcie, bo przecież nie dzieje się nic innego niż to o co walczyliście. Walczyliście, to i wywalczyliście. Teraz macie "wolna Polskę", jesteście u siebie w domu, możecie bezkarnie kzyczeć "Precz Komuną!!!, strajkować, budować w zakładzie (dokąd istnieje) kaplicę, mieć w pracy księdza dyżurnego, modlić się na okrągło, chodzić i jeżdzić na pielgrzymki itd. To duże osiągnięcia z których powinniście być dumni i za to należy się Wam szacunek. Jest jeszcze jeden pozytywny efekt tych zdobyczy- już nikt, niepracującym nie zarzuci, jak w czasach "komuny", że są pasożytami społecznymi, bo tak nazywano wtedy ludzi , którzy nie pracowali a w dodatku dla poprawy samopoczucia możecie bezkarnie krzyczeć: Precz z komuną i solidarność, solidarność, solidarność !!!. Ja, bedąc z Wami, krzyczę głośno, pełnymi ustami "Tak Wam dopomóż BÓG!!!. a także śpiewam : nic się nie stało, no przecież nic się nie stało.
        • polska_baba Oprzytomniej! Myślenie nie boli! 10.06.11, 10:14
          Skąd to przekonanie, że gdyby komuna nadal rządziła, byłoby lepiej? Oprzytomniej człowieku! Wydaje Ci się, że komuna oddała władzę, bo tak sobie naród życzył? Oddała władzę, bo doprowadziła gospodarkę kraju do całkowitego bankructwa, bo nie stać jej już było nawet na takie utrzymanie milicji, ubecji i wojska, żeby dalej naród za pysk trzymać. Wolała oddać władzę, niż czekać, aż wszytko się zawali, a ludzie będą woleli ginąć od kul na ulicy niż zdychać w domu z głodu. Oddała władzę, bo dla rządzących też by się ten ustrój krwawo skończył.
          • bo-gd Re: Oprzytomniej! Myślenie nie boli! 10.06.11, 12:40
            cyt." ludzie będą woleli ginąć od kul na ulicy niż w domu zdychać z głodu".
            podejrzewam, że jesteś młoda i wiedzę o tamtych czasach czerpiesz od kolesi Wałęsy usadowionych na dobrych stołkach i odcinający kupony tzw.kombatanckie. Mimo, że rzekomo w sklepach był tylko ocet, nikt z głodu nie umierał, a śmietniki były pełne odpadków kuchennych-grzebiących w nich prawie nie było. Dzisiaj niestety tych odpadków nie ma, bo tysiące biedaków je wybierają i zjadają (służę zdjęciami). Dla Twojej informacji: tych ginących od kul było mniej niż dzisiaj w wypadkach komunikacyjnych przez weekend. Tak więc zmiany nastąpiły istotne. Pytanie za 100pkt, dla kogo?
          • polprawdy Re: Oprzytomniej! Myślenie nie boli! 10.06.11, 12:50
            A może oddała władzę, bo wykształciła świadomych obywateli (te 1000 szkół na tysiąclecie, bezpłatne studia dla dzieci z wielodzietnych rodzin - wyślij teraz pięcioro dzieci na studia -to przymusowe oglądanie sztuk teatralnych, słuchanie koncertów filharmonicznych itp.), którzy chcieli materialnych dóbr i prosili Boga o kapitalizm. Niestety, nie sprecyzowali prośby i dostali kapitalizm w wersji XiX-wiecznej. Na szczęście obecna władza tego błędu już nie popełni - wystarczy popatrzeć na szkolnictwo i poziom przeciętnego obywatela. Im wystarczą pielgrzymki i taniec na lodzie.
            • bo-gd Re: Oprzytomniej! Myślenie nie boli! 10.06.11, 13:01
              Boże, dlaczego Ten"polprawdy" ma 100% racji? Za co nas tak pokarałeś? Czy naprawdę jesteśmy tak głupim narodem?
      • polska_baba A ja od 4 lat na umowach o dzieło 10.06.11, 10:01
        I prawdę mówiąc, boję się, że politycy zechcą coś z masowym zawieraniem takich umów coś zrobić, a skutek będzie taki, że stracę i te grosze, które zarabiam.
        Po utracie pracy z powodu redukcji zatrudnienia już 4 lata pracuję za grosze na umowy o dzieło. Nie mam do niczego prawa. Nawet do zarejestrowania się jako osoba bezrobotna w biurze pracy, bo zdaniem ustawodawcy zarobienie choćby jednej złotówki w miesiącu na umowę o dzieło oznacza, że mam pracę!
      • slonecznik963 Re: Od 6 lat pracuję na umowę zlecenie 10.06.11, 10:16
        Mam podobną sytuację i wiem że zostając w branży nie mam szans na inną umowę . Ale dzwoniłam do dwóch ZUSów i w każdym powiedziano mi że emeryturę dostanę - przecież składki mam odprowadzane ( pracodawca odprowadza wszystko - łącznie z ubezpieczeniem chorobowym) Oczywiście zdaję sobie sprawę jaką będę miała emeryturę za 30 lat ... jeżeli tylko się uda biorę dodatkową pracę na dzieło i w całości odkładam.
      • samwieszkimjestem Re: Od 6 lat pracuję na umowę zlecenie 10.06.11, 20:33
        Odkładaj pieniądze, idioto! Jak sam nie odłożysz, to nie będziesz miał z czego żyć na starość. Nie ma tu żadnej filozofii, tylko naga prawda.
    • quiconque Re: Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świ 10.06.11, 09:34
      Dokładnie tak jest. Dzięki tej złodziejskiej rewaloryzacji większość emerytów ma dziś wyższą emeryturę niż ja pensje. Moja pensja jest zamrożona, 28 lat pracy i ledwie wiążę koniec z końcem. Dwa kierunki studiów i praca na uczelni. A naszym emerytom ciągle mało, bo przecież muszą utrzymywać całe rodziny a szczególnie swoich leniwych, bezrobotnych wnuków. A to kosztuje. szkoda słów..
      • 2mimoza Re: Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świ 10.06.11, 10:03
        quiconque napisała:

> Dwa kierunki studiów i praca na uczelni.

Ja mam ukończone dwa kierunki studiów i za sobą wieloletnią pracę w sferze budżetowej , więc moja emerytura uwłacza mojej godności.
        Robotnik budowlany, sprzątaczka byłego KWPZPR , dawna salowa szpitalna , ma dwukrotnie wyższą emeryturę niż ja.
        Nie pomstuj więc , błagam ;)
    • karan-6 Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świad... 10.06.11, 09:37
      I tu jest zawarta prosta odpowiedź na to, dlaczego kobiety w Polsce nie chcą mieć dzieci. Bo zdają sobie sprawę, że tylko pracując mają szansę na stare lata jakoś wiązać koniec z końcem a nie zdawać się na łaskę dzieci, rodziny i państwa. Naszym matkom zabrakło tej wyobraźni ("jakoś to będzie", "jak Bóg dał dzieci to da i na dzieci") i teraz większość społeczenstwa wie, jak wygląda polska bieda na emeryturze. Młodym kobietom nikt nie wmówi, że na stare lata wystarczy im kilka zdrowasiek i kromka chleba. Tym właśnie sposobem panstwo okradajac kolejne pokolenia, rozdzielając niezasłużone przywileje doprowadza do katastrofy demograficznej.
    • 2mimoza Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świad... 10.06.11, 09:56
      Komuna sama się obaliła przy pomocy rzekomej , wcześniej szkolonej do sterowania strajkami , styropianowej " opozycji " , żeby móc się podzielić majątkiem Polski i Polaków.
      Tylko debil tego nie widzi.
      radosne obściskiwanie się z opozycyjnych z Kiszczakiem , to najlepszy na to dowód.
      A masy dały się porwać i nabrać na tę misternie utkaną mistyfikację.
      Polacy popełnili harakiri.
      • aqwertz Re: Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świ 10.06.11, 10:12
        Otóż to!

Oddający władzę w 1989 roku wiedzieli że oddają ją w dobre ręce, zapewniając sobie spokojną i dostatnią starość.
    • 3miastowy nie lepiej zlikwidowac ZUS? 10.06.11, 10:31
      jak czytam "Zmiana zasad waloryzacji nie rozwiązuje jednak problemów np. półtoramilionowej armii osób zatrudnionych na umowie-zleceniu i o dzieło, a także tych z szarej strefy. Oni w znaczącej części przypadków nie mają szans nawet na minimalną emeryturę. Będą musieli żyć za 200-300 zł. Powód? Nie będą mieli odpowiedniego stażu pracy. " to juz widze te blyszczace usteczka Boniego - jak sie slini na moje pieniadze by kogos ( przy okazji siebie i kolegow z PO ) uszczesliwic na moj koszt.
      Jesli juz chcemy by panstwo cos 'gwarantowalo' - proponuje by byly to emerytury minimalne w tej samej wysokosci dla wszyskich placacych przynajmniej przez 15 lat podatek dochodowy. Jak ktos chce wiecej - niech sobie sam odlozy. Ja nie mam ochoty ze swoich pieniedzy uszczesliwiac cwaniaczkow wybierajacych prace bez ZUS ( umowy zlecenia ) - jak jakas kobiecina nie chce pracowac do 65 roku zycia - to jej wybor - dlaczego ja mam sie tym martwic?
    • askazbielan taki mamy rząd i polityków 10.06.11, 10:34
      jakich sobie wybraliśmy!
    • redix68 Może być gorsza wiadomość. Np. taka, że wielu nie 10.06.11, 10:38
      doczeka emerytury, jeśli podniesie się wiek emerytalny. A obietnice dziedziczenia składek można śmiało między bajki włożyć
    • yola13 Re: Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świ 10.06.11, 11:00
      niestety, politycy sami doprowadzają do tego ze nie warto byc uczciwym obywatelem w kraju w ktorym wszyscy zwłaszcza panstwo okradaja cię z wszystkiego, trzeba kombinowac i miec w d.... wszystkich innych ludzi, wtedy ma sie szanse na jakas przyszłosc, nie moze byc ze sa jakies grupy uprzywilejowane na ktore zawsze panstwo bedzie doplacac kosztem wszystkich innych podatnikow ktorzy nie maja szans na takie okazje, w imie czego?
    • yola13 nic tylko uciekac z tego kraju 10.06.11, 11:11
      ostatni gasi światło, w Polsce byc emerytem to jest jakas pomyłka, traktuje sie wszystkich emerytow jak zło konieczne albo jak zbędny balast, odmawia sie badan, nie kieruje sie na leczenie odpowiednie(bo szkoda pieniedzy), ...itp
    • skobog Re: Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świ 10.06.11, 12:12
      Co Ci się pokręciło. Emeryci obecni (nie liczę mundurowych) ciężko zapracowali na swoją emeryturę . Po 40 latach pracy mają emeryturki pozwalające im na przymieranie głodem.
      Uwierzyli w czyste intencje Wałęsy i jego kolesiów, którzy nie martwią się czy starczy im na lekarstwa.
      • polprawdy Re: Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świ 10.06.11, 12:55
        skobog napisał:

> Co Ci się pokręciło. Emeryci obecni (nie liczę mundurowych) ciężko zapracowali
        > na swoją emeryturę . Po 40 latach pracy mają emeryturki pozwalające im na przym
        > ieranie głodem.
        > Uwierzyli w czyste intencje Wałęsy i jego kolesiów, którzy nie martwią się czy
        > starczy im na lekarstwa.
        Dodaj NOWI mundurowi, bo w ramach odpowiedzialności zbiorowej (zgodnej z konstytucją zdaniem TK) ze starych już zrobiono żebraków.
      • samwieszkimjestem Re: Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świ 10.06.11, 20:44
        Jak uważasz, że mundurowi mają się za dobrze, to wkładaj mundur i idź patrolować ulice, jedź na interwencję do rodzinnej awantury, spisuj żula w parku, albo jedź na poligon na miesiąc w głuszę, pracuj tam po 12 godzin i mieszkaj w sali szesnastoosobowej. Jestem ciekawa, jak dobrze Ci wtedy będzie.
    • darooshka Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świad... 10.06.11, 12:43
      Niech wydłużą wiek emerytalny do 100 lat a problem emerytur rozwiąże się sam.
      • zyta2003 Re: Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świ 10.06.11, 13:05
        Artykul jest o czym innym, mianowicie o tym, ze kobiety przechodzac wczesniej na emeryture, ponadto majac za ta samo prace duzo nizsze zarobki i krotszy staz ze wzgledu na macierzyntswo uskladaja znacznie mnie pieniedzy na swoja wlasna emeryture. Nikt pod artykulem do tego nie ustosunkowuje sie, nawet nie ma tradycyjnych zalow kobiet, ze one w wieku 60 lat, a naogol znacznie wczesniej, nie maja juz sil pracowac.
        Wypadaloby juz przestac argumentowac, ze malo kto doczeka emerytury, albo i tak zaraz umrze. Srednia wieku Polakow znacznie sie przedluzyla. Dla mezczyzn wynosi chyba 74 last, a dla kobiet zbliza sie do 80-tki. Z tym problemem borykaja sie kraje z nowoczesnymi dobrymi zabezpieczeniami emerytalnymi, czas przejscia na emeryture ustalany wiele lat temu odnosil sie do danych statystycznych z tamtego okresu. Moze to i nie popularne, ale prawdziwe. A kobitki beda miec tak na wlasne zyczenie. Nic do nich nie przemawia, a przeciez rachunek jest prosty.
        Osobiscie uwazam, ze jesli jest sie zdrowym i chce sie byc jak najdluzej zdrowym to nalezy pracowac dlugo, a nie robic sie zgrzybialym, starcem.
    • winniepooh Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świad... 10.06.11, 13:07
      w artykule nie napisali, że fundusze wyliczają składkę o tzw. średni czas trwania życia, który dla kobiet jest dłuższy i to jest przyczyną niskich świadczeń.
    • red_adidas Biedaemerytury. 10.06.11, 15:08
      Obecnie na Śląsku jest duża konkurencja przy śmietnikach.
      Za 10 lat będzie jeszcze ciekawiej,co niektórzy obecni emeryci mają jeszcze konkretne
      emerytury min.górnicze i po komunie...,z nich żyją całe rodziny i niekiedy i wnuczkowie.
      Za 10 lat będzie dramat bo na śmietnikach nie będzie nic,
      a ci co dzisiaj pracują na czarno,o umowy na dzieło to dadzą "popalić" tym co jeszcze
      "coś" będą mieli...
      Być może jeszcze zwłoki Kaczyńskiego popłyną Wisłą do Gdańska...,
      czy innych ynteligentów z postsolidarnościowych.
    • loberod Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świad... 10.06.11, 19:07
      Rencistki i emerytki, popierajcie PO czynem. Umierajcie przed terminem!!
    • pinciuch34 Biedaemerytury. Kobiety zagrożone niskimi świad... 10.06.11, 19:41
      Dlaczego nie mozna uwzględniać w obliczeniach okresu pracy dla kobiet czasu, ktore poświęciły na wychowanie dzieci? Tak jest we Francji, gdzie za kazde dziecko kobiecie dodaje się dodatkowe 2 lata do liczby lat przepracowanych - nie rozumiem dlaczego ludzie pracujacy nad odpowiednimi ustawami nie biora przykładów pozytywnych z innych panstw. Tak jakbysmy dalej zyli za zelazna kurtyną.
    • samwieszkimjestem hę??!! 10.06.11, 20:38
      O ochłapy się bijecie? Żenada. Że tamci mają trochę więcej, niż Wy? Żenada. Jesteśmy wolnym krajem i mamy wiele możliwości, żeby zarobić dodatkowe pieniądze, które sami możemy inwestować, albo chociaż odkładać. Kto niezadowolony - na Wyspy!
    • red_adidas ZUS....i dobrze... 11.06.11, 05:20
      System jest niewydolny i dobrze...,
      Nikt nie chce go skorygować i dobrze...
      Powiedziano:
      Róbta co chceta..,kto się zgadza na wtłoczenie do polskiego systemu...,
      to jego problem ...

Po to są luki prawne ...
    • tss123 Może coś drgnie 11.06.11, 22:03
      polecam - www.stachurska.eu/?p=3176

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka