agent.orange 01.08.11, 08:08 Caritas szykuje już transport śpiworów i szynki konserwowej do USA! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matt7893 USA metodami mafii zmusza do nostryfikacji 01.08.11, 08:09 USA metodami mafii zmusza do legalizacji amerykanskich tytulow naukowych w Polsce zdewastowanej przez ZSSR do poziomu ponizej Meksyku: Stany Zjednoczone postawily mnie z PhD, obywatela Unii Europejskiej w 2007 deportujac mnie po wizie F-1 w sytuacji bez wyjscia. Ustawa o Narodowosci i Imigracji mowi o wizie studenckiej w 101(a)(15)(F): (F) (i) 3/ an alien having a residence in a foreign country which he has no intention of abandoning, who is a bona fide student qualified to pursue a full course of study and who seeks to enter the United States temporarily and solely for the purpose of pursuing such a course of study consistent with section 214(l) at an established college, university, seminary, conservatory, academic high school, elementary school, or other academic institution or in a language 3/ training program in the United States, particularly designated by him and approved by the Attorney General after consultation with the Secretary of Education, which institution or place of study shall have agreed to report to the Attorney General the termination of attendance of each nonimmigrant student, and if any such institution of learning or place of study fails to make reports promptly the approval shall be withdrawn, lub (F) (i) 3 / cudzoziemca majacego pobyt staly w obcym kraju, z którego nie ma zamiaru rezygnacji, który jest w dobrej wierze studentem i kwalifikuje sie do wykonywania pełnego cyklu kształcenia i który chce wjechać do Stanów Zjednoczonych tymczasowo i wyłącznie w celu prowadzenia takich studiów zgodnie z sekcją 214 (l) w siedzibie szkoły, uniwersytecie, seminarium, konserwatorium, akademickich liceum, szkole podstawowej lub innej uczelni lub w języku 3 / program szkoleniowy w Stanach Zjednoczonych, szczególnie przez niego wyznaczony i zatwierdzony przez Prokuratora Generalnego po konsultacji z Sekretarzem Edukacji, którego instytucja lub miejsce studiów zgadza sie zgłosić do prokuratora generalnego o zakończeniu obecności każdego nieimigracyjnego studenta, i jeżeli taka instytucja nauki lub miejsca studiów nie może tego uczynić niezwłocznie to zatwierdzenie zostanie cofnięte, podczas kiedy Polskie prawo nie uznaje tytulow naukowych wydanych przez USA i mowi sprzecznie anulujac jakikolwiek „brak zamiaru rezygnacji z pobytu” w Polsce na rzecz USA Na podstawie art. 192 ust. 4 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyŜszym (Dz. U. Nr 164, poz. 1365) zarządza się, co następuje: § 1. Nostryfikacji dyplomu ukończenia studiów wyŜszych uzyskanego za granicą dokonują: 1) rada jednostki organizacyjnej uczelni, uprawnionej do nadawania stopnia doktora określonej dziedziny nauki lub dziedziny sztuki oraz dyscyplin naukowych i artystycznych odpowiadających kierunkowi studiów wyŜszych, którego ukończenie potwierdzono dyplomem uzyskanym za granicą, 2) (1) w przypadku dyplomu ukończenia studiów wyŜszych, które w polskiej uczelni są prowadzone na więcej niŜ jednym kierunku studiów albo jako studia międzykierunkowe – rada jednostki organizacyjnej uczelni uprawnionej do nadawania stopnia naukowego doktora, wyznaczona przez rektora jako wiodąca, w porozumieniu z radami jednostek organizacyjnych uczelni, które prowadzą studia odpowiadające studiom ukończonym za granicą, 3) (2) (uchylony), zwana dalej „radą”. Polska jest postkomunistycznym krajem zdemolowynym przez Sowietow z nauka i technika opozniona do USA od 30 do 50 lat i zupelnie niepotrafiacym produkowac niektorych dobr wyzszych technologii ale amerykanskie tytuly naukowe sa tam nieuznawane. mkk.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
szarak_44 To nie USA bankrutuja 01.08.11, 09:43 To nie USA bankrutują, tylko sposób myślenia o przyszłości, jako o nieograniczonym rezerwuarze zasobów do skonsumowania dzisiaj. --- Kiedy chwytamy za miecze, nazywają nas Awarami. Gdy lepimy zbyt wprawnie garnki, przezywają nas Wandalami. Jeśli tylko dosiadamy w bitwie koni, stajemy się dla nich Scytami... Jesteśmy Słowianie! Odpowiedz Link Zgłoś
mikifly Re: USA metodami mafii zmusza do nostryfikacji 01.08.11, 10:17 my juz nic swojego nie produkujemy na duza skale poza wodka , nawet ziemniak jest grecki czy egipski czesciej nie pozlki na straganach, jestemy wyrobnikami tak mialo byc zniszczyli gospodarke zeby sprzedac tanio zewnetrznym inwestorom, co zrobic jak debilizm jest u nas tak mamy Odpowiedz Link Zgłoś
bella96 USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w sprawi... 01.08.11, 08:12 Jaki "Koniec"? Toć to dopiero początek. Hamerykanie niby tacy kapitaliści, a zapominają, że swoje długi trzeba jednak kiedyś spłacić... Dyć to taka Grecja tylko może ludzie nieco bardziej ruchawi i gospodarka większa, ale problem ten sam... P. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w spra 01.08.11, 23:38 Przypomina mi się Churchill. "It isn't the end. It's not even the beginning of the end. It's the end of the beginning". Czy jakos tak to szło. A co do meritum, to już nie piszę w szczgółach, bo mi znów zarzucą grafomanię. Podaje linki. www.financialsense.com/contributors/jas-jain-phd/2011/08/01/long-term-chart-of-swiss-franc-chf i: www.financialsense.com/contributors/john-mauldin/2011/07/28/germany-choice-part-2 Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_i USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w sprawi... 01.08.11, 08:13 that's not my business. najpierw placza, ze zbankrutuja. pozniej ktos podpisuje jakis papier i juz nie sa bankrutami. skoro tak pieknie sobie z tym radza to ich sprawa wewnetrzna. radzenie sobie USA ze swoimi wlasnymi problemami zaczyna przypominac globalna telenowele. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Wywołają jeszcze ze dwie wojenki... 01.08.11, 09:34 Spoko spoko, wywołają jeszcze ze dwie wojenki i koniunktura znów się nakręci... Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: Wywołają jeszcze ze dwie wojenki... 01.08.11, 10:40 "Wojenki" to jest cholernie kosztowna zabawa, panie majster. I rzadko rentowna. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: Wywołają jeszcze ze dwie wojenki... 01.08.11, 14:40 Zależy dla kogo... Dla rodzinki Bushów na pewno tak Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Wywołają jeszcze ze dwie wojenki... 01.08.11, 23:46 Pearl Harbour też byo kosztowne. Ale założone z góry przez mniejszego Roosevelta. Pewnie tak samo jak 9/11. Ale o tym dowiedzą się może nasze wnuki. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.jk Czy teraz, czy za 5 lat... 01.08.11, 08:20 Wysokość zadłużenia osiągneła już taki poziom, że bankructwo USA jest po prostu nieuchronne. Po co zatem przedłużać tę agonię? Za kilka lat będzie tylko jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
wyjepka Re: Czy teraz, czy za 5 lat... 01.08.11, 08:29 sumienie.jk napisał: > Wysokość zadłużenia osiągnęła już taki poziom, że bankructwo USA jest po prostu > nieuchronne. Po co zatem przedłużać tę agonię? Za kilka lat będzie tylko jeszcze gorzej. ---- Potrzebują więcej czasu by okraść obywateli z oszczędności, rent i emerytur. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.jk Re: Czy teraz, czy za 5 lat... 01.08.11, 08:56 No tak, to jest jakieś wyjaśnienie ;-))) A tak na marginesie: obecna sytuacja wskazuje, że Stany - przedstawiające siebie jako światowego dobroczyńcę - są nim na kredyt. Ich plajta oznacza, że wszelkie koszty zaciągniętych na propagowanie demokracji pożyczek obciążą w ostatecznym rachunku wszystkie inne kraje poza USA. Odpowiedz Link Zgłoś
wyjepka Re: Czy teraz, czy za 5 lat... 01.08.11, 09:29 sumienie.jk napisał: > No tak, to jest jakieś wyjaśnienie ;-))) > > A tak na marginesie: obecna sytuacja wskazuje, że Stany - przedstawiające siebie jako światowego dobroczyńcę - są nim na kredyt. Ich plajta oznacza, że wszelkie koszty zaciągniętych na propagowanie demokracji pożyczek obciążą w ostatecznym rachunku wszystkie inne kraje poza USA. ---- Nieprawda. USA eksportuje inflację dewaluując dolara co nie jest niczym innym jak globalnym podatkiem. Gdyby rządząca USA oligarchia splajtowała, co nie jest możliwe, to uzależnione od dolara kraje odbiłyby się od dna i zaczęły generować prawdziwy dochód bez żywienia pasożyta. To się jednak nie stanie bowiem "eksport demokracji" polega na militarnym i gospodarczym szantażu w wyniku którego przymuszone do amerykańskiej "demokracji" kraje muszą kupić amerykańskie obligacje i w ten sposób finansować pentagon i międzynarodowe korporacje. Odpowiedz Link Zgłoś
railwaymanonly Re: Czy teraz, czy za 5 lat... 01.08.11, 16:50 @wyjepka Pieknie to ujales,krotko i na temat.Oto najnowsza wiadomosc: WASHINGTON (MarketWatch) Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Czy teraz, czy za 5 lat... 01.08.11, 23:51 Przypomnij sobie liceum. Grecki teatr to jest jedność miejsca, czasu, i akcji, i ten warunek jest średnio spełniony. Tego mnie uczyli w PRL, może teraz jest inaczej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wmc-33 Czy ja też tak mogę? 01.08.11, 08:23 Zmiany kursów i spadek dochodów pogorszyły moją sytuację na tyle, że ledwo mogę spłacać kredyt. Zamartwiam się, na czym zaoszczędzić i jak dodatkowo zarobić parę groszy, ale chyba niepotrzebnie. Przykład USA pokazuje, że nie należy się przejmować taką sytuacja, tylko zaciągać nowe kredyty, a z rodziną umówić się, że za kilka lat ograniczymy wydatki. Dotychczas wydawało mi się, że takie postępowanie byłoby głupią, nieodpowiedzialną krótkowzrocznością, za którą wysoki rachunek zapłaciłyby moje dzieci, ale skoro robi tak największe mocarstwo świata przy zachętach wszystkich możliwych ekonomistów, to widocznie oszczędzanie jest naiwnością, a zaciąganie kredytów nie do spłacenia jest objawem rozsądku. Tylko co z tą cholerną Grecją? Odpowiedz Link Zgłoś
hugow też tak możesz 01.08.11, 09:52 Grecją się nie przejmuj, masz przecież zamiar brać przykład z USA a nie z Grecji. 20% pożyczonych kwot przeznaczaj w 5% na kursy sztuk walki dla dzieci, 5% na zakup broni i zamienianie domu w fortecę nie do zdobycia, za kolejne 5% wynajmij detektywów aby zbierali haki na tych co Tobie pożyczyli i dodatkowe 5% na wynajem osiłków, którzy będą co jakiś czas porywać członków rodzin Twoich pożyczkodawców i w zamian za kwoty wystarczające na spłatę bieżących rat będą ich wypuszczać (nie bądź zbyt chciwy - lepiej porwać 3 razy częściej za małe kwoty i resztę dorobić hakami - bo inaczej kredytodawcy mogą się niepotrzebnie przejąć). Grecy popełnili poważny błąd przejadając całość kwoty zadłużenia ale ty masz brać przykład z USA :-) wmc-33 napisała: > Zmiany kursów i spadek dochodów pogorszyły moją sytuację na tyle, że ledwo mogę > spłacać kredyt. Zamartwiam się, na czym zaoszczędzić i jak dodatkowo zarobić p > arę groszy, ale chyba niepotrzebnie. Przykład USA pokazuje, że nie należy się p > rzejmować taką sytuacja, tylko zaciągać nowe kredyty, a z rodziną umówić się, ż > e za kilka lat ograniczymy wydatki. Dotychczas wydawało mi się, że takie postęp > owanie byłoby głupią, nieodpowiedzialną krótkowzrocznością, za którą wysoki rac > hunek zapłaciłyby moje dzieci, ale skoro robi tak największe mocarstwo świata p > rzy zachętach wszystkich możliwych ekonomistów, to widocznie oszczędzanie jest > naiwnością, a zaciąganie kredytów nie do spłacenia jest objawem rozsądku. Tylko > co z tą cholerną Grecją? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: też tak możesz 02.08.11, 00:03 Mnie się tam podoba, w tych krajach. Jakieś dwa lata temu pojechałem z kobietką do Lizbony, i jej opowiadałem, jak to na Maderze jest extra. Poszliśmy do biura podróży kupić przelot i pobyt, tylko zapomniałem że jest sierpień, i miejsc nie może być. Ja akurat jestem brazylijskojęzyczny, i w biurze też obsługiwała brazylijka. Okazało się, że jakiś portugalczyk z rodziną jeszcze nie wie, ale już nie leci, nie miał farta, i mamy wolne miejsce. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_i A Leader Is A Distributor In Hope 01.08.11, 10:05 a cala reszta zajmuja sie inni... Odpowiedz Link Zgłoś
longterm077 USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w sprawi... 01.08.11, 08:23 Jeśli nie uchwalą tego planu giełdę akcji czeka załamanie podobne do tego z 29.09.2008 kiedy upadł Lehman Brothers longterm.bblog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hugow obiecujesz? 01.08.11, 09:53 obiecujesz? longterm077 napisał: > Jeśli nie uchwalą tego planu giełdę akcji czeka załamanie podobne do tego z 29. > 09.2008 kiedy upadł Lehman Brothers > > longterm.bblog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
srebrnooki Re: USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w spra 01.08.11, 10:14 Nie panikuj Longterm. Uchwalą i tak jak pisałem w komentarzu do poprzedniego artykuły wyborczej o amerykańskim problemie dogadaniem się jeszcze otrąbią wszem i wobec że świat cały uratowali przed upadkiem Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.jk matt... a o co ci biega??? 01.08.11, 08:26 Trudno wyczuć o czym wyżej napisałeś, więc może wyraź swoją myśl nieco bardziej czytelnie... My tu głupie, zapóźnione w rozwoju Polaczki nic nie rozumiemy... Odpowiedz Link Zgłoś
foriastrong USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w sprawi... 01.08.11, 08:28 Mój Amerykański sen znów się nie spełnił! Gdy się obudziłem usłyszałem w radiu, że się dogadali! Ameryka nie zbankrutuje! Przy okazji dowiedziałem się, że zamożna Ameryka żyje ponad stan i możliwości budżetowe. Blisko piętnaście bilionów dolarów planowany dług publiczny osiągnął swój pułap w maju br. „Na cały sierpień planowane są wydatki na poziomie 306 mld, ale rząd uzbiera z podatków tylko 172 mld dolarów”. Pięknie! Pamiętam, że solidarność zrobiła rewolucję, bo Polska w 1981 roku, zadłużona była na 25,5 miliardy dolarów i 3,1 rubli transferowych, ale coś za ten kesz Gierek jednak zrobił…. Nasi styropianowi politycy wszystko już sprzedali, a dług publiczny osiągnął już pułap 130 miliardów dolarów, niedługo przekroczy pierwszy BILION złotych. To dopiero będzie bankructwo, gdyż nasi politycy zapewne się nie dogadają.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hugow to tylko propaganda 01.08.11, 10:02 to tylko propaganda zadłużenie na jednego USmana to raptem 40ooo USD, to niewiele, zwłaszcza, że roczne PKB na głowę to więcej niż 40ooo USD, cóż to jest? Prawie nic. Zwłaszcza, że USA zna teorię struktury kapitału i wiadomo, że lepsze efekty są osiągane za tańszy kapitał obcy niż droższy kapitał własny. Zadłużenie USA spokojnie może wzrosnąć do równowartości 60 letniego PKB, czyli do 2400ooo USD na osobę, a alarm można wszczynać dopiero przy 120 letnim zadłużeniu ale świat nie ma tyle kasy aby aż tyle pożyczyć, więc dopóki nie odwiedzą nas ufoludki gotowe pożyczyć USA więcej niż ta kwota - nie ma o czym mówić foriastrong napisał: > Mój Amerykański sen znów się nie spełnił! Gdy się obudziłem usłyszałem w radiu, > że się dogadali! Ameryka nie zbankrutuje! Przy okazji dowiedziałem się, że zam > ożna Ameryka żyje ponad stan i możliwości budżetowe. Blisko piętnaście bilionów > dolarów planowany dług publiczny osiągnął swój pułap w maju br. „Na cały > sierpień planowane są wydatki na poziomie 306 mld, ale rząd uzbiera z podatków > tylko 172 mld dolarów”. Pięknie! Pamiętam, że solidarność zrobiła rewolu > cję, bo Polska w 1981 roku, zadłużona była na 25,5 miliardy dolarów i 3,1 rubli > transferowych, ale coś za ten kesz Gierek jednak zrobił…. Nasi styropian > owi politycy wszystko już sprzedali, a dług publiczny osiągnął już pułap 130 mi > liardów dolarów, niedługo przekroczy pierwszy BILION złotych. To dopiero będzie > bankructwo, gdyż nasi politycy zapewne się nie dogadają.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w spra 01.08.11, 16:02 Tylko, że dzisiejszy dług to 50% tego, co nasz kraj wytwarza a ten Gierkowy przekraczał 120% ówczesnego majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w spra 02.08.11, 00:01 sieroty po gierku tego nie zrozumieją. do dziś wierzą w polskie stocznie, przemysł zbrojeniowy i "dziesiątą potęgę przemysłową świata". a może to była szósta? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w spra 02.08.11, 00:14 foriastrong napisał: > Mój Amerykański sen znów się nie spełnił! Gdy się obudziłem usłyszałem w radiu, > że się dogadali! Ameryka nie zbankrutuje! Przy okazji dowiedziałem się, że zam > ożna Ameryka żyje ponad stan i możliwości budżetowe. Blisko piętnaście bilionów > dolarów planowany dług publiczny osiągnął swój pułap w maju br. „Na cały > sierpień planowane są wydatki na poziomie 306 mld, ale rząd uzbiera z podatków > tylko 172 mld dolarów”. Pięknie! Pamiętam, że solidarność zrobiła rewolu > cję, bo Polska w 1981 roku, zadłużona była na 25,5 miliardy dolarów i 3,1 rubli > transferowych, ale coś za ten kesz Gierek jednak zrobił…. Nasi styropian > owi politycy wszystko już sprzedali, a dług publiczny osiągnął już pułap 130 mi > liardów dolarów, niedługo przekroczy pierwszy BILION złotych. To dopiero będzie > bankructwo, gdyż nasi politycy zapewne się nie dogadają.... Pozdrawiam Chłopie, najgorsze jest to, że z tych 40 miliardów $, bo tyle wyszło po waloryzacji w 1990 roku, zachodni wyznawcy wiary najstarzszej nam darowali 40%. Ale ruble transferowe spłaciliśmy co do grosza. Ale też, mało kto o tym wie, w ramach Traktatu Wersalskiego, spłacaliśmy długi zaborców jako państwo sukcesyjne. Gomułka podpisał spłatę ostaniej transzy za Austro-Węgry w 1967 roku. I to byli "chrześcijańscy bankierzy" z drugiej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Chińskie atomówki są tylko na wsiakij słuczaj... 01.08.11, 11:43 ...Time is working for them... old.european napisał: > Odpowiedz Link Zgłoś
gh83 Re: USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w spra 01.08.11, 08:47 Finansowo Ameryka oddycha już rękawami, ale rating oczywiście AAA, albo i AAAAAA :P Śmiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly co to kogo obchodzi ? 01.08.11, 08:53 dziadostwo amerykanskie w polowie roku juz nie ma kasy:-))))))) no i co teraz trza dodruowac, obciac emerytury ludziom, zaczac nowa wojne. Dla nas europejczykow jest obojetne czy ten bankrut zyjacy od 1945 roku na koszt calego swiata, jeszcze troche przezyje czy nie . Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: co to kogo obchodzi ? 02.08.11, 00:55 Dla nas, Polaków, lepiej żeby ten bankrut przeżył. Mielibyśmy przeciwwagę, Też nikt nie pisze głośno, ale 22 lipca Niemcy, ustalając zasady EFSF, de facto zbudowały IV Rzeszę. Poczytajcie portale francuskojęzyczne. Sarkozy przerżnie wybory właśnie za to. Mają kasę, i rządzą Europą. OK, ich prawo. Dla nas lepiej. My z nimi mamy sporą nadwyżke handlową. Tusk się dogaduje z Merkel co do naszej roli w ich Mittelaeuropie jak sopocianin z sopocianką, i też OK. Marszałek też się dogadał z Hitlerem w 1934 roku, tylko niestety w 1939 go zabrakło. Osobiście wolę żeby się nasi politycy dogadali z hegemonem co do podziału stref wpływów, niż z nimi walczyć. Chodzi o to, żebyśmy nasz kawałek tortu dostali. I ch... z Grecją, Włochami, i Hiszpanią Odpowiedz Link Zgłoś
dudkins16 Od początku to było wiadome 01.08.11, 09:16 Wszyscy wiedzieli ze i tak to zrobia, zwekali ze wzgledow politycznych a moze i rynkowych. Chcieli zajac lepsze pozycje na rynku a tak to sie obkupili taniej ... finanse-dla-kazdego.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
medrek_forumowy spadniemy, ale nie z 2 piętra tylko 10 01.08.11, 09:27 a może nawet 20 Odpowiedz Link Zgłoś
mjr.fisher Do kiedy oni będ się tak zadłużac? 01.08.11, 09:28 Zadtanawiam sie gdzie jest kres zadluzania sie panstw. Przeciez to jak skamlamie uzaleznionego narkomana o chocby niewielka dawkę narkotyku ktora na krotki okres zlagodzi jedynie objawy odstawienne. Do kiedy oni beda sie zadluzac. I po co w ogole ktos jeszcze kupuje ich obligacje. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w spra 01.08.11, 09:31 Aha, czyli jest tak: nie potrafią sobie poradzić z rosnącym zadłużeniem, to najporściej jest podnieść próg zadłużenia. Pycha rada wuju (Samie)! Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.bielewicz USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w sprawi... 01.08.11, 09:34 Więcej pytań niż z odpowiedzi – limit zadłużenia USA Prezydent Obama ogłosił porozumienie w sprawie podniesienia limitu zadłużenia i cięcia wydatków federalnych, które mają zostać zatwierdzone przez Kongres i Senat w trakcie obrad poprzez głosowania w obu izbach po godzinie 17 naszego czasu. Wieść o porozumieniu poprawiła nastroje na rynkach finansowych w Azji, które zwyżkowały o prawie 2% po tygodniowych, dotkliwych spadkach. Jednak co bardziej znaczące, dolar amerykański pozostał słaby w stosunku do japońskiego jena (77,6 jena). Porozumienie między Republikanami, Demokratami a Prezydentem pozostawia więcej pytań niż daje odpowiedzi. Po pierwsze, cięcia wydatków mają nastąpić dopiero w 2013 roku, by nie spowodować zachwiania, szczątkowego wzrostu gospodarczego. Otwarty pozostaje zatem sposób finansowania deficytu. Należy spodziewać się kolejnej rundy luzowania monetarnego (QE3)…, a to osłabi dalej wiarygodność finansową USA. Po drugie, podniesienie limitu zadłużenia ma nastąpić w trzech fazach: 400 miliardów natychmiast, 500 miliardów jesienią za zgodą obu izb, i kolejne 1,1 do 1,3 biliona dolarów po przedstawianiu planu dodatkowych cięć przez połączoną komisję Demokratów i Republikanów w Kongresie. Podobnie jak miało to miejsce w Europie w przypadku Grecji i innych krajów nadmiernie zadłużonych, politycy tak naprawdę nie rozwiązali w sposób ostateczny i długoterminowy problemu długu i deficytu federalnego USA, a jedynie odłożyli decyzje na później. Po trzecie, ustanowienie wspólnej komisji Republikanów i Demokratów w Kongresie w praktyce zwalnia Prezydenta z odpowiedzialności za cięcia wydatków federalnych – osłabia władzę wykonawczą w kluczowym w historii USA okresie. Jak tę nową rolę Prezydenta i Prezydentury ocenią Amerykanie pozostaje kluczowym pytaniem na najbliższy rok. Porozumienie w kształcie przedstawionym przez Prezydenta Obamę, wg mojej oceny, zdaje się dotkliwą porażką całej amerykańskiej klasy politycznej. Politycy na naszych oczach rozmienili na drobne wiarygodność finansową USA, bowiem cięcia wydatków i podniesienie podatków powinno nastąpić tu i teraz nie zaś w nieokreślonej przyszłości. Kształt porozumienia wywoła jednoznaczny sprzeciw Tea Party i jej elektoratu. Kolejną odsłonę dreszczowca będziemy mogli oglądać już dziś wieczorem w Kongresie USA. Więcej na: unicreditshareholders.com/bie%C5%BC%C4%85ce_informacje Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry [...] 01.08.11, 09:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Re: USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w spra 01.08.11, 09:41 szanujący się terroryści powinni uderzać w takich momentach - jedno wielkie bum w jednym z kluczowych dla przegłosowania czegoś niezbędnego dla podpisu miejsc i ... podpisu mogłoby nie być. Amerykanom znudziłoby się jeżdżenie po bandzie Odpowiedz Link Zgłoś
mikifly USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w sprawi... 01.08.11, 10:15 wydrukują obligacje chinczycy wykupia i usa pojedzie na wozku moze do nastepnej hossy a poniej ..... moze znowu dodrukuja papieru i tak w w kolko bez pokrycia oderwanie w kosmos Odpowiedz Link Zgłoś
bo-gd USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w sprawi... 01.08.11, 10:23 Ludzie! To wszystko pic, foto-montaż dla publiczki wychowanej przez "Tfurczość Holyudzką". Stany tyle wydrukowały dla świata dolarów bez pokrycia, tak się wewnętrznie zadłużyły, że muszą od czasu do czasu urządzać cyrk aby inni nie chcieli wykupywać broń boże dolarów. Nikt zewnętrzny nie jest w stanie sprawdzić ich długu bo główne instytucje finansowe świata są w ich i angoli władaniu. Co bardziej nieprzekupni ekonomiści, to po cichu mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwa_diagnoza Kto ma pieniądz, ten rzązi światem 01.08.11, 10:41 Jak USA obetną budżet obronny o połowę, to przegrają wyścig zbrojeń z Chinami. Chiny mogą sobie pozwolić na wydatki równe amerykańskim, a trzeba pamiętać, że jeden dolar wydany na badania i sprzęt w USA to nie to samo co jeden dolar wydany w Chinach. Chińscy naukowcy, ziemia surowce są tańsi. Za tę samą cenę będą mięli dwa razy nowocześniejszą armię. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Kto ma pieniądz, ten rzązi światem 01.08.11, 16:07 Cyyba się naćpałeś bo takie bzdury o chńczykach piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory433 Re: USA nie zbankrutuje, jest porozumienie w spra 01.08.11, 10:41 Upadł Egipt za panowania XIX dynastii,upadło Imperium Inków,Wiktoriańskie Imperium Brytyjskie,Cesarstwo Rzymskie,Mongołowie za Temudżyna,ZSRR,Imperium Osmańskie,Imperium Dżyngis-Chana i upadnie USA,taka jest kolej rzeczy.USA już się nie podniesie,czas na nowe mocarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś