3miastoorg 18.08.11, 08:29 Wspaniała reklama doskonałego projektu. Dziwne, że pisowcy którzy tak często wycierają sobie usta polską tradycją i historią, są tak wybiórczy :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monr PiS kontra R.U.T.A 18.08.11, 08:51 gazetowa i lewacka mentalność Kalego - przypominam zamieszanie związane z Irydionem w Płocku Odpowiedz Link Zgłoś
m.szef Re: PiS kontra R.U.T.A 18.08.11, 09:03 Jeżeli nie rozumiesz różnicy między działalnością zespołów R.U.T.A. i Irydion, a także powodów, dla których ich twórczość budzi kontrowersje, to sobie jednak nie porozmawiamy... Odpowiedz Link Zgłoś
bsnrk Re: PiS kontra R.U.T.A 18.08.11, 13:34 Są bliżej siebie, niż im i Tobie się wydaje, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
perfect.samsara Re: PiS kontra R.U.T.A 18.08.11, 15:52 albo sobie kpisz albo nic nie rozumiesz... stawiasz jakiś nacjonalistyczny zespół ze środowisk faszyzujących, skąpany w dyskryminacji, rasizmie i przemocy do ludowego buntu przeciw uciskowi. To że teraz nacjonaliści są przeciw władzy i policji nijak się ma do wyzysku "chłopa" przez "pana". Narodowa konserwa zawsze trzymała sztamę z rozpasanym klerem i możnowładcami, monarchistami itp. A na temat środowisk faszyzujących jawnie bądź przy piwie, w gronie zaufanych kamratów, nawet nie chce mi się myśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
nawrotth Re: PiS kontra R.U.T.A 18.10.12, 22:37 Podsłuchuję GORE od paru dni i bardzo mi się podoba, generalnie jestem też raczej antyklerykalny. Więc naprawdę jestem radykalnie najdalszy od jakiejkolwiek cenzury R.U.T.Y. A jednak mam pytanie: czy gdyby jakiś zespół nagrał płytę z anytjudaistycznym folklorem polskim, który przecież istniał, także bylibyśmy za? Tak tylko pytam, żeby wskazać na pewne ograniczenia kulturowe - bo to byłoby także odzyskanie elementów folkloru. Czy poloniści (zaliczam się) i historycy byliby równie liberalni. Tak tylko pytam, także siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: PiS kontra R.U.T.A 19.10.12, 16:10 Źle stawiasz sprawę. Problemem bowiem nie jest to przeciw jakim zjawiskom czy osobom były w przeszłości skierowane tego typu piosenki czy wiersze ale jak one by były DZIŚ odebrane. Niestety za bycie prawdziwym czy urojonym żydem można jeszcze w Polsce od niektórych osób oberwać. Księży sam sam fakt bycia księdzem nikt w Polsce już nie bije. Tak samo wyświetlanie filmu pod tytułem "Zakazane piosenki" raczej nikogo nie zachęci do sprania przypadkowego Niemca. Praca książkowa o poezji antysemickiej raczej by nie spowodowała wzburzenia. Specjaliści od zamawiania 5 piw co najwyżej internet i jakieś fanziny czytają. Co innego koncerty - te by zamiast ludzi chętnych do zastanowienia się nad tym tematem mogły by gromadzić antysemitów. Piosenki z czasów IIWŚ czy ludowe antyklerykalne ściagną tylko ludzi ciekawych ciekawostek kulturowych. Odpowiedz Link Zgłoś
nawrotth Re: PiS kontra R.U.T.A 23.10.12, 10:26 Trochę się zgadzam, a trochę nie, bo to taki szantaż artysty/badacza publiką (nie można wydać czegoś, co AKTUALNIE może być odczytane niefajnie). Można też dostrzec, że każda kultura ma swój paradygmat, nasza jest wciąż na kacu po Auchwitz i dlatego niektórych tematów unika. Natomiast liberalna niechęć do instytucji religijnych jest ok. Tym niemniej uznaję, że "ataki na kościół" to sprawa dęta, krk korzysta z prawnych i państwowych parasoli ochronnych, a antysemityzm jest u nas wiązany ze środowiskami "patriotycznymi" i pobłażany (albo z kibolami, których państwo się boi). Chociaż w ogóle jestem za całkowitą wolnością artystów, także antysemitów - to III RP musi kształcić pokolenia, by wiedziały, co jest głupie (jak nie powinno się zakazywać głoszenia np. płaskiej ziemi - powinno się uczyć i dawać narzędzia do obalania bzdur). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: PiS kontra R.U.T.A 23.10.12, 10:40 Jeżeli chodzi o "wolność wypowiedzi", w tym różnych mało "akceptowalnych", to przeczytałem kiedyś świetny felieton w piśmie :) Science Fiction o ile dobrze pamiętam. Sprowadzał się (jeszcze raz o ile dobrze pamiętam) do tego, że nie powinno być żadnej cenzury innej niż cenzura będaca efektem społecznego ostracyzmu. Wariatów wydających nieakceptowalne dzieła powinno się olewać. Jeżeli NIE są olewani to jest dowód na to jak wiele osób podziela ich poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
nawrotth Re: PiS kontra R.U.T.A 23.10.12, 11:02 I tu zgoda. Ciekawa koncepcja. Absurdalna nienawiść czy lęk pokazują czasem prawdziwe problemy, których inaczej władza nie zobaczy. A powiem jeszcze, że ważne są chyba wartości artystyczne dzieła. R.U.T.A. zrobiła bardzo dobry album, łącząc tradycje buntu ludowego ze współczesnym punkiem (co pokazuje, że jednak śpiewa o problemach dość współczesnych, nie tylko odgrzebuje folklorystyczne ciekawostki). Wreszcie przypomniano, że folk to nie tylko "Słodycze" Golców czy Zakopawer. To dlatego otrzymała wsparcie, nie za "antysystemową" wymowę dziełka. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: PiS kontra R.U.T.A 23.10.12, 13:05 Artykuł tak mi się podobał, że go zeskanowałem. Być może gdzieś "w głębinach twardego dysku" go jeszcze znajdę. Jak jesteś zainteresowany i go znajdę prześlę. Czy twój nick jest również adresem mailowym na portalu Gazety.pl? Pismo niestety już "padło". Autorem felietonu (znów opierając się na kiepskiej pamięci) był Adam Cebula. pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Cebula Odpowiedz Link Zgłoś
nawrotth Re: PiS kontra R.U.T.A 23.10.12, 15:17 Hej Jakby się udało, możesz mi podesłać na rafal-nawrocki@tlen.pl (będę bardzo wdzięczny). Akurat też trochę mam wspólnego z fantastyką, chociaż poznałem raczej gości konserwatywnych. Z góry dziękuję, pozdro! Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: gdyby nagrał z anytjudaistycznym folklorem 22.01.13, 02:53 Dobre pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
roman.brajer Re: PiS kontra R.U.T.A 18.08.11, 09:10 świetny tok rozumowania - pozazdrościć !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: PiS kontra R.U.T.A 18.08.11, 09:10 No właśnie, wtedy kaliści z PiS nie protestowali przeciw koncertowi. Odpowiedz Link Zgłoś
prztyk-pl Re: PiS kontra R.U.T.A 18.08.11, 09:11 Reprezentujesz prostactwo równe typowemu współwyznawcy Pis. Poczytaj o płycie, posłuchaj, a potem wyjeżdżaj z wyświechtanymi sloganami, które i tak się nijak mają do tej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: PiS kontra R.U.T.A 18.08.11, 09:13 Radni wystawiaja sobie ocenę. Srasznymi głupolami są, to nie ulega wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
issmohlum Re: PiS kontra R.U.T.A 18.08.11, 10:58 rzepowa i lewacka mentalnosc kalego? www.rp.pl/artykul/16,702956-Radni-PiS-przeciwko-koncertowi-R-U-T-A-.html Odpowiedz Link Zgłoś
nojman0 PiS kontra R.U.T.A 18.08.11, 12:29 Codziennie rano budzę się i myślę czy PiS,a właściwie jego "aktywiści" osiągnęli już szczyt głupoty .NIE!!! KOSMOS .Nie dosyć ,że kler katolicki mnie okradł [(zwrot majątku) proszę nie mylić kleru z kościołem-bo kościół to JA],że SOLIDARNOŚĆ torpeduje naprawę Państwa,że zamiast budować przyszłość zmusza się mnie do modłów nad kupą złomu,albo nad grobem najgorszego z prezydentów,to jeszcze jakiś matoł,karierowicz narzuca mi swoje pojęcie kultury i sztuki.Ale,ale...a Płock na którym brzegu Wisły leży? Bo prawy brzeg to przecież już Rydzykowa Azja.Młodzi z Płocka ! Zróbcie coś z tymi szaleńcami z PiS-u.Powinniście wrócić do Europy.Spytajcie się tych matołów z PiS-u o definicję "patriotyzmu"i zobaczcie jak ona przystaje do teraźniejszości.Pozdrawiam. Przepraszam -AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid PiS kontra R.U.T.A 18.08.11, 12:52 "Przesłuchanie tej płyty było dla mnie ciężkim przeżyciem. Nie chcę, by z publicznych pieniędzy promowane było coś, co godzi w uniwersalne wartości stanowiące o tożsamości naszego społeczeństwa - mówi radna PiS Wioletta Kulpa." ------------------------------------------------------ Jak widać każde babsko z mandatem PiS musi mieć mentalność proboszczowej gosposi-pitbulla, z jednej strony padającej z hukiem na kolana przed każdą sutanną, a z drugiej rzucającą się do gardła każdemu, kto piśnie choć słówko na "dobrodzieja". Politykom PiS jak widać mało tego, że państwo, w którym brakuje na wszystko przelewa rocznie hałdę pieniędzy na utrzymanie kleru - od zawsze w naszym kraju "równiejszego" i mogącego pozwolic sobie na wszystko. Oni chcieliby jeszcze powrotu do całowania w rączkę i darmowego obrabiania pola facetowi, który straszy piekłem i przyznaje sobie prawo do publicznego wytykania ludzi z ambony. Pogratulować horyzontów i poczucia "tożsamości naszego społeczeństwa"... Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Odpowiedni chyba komentarz 18.08.11, 16:11 www.youtube.com/watch?v=RmuyXzMb9pQ&feature=player_embedded#! Odpowiedz Link Zgłoś
d627 Re: PiS kontra R.U.T.A 20.08.11, 09:00 nie będzie nigdy z watykańskiego nacjonalisty polskiego patrioty. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyrowerzysta Re: PiS kontra R.U.T.A 19.10.12, 20:39 Znalazłem taki ciekawy artykuł - www.polityka.pl/kraj/analizy/1520916,1,zywa-tradycja-polskiego-antyklerykalizmu.read . Odpowiedz Link Zgłoś