Dodaj do ulubionych

Mniejszość da władzę

24.09.11, 10:45
Wg.mnie główną przyczyną jest powiązanie głosowania z miejscem zamieszkania. Ludziom nie chce się brać zaświadczeń,nie maą na to czasu,nie zawsze są w stanie to zrobić. Mnóstwo ludzi na przestrzeni ostatnich trzydziestu lat wyechało a do tej pory są zameldowani w dawnych miejscach zamieszkaniaTak jest w mojej rodzinie,która zawsze głosuje.Kiedyś policzyłam że głosowało 50% członków rodziny,biorąc pod uwagę wymienionych na liście i gdyby byli na miejscu na pewno by to zrobili.
Obserwuj wątek
    • rydzyk_fizyk Przecież zawsze tak było 24.09.11, 10:50
      Frekwencja ok 50% z czego by rządzić potrzeba niecałej połowy.
      Do tego uprawnionych do głosowania jest mniej więcej 3/4 obywateli kraju.

Dziwne byłoby gdyby przy takich warunkach władzy nie wybierała mniejszość obywateli.

Z drugiej strony czym się martwić - im mniej ludzi idzie do wyborów tym więcej jest wart nasz własny głos.
      • curvaturadiculo Re: Przecież zawsze tak było 24.09.11, 18:58
        Ty jesteś bardziej rydzyk niż fizyk.

Pomieszali się tobie uprawnieni do głosowania z obywatelami.
        Frekwencja jest liczona w odniesieniu do uprawnionych a nie do obywateli.

Widać u ciebie jakiś żal z powodu nieuprawnienia 100% obywateli.

Ja jakoś nie dziwię się, że małoletni i parę innych kategorii nie są uprawnione.

Z drugiej strony nie rozumiem dlaczego n.p. zagraniczni turyści albo osoby
        z prawem stałego pobytu lub nawet nielegalni nie mają prawa głosu.

Wybrany rząd może bowiem wpłynąć na ich sytuację, a oni nawet płacą podatki.

Eeee, tylko tak żartowałem. Wyczułem, że u ciebie chęć osiągnięcia efektownego wyniku
        arytmetycznego przeważyła nad elementarną znajomością tej dziedziny.
    • ubiquitousghost88 Połowa wierzących w "demokrację" to i tak sukces.. 24.09.11, 10:55
      ..."demokracji"...
      • curvaturadiculo Re: Połowa wierzących w "demokrację" to i tak suk 24.09.11, 18:59
        Chętnie poczytam w co ty wierzysz, dupku.
    • yacek67 Mniejszość da władzę - trudno się dziwić 24.09.11, 11:13
      Trudno się dziwić małej frekwencji w obliczu skrajnie nie demokratycznej ordynacji wyborczej. Listy we wszystkich obwodach są ustalane centralnie, stąd mnogość spadochroniarzy, kolejność na listach nie jest przypadkowa czy alfabetyczna lecz z góry ustalona. Skład sejmu jest właściwie ustalony zanim pójdzie się do urny, po co zatem tracić czas. Najwyższy czas by to zmienić, chośby tylko w ten sposób by skład list poprzedzały prawybory w okręgach czy obwodach i aby kandydaci w nich w nich mieszkać. A tak mamy co to mamy!
      • rydzyk_fizyk Re: Mniejszość da władzę - trudno się dziwić 24.09.11, 11:33
        Wystarczy banalny przepis - kandydaci na listach umieszczeni są w kolejności alfabetycznej i skończy się uzależnienie od liderów partii.
        • p0kraka Re: Mniejszość da władzę - trudno się dziwić 25.09.11, 03:05
          no ale to musieloby zostac uchwalone przez tych ktorz nie sa tym raczej zainteresowani
      • taroh_1 Re: gdzie ta demokracja ? 25.09.11, 07:39
        Bardzo celne uwagi. Do tego dodam, że należy pilnie wprowadzić kadencyjność posłów i senatorów (do czasu likwidacji Senatu) - dwie kadencje (tak jak Prezydent RP) i dziękujemy. Tym którzy bredzą o braku doświadczenia w Sejmie i Senacie odpowiadam "Niezastąpieni leżą na cmentarzu, ci co mieli szczęście to w aleji zasłużonych". Patrząc na aktualnych "wybrańców narodu" widać, że dawno zapomnieli , że zostali wybrani by pracować dla dobra Narodu. Liczy się tylko interes partyjny i własne korzyści.
    • kawiusz Mniejszość da władzę 24.09.11, 11:20
      Nie idąc na wybory ....głosujesz na PiS,
      Idąc na wybory i głosując na PiS.... głosujesz na PiS,
      Idąc na wybory i głosując na partie które nie przekroczą 5%.... głosujesz na PiS,

Pierdząc też głosujesz na PiS!
      • komarrek Re: Mniejszość da władzę 24.09.11, 11:27
        Ja mam tylko jedno pytanie skąd wiadomo jeszcze przed wyborami, która partia nie przekroczy 5%?
        • curvaturadiculo Re: Mniejszość da władzę 24.09.11, 19:01
          Następny "mądrala" z wylęgarni polskich geniuszy.

Skąd wiadomo, gdy rano ubierasz się do pracy, że w ogóle tam dojedziesz?
      • ubiquitousghost88 Tobie bączek poleciał przypadkowo, niezamierzony? 24.09.11, 11:31
        kawiusz napisał:

> Nie idąc na wybory ....głosujesz na PiS,
        > Idąc na wybory i głosując na PiS.... głosujesz na PiS,
        > Idąc na wybory i głosując na partie które nie przekroczą 5%.... głosujesz na Pi
        > S,
        >
        > Pierdząc też głosujesz na PiS!
      • 4dagome1 Re: Mniejszość da władzę 24.09.11, 12:43
        Super .dziękuje za taką analizę .Zaraz wkleję to na najwazniejszych portalach .Dzięki choć raz matoł suię na coś przydał .
    • 23141a Mniejszość da władzę 24.09.11, 11:25
      Uważam, że nie udział w wyborach też jest wyrazem jakiegoś stanowiska. Część osób nie głosuje bo im się nie chce, nie interesuje to ich itp. a część nie ma na kogo głosować. Nie wiem czy jakość wyborów była by lepsza gdyby był większy udział i wszyscy z musu uczestniczyli w wyborach.
      Ja sam nie uczestniczę w wyborach choć polityka mnie interesuje, ale nie widzę oferty dla siebie. A ponadto uważam, że w naszym systemie wyborczym rola wyborcy jest znacznie ograniczona.
      Ale nasłuchawszy się upomnień i porad w stylu, że nieobecni nie mają racji, jak nie głosujesz to nie marudź itp. ... stwierdziłem, że w tym roku pójdę na wybory tylko po to aby oddać nieważny głos.
      • clauddevillars Re: Mniejszość da władzę 24.09.11, 15:13
        Jaaaasne, ale jak wygra PiS i po roku jego rządów walniemy o dno i przegonimy grecję to będziesz lamentował, że mamy taką złą klasę polityczną. W sumie to jednak na to zasługujesz!
        • young.mohair Re: Mniejszość da władzę 24.09.11, 16:22
          Jak na razie mamy ostry kurs na Grecję:
          www.zegardlugu.pl/
      • 123jna Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 08:22
        23141a nie widzisz "oferty" dla siebie? Mialam racje z tym wymyslonym mitem przyzwoitego Polaka. Jestes taki sam jak polscy parlamentarzysci tylko nie chcesz sobie spojrzec w lustrze we wlasna, niezbyt mila, twarz. To tacy jak Ty siedza w parlamencie - Ty jestes ta oferta. Inna - na cmentarzu albo w zaswiatach. Wybierasz mgle smolenska?
    • emilly_davisson Mniejszość da władzę 24.09.11, 11:36
      Jest mały problem, który dla mnie urasta do mega wielkiego problemu: PO stała się partią jeszcze bardziej prawicową, niż była, a do swojego grona radośnie przyjmuje byłych pisuarowców, którzy pokłócili się ze swoimi kolegami o wpływy we władzy. PO nic nie zrobiła dla kobiet (he,he - przypomnijmy różne reakcje pani E.Radziszewskiej), a jej posłowie (i posłanki!) w sprawach ważnych dla kobiet ustaw głosowali na "NIE". PO ukradła mi pieniądze z OFE, nie ruszając przy tym nawet palcem, żeby ultrabogaci rolnicy płacili składki na ubezpieczenia społeczne porównywalne choćby z miniprzedsiębiorcami zarabiającymi +/- 2 tysiaki brutto i zmuszonymi do pracy na swoim przez swoich pracodawców. PO pożarła na dodatek Fundusz Rezerwy Demograficznej w ZUS. PO bynajmniej nie zlikwidowała nepotyzmu i kolesiostwa przy obsadzaniu stanowisk urzędniczych. PO nawet nie podjęła na dodatek próby wywalenia z posad tysięcy urzędników-kolesi i rodzin pisuarowców, którzy ciepł posadki dostali po znajomości i poza konkursami. PO na kilka lat oddała telewizję, IPN itd. pisuarowcom. PO wolała sojusz z PSL niż z SLD, mimo, że z SLD można by ugrać więcej (czyżby powodem była prawicowość PO ?). PO tak jak inne partie padła na kolana przed administracją KRK. I nie zrobiła nic, żeby mniej pieniędzy z budżetu było marnotrawionych. Zagrywa z Komisją Majątkową (punkt dla administracji KRK, 5 punktów minus dla interesu społecznego) to dno dna.

PSL, Pani Fedak i Pan Pawlak, udzielny książę (czy wiecie, że za jego czasów praktycznie nie ma naboru na stanowiska w podległym mu resorcie, a urzędników przybywa...)

SLD - no dobrze, wolne żarty.

Partia Palikota. Mimo że z Wa-wy kandyduje cała chmara ludzi, nie udało mi się znaleźć na ich stronach NICZEGO o tych ludziach. Kto ich wybrał na kandydatów, kiedy i dlaczego ? Jakie mają poglądy ? Kiedy spotkają się z potencjalnymi wyborcami ? To wie pewnie tylko Palikot i jego przydupasy, bo przecież zwolennicy mają milczeć, płacić i głosować, a nie decydować. Niestety, odpada, jak dla mnie.

Dlatego m.in. ja, pierwszy raz w życiu NIE ODDAM WAŻNEGO GŁOSU, bo to nie ma sensu. Którakolwiek partia zwycięży - będzie tak samo. Ale na wybory pójdę, jasne.

• bd-75 Re: Mniejszość da władzę 24.09.11, 12:45
        emilly_davisson napisała:
        > Jest mały problem, który dla mnie urasta do mega wielkiego problemu: PO stała s
        > ię partią jeszcze bardziej prawicową, niż była, a do swojego grona radośnie prz
        > yjmuje byłych pisuarowców, którzy pokłócili się ze swoimi kolegami o wpływy we
        > władzy.

Problem? Może umknęło Ci to, że w Polsce od lat rządzi jedna monopartia o nazwie POPiS. Ugrupowanie to podzieliło się ze względów socjotechnicznych na dwie grupy, które na użytek sondaży opluwają się przed kamerami. Gawiedź zaś, skupiona na tym gorszącym widowisku, zupełnie nie zwraca uwagi na elementarne fakty, takie jak podobieństwa programów obydwu ugrupowań, czy masowe transfery ludzi z jednej grupy do drugiej w przypadku "przejęcia władzy" przez grupę będącą dotychczas w opozycji.
        Co się zmieni, jeżeli wygra PiS? Praktycznie nic. Trochę ludzi z PO przejdzie do PiS, niektórzy nawet zostaną ministrami. Radykalnych zmian w podatkach nie będzie, autostrady będą budowane tak, jak przez ostatnie 20 lat, wyborcy dalej będą sobie skakać do oczu z zapałem godnym kiboli ŁKS-u i Widzewa, a w TV będziemy oglądać te same gęby. I tak do następnych wyborów, a potem kolejnych...
      • rydzyk_fizyk Re: Mniejszość da władzę 24.09.11, 12:55
        "PO stała się partią jeszcze bardziej prawicową, niż była, a do swojego grona radośnie przyjmuje byłych pisuarowców, którzy pokłócili się ze swoimi kolegami o wpływy we władzy. "

Arłukowicz, Marcinkiewicz, Krzywonos, Rosati, Kluzik, Sikorski, Libicki...

Raczej przyjmuje wszystkich do Frontu Jedności Narodowej.
        Kto wie - może po wyborach zacznie się tworzenie podstawowych organizacji partyjnych w zakładach pracy?
        • anna12-3 Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 06:33
          Polacy nie chcą brać udziału w tym cyrku,który szumnie nazywa się "WYBORAMI". Jest to oczywisty cyrk,poczynając od układania list,poprzez niespełnione obiecanki,a kończąc jak to powiedział Palikot-prostytucji politycznej. Zakładając,że głosuje świadomy wyborca,to nie głosuje on na inną partię,która jest odmienna od jego przekonań,więc głosuje on najpierw na partię,póżniej na osobę. I co się okazuje po wyborach? Jego wybraniec jak prostytutka,za stanowisko sprzedaje się i przechodzi do wrogiego dla wyborcy obozu. Wyborcy widzą to draństwo i nie chcą brać w nim udziału. Wybrańcy lekceważą swoich wyborców,robią z nich idiotów,dla wybrańców najważniejsza jest kariera i kasa wynikająca z mandatu,a nie głoszone przez nich problemy,służące Polsce. Dla wybrańców Polska nie jest najważniejsza. Politycy zrobili bardzo dużo,żeby wyborcy stracili zaufanie i stąd niska frekwencja. Mamy demokrację i nie pójście na wybory,też jest jej wyrazem.
    • alakyr Będę głosował ale z niedosytem 24.09.11, 12:16
      Nie dziwię się tej milczącej większości, jaką mają ofertę parti?
      PiS - nacjonalizm ocierający się o faszyzm
      PO - partia bez programu, po cichy kontynuująca antyspołeczną i antypaństwową linię okresu
      transformacji Balcerowicza.
      SLD - partia świetna programowo i kadrowo ale mająca problem z szefem i jego kliką.
      PSL - partia bezbarwna choć związana z rzeczywistością stanowiskami w aparacie władzy.
      Palikot - populistyczna sirota, gadająca bez myślenia
      PJN - może i uczciwi ale naiwni, zero zaplecza kadrowego

Sorry, tak myśli sporo ludzi.
      • 123jna Re: Będę głosował ale z niedosytem 25.09.11, 08:29
        alakyr - masz racje ale co z tego wynika?? Taka jest Polska i Polacy, jak nikogo nie wybierzesz to zachowasz sie jak niewolnik, inni za Ciebie zadecyduja o Twoim losie. I co -moze wybierzesz samospalenie sie pod Sejmem? Bedzie smiesznie jak "na zlosc mamie odmrozisz sobie uszy".
        Polacy sa znani na swiecie z tego, ze nie potrafia sami soba rzadzic. Jestes typowym Polakiem, narzekaczem bezplciowym, ktory gubi i odrzuca swa szanse na wolny kraj. No i co - potwierdzas teze niemiecka i ruska, ze nie powinnismy miec wlasnego panstwa. Chcesz aby rzadzili Toba inni - prosze bardzo, widze, ze mimo wysilkow na zrozumienie sytuacji i samego siebie trafiasz kula w plot. TY jestes tym POLAKIEM, ktorego tak nie lubisz. Narzekasz tylko i
        jak sie mowi gdzieniegdzie - mlocisz wode.
        • alakyr Nie zrozumiałaś mnie, nie jestem antypaństwowcem 25.09.11, 12:34
          Jestem zdegustowany ale głosował będę, prawdopodobnie na SLD mimo że aktualne kierownictwo średnio mi leży. Ale to jedyna partia mająca poważnie coś do powiedzenia społeczeństwu. Reszta to jak pisałem wcześniej, albo martyrologia albo mafia.
        • stereotyp76 bzdury 26.09.11, 00:37
          Musisz byc bardzo mloda osoba, skoro wierzysz w yte brednie, ktore tutaj wypisujesz.
          1. Jaki mamy realny wplyw przy urnie, kto bedzie nami rzadzil? Przeciez glosuje sie na liste, nie na czlowieka.
          2. Jako jest odpowiedzialnosc wybranych przed wyborcami za to, co sknoca? Podpowiedz: zadna - chronia ich: immunitet, siec nieformalnych powiazan w strukturach prawno - sadowo - administracyjno - przestepczych i robia, co im sie zywnie podoba (czyt. dbaja tylko o siebie i o otaczajaca ich klike). Dopiero, jezeli ktos zagrozi istniejacemu ukladowi sil, wypada z gry (vide: Samoobrona - takie same gnojki, jak cala reszta, ale za duzo chcieli dla siebie).
          3. Moze trzeba to wreszcie, gflosno i odwaznie poweidziec wprost: tak, nie potrafimy sie rzadzic?
    • 4dagome1 Mniejszość da władzę 24.09.11, 12:41
      GWno już wie ,że nie zagłosują .czyżby był już gotowy rezultat sfałszowanych wyborów ?Sąd najwyzszy też zostawił sobie furtkę żeby unieważnic wybory ,gdyby wygrał je PIS. Strach nocnej zmiany jest wielki .Ponoć szykowany jest tez stan wyjatkowy .
      • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Mniejszość da władzę 24.09.11, 14:24
        Poinformował cię o tym Jaro czy Antek?
      • 123jna Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 08:32
        4dagome1 no Ty juz przebiles glupota i dziecinada wszystkich! W Skandynawii dziecko w 2-giej klasie szkoly podstawowej wie wiecej na temat demokracji i rzadow w panstwie niz Ty a pewnie jestes starszy albo nawet stary. Wstyd mi, ze moi ziomkowie sa tak infantylni i przekorni jak male dzieci. Nigdy wiekszosc z nas nie dorosnie. Niestety.
        • 4dagome1 Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 09:15
          Pożyjemy zobaczymy .Lepiej być moherem niż tuska frajerem .
        • 4dagome1 Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 09:19
          A czy w Polsce jest demokracja ? Raczej nie, jest tuskokracja .
        • stereotyp76 Re: Mniejszość da władzę 26.09.11, 00:39
          W Szwecji o demokracjo moze, w Polsce o szczegolach panujacej tutaj kleptokracji wiedza tylko sami jej architekci.
    • jurek4491 Mniejszość da władzę 24.09.11, 13:07
      Wisi mi i dynda kto wygra oby nie PiSdzielce bo to najbardziej wredne i podłe ugrupowanie na polskiej scenie politycznej po II wojnie światowej.
      • 123jna Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 08:37
        jurek4491 no Ty juz jestes na dobrej drodze do sukcesu, bedziesz demokrata. Tylko tyle wystarczy na popychanie kraju do przodu. Wypowiadam sie moze jak stary belfer ale takowym jestem i mam za soba wiele lat roztrzasania problemu z polskoscia i Polakami. Dlatego przepraszam tych wszystkich, ktorzy kochaja moja Ojczyzne i pracuja dla niej. To nie o Was pisze, ze jestescie infantylni bo nie jestescie. Ale ogromna wiekszosc jest i to oni niszcza Polske, wykorzystujac ja - Was - tych co "popychaja ja do przodu". I chca Was - tworcow - wykluczyc a siebie - pasozytow (PiS) wstawic w Wasze miejsce. Jak Kaczynskiego zamiast Walesy.
        • stereotyp76 I co masz obiecane od PO, 26.09.11, 00:43
          ze tak za nimi agitujesz? Stolek kuratora oswiaty, dyrektora szkoly, podwyzke czy po prostu etat, gdy milosciwie nam panujacy zamkna Twoja szkole i wyrzuca Twoje kolezanki i kolegow na pysk?
    • majs19 Mniejszość da władzę 24.09.11, 15:14
      Dlaczego obywatele mieliby uczestniczyc w wyborach, jezeli wiadomo ze i tak wygra je jedna z partii, rozniacych sie jedynie socjotechnika? Lewica trzesie portkami i odbijaja sie jej czkawka grzechy stalinizmu, dosc w czasie juz odlegle. Zdecydowanie rozni sie od nich jedynie Ruch Palikota, ale tak na dobra sprawe to poza Palikotem zupelna niewiadoma. Zastanawiam sie wlasnie nad moralnym aspektem eksperymentowania Polska - nad skokiem w polityczne nieznane i zaglosowaniem na niego. Byloby to oddaniem glosu na nonkonformizm, za zachodnioeuropejskim stylem kampanii, takim z konca niemieckich i francuskich lat szesdziesiatych. Tamten nonkonformizm nas minal, polski rok 1968 a potem Solidarnosc byly tak czy owak powracaniem do tradycji narodowej. A chcialoby sie zerwac ten zalobny calun i spojrzec szeroko wokol.
      • 123jna Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 08:40
        majs19 zastanow sie co piszesz - jacy obywatele - to ci wybrani to nie "obywatele". Juz nie ma zaborcy czy kolonizatora - masz wolny kraj i jestes takim samym obywatelem jak ci w Sejmie. Przynajmniej w dniu wyborow. Kontroluj ich i dokonuj DOBRYCH wyborow, nie wierz w bajki ale w rzeczowe argumenty.
        • majs19 Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 19:12
          Zadanie z nowej matury: czytaj ze zrozumieniem !!!
          Komentarz raczej nie na temat.
      • stereotyp76 Re: Mniejszość da władzę 26.09.11, 00:48
        Nasza "lewica" to uklad mafijno - towarzyski: afera Rywina, afera starachowicka, bicie dziennikarzy, rozkradanie reszty tego, co zostalo z panstowego majatku, zepsucie reformy sluzby zdrowia, "Olin", bezrobocie prawie 20% i tasmy Gudzowatego. Musisz byc mloda osoba, skoro tego nie pamietasz. Nie od nich zaczelo sie psucie panstwa - ono sie nigdy nie naprawilo od czasow komuny, a tak naprawde, to od czasow Rzeczypospolitej szlacheckiej, ale od ich czasow staczamy sie duzo szybciej.
    • nbs_r Zaglosuje na remis 24.09.11, 16:02
      Najlepiej gdyby do wladzy w tych trudnych czasach dostala sie odpowiedzialna i doswiadczona w kierowaniu w czasie kryzysu partia. Zna ktos taka? Ja nie.

Programowo JKM bylby mi najblizej (gospodarczo, nie swiatopogladowo) ale jesli nie potrafil sie nawet zarejestrowac to trudno go posadzac o "doswiadczenie".

Jedyne co mi zostaje to glosowanie na "remis" miedzy PO i PiS. Niech sie kloca, niech zra sie nawzajem ile sie tylko da. Tylko w ten sposob mozna zagwarantowac, ze nie podwyzsza limitu zadluzenia. A wtedy jest szansa na realne reformy z glebokim cieciem wydatkow wlacznie.
    • marek.56b Mniejszość da władzę 24.09.11, 16:16
      Do wyborów jak pójdzie ok. 30% to będzie wszystko.
    • madziapl1 Mniejszość da władzę 24.09.11, 21:30
      Wybierzcie sobie Kaczora - to wy bedziecie sie wstydzic nie Ja mieszkam w USA a do zasranej Kaczynskiego polski nie przyjade. Chyba ze bedzie rzadzic PO lub inna partia to do POLSKI bede przyjezdzac.
      • young.mohair Re: Mniejszość da władzę 24.09.11, 22:00
        Rzeczywiście wielką łaskę nam tu robisz :)))
      • toma-b Re: Mniejszość da władzę 24.09.11, 23:16
        madziapl1 napisał:

> Wybierzcie sobie Kaczora - to wy bedziecie sie wstydzic nie Ja mieszkam w USA
        > a do zasranej Kaczynskiego polski nie przyjade. Chyba ze bedzie rzadzic PO lub
        > inna partia to do POLSKI bede przyjezdzac.

Lepiej byś zamilkł. Tu nie chodzi o sympatie polityczne, po prostu jesteś żenujący. Już nie mogę doczekac się Twojego powrotu, my tu przecież nieuczone.
        • 123jna Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 08:44
          madziapl1 - ma racje. A Wy (duza czesc) rzeczywiscie jestescie "nie uczone" zamiast sie obruszac zastanow sie nad tym co ta kobieta mowi. ONA ma racje a ty jak dziecko odrzucasz jej wiedze zamiast sie nia zainteresowac aby polepszyc wlasny kraj. Po co Ci szkoly kiedy zadnych nauk z nich nie wyniosles. Jak sztubak obrazasz sie na rzeczywistosc. Czytaj Gombrowicza - pisal o takich jak Ty.
          • 4dagome1 Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 09:24
            O Polsce prawo pisać i porad udzielac mogą Polacy mieszkający w Polsce .Wszelkie pomywaki za granica niech piszą o myciu garów tam, A od Polski wam wara .Nie podobało wam się tutaj to won .123jna jak to się mądrzy i poucza .
            • nerwus0 4dagome1 25.09.11, 11:45
              Ty to masz łeb. Chyba tylko po to, żeby ci deszcz do środka nie napadał.
    • fleshless Polacy jęczą i narzekają na forach internetowych 24.09.11, 22:41
      ewentualnie u cioci na imieninach przy półlitrze, że
      przez "onych"
      nie są jeszcze piękni, bogaci i zdrowi,

ale weź pan coś zorganizuj,
      to się chętnych znajdzie pinciu przez dziesińciu,

bo do roboty to, panie, chętnych ni ma,
      ale gderać i narzekać to każdej jeden...

ot, i wyjaśnienie...
    • toma-b Mniejszość da władzę 24.09.11, 23:10
      Ukryte przesłanie niniejszego artykułu, tłumaczone bez ozdobnikiów - "Ludziska głosujcie, ku..a, bo inaczej PIS dobierze się nam do d..y". GW pracuje usilnie nad wynikiem wyborów, zapominając, że ten kto nie głosuje, ma najczęściej w głębokimm poważaniu wszystkich polityków, którzy się już "sprawdzili w rządzeniu".
      • p0kraka Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 03:12
        dokladnie - chociazby zacytowanie takiego osobnika:

"Jeśli pójdę, to tylko dlatego, że mała frekwencja da wygraną PiS - mówi ''Gazecie'' Radosław Dudzic, 33-letni pracownik agencji reklamowej z Warszawy."

ciekawe ze wyborcza nie mogla znalezc (albo nie chciala) kogos kto by powiedzial tak:
        "Jeśli pójdę, to tylko dlatego, żeby zaglosowac przeciw PO"
        • 123jna Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 08:49
          p=kraka - decyzja aby ratowac kraj przed PiS-em jest wystarczajaco dobra aby uczesniczyc w wyborach. To jest juz krok w dobrym kierunku aby ratowac kraj. Dopoki nie bedzie wiecej takich madrych Polakow abysmy mieli "kogo wybierac", tych lepszych od nas - bo to my jestesmy tacy jak pisowcy czy platformersi. Nie jestesmy od nich lepsi, no moze od pisowcow tak ale nie we wszystkim. Spojrzmy sobie w oczy i przyznajmy sie do wlasnego zla.
          • p0kraka Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 12:04
            no coz,wedlug gw tak, wg kogos kto ma mozg i go uzywa (mysli) to nalezy ratowac kraj raczej przed PO - ci to sa dobrzy w zadluzaniu nas (tak gdzies po nasze wnuki jak nie dalej)
          • stereotyp76 Re: Mniejszość da władzę 26.09.11, 00:52
            jakie ratowanie przed PiSem? za ich rzadow nic sie nie zmieni: jak byl syf, to i zostanie
    • piggy1 Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 00:16
      Nie z miejscem zamieszkania, tylko zameldowania. To ostatnie ma w końcu zniknąć, ale gdyby juz teraz kazdy mógł sie wpisywać na listę wyborców tam, gdzie faktycznie mieszka, a nie, gdzie bez sensu jest zameldowany, frekwencja byłaby wyższa, bo ludzie nie musieliby jeżdzić po zaświadczenia - nieraz na drugi koniec Polski - do miejsca zameldowania. Inne kraje nie maja takiego dziwoląga jak zameldowanie (relikt PRL-u) i politycy jakoś nie obawiają się, że ktoś sie wpisze na listę wyborców w iluś miejscach.
      • majs19 Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 02:15
        "Inne kraje nie maja takiego dziwoląga jak zame ldowanie (relikt PRL-u) ". Prosze wyobrazic sobie, ze maja, i to bez PRL-u - w Niemczech jest Einwohnermeldeamt (urzad meldunkowy, istnial w najlepsze w zachodnich landach, nietylko w NRD), w Belgii meldunki prowadzi gmina. Ponadto w Belgii sa obowiazkowe wybory, kara za uchylenie sie wynosi, jak mowila mi znajoma, 50 Euro.
      • stereotyp76 w UK zameldowania nie ma, 26.09.11, 00:54
        czy to bodajze nie PO miala zniesc zameldowanie w tej kadencji? ;)
    • baj62 Mniejszość da władzę 25.09.11, 07:11
      A ja zagłosuję na Palikota,ma na listach trochę racjonalistów i wchodząc do sejmu może wbić klin w sejmowy beton.Palikot ma kilku sympatyków "Faktów i Mitów", gazety która wg. Jargacza przeszkodziła mu hegemonii władzy.Dlatego pozbądżcie się wstrętu i głosujcie na Palikota , a ubaw będziepo pachy.
    • 123jna Mniejszość da władzę 25.09.11, 08:17
      Pokusze sie tu o podanie prawdopodobnej przyczyny tak slabego uczestnictwa Polakow w wyborach. Otoz uwazam, ze winne tu jest w pewnym sensie nauczanie obywateli falszywej historii Polski i tworzenia nieprawdziwego mitu Polaka - patrioty. Polacy uwazaja sie za skrzywdzonych przez los sprawiedliwych. Pomaga w tym takze Kosciol, te wieczne modly o sprawiedliwosc, karcenie bogatych i podnoszenie biedaczka ale wierzacego. Polacy nie sa wiec zadowoleni, nigdy nie beda, z wybieranych przez siebie ziomkow. Bo oni po prostu nie pasuja im do idealu, ktory przeciez nie istnieje i nigdy nie istnial. Sami widza siebie jako ten quasi ideal - uczciwi (sobie kumoterstwo i nepotyzm wybaczaja), pomocni (ale sa samolubami rzadko wspierajacymi biednych sasiadow) itp itp. Maja falszywe wyobrazenie o sobie, w politykach widza ten krzywy obraz wyimaginowanego siebie - nie chca takimi byc i obrazaja sie na rzeczywistosc. Nie glosuja i tym potwierdzaja, ze nie sa patriotami i nie kochaja swych ziomkow. Kochaja Kaczynskiego bo ten czlowiek ich oklamuje twierdzac, ze zasluzyli na cos lepszego i ze sa o´key. A nie sa. I tak w kolko. Infantylizm narodowy.
      • 4dagome1 Re: Mniejszość da władzę 25.09.11, 09:29
        Kiedyś byłem u kardiologa i pewna pani opowiadała jak to starzy ludzie chodzą do lekarzy na pogaduszki .Codziennie tak chodzą .123 cośtam ten twój post jest tak samo głupi jak wypowiedz tej pani .Może tak do psychiatry .?
        • alakyr Z odsyłaniem do psychiatry uważaj, ktoś Ciebie też 25.09.11, 12:41
          może tam skierować. Niektóre Twoje poglądy można by podciągnąć pod patologię.
    • wojtekd38 Mniejszość da władzę 25.09.11, 11:10
      Zwolennicy PO to miasta i wsie o wysokiej kulturze rolnej. Zwolennicy PIS u to male miasta i miasteczka gdzie lud slucha slowa Bozego z ambony i zaglosuje zgodnie z kazaniem a ambona kaze glosowac na prawdziwego Polaka Katolikai Patriote . I tym sposobem PIS moze wygrac.
    • nerwus0 Mniejszość da władzę 25.09.11, 11:32
      Przestańcie udawać, że rządzicie.
      My przestaniemy udawać, że was wybieramy.
      To się tyczy wszystkich opcji politycznych.
      • piotr7777 "idole młodych" 25.09.11, 13:45
        Kazik, Muniek i Kukiz mają po 48 lat a Hołdys bodaj 60. Dla młodzieży są raczej zgredami.
        • gsb Re: "idole młodych" :P 25.09.11, 22:37
          widocznie 40-60-letni redaktorzy Gazety W. uważają, że są 'młodzi'. i tacy się czują zawiedzeni, że ich idole już nie wierzą 'linii programowej partii'...
    • nerwus0 Re: Będę głosował ale z niedosytem 25.09.11, 11:38
      Zgadza się. Szefem tychże jest niejaki król żydowski zwany Jezusem.
    • 1sz-truten Mniejszość da władzę 25.09.11, 16:40
      chce oddac glos w wyborach ale od trzech dni nie moge uzyskac zadnej informacii
      w konsulacie Polskim w Los Angeles w USA ????

kiedy zadzwonilem to podano mi nr telefonu i nikt ze mna nie chcial rozmawiac
      pod nr tellefonu zglasza sie oczywiscie automat informujacy ze
      poczta glosowa jest pelna i ze nie moge pozostawic wiadomosci

Nie rozumiem tego ?

Jak piscielce wygraja wybory to wszyscy stracicie prace w tych ambasadach
      chyba ze sa tam nadal krety ?

w poloni glosy sa podzielone a w kosciolach informacje o glosowaniu
      przekazywane sa z ambony

tylko ze nie wszyscy do kosciolow chodza !

tak wiec podwladni Sikorskiego strzelaja sobie w noge
      nie informujac ewentualnych wyborcow jak glosowac ?

chyba ze w ambasadzie w Los Angeles nadal siedza zwolennicy piscielstwa
      i robia krecia robote ?
      • stereotyp76 zadna krecia robota, 26.09.11, 00:58
        to po prostu zwykly, swojski polski burdel
        jedyny staly element polskiej rzeczywistosci,
        kto by nie rzadzil
    • oghana7 Mniejszość da władzę 25.09.11, 21:20
      kosciol promuje pis ,prezydent z belka nie widza ,co wyprawia zyta gilowska z kaczynskim w katowicach .prezydent nie reaguje na bezprawie ,a belka chce taka pania w radzie polityki pienieznej ? co to za kraj ?
    • gsb Ale już straszyliście, już to było... 25.09.11, 22:33
      Cały tekst udaje że powołuje się na jakieś metody naukowe a jest oklepanym już straszeniem PiS-em. To już się nie uda Gazeto W., ludzie mają poczucie, że się dali nabrać na PO - miał być profesjonalizm jest socjalizm, wyższe podatki i rosnące galopująco zadłużenie... Młodzi ludzie mówią: bardziej wierzę w walkę z korupcją i układami za czasów PiS niż sztuczny uśmiech i samozadowolenie z absolutnie niczego za czasów PO... To PO swoimi zaniedbaniami doprowadziło do tego, że PiS okazuje się przy nich partią wolnorynkową i wspierającą przedsiębiorczość Polaków. Nikt nie chce spłacać tego gigantycznego długu, który Tusk z Rostowskim zaciągają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka