Dodaj do ulubionych

Zaskoczona przez ''Taniec z gwiazdami''

24.10.11, 13:49
Postanowiłem dokonać pobieżnej lustracji (wiem, to tutaj przeklęte i niemile widziane słowo) felietonistów „GW”.
Jak w każdej zbiorowości mamy tu „jastrzębi” i „gołębie” a między nimi frakcję pośrednią.
Jastrzębie są wyrazistymi przedstawicielami michnikizmu, czasem wychodzą nawet przed szereg. Nie cofną się przed niczym, a ich felietony częściej od innych wykraczają poza granicę rzetelnego dziennikarstwa a nawet dobrego smaku. Teksty niejednokroć chamsko emocjonalne albo chamsko cyniczne. Do grupy tej zaliczam: K.Naszkowską, K.Wiśniewską W.Kuczyńskiego, P.Smoleńskiego, P.Pacewicza, S. Blumsztajna, W.Mazowieckiego, M.Wojciechowskiego, W.Czuchnowskiego i G.Sroczyńskiego. Ze smutkiem zaliczam tu również J.Żakowskiego, który co prawda potrafi czasem iść pod prąd w „GW” ale nawet wtedy robi to z gracją hipopotama obracającego się w windzie.
Dalej idą ci, którzy może sami z siebie jastrzębiami nie są, ale w sytuacjach typu „wszystkie ręce na pokład” kładą uszy po sobie i piszą „po linii”. Jednak stać ich czasem na refleksje samodzielne. Tu mieszczą się dwie Ewy – Milewicz i Siedlecka, Agata Nowakowska oraz – choć już z trudem – M.Beylin i W.Gadomski
Gołębie częściej starają się rozglądać wokół dalej niż pozwalają agorowe klepki. Nawet gdy piszą rzeczy z którymi zgodzić się nie sposób, czynią to z elementarną kulturą i choćby próbą wyważonego spojrzenia. Do tej grupy zaliczam D.Wielowiejską, P. Wrońskiego, T. Bieleckiego, B.Węglarczyka i W.Radziwinowicza. Ci ostatni zresztą usadowili się w miarę bezpiecznych niszach (ekonomia, sprawy wschodnie), ale nie poczytujmy im tego za minus.
Ostatnią grupę stanowią dziwadełka-osobliwości, które stanowią pewien koloryt ale nie sposób traktować ich poważnie. Z różnych powodów: bycia listkiem figowym dla jastrzębi (J.Turnau), poważnymi fobiami i obsesjami spychającymi ich nawet w środowisku „GW” na margines (M.Środa), ogólną mydłkowatością i małą siłą przebicia (A.Leszczyński, J.Krzyk, G.Borkowska). Zupełnie osobną podkategorię w tej grupie stanowi zakochany w sobie W.Orliński, zresztą zamknięty w swoich przyzwyczajonkach i sepulkach, więc też mało istotny.

Co do pierwszej grupy to nie jest oczywiście jednolita. Są obsesjoniści IV RP, którzy niczym narkoman potrzebują działki w postaci napisania czegoś o Kaczyńskim i PiS (Kuczyński, Mazowiecki, Naszkowska). Jest silna grupa socjalizująca – Żakowski, Kumór, Leszczyński. Jest grupa anty-opresjonistów: Pacewicz (geje), Blumsztajn (Żydzi), Sroczyński (ateiści). Plus oddelegowana na odcinek walki o nowy , lepszy Kościół - K.Wiśniewska.
Nawet i tu są pewne różnice: od chropowatego ale zasługującego czasem na uwagę J. Żakowskiego po najbardziej irytującego Sroczyńskiego (szczylowaty besserwisser z idiotycznym uśmieszkiem na twarzy, typowy „gazetowy mądrala” z wielkim ego).

Jakieś uwagi? Kogoś pominąłem? :-)
Obserwuj wątek
    • stern-75 Re: Zaskoczona przez ''Taniec z gwiazdami'' 24.10.11, 14:27
      Autorka została zaskoczona, że TVN jest na poziomie kiepskiego tabloidu?
      To jest zaskakujące.
    • joguar Zaskoczona przez ''Taniec z gwiazdami'' 24.10.11, 14:58
      Czyż to nie jest miło i odświeżająco zaskoczyć samego (samą) siebie? Po drugie: ponoć tylko krowa nie zmienia zdania, zatem nikt chyba nie przeszkadza P.T. Autorce w zmianie swojego niedzielnego rytuału, uprawianego wszak za zamkniętymi prywatnie drzwiami, niepodlegającego więc chyba presjom i obowiązkom pochodzącym ze świata zewnętrznego? I nie piszę tu o użyciu deski do prasowania. Pilot do telewizora chyba da się do niej podwiązać na wyciągnięcie ręki? Ot, choćby na sznurze do żelazka.... Wystarczy jeden-dwa guziki (P+, P-) aby się znaleźć w świecie... no, zupełnie innym to nie, ale w świecie być może bez TzG i pana PG.

Dygresja lingwistyczno-kulturowa: trudno znaleźć tak na szybko słowo (termin, definicję), która uległaby takiej pauperyzacji i degrengoladzie jak "gwiazda". Ot, zmienia się świat, pojęcia i język także...
    • rhomboideus Re: Zaskoczona przez ''Taniec z gwiazdami'' 24.10.11, 15:48
      moje zaskoczenie za co Michnik placi pieniadze...

ps. nawet nie wiem co to ten taniec. nawet przy prasowaniu nie da sie tego ogladac.
    • brzmski ad rem 24.10.11, 16:53
      skłonność dozaskakiwania się, już ona jedna plasuje grażynę borkowską w gronie osobliwych dziwadełek; jeśli dodamy do tego organiczną niemal potrzebę wyzłośliwiania się, otrzymamy żeńską odrośl, maciejową-stasińską, o którym szanowny przedmówca raczył nie wspominać, nawet rozumiem dlaczego - z powodu permanentnego... przychamiania, na łamach, i pewnie poza nimi
    • bezspokoju Zaskoczona przez ''Taniec z gwiazdami'' 24.10.11, 17:35
      Piękna Pani, Ty tańczysz w niedzielę wieczorem z deską do prasowania, czy tańczysz przy desce prasując ? Każdy tak organizuje sobie dzień, by nie być zaskakiwanym przez nic i przez nikogo.
    • wojtek-gdansk Pupa, pupa, pupa 24.10.11, 17:37
      Gombrowicz by tego nie wymyślił. Jego "Ferdydurke" ze słynnym "pupa, pupa, pupa" to prawie jak te pytania z qwizu dla miłośników wygibasów lowelasów, ale tylko prawie.
      Najbardziej ciekawi mnie jaki procent elektoratu tej stacji przystępuje do tej "wielkiej gry".
    • antropoid Re: kirdan1 - Hajdarowicz moż być z ciebie dumny.. 24.10.11, 18:55
      ...oto bowiem nowe wcielenie felietonisty "liberalno-konserwatywnej" gazety, jaką ponoć chce robić - troll internetowy na stronach GW... A jeśli się mylę i działasz indywidualnie, nie dla Rzepy, to sorry - zmyliło mnie podobieństwo języka, "argumentów", "rzetelności" i "dobrego smaku".

kirdan1 napisał:

> Jakieś uwagi? Kogoś pominąłem? :-)

Absolutnie nikogo. Teraz pora na charakterystykę "jastrzębi", którzy twoim zdaniem są wzorem dziennikarstwa. Bez tego twój wysiłek będzie niepełny i pójdzie na marne.

• kluska11 Trudno uwierzyc ze ktos takie programy wypierdza! 24.10.11, 19:52
      I ze ktos je chce ogladac
    • prawdziwygagatek Dajcie spokój naszej ślicznotce.. bardzo odważnie 24.10.11, 19:52
      pisze.. "Zastanówcie się, jeżeli dajecie się wrobić przy różnych okazjach. w wysłanie w rodzinie n.p.SMS-ów za 100 zł miesięcznie, to jest to poważna suma w waszym budżecie..".. i wielu ojców i matek pogada o tym z dzieciakami.. A to już dużo..
      Kapitalizm to ładnie wyglądające, perfidne skur*&$$ństwo.. żerujące na słabo wykształconych, łatwych do manipulowania, najczęściej ubogich ludziach..
      Co by mnie ciekawiło..? Gdyby jakiś socjolog uchwycił w badaniach korelację pomiędzy wykształceniem, wiekiem i zamożnością, a częstotliwością odpowiedzi na takie łajdackie pytania..
      Więc nasza Grażynka zrobiła pierwszy krok.. i dobrze..
    • prawdziwygagatek kirdan? Kogo obchodzi co myślisz i jak marnujesz 24.10.11, 20:05
      swój czas.. ?
      No... chyba że starasz się o posadę PiStrolla.. po 2 złote za wpis...
      A.. to przepraszam...
      • kirdan1 Re: kirdan? Kogo obchodzi co myślisz i jak marnuj 24.10.11, 21:37
        A co mnie obchodzi, że nikogo nie obchodzi? :-D Napisałem to sobie dla relaksu w dniu urlopu. :)
        Niestety, nikt z PiSu się nie odezwał a przecież 2 złocisze piechotą nie chodzą... ;-)
        Pozdro!
    • trajkotek zaskoczona podwójnie!? 24.10.11, 21:18
      zaskoczona napisała na temat swojego zaskoczenia artykuł, i tu kolejne zaskoczenie: tak można zarabiać - jak nie na życie, to przynajmniej na jakiś kolejny ciuszek do uprasowania ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka